Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-05-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 17 Μαΐου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα παραστεί και θα μιλήσει σήμερα Τρίτη, στις 18:30, στην ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το τέλος του Β@ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αύριο, Τετάρτη, 18 Μαΐου, στις 09:30, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Μολυβιάτη και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο. Στις 11:00, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στην εκδήλωση που γίνεται στο Ζάππειο για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Στις 18:00, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με την Αντιπρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κυρία Τσεν Ζίλι. Τέλος, στις 18:30 θα παραστεί σε εκδήλωση που διοργανώνει το Ίδρυμα Καραμανλή στο Ζάππειο με θέμα τη συμπλήρωση 30 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Μιας και μας είπατε για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, ο κύριος Πρωθυπουργός διάβασε τη χθεσινή ομιλία της κ. Μπακογιάννη στο Βελλίδειο; Ποια είναι η αντίδρασή του;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν τον ρώτησα και ως εκ τούτου δεν έχω τίποτε να σας πω επ` αυτού.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν είχατε απορία να δείτε την αντίδρασή του κ. Καραμανλή σε αυτά που είπε η κ. Μπακογιάννη; Ή απαξιείτε να διαβάσετε τα όσα είπε η κ. Μπακογιάννη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καταλήγετε σε δικά σας συμπεράσματα. Δεν είπα κάτι τέτοιο. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, για την ομιλία της κ. Μπακογιάννη.

ΒΛΑΧΟΣ: Η επισήμανσή μου είναι σε αυτό που είπατε ότι δεν ρωτήσατε τον Πρωθυπουργό. Άρα δεν δίνετε καμία σημασία. Αυτό μας λέτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα αυτό. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο στο θέμα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ποιο είναι το ιδεολογικό στίγμα της κυβέρνησης; Θέλω να πω ότι το Ανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ είχε το σοσιαλισμό, το Σημιτικό τον εκσυγχρονισμό, η παλιά Νέα Δημοκρατία του παλιού Καραμανλή το ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό. Εσείς σε ποιον -ισμό εντάσσεστε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είστε επιμελής δημοσιογράφος και γνωρίζω ότι διαβάζετε με μεγάλη προσοχή όλα τα σημαντικά κείμενα. Γι` αυτό το λόγο δεν έχω καμία αμφιβολία ότι έχετε διαβάσει με τη δέουσα και προσήκουσα προσοχή τις ομιλίες του Πρωθυπουργού αλλά και άλλα κείμενα από την περίοδο ακόμη που η Νέα Δημοκρατία ήταν στην αντιπολίτευση. Η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει με μεγάλη σαφήνεια το δικό της στίγμα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επειδή αυτοί που έχουν ξεπεράσει τους -ίσμους λέγονται μεταμοντέρνοι, να υποθέσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεταμοντέρνο κόμμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο στους συνειρμούς που κάνετε. Ίσως και να μην τους αντιλαμβάνομαι πλήρως.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αν δεν απαντήσει η κυβέρνηση θα μας μείνει η εντύπωση ότι η κυβέρνηση δεν αναζητά πολιτική ταυτότητα, μάλλον δεν έχει πολιτική ταυτότητα, ότι δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, ότι πατάει σε δύο βάρκες, ότι η πολιτική της δεν έχει ταυτότητα και συνοχή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι θέλετε να πείτε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ότι αυτά είναι εκείνα τα οποία έλεγε η κ. Μπακογιάννη για την κυβέρνηση. Αν η κυβέρνηση δεν απαντήσει σε αυτά, θα θεωρήσουμε ότι τα αποδέχεται.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορείτε να μου θέσετε ένα τέτοιο λεκτικό εκβιαστικό δίλημμα, ώστε να με υποχρεώσετε με έμμεσο τρόπο να κάνω κάποιο σχόλιο. Σας είπα ότι δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για την ομιλία της κ. Μπακογιάννη. Κάθε στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας έχει την ελευθερία να εκφράζει τις απόψεις του. Σας το είπα και χθες και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα.

ΧΙΩΤΗΣ: Εφόσον δεν κάνατε σχόλιο κύριε Εκπρόσωπε, υποθέτουμε ότι οι διαπιστώσεις της γίνονται αποδεκτές, γίνονται σεβαστές από την κυβέρνηση. Κι εγώ θα ήθελα να σας θέσω μια άλλη που λέει ότι η κυβέρνηση πατάει μία στη μία βάρκα, μία στην άλλη και κινδυνεύει να πέσει στο νερό. Τουλάχιστον πείτε μας σε ποια βάρκα πατάτε ή αν βρίσκεστε ήδη στο νερό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσες φορές και αν προσπαθήσετε δια της πλαγίας οδού ή με άλλες προσπάθειες, δεν θα σχολιάσω την ομιλία ενός προβεβλημένου στελέχους της Νέας Δημοκρατίας. Δεν συνηθίζουμε να το κάνουμε και δεν βρίσκω το λόγο γιατί πρέπει να το κάνουμε σήμερα.

ΒΛΑΧΟΣ: Τουλάχιστον μπορείτε να μας πείτε αν η κυβέρνηση ξέρει μπάνιο ή αν έχει σωσίβιο για να σωθεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση δεν είναι φυσικό πρόσωπο για να ξέρει μπάνιο. Η κυβέρνηση αποτελείται από μεμονωμένα άτομα. Πρέπει να τους ρωτήσετε λοιπόν έναν- έναν.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο φοροτεχνικός μου, μου είπε να σας ρωτήσω τι πρέπει να κάνει: να δηλώσει τον ημιυπαίθριο χώρο ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν την υποχρέωση να δηλώσουν επακριβώς την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.

ΧΙΩΤΗΣ: Τη νόμιμη περιουσία ή την παράνομη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το Ε9 είναι ένα έντυπο που έχει ως σκοπό να καταγράψει την ακίνητη περιουσία που υπάρχει στη χώρα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εμένα πάντως ο φοροτεχνικός μου, μου είπε να μην τα δηλώσω για να μην τα πληρώσω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω τι σας είπε ο φοροτεχνικός σας. Με ρωτήσατε και χθες και απ` ότι αντιλαμβάνομαι τώρα είχατε καταφύγει ήδη στο φοροτεχνικό σας. Είδατε; Είχατε ήδη ακολουθήσει τη συμβουλή που σας έδωσα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Εάν κάποιος έχει ημιυπαίθριο χώρο και τον δηλώνει, σημαίνει ότι με την πληρωμή κάποιων φόρων αυτό νομιμοποιείται ή πληρώνει φόρους χωρίς να νομιμοποιηθεί; Τι γίνεται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το Ε9 είναι φορολογικό έντυπο που έχει ως σκοπό την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας που υπάρχει στη χώρα. Η συμπλήρωση του Ε9 για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια έγινε απαραίτητη για ένα λόγο που όλοι γνωρίζετε. Είχε ζητηθεί από τους Έλληνες πολίτες από την προηγούμενη κυβέρνηση να συμπληρώσουν το Ε9. Εκαναν αυτή την εργασία, συμπλήρωσαν αυτά τα έντυπα και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε αυτό που έπρεπε να είχε κάνει από την πλευρά της. Δηλαδή να προχωρήσει σε μηχανογραφική επεξεργασία των στοιχείων που περιέχονταν σε αυτά τα έντυπα, τα οποία κατέληξαν σε κάποιες αποθήκες. Δεν είναι δυνατόν σε μια σύγχρονη χώρα να μην υπάρχει καταγεγραμμένη η ακίνητη περιουσία η οποία υπάρχει. Και επαναλαμβάνω ότι οι πολίτες έχουν την υποχρέωση να δηλώσουν επακριβώς την ακίνητη περιουσία την οποία διαθέτουν.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εδώ υπάρχει όμως ένα ζήτημα για τον κάθε πολίτη ο οποίος καλείται να υποβάλει και να δηλώσει την ακίνητη περιουσία του. Το ερώτημα είναι: Από τη στιγμή που θα κληθεί να πληρώσει φόρους τώρα, δηλώνει την ακίνητη περιουσία του και τους ημιυπαίθριους χώρους και φορολογείται με βάση αυτά που δηλώνει. Αυτό σημαίνει ότι αποκλείει το ενδεχόμενο την επόμενη ή τις επόμενες χρονιές όταν θα πρέπει να νομιμοποιηθεί το όποιο παράνομο κτίσμα να ξαναπληρώσει και δεύτερη φορά φόρους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το Ε9, σας επαναλαμβάνω, είναι ένα έντυπο του Υπουργείου Οικονομικών προς φορολογική χρήση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Βάσει του οποίου φορολογεί όμως η κυβέρνηση. Θα φορολογηθεί μία εφάπαξ ή θα υπάρξει φορολόγηση στο διηνεκές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και χθες και σήμερα γίνεται αναφορά στην αίθουσα αυτή για τους ημιυπαίθριους χώρους.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για όλα τα παράνομα κτίσματα. Να μη μείνω μόνο στους ημιυπαίθριους χώρους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για τους ημιυπαίθριους μου απευθύνατε μόλις διάφορες ερωτήσεις. Οι Έλληνες πολίτες, σας επαναλαμβάνω και δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο πάνω σε αυτό, έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν επακριβώς την ακίνητη περιουσία τους.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πάντως για να φορολογηθούν, έτσι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουν υποχρέωση, στο συγκεκριμένο έγγραφο, προκειμένου να γίνει η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας, την οποία παρέλειψε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι δυνατόν σε μια χώρα να μην υπάρχει καταγεγραμμένη η ακίνητη περιουσία;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κατά τη άποψή μου όχι. Αλλά αυτό γίνεται για να φορολογηθούν, και μάλιστα να φορολογηθούν αναδρομικά, από τότε που χτίστηκε και δεν το δηλώνουν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Λυπάμαι που το επαναλαμβάνω: Αυτές είναι δικές σας αυθαίρετες ερμηνείες. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από πουθενά.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ο φοροτεχνικός μου μου το είπε και σας μιλάω ειλικρινά, δεν αστειεύομαι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εφόσον έχετε τόσο καλή σχέση με τον φοροτεχνικό σας, ο οποίος προφανώς απολαμβάνει της εμπιστοσύνης σας, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί κάνετε ερωτήσεις σε εμένα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ένας Έλληνας πολίτης διαθέτει έναν ημιυπαίθριο χώρο και τον δηλώνει στην εφορία, στο Ε9. Αύριο αποφασίζει να μεταβιβάσει το κτίσμα, το οποίο έχει και έτσι ο αγοραστής πληρώνει φόρο μεταβίβασης και για τον ημιυπαίθριο χώρο. Εφόσον έχει πληρώσει φόρο μεταβίβασης και έχει στα χέρια του το φόρο μεταβίβασης ο νέος κάτοχος, όταν θα έρθει η Πολεοδομία μπορεί να εφαρμόσει τον ισχύοντα νόμο, δηλαδή, από πρόστιμο, μέχρι κατεδάφιση για τους ημιυπαίθριους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απαντώ ότι το Ε9 είναι ένα φορολογικό έντυπο του Υπουργείου Οικονομικών και δεν έχει σχέση με την Πολεοδομία. Το είπα με απόλυτη σαφήνεια.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Με συγχωρείτε που επιμένω, αλλά σας εξήγησα ότι όταν δηλώνεις κάτι στην Εφορία, ως οίκημα και μετά το μεταβιβάζεις, ο αγοραστής πληρώνει φόρο μεταβίβασης. Θέλω, λοιπόν, να ρωτήσω εάν ο αγοραστής που παίρνει και τον ημιυπαίθριο υπόκειται στην υπάρχουσα νομοθεσία της Πολεοδομίας ή υπάρχει σκέψη για άλλη διάταξη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι ειδικό φορολογικό θέμα για το οποίο παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Οικονομικών.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η Έκθεση του ΚΕΠΕ θα αποτελέσει σηματωρό για την πολιτική της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για την Έκθεση του ΚΕΠΕ και για τα θέματα ανταγωνιστικότητας τοποθετήθηκε λεπτομερειακά ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Σιούφας, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο σε όσα είπε με σαφήνεια ο κ. Σιούφας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κονδύλιο για τις αλυσίδες βρήκατε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι την ερώτησή σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Για τις αλυσίδες με τις οποίες θα δέσετε τους εργαζόμενους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ευφυολογήματα αυτού του τύπου μπορούν να διατυπωθούν πάρα πολλά σε αυτή την αίθουσα. Δεν νομίζω, όμως, ότι έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Το γεγονός ότι νομιμοποίησε την Έκθεση του ΚΕΠΕ με την παρουσία του ο ίδιος ο αρμόδιος Υπουργός ο κ. Σιούφας, αυτό δε σημαίνει ότι συμμερίζεται, ως έναν βαθμό και την νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση των εκλογών που προτάσσει η Έκθεση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σημαίνουν όλα όσα είπε διεξοδικά ο κ. Σιούφας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω αρχικά εάν έχει αποσαφηνιστεί, γιατί υπάρχει η διάσκεψη των Προέδρων, εάν θα γίνει αύριο ή την Πέμπτη το πρωί και εάν γνωρίζετε ποια είναι τελικά η θέση της κυβέρνησης, τι θα εισηγηθεί για το επίδομα των βουλευτών. Και δεύτερον, εάν έχετε κάτι να σχολιάσετε με βάση το γεγονός ότι το κανάλι της Βουλής έδειξε μια ταινία με πολύ τολμηρές σκηνές, στην οποία -ανεξάρτητα από το αν η Βουλή λέει ότι δεν ήταν ταινία πορνογραφικού περιεχομένου- δεν υπήρχε το σχετικό σήμα που επιβάλλεται σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια σε αναλόγου περιεχομένου σκηνές, να παρουσιάζουν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσον αφορά το πρώτο θέμα, θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω. Στο δεύτερο θέμα, γνωρίζω το συγκεκριμένο περιστατικό από τα δημοσιεύματα, αλλά δεν έχω γνώση όλων των λεπτομερειών. Είναι ένα θέμα, για το οποίο έχει την ευθύνη η ίδια η Βουλή. Η Βουλή έχει την ευθύνη για το Κανάλι της Βουλής.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Χθες σας ρώτησα για το θέμα της σήμανσης, εάν θα πρέπει να είναι προσεκτικό και το κανάλι της Βουλής, διότι επιβάλλεται σε όλα τα κανάλια να γίνεται.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η εν λόγω σήμανση είναι μια υποχρέωση που έχουν όλα τα κανάλια. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ για κάτι που δεν γνωρίζω σε όλες του τις λεπτομέρειες. Αλλά αν τα πραγματικά περιστατικά είναι όπως μου τα μεταφέρετε κι αν δεν υπήρχε η σχετική σήμανση, τότε πρόκειται για μια παραδρομή.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα υπάρξουν κυρώσεις από τη στιγμή που διαπιστώνεται το γεγονός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κυρώσεις από ποιόν;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Από τον υπεύθυνο. Ποιος είναι ο υπεύθυνος για το θέμα της προβολής ταινιών από τα κανάλια; Ο διευθυντής του καναλιού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για να επιβάλλει κυρώσεις κάποιος πρέπει να είναι υπεύθυνος. Μπορείτε να μου πείτε ποιος επιβάλλει εν προκειμένω τις κυρώσεις;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αυτό ρωτώ κι εγώ. Αυτή είναι η απορία μου. Θα τις επιβάλλει η κ. Μπενάκη, ο κ. Αλαβάνος, ο διευθυντής του καναλιού;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Το ΕΣΡ επιβάλλει τις κυρώσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου ζητάτε, λοιπόν, να πω τι θα κάνει ενδεχομένως μια ανεξάρτητη Αρχή, όπως είναι το ΕΣΡ;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν μιλάω για τις ευθύνες σε ό,τι αφορά το ΕΣΡ. Μιλάω διοικητικά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στη Βουλή.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μήπως κατέληξε η κυβέρνηση για το τι περιεχόμενο θα έχει η τροπολογία που θα καταθέσει στη Βουλή για το βασικό μέτοχο; Γιατί, προχθές, μας λέγατε ότι δεν είναι θέμα, θα αποσυρθεί@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Χθες, σας είπα ότι το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Σάουμπ είναι αντικείμενο μελέτης και επεξεργασίας. Η μελέτη και η επεξεργασία αυτή συνεχίζονται. Και όπως σας είπα η τροπολογία θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση μέσα στις προβλεπόμενες και συμπεφωνημένες προθεσμίες.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν έχετε κάτι νεότερο να μας πείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τίποτε νεότερο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σχετικά με το ΛΑΦΚΑ: Επειδή υπήρξε χθες αυτή η απόφαση, σήμερα υπάρχουν δημόσιες δηλώσεις κάποιων βουλευτών, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, που λένε ότι θα αναγκασθεί πλέον η κυβέρνηση να πληρώσει αναδρομικά για εξαετία και όχι για τριετία ή πενταετία. Τη συμμερίζεστε αυτή την ανησυχία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση με δική της πρωτοβουλία έδωσε έγκαιρα πολιτική λύση στο θέμα των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ. Σας υπενθυμίζω ότι στις 4 Μαρτίου ο Πρωθυπουργός, με δήλωσή του, έθεσε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνουν οι καταβολές του ποσού των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ στους δικαιούχους συνταξιούχους. Το πλαίσιο αυτό εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Να μας εξηγήσετε τι σημαίνει αυτό, γιατί εδώ υπάρχει μια άλλη απόφαση που λέει εξαετία. Εσείς είχατε πει άλλα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν αυτά τα οποία έχει πει ο Πρωθυπουργός. Η καταβολή των αναδρομικών θα γίνει σε πέντε εξαμηνιαίες δόσεις, η πρώτη των οποίων θα δοθεί στο τέλος του α@ εξαμήνου του 2006. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Και ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν οι συνταξιούχοι, θα εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό σημαίνει, όμως, ότι ο συγκεκριμένος συνταξιούχος, αφού δικαιώθηκε από το συγκεκριμένο δικαστήριο θα πάρει εξαετία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κρίνω καμία απόφαση δικαστηρίου, ούτε φυσικά να υπεισέλθω στις λεπτομέρειές της. Πριν εκδοθεί οποιαδήποτε απόφαση δικαστηρίου, η κυβέρνηση τοποθετήθηκε πολιτικά στο θέμα και έδωσε συνολική λύση. Αυτό είναι εκείνο το οποίο μετράει και δεσμεύει την κυβέρνηση απέναντι σε όλους τους συνταξιούχους και στον ελληνικό λαό.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν πρέπει να λάβει υπόψη της τη δικαστική απόφαση ή τουλάχιστον να τη μελετήσει, όπως μελετάτε και τις άλλες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η νομοθετική ρύθμιση, που θα γίνει λίαν προσεχώς, θα κινηθεί στο πλαίσιο της δέσμευσης που έχει αναλάβει ο Πρωθυπουργός.@

ΙΩΑΝΝΟΥ: Το «λίαν προσεχώς» μπορείτε να μας το διευκρινίσετε; Δηλαδή, εντός της εβδομάδος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εάν ενθυμούμαι καλά σας είχα πει παλαιότερα εντός του Ιουνίου το αργότερο. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως μάθατε το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ενδεχομένως να ενημερωθείτε αύριο για το πρόγραμμα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Χθες, την ώρα που εσείς εδώ μας λέγατε ότι αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας από το Υπουργείο Εσωτερικών το κείμενο του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα επεξεργασίας και μελέτης.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ακριβώς. Την ώρα που τα λέγατε εσείς αυτά εδώ ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Νάκος σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του έλεγε ότι η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις και με εγκύκλιο θα ερμηνεύει το νέο εκλογικό νόμο. Ηθελα να ρωτήσω τι από τα δύο ισχύει τελικά; Το μελετάτε, έχετε ήδη αποφασίσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση το μελετά και θα τοποθετηθεί.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πρόσφατα το κρατικό κανάλι κάλυψε τις επισκέψεις της κ. Καραμανλή σε Κέντρα Υγείας στην Αργολίδα. Μπορείτε να μου πείτε αν έκανε αυτή την επιλογή με βάση την ιδιότητα της κ. Καραμανλή ως σύζυγος του Πρωθυπουργού ή ως αγροτικής ιατρού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου τη δημοσιογραφική κάλυψη η οποία ισχυρίζεστε ότι έγινε.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν έχετε υπόψη σας τι έκανε το κρατικό κανάλι για τη σύζυγο του Πρωθυπουργού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οχι. Δεν παρακολουθώ όλα τα κανάλια ανελλιπώς. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στην ΕΡΤ.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Παρακολουθείτε τα ιδιωτικά και όχι το κρατικό, κ. Εκπρόσωπε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν παρακολουθώ όλες τις εκπομπές όλων των καναλιών. Σας απάντησα. Δεν έχω τίποτε άλλο να πω.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 17 May 2005 - 15:05:10 UTC