Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-09-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΧΙΩΤΗΣ: Από ό,τι πληροφορηθήκαμε χθες, η κυβέρνηση προγραμματίζει αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και στα κόμιστρα των μεταφορών. Δεν έχω καταλάβει, αν αυτές οι αυξήσεις είναι άμεσες και οφείλονται στην πετρελαϊκή κρίση ή αν είναι προγραμματισμένες και θα είναι από τις αρχές του έτους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας έχουμε ενημερώσει, αρχίζει, εντός των προσεχών ημερών, συζήτηση με όλους τους φορείς για την τιμολογιακή πολιτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μόλις οριστικοποιηθούν οι συνεννοήσεις, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς που συναποφασίζουν.

ΧΙΩΤΗΣ: Ωστόσο, οι πληροφορίες μας επιμένουν ότι οι αυξήσεις είναι μια απόφαση που είναι ήδη ειλημμένη. Φαντάζομαι ότι ο διάλογος θα γίνει μόνο ως προς το ύψος των αυξήσεων. Και αυτό, επειδή αφορά πολύ κόσμο, θα θέλαμε να ξέρουμε εάν οι αυξήσεις αυτές θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το τέλος του διαλόγου ή αν το χρονοδιάγραμμα ξεκινά από την 1-1-2006.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι συζητήσεις έχουν πολύ μεγάλο εύρος, αφορούν σε πάρα πολλά θέματα, μερικά από τα οποία αναφέρατε. Οταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και είναι ώριμες οι ανακοινώσεις, θα γίνουν.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχουν Ελληνες στην περιοχή της Νέας Ορλεάνης που επλήγη από τον τυφώνα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες της φυσικής καταστροφής, η ελληνική Πολιτεία κινητοποίησε και τις προξενικές και τις λιμενικές αρχές που διαθέτει στην ευρύτερη περιοχή της θεομηνίας, καθώς και άλλους διαύλους επικοινωνίας που έχει βεβαίως το κράτος, προκειμένου να υπάρξει πλήρης ενημέρωση και να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τους Ελληνες που ενδεχομένως βρίσκονταν στην περιοχή, κατά το χρόνο της θεομηνίας. Πρέπει να σας πω ότι η συλλογή των στοιχείων είναι εξαιρετικά δυσχερής, διότι οι επικοινωνίες στην περιοχή, όπως γνωρίζετε όλοι, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες και στην πληγείσα περιοχή που έχει πάρα πολύ μεγάλη έκταση, επιτρέπεται να κινούνται μόνο οι μηχανικοί του αμερικανικού στρατού. Μόλις έχουμε οποιοδήποτε στοιχεία σχετικά με την ερώτηση που υποβάλατε, να είστε βέβαιοι ότι τα στοιχεία αυτά θα τα δώσουμε στη δημοσιότητα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός δέχεται όλους τους κοινωνικούς εταίρους αλλά στην πράξη ικανοποιεί μόνο τα αιτήματα των βιομηχάνων και των εμπόρων, ενώ από τους εργαζόμενους ζητάει να δείξουν κατανόηση λόγω της κατάστασης στην οικονομία. Πόσο πιστεύει η κυβέρνηση ότι μπορεί να ζήσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι με κατανόηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση, όπως σωστά είπατε, ακούει όλους τους κοινωνικούς φορείς και διαθέτει την ευαισθησία εκείνη -την οποία επανειλημμένα έχει αποδείξει- ώστε να μην μετακυλίεται κανένα βάρος στις πλάτες των εργαζομένων, των συνταξιούχων και όσων έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη στην κοινωνία μας. Δεν θα συμφωνήσω συνεπώς με την ανάλυση που κάνατε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η πραγματικότητα όμως δεν συμφωνεί μαζί σας για τον εξής λόγο: Σημερινά στοιχεία της ΓΣΕΕ δείχνουν ότι έγινε μια βίαιη ανακατανομή του παραγόμενου εισοδήματος τον περασμένο χρόνο κατά 1,8 δις σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων. Είτε λόγω του νόμου για τις υπερωρίες, είτε λόγω της επιβολής του ΦΠΑ, είτε από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Άρα δεν έχει επιδείξει η κυβέρνηση καμία ευαισθησία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση επιδεικνύει συνέχεια την ευαισθησία που τη χαρακτηρίζει. Η κυβέρνηση έχει σκύψει πάνω από τα προβλήματα όλων των Ελλήνων πολιτών και δίνει διαρκώς λύσεις. Τις λύσεις τις καταγράφουν οι Έλληνες πολίτες. Όσον αφορά δε στα στοιχεία της ΓΣΕΕ τα οποία αναφέρατε, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι πρέπει να γίνουν αντικείμενο πολύ μεγαλύτερης μελέτης πριν τα σχολιάσει κανείς αβίαστα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είπατε ότι η κυβέρνηση δεν μετακυλά το βάρος στους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους. Επειδή βλέπουμε και ένα κύμα ακρίβειας, ανατιμήσεις σε αρκετά προϊόντα, γίνονται βέβαια έλεγχοι -όπως μας έχει πει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- ωστόσο η ακρίβεια είναι δεδομένη. Βλέπουμε αυξήσεις, που έρχονται στα εισιτήρια, αυτές θα αντισταθμιστούν με κάποιες αυξήσεις στους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, πάνω από τον πληθωρισμό, ώστε να πληρώσουν τουλάχιστον αυτά που χάνουν από την ακρίβεια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μιλάτε γενικά για κύμα ακρίβειας. Ο κ. Ρουσόπουλος χθες και προχθές έκανε εκτενείς αναφορές μεταξύ των άλλων και στις εξελίξεις των τιμών σε διαφόρους τομείς. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω για μια ακόμη φορά να αντιμετωπίζετε αυτό το θέμα με περισσότερη προσοχή στις λεπτομέρειες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν αυξήσεις σε ορισμένους τομείς. Η κυβέρνηση με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που διαθέτει και οι οποίοι όπως γνωρίζετε έχουν ενισχυθεί, φροντίζει ώστε οι επιπτώσεις από τις ενδεχόμενες αυξήσεις που προκύπτουν στην αγορά να είναι κατά το δυνατόν χαμηλές για τον μέσο Έλληνα καταναλωτή. Όσον αφορά την εισοδηματική πολιτική κάθε κυβέρνησης, όπως γνωρίζετε, αυτή ανακοινώνεται προς το τέλος του χρόνου με την κατάθεση του Προϋπολογισμού για τον επόμενο χρόνο. Σε αυτό θα μείνουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν το μπλοκάρισμα των φιλοτουρκικών βρετανικών διαθέσεων θα συνεχιστεί και στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων στις 7 Σεπτεμβρίου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τη θέση της Ελλάδας τη γνωρίζετε, σας την ανέλυσε χθες ο κ. Ρουσόπουλος. Επίσης, γνωρίζετε ότι χθες, μετά τη χθεσινή ενημέρωση από τον κ. Ρουσόπουλο, κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Συνόδου στο Νιούπορτ της Μ. Βρετανίας, η ελληνική κυβέρνηση δια του υπουργού Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτη εξέφρασε τις επιφυλάξεις της πάνω σε ορισμένα θέματα της βρετανικής πρότασης. Έτσι παραπέμφθηκε να συζητηθεί αυτή η πρόταση με βελτιωμένη μορφή, όπως ελπίζουμε, στο επόμενο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής. Η βρετανική πρόταση είναι η βάση για περαιτέρω διαπραγμάτευση, χρειάζεται όμως και άλλες βελτιώσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση να φθάσουμε και στο βέτο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η συζήτηση στους κόλπους της Ε.Ε. συνεχίζεται.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 2 September 2005 - 13:05:09 UTC