Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-09-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής, βρίσκεται σήμερα στο Παρίσι, όπου σε λίγο θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ. Αργότερα, στις 18:00 τοπική ώρα, θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας κ. Ντε Βιλπέν. Κατόπιν, ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Διαβάσαμε πάλι καινούρια σενάρια σε σχέση με την Ολυμπιακή, σενάρια όμως τα οποία πηγάζουν απ` ό,τι φαίνεται από το τηλεγράφημα που ήρθε χθες από την Ουάσινγκτον και συγκεκριμένα από το Υπουργείο Οικονομίας. Θα ήθελα να ξέρω, εάν όντως μέχρι τον Φεβρουάριο θα έχει βρεθεί λύση, εάν όντως πάμε σε ένα μεικτό σχήμα όπως λένε οι συγκεκριμένες πηγές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης ενημέρωσε, χθες, εκτενώς και σε βάθος, τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου. Όλα όσα είπε για την Ολυμπιακή ισχύουν. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια ευαίσθητη διαδικασία. Όταν ολοκληρωθούν οι επαφές της εταιρείας «Λαζάρ», του συμβουλευτικού οίκου ο οποίος ερευνά τις προθέσεις και όλα τα στοιχεία, που έχουν σχέση με τις εταιρείες και τους ομίλους, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, θα υπάρξει κάτι προς ανακοίνωση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Αυτά που είπε ο κ. Λιάπης στην Επιτροπή της Βουλής είναι διαφορετική εκδοχή των πραγμάτων από αυτά που είπαν χθες οι συνεργάτες του κ. Αλογοσκούφη στην αποστολή στην Ουάσινγκτον. Ο κ. Λιάπης είπε ότι εργαζόμαστε για το σενάριο της ιδιωτικοποίησης και ελπίζουμε να φέρουμε τη συμφωνία στη Βουλή σε δύο-τρεις εβδομάδες. Οι πηγές που αποδίδονται στον κ. Αλογοσκούφη λένε στην Ουάσινγκτον ότι όλα δείχνουν πως ο διαγωνισμός ναυαγεί, όλα δείχνουν πως πάμε για πτώχευση των Ολυμπιακών αερογραμμών και στη συνέχεια πάμε σε μεικτό σχήμα. Θέλουμε να ξέρουμε ποιος είναι ο δρόμος της κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι ο κ. Λιάπης ενημέρωσε χθες, επισήμως, τη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για το θέμα της Ολυμπιακής. Οι δηλώσεις που επικαλείσθε, δεν μου είναι γνωστές.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Απ` ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει καμία έτοιμη λύση, ολοκληρωμένη στο τραπέζι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας διαβάζω ένα απόσπασμα από τις δηλώσεις του κ. Λιάπη, χθες στη Βουλή: «Πρόθεσή μας είναι να εξαντλήσουμε το περιθώριο για τον διαγωνισμό, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και είναι στο τελικό στάδιο. Είναι στο στάδιο όπου οι νομικοί συνεργάτες των επενδυτών επεξεργάζονται την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να δουν αν αυτή τους επιτρέπει να προχωρήσουν». Επαναλαμβάνω για μια ακόμα φορά: Βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία, πριν από την ολοκλήρωση της οποίας, δεν έχω να προσθέσω τίποτα σε όσα έχουν λεχθεί μέχρι στιγμής.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Λιάπης αυτό που είπε χθες στη Βουλή είναι σαφές. Το ερώτημα είναι ότι αυτά που λένε οι συνεργάτες του κ. Αλογοσκούφη είναι διαφορετικά. Και το ερώτημα που θέτουμε εμείς, ευλόγως, είναι, τι από τα δύο ισχύει. Η κ. Σπυράκη σας το είπε εναργέστερα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου μεταφέρετε πληροφορίες και αναφέρεστε σε Υπουργό, για τον οποίο δεν γνωρίζω να έχει κάνει δηλώσεις.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Είναι λίγο γενική η ερώτηση. Θέλω να ρωτήσω, αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι στην Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργεί μόνο ένας αερομεταφορέας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στην Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, επικρατούν οι αρχές της ελεύθερης οικονομίας. Απάντηση συνεπώς στο ερώτημά σας δίνει η αγορά. Δεν είναι κάτι στο οποίο θα δώσει απάντηση η κυβέρνηση.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θα ήταν ανεκτό ένα μονοπώλιο στις αερομεταφορές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι στην Ελλάδα επικρατούν οι αρχές της ελεύθερης οικονομίας.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Το κράτος όμως παίζει ένα ρόλο μεταρρυθμιστικό σ` αυτά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Με τόσες πολλές και αλληλοαναιρούμενες απόψεις που έχουν ακουστεί για την Ολυμπιακή κινδυνεύετε να μπείτε στο βιβλίο ΓΚΙΝΕΣ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή ήταν ερώτηση;

ΜΙΧΑΗΛ: Σήμερα σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», αναφέρεται ότι η Κυβέρνηση προχώρησε στην εκπόνηση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση των Εκκλησιαστικών Σχολών σε ανωτάτου επιπέδου, δηλαδή

σε Πανεπιστήμια, με αντάλλαγμα να γίνει το ραντεβού του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, το οποίο εδώ και καιρό εκκρεμούσε. Τι απαντάτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι την ερώτησή σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Επαναλαμβάνω. Σήμερα δημοσιεύεται η εξής εκδοχή σε πρωτοσέλιδη εφημερίδα, ότι εκπονήσατε το σχέδιο για την αναβάθμιση των Εκκλησιαστικών Σχολών σε πανεπιστημιακού επιπέδου, με αντάλλαγμα να γίνει@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αντάλλαγμα τίνος προς ποιόν;

ΜΙΧΑΗΛ: Του κ. Χριστόδουλου με τον Πρωθυπουργό. Να ανταποκριθεί δηλαδή, να δεχθεί να γίνει η συνάντηση με τον κ. Καραμανλή. Δηλαδή δώστε μου το νομοσχέδιο αν θέλετε να συναντηθούμε να συζητήσουμε. Αυτό είναι το ερώτημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει προγραμματισμένη καμία τέτοια συνάντηση. Επιτρέψτε μου με αυτή την ευκαιρία μια διευκρίνιση σε όσα είπατε προηγουμένως. Η αναβάθμιση των ιερατικών σχολών σε Ανώτατες Παραγωγικές Σχολές της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν τις κάνει πανεπιστήμια.

ΧΙΩΤΗΣ: Μήπως το αντάλλαγμα ήταν να μη γίνει το ραντεβού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη καμία τέτοια συνάντηση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Την περίοδο του τυφώνα «Κατρίνα», το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την προσφορά δύο επιβατηγών πλοίων, εκ μέρους της Ελλάδας για τη φιλοξενία αστέγων. Ήθελα να ρωτήσω αν έχουν φύγει αυτά τα πλοία. Προφανώς δεν ξέρετε εσείς, αλλά να ενημερωθείτε αν έφυγαν και πότε και ποια είναι αυτά τα πλοία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω. Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω, ότι η ελληνική πλευρά έκανε μια σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις, προσφορές προς την αμερικανική πλευρά, όταν ήταν σε όξυνση το θέμα του τυφώνα «Κατρίνα». Για άλλα από αυτά έδειξε ενδιαφέρον η αμερικανική πλευρά και για άλλα όχι.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Για το συγκεκριμένο η ανακοίνωση έλεγε ότι αυτό έγινε αποδεκτό την ίδια στιγμή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθώ για το θέμα και θα σας απαντήσω.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Για τα θέματα της διαφθοράς και της διαφάνειας, μας έχετε πει κατ@ επανάληψη, όποιος έχει κάποια στοιχεία θα πρέπει να τα προσκομίζει είτε κομματικά είτε κ.τ.λ. Χθες είδαμε στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που είναι στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, να παραδέχεται μπροστά στις κάμερες ότι πράγματι βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ζητούσαν να διορίζονται κάποιοι εποχικοί υπάλληλοι και υπάρχουν και τα ονόματά τους, δίπλα από τα ονόματα των ατόμων που έχουν προσληφθεί όπως το όνομα του κ. Τασούλα. Επίσης υπάρχουν κατηγορίες για τον κ. Μπόλαρη και για τον κ. Χαϊτίδη. Θα εξετάσουν η κυβέρνηση και το κόμμα τις συγκεκριμένες καταγγελίες ή θα λέτε ότι είναι ανυπόστατες γενικώς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτές οι καταγγελίες, εφόσον τεκμηριωθούν, θα γίνουν αντικείμενο έρευνας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Συγνώμη, τι εννοείτε εφόσον τεκμηριωθούν; Υπάρχει σημείωμα με τα ονόματα που παραδέχεται ο άνθρωπος ότι το έχει συντάξει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό σας το λέω, διότι εκτοξεύθηκαν καταγγελίες εναντίον άλλων ατόμων, που δεν έχουν καμία ανάμιξη σε τέτοιες διαδικασίες.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Το συγκεκριμένο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο.

ΧΙΩΤΗΣ: Για το ίδιο θέμα κ. Εκπρόσωπε. Εάν δεν κάνω λάθος ο ίδιος ο βουλευτής ο κ. Τασούλας, ομολόγησε ότι πράγματι έχει στείλει σημειώματα και σε άλλες υπηρεσίες για πρόσληψη παιδιών-ψηφοφόρων του. Αυτό δεν σας αρκεί, ως τεκμηρίωση, για να σχολιάσετε όλη αυτή τη διαδικασία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό που μετρά για την κυβέρνηση είναι ότι οι προσλήψεις στο δημόσιο γίνονται με αξιοκρατικά κριτήρια. Και αυτή η αρχή εφαρμόζεται απαρέγκλιτα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Τότε, βοηθούν τα σημειώματα στην αξιοκρατία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ρωτήστε όσους γράφουν τα σημειώματα. Σας επαναλαμβάνω ότι για την κυβέρνηση ισχύει απαρέγκλιτα η αρχή: Όσοι προσλαμβάνονται στο δημόσιο προσλαμβάνονται με αξιοκρατικά κριτήρια.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Είναι εξίσου απαρέγκλιτη αρχή να μην επιβάλλονται πρόστιμα στους πλοιοκτήτες από τη στιγμή που ήδη τα έχει προαναγγείλει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κεφαλογιάννης. Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω υπόψη μου το δημοσίευμα. Επειδή, όμως, είναι ειδικό θέμα, παρακαλώ να απευθυνθείτε στον κ. Κεφαλογιάννη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν έχετε ρωτήσει εσείς, ως κυβέρνηση, τον κ. Κεφαλογιάννη γι αυτό το θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ να απευθυνθείτε στον κ. Κεφαλογιάννη.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση πήρε την ευθύνη και προσχώρησε σε μια ρύθμιση του ασφαλιστικού των Τραπεζών στις αρχές του καλοκαιριού. Σήμερα, όμως, έχουμε τη ΔΑΚΕ στην Εθνική Τράπεζα, που λέει ότι εγώ δεν θα συμμορφωθώ, δεν με ενδιαφέρει αυτή η ρύθμιση και επιμένει να θέλει να κρατηθεί το υπάρχον καθεστώς. Σας προβληματίζει αυτή η αντίδραση των συνδικαλιστών του κυβερνώντος κόμματος στους χώρους που εργάζονται, για την εφαρμογή των ρυθμίσεων που ψηφίσατε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί, θα εφαρμοσθούν.

ΜΙΧΑΗΛ: Τι απαντάτε στις αιτιάσεις και τις κατηγορίες του κ. Βενιζέλου, ο οποίος πήγε σήμερα επίσκεψη στο Αττικό Νοσοκομείο και διαμαρτυρήθηκε εντόνως γιατί δεν παρουσιάστηκε η Διοίκηση, ούτε να τον ενημερώσει, ούτε τίποτα, παρά μόνο ο σεκιούριτι, που είχε βάρδια εκείνη την ώρα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο περιστατικό που μου αναφέρετε. Συνεπώς δεν μπορώ να το σχολιάσω.

ΜΙΧΑΗΛ: Να ρωτήσουμε τον κ. Κακλαμάνη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο περιστατικό.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 23 September 2005 - 13:05:10 UTC