Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-10-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου συζητήθηκε το θέμα της απελευθέρωσης της ενέργειας και της απελευθέρωσης της αγοράς της ενέργειας. Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Σιούφας έχει κάνει ήδη δηλώσεις.

Αύριο, στις 19:30, ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στις 20:30, οι δύο Πρωθυπουργοί, θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Σιούφας βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου υπενθύμισε τη δήλωση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ότι το μοντέλο του ΟΤΕ θα εφαρμοστεί σε όλες τις ΔΕΚΟ, άρα και στη ΔΕΗ. Πρόσφατα, ο κ. Παλαιοκρασάς είχε δηλώσει σε συνέντευξή του, ότι η ΔΕΗ δεν χρειάζεται το μοντέλο του ΟΤΕ. Υπάρχει θέμα Παλαιοκρασά για ακόμα μια φορά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα εφαρμοστεί το μοντέλο, όπως ακριβώς είπε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Μπορεί να μείνει ο κ. Παλαιοκρασάς στη θέση του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πω τίποτα περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Η πετρελαιοκίνηση των αυτοκινήτων επιτρέπεται στην Αθήνα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, πλην των κρατικών αυτοκινήτων.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, δηλαδή, ένας υπουργός μπορεί να έχει ένα πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο και να έρχεται στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζομαι ότι μπορεί, από τη στιγμή που δεν απαγορεύεται για τα κρατικά αυτοκίνητα.

ΒΛΑΧΟΣ: Εκεί, δηλαδή, τα πετρελαιοκίνητα δεν έχουν κακό καύσιμο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σύμφωνα με νομοθεσία του παρελθόντος, τα Ι.Χ. πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα δεν μπορεί να κυκλοφορήσουν στην Αθήνα. Από αυτή τη ρύθμιση έχουν εξαιρεθεί όλα τα κρατικά αυτοκίνητα.

ΒΛΑΧΟΣ: Και των υπουργών, δηλαδή, αυτό μας λέτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα τα κρατικά αυτοκίνητα. Δεν ξέρω εάν έχετε κάτι συγκεκριμένο να με ρωτήσετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, ήταν πολλά υπουργικά αυτοκίνητα στο Μέγαρο Μαξίμου και είχαν αναμμένες τις μηχανές και ήταν τα περισσότερα πετρελαιοκίνητα. Δεν καταλαβαίνω γιατί εγώ ο πολίτης δεν μπορώ να έχω ένα πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο και μπορεί να έχει ο κύριος υπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συμπληρωματικά, θα ήθελα να σας πω ότι δεν αγοράστηκαν καινούργια αυτοκίνητα. Αυτά που παρελήφθησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, αυτά κυκλοφορούσαν και κυκλοφορούν.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά, αυτό το ό,τι γινόταν επί ΠΑΣΟΚ, γίνεται και τώρα, με συγχωρείτε, δηλαδή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι υπάρχει νόμος που εξαιρεί τα κρατικά αυτοκίνητα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τι παραπάνω είπε ο κ. Πολύζος από τον Πρωθυπουργό για το θέμα της διαφθοράς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι τελείως διαφορετικά και ανόμοια τα μεγέθη. Είναι τελείως διαφορετικές και ανόμοιες οι δηλώσεις. Τελείως διαφορετικά και ανόμοια τα νοήματα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δηλαδή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα του κ. Πολύζου το έχουμε εξαντλήσει. Ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε «ως εδώ και μη παρέκει». Δεν το είπε, όμως, στο θέμα των «γαλάζιων παιδιών».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός απάντησε και σε αυτό το θέμα, υπενθυμίζοντας ότι στρατιές ολόκληρες ανθρώπων με συμβάσεις, χωρίς καμιά διαδικασία διαγωνισμού, στελέχωσαν το δημόσιο τομέα. Μιλάμε για πολλές χιλιάδες συμβασιούχων. Αναφέρθηκε σε ένα-δυο παραδείγματα. Χιλιάδες συμβασιούχοι που στελέχωσαν το δημόσιο τομέα χωρίς να έχουν λάβει μέρος σε κανενός είδους διαγωνισμό. Συμβασιούχοι τους οποίους παρέλαβε αυτή η κυβέρνηση και όπως είχε υποχρέωση σύμφωνα με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -εναρμονιζόμενη δηλαδή στους νόμους που όλοι έχουμε ψηφίσει στην Ε.Ε.- προχώρησε σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αυτό, λοιπόν, είναι η σαφής και κατηγορηματική απάντηση του Πρωθυπουργού σε αυτό που είπατε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί αυτό να μην θεωρηθεί ένας συμψηφισμός; Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι επιτίθεται για να κάνει συμψηφισμό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. Σε αυτή την προσπάθειά του, έχει αποτύχει.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα να μείνω λίγο σε αυτό. Είπε ο κ. Καραμανλής, ως εδώ και μη παρέκει. Το «ως εδώ» σημαίνει ότι μέχρι σήμερα συνεχίζονται τα κρούσματα διαφθοράς στο δημόσιο. Μίλησε για «φακελάκια», μίλησε για επίορκους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτό το ως εδώ και μη παρέκει μπορεί να το πει κάποιος πολίτης. Από τον Πρωθυπουργό της χώρας περιμένει κάποιος να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, πέραν των θεσμικών, προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο της διαφθοράς. Θα ήθελα να ξέρω, σε αυτό το διάστημα, υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν φύγει από τη δουλειά τους, έχουν χάσει τις θέσεις τους; Υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν τιμωρηθεί αυστηρά γι αυτά που γίνονται και καταγγέλθηκαν και από τον Πρωθυπουργό, στο δημόσιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πρέπει να αναζητήσει κανείς σε κάθε υπουργείο τι είδους περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν. Στη Γραμματεία Ενημέρωσης και Γραμματεία Επικοινωνίας, στη διάρκεια των 18 μηνών, αντιμετωπίσαμε μια-δυο περιπτώσεις. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να δει κανείς το θέμα χωριστά, σε κάθε υπουργείο, για το τι είδους ποινές έχουν επιβληθεί σε υπαλλήλους που ήταν επίορκοι. Σε ό,τι αφορά, πάντως, την γενική τοποθέτηση, θέλω να σας πω ότι υπάρχουν νόμοι, αλλά πολλές φορές παραβιάζονται. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, όπως και ο εκάστοτε Πρωθυπουργός, οφείλει πολιτικά τοποθετώντας το θέμα, να δώσει με σαφήνεια την πολιτική θέση της εκάστοτε κυβέρνησης. Αυτή, λοιπόν, η πολιτική θέση περιγράφηκε ακριβώς χθες από τον Πρωθυπουργό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν και πάλι ρεπορτάζ, τόσο στις γαλλικές εφημερίδες, όσο και στις τηλεοράσεις γύρω από τις «μίζες» που πήραν. Αναφέρουν μάλιστα για πρώην Πρωθυπουργό, για πρώην υπουργό ασφάλειας, για πρώην υπουργό Άμυνας. Δεν θα κάνει τίποτα η ελληνική κυβέρνηση, δεν θα κάνει τίποτα η ελληνική δικαιοσύνη; Αφορά την Ελλάδα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον, υπάρχει η διαδικασία με αφορμή ερώτηση βουλευτή στη Βουλή στην οποία θα απαντήσει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Δεύτερον, όσον αφορά τη δικαιοσύνη, όπως γνωρίζετε, η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Με αφορμή κάποιες καταγγελίες που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, για περιφερειακά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ακούω τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για το τι κάνει η Ν.Δ. Η Νέα Δημοκρατία για δύο περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, έδωσε εντολή στην μεν πρώτη να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση, στη δε δεύτερη διέγραψε το στέλεχός της και το έστειλε στον εισαγγελέα. Αναρωτιέμαι, τι κάνει το ΠΑΣΟΚ; Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε το στέλεχος της προηγούμενης κυβέρνησης που κατηγορείται από δύο μεγάλα ΜΜΕ της Γαλλίας; Είδαμε στην εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ» των Πατρών, να γίνεται πρώτο θέμα η υπόθεση στελέχους της Ν.Δ. Αμέσως ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. έδωσε εντολή να διερευνηθεί η υπόθεση. Έδωσε τέτοια εντολή ο κ. Παπανδρέου για να διερευνηθεί μια υπόθεση που αφορά υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργό; Όταν, λοιπόν, εγκαλούν την κυβέρνηση, οφείλουν οι ίδιοι να είναι εντάξει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει δικαίωμα να διατάξει τον αρμόδιο εισαγγελέα, εφόσον δεν κινείται ο ίδιος, έχει το δικαίωμα να του δώσει εντολή. Έχει γίνει σε άλλες περιπτώσεις, έπρεπε να γίνει και σε αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ενημερωθώ από τον υπουργό Δικαιοσύνης εάν έχει αυτό το δικαίωμα, που αναφέρατε. Γνωρίζετε ότι η δικαιοσύνη κινείται ανεξάρτητα. Κατά συνέπεια θα μείνω στην απάντηση που σας έδωσα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Χθες, από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, προκύπτει μια εμφανής προδιάθεση της κυβέρνησης για περιστολή των δαπανών στα υπουργεία. Θέλω να σας ρωτήσω, ως αρμόδιο υπουργό, γνωρίζετε ότι η εκπομπή του κ. Σ. Παπαδόπουλου στην κρατική τηλεόραση κοστίζει 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και εάν γνωρίζετε ότι περίπου υπάρχουν 55 κρατικοδίαιτοι σύμβουλοι στην ΕΡΤ, οι οποίοι, κατά μέσο όρο, αμείβονται με 7.000 ευρώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει σε αντίστοιχα ερωτήματα που έγιναν από βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και της συμπολίτευσης στη Βουλή για θέματα που αφορούν την ΕΡΤ. Και θα απαντώ πάντοτε με προθυμία. Σε γενικές γραμμές, θα ήθελα να σας πω ότι η ΕΡΤ οφείλει να λειτουργήσει σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, να έχει καλύτερο ποιοτικά πρόγραμμα, να έχει καλύτερη ενημέρωση για τους Έλληνες πολίτες, αφού όλοι οι Έλληνες πολίτες την πληρώνουν.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Χθες, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. τρεις τουλάχιστον βουλευτές άφησαν κάποιες αιχμές για την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης. Ήθελα να ρωτήσω τη δική σας γνώμη, ποιος ευθύνεται για το γεγονός -που όπως είπε ο κ. Πολύδωρας- τον αναπτυξιακό νόμο που όπως είπε φέρνει και επενδύσεις, το γνωρίζουν μόνο οι βουλευτές της Ν.Δ. και κανένας άλλος. Ποιος ευθύνεται, όπως είπε ο κ. Κασίμης, για μια ανεπαρκή κάλυψη της ΕΡΤ σε επίσκεψη υπουργών και βουλευτών και τέλος, ποιος ευθύνεται γι αυτό που είπε ο κ. Μανώλης ότι δεν υπήρξε άμεση αντίδραση σε καταγγελίες που έγιναν σε δημοσιογραφική εκπομπή, κατά υπουργού της κυβέρνησης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με έχετε ρωτήσει και άλλες φορές για το θέμα της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης. Δεν βρίσκω το λόγο να πω τίποτα περισσότερο από αυτά που σας έχω πει: Ο εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αναγνωρίζετε ευθύνες στον εαυτό σας; Σε αυτό που είπε ο κ. Πολύδωρας, ότι δεν έγινε η προβολή που έπρεπε στον αναπτυξιακό νόμο. Μια στρατηγική επιλογή, όπως και για (δεν ακούγεται)@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω διάλογο για τοποθετήσεις συναδέλφων μου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αντιλαμβάνεστε βεβαίως ότι ο αναπτυξιακός νόμος έχει προχωρήσει πάρα πολύ καλά. Εκατοντάδες επιχειρήσεων έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο. Κατά συνέπεια, η προσπάθεια που γίνεται για να ενισχυθεί η οικονομία μέσω του αναπτυξιακού νόμου, είναι προσπάθεια, εν πολλοίς, επιτυχημένη. Πάντοτε, όμως, μένω στην άποψη που σας είπα και τώρα και άλλες φορές: Εχθρός του καλού, το καλύτερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Εχθρός δικός σας ποιος είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένας.

ΒΛΑΧΟΣ: Μήπως οι βουλευτές χθες είχαν μια εχθρική διάθεση μαζί σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν βλέπω εχθρούς.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ασφαλώς ο προϋπολογισμός του 2006 δεν είναι προϋπολογισμός λιτότητας, ούτε είναι προϋπολογισμός ταξικός, που τα παίρνει από τους πολλούς και τα δίνει στους λίγους. Μπορείτε να μας πείτε τι προϋπολογισμός είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει προβεί σε αναλυτικές ανακοινώσεις ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Είναι ένας προϋπολογισμός που προσπαθεί να συμμαζέψει την κακή κληρονομιά του παρελθόντος. Είναι μια ακόμη χρονιά στην οποία θα πρέπει όλοι οι Υπουργοί της κυβέρνησης να είναι προσεκτικοί στις δημόσιες δαπάνες. Είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος θα οδηγήσει την οικονομία σε πολύ καλύτερη μοίρα από αυτή την οποία παραλάβαμε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πάνω στα πτώματα των μισθωτών και των συνταξιούχων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοείτε. Έχουμε ξανασυζητήσει πολλές φορές για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Εσείς βλέπετε τα πράγματα από τη δική σας οπτική γωνία. Εγώ σας λέω πώς είναι στην πραγματικότητα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η τιτλοποίηση εσόδων δεν είναι δημιουργική λογιστική;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, απάντησε, χθες, στο ερώτημα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Χθες ο Πρωθυπουργός είπε «ως εδώ και μη παρέκει», «δεν θα βάλω νερό στο κρασί μου», «θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε όλους όπου κι αν βρίσκονται, όποιοι κι αν είναι». Ποιους ακριβώς εννοούσε; Μήπως έχετε κάτι υπόψη σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με αφορμή την ερώτηση συναδέλφων σας, αναφέρθηκα στο θέμα προηγουμένως.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υπάρχει δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΤΟ ΘΕΜΑ» αυτή την εβδομάδα που σας φέρει να έχετε διορίσει συγγενικό σας πρόσωπο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε πολίτης δικαιούται να συμμετέχει στις διαδικασίες. Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα στην επιτυχία και το μερίδιο στην αποτυχία. Συγκεκριμένα όμως, σε ότι αφορά εμένα και την πορεία μου, είναι γνωστή, διαυγής και ξεκάθαρη. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό στο οποίο αναφέρθηκε όντως στην εφημερίδα αυτή, θα ήθελα να σημειώσω, ότι το συγγενικό μου πρόσωπο, όπως όλοι οι νέοι σε αυτόν τον τόπο, είχε δικαίωμα να υποβάλει υποψηφιότητα και δικαίωμα να δώσει γραπτές εξετάσεις. Είναι δημόσια τα έγγραφα των εξετάσεων. Είναι δημόσιο το απολυτήριο του σχολείου του κ.ο.κ. Δεν θα μείνω εκεί. Θα ήθελα, όμως, να πω ότι για τον συγκεκριμένο άνθρωπο, δεν μου έγινε αντίστοιχη ερώτηση πριν από λίγους μήνες, όταν είχε υποβάλει αίτημα και μετείχε στις εξετάσεις τράπεζας για υπάλληλος, όπου και απέτυχε. Σας λέω, λοιπόν, και πάλι ότι δικαίωμα στην επιτυχία και μερίδιο στην αποτυχία έχει ο κάθε Έλληνας πολίτης. Εάν λειτουργούσα με τη λογική την οποίαν υπαινίσσεται η ερώτησή σας, θα σας έλεγα ότι θα είχα λειτουργήσει έτσι πριν από λίγους μήνες, όταν ο ίδιος άνθρωπος είχε μετάσχει σε εξετάσεις της τράπεζας για υπάλληλος και όχι για φρουρός στη χρηματαποστολή ή φρουρός στην πόρτα με κίνδυνο και για τη ζωή του. Η λογική μου ως πολιτικού προσώπου είναι τελείως διαφορετική από αυτή την οποία υπαινίσσεται η ερώτησή σας. Αυτό σας το λέω ψυχρά και κατηγορηματικά. Όλοι είμαστε ανοιχτοί σε έλεγχο. Η πορεία του καθενός είναι διαυγής.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν υπαινίσσεται τίποτα η ερώτησή μου, είναι καθαρή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου είπατε αν «διόρισα» συγγενικό μου πρόσωπο και σας απάντησα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για το απίστευτο χάλι που ζούμε εμείς οι κάτοικοι στο κέντρο των Αθηνών σχετικά με τους χιλιάδες τόνους σκουπιδιών που καθημερινά βλέπουμε γύρω μας και τα μυρίζουμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Όπως γνωρίζετε γίνεται μεγάλη προσπάθεια και για νέο χώρο ΧΥΤΑ γιατί μόνο ένα μόνο χώρο ΧΥΤΑ έχει στη διάθεσή της η Αττική αυτή τη στιγμή. Γίνεται προσπάθεια να λυθούν προβλήματα όπως αυτά που παραλάβαμε και με τους ΧΥΤΑ αλλά και με τη λυματολάσπη. Σε ένα πολύ σημαντικό βαθμό έχουμε προχωρήσει. Πιστεύω ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όπως άλλωστε και δημοσίως έχουν δεσμευτεί οι αρμόδιοι Υπουργοί, θα λυθούν αυτά τα προβλήματα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δεν έχει καταστεί σαφές το καθεστώς της δήλωσης της βρετανικής Προεδρίας σε σχέση με την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Υπάρχει μια δήλωση απλώς για να καταγραφεί, στην οποία διατυπώνεται από την πλευρά της βρετανικής Προεδρίας ότι όλοι οι οργανισμοί είναι αυτοτελείς στη λήψη των αποφάσεών τους. Θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτή η δήλωση είναι μέρος του κειμένου ή είναι επισυναπτόμενη στο κείμενο ή είναι απλώς μια δήλωση που δεν είναι ούτε μέρος του κειμένου ούτε επισυναπτόμενη στο κείμενο. Ποιο είναι το καθεστώς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει απαντήσει ήδη χθες ο κ. Μολυβιάτης για τη νομική ή όχι ισχύ αυτής της δήλωσης. Θα μείνω στην απάντησή του.

ΒΛΑΧΟΣ: Εδώ υπάρχει ένα θέμα καθαρά ευρωπαϊκό. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ασχολούνται με το αν θα ξεκινήσει διαδικασία διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Τουρκίας και ξαφνικά διαπιστώνουμε ότι τηλεφωνεί η κ. Ράις από εδώ και από κει και επηρεάζει τα πράγματα. Για την ελληνική κυβέρνηση είναι αποδεκτή αυτή η παρέμβαση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση ουδέν τηλεφώνημα αντίστοιχο δέχτηκε.

ΒΛΑΧΟΣ: Γενικά στον ευρωπαϊκό χώρο είναι αποδεκτή η παρέμβαση των Αμερικάνων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στη διεθνή πολιτική σκηνή γίνονται συζητήσεις μεταξύ όλων των χωρών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα να ασκεί το βέτο όποτε επιθυμεί ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη σπεύσει να δηλώσει ότι δεν θα ασκήσει το βέτο για την ένταξη της Τουρκίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κατάλαβα το ερώτημά σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα της να ασκήσει το βέτο στη συνέχεια κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όποτε το επιθυμεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πού να ασκήσει βέτο;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στους διεθνείς οργανισμούς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η παράγραφος 7 παρέμεινε ως είχε. Είναι σαφές αυτό το οποίο λέει. Όλη η υπόθεση ξεκίνησε από το ερώτημα -όχι βέβαια εδώ στο press room- που έθεσε η κ. Σπυράκη. Απάντησε ο κ. Μολυβιάτης χθες, αλλά και εγώ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εγώ λέω ότι η Τουρκία διατηρεί γενικά το δικαίωμά της να ασκεί το βέτο όποτε επιθυμεί ενώ η Ελλάδα έχει δηλώσει προκαταβολικά ότι δεν θα το ασκήσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η παράγραφος 7 αναφέρει ότι η Τουρκία μέχρι την ένταξή της θα πρέπει να προσαρμόσει τη θέση της με τις θέσεις και την πολιτική της Ευρώπης σε ότι αφορά διεθνείς οργανισμούς και την πολιτική της προς τρίτες χώρες. Είναι σαφές.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο κ. Καραμανλής όμως στο CNN είπε ότι δεν θα ασκήσει το δικαίωμα του βέτο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ξαναδείτε αυτή τη συνέντευξη γιατί έχει γίνει πολύς λόγος. Ο κ. Καραμανλής στο CNN είπε ότι η άσκηση του βέτο είναι πολιτική πράξη. Είναι όμως η έσχατη πολιτική πράξη η οποία αποδεικνύει ότι μέχρι εκείνη την ώρα έχουν αποτύχει όλες οι άλλες πολιτικές. Αυτό είπε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 4 October 2005 - 13:05:12 UTC