Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-10-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Υπουργός Μεταφορών κ. Μ. Λιάπης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί μου, με ενημέρωσε ότι σημειώθηκε ατύχημα σε τρένο κοντά στη Θεσσαλονίκη. Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι ανετράπη αμαξοστοιχία στην περιοχή Άδενδρο, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη.

Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι είχε αναπτύξει μεγαλύτερη ταχύτητα. Επαναλαμβάνω ότι είναι οι πρώτες εκτιμήσεις, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο θα ερευνηθεί με τη δέουσα προσοχή. Υπάρχουν τραυματίες. Αυτή τη στιγμή μεταβαίνουν στο σημείο δυνάμεις του στρατού, της αστυνομίας και ασθενοφόρα. Εάν έχω κάτι νεώτερο, θα σας ενημερώσω.

Εκκρεμεί από χθες απάντησή μου στο ερώτημα του κ. Μόσχοβα, σχετικά με το τραγικό δυστύχημα του ΣΙΝΟΥΚ. Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλος με ενημέρωσε σήμερα ότι εκτός των άλλων, ότι σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο είχε συναντηθεί και είχε συνομιλήσει με την οικογένεια του εκλιπόντος Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Η υπόθεση βρίσκεται στη στρατιωτική δικαιοσύνη και έχει πάρει το δρόμο της.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Να ξεκινήσω με ένα νεότερο περιστατικό. Το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να σφραγίσουν ή τουλάχιστον έκαναν «καψόνι» αν το λέγαμε λαϊκά, στον επικεφαλής των Ελλήνων Ευρωβουλευτών κ. Βαρβιτσιώτη κατά την είσοδό του στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Αρνήθηκαν κατ` αρχήν να του αναγνωρίσουν το διπλωματικό διαβατήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ποια είναι η αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι σ@ αυτό το «καψόνι» των τουρκικών αρχών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η πληροφορία σας δεν είναι ακριβής. Ο κ. Βαρβιτσιώτης δεν είχε το διαβατήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είχε ένα «laisser passer» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες παραστάσεις από την ελληνική κυβέρνηση, αφού προηγουμένως οι προξενικές αρχές, που ενημερώθηκαν από τον κ. Βαρβιτσιώτη, βοήθησαν ώστε να λήξει το γρηγορότερο δυνατό η ταλαιπωρία που υπέστη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, σήμερα το πρωί. Σχετικές δηλώσεις έχει κάνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Αρχή Προστασίας των Δικαιωμάτων του Πολίτη και του Ανθρώπου, έκανε είκοσι προτάσεις με τις οποίες αποδεικνύεται ότι για να υπάρξει διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, δεν χρειάζεται να αλλάξει το Σύνταγμα. Σκέφτεται η κυβέρνηση να τους καλέσει και να εντάξει στον προβληματισμό της αυτούς τους προβληματισμούς αυτής της Αρχής, ή θα παραμείνετε πιστοί στο διαχρονικό των σχέσεων συνύπαρξης της Δεξιάς με την Εκκλησία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σχολιάσω το δικό σας σχόλιο. Γνωρίζω ότι καθημερινά οι πληροφορίες είναι πολλές και δεν προλαβαίνετε να τις παρακολουθήσετε όλες. Ωστόσο, σε ένα τέτοιο θέμα οφείλετε να γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη καλέσει την Αρχή, τη συγκεκριμένη ομάδα, με την οποία προχθές συναντήθηκε η κ. Γιαννάκου. Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων έκανε σχετική δήλωση, στην οποία και θα παραμείνω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μα το γνωρίζουμε. Διαβάσαμε το ρεπορτάζ. Τι πρόκειται να κάνετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, όταν με ρωτάτε αν σκέφτεται η κυβέρνηση να τους καλέσει, αγνοείτε ότι τους έχει ήδη καλέσει εδώ και δύο ημέρες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ήταν λάθος έκφραση. Θα εντάξετε τον προβληματισμό τους στον δικό σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο ουσιαστικό ερώτημα που υποβάλλατε, σας απαντώ ότι έχει κάνει δήλωση η κ. Γιαννάκου, στην οποία και παραμένω. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω για τις χθεσινές τοποθετήσεις -ας τις χαρακτηρίσω έτσι- του κ. Σαρτζετάκη στην προσωπική ιστοσελίδα του. Τα περί συμμοριτοπόλεμου απηχούν και θέσεις ή απόψεις κυβερνητικών στελεχών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σχολιάσω δηλώσεις του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΒΛΑΧΟΣ: Υποψιάζομαι ότι ενημερωθήκατε και για τα όσα γράφονται σήμερα στον ελληνικό Τύπο αλλά και τα όσα γίνονται και λέγονται στα διεθνή ΜΜΕ. Και αναφέρομαι βέβαια στην ιστορία με τη γαλοπούλα. Ποιο χαρακτηριστική, απ@ ότι μου είπανε, δεν την είδα εγώ, ήταν η έκφραση της παρουσιάστριας του χθεσινού δελτίου των 10:30 του CNN, όταν με τρομερή έκφραση απόρησε πώς είναι δυνατόν μια χώρα που ανήκει στην Ε.Ε. να χάνει ένα τέτοιο δείγμα και να υπάρχουν αυτά τα ερωτηματικά. Τελικά βρέθηκε η γαλοπούλα; Τελικά υπάρχει νόσος; Γιατί ακούγεται και ότι δεν υπάρχει νόσος και ότι ήταν όλη αυτή η ιστορία υπερβολική και ότι ουσιαστικά εξέθεσε τη χώρα μας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, έχω απαντήσει. Είπαμε πάρα πολλά χθες. Έχω δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. Στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, μην περιμένετε βέβαια να σχολιάσω δημοσιογράφο. Δεν σχολιάζω κανένα δημοσιογράφο είτε Έλληνας, είτε αλλοδαπός για να συνεχιστεί και η επίκαιρη συζήτηση περί των δημοσιογράφων και τη σχέση τους με τα ΜΜΕ.

ΒΛΑΧΟΣ: Μεταφέρατε στον Πρωθυπουργό όλο αυτό το κλίμα που υπάρχει για να σταματήσει η «βιομηχανία» αγωγών; Και τι σας απάντησε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση ακούει προτάσεις. Είχα χθες μια συνάντηση με το Διασωματειακό -πέραν δηλαδή των δημοσιογραφικών και άλλες Ενώσεις που ασχολούνται με θέματα Τύπου, είτε τεχνικών είτε διοικητικών κλπ- οι οποίες μου έθεσαν το ζήτημα. Σε συνομιλία που είχα με τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κ. Σόμπολο μου γνωστοποίησε ότι θα προτείνει στην κυβέρνηση συγκεκριμένες απόψεις. Είπα και χθες και προχθές ότι θα ακούσω προτάσεις, θα ακούσω απόψεις και θα σας ενημερώσω.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι. Εγώ ρώτησα εάν ενημερώσατε τον κ. Καραμανλή γι αυτό το θέμα και αν υπήρξε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι ενήμερος για όλα τα θέματα.

ΒΛΑΧΟΣ: Η αντίδρασή του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σας την πω.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί, είναι κρατικό μυστικό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η αντίδρασή του είναι καθαρά πολιτική: Να ακούσεις αυτά τα οποία θα προτείνουν και στη συνέχεια να δούμε τι θα γίνει.

ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή είναι καθαρά πολιτική, γι αυτό ενδιαφέρομαι να την ακούσω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας το είπα ήδη. Θα ακούσω λοιπόν τις προτάσεις που υπάρχουν για ένα νόμο ο οποίος είναι πολύ παλιός. Μάλιστα σε αυτό το σημείο θα ήθελα -και μου δίνετε μια καλή ευκαιρία- να επισημάνω την υποκρισία κάποιων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που συνέταξε αυτόν το νόμο, ο κ. Βενιζέλος, βγήκε χθες διαπρύσιος κήρυκας των αντιθέτων. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Και άλλες φορές πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έρχονται εναντίον του εαυτού τους. Αυτό απασχολεί το ΠΑΣΟΚ και την κοινωνία που τους κρίνει.

ΒΛΑΧΟΣ: Αλλά εσείς συνεχίζετε όμως. Αυτό είναι το πρόβλημα. Καταλάβατε; Ότι εσείς συνεχίζετε αυτό που έκανε ο κ. Βενιζέλος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας εξήγησα τη διαδικασία, υπάρχει νόμος της Βουλής.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να μας ενημερώσετε εάν γνωρίζετε για τους εμπειρογνώμονες που έχουν έρθει από την Ε.Ε., σε σχέση με το ζήτημα της γρίπης των πουλερικών, αν θα μας κάνουν κάποιους ελέγχους ή τι προβλέπεται; Η συνεργασία πώς θα είναι; Είπατε χθες ότι τους καλέσαμε εμείς. Τι έχετε να μας πείτε γύρω από αυτό και βλέπουμε σήμερα κάποια δημοσιεύματα -τουλάχιστον φέρεται στα δημοσιεύματα αυτά ένα κλίμα- ότι η κυβέρνηση αποδίδει αυτή τη σύγχυση που έγινε τις τελευταίες ημέρες και πάλι στους δημοσιογράφους. Αυτό το υιοθετείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σχετικά με τη νόσο των πουλιών θα ήθελα να ρωτήσω. Τουλάχιστον ορισμένοι ειδικοί, όπως εκφράστηκαν στο ALTER χθες, υποστηρίζουν ότι δεν ήταν η πρέπουσα ενέργεια το να στείλετε το δείγμα στο εργαστήριο του Λονδίνου. Σ` αυτό τι έχετε να πείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει και σε αυτό το θέμα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ότι; Απαντήσατε χθες ενδεχομένως, αλλά σήμερα, επειδή έχουν βγει οι ειδικοί και είπαν ότι δεν είναι και πιστοποιημένο το εργαστήριο αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω σε ποιους ειδικούς αναφέρεστε. Το εργαστήριο του Λονδίνου είναι κέντρο αναφοράς. Τα είπαμε αυτά από χθες. Υπάρχει πιστοποιημένο εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Χθες μιλήσατε για θετικό δείγμα, ωστόσο υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που μιλούν όχι για θετικό δείγμα για τη συγκεκριμένη ασθένεια που μιλάμε, αλλά για άλλου είδους ασθένεια από την οποία έπασχαν τα συγκεκριμένα πουλιά. Τι γίνεται τελικά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει δοθεί απάντηση και από τον κ. Κοντό, προχθές, σε αυτή την αίθουσα. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα των εργαστηρίων, πριν γίνει περαιτέρω ανακοίνωση πάνω σ` αυτό το ζήτημα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις σχετικές με το θέμα. Η πρώτη αφορά τις πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες τηλεφωνηθήκατε με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Μπασιάκο και του μεταφέρατε ουσιαστικά τη δυσαρέσκεια του Πρωθυπουργού. Αν αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες ή όχι. Και το δεύτερο έχει να κάνει με την εμφάνιση του κ. Κακλαμάνη. Θεωρείτε ότι η εμφάνισή του να τρώει κοτόπουλο ή ποδαράκια από κοτόπουλο αποτελεί μέρος του επικοινωνιακού τρικ της κυβέρνησης για να ανατρέψει την κατάσταση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας: Η επικοινωνία μου με όλους τους Υπουργούς και ειδικά με Υπουργούς αρμόδιους για θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα είναι συχνή, πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος: Ο κ. Κακλαμάνης επισκέφθηκε τις Οινούσσες, έμεινε εκεί όλη την ημέρα και ήταν φυσικό το μεσημέρι να φάει. Προτίμησε να επιλέξει ένα φαγητό το οποίο είναι «υπό κατηγορία», αποδεικνύοντας και ο ίδιος στην πράξη ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Με όλη αυτή την ιστορία, της αυστηρότητας που θα επιδείξουν κυβερνητικά στελέχη απέναντι σε δημοσιεύματα που τους αφορούν και με όλο αυτό το κλίμα σκανδαλολογίας είτε αν το πούμε αποκάλυψη σκανδάλων από τη μια πλευρά, είτε καταγγελία ανύπαρκτων σκανδάλων από την άλλη, θεωρείτε ότι ως κυβέρνηση βοηθάει την οικονομία και βοηθάει και τις κινήσεις της κυβέρνησης να μπορέσει να προχωρήσει στο μεταρρυθμιστικό της έργο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Την οικονομία, όπως γνωρίζετε, την ευνοούν οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προβεί αυτή η κυβέρνηση. Και συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα, ώστε να βελτιωθεί η οικονομία, να αφήσουμε πίσω τα προβλήματα που κληρονομήσαμε, τα προβλήματα του παρελθόντος και να μπούμε σε έναν καινούργιο δρόμο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Πώς σχολιάζετε την έκθεση της Standard & Poor@s η οποία υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από Α+ σε Α και εκτιμά ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι επαρκή προκειμένου να υπάρχει διαρκής οικονομική ανάπτυξη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μου είχατε κάνει αυτή την ερώτηση πέρυσι, θα ήσασταν επίκαιρος. Αυτό το οποίο λέτε, συνέβη πέρυσι. Φέτος, δεν υπήρξε καμία υποβάθμιση από τη Standard & Poor@s.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Νομίζω ότι είναι χθεσινή η έκθεση, αν δεν κάνουν λάθος τα δημοσιεύματα των εφημερίδων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε λάθος στο θέμα της υποβάθμισης. Δεν υπάρχει καμία υποβάθμιση. Η έκθεση της Standard & Poor@s ζητά πιο σκληρά μέτρα. Εμείς έχουμε αποφασίσει ότι θα ακολουθήσουμε την πολιτική της ήπιας προσαρμογής -την οποία και ακολουθούμε- πιστεύοντας ότι θα καταφέρουμε να λύσουμε τα προβλήματα που παραλάβαμε. Ιδίως να μειώσουμε το έλλειμμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Μπασιάκος παραμένει Υπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Δεν έχω καμία αντίθετη πληροφορία. Δεν καταλαβαίνω γιατί ρωτάτε γι` αυτό.

ΒΛΑΧΟΣ: Εννοώ αν υπάρχει κυβερνητικό στέλεχος ή ο Πρωθυπουργός που επέρριψαν ευθύνες στον κ. Μπασιάκο προσωπικά για το χειρισμό όλου αυτού του θέματος και άρα, κατ` επέκταση, αν είναι υπεύθυνος γι` αυτό το κλίμα που δημιουργήθηκε, της σύγχυσης και των δημοσιευμάτων σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα και χθες για το ίδιο θέμα και απάντησα. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, παραμένει στο Υπουργείο του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήσατε και πριν από λίγο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θεωρείτε ενδεδειγμένη τη στάση του κ. Παλαιοκρασσά, που δεν απέδωσε 26 εκατομμύρια από το μέρισμα της ΔΕΗ, επειδή οφείλει το ΥΠΕΧΩΔΕ χρήματα στη ΔΕΗ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω το θέμα. Παρακαλώ απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο.

ΒΛΑΧΟΣ: Γράφεται ότι ο κ. Αράπογλου της Εθνικής, αποκάλυψε χθες ότι ο κ. Αλογοσκούφης του είπε να ξεκινήσει γρήγορα - γρήγορα η διαδικασία της εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων, γιατί αν πάει μετά την 1η Ιανουαρίου, θα υποχρεωθεί η Εθνική να δώσει 500 εκατομμύρια ευρώ στο ΙΚΑ. Δηλαδή, ουσιαστικά λέει να τελειώνουμε για να μην επιβαρυνθεί η τράπεζα με τα 500 εκατομμύρια ευρώ τα οποία, όπως φαίνεται, θα χάσει το ΙΚΑ. Θα ήθελα ένα σχόλιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Οικονομίας.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Στις χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Σουφλιάς μάλλον έστειλε ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση. Μίλησε για σκανδαλολογία, η οποία δεν συνάδει με το σύγχρονο ύφος των πολιτικών. Εσείς πώς το εκλαμβάνετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι διαβάσατε λάθος τις δηλώσεις του κ. Σουφλιά. Ο κ. Σουφλιάς απαντώντας και προσωπικά ο ίδιος -γιατί την πρώτη ημέρα υπήρξε απάντηση από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΧΩΔΕ- στα όσα ανυπόστατα ειπώθηκαν στο πολιτικό όργανο που συνήλθε στο ΠΑΣΟΚ για θέματα των έργων, έδωσε την πραγματική διάσταση του τι γίνεται με τα έργα και μίλησε για τις λογικές σκανδαλολογίας από τις οποίες διέπεται η προηγούμενη κυβέρνηση και νυν αντιπολίτευση.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Σουφλιάς κάνει και μια πολιτική παρέμβαση, καλώντας ουσιαστικά τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων να δώσουν ένα τέλος στη σκανδαλολογία. Ξέρετε τι λένε πολλά κυβερνητικά στελέχη; Ότι τόσες ημέρες μας έβγαζε το ΠΑΣΟΚ σκάνδαλα, αλλά ο κ. Σουφλιάς δεν απαντούσε. Μόλις βγήκε ένα σκάνδαλο που αφορά το ΥΠΕΧΩΔΕ, τότε βγήκε να πει στους αρχηγούς να σταματήσουν τη σκανδαλολογία. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, δεν βγήκε κανένα σκάνδαλο που να αφορά το ΥΠΕΧΩΔΕ και τη διακυβέρνηση αυτή.

ΒΛΑΧΟΣ: Εννοώ, όπως το παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ. Αυτό λέω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατηγορηματικά, λοιπόν, απαντώ σε αυτό. Και έλαβε συγκεκριμένη απάντηση το ΠΑΣΟΚ από τον κ. Σουφλιά και τη δεύτερη ημέρα και την πρώτη ημέρα, όπως είπα. Κατά τα λοιπά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λογική της σκανδαλολογίας βλάπτει τον τόπο. Και μιλάμε για σκανδαλολογία. Είναι άλλο, λοιπόν, να υπάρχει ένα σκάνδαλο, το οποίο οφείλει η εκάστοτε εξουσία να το διερευνήσει, να το στείλει στον εισαγγελέα, οφείλει δηλαδή να ασχοληθεί η Δικαιοσύνη μαζί του και άλλο, γενικώς και αορίστως, όπως ακούσαμε τις τελευταίες εβδομάδες από το ΠΑΣΟΚ, μια σκανδαλολογία, που μόνο λόγο είχε να δημιουργήσει συνθήκες ισοπέδωσης.

ΒΛΑΧΟΣ: Η ερώτησή μου ήταν άλλη, όμως. Να σχολιάσετε το γεγονός ότι ο κ. Σουφλιάς δεν βγήκε να στηρίξει άλλους συναδέλφους του, οι οποίοι είχαν υποστεί όλο αυτό το διάστημα τη σκανδαλολογία, ενώ βγήκε τώρα και ζήτησε να σταματήσει αυτή η σκανδαλολογία, γιατί το ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στο υπουργείο του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι ο κ. Σουφλιάς απάντησε, με αφορμή ανυπόστατες κατηγορίες που ακούστηκαν από τη πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, η δήλωσή του ότι η σκανδαλολογία βλάπτει τον τόπο, είναι μια δήλωση που αποτυπώνει την ακρίβεια αυτού που συμβαίνει σε όποιον τόπο αναπτύσσεται άκριτη σκανδαλολογία και γενικώς σκανδαλολογία.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Να σας βάλουμε λίγο στα δύσκολα; Σήμερα, ο κ. Παπαληγούρας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρθηκε σε υποθέσεις του κ. Σωκράτη Κόκκαλη, του γνωστού επιχειρηματία. Θέλω, λοιπόν, να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση προσωποποιεί τη μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς, όπως την εννοεί, και αν έχει στο στόχαστρο, σε προσωπικό επίπεδο, επιχειρηματίες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπαληγούρας ρωτήθηκε για την εξέλιξη μιας υπόθεσης, η οποία έχει δει το φως της δημοσιότητας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και απάντησε με αφορμή την ερώτηση που του έγινε. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανενός είδους στόχευση σε πρόσωπα, όπως λέτε εσείς. Δεν υπήρχε ποτέ τέτοια στόχευση σε κανένα πρόσωπο. Εκείνο το οποίο με ενάργεια αποτύπωσε στη δήλωσή του, είναι ότι θα πρέπει η Δικαιοσύνη να αποδίδεται, να προχωρούν οι διαδικασίες όσο πιο γρήγορα γίνεται για να υπάρχει και το περί δικαίου αίσθημα αποτυπωμένο στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών, αλλά και να αυξάνεται ο βαθμός εμπιστοσύνης τους στη Δικαιοσύνη. Τόνισε δε ότι ουδείς είναι υπεράνω του νόμου. Δεν έχει να κάνει με πρόσωπο. Είναι μια γενική και συγκεκριμένη τοποθέτηση. Ισως φαίνεται μια αντίφαση στη φράση, αλλά η συγκεκριμένη έχει να κάνει με όποιους παραβιάζουν τους νόμους.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν θεωρείτε ότι οι επισημάνσεις του κ. Σουφλιά σχετικά με τη σκανδαλολογία αφορούν και την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απαντώ σε αισθήσεις, γενικώς και αορίστως.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ούτε σε εντυπώσεις, ούτε καν σε δημιουργία κλίματος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε σε εντυπώσεις, ούτε σε δημιουργία κλίματος.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Υπάρχει για την κυβέρνηση θέμα επαναφοράς του πολυτονικού συστήματος στη γλώσσα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οχ. Δεν γνωρίζω να γίνεται τέτοια συζήτηση στην κυβέρνηση. Γνωρίζω ότι υπάρχουν προτάσεις βουλευτών.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Υπάρχει πρόταση και της Ιεράς Συνόδου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, και της Ιεράς Συνόδου. Το διάβασα σήμερα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα στεναχωρήσετε τον Αρχιεπίσκοπο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλη ερώτηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί δεν απαντάτε σε αυτή την ερώτηση; Θα στεναχωρήσετε τον Αρχιεπίσκοπο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να αλλάξουμε θέση; Το έχετε κάνει πολλές φορές αυτό. Αν έχετε την καλοσύνη, ελάτε τώρα να δοκιμάσουμε.

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλουμε να ξέρουμε εάν θα στεναχωρηθείτε. Γι` αυτό ρωτάμε. Ενδιαφερόμαστε για σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα είναι απάντηση κ. Βλάχο. Ακόμα και η σιωπή, μερικές φορές, είναι απάντηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 20 October 2005 - 14:05:17 UTC