Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-11-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής παρέστη σήμερα και μίλησε στη Βουλή, κατά τη διαδικασία κύρωσης της Συνθήκης Προσχώρησης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως γνωρίζετε, η συνεδρίαση στην οποία παρέστησαν οι Πρόεδροι των δύο χωρών είχε πανηγυρικό χαρακτήρα. Ο Πρωθυπουργός εξήρε, κατά την ομιλία του, τη σημασία την οποία έχει και για την Ευρώπη και για τις δύο χώρες και για μας και για τα Βαλκάνια, η αναμενόμενη είσοδος των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε ως ένα κομβικό σημείο για το αύριο της ευρύτερης περιοχής. Είπε ακόμη ότι δημιουργεί νέες δυνατότητες για την ίδια την Ε.Ε., για τις δύο φίλες και γειτονικές χώρες, για ολόκληρη τη Ν.Α. Ευρώπη. Η Ελλάδα, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, όπως και στο παρελθόν, είναι έτοιμη να συνδράμει τις δύο φίλες χώρες, όποτε χρειαστεί, στην επίλυση όποιων δυσκολιών προκύψουν στις παραπέρα προσπάθειές τους. Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε ότι θέλει από το βήμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, για μια ακόμη φορά, να καλέσει τους είκοσι εταίρους της Ε.Ε. που δεν έχουν ακόμη κυρώσει τη συμφωνία αυτή, να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες, ώστε να καλωσορίσουμε όλοι μαζί, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, την 1η Ιανουαρίου 2007. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις, τις οποίες έχει η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, με τις αντιπροσωπείες των δύο γειτονικών χωρών. Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει, στο Μέγαρο Μαξίμου, πρόγευμα στις δύο αντιπροσωπείες.

Σήμερα το απόγευμα, στις 17.30, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί σε συνεργασία την Αναπληρώτρια Υπουργό Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και τον Πρόεδρο της εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα» κ. Χρήστο Χατζηεμμανουήλ. Αύριο, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί, στις 09.00, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρα, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον ομότιμο καθηγητή του Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Ανδρουλάκη και τον πρώην Εισαγγελέα στον Άρειο Πάγο κ. Κρουσταλλάκη. Στις 10.00, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Τσιαρτσιώνη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να κάνετε ένα σχόλιο σχετικά με την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, να ματαιώσει τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της Αλβανίας στους Αγίους Σαράντα. Θεωρείτε ότι η συγκέντρωση των ατόμων που αυτοαποκαλούνται «Τσάμηδες» εγείρει από την πλευρά της Αλβανίας θέμα Τσαμουριάς προς την Ελλάδα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί, όπως ειπώθηκε άλλωστε χθες από το Υπουργείο Εξωτερικών, ότι δεν ελήφθησαν εκείνα τα μέτρα τα οποία ήταν απαραίτητα, ώστε να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα η προγραμματισμένη συνάντηση των δύο Προέδρων στους Αγίους Σαράντα. Επίσης, όπως γνωρίζετε, είπαμε από χθες ότι οι αλβανικές αρχές δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να αποθαρρύνουν γνωστά ακραία στοιχεία, τα οποία, στην προσπάθειά τους να παρεμποδίσουν την ομαλή εξέλιξη των σχέσεων των δύο χωρών, εμμένουν στην προβολή απαράδεκτων, μη υπαρχόντων ζητημάτων, τη στιγμή μάλιστα που η Αλβανία προσπαθεί να κάνει βήματα εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών της προσδοκιών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Λέτε δηλαδή, ότι υπήρχε πρόβλημα ασφάλειας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που προερχόταν από τους διαδηλωτές που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το ξενοδοχείο; Και αυτό πώς συμβαίνει να ισχύει μόνο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις προηγούμενες επισκέψεις αξιωματούχων από την Ελλάδα να μην ίσχυε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν μίλησα για θέμα ασφάλειας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τι πρόβλημα υπήρχε τότε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν είχαν ληφθεί όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις, ειδικά όταν πρόκειται για επισκέψεις πολύ υψηλών αξιωματούχων -όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- σε διμερείς επισκέψεις. Δεν μίλησα συνεπώς για θέματα ασφάλειας. Μη μου αποδίδετε πράγματα που δεν είπα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και άλλες φορές έχουν πάει Έλληνες αξιωματούχοι και Πρόεδροι της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός στην Αλβανία, αλλά δεν υπήρχε κανένα θέμα. Και αυτοί οι ελάχιστοι διαδηλωτές ήταν πάντα παρόντες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο σε όσα είπα μόλις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ήθελα να σας ρωτήσω, η Αθήνα είχε πληροφορίες χθες το πρωί γι@ αυτή τη συγκέντρωση των διαδηλωτών; Ή και προχθές ακόμη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα μπω σε συζήτηση για το τι πληροφορίες υπήρχαν ή όχι. Σημασία έχει ότι η αλβανική πλευρά δεν έλαβε εκείνα τα μέτρα που επιβάλλονται σε τέτοιες περιπτώσεις, ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους ακραίες εκδηλώσεις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Είναι κατανοητό τι θέλετε να προβάλετε, όμως, πρέπει να γίνει κατανοητό και ποιο ήταν το πλαίσιο των πληροφοριών που είχε η ελληνική πλευρά όταν αποφάσισε την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αλβανία. Είχε πληροφορίες για τις διαδηλώσεις και πώς επικοινώνησε με την αλβανική πλευρά, ζητώντας τι ακριβώς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είχαν γίνει οι απαραίτητες και συνήθεις, σε αυτές τις περιπτώσεις, διαβουλεύσεις. Και σας είπα, ότι η αλβανική πλευρά δεν έκανε όσα όφειλε να κάνει.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Άρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε ενώπιον του προβλήματος χθες το πρωί, την ώρα που ήθελε να μεταβεί στους Αγίους Σαράντα; Δεν είχε πληροφόρηση γι@ αυτή τη διαδήλωση νωρίτερα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε εκείνο το οποίο έπρεπε να κάνει. Ηταν δε σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Τι ακριβώς έπρεπε να κάνει, κατά τη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, η αλβανική κυβέρνηση που δεν έκανε; Να απομακρύνει αυτά τα στοιχεία από το συγκεκριμένο μέρος, δηλαδή συγκεκριμένα να μας πείτε τι έπρεπε να κάνει που δεν το έκανε. Και να μας πείτε, αν πιστεύετε ότι μπαίνουμε σε φάση έντασης με τη γείτονα χώρα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι κυβερνήσεις, σας είπα και προηγουμένως, όταν δέχονται υψηλούς επισκέπτες, ξέρουν πάρα πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Από πλευράς εθιμοτυπίας εννοείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από κάθε πλευρά που αφορά στην προετοιμασία και πραγματοποίηση μιας τέτοιας επίσκεψης.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Δεν μου απαντήσατε στο θέμα της έντασης. Αν πιστεύετε ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο έντασης με την αλβανική κυβέρνηση, δεδομένων των εμπρηστικών δηλώσεων που είδαμε εκ μέρους τους χθες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να εισέλθει η Ελλάδα σε περίοδο έντασης με τη γειτονική χώρα, όπως και με καμία γειτονική χώρα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σχολιάσετε δύο ζητήματα. Πρώτον, πώς σχολιάζετε το βέτο που έθεσε η Τουρκία σε αίτημα της Κύπρου να μετάσχει ως παρατηρητής στον Οργανισμό Παρευξείνιας Ενέργειας της εργασίας. Και δεύτερον, θα ήθελα να σχολιάσετε τις δηλώσεις Γκιούλ, ο οποίος, για πρώτη φορά, μας λέει μετά τις 3 Οκτωβρίου ότι στην Κύπρο έχει γίνει διχοτόμηση του νησιού, αφού μιλά για δύο ξεχωριστά κράτη, δύο θρησκείες κ.τ.λ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το πρώτο θέμα, παρακαλώ να θέσετε την ερώτησή σας στον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκο, κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση. Σημασία δεν έχει το τι λέει ο κ. Γκιούλ. Σημασία έχει τι αναγνωρίζει όλος ο κόσμος ότι η Κύπρος πρέπει να είναι ενιαία. Αυτό είναι που μετρά.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Για την αυριανή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Παπαληγούρα, τον κ. Κρουσταλλάκη και τον κ. Ανδρουλάκη, θα ήθελα να μου πείτε, το αντικείμενο αυτής της συνάντησης και αν έχει σχέση με τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τα παραδικαστικά κυκλώματα κ.τ.λ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω την αίσθηση ότι έχει να κάνει με αυτό. Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες, ο Υπουργός Αμυνας κ. Σπηλιωτόπουλος υπέστη μια ήττα στο δικαστήριο. Για τη διαμάχη του με την Press Time δεν έγινε δεκτή η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που θα στραγγάλιζε τη βιωσιμότητα της εφημερίδας. Η κυβέρνηση, χθες, δια του στόματός σας, τον κάλυψε. Θεωρεί ότι είναι πολιτική ήττα για τον κ. Σπηλιωτόπουλο αυτή η εξέλιξη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ερωτηθείς χθες -επανειλημμένως σε αυτή την αίθουσα και από εσάς και από συνάδελφό σας- είπα κάτι πολύ απλό: Να περιμένουμε την έκβαση της συγκεκριμένης δικαστικής διαδικασίας, η οποία εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη. Ας περιμένουμε, λοιπόν, την έκβαση όλης της δικαστικής διαδικασίας.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Εγώ πολιτικά ομιλώ, όχι δικαστικά. Πολιτικώς δεν είναι μια ήττα για τον τρόπο που επέλεξε να αντιπαρατεθεί μια εφημερίδα, επιχειρώντας να τη φιμώσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα και χθες ότι κάθε πολιτικός, όπως και κάθε πολίτης, έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει εκείνα τα μέτρα αμύνης, τα οποία ο ίδιος προκρίνει μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και του νόμου.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Άλλο ρωτώ εγώ. Δεν μου απαντάτε. Αν το θεωρείτε ότι υπέστη μια πολιτική ήττα αυτή η τακτική της λογικής να στραγγαλίσουμε, να φιμώσουμε ΜΜΕ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όποιος προσφεύγει στα δικαστήρια, γνωρίζει ότι τα δικαστήρια μπορούν να αποφασίσουν είτε έτσι, είτε αλλιώς.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Εχει υπογράψει όντως, το γνωρίζετε, ο κ. Αλεξάκης ένα προσύμφωνο με τον κ. Δούκα για την Ολυμπιακή Αεροπορία; Το διαβάζω σήμερα και δεν ξέρω εάν το επιβεβαιώνετε ή το διαψεύδετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με αφορμή αυτό το δημοσίευμα, ήρθα σε επαφή με τον κ. Δούκα, ο οποίος με ενημέρωσε ότι ο ίδιος έχει υπογράψει ένα πρακτικό, όπως λέγεται, της διυπουργικής Επιτροπής, που θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μπορούσε ενδεχομένως να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση. Αυτό στα αγγλικά λέγεται «memorandum of understanding». Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ αγγλικούς όρους, αλλά πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιείται διεθνώς και πληροφορεί τον κάθε ενδιαφερόμενο ότι, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία, η διυπουργική Επιτροπή θέτει τους συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Δεν πρόκειται για προσύμφωνο.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Εφόσον αναφέρει τους όρους και τις προϋποθέσεις, για να διεκδικήσει την εταιρεία εννοείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για να προχωρήσει ενδεχομένως η αποκρατικοποίηση.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Προς τον κ. Αλεξάκη μιλάμε πάντοτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι το πρακτικό, όπως σας είπα. Ο κ. Δούκας μου είπε ότι είναι το πρακτικό της διυπουργικής Επιτροπής. Ο κ. Δούκας το υπέγραψε ως αρμόδιος υφυπουργός.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχει μια γνωμοδότηση του ΣτΕ που αφορά στο θέμα της προφορικής συνέντευξης, με αφορμή Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Το ΣτΕ, αν κατανόησα καλά από τα δημοσιεύματα, θεωρεί ότι η προφορική συνέντευξη δεν μπορεί να αποτελεί κύριο κριτήριο της πρόσληψης, αλλά μόνο επικουρικό και σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει δυνατότητα προσβολής του ενώπιον της Δικαιοσύνης. Εχει η κυβέρνηση να κάνει κάποιο σχόλιο επ` αυτού και θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει, με βάση αυτή τη γνωμοδότηση, η πρόβλεψη της προφορικής συνέντευξης, όπως περιλαμβάνεται στο νόμο για τις προσλήψεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Οντως, το ΣτΕ κατάρτισε ένα πρακτικό επεξεργασίας -αυτός είναι όρος που χρησιμοποιείται- για ένα Προεδρικό Διάταγμα που του υπέβαλε ακριβώς προς επεξεργασία -όπως συμβαίνει με όλα τα Π.Δ.- το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και αφορούσε στην πρόσληψη πυροσβεστών. Σε αυτό το Διάταγμα, το οποίο απέστειλε ο κ. Βουλγαράκης στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης προς το ΣτΕ, έγιναν από το ΣτΕ ορισμένες επισημάνσεις, όπως πάρα πολύ συχνά, σχεδόν πάντοτε, συμβαίνει κατά την επεξεργασία των Π.Δ. Το ΣτΕ δεν εξέφρασε ούτε κρίση αντισυνταγματικότητας, ούτε, πολύ περισσότερο, έκρινε ότι η προφορική συνέντευξη δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο για την πρόσληψη Ελλήνων πολιτών στο Δημόσιο. Αντιθέτως, όπως -επαναλαμβάνω- συμβαίνει πάρα πολύ συχνά κατά την επεξεργασία των Π.Δ., κατέγραψε σε αυτό το πρακτικό τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορεί να γίνει η συνέντευξη. Επαναλαμβάνω, για μια ακόμη φορά, ότι αυτή είναι μια συνήθης πρακτική, κατά την προετοιμασία των Π.Δ. από όλα τα υπουργεία και από όλες τις κυβερνήσεις.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Με συγχωρείτε που επανέρχομαι. Δεν πρόκειται η κυβέρνηση με βάση αυτή τη γνωμοδότηση να προχωρήσει σε αλλαγές στο υπάρχον καθεστώς των συνεντεύξεων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δεν είπα εγώ ότι δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο. Είπα ότι δεν μπορεί να αποτελεί το βασικό κριτήριο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αμφισβητώ την ακρίβεια με την οποία διατυπώσατε την ερώτησή σας. Αλλά, η συνέντευξη εξακολουθεί να αποτελεί ένα σημαντικό κριτήριο κατά την πρόσληψη πολιτών από το ελληνικό Δημόσιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, ο κ. Δούκας έχει υπογράψει και με άλλους ενδιαφερόμενους να αγοράσουν την Ολυμπιακή, τέτοια πρακτικά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι αυτή τη στιγμή -επειδή μου ετέθη η ερώτηση και από το συνάδελφό σας- έχω την εντύπωση και αυτό θα το διευκρινίσω και θα σας ενημερώσω, ότι ο κ. Δούκας υπέγραψε το πρακτικό της διυπουργικής Επιτροπής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει το όνομα του κ. Αλεξάκη μέσα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί έτσι λέει απ` ό,τι διάβασα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν προτίθεμαι να αμφισβητήσω την εφημερίδα. Άλλωστε, σας είπα ότι και με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας έκανα τη σχετική έρευνα. Δεν πρόκειται πάντως για προσύμφωνο.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Υπάρχει μια καταγγελία για ένα τηλεοπτικό κανάλι της Θεσσαλονίκης, το οποίο εξέπεμπε σε μια συχνότητα και κρίθηκε παράνομο να εκπέμπει εκεί και στην ίδια συχνότητα εκπέμπει ένα άλλο κανάλι από τα Σκόπια το @T.V MACEDONIA@.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι μια παλιά ιστορία. Έχουν επιληφθεί επ` αυτού, εδώ και αρκετό καιρό, οι δύο Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές που έχουν επ` αυτού την αρμοδιότητα, δηλαδή το ΕΣΡ και η ΕΕΤΤ. Είναι ένα θέμα που βρίσκεται υπό εξέταση.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Υπάρχει ένα πρακτικό από την ΕΥΠ για το ρόλο τον οποίο έπαιξε, όπως ισχυρίζονται με αυτό το έγγραφο τα στελέχη του καναλιού, με βάση την άτυπη εντολή που πήραν από το κλιμάκιο της ΕΥΠ Θεσσαλονίκης και του τότε υπουργού Άμυνας κ. Βαρβιτσιώτη. Η χρήση του συγκεκριμένου διαύλου εξυπηρετούσε έναν και μόνο σκοπό από το συγκεκριμένο κανάλι: Να καλύπτει την μετάδοση εικόνας του καναλιού «T.V. MACEDONIA» το οποίο εκπέμπει στον δίαυλο 11, στον ίδιο δίαυλο που εκπέμπει το κανάλι. Τώρα παύει να ισχύει αυτό και εκπέμπει το «T.V. MACEDONIA» κάνοντας μια σκοπιανή προπαγάνδα, όπως λένε οι κάτοικοι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε κάνει ό,τι πρέπει να κάνουμε. Ας παραμείνουμε σε αυτό.

ΚΟΡΑΗ: Προβληματίζει την κυβέρνηση ότι η Ανεξάρτητη Αρχή το ΕΣΡ να παίρνει αποφάσεις με δύο μέτρα και δύο σταθμά και αναφέρομαι βεβαίως στο κλείσιμο του ραδιοφωνικού σταθμού BEST;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του ΕΣΡ, προέβη σε δήλωση ο κ. Ρουσόπουλος, στην οποία τονίζει: «Το ζήτημα που δημιουργείται με την ποινή που επεβλήθη από την Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή το ΕΣΡ, στον ραδιοφωνικό σταθμό BEST, φέρνει και πάλι στο προσκήνιο με τον τρόπο του την ανάγκη να υπάρξουν κανόνες στο χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, στο πλαίσιο πάντοτε της αυτονόητης ελευθερίας της έκφρασης και της ισότητας στην εφαρμογή του νόμου. Πάντως, διαρκής στόχος όλων μας πρέπει να είναι η αποκατάσταση ενός κλίματος αξιοπιστίας, τόσο των ΜΜΕ, όσο και της Πολιτείας».

ΚΟΡΑΗ: Δηλαδή, να γίνει ένας κώδικας δεοντολογίας και για το ΕΣΡ; Δεν ξέρει το ΕΣΡ πώς να κάνει τη δουλειά του, δηλαδή, χρειάζεται έναν κώδικα; Και, εν πάση περιπτώσει, τα πρόσωπα που συμμετέχουν στο ΕΣΡ επιλέγει, εν πολλοίς, η κυβέρνηση. Δεν έχει λόγο η κυβέρνηση, η οποιαδήποτε κυβέρνηση, δεν λέω μόνο για τη δική σας; Αυτό μου λέτε τώρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, θα σας υπενθυμίσω ότι δεν σχολιάζω αποφάσεις Ανεξαρτήτων Διοικητικών Αρχών. Και δεύτερον, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η εκλογή των μελών του ΕΣΡ γίνεται από τη Βουλή με μια ειδική διαδικασία. Δεν τα επιλέγει η κυβέρνηση.

ΚΟΡΑΗ: Απαντήσετε μου εάν το ΕΣΡ χρειάζεται κώδικα δεοντολογίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο σε σχέση με το ΕΣΡ.

ΚΟΡΑΗ: Επειδή ίσως δεν καταλαβαίνω. Να μου το κάνετε πιο κατανοητό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο πάνω σε αυτό το θέμα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχετε κάτι νεώτερο από το υπουργείο Οικονομίας για την κάτοικο της Σαμιοπούλας που σας ρώτησα και χθες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω κάτι αυτή τη στιγμή.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Προχθές ο Πρωθυπουργός στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή έκανε μια αναφορά και επιτέθηκε στον κ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι σε μια κατ` ιδίαν συνάντηση που είχε με τον κ. Μπαϊκάλ, ο κ. Παπανδρέου αποσύνδεσε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας από την αναγνώριση της Κύπρου, κάτι που διέψευσε εκείνη την ώρα στην αίθουσα ο κ. Παπανδρέου και μάλιστα ρώτησε από πού υπάρχει αυτή η πληροφόρηση. Θέλετε να μας πείτε τι ακριβώς γνωρίζει η κυβέρνηση γύρω από αυτό το θέμα των συνομιλιών Παπανδρέου- Μπαϊκάλ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς θα σας έλεγα να ανατρέξετε σε δημόσιες πηγές για το συγκεκριμένο θέμα, πηγές τις οποίες χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός κατά την δευτερολογία του. Οι πηγές προέρχονται από δημοσιεύματα εφημερίδων.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Την «MILLYET» ανέφερε@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας λέω ότι είναι δημοσιεύματα εφημερίδων, τα οποία ουδέποτε διαψεύσθηκαν.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εκτός από τις εφημερίδες υπάρχει και άλλη πληροφόρησης που γνωρίζει η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Η κυβέρνηση δέχεται «αυτογκόλ» όπως δήλωσε ο κ. Δαϊλάκης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω τη συγκεκριμένη δήλωση του κ. Δαϊλάκη. Με όλη την αγάπη μου προς όλους τους βουλευτές δεν μου είναι δυνατόν να παρακολουθώ όλες τις δηλώσεις που κάνουν.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Είπε ότι γενικά η κυβέρνηση δέχεται και «αυτογκόλ».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση ξέρει να βάζει πολλά γκολ.

ΚΟΡΑΗ: Ο Πρωθυπουργός, ο κ. Καραμανλής πόσο προβληματίζεται από τα εσωκομματικά «μαχαιρώματα», τα οποία έχουν αρχίσει να παίρνουν πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Χθες το γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., του κ. Σταύρου, λίγο μετετράπη σε ερευνητικό γραφείο ντετέκτιβ για να βρει εάν ένα συγκεκριμένο φαξ, για το οποίο τον ενημέρωσα εγώ προσωπικά και το οποίο αφορούσε υπουργό της κυβέρνησης ανωνύμως, έφυγε από το δικό του γραφείο ή όχι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω την εν λόγω υπόθεση. Παρακαλώ, εφόσον αναφέρατε το όνομά του, να απευθυνθείτε στον κ. Σταύρου.

ΚΟΡΑΗ: Ο Πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται για το τι συμβαίνει στο κόμμα; Δεν είναι και Πρόεδρος της Ν.Δ.;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως. Αλλά, ας μη γενικεύουμε, ενδεχομένως, μεμονωμένα περιστατικά.

ΚΟΡΑΗ: Όχι, ζητάμε έναν σχολιασμό της πρακτικής. Πόσο σας προβληματίζει. Σας προβληματίζει αυτό ή όχι; Όχι εσάς προσωπικά, τον Πρωθυπουργό. Ζητάμε την άποψη του Πρωθυπουργού.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζετε ότι σε αυτή την αίθουσα δεν διατυπώνω προσωπικές απόψεις.

ΚΟΡΑΗ: Βεβαίως. Άρα, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός προβληματίζεται από τέτοιου είδους πρακτικές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ποιες πρακτικές;

ΚΟΡΑΗ: Αυτές που σας είπα και που έγιναν χθες. Τις αγνοείτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας είπα, δεν γνωρίζω την υπόθεση. Να απευθυνθείτε στον κ. Σταύρου. Ως γραμματεύς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είμαι σίγουρος ότι θα είναι σε θέση να σας απαντήσει.

ΚΟΡΑΗ: Και για τον Πρωθυπουργό, ο κ. Σταύρου θα μας απαντήσει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ρωτάτε για κάτι που έχει σχέση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Για τα «γαλάζια» καρφώματα, μπορείτε να μας πείτε, που τελευταία βλέπουμε και@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πού τα βλέπετε; Πέστε μου.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εσείς δεν τα βλέπετε; Έχει καταγγείλει ο κ. Μαντούβαλος, πρόσφατα ο κ. Καραμπίνας, νομίζω ότι είναι αρκετά τα παραδείγματα. Δεν σας ανησυχούν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτές είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, τις οποίες δεν πρέπει να γενικεύετε.

ΚΟΡΑΗ: Ο κ. Νικολόπουλος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε όσα ειπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Άλλωστε, γνωρίζετε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αποτελείται από πάρα πολλούς βουλευτές. Ας μη γενικεύουμε, λοιπόν, μία, δύο ή τρεις περιπτώσεις.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 2 November 2005 - 17:05:10 UTC