Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-11-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας υπογράφει στο Λέτσε της Ιταλίας, με τον υπουργό Παραγωγικών Δραστηριοτήτων της Ιταλίας κ. Κλαούντιο Σκαγιόλα, τη διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, για την κατασκευή του ελληνο-ιταλικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, με τον οποίο θα συνδεθούν τα συστήματα φυσικού αερίου των δύο χωρών. Στην τελετή θα παραστεί και ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας κ. Μεχμέτ Χιλμί Γκιουλέρ.

Με την υλοποίηση αυτού του έργου που αποτελεί ουσιαστικά την επέκταση του ελληνο-τουρκικού αγωγού, μετατρέπεται η χώρα μας σε δίαυλο μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας και την Κεντρική Ασία στις ενεργοβόρες αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Το έργο αυτό αποτελεί έναν από τους πέντε άξονες προτεραιότητας των διευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας, καθώς η μεταφορά φυσικού αερίου από τις ενεργειακές πηγές της Ανατολής προς την Ευρώπη, είναι στρατηγική επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται στα τέλη του 2009. Το έργο αυτό αποδεικνύει όχι μόνο την ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Υπογραμμίζει ταυτόχρονα την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη σταθερή μας βούληση να μετατρέψουμε την ευρύτερη περιοχή σε χώρο ανάπτυξης όλων των λαών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης ή μάλλον να το πω διαφορετικά, πώς σχολιάζετε τα όσα είπε χθες ο πρώην υπουργός κ. Βενιζέλος στη Βουλή, απευθυνόμενος στον κ. Κακλαμάνη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα σχολιάσω το συγκεκριμένο γεγονός. Λυπάμαι μόνο, γιατί τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκχυδαΐζουν στη Βουλή τη γλώσσα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο κ. Παπανδρέου οφείλει να λάβει μέτρα κατά των στελεχών του κόμματός του που προχωρούν σε αυτό τον εκχυδαϊσμό.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αν σας έβλεπε ο κ. Ρουσόπουλος να φοράτε το κοστούμι σας θα σας έκανε παρατήρηση. Θα προτιμούσε προφανώς, απ` ό,τι καταλάβαμε χθες, να φοράτε τη φανέλα της Barcelona. Θέλετε η κυβέρνηση να γίνει ποδοσφαιρική ομάδα σαν την Barcelona;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε χθες, χρησιμοποιώντας παραδείγματα από τον ποδοσφαιρικό χώρο. Όσα είπε ήταν πάρα πολύ σαφή. Δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουμε σήμερα.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν ρίχνει το επίπεδο του πολιτικού λόγου αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω καθόλου αυτή την εντύπωση. Γιατί το λέτε αυτό;

ΒΛΑΧΟΣ: Καυτηριάσατε τον εκχυδαϊσμό που κάνουν ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά θέλω να σας πω το εξής: Όταν αναφερόμαστε σε μια πολιτική συνέντευξη με ποδοσφαιρικούς όρους, δεν είναι λίγο ζόρικο αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν το αντιλαμβάνομαι με αυτόν τον τρόπο. Ο κ. Ρουσόπουλος είπε χθες, ότι η ομαδική απόδοση είναι πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο. Αυτό είναι το μήνυμα που βγαίνει από όσα είπε ο κ. Ρουσόπουλος.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εσείς σε ποια θέση θα παίζατε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας έχω πει ότι δεν απαντώ σε προσωπικές ερωτήσεις. Άλλωστε έχει περάσει πάρα πολύς καιρός από τότε που έπαιζα μπάλα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ως δημοσιογράφος θα θυμάστε ασφαλώς και ως πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, ποιες σκληρές εκφράσεις χρησιμοποίησε η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση εναντίον στελεχών και της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Πώς τώρα έχετε τέτοια ευαισθησία και καλείτε τον Γεώργιο Παπανδρέου να πάρει μέτρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι σαφή όσα είπα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προβληματίζεστε γι` αυτή την ανακολουθία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν βλέπω καμία ανακολουθία.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σας θύμισα τη δημοσιογραφική σας ιδιότητα, διότι θα θυμάστε τη λέξη «τραβεστί της οικονομίας» κλπ, και μέσα και έξω από τη Βουλή. Και τώρα βλέπω μια ευαισθησία κυβερνητική εναντίον μιας ελευθεροστομίας, ας το πούμε, που σας ενοχλεί. Γιατί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι πολύ σαφές αυτό που είπα. Δεν θα επεκταθώ. Σας
ευχαριστώ πολύ.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ήθελα να σας ρωτήσω, τι γίνεται με τον προϋπολογισμό. Οι πληροφορίες, σήμερα στα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού ξαναγράφεται, ότι το κονδύλι που αναφερόταν στην τιτλοποίηση δεν υπάρχει, υπάρχει μια διαφορά 900 εκατομμυρίων ευρώ, νομίζω, που δεν προκύπτει από πού θα προέλθουν. Σε όλα αυτά τα ερωτήματα θα ήθελα μια απάντηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, η κυβέρνηση κατέθεσε πριν από λίγες εβδομάδες, όπως γνωρίζετε, ένα προσχέδιο προϋπολογισμού. Στα προσχέδια προϋπολογισμού κάθε χρόνου επέρχονται διάφορες αλλαγές, γι` αυτό άλλωστε λέγονται και προσχέδια. Μέχρι να κατατεθεί στο τέλος του μήνα, όπως συνηθίζεται, το σχέδιο του προϋπολογισμού. Αυτό είναι μια διαδικαστική επεξήγηση την οποία έδωσα, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Δεν ήταν το σχέδιο του προϋπολογισμού αυτό, που κατετέθη. Λέγεται πάντοτε προσχέδιο. Επειδή πολλά ειπώθηκαν, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, θα ήθελα να σας πω ποια είναι η πραγματικότητα: Πρώτα-πρώτα γράφεται σήμερα κατά κόρον στον Τύπο ότι απερρίφθη ελληνικό αίτημα για τιτλοποίηση. Κανένα ελληνικό αίτημα σχετικά με την τιτλοποίηση δεν απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μείωση της τιτλοποίησης κατά 300 εκατομμύρια ευρώ, οφείλεται στην αύξηση των προσαρμογών μονίμου χαρακτήρα που θα προέλθει από τη μείωση των δαπανών για τα εξοπλιστικά προγράμματα και από τη βελτιωμένη εκτίμηση του ρυθμού αύξησης των καθαρών εσόδων. Η παραπληροφόρηση, η δημαγωγία και η κινδυνολογία έχουν εξελιχθεί πλέον σε μόνιμο καταφύγιο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Η προσπάθεια να καλλιεργήσουν κλίμα ανασφάλειας και σύγχυσης στους Έλληνες πολίτες, πέφτει στο κενό. Η οικονομική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης φέρνει αποτελέσματα και μάλιστα ορατά για όλους. Το έλλειμμα από το 6,6% που ήταν πέρσι και είχε φτάσει εκεί μετά από τους πλασματικούς προϋπολογισμούς που κατέθετε και ψήφιζε το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια στη Βουλή, μειώνεται φέτος στο 3,6%, δηλαδή, σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και από τη δική μας πρόβλεψη. Προβλέπεται να μειωθεί στο 2,6% στο τέλος του 2006. Η σημαντική αυτή μείωση κατά 4 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, χωρίς μάλιστα να διαταραχθεί ο κοινωνικός ιστός της χώρας, αποτελεί μια μεγάλη συνολική επιτυχία όλων μας. Και όσοι την υποβαθμίζουν, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να προσβάλουν συνειδητά τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι και ξέρουν και καταλαβαίνουν.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τότε, από πού προήλθε αυτή η μείωση; Δεν ήταν κατόπιν προτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις σας απάντησα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και δεύτερον, αφού δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί οι αυξήσεις θα είναι 2,5%;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αναφέρεστε σε αυξήσεις που απλά αναγράφονται στον Τύπο. Η εισοδηματική πολιτική ανακοινώνεται από την κυβέρνηση σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια, εκεί και όπου πρέπει. Αυτές οι αυξήσεις που αναφέρετε, δεν ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλήσατε για ορατά αποτελέσματα στην οικονομία που θα είναι για όλους. Να εικάσω από εκεί και πέρα ότι θα ικανοποιήσετε τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ για νέο μισθολόγιο, αλλά και τα αιτήματα που προβάλλει η ΓΣΕΕ για αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα γύρω στο 8%; Και να συνδέσω όλη αυτή την υπόθεση με αυτό που είπε πρόσφατα ο κ. Πουπάκης, ότι τα προβλήματα που υπάρχουν στην οικονομία δεν πρέπει να τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θέσατε πάρα πολλά θέματα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Όλα αυτά, όμως, είναι συναφή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν το αμφισβητώ. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι εγώ σας μίλησα -και σε αυτό αναφέρεται συνεχώς η κυβέρνηση- για το χρονικό ορίζοντα του 2006. Η χώρα πρέπει να έχει μειώσει το έλλειμμα του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2006 σε ποσοστό κάτω από το 3%. Και αυτό θα γίνει. Πρέπει να γίνουν όλα αυτά, ώστε όλοι μας όλοι οι Έλληνες πολίτες, να ωφεληθούμε από αυτή την εξέλιξη. Και αυτός ο στόχος θα πραγματοποιηθεί.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Από τα 3 δις ευρώ που θα μας κοστίσουν τα F-16, με το καπέλο όπως λένε οι πληροφορίες τουλάχιστον, δεν θα μπορούσατε να δώσετε το 1 εκατ. ευρώ για να κλείσει η τρύπα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα επανέλθω στο θέμα των F-16. Έχει εξαντληθεί τις τελευταίες ημέρες. Σας έχουμε δώσει λεπτομερείς διευκρινήσεις για όλα τα συναφή θέματα και δεν θέλω να αιωρούνται ποσά, τα οποία δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Η προμήθεια των συγκεκριμένων αεροπλάνων γίνεται για λόγους που έχουν σχέση με την αμυντική ετοιμότητα της χώρας και θα γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

ΒΛΑΧΟΣ: Τα «ζόρια» που είδε χθες ο κ. Σουφλιάς για την κυβέρνηση, ποια είναι για σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Σουφλιάς απάντησε σε συγκεκριμένη ερώτηση που του ετέθη και η απάντησή του -τολμώ να πω- ότι δεν αποδόθηκε με τον τρόπο ακριβώς που την έδωσε από μεγάλο μέρος των ΜΜΕ.

ΒΛΑΧΟΣ: Ποιος ήταν αυτός ο τρόπος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εσείς θα μου πείτε. Είστε πολύ καλός δημοσιογράφος.

ΒΛΑΧΟΣ: Εμείς βάλαμε ακριβώς τη φράση την οποία μας είπε. Ότι σε χώρες σαν την Ελλάδα και με τα προβλήματα που έχει μια μικρή χώρα, η κυβέρνηση πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις τραβάει ζόρια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή η δήλωση του κ. Σουφλιά ισχύει. Δεν έχω συνεπώς να προσθέσω τίποτε εγώ.

ΒΛΑΧΟΣ: Τα ζόρια δεν μας είπατε ποια είναι που τραβάει η κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Σουφλιάς έκανε τη δήλωση. Εμένα ρωτάτε; Απευθυνθείτε παρακαλώ στον κ. Σουφλιά.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, το διαψεύδετε. Δεν τραβάει ζόρια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα αυτό το πράγμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν τραβάει ζόρια η κυβέρνηση@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Σουφλιάς έκανε μια δήλωση την οποία, όπως λέτε, αποδώσατε πιστά.

ΒΛΑΧΟΣ: Ωραία. Να αφήσουμε τον κ. Σουφλιά. Η κυβέρνηση τραβάει ζόρια και ποια είναι αυτά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει συνεχώς όλα τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν στη χώρα μας. Τα αντιμετωπίζει με επιτυχία, αποτελεσματικότητα. Και τα αποτελέσματα είναι ορατά για όλους τους Έλληνες πολίτες.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Για τον κ. Σουφλιά θα ήθελα να ρωτήσω: Γιατί αυτή η επιλεκτική ενημέρωση ως προς την επίσκεψη; Δηλαδή, γιατί δεν μας ειδοποίησε το γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου ότι ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τον υπουργό κ. Σουφλιά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού δεν γίνονται ποτέ εν κρυπτώ. Ο Πρωθυπουργός δέχεται πολύ τακτικά όλους τους υπουργούς. Έχει πολύ συχνά μακρότατες συνεργασίες και ανταλλαγές απόψεων μαζί τους. Όπως γνωρίζετε, όταν οι υπουργοί αποχωρούν από το Μέγαρο Μαξίμου, είστε εκεί όλοι οι δημοσιογράφοι των τηλεοπτικών καναλιών και όχι μόνον και έχετε κάθε φορά τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε μαζί τους.

ΒΛΑΧΟΣ: Χθες, όμως, ήμασταν τυχαία εκεί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πιστεύω ότι εσείς είστε κάπου τυχαία, κύριε Βλάχο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μπορώ να ρωτήσω, μιας και εγώ δεν ξέρω πολύ καλά από τα ποδοσφαιρικά συστήματα, ο κ. Ρουσόπουλος, όταν παρομοίασε την ελληνική κυβέρνηση με την Μπαρτσελώνα ή τέλος πάντων είπε ότι αυτό θα ήθελε να είναι, μπορείτε να μας πείτε με τι σύστημα παίζει η Μπαρτσελόνα, με το οποίο θέλει να παίξει και η κυβέρνηση; Δηλαδή, παίζει επιθετικό παιχνίδι, αμυντικό; Επειδή δεν γνωρίζω τη συγκεκριμένη ομάδα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παίζει αποτελεσματικό παιχνίδι. Δεν είμαι ειδικός περί τα ποδοσφαιρικά, σας το ομολογώ. Γνωρίζω, όμως, ότι η Μπαρτσελόνα, είναι ασφαλώς αποτελεσματική, όταν επιτυγχάνει ένα τέτοιο σκορ.

ΒΛΑΧΟΣ: Μας λέτε ότι σαν Ολυμπιακός ο κ. Ρουσόπουλος χάρηκε που έβαλε πέντε γκολ η Μπαρτσελόνα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν σας είπα αυτό. Είπα ότι μια ομάδα, η οποία πετυχαίνει ένα μεγάλο σκορ, είναι εκ των πραγμάτων αποτελεσματική.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση είχε πάρει το μέτρο της τιτλοποίησης, όπως έλεγε, προκειμένου να μην καταφύγει σε πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Τώρα, που φεύγει από τη μέση το μέτρο της τιτλοποίησης και διαφαίνεται η απόρριψή της το Γενάρη τουλάχιστον ή τουλάχιστον έχουν διαφανεί οι προθέσεις του κ. Αλμούνια, δεν πρόκειται να αναπληρώσει αυτά τα έσοδα από την τιτλοποίηση με κάποια μέτρα, έστω από διαρθρωτικές αλλαγές; Ποια είναι αυτά και ποιοι θα τα πληρώσουν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, έχετε καλύτερο δίαυλο επικοινωνίας με τον κ. Αλμούνια από εμένα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το είπε ο ίδιος. Δεν χρειάζεται @

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπε ο κ. Αλμούνια ακριβώς αυτό. Αυτό που σας είπα εγώ μόλις προ ολίγου είναι ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να αντιμετωπιστούν, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις -το είπε άλλωστε και χθες ο κ. Αλογοσκούφης και σε αυτό μένω- τα θέματα που προκύπτουν από την σπατάλη και την κακοδιαχείριση των τελευταίων ετών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, αλλά δεν μας λέτε ποιοι είναι αυτοί οι τρόποι. Τους κρατάτε για τον εαυτό σας; Ο ελληνικός λαός που θα πληρώσει, αυτός να μην ξέρει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πάντως, δεν θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ένας καλόπιστος συνομιλητής σας κ. Εκπρόσωπε, αναγνωρίζει αυτά που είπατε, ότι έχετε χρονικό ορίζοντα έως το 2006, για να πέσει το έλλειμμα κάτω από το 3%. Η κυβέρνηση έχει τρόπο να κατανοήσει και να αντιληφθεί εάν θα έχει κοινωνικό κόστος αυτή η προσπάθεια που κάνει; Δεν μιλώ για πολιτικό κόστος. Για κοινωνικό. Θα αντέξετε; Δηλαδή, τα λαϊκά στρώματα και οι τάξεις που υποφέρουν, θα αντέξουν όλο αυτό το χρονικό διάστημα να σας στηρίζουν για να μπορέσετε να υλοποιήσετε αυτό το φιλόδοξο στόχο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες καταλαβαίνουν πάρα πολύ καλά ότι αυτό που γίνεται είναι απολύτως απαραίτητο. Διότι, εάν η σταθεροποίηση αυτής της οικονομίας, η εξυγίανση, δεν γίνει -και νομίζω ότι από κανένα πολίτη αυτής της χώρας δεν λείπει ο κοινός νους- τότε τα βάρη που θα προκύψουν, οι ταλαιπωρίες που θα έχουν οι Έλληνες πολίτες, θα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Γι` αυτό ακριβώς απόλυτα βέβαιος ότι όταν δουν την επιτυχημένη ολοκλήρωση αυτών των προσπαθειών, ασφαλώς και θα ανταμείψουν την κυβέρνηση.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το αναγνώρισα και στο πρώτο σκέλος της ερώτησής μου. Είπε ένας καλόπιστος ότι πράγματι αναγνωρίζει και δέχεται αυτά που λέτε. Η απάντηση που περιμένω είναι κατά πόσο πιστεύετε εσείς ως κυβέρνηση ή εάν το ελέγχετε...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις σας απάντησα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα αντέξει για να υλοποιηθεί αυτό. Διότι μπορείτε να κερδίσετε την επουράνια βασιλεία, αλλά θα χάσετε την επίγεια. Θα είστε κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις σας απάντησα.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει θέμα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ; Χθες, ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA αποκάλυψε ότι με πρωτοβουλία του άλλαξε έναν όρο στην προκήρυξη ενός διαγωνισμού, ο οποίος διαγωνισμός ακυρώθηκε, αλλά η πράξη παραμένει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν το γνωρίζω, είναι ειδικό θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ειδικό θέμα για ένα στέλεχος που έχει τοποθετηθεί από την κυβέρνηση; Έχει ενημερωθεί ο κ. Λιάπης; Θα μείνει στη θέση του;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απευθυνθείτε στον κ. Λιάπη, εφόσον είναι της αρμοδιότητάς του.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Απειλούν και τη δική σας ζωή κ. Εκπρόσωπε, γιατί δύο υπουργοί χθες άφησαν να εννοηθεί ότι πράγματι κάποια οργανωμένα συμφέροντα απειλούν τη ζωή τους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς και οι δύο υπουργοί δεν είπαν αυτό. Το θέμα αυτό έχει εξαντληθεί από χθες. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ ζητά την παραίτηση του κ. Αλογοσκούφη. Η κυβέρνηση τι απαντά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ξέρετε κανέναν επιτυχημένο υπουργό να παραιτείται;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ζητά να παραιτηθεί, ζητά να τον παραιτήσουν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Είπα για τις επιτυχίες που σημειώνονται στον τομέα της οικονομίας, για τον οποίο αρμόδιος είναι ο κ. Αλογοσκούφης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Σας ρώτησα πριν από δύο μέρες και δεν πήρα απάντηση. Δύο veto άσκησε την τελευταία περίοδο η Τουρκία για τη συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς. Η πρώτη αφορά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην οργάνωση για το καθεστώς ελέγχου εξαγωγών, στην οποία συμμετέχει η Τουρκία. Η δεύτερη, αφορά την αίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταστεί παρατηρητής στον ΟΣΕΠ. Όλα αυτά η Άγκυρα, παρά το γεγονός ότι δεσμεύεται από το διαπραγματευτικό πλαίσιο που έχει καθορίσει η Ε.Ε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρέπεμψα και προχθές, όταν με ρωτήσατε στον κ. Κουμουτσάκο, ο οποίος χθες έκανε ενημέρωση στο υπουργείο Εξωτερικών. Παρακαλώ να απευθύνετε εκεί το ερώτημά σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μήπως μπορείτε να μου απαντήσετε για τα νέα τετελεσμένα στην Κύπρο από πλευράς των Τούρκων στην περιοχή της Λουρουντίνας ως φυλάκιο και μάλιστα απείλησε τον αρχηγό της διεθνούς δυνάμεως;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω το θέμα. Δεν έχω τέτοια ενημέρωση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σχετικά με την τιτλοποίηση. Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση στο προσχέδιο προβλέπει κάποια έσοδα από την τιτλοποίηση. Στη συνέχεια τα αναιρεί. Έχουν μεσολαβήσει οι δηλώσεις του κ. Αλμούνια και οι δηλώσεις του κ. Δήμα, που επικαλούνται μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που λέει ότι η Ε.Ε. δεν μετρά για τη μείωση του χρέους τα μέτρα μιας χρήσης, αλά θέλει μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα. Δεν έχουν σχέση οι συγκεκριμένες αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση με τις παρατηρήσεις του κ. Αλμούνια, του κ. Δήμα και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι στις αλλαγές στο προσχέδιο προϋπολογισμού, και αυτές θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο το οποίο θα κατατεθεί οσονούπω στη Βουλή, υπάρχει μείωση των τιτλοποιήσεων κατά 300 εκατ. ευρώ. Και σας εξήγησα γιατί συμβαίνει αυτό: Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή τη μείωση, διότι θα υπάρχει μείωση των δαπανών για τα εξοπλιστικά προγράμματα και στην πρόβλεψη για τα έσοδα, που ήταν αυξημένη.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Το κάνει οικεία βουλήσει @..

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το κάνει η κυβέρνηση. Και σας είπα ότι κανένα ελληνικό αίτημα, σχετικά με την τιτλοποίηση, δεν απερρίφθη από την Ε.Ε. Δεν μπορώ να το πω με πιο σαφή τρόπο.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Σε ποιο έτος αναφέρεστε για τα 300 εκατ. ευρώ; Γιατί το 300 είναι στο 2005. Για το 2006 είναι η συζήτηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και εκεί επίσης υπάρχει μείωση, όπως ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης στις ανακοινώσεις που έκανε χθες, για παρεμφερείς λόγους. Η κυβέρνηση προγραμματίζει επιπλέον διαρθρωτικά μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι ένα νέο σύστημα ελέγχου και αξιολόγησης των δαπανών και ένα νέο σύστημα για το νέο πλαίσιο, που θα ελέγχει και θα εξορθρολογίζει τις δαπάνες των ΔΕΚΟ. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, θα περιοριστούν αυτές οι δαπάνες και συνεπώς δεν υπάρχει ανάγκη για τόσο μεγάλη τιτλοποίηση, όπως είχε αρχικά υπολογιστεί.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Παραμένει 1 δις, όμως, ακόμα από την τιτλοποίηση.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Αυτά τα μέτρα θα εξασφαλίσουν 900 εκ. ευρώ, γιατί αυτή είναι η διαφορά από το προσχέδιο μέχρι τις δικές σας ανακοινώσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα αυτό ακριβώς σας λέω. Γι αυτό το λόγο άλλωστε η πρόβλεψη για μείωση του ελλείμματος είναι μεγαλύτερη από αυτή που εμείς οι ίδιοι είχαμε πει στην αρχή.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Αυτό σημαίνει αύξηση τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας μίλησα για περικοπή δαπανών. Δεν σας μίλησα για αύξηση εσόδων.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σε σχέση με τον κ. Φούσα και το ζήτημα που έχει προκύψει με την άσκηση δικηγορικού επαγγέλματος, εάν υπάρχει κάποιο ζήτημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό το θέμα αφορά τη Βουλή.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Άνοιξε η κ. Μπενάκη το θέμα των αποδοχών των βουλευτικών αποζημιώσεων, βεβαίως είναι θέμα του Κοινοβουλίου και όχι δικό σας, θα ήθελα όμως να έχω τη γνώμη της κυβέρνησης. Εάν πιστεύει ότι στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία πρέπει να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα, ακόμα και εάν κρίνεται ότι όντως είναι κακοπληρωμένοι οι Έλληνες βουλευτές σε σχέση με ξένους συναδέλφους τους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι θέμα που αφορά όλους τους βουλευτές και συζητείται στη Βουλή.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 4 November 2005 - 15:05:11 UTC