Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-11-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Κατατέθηκε, χθες, πρόταση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη δημιουργία διακομματικής Επιτροπής, η οποία θα ασχολείται με θέματα μεταναστών. Το θέμα αφορά τη Βουλή, η οποία και θα αποφασίσει. Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, θα ήθελα να δηλώσω ότι η κυβέρνηση βρίσκει ενδιαφέρουσα την πρόταση του κ. Παπανδρέου, αρκεί να προσδιοριστεί το πλαίσιο λειτουργίας αυτής της Επιτροπής.

Συμπληρωματικά, θα ήθελα να σημειώσω ότι η κυβέρνηση, με πρόσφατο νόμο που ψήφισε στη Βουλή, έχει προχωρήσει σε μια σειρά μέτρων που βοηθούν στην καλύτερη διαβίωση των μεταναστών στην Ελλάδα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Νίκος Νικολόπουλος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο του «Πάτρα TV», είπε ότι δεν είναι στην κυβέρνηση, γιατί η κυβέρνηση είναι «light» και ότι αν με δείτε να μπαίνω στην κυβέρνηση, τότε θα ξέρετε ότι θα αρχίσει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα του απλού Ελληνα πολίτη και άλλα. Είναι ακόμη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Νικολόπουλος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας η απάντηση είναι θετική. Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, δεν γνωρίζω τις δηλώσεις του κ. Νικολόπουλου και γι` αυτό δεν τις σχολιάζω.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα τις δείτε, θα τις παρακολουθήσετε κι αν έχει πει τη σημερινή κυβέρνηση του κ. Καραμανλή «light», θα βγάλετε κάποια ανακοίνωση, θα ασχοληθείτε με τον κ. Νικολόπουλο; Τι θα κάνετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο βουλευτής Δημήτρης Πιπεριάς, πριν από λίγο στη Βουλή, είπε ότι παραδώσατε τη ΔΕΗ -εννοεί τον κ. Παλαιοκρασσά- σε έναν πολιτικό απατεώνα, μια καρικατούρα του Κλουζό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λυπάμαι εάν βουλευτής έχει κάνει τέτοια δήλωση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Για τον κ. Νικολόπουλο, δεν λυπάστε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μέχρι χθες, εσείς λέγατε ότι το θέμα της τιτλοποίησης για το 2005 έχει λήξει. Χθες, η εκπρόσωπος του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Αλμούνια είπε ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση, ούτε για το 2005, ούτε για το 2006. Τελικά, τι συμβαίνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω μιλήσει πολλές φορές για το θέμα της τιτλοποίησης. Τελευταία δήλωση που θα κάνω σήμερα είναι ότι εδώ θα είμαστε και το Δεκέμβριο, όταν θα έχουν οριστικοποιηθεί τα πάντα και θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Διαψεύδετε, δηλαδή, την εκπρόσωπο του Επιτρόπου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να κάνω καμία άλλη δήλωση.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης είπε χθες ότι είναι λογικό να γίνει ανασχηματισμός τώρα. Τι λέει η κυβέρνηση, συμφωνεί με τον Επίτιμο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι παγίως δεν σχολιάζω δηλώσεις του Επιτίμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά το ίδιο είχατε πει για την τιτλοποίηση, αλλά και για τον βασικό μέτοχο, εάν θυμάμαι καλά, τον Μάρτιο και πραγματικά δεν δικαιωθήκατε για τον βασικό μέτοχο. Μήπως υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε λάθος. Για τον βασικό μέτοχο, σας θυμίζω ότι υπήρξε απόλυτη και αγαστή συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την Κομισιόν, η οποία διήρκεσε περίπου οκτώ μήνες και κατέληξε σε ένα νόμο, τον οποίο ψήφισε η ελληνική Βουλή, την περασμένη εβδομάδα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο οποίος νόμος ήταν ακριβώς η υιοθέτηση των οδηγιών της Κομισιόν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και σε αυτό κάνετε λάθος. Ο νόμος ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας εξεύρεσης κοινού τόπου. Ο κοινός τόπος εξευρέθη και διατηρήθηκαν τα κύρια χαρακτηριστικά του νόμου, όπως είχα την ευκαιρία να πω και σε αυτή την αίθουσα και στη Βουλή.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ανεξάρτητα από το θέμα της έκβασης της τιτλοποίησης στη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν, υπάρχει το θέμα των ίδιων των εμπλεκόμενων Τραπεζών στην υπόθεση αυτή, που εκτιμούν ότι είναι οριστικά χαμένα τα 9 από τα 11 δις, τα οποία είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και άρα το Δημόσιο λένε ότι μπορεί να εισπράξει μόνο 1,7 με 1,8 δις ευρώ, από τα 3,8 δις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αλήθεια ότι υπήρξε ολιγωρία των προηγούμενων κυβερνήσεων στην είσπραξη εσόδων από χρέη τα οποία υπήρχαν, ιδιωτών ή επιχειρήσεων προς το Δημόσιο. Είναι, επίσης, αλήθεια ότι αυτή η κυβέρνηση κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να εισπράξει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των χρεών. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται από το υπουργείο Οικονομίας και θα συνεχιστεί.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πόσα εκτιμάτε ότι θα εισπράξετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να παρακαλέσω να απευθυνθείτε στο υπουργείο Οικονομίας για συγκεκριμένους αριθμούς και ποσά. Σας λέω, ποια είναι η προσπάθεια που γίνεται.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σας ενδιαφέρουν οι δηλώσεις της εκπροσώπου του κ. Αλμούνια; Δεν είναι μια χαμηλόβαθμη υπάλληλος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σχολίασα, ήδη, το θέμα. Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Είπατε ότι τον Δεκέμβριο θα είστε εδώ. Το βράδυ των επόμενων εκλογών, όποτε κι αν γίνουν, θα είστε εδώ; Έχει φθορά η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση προχωρεί στο έργο της, το οποίο αναγνωρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

ΒΛΑΧΟΣ: Φθορά υπάρχει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φθορά που να αποδεικνύεται από κάποιες μετρήσεις δεν υπάρχει, εάν αναφέρεστε σε αυτό.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επειδή είδαμε δύο δημοσκοπήσεις από χθες, η μια όμως δίνει διαφορά 0,6, η άλλη βέβαια 3,2. Μήπως αυτό το 0,6 δείχνει ότι υπάρχει φθορά στην κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είδαμε μόνο δύο δημοσκοπήσεις. Από την Κυριακή μέχρι σήμερα έχουμε δει τέσσερις δημοσκοπήσεις. Την Κυριακή, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία στη δημοσκόπηση που είδαμε προηγείτο με 2,4 μονάδες διαφορά. Τη Δευτέρα, σε άλλη δημοσκόπηση, με 2,5. Χθες με 3,5 και μια τελευταία δημοσκόπηση, της ίδιας ημέρας, με 0,6. Στις τέσσερις δημοσκοπήσεις, λοιπόν, βλέπουμε ότι οι τρεις κινούνται σε ποσοστό από 2,5 έως 3,5. Νομίζω ότι αυτό είναι αρκετό σχόλιο. Δεν χρειάζεται να πω τίποτα περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Οι δημοσκοπήσεις της κυβέρνησης τι δείχνουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχουμε κάνει κάποια δημοσκόπηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν κάνει ο κ. Καραμανλής δικές του δημοσκοπήσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ποιός σας διαβεβαίωσε ότι ήταν εντάξει οι τιτλοποιήσεις του 2005 και μας το είπατε εδώ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα δύο φορές, ότι δεν θα πω τίποτε περισσότερο γι@ αυτό.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Κατατέθηκε στη Βουλή μία ερώτηση από βουλευτές της Ν.Δ. αυτή τη φορά, για το θέμα του «ξεπλύματος» χρήματος μέσω του ΟΠΑΠ. Υπάρχουν στοιχεία που δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα γι@ αυτή την υπόθεση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια υπόθεση η οποία έχει παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα από τη Διοίκηση του ΟΠΑΠ, εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Δηλαδή την ερευνά ο Εισαγγελέας.

ΒΛΑΧΟΣ: Μεταξύ όλων όσων είπε ο κ. Μητσοτάκης χθες, υπήρχε και ένα μεγάλο καρφί για την ΕΡΤ, της οποίας είστε πολιτικός Προϊστάμενος. Είπε δηλαδή ότι δημιουργήθηκε μια έδρα του πρώην Πρωθυπουργού, στη συγκεκριμένη περίπτωση του κ. Μητσοτάκη, ήταν όλοι εκεί αλλά έλειπε η ΕΡΤ. Δεν εκρίθη ότι υπήρχε είδηση για να μεταδοθεί και να καλυφθεί ειδησεογραφικά από την ΕΡΤ η έδρα του κ. Μητσοτάκη στο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λυπούμαι αν συνέβη κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι είδα ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο θέμα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ο κ. Μητσοτάκης χθες στον ΑΝΤΕΝΑ, κατ@ επανάληψη, χαρακτήρισε μικρόψυχο τον κ. Σημίτη και υποστήριξε ότι το βιβλίο του είναι και εκτός χρόνου, δηλαδή δεν έπρεπε να γραφεί σ@ αυτή τη χρονική στιγμή και ότι γενικότερα «θάβει» και τον Γ. Παπανδρέου σε μιάμιση σελίδα. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχετε και εσείς την ίδια άποψη γι@ αυτές τις παρατηρήσεις του κ. Μητσοτάκη, διαβάζοντας κάποια αποσπάσματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι η πέμπτη ή η έκτη ημέρα που αναφερόμαστε στα αποσπάσματα. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Το βιβλίο το διαβάσατε τελικά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι ακόμα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν θέλω να μου σχολιάσετε το βιβλίο. Θέλω όμως μια πολιτική τοποθέτηση για το ότι ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στις 400 τόσες σελίδες του, δεν ανέφερε ούτε μια λέξη για τους τρεις αξιωματικούς που έχασαν τη ζωή τους το βράδυ των Ιμίων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σχολιάσω. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Η δεύτερη ερώτηση αφορά τις πληροφορίες που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας και φέρουν τον Πρωθυπουργό αποφασισμένο μετά από την επιστροφή του από το Τόκυο, τη Δευτέρα δηλαδή, να ξεκινά ένα νέο κύκλο συζητήσεων και επαφών με βουλευτές της Ν.Δ. που δεν είχε δει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός κάνει επαφές -όπως γνωρίζετε- με τους βουλευτές της Ν.Δ.. Νομίζω ότι έχει δει ήδη ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η άποψη ότι έξι επιχειρηματίες αρκούν αν το θελήσουν να ρίξουν μια κυβέρνηση, «πατάει» στην πραγματικότητα ή κινείται εκτός τόπου και χρόνου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω γιατί μου κάνετε αυτή την ερώτηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η άποψη αυτή εκφράστηκε χθες από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής κ. Κακλαμάνη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σχολιάσω τα όσα λέει ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν είπα να σχολιάσετε. Την ουσία της άποψης είπα, ότι αν σήμερα η κυβέρνηση αισθάνεται ότι μπορούν έξι επιχειρηματίες να@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στην Κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία αυτοί που ψηφίζουν και «ανεβάζουν» ή «κατεβάζουν» κυβερνήσεις ευτυχώς είναι οι πολίτες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν αισθάνεται πίεση η κυβέρνηση από επιχειρηματίες δηλαδή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Για να αισθανθείς πίεση, πρέπει να δίνεις και δικαιώματα ή να δίνεις την άνεση σε κάποιον να σε πιέσει.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 11 November 2005 - 14:05:14 UTC