Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-11-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, στην οποία συζητήθηκε σχέδιο νόμου για τη διασφάλιση της διαφάνειας στις προμήθειες αμυντικού υλικού. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Σπηλιωτόπουλος έχει ήδη προβεί σε δηλώσεις, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Για δεύτερη ημέρα σήμερα, θα αναφερθώ στη δήλωση του κ. Παπανδρέου ότι απαιτεί από τα ΜΜΕ να προβάλλουν συγκεκριμένα πρόσωπα του κόμματός του. Είναι ζήτημα του κ. Παπανδρέου να θέλει να προβάλλονται συγκεκριμένα στελέχη του κόμματός του και όχι όλα τα στελέχη, ή όχι όλοι οι εκλεγμένοι βουλευτές. Ωστόσο, όταν ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε χθες να σχολιάσει αυτή τη δήλωση, απάντησε ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ. Αυτός ο οποίος θέλει να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ είναι αυτός που, για δεύτερη φορά χθες, απαιτεί από τα ΜΜΕ τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργήσουν. Καλώ, λοιπόν, και πάλι τον κ. Παπανδρέου να σκεφτεί τι έχει πει. Ο εκπρόσωπός του, έστω σήμερα, να δηλώσει ότι ήταν ένα λάθος αυτή η απαίτηση, η οποία βεβαίως δεν συνάδει, ούτε με τους κανόνες δεοντολογίας στα ΜΜΕ, ούτε με τους κανόνες δεοντολογίας στην πολιτική.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ορισμένοι υπουργοί δηλώνουν ενώπιον δημοσιογράφων ότι δεν έχουν διάθεση να μετακινηθούν από το υπουργείο τους; Υπάρχουν υπουργοί αμετακίνητοι σε αυτή την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν αναφέρεστε σε ζητήματα ανασχηματισμού, έχω απαντήσει πολλές φορές και έχω πει ότι αυτό είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά τον Πρωθυπουργό.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Άκουσα σήμερα τον κ. Αλογοσκούφη να λέει, με αφορμή τον προϋπολογισμό και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ότι καλύτερα να είναι δυσαρεστημένοι οι υπουργοί, παρά οι πολίτες. Εσείς είστε δυσαρεστημένος ή ευχαριστημένος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα εξαντλήθηκε χθες.

ΒΛΑΧΟΣ: Η ερώτηση της συναδέλφου ήταν άλλη και θέλω να την επαναλάβω. Είπε, εάν υπάρχουν υπουργοί που έχουν διαμηνύσει ευθέως ή με έμμεσο τρόπο στον κ. Καραμανλή ότι θα προτιμούσαν να παραμείνουν στο ίδιο υπουργείο στον επικείμενο ανασχηματισμό ή στις όποιες αλλαγές σκέφτεται να κάνει ο Πρωθυπουργός. Υπάρχουν τέτοιοι υπουργοί και αν ναι, ποιοι είναι αυτοί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ήταν άλλο το ερώτημα της συναδέλφου σας, δεν ήταν ακριβώς αυτό.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Είπα εάν υπάρχουν υπουργοί αμετακίνητοι στην κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, ορθώς το κατάλαβα και ορθώς απάντησα. Είναι διαφορετικό το δικό σας ερώτημα. Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση του Πρωθυπουργού με κάποιον υπουργό για τον ανασχηματισμό.

ΒΛΑΧΟΣ: Εάν υπάρξει, λοιπόν, κάποιος υπουργός που θα διαμηνύσει στον κ. Καραμανλή ότι θα προτιμούσε να παραμείνει στο υπουργείο αυτό, ο κ. Καραμανλή θα του ικανοποιήσει το αίτημα ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η απάντηση που έδωσα προηγουμένως.

ΒΛΑΧΟΣ: Για ποιο πράγμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για το θέμα που ρωτήσατε.

ΒΛΑΧΟΣ: Ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του Πρωθυπουργού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στην απόλυτη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Συζητήσατε για το νομοσχέδιο για τη διασφάλιση της διαφάνειας στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό σημαίνει ότι θα σταματήσετε τις απευθείας αναθέσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια σειρά ρυθμίσεων. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο νομοσχέδιο, το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη σημαντική συζήτηση στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής. Όταν ολοκληρωθούν οι σημειώσεις του κ. Σπηλιωτόπουλου, γιατί έγινε συζήτηση επί των θεμάτων αυτών, θα προβεί ο ίδιος σε δηλώσεις, παραδίνοντας στη δημοσιότητα όλο το νομοσχέδιο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σήμερα, υπάρχουν «καπετανάτα» στην κυβέρνηση; Ο κ. Λιάπης διαμηνύει στον Πρωθυπουργό ότι αυτός δεν πρόκειται να αλλάξει υπουργείο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει. Αμφιβάλλω πολύ εάν έχει γίνει τέτοιου είδους δήλωση, όπως τη μεταφέρετε.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Ο κ. Καραμανλής, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις 22 Δεκεμβρίου 2003, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, μιλώντας την τελευταία ημέρα πριν από τη ψήφιση του προϋπολογισμού, είχε πει ότι από τα 12 δις ευρώ που ήταν οι φόροι του 1992, φθάνουν τώρα στα 38 δις ευρώ, δηλαδή υπερτριπλασιάστηκαν. Και θέτει το ερώτημα ο κ. Καραμανλής, πόσες ελληνικές οικογένειες υπερτριπλασιάστηκαν τα εισοδήματά τους την ίδια περίοδο και μάλιστα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην φορολογική επιβάρυνση της οικογένειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου προϋπολογισμού που κατέθεσε ο κ. Αλογοσκούφης χθες στη Βουλή, τα φορολογικά έσοδα θα έχουν μια αύξηση των φορολογικών εσόδων, κατά 3 δις ευρώ (δεν ακούγεται). Δηλαδή, μια αύξηση σε σχέση με πέρσι 7,7. Χρησιμοποιώντας το ερώτημα του Πρωθυπουργού το 2003, σας ερωτώ πόσες ελληνικές οικογένειες προβλέπεται ότι θα αυξήσουν τα έσοδά τους κατά 7,7, την επόμενη χρονιά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας ότι στο παρελθόν το κράτος δεν έσπευσε -όπως θα έπρεπε να κάνει- να εισπράξει χρεωστούμενα. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι πολλοί φόροι χρωστούνται από το παρελθόν είτε από εταιρείες, είτε από επιχειρήσεις, είτε σε ορισμένες περιπτώσεις από φυσικά πρόσωπα. Άρα, λοιπόν, η πρόβλεψη για αύξηση των εσόδων από την φορολογία, αφορά σε πολύ μεγάλο ποσοστό, τα χρεωστούμενα. Κατά τα λοιπά, όπως θα διαβάσατε, κανένας νέος φόρος δεν προβλέπεται στον Προϋπολογισμό του 2006.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης σήμερα σε συνέντευξή του στον APLHA-radio άφησε εμμέσως πλην σαφώς το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Αυτό δεν είναι μια έμμεση φορολογία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι στον Προϋπολογισμό του 2006, για τον οποίο έγινε πολύ συζήτηση περί νέων φόρων κ.λπ., δεν προβλέπεται κανενός είδους αύξηση φόρου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι δεν προβλέπεται κανένας νέος φόρος, ωστόσο, όμως, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι επαγγελματοβιοτέχνες θα κληθούν να πληρώσουν 743 εκ. επιπλέον από το φόρο εισοδήματος. Συνολικά 8,86 δις ευρώ, δηλαδή, 9,2% πάνω. Την ίδια στιγμή τα νομικά πρόσωπα και οι επιχειρηματίες θα πληρώσουν 182 εκ. ευρώ, συνολικά 4,9 δις ευρώ, μια αύξηση 3,9% αύξηση, στα όρια του πληθωρισμού δηλαδή. Ενώ οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν τρεις φορές επάνω από τον πληθωρισμό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης απάντησε σε σχετικό ερώτημα στη χθεσινή συνέντευξή του, η οποία ήταν και μακρά και αναλυτική. Σας παραπέμπω σε αυτήν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχει να κάνει με τον ισχυρισμό σας ότι δεν υπάρχουν νέοι φόροι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ισχυρισμός είναι αυταπόδεικτος από κάποιον που θα διαβάσει τον Προϋπολογισμό. Όπως, αυταπόδεικτα είναι και άλλα στοιχεία, τα οποία παρουσιάζονται στον Προϋπολογισμό για τα έσοδα που θα έχουν, τις αυξήσεις που γίνονται, δηλαδή, σε μια σειρά από ωφελημένους. Έχω μιλήσει πολλές φορές και για τις αυξήσεις στο ΕΚΑΣ. Γνωρίζετε πολύ καλά ποια είναι η προοπτική στο τέλος της 4ετίας. Έχω μιλήσει για τις συντάξεις του ΟΓΑ. Έχουμε μιλήσει για διπλάσια του πληθωρισμού αύξηση, δηλαδή, στο ΕΚΑΣ και στη σύνταξη του ΟΓΑ. Ειδικά για το ΕΚΑΣ επαναλαμβάνω ότι ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση που έχουμε λάβει για το τέλος της 4ετίας, ώστε να φθάσει στα 230 ευρώ.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είπατε ότι δεν προβλέπεται κανένας νέος φόρος στον προϋπολογισμό. Και στον περσινό προϋπολογισμό δεν προβλεπόταν κανένας νέος φόρος. Όμως, αυτό δεν σας εμπόδισε τον Μάρτιο να πάρετε νέα φορολογικά μέτρα με την αύξηση του ΦΠΑ και όλο εκείνο το πακέτο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι ήταν σε εξέλιξη η απογραφή, η οποία κατέδειξε το μεγάλο κενό που άφησε στην οικονομική πολιτική η προηγούμενη κυβέρνηση. Όταν ολοκληρώθηκε η απογραφή σε συνεργασία και με τις υπηρεσίες της Ε.Ε., θυμάστε ότι ελήφθησαν τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν. Δεν έχουμε σε εξέλιξη καμία απογραφή αυτή τη στιγμή. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιο ήταν το έλλειμμα που άφησε το ΠΑΣΟΚ και έχουμε αρχίσει ήδη να το αντιμετωπίζουμε με πολύ αποτελεσματικό τρόπο, όπως όλοι αναγνωρίζουν.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Εάν θυμάμαι καλά η απογραφή είχε τελειώσει το Σεπτέμβριο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θυμάστε καλά. Είχε γίνει μια πρώτη εκτίμηση και ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες λίγους μήνες αργότερα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή δεν τα ξέρω τόσο καλά αυτά τα νούμερα και νομίζω ότι δεν τα ξέρει καλά και η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, το ερώτημα είναι με νέους φόρους ή χωρίς, με αυξήσεις στις ΔΕΚΟ ή οτιδήποτε άλλο θα υπάρξει επιβάρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ερώτηση είναι πολύ γενική. Σας απάντησα ήδη ότι η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση, μια σκληρή προσπάθεια για να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, λαμβάνει υπόψη της τα κοινωνικά προβλήματα των αδύνατων οικονομικά τάξεων, όπως των συνταξιούχων και βεβαίως των μισθωτών.

ΒΛΑΧΟΣ: Στο σημείο αυτό θα ήθελα να μου πείτε γιατί ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο στο μήνυμα που έστειλε στους χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους και ανέργους, ζητώντας τους περίοδο χάριτος, δεν καθόρισε πότε λήγει αυτή η περίοδος. Δηλαδή, ο κ. Καραμανλής δεν επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι όλη αυτή η οικονομική ταλαιπωρία τους θα έχει ημερομηνία λήξης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου διαβάζετε το απόσπασμα στο οποίο ζήτησε ο Πρωθυπουργός περίοδο χάριτος;

ΒΛΑΧΟΣ: Η τελευταία παράγραφος, που λέει ότι εγώ δεν παίρνω μέτρα για να χαϊδέψω αυτιά, δεν είναι κοινωνική ευθύνη να παίρνεις μέτρα βραχυπρόθεσμα, αλλά εμείς παίρνουμε οικονομικά μέτρα που θα αποδώσουν μακροπρόθεσμα και θα είναι προς όφελος των ασθενέστερων τάξεων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει κάποιο αίτημα για περίοδο χάριτος, όπως έχουμε συζητήσει από την αρχή της διακυβέρνησης. Αυτό που κάνει ο Πρωθυπουργός και σε αυτή την ομιλία του προς τους υπουργούς, είναι να περιγράψει κατ` αρχάς, την κατάσταση όπως παρελήφθη και όπως είναι σήμερα. Και δεύτερον, την προοπτική.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά η προοπτική αυτή δεν έχει λήξη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε συζητήσει το θέμα πολλές φορές και σας έχω πει, και χθες μάλιστα με ρωτήσατε με αφορμή παρεμφερές θέμα, το πότε ολοκληρώνονται οι προσπάθειες για τη μείωση του ελλείμματος. Η προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος ολοκληρώνεται στο τέλος του 2006. Από εκεί και πέρα, μια σειρά πολλών προβλημάτων αντιμετωπίζονται και θα αντιμετωπίζονται. Πάντοτε κάθε οικονομία θα αντιμετωπίζει προβλήματα. Και όπως βλέπετε, όχι μόνο μικρών οικονομικά χωρών, αλλά και πολύ μεγάλων χωρών. Δείτε το παράδειγμα της Γερμανίας. Μια πολύ μεγαλύτερη οικονομικά χώρα, από την Ελλάδα, η οποία ωστόσο αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα. Έλλειμμα. Διαβάζω ότι ετοιμάζεται να αυξήσει το φόρο προστιθέμενης αξίας. Κάτι για το οποίο θυμάστε πολύ καλά ότι είχε κατηγορηθεί η κυβέρνηση όταν το ανακοίνωσε. Αντιστοίχως είχε συμβεί και στην Πορτογαλία κ.ο.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν κατάλαβα γιατί ο κ. Καραμανλής δεν είπε ότι αυτή η πορεία θα έχει ημερομηνία λήξης το 2007 ή το 2008.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει στο ερώτημά σας δύο φορές. Οποίο σχόλιο θέλετε, μπορείτε να το κάνετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Για να επιμένω να ρωτώ σημαίνει ότι δεν έχω πάρει απάντηση. Άρα, λοιπόν, οφείλετε να μου απαντήσετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει. Παρακαλώ μπορείτε να κάνετε τα σχόλιά σας ελεύθερα καθημερινά, στο Μέσο που εργάζεστε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Συχνά, όταν μιλάτε για ΕΚΑΣ και αγροτικές συντάξεις, αναφέρετε το ποσοστό ως το διπλάσιο του πληθωρισμού και το αναφέρετε με ικανοποίηση. Μήπως σε αριθμούς μπορείτε να μας πείτε πόσο είναι αυτό το ποσό και πόσο υπολείπεται από τα ψίχουλα των 30 ευρώ που είχε δώσει ο κ. Σημίτης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ για την ερώτηση γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να απαντήσω και σε ένα άλλο θέμα, που βλέπω να διακινείται στη δημοσιότητα και αφορά στο ποιες θα είναι οι αυξήσεις. Όπως γνωρίζετε, τα ζητήματα των αυξήσεων καθορίζονται στις αρχές του επόμενου έτους, αφού έχει κλείσει ο πληθωρισμός του προηγούμενου έτους. Άρα, λοιπόν, ό,τι γράφεται, ακούγεται, λέγεται, δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα, η οποία δεν μπορεί να μας δώσει το ακριβές ποσό που ζητάτε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εγώ μίλησα για το ΕΚΑΣ και τις αγροτικές συντάξεις που εσείς αναφέρετε ότι θα είναι διπλάσιες του πληθωρισμού. Και τονίζετε το «διπλάσιες». Μπορείτε να μας πείτε σε αριθμούς απόλυτους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν σκεφτείτε τι σας απάντησα θα κατανοήσετε γιατί δεν μπορώ να σας πω τους αριθμούς. Λέω και πάλι ότι καθορίζεται πάντοτε τον Ιανουάριο, γιατί στο τέλος Δεκεμβρίου γνωρίζουμε ποιος ήταν ο πληθωρισμός του έτους που παρήλθε. Κατά συνέπεια τον Ιανουάριο θα γνωρίζουμε τον πληθωρισμό και το ποσό θα είναι το διπλάσιο απ` όσο έχουμε δεσμευτεί. Σε κάθε περίπτωση το ακριβές ποσό, ο ακριβής αριθμός που ζητάτε θα μπορεί να ανακοινωθεί τον Ιανουάριο, όχι τώρα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ωραία. Ο πληθωρισμός, η διαφορά του, θα είναι «μηδέν κόμμα τόσο».

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω για την κ. Βεντουράκη, εάν γνωρίζει η κυβέρνηση αν έχει πάρει δουλειές επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας. Και ένα δεύτερο ερώτημα, εάν θεωρεί η κυβέρνηση ότι με τον τρόπο που έπαιρνε δουλειές στο παρελθόν υπάρχει διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν μπορεί να γνωρίζει και είμαι βέβαιος ότι σχεδόν και κάθε υπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει το σύνολο των επιχειρήσεων και ποιες είναι οι αναλήψεις έργων που έχουν αυτές οι επιχειρήσεις. Κατά συνέπεια, δεν μπορώ να απαντήσω στο ερώτημά σας. Μπορείτε να το απευθύνετε στο αρμόδιο υπουργείο, εφόσον κάτι έχετε υπόψη σας και εφόσον υπάρχει αρμόδιο υπουργείο. Στο δεύτερο ερώτημά σας, το οποίο υπεβλήθη με διαφορετική φρασεολογία, απάντησα πριν από μια εβδομάδα. Δεν έχει αλλάξει κάτι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Να επανέλθω στο θέμα της εισοδηματικής πολιτικής. Είπατε ότι θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο. Έτσι είναι. Ωστόσο όμως τα θεμελιώδη μεγέθη του προϋπολογισμού προδικάζουν την τάξη του μεγέθους που θα είναι οι αυξήσεις. Στη βάση αυτή υπολογίζω ότι θα είναι κάτω από τον πληθωρισμό. Μπορείτε να με διαβεβαιώσετε για το αντίθετο, ότι θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό ή ότι θα καλύπτουν τον πληθωρισμό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει. Επίσης, απάντησε χθες και ο κ. Αλογοσκούφης, αρκετά αναλυτικά. Όταν το συνολικό κονδύλι για τις δαπάνες μισθών και συντάξεων στο δημόσιο είναι αυξημένο κατά 6,1% σε σχέση με πέρσι, αντιλαμβάνεστε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προβλέψεις. Θα περιμένετε, λοιπόν, τον Ιανουάριο, όπως γίνεται κάθε χρόνο για να ανακοινωθεί η εισοδηματική πολιτική.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Άλλες χρονιές όμως λέγατε από πριν ότι θα καλύπτουν τον πληθωρισμό. Δεν περιμένατε. Τώρα δεν το επαναλαμβάνετε και αυτό έχει τη σημασία του προφανώς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει καμία σημασία.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Σας άκουσα πριν να επαναλαμβάνετε τη δέσμευση ότι το ΕΚΑΣ θα είναι στα 230 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Με την άλλη δέσμευση της κυβέρνησης ότι η σύνταξη του ΟΓΑ θα φτάσει τα 330 ευρώ, τι γίνεται; Εξακολουθεί να ισχύει και αυτή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει και αυτή.

ΚΟΡΑΗ: Έχω δύο ερωτήσεις. Η μία είναι: Η κυβέρνηση Καραμανλή έχει πρότυπό της το μοντέλο διακυβέρνησης έτσι όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία και την οικονομική πολιτική που χαράσσεται; Διότι μια από τις στρατηγικές -της λιτότητας- που ακολουθούνται στη Γερμανία, είναι η περικοπή του δώρου των Χριστουγέννων, είναι το πάγωμα των αυξήσεων και διάφορα άλλα αντιλαϊκά μέτρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα. Σε ό,τι αφορά το πρώτο ερώτημα που θέσατε, κάνατε αναχρονολόγηση. Διότι εγώ χρησιμοποίησα το επιχείρημα για τον φόρο προστιθέμενης αξίας, λέγοντας ότι όταν αυτή η κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν από πολλούς μήνες την αύξηση κατά μια ποσοστιαία μονάδα του ΦΠΑ, είχαμε μια σειρά αντιδράσεων και κριτικής, που έλεγε «δεν μπορούσαν να βρουν κάποιο άλλο μέτρο, αυτό βρήκαν; Υπάρχουν τόσα άλλα καλύτερα μέτρα ή τόσα άλλα μέτρα τα οποία αποδίδουν». Και λέω λοιπόν, ότι οι ίδιοι οι οποίοι μας έκαναν κριτική, εσιώπησαν όταν είδαν τη σοσιαλιστική πορτογαλική κυβέρνηση που ανέλαβε αμέσως μετά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, λίγους μήνες μετά. Και τώρα βλέπουν και την κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων της Γερμανίας, να λαμβάνει μέτρα αντίστοιχα με αυτά που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση πριν από πολλούς μήνες. Αυτό ανέφερα.

ΚΟΡΑΗ: Η δεύτερη ερώτησή μου: Υπάρχει ένα πρόβλημα ανάμεσα στο κανάλι POLIS και στο κανάλι της Βουλής. Απ` ότι έχουμε καταλάβει υπάρχει μια κόντρα. Εκπέμπουν από την ίδια συχνότητα. Το POLIS λέει ότι «έχουμε κάνει μια συμφωνία με τη Βουλή, τους δανείζουμε κατά κάποιον τρόπο κάποια μηχανήματά μας και έτσι τα έχουμε βρει», ενώ η Βουλή λέει «δεν υπάρχει καμία συμφωνία». Εσείς ως αρμόδιος Υπουργός Τύπου, έχετε ασχοληθεί καθόλου με το θέμα; Δηλαδή, ένα κανάλι κρατικό, της Βουλής των Ελλήνων, είναι δυνατόν να συνεργάζεται με ένα ιδιωτικό κανάλι και να τα βρίσκει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλήσατε για κρατικό ή δημόσιο κανάλι. Σας λέω ότι η τηλεόραση της Βουλής των Ελλήνων, ελέγχεται και διοικείται από τη Βουλή, όχι από την ΕΡΤ. Δεν είναι δηλαδή κομμάτι της ΕΡΤ, που ανήκει στη δική μου δικαιοδοσία. Κατά τα λοιπά, όπως γνωρίζετε, θέματα συχνοτήτων καθορίζονται μόνο από το ΕΣΡ κατόπιν αδειοδοτήσεως ενός σταθμού. Έχει τύχει και στο παρελθόν, να ερωτηθώ σε αυτήν την αίθουσα, για διάφορα κανάλια και για συχνότητες, είτε είναι ραδιόφωνα είτε είναι τηλεοπτικοί σταθμοί. Σας έχω πει ότι είναι ζητήματα που καθορίζονται από το ΕΣΡ. Για το πρώτο θέμα, που δεν το γνωρίζω, παρακαλώ απευθυνθείτε στη Βουλή.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 22 November 2005 - 14:05:11 UTC