Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-11-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Συζητήθηκε και εγκρίθηκε η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα. Σε σχετικές ανακοινώσεις θα προβεί ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα αναχωρήσει την Κυριακή 27 Νοεμβρίου για την Βαρκελώνη, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης. Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στις 17.00 τοπική ώρα προβλέπεται η άφιξη του Πρωθυπουργού στη Βαρκελώνη. Στις 18.45 @ 19.45 γίνεται συνάντηση εργασίας με θέμα «Συμμαχία Πολιτισμών» στο Συνεδριακό Κέντρο CCIB. Στη συνέχεια, από τις 20.15 @ 20.50, θα πραγματοποιηθεί πολιτιστική εκδήλωση στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Καταλονίας. Στις 21.00 θα παρατεθεί δείπνο από το βασιλιά της Ισπανίας προς τιμήν των συμμετεχόντων Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στο παλάτι Albeniz.

Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στις 08.30 φθάνουν οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων στο Συνεδριακό Κέντρο CCIB. Στις 09.00 αρχίζει η Διάσκεψη με χαιρετισμό του βασιλιά της Ισπανίας και παρέμβαση του προεδρεύοντος της Ε.Ε., Βρετανού Πρωθυπουργού κ. Τόνι Μπλερ. Στις 13.00 προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες της Διάσκεψης. Στις 14.00 έχει προγραμματιστεί η αναχώρηση του Έλληνα Πρωθυπουργού από τη Βαρκελώνη για την Αθήνα.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτή η απόφαση για το ΦΠΑ στα ακίνητα, είναι μέσα στο πλαίσιο της «φορομπηχτικής» πολιτικής που όπως έλεγε ο κ. Καραμανλής έκανε και τότε η κυβέρνηση Σημίτη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε σχετικές ανακοινώσεις θα προβεί ο κ. Αλογοσκούφης. Θα παρακαλούσα να απευθύνετε τις ερωτήσεις σας σε αυτόν.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης θα κάνει τεχνοκρατική, εγώ μιλάω για πολιτική@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης είναι πολιτικός, είναι κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης και θα τοποθετηθεί επί του θέματος συνολικά. Όπως γνωρίζετε, το θέμα της εισαγωγής του ΦΠΑ κατά την αγορά των συγκεκριμένων κατηγοριών ακινήτων έχει συζητηθεί ευρύτατα στην Ελλάδα. Είναι μια απόφαση την οποία έχει λάβει η κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό. Δεν πρόκειται βέβαια ούτε για «φορομπηχτικό», όπως είπατε, ούτε για αιφνιδιαστικό μέτρο.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά εσείς, πριν αναλάβετε την διακυβέρνηση της χώρας μιλούσατε για «φορομπηχτική» πολιτική του κ. Σημίτη. Τώρα έρχεστε και βάζετε ΦΠΑ στα ακίνητα 19%. Πώς θα το ονομάζατε σήμερα εσείς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι μια οργάνωση της φορολογίας όπως αυτή υφίσταται σήμερα στον κλάδο των ακινήτων. Οργανώνεται καλύτερα η αγορά των ακινήτων με αυτόν τον τρόπο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σχετικά με το παραδικαστικό κύκλωμα και τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση που πέρασε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο, με το οποίο μετατρέπεται από κακούργημα σε πλημμέλημα το ξέπλυμα χρήματος, αυτό λοιπόν οδηγεί ουσιαστικά σε παραγραφή και σε αθώωση μεγάλου μέρους των κατηγορουμένων για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα. Θα ήθελα να ξέρω, εάν αυτό αποτελεί μια συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης ή αν πρόκειται περί λάθους και αν πρόκειται περί λάθους, ποιος ευθύνεται.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εχω την εντύπωση ότι δεν διαβάσατε τη χθεσινή σχετική ανακοίνωση, την οποία εξέδωσαν οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί και η οποία διευκρινίζει με απόλυτη σαφήνεια το θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ποια είναι δηλαδή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διαβάσατε την ανακοίνωση;

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι. Για πείτε μας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ να διαβάσετε την ανακοίνωση.

ΒΛΑΧΟΣ: Πιστεύετε ότι παραγράφεται; Δίνει ένα παράθυρο για την παραγραφή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αντίθετα. Αναφέρεται ρητά στο εν λόγω νομοσχέδιο ότι η σχετική ρύθμιση δεν ισχύει στις περιπτώσεις που ο υπαίτιος πράξεων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες έδρασε στο πλαίσιο οργανωμένης εγκληματικής ομάδας ή ασκεί τέτοιου είδους πράξεις κατ` επάγγελμα και άρα δεν ισχύει στις περιπτώσεις των παραδικαστικών κυκλωμάτων και των συναφών υποθέσεων που απασχολούν σήμερα τις αρμόδιες αρχές.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Συγνώμη και πώς τεκμαίρεται αν κάποιος έδρασε στο πλαίσιο ομάδας ή ένα κάποιος έχει δράσει κατά μόνας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι θέμα της δικαστικής έρευνας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μήπως, όμως, αποτελεί ένα παράθυρο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα απολύτως παράθυρο. Εκτός τούτου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αυτό θα διασαφηνιστεί απολύτως.

ΒΛΑΧΟΣ : Ο κ. Μαντούβαλος είναι μέσα σε αυτές τις περιπτώσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για άτομα. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις δεν γίνονται για άτομα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά αν είναι αυτή η ιστορία ένα παράθυρο για τον κ. Μαντούβαλο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας ανέφερα ακριβώς τι ισχύει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζουμε εάν ο Πρωθυπουργός συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν στη Βαρκελώνη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες διμερείς συναντήσεις. Το πρόγραμμα είναι πάρα πολύ σφιχτό. Οσες συναντήσεις γίνουν ενδεχομένως, είναι οι συνήθεις ολιγόλεπτες που γίνονται στο περιθώριο τέτοιου είδους διασκέψεων. Συνάντηση, όπως αυτή που μου αναφέρατε, δεν έχει προγραμματιστεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το αποκλείετε πάντως και να γίνει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει τέτοια προγραμματισμένη συνάντηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Αφού, λοιπόν, υπάρχουν αυτές οι εξαιρέσεις για το παραδικαστικό κύκλωμα, τι είναι αυτό που οδήγησε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτή τη ρύθμιση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι η υποχρέωση που έχει η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να εφαρμόσει μια συγκεκριμένη δεσμευτική κοινοτική οδηγία, η οποία θα έπρεπε να είχε ρυθμιστεί νομοθετικά εδώ και δύο-τρία χρόνια, κάτι που δεν είχε γίνει.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Πάντως, δεν πρόκειται περί αντιγραφής ή περί μετάφρασης μιας κοινοτικής οδηγίας, αλλά προσαρμογής υποθέτω στα ελληνικά δεδομένα. Ετσι δεν είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θέλω να υπεισέλθω σε νομοθετικές αναλύσεις. Οι οδηγίες θέτουν τα πλαίσια και συγκεκριμένους κανόνες, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί και για τις 25 χώρες που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτούς τους κανόνες, όλες οι χώρες και κάθε μια χωριστά, έχουν απαρέγκλιτη υποχρέωση να τους εφαρμόσουν. Σας επαναλαμβάνω ότι η σχετική ρύθμιση δεν ισχύει στις συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες αναφέρεστε. Αυτό είναι σαφές.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο εισαγγελέας Κιλκίς διέταξε έρευνα για τα τελωνεία Δοϊράνης και Νίκης, τα οποία, όπως γνωρίζετε, άνοιξαν προσφάτως επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας. Θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει κάτι ύποπτο εκεί@;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Αν έχει διατάξει έρευνα συγκεκριμένος εισαγγελικός λειτουργός, όπως μου λέτε, δεν πρόκειται να τη σχολιάσω. Αν υπάρχει κάποιο ειδικό θέμα, σας παρακαλώ να απευθυνθείτε στον αρμόδιο υφυπουργό κ. Μπέζα.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 25 November 2005 - 14:05:11 UTC