Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-11-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Ηταν σε γνώση της κυβέρνησης η πρόθεση του κ. Αλογοσκούφη που, ενώ πήρε την άδεια του Πρωθυπουργού για να απειλήσει ότι θα καταθέσει αγωγή εναντίον του κ. Παλαιοκρασσά, όπως ο ίδιος σήμερα αποκάλυψε@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου την ακριβή δήλωσή του.

ΒΛΑΧΟΣ: Στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ είπε ότι εγώ θα καταθέσω αγωγή εναντίον του κ. Παλαιοκρασσά αν πει οτιδήποτε εναντίον μου, σε σχέση με αυτά που ανέφερε σε συνέντευξή του περί μαφίας και άλλα τινά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει ό,τι έχει πει ο κ. Αλογοσκούφης, όπως ακριβώς το είπε.

ΒΛΑΧΟΣ: Εχει την κάλυψη του Πρωθυπουργού, αυτό μας λέτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο πάνω σε αυτό. Όσα έχουμε πει στο παρελθόν για το θέμα των αγωγών ισχύουν για όλους.

ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ θέλω να καταλάβω το εξής: Εάν ένας υπουργός κάνει μια αγωγή εναντίον διοικητή μεγάλης επιχείρησης δεν θα πρέπει να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό και να πάρει την άδειά του;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας έχω απαντήσει.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι. Να μου πείτε αν γνωρίζετε τη διαδικασία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει καμία διαδικασία. Ο κ. Αλογοσκούφης εξέφρασε μια άποψη που έχει για ένα συγκεκριμένο θέμα. Εφόσον την εξέφρασε -και με τον τρόπο που εσείς μου την μεταφέρατε- δεν έχω λόγο να τη σχολιάσω.

ΚΟΡΑΗ: Εφόσον, λοιπόν, η κυβέρνηση καλύπτει τον κ. Αλογοσκούφη, δεν καλύπτει τον Πρόεδρο της ΔΕΗ. Γιατί και τους δύο είναι δύσκολο, δεν γίνεται.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στην ερώτηση που μου υπέβαλε ο κ. Βλάχος φέρεται να έχει κάνει ο κ. Αλογοσκούφης στην τηλεόραση μια υπόθεση. Συνεπώς, δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΚΟΡΑΗ: Είναι συγκεκριμένες οι δηλώσεις που έγιναν. Δεν είναι εάν έγιναν. Εγιναν αυτές οι δηλώσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι δηλώσεις έγιναν με ένα συγκεκριμένο τρόπο, όπως μας τις μετέφερε εδώ ο κ. Βλάχος.

ΚΟΡΑΗ: Η κυβέρνηση καλύπτει πλήρως και τον υπουργό Οικονομίας και τον Πρόεδρο της ΔΕΗ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για τον Πρόεδρο της ΔΕΗ ισχύουν όσα έχουμε πει από την αρχή της εβδομάδας.

ΚΟΡΑΗ: Για τον υπουργό Οικονομίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εχετε καμία αμφιβολία ότι ο υπουργός Οικονομίας απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού;

ΧΙΩΤΗΣ: Μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, η κυβέρνηση συζητά επαναδιατύπωση κάποιων από αυτών, τουλάχιστον αυτής με την οποία, όπως καταγγέλλεται, επιχειρείται η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στις ΔΕΚΟ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Δεν συζητά κάτι τέτοιο, διότι δεν επιχειρείται καμία απολύτως κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Αυτό είναι περισσότερο από σαφές. Το ανέφερε χθες ο κ. Ρουσόπουλος σε αυτή την αίθουσα. Το ανέπτυξε και το εξήγησε απολύτως πειστικά ο κ. Αλογοσκούφης στη συνέντευξή του. Δεν υπάρχει κανένα θέμα κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μα, πώς δεν υπάρχει;

ΧΙΩΤΗΣ: Δηλαδή, λέτε ότι όλες αυτές οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται σήμερα από συνδικαλιστικούς φορείς, από κόμματα, προέρχονται από κομματικά κίνητρα ή γιατί δεν διάβασαν καλά τις διατάξεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω τα κίνητρα που οδηγούν τον έναν ή τον άλλον να διατυπώνει αντιρρήσεις για ένα συγκεκριμένο νομοθέτημα, το οποίο αποτελεί μια πολύ σημαντική, αποφασιστική τομή για τη μελλοντική λειτουργία του κράτους και τη νέα διακυβέρνηση. Καλό θα κάνουν όσοι πρόχειρα, βιαστικά και επιπόλαια εκφέρουν γνώμες, να καθίσουν και να διαβάσουν προσεκτικά το νομοσχέδιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Οι διαβεβαιώσεις σας ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα για την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχουν πολύ σχετική αξία, γιατί το ίδιο μας λέγατε για τους φόρους και δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μια απαραίτητη διευκρίνιση: Στον προϋπολογισμό δεν περιλαμβάνεται κανένας καινούργιος φόρος. Αυτό είναι απόλυτα σαφές.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τριάμισι δισεκατομμύρια. φόροι επιπλέον, από πού θα βγουν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλοι οι Ελληνες οι οποίοι έχουν φορολογικές υποχρεώσεις πρέπει να ανταποκρίνονται σε αυτές.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων: Το άρθρο 14 λέει ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία των εταίρων, η κυβέρνηση με κυριαρχικό και απολυταρχικό τρόπο θα καθορίζει μονομερώς τα θέματα των μισθών και οτιδήποτε εμπίπτει στις συλλογικές συμβάσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για ποιες εταιρείες;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν έχει σημασία. Τις ζημιογόνες@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό που εισάγεται δεν είναι κάτι καινούργιο. Ισχύει από το 1988. Η δε Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έχει κρίνει οριστικά πάνω σε αυτό το θέμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αρα, επιβεβαιώνετε ότι υπάρχει θέμα κατάργησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω: Δεν υπάρχει θέμα κατάργησης συλλογικών συμβάσεων. Αντίθετα: Η πιο αντιπροσωπευτική οργάνωση των εργαζόμενων καλείται να συναντηθεί με την Διοίκηση της επιχείρησης, προκειμένου να βρουν ένα κοινό τόπο. Ετσι δεν γίνονται οι συλλογικές συμβάσεις;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σε περίπτωση διαφωνίας, όμως, τι γίνεται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε περίπτωση διαφωνίας ή μη επίτευξης συμφωνίας εντός τεσσάρων μηνών ρυθμίζονται τα θέματα με νόμο. Διότι, δεν είναι δυνατό σε μια επιχείρηση που παρουσιάζει τεράστιες ζημιές τις οποίες καλούνται να καλύψουν οι Ελληνες φορολογούμενοι, να συνεχίζουν οι Ελληνες πολίτες να καταβάλλουν μπόνους και άλλες ειδικές παροχές προς τους εργαζομένους εκεί. Διότι, γι αυτές τις ειδικές παροχές μιλάμε. Δεν καταργούνται, ούτε εργασιακά δικαιώματα, ούτε ρυθμίσεις που υπάρχουν σε σχέση με την απασχόληση των εργαζομένων. Τα εργασιακά δικαιώματα παραμένουν ως έχουν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Οι ζημιές στις ΔΕΚΟ δεν οφείλονται στους εργαζόμενους και όμως οι εργαζόμενοι πληρώνουν το τίμημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι αυτή η στιγμή, η στιγμή της απόδοσης ευθυνών. Είναι, όμως, σαφές ότι μία επιχείρηση η οποία, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα παρουσιάζει ζημίες, θα πρέπει να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να ξαναγίνει, αν όχι κερδοφόρα, τουλάχιστον να έχει ισοσκελισμένο ισολογισμό, προκειμένου από εκεί και πέρα και οι εργαζόμενοι να μπορούν να απολαμβάνουν τους καρπούς αυτής της εξέλιξης.

ΧΙΩΤΗΣ: Για να το δούμε με ένα παράδειγμα εργασίας: Μας λέτε, δηλαδή, ότι αν στο μέλλον η διοίκηση της ΕΡΤ δεν κατορθώσει να συμφωνήσει με τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση θα επιβάλλει την πολιτική που εκείνη θέλει για τους μισθούς στην ΕΡΤ. Είναι έτσι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ να διαβάσετε το άρθρο 14. Είναι πολύ σαφές και λέει και τι θα γίνει σε περίπτωση που επιχειρήσεις γίνουν στο μέλλον ζημιογόνες. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο. Εκανα μία εκτενή αναφορά γι αυτό το συγκεκριμένο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για τις συλλογικές συμβάσεις θέλω να ρωτήσω: Στο μέλλον, θα υπογράφονται δύο συλλογικές συμβάσεις; Μία των μονίμων και μία των νέων που θα προσλαμβάνονται ή θα έχουν την ίδια συλλογική σύμβαση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τους εργαζόμενους που αποκαλούμε ουσιαστικά μονίμους, αυτοί έχουν συγκεκριμένο εργασιακό καθεστώς και πλαίσιο μέσα στο οποίο απασχολούνται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και οι καινούργιοι θα έχουν συγκεκριμένο καθεστώς. Δεν θα τους προσλαμβάνουν@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για τους νεοπροσλαμβανόμενους θα ισχύσουν οι κανόνες τις ιδιωτικής οικονομίας. Αυτό είναι επίσης σαφές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, θα υπάρχουν δύο μισθοί. Οι προνομιούχοι και οι είλωτες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπεισέρχομαι σε τέτοιες ομαδοποιήσεις. Η εξυγίανση των επιχειρήσεων του δημοσίου τομέα αποβλέπει στην καλύτερη λειτουργία τους και στον περιορισμό του κράτους. Δεν μπορούν οι άνθρωποι που θα προσλαμβάνονται από εδώ και πέρα να έχουν την αίσθηση της μονιμότητας του δημοσίου υπαλλήλου. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί θα βρεθούν αύριο στο δρόμο. Αλλά θα εργάζονται, όπως εργάζονται -και νομίζω πάρα πολύ αποδοτικά- οι περισσότεροι άνθρωποι στον ιδιωτικό τομέα. Εσείς δεν εργάζεστε άλλωστε στον ιδιωτικό τομέα;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά όμως δεν θα έχουν τις ίδιες απολαβές. Θα κάθονται στο ίδιο γραφείο και ο ένας θα παίρνει τα διπλάσια από τον άλλον και θα κάνουν την ίδια δουλειά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό που ανέφερα είναι σαφές. Από εδώ και πέρα, για τους νεοπροσλαμβανομένους θα ισχύουν οι κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα να γνωρίζω, εάν υπάρχει σκέψη στην κυβέρνηση, αυτές οι νέες εργασιακές σχέσεις να επεκταθούν και στο στενό δημόσιο τομέα και αν όχι, γιατί στο πλαίσιο του Δημοσίου υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Κάποιοι, δηλαδή, αισθάνονται άνεση, επαγγελματική ασφάλεια, έχουν συλλογικές συμβάσεις και κάποιοι άλλοι οι οποίοι θα λειτουργούν με μια διαφορετική ταχύτητα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας: Δεν υπάρχει καμία σκέψη εφαρμογής αυτών των ρυθμίσεων στο στενό δημόσιο τομέα. Αλλωστε, ο τίτλος του νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε είναι απόλυτα σαφής.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα να μου πείτε γιατί λοιπόν, εφόσον έχουμε εργαζόμενους στο Δημόσιο, έστω κι αν είναι ΔΕΚΟ, Δημόσιο είναι@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Δεν είναι Δημόσιο. Άλλο είναι το Δημόσιο, οι υπηρεσίες δηλαδή του στενού δημόσιου τομέα και άλλο είναι οι επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτό γίνεται απόλυτα σαφές με το νομοσχέδιο. Είναι εταιρείες, επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να λειτουργήσουν και για όφελος των Ελλήνων πολιτών, των Ελλήνων καταναλωτών με καθαρά ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Πρόκειται λοιπόν για μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Για όφελος όλων. Και των εργαζόμενων φυσικά. Και εμείς εδώ μείναμε πίσω. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Η κ. Μέρκελ στη Γερμανία που κάνει μεταρρυθμίσεις λέει επίσης τα εξής: Πληρώνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα το κόστος των μεταρρυθμίσεων, πληρώνουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, πληρώνουν και αυτοί που είναι στο στενό δημόσιο τομέα. Παράδειγμα με το δώρο των Χριστουγέννων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν είστε καλά πληροφορημένος για το τι ακριβώς συμβαίνει στη Γερμανία.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Το ότι πληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, νομίζω ότι είμαι καλά πληροφορημένος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας μην ανοίξουμε συζήτηση για το δώρο των Χριστουγέννων στη Γερμανία, διότι είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση από ότι συμβαίνει στην Ελλάδα. Μία κατάσταση μάλιστα πολύ δυσμενέστερη για τους εργαζομένους εκεί. Είναι κάτι το οποίο η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να το συζητήσει. Σας το αναφέρω για να μην υπάρξει καμία παρανόηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, βέβαια δεν πείθετε ότι δεν καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις. Μάλλον η κυβέρνηση εγκαταλείπει την ατέρμονα αναζήτηση του μεσαίου χώρου και ξαναβρίσκει τη φυσιολογική της κοίτη, τη Δεξιά. Να έρθουμε σε ένα άλλο θέμα@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γιατί αυτά τα σχόλια δεν τα κάνετε εκεί όπου εργάζεστε; Δεν είναι εδώ ο κατάλληλος χώρος για να κάνετε σχόλια.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τα κάνω. Με τα πολιτικά ήθη που υπάρχουν στην Ελλάδα και την ωριμότητα των πολιτικών μας πραγμάτων, αυτή η δοκιμαστική περίοδος για τους υπαλλήλους δεν τους καθιστά υπό ομηρία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καθόλου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί να μην υπάρχει αυτή η δοκιμαστική περίοδος, εφόσον θα μπει με αξιοκρατικά κριτήρια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ενας υπάλληλος που έχει τα προσόντα για τα οποία καλείται να εργαστεί, δεν έχει να φοβηθεί τίποτε απολύτως. Επαναλαμβάνω, επειδή επιμένετε -και για να επιμένετε θα μου επιτρέψτε να έχω την υποψία ότι δεν έχετε διαβάσει το νόμο@

ΣΙΔΕΡΗΣ : Βεβαίως, τον διάβασα. Απλά έχω και τη δική μου προσωπική εμπειρία ότι το 1990 η Νέα Δημοκρατία @

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι οι συλλογικές συμβάσεις δεν καταργούνται.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Παρεμπιπτόντως, δεν τον έχετε δώσει το νόμο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο νόμος βρίσκεται στο site του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Θα περίμενα να κάνετε τον κόπο να πατήσετε ένα κουμπί και να τον εκτυπώσετε, όπως έκανα και εγώ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Να συνεχίσω; Τον Αύγουστο του @90 η Νέα Δημοκρατία επί υπουργού Προεδρίας Μιλτιάδη Εβερτ, εν μια νυκτί αποκεφάλισε χιλιάδες εργαζόμενους. Γιατί, λοιπόν, τώρα εάν γίνουν ξαφνικά εκλογές και έρθει μια άλλη κυβέρνηση, αυτοί οι υπάλληλοι που έχουν μπει δεν είναι έρμαια και δεν είναι επικίνδυνο να κοπεί το κεφάλι τους από την καινούργια κυβέρνηση, πριν έχουν συμπληρώσει τον αρμόζοντα χρόνο για να μονιμοποιηθούν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γιατί τώρα βρισκόμαστε στο 2005.

ΧΙΩΤΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε γιατί η κυβέρνηση για μια τόσο σημαντική παρέμβαση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δεν έκανε καμία απόπειρα διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς, όταν για άλλα ζητήματα όπως το π.χ. το Ασφαλιστικό, το οποίο θα ανοίξει την επόμενη τετραετία, καλεί τους ίδιους φορείς σε διάλογο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εδώ και πολλούς μήνες, συζητείται το νομοσχέδιο και μάλιστα ευρύτατα. Εκφράζονται, γράφονται και ανταλλάσσονται απόψεις. Ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί έχουν συναντηθεί με όλους τους εμπλεκομένους. Και φθάσαμε χθες στην τελική, μακρά, αποδοτική και ουσιαστική συζήτηση στην Κυβερνητική Επιτροπή. Δεν είναι κάτι το οποίο προέκυψε ξαφνικά. Ένα ολόκληρο χρόνο συζητείται το εν λόγω ζήτημα.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν νομίζω ότι έχετε δίκιο. Η διάταξη με την οποία καταγγέλλεται ότι καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αποκαλύφθηκε μόλις χθες. Επιπλέον οι ίδιοι οι Υπουργοί ομολογούν ότι προσήλθαν στην Κυβερνητική Επιτροπή, χωρίς να γνωρίζουν τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ξέρω τι «ομολογούν» σε εσάς, πάντως τέτοιο θέμα δεν υπάρχει.

ΧΙΩΤΗΣ: Αμφισβητείτε ότι έγινε τρεις ώρες συζήτηση χθες στην Κυβερνητική Επιτροπή, για να καταλήξουν οι Υπουργοί σε κάποιες τελικές διατάξεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αντιθέτως μάλιστα και θεωρώ ιδιαίτερα παραγωγικό το χρόνο της συζήτησης.

ΧΙΩΤΗΣ: Ο διάλογος ξεκινά όταν οριστικοποιήσει μια κυβέρνηση τις επιλογές της, τις οποίες οριστικοποίησε χθες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε μεγάλο λάθος. Οι Υπουργοί τους τελευταίους μήνες, έχουν ανταλλάξει πάρα πολλές απόψεις μεταξύ τους. Είχαν εντατικοποιήσει την ανταλλαγή απόψεων τις τελευταίες εβδομάδες και όπως είναι φυσικό, προσήλθαν χθες στην Κυβερνητική Επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν και όλοι οι συναρμόδιοι Υπουργοί από τους οποίους δύο εξ` αυτών δεν είναι μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής. Ομόφωνα ενέκριναν όλες τις ρυθμίσεις. Η συζήτηση στην Κυβερνητική Επιτροπή ήταν ουσιαστική και αποδοτική.

ΧΙΩΤΗΣ: Η ερώτηση που σας έκανα είναι γιατί δεν προηγήθηκε διάλογος με τους φορείς. Εκτός αν μου λέτε ότι ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ ή της ΑΔΕΔΥ είχε εκ των προτέρων ενημερωθεί γι@ αυτές τις διατάξεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επειδή και εσείς προ ολίγου κάνατε αναφορά για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων@

ΧΙΩΤΗΣ: Όπως καταγγέλλεται, είπα, δεν το υιοθετώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επειδή μου το αναφέρετε λοιπόν, σας επισημαίνω ότι αυτοί οι οποίοι το καταγγέλλουν δεν έχουν κάνει τον κόπο να διαβάσουν και να καταλάβουν τη ρύθμιση. Δεν υπάρχει καμία απολύτως κατάργηση συλλογικών συμβάσεων.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ήταν ενήμεροι οι Πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο, για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διάταξη του άρθρου 14 όπως διατυπώνεται; Εγώ παίρνω τη γνώμη σας ότι δεν καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις. Ήταν ενήμεροι οι δύο βασικοί εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων σ@ αυτή την υπόθεση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είναι γνωστό ότι αφού η κυβέρνηση ακούσει διάφορες απόψεις, είναι εκείνη που τελικά νομοθετεί.

ΧΙΩΤΗΣ: Ναι αλλά μην επικαλείται διάλογο μετά. Διότι υποτίθεται ότι αναζητά συναίνεση@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει γίνει ο απαραίτητος διάλογος. Είναι σαφές άλλωστε ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, κάτι που φαίνεται με απόλυτη σαφήνεια και σε όλες τις δημοσκοπήσεις που γίνονται. Η ελληνική κοινωνία υποστηρίζει με μεγάλη πλειοψηφία τις μεταρρυθμίσεις που κάνει η σημερινή κυβέρνηση.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Είπατε ότι στις ζημιογόνες επιχειρήσεις, θα κληθούν οι εργαζόμενοι να συμβάλλουν στην « αποκατάσταση της τάξης».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα αυτό.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλοι μαζί έχουν χρέος να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της αποτελεσματικής λειτουργίας.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Οι εργαζόμενοι ή και οι πολίτες που δεν εργάζονται σ@ αυτές τις ΔΕΚΟ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι οι πολίτες που καλούνται να συμμετάσχουν στην κάλυψη των βαρών πάντα εφόσον τα ελλείμματα τα πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός; Ποιος τα πληρώνει; Οι Έλληνες πολίτες τα πληρώνουν.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Αυτό γίνεται σήμερα με το νομοσχέδιο που προωθεί τώρα η κυβέρνηση προς ψήφιση. Θα ισχύει το ίδιο ή από δω και στο εξής οι εργαζόμενοι στην κάθε επιχείρηση θα αναλαμβάνουν το βάρος των ελλειμμάτων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο. Σας είπα ότι ο εξορθολογισμός, η εξυγίανση θα προχωρήσει σταδιακά. Αρχικά, εκείνο το οποίο είπα, είναι ότι δεν μπορούν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε μια ζημιογόνα επιχείρηση, να έχουν την απαίτηση ή την προσδοκία να εισπράττουν μπόνους και ειδικές παροχές, εφόσον δεν αντέχουν τα ταμεία της επιχείρησης στην οποία δουλεύουν.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Πώς θα καλύπτονται τα ελλείμματα είναι το ερώτημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σιγά-σιγά, με τη σταδιακή εξυγίανση των επιχειρήσεων. Μέχρι να καλυφθούν τα ελλείμματα, ποιος θα τα πληρώνει; Το Ελληνικό Δημόσιο, ο ελληνικός λαός θα τα πληρώνει. Και αυτό κάποτε πρέπει να σταματήσει.

ΤΡΙΓΚΑΣ: Υπάρχουν ΔΕΚΟ προβληματικές, οι οποίες είναι προβληματικές εξ@ αιτίας της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα. Για παράδειγμα οι συγκοινωνίες. Το νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση κάνει διάκριση μεταξύ των ζημιογόνων ΔΕΚΟ που οφείλεται το ζημιογόνο τους στην κοινωνική πολιτική που θέλει να ασκήσει η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα στις αστικές συγκοινωνίες ή συλλήβδην οι ζημιογόνες και όποιον πάρει ο χάρος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλοι οι παράγοντες λαμβάνονται υπόψη.

ΤΡΙΓΚΑΣ: Ξέρετε σε ποιες ζημιογόνες ΔΕΚΟ θα εφαρμοστεί το άρθρο 14;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε όλες τις ζημιογόνες επιχειρήσεις του Δημοσίου.

ΧΙΩΤΗΣ: Άρα δεν εξαιρούνται@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας έχω απαντήσει.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Οι συγκοινωνίες παραμένουν κοινωνικό αγαθό κατά την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μη μου θέτετε θεωρητικές ερωτήσεις. Το κράτος ασφαλώς έχει την υποχρέωση να παρέχει ορισμένες βασικές υπηρεσίες στους πολίτες του. Και αυτό το κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στόχος αυτής ακριβώς της μεταρρύθμισης της οποίας ίσως το μέγεθος δεν μπορούμε να αντιληφθούμε αυτή τη στιγμή, όσον αφορά τα θετικά αποτελέσματα που θα έχει σε βάθος χρόνου, είναι να βελτιώσει και μάλιστα πολύ σημαντικά, την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Την εκτίμηση ότι η μεταρρύθμιση αυτή και γενικότερα οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, έσπευσε να υιοθετήσει ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, ο οποίος επικρότησε σήμερα με δηλώσεις του, το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, όπως έχει επικροτήσει και όλες τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. Αντίθετα, όλες οι μεταρρυθμίσεις έχουν συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση των εργαζομένων μέχρι τώρα; Από πότε (δεν ακούγεται) η συναίνεση της κοινωνίας σ` αυτές τις μεταρρυθμίσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ακόμη και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τις μεταρρυθμίσεις, σε μεγάλη πλειοψηφία, οι Έλληνες τις επικροτούν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τουλάχιστον διχασμένη εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις η κοινή γνώμη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν νομίζω ότι είναι ακριβώς έτσι.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Μια διευκρίνιση. Είπατε, ότι στον Προϋπολογισμό δεν προβλέπεται κανένας νέος φόρος. Αυξήσεις συντελεστών σε υφιστάμενους φόρους προβλέπονται στον Προϋπολογισμό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Φαντάζομαι ότι θα έχετε διαβάσει τον Προϋπολογισμό.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Πολύ καλά. Γιατί το άφησε ανοιχτό ο κ. Αλογοσκούφης για τα καύσιμα, για άλλους ειδικούς φόρους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επανέρχεστε στο θέμα των καυσίμων, το οποίο έχουμε διευκρινίσει με σαφήνεια. Η Ελλάδα, μέχρι το 2009, έχει συμβατική υποχρέωση προς την Ε.Ε., να έχει προσαρμόσει τα ειδικά τέλη που αφορούν τα καύσιμα, στο κατώτερο επίπεδο που υπάρχει στην Ε.Ε.. Αυτό έπρεπε να είχε αρχίσει να γίνεται ήδη από φέτος. Λόγω των διακυμάνσεων στις τιμές του πετρελαίου, δεν πραγματοποιήθηκε το 2005. Ο χρόνος πιέζει. Δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά θα γίνει το 2006. Ο κ. Αλογοσκούφης είπε, ότι ενδεχομένως να αρχίσει η προσαρμογή το 2006. Αυτό, οποιαδήποτε κυβέρνηση να έρθει, δεν μπορεί να το αποφύγει. Θα γίνει θέλουμε δεν θέλουμε. Και μένουμε πάντα στο χαμηλότερο επίπεδο -το τονίζω- των αντιστοίχων φόρων που ισχύουν στο μέσο όρο της Ε.Ε..

ΠΕΠΟΝΗΣ: Σε άλλες κατηγορίες φόρων αποκλείετε εσείς, αύξηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα ότι στον προϋπολογισμό δεν προβλέπεται η εισαγωγή κανενός νέου φόρου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, μέχρι πριν από λίγο καιρό, έβλεπε καθ` ομάδες τους βουλευτές. Τώρα τον τελευταίο καιρό έχει σταματήσει να τους βλέπει, πολλούς δεν τους έχει δεχθεί. Μαθαίνουμε ότι γίνονται συναντήσεις ομάδων βουλευτών εδώ με τον Υπουργό Επικρατείας. Έχει αναλάβει πρωθυπουργικά καθήκοντα ο κ. Ρουσόπουλος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς και όχι. Διευκρινίζω για μια ακόμη φορά τον χαρακτήρα των συναντήσεων του Υπουργού Επικρατείας. Στις συναντήσεις που κάνει ο κ. Ρουσόπουλος, βλέπει βουλευτές ανάλογα με τις περιφέρειες όπου έχουν εκλεγεί και συζητά μαζί τους θέματα που αφορούν τα επαρχιακά ΜΜΕ, ενόψει της προετοιμασίας του σχετικού νομοσχεδίου. Δεν έχει καμία σχέση με αυτό που υπαινίσσεστε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ διάβασα όμως ότι εδώ γίνονται στον κ. Ρουσόπουλο και παράπονα από τους βουλευτές για διάφορους υπουργούς, για να τα μεταφέρει στον Πρωθυπουργό. Δεν γίνονται μόνο για τα ΜΜΕ. Γίνεται και άλλη συζήτηση. Γι αυτό ρωτώ εάν έχει αναλάβει και άλλα καθήκοντα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα, ασφαλώς όχι. Η συζήτηση έχει συγκεκριμένο αντικείμενο.

ΧΙΩΤΗΣ: Ούτε επισκέψεις στα υπουργεία θα κάνει ο κ. Ρουσόπουλος, δηλαδή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Φαντάζομαι ότι αύριο θα είναι εδώ, ρωτήστε τον. Αλλά η απάντηση που σας έδωσα είναι σαφής.

ΧΙΩΤΗΣ: Και αυτές τις διέκοψε ο Πρωθυπουργός, γι αυτό ρωτώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτές οι επισκέψεις γίνονται όποτε κρίνεται ότι ο Πρωθυπουργός έχει λόγο να επισκεφθεί κάποιο Υπουργείο. Η δραστηριότητα του Πρωθυπουργού είναι διαρκής και πολυσχιδής. Ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται διαρκώς και δίνει τις απαραίτητες κατευθύνσεις. Μην ξεχνάτε ότι ο Πρωθυπουργός τον τελευταίο καιρό πραγματοποίησε και αρκετά ταξίδια στο εξωτερικό. Συναντάται συχνά και τακτικά με όλους τους υπουργούς. Δεν βλέπω, λοιπόν, καμία αλλαγή στην συμπεριφορά.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Πληροφορούμεθα ότι ο κ. Ντέμης Νικολαϊδης έχει διαθέσει στο διαδίκτυο φωτογραφίες προσώπων που συμμετείχαν σε επεισόδια. Θέλω να ρωτήσω, εάν και κατά πόσον, η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτή η κίνηση είναι νόμιμη και δεν ξέρω εάν και κατά πόσον -εκτός του ότι οι άνθρωποι αυτοί σαφώς έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις, αλλά αυτό είναι μια δουλειά την οποία κάνουν οι διωκτικές αρχές- αυτό προσκρούει στη νομιμότητα. Το να δημοσιεύονται φωτογραφίες ανθρώπων που συμμετέχουν στα επεισόδια, μου θυμίζει την Άγρια Δύση, εκείνο το @Wanted@, καταλαβαίνετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχουν οι αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, οι οποίες είναι σε θέση να κρίνουν αν κάτι είναι νόμιμο ή όχι. Δεν είναι θέμα της κυβέρνησης να εκφέρει τέτοιες κρίσεις.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μιας και είμαστε σε αυτό το θέμα, διάβαζα σήμερα ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δημοσιοποίησε τα στοιχεία κάποιων πρακτόρων της ΕΥΠ. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν έγινε σκοπίμως ή εάν έγινε κατά λάθος κ.λπ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επιτρέψτε μου πρώτα απ@ όλα, επειδή πολλοί όροι χρησιμοποιούνται λίγο αβίαστα, να διευκρινίσω το εξής: Όσοι υπηρετούν στην ΕΥΠ δεν είναι όλοι πράκτορες βέβαια. Υπάρχουν διοικητικοί υπάλληλοι, γραμματείς, τεχνική υποστήριξη, αναλυτές. Τα στοιχεία, τα οποία φέρεται να δημοσιοποίησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είναι η απάντηση σε μια ερώτηση, η οποία υπεβλήθη στη Βουλή στην αρμόδια πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Βεβαίως η ΕΥΠ υπάγεται διοικητικά στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Αλλά, έχω την εντύπωση ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος ήταν υπάλληλος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Και συνεπώς γι αυτό είχε την ευθύνη το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Όσον αφορά στη δημοσιοποίηση των στοιχείων, διευκρινίζω ότι με συγκεκριμένη απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, την 40/2005 από 7/6/2005, ό,τι υπάγεται στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο δεν είναι απόρρητο. Συνεπώς δεν υπάρχει καμία παραβίαση απορρήτου.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τελικά είναι του Άμυνας ή του Δημοσίας Τάξεως;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ερώτηση στη Βουλή προφανώς είχε υποβληθεί, στο Υπουργείο Άμυνας, για τους λόγους που σας ανέφερα.

ΚΟΡΑΗ: Δηλαδή, μας λέτε ότι εάν αύριο κάποιοι βουλευτές ζητήσουν αναλυτικά τα ονόματα όλων των πρακτόρων, με επίσημη ερώτηση στη Βουλή, επειδή ακριβώς υπάρχει αυτή η απόφαση της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα τα δώσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απήντησα στην αρχή, ότι όλοι όσοι εργάζονται στην ΕΥΠ δεν είναι πράκτορες.

ΚΟΡΑΗ: Εγώ, όμως, σας κάνω ερώτηση για τους πράκτορες, δεν σας κάνω για τους διοικητικούς υπαλλήλους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις.

ΚΟΡΑΗ: Μα είναι συγκεκριμένες οι ερωτήσεις και θέλουμε να καταλάβουμε το περιεχόμενο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και εκτός τούτου, το συγκεκριμένο άτομο, τον Σεπτέμβριο@

ΚΟΡΑΗ: Εγώ δεν αναφέρομαι στο συγκεκριμένο άτομο. Δεν με αφορά το συγκεκριμένο άτομο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το συγκεκριμένο άτομο τον Σεπτέμβριο του 2004, προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με αίτηση ακύρωσης της μετάθεσής του. Ο ίδιος, λοιπόν, δημοσιοποίησε τα προσωπικά του στοιχεία. Άρα δεν υπάρχει παραβίαση απορρήτου.

ΚΟΡΑΗ: Δεν σας ρωτώ κ. Εκπρόσωπε για το συγκεκριμένο άτομο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και σας απαντώ, ότι @

ΚΟΡΑΗ: Μου απαντάτε για το συγκεκριμένο άτομο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι οι εκπρόσωποι του ελληνικού Κοινοβουλίου έχουν όλοι τους την ευαισθησία να περιφρουρούν ορισμένα πράγματα.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο, επειδή τα Σκόπια προσπάθησαν ακόμη μια φορά να συμμετάσχουν σε αθλητικές οργανώσεις, στη συγκεκριμένη περίπτωση, στους Μεσογειακούς Αγώνες, με το όνομα «Μακεδονία». Κάτι τέτοιο απεφεύχθη την τελευταία στιγμή, μετά από παρέμβαση του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, του κ. Κυριακού. Υπάρχει κάποιο σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γίνεται αποτελεσματικά πάντα.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν παρενέβη η κυβέρνηση όμως στο συγκεκριμένο θέμα, τη συγκεκριμένη στιγμή. Παρενέβη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκπροσωπούσε, εκεί που βρισκόταν, την Ελλάδα. Και έκανε αυτό που έπρεπε να πράξει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε κάτι νεώτερο για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στα Τίρανα; Γιατί συζητείται ότι τον Δεκέμβριο θα έχει μια συνάντηση με τον Μπερίσα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού είναι ιδιαίτερα επιβαρημένο για τον Δεκέμβριο. Έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις όπως φερ `ειπείν: Συμμετοχή στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.. Γνωρίζετε επίσης ότι σχεδόν μια ολόκληρη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, από τις 18 έως τις 22, είναι αφιερωμένη στη συζήτηση και στην έγκριση του Προϋπολογισμού. Δεν έχω τίποτα, όσον αφορά, ενδεχόμενο ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Αλβανία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την Τουρκία, μήπως έχετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 1 December 2005 - 14:05:19 UTC