Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-02-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο στις 12:30, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Βαν Ντερ Λίντεν.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο ακόμη ζητήματα: Eκκρεμεί από χθες, σε ερώτηση του κ. Κακαλή για το Κόσοβο: Υπάρχει απόφαση της Διεθνούς Κοινότητας των Ηνωμένων Εθνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ομάδας Επαφής, η οποία προβλέπει τη διαδικασία, τα κριτήρια και τις αρχές πάνω στις οποίες θα πρέπει να στηριχτεί η απόφαση για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων πρέπει να είναι αποδεκτό και από τις δύο πλευρές και να μην είναι προϊόν επιβολής. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι πρόωρο να προδικάζεται από τον οποιονδήποτε η έκβασή της.

Επίσης πληροφορήθηκα, ερχόμενος, ότι ο κ. Παπανδρέου έκανε κάποιες δηλώσεις σχετικά με την κυβερνητική πολιτική. Η απάντησή μου είναι ότι η πολιτική των μεγάλων θεσμικών μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί, γιατί αυτό ζήτησαν οι Έλληνες πολίτες στις εκλογές του 2004 και γιατί αυτό εγγυάται μια πραγματικά ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία. Μια οικονομία που αναπτύσσεται συνεχώς, παράγοντας περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερο εθνικό πλούτο και μεγαλύτερο κοινωνικό μέρισμα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήρθε ή κοντεύει η ώρα του ανασχηματισμού, γιατί τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπάρχει, τουλάχιστον στα δημοσιογραφικά γραφεία, μια αναστάτωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο στα όσα έχω πει ήδη για τον ανασχηματισμό.

ΒΛΑΧΟΣ: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ο μεν κ. Βουλγαράκης λέει πως δεν υπάρχει σχέση της αυτοκτονίας με το θέμα των υποκλοπών, ενώ την ίδια ώρα ο κ. Παπαληγούρας λέει ότι υπάρχουν αναπάντητα ερωτηματικά σε σχέση με την αυτοκτονία και το θέμα των υποκλοπών και θα πρέπει η Δικαιοσύνη να τα διερευνήσει. Υπάρχει διαφωνία; Και κάτι ακόμη: Υπάρχει πρόβλημα με τον κ. Βουλγαράκη, γιατί έχει κάνει δύο δηλώσεις οι οποίες ερμηνεύεται ότι είναι κοντά στις απόψεις της εταιρείας Vodafone;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, η απάντηση είναι αρνητική, και δεν ισχύει για την κυβέρνηση το σχόλιο το οποίο κάνατε. Μάλιστα, χθες, ο κ. Βουλγαράκης είχε την ευκαιρία να μιλήσει αναλυτικά για το θέμα αυτό, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, έχω μπροστά μου τα πρακτικά της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Θα σας συνιστούσα, μιας και είναι ένα θέμα με το οποίο ασχοληθήκατε όλοι για πάρα πολύ καιρό, να τα διαβάσετε κάποια στιγμή. Εγώ, από αυτά τα πρακτικά, θα σας διαβάσω τι είπε ο κ. Παπαληγούρας:

«Και επειδή -λέει ο κ. Παπαληγούρας προς την Επιτροπή- πληροφορήθηκα ότι υπήρξαν δύο τηλεοπτικοί σταθμοί, οι οποίοι ισχυρίστηκαν τάχα ότι υπάρχει διάσταση μεταξύ του τι λέω εγώ ο ίδιος και τι λέει ο κ. Βουλγαράκης, θέλω ακριβώς να σημειώσω ότι αναφέρομαι σε ερωτήματα τα οποία δεν έχουν να κάνουν με την αστυνομική πλευρά του πράγματος, που, όπως εξέθεσε ο κ. Βουλγαράκης, έχει ολοκληρωθεί σε σχέση με την αυτοκτονία, αλλά στα ερωτήματα τα οποία οπωσδήποτε αυτή την ώρα έχουν να κάνουν με τη δικαστική έρευνα της υπόθεσης».

Να το πω λίγο διαφορετικά: Εάν υποθέσουμε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ η υπόθεση συνολικά ερευνάται από τη Δικαιοσύνη, έλεγε «για μας έχει κλείσει το θέμα», ευλόγως όλοι εσείς και οι Έλληνες πολίτες θα διερωτώντο, μα, πώς είναι δυνατόν ο Υπουργός Δικαιοσύνης να λέει ότι έχει κλείσει το θέμα, τη στιγμή που είναι ανοιχτό και διερευνάται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί εδώ που δώσατε τη συνέντευξη δεν είπατε όλα αυτά, δεν δώσατε όλα τα ονόματα και χθες ο κ. Βουλγαράκης έδωσε 10 ονόματα αστυνομικών, από τους οποίους οι δύο δηλώνουν ότι δεν είχαν Vodafone. Δεν έπρεπε να τα δείτε από την πρώτη μέρα και τα ονόματα των αστυνομικών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Την πρώτη ημέρα -και παρακαλώ διαβάστε στο κείμενο, το οποίο έχετε, τι ειπώθηκε από τον κ. Βουλγαράκη και από τους υπόλοιπους- λέμε: Αφού εγώ διαβάζω τα ονόματα των πολιτικών και σας λέω ότι θα σας πω τα ονόματα μόνο των πολιτικών προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα, η οποία θα σας διανεμηθεί σε λίγο με όλα τα ονόματα. Και διαβάζω τα ονόματα. Και συνεχίζω: «Υπάρχουν και άλλα ονόματα, θα σας διανεμηθεί η λίστα. Και υπάρχουν και αριθμοί τηλεφώνων που δεν ανήκουν σε πρόσωπα, αλλά σε άλλους φορείς. Ο κ. Βουλγαράκης μπορεί να σας αναφέρει ένα- δύο παραδείγματα». Και παίρνει το λόγο ο κ. Βουλγαράκης και σας λέει: «Το σύνολο σχεδόν των τηλεφώνων που χρησιμοποιούσε η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το σύνολο σχεδόν των τηλεφώνων που χρησιμοποιούσε η ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Υπάρχουν επίσης ορισμένα τηλέφωνα από τη Νέα Δημοκρατία, υπάρχει ένα τηλέφωνο της Αμερικανικής Πρεσβείας, υπάρχουν κάποια τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών και είναι χρεωμένα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Και αυτό το λέω, γιατί η λίστα περιέχει μόνο ονόματα. Υπάρχουν επίσης τηλέφωνα τα οποία είναι καταχωρημένα στην εταιρεία ΑΚΕΤΕ που είναι, σας θυμίζω, εταιρεία στην οποία συμμετείχε ο Πρωθυπουργός και τα οποία χρησιμοποιούσε η σύζυγός του. Υπάρχουν επίσης τηλέφωνα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας». Άρα, λοιπόν, από την πρώτη στιγμή έχουν αναφερθεί. Μου δόθηκε η ευκαιρία και χθες να το ξαναπώ και προχθές. Έχουν αναφερθεί όλα τα στοιχεία της λίστας. Δεν δόθηκαν -και το επαναλαμβάνω- οι αριθμοί των τηλεφώνων που ανήκαν σε εταιρείες, σε οργανισμούς, σε φορείς και τα οποία τηλέφωνα χρησιμοποιούσαν κατά καιρούς διαφορετικά πρόσωπα. Άρα, λοιπόν, δεν έχουμε μια νέα λίστα, όπως άκουσα ή διάβασα ή λέγεται από ορισμένους. Έχουμε ακριβώς τα ίδια στοιχεία από την αρχή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος ο λόγος τότε να τα ανακοινώσει χθες αυτά τα ονόματα; Υπήρξε κάτι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκε από τους βουλευτές στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, «ποια είναι, δώστε μας μερικά παραδείγματα από αυτά που είπατε» και απάντησε συγκεκριμένα πλέον ότι «σε αυτά που έχω πει», και είπε: Ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο πρώην αρχηγός, ο αντιστράτηγος τάδε κοκ. Δηλαδή, ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι κατά καιρούς ήταν χρήστες αυτών των τηλεφωνικών συσκευών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο πρώην αρχηγός της Αστυνομίας είπε ότι εγώ δεν έχω Vodafone.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξε διευκρίνιση χθες το βράδυ, αν το έχετε παρακολουθήσει το θέμα. Για μια περίοδο λίγων μηνών είχε χρησιμοποιηθεί ένα τηλέφωνο.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Μας είπατε ότι δεν μας δώσατε τα ονόματα που δεν είχαν ταυτοποιηθεί σε σχέση με τα πρόσωπα δηλαδή@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν σας είπα αυτό. Έτσι όπως το λέτε «δεν είχαν ταυτοποιηθεί» και αν η διατύπωση είναι ακριβώς έτσι, αφήνει μια υπόνοια ότι μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχαν ταυτοποιηθεί. Ενώ, το ακριβές είναι αυτό το οποίο ειπώθηκε και σας το διάβασα και προηγουμένως.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Θα δούμε και άλλα ονόματα ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν τηλέφωνα που είχαν κάποιοι φορείς και τα είχαν διαθέσει σε αυτά τα πρόσωπα; Προφανώς, υπάρχουν και άλλα ονόματα, εκτός από αυτά, γιατί είπατε ότι έδωσε κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα ο κ. Βουλγαράκης. Να περιμένουμε κι άλλα ονόματα; Θέλω επίσης να ρωτήσω, εάν επιβεβαιώνετε τις πληροφορίες που μιλούν για τηλέφωνα δημοσιογράφων και επιχειρηματιών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν επιβεβαιώνεται κάποια τέτοια πληροφορία. Με ρωτήσατε και χθες ή προχθές σε σχέση με τηλέφωνα δημοσιογράφων και επιχειρηματιών. Ωστόσο, ξαναλέω ότι ο κ. Βουλγαράκης, χθες στην Επιτροπή, έδωσε τα συγκεκριμένα παραδείγματα για να κατανοήσουν όλοι, τι σημαίνει δίδω ονόματα τα οποία αντιστοιχούν σε αριθμούς και δίδω αριθμούς οι οποίοι εχρησιμοποιούντο από διαφορετικά πρόσωπα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Η εικόνα που υπάρχει από τη χθεσινή κατάθεση των δύο Υπουργών σε σχέση με την ιστορία των υποκλοπών είναι μάλλον συγκεχυμένη. Να πάρω χαρακτηριστικά την υπόθεση της αυτοκτονίας. Για τον μεν κ. Βουλγαράκη δεν έχει προκύψει κάποιο θέμα από τις μέχρι τώρα έρευνες, όπως τουλάχιστον φέρεται να έχει πει@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα ήρθατε; Ήταν η πρώτη ερώτηση που μου έγινε και την έχω απαντήσει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, αλλά εγώ την κάνω πιο συγκεκριμένη για το θέμα της αυτοκτονίας. Για τον δε κ. Παπαληγούρα είπε ότι διερευνάται ακόμη από τη Δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει μια διάσταση, όταν ο μεν κ. Βουλγαράκης αποκλείει τη συσχέτιση της υπόθεσης της αυτοκτονίας με την υπόθεση των υποκλοπών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θυμάμαι ποιος συνάδελφός σας έκανε την ερώτηση, αλλά μην τον υποτιμάτε. Συγκεκριμένη την έκανε και συγκεκριμένη απάντηση έδωσα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι, δεν υποτιμώ κανέναν. Εγώ όμως λέω το συγκεκριμένο για την ιστορία αυτή. Γιατί φέρεται τουλάχιστον@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, σας λέω ότι συγκεκριμένα ρώτησε και ο συνάδελφός σας στην αρχή και υπήρξε συγκεκριμένη απάντηση. Διάβασα απόσπασμα από τα πρακτικά της Βουλής.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν υπάρχει διάσταση, δηλαδή, με την υπόθεση της αυτοκτονίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το είπα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τα χθεσινά ονόματα είναι πιο σοκαριστικά και από τα πρώτα. Γιατί, τον Πρωθυπουργό μπορεί κανείς να μην το καταλάβει ότι τον παρακολουθούν, ακριβώς γιατί κανείς δεν σκέπτεται ότι θα μπορούσαν να παρακολουθούν έναν Πρωθυπουργό. Όταν όμως φτάνει στο σημείο να παρακολουθούν αυτούς που νομίμως θα έπρεπε να παρακολουθούν, τον αρχηγό της ΕΥΠ, τον αρχηγό της Αντιτρομοκρατικής, τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά. Πόσο ήσυχος μπορεί να είναι ο πολίτης και πόσο ασφαλής να νιώθει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή έχει ειπωθεί από την πρώτη στιγμή και με αυτή τη σκέψη την προσέγγισε η κυβέρνηση, πριν καν δοθεί στη δημοσιότητα το θέμα. Κατά συνέπεια δεν χρειάζεται να μου το επισημαίνετε. Το γνωρίζει η κυβέρνηση και το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες ότι είναι μια σοβαρή υπόθεση, την οποία πολύ σοβαρά διαχειρίστηκαν οι αρμόδιοι με θεσμικό και υπεύθυνο τρόπο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Συγγνώμη για το χιούμορ, αλλά πλέον μόνο γελοιογραφικά μπορούμε να το δούμε. Μήπως η κυβέρνηση θα πρέπει να μάθει τη νοηματική γλώσσα, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μην σας ακούνε πλέον όταν συνεδριάζετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κακαλή, έχετε το λόγο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δηλαδή, δεν έχει βαρύτητα η δήλωση του κ. Βουλγαράκη ότι αποσυνδέεται η αυτοκτονία με την υπόθεση των υποκλοπών και έχει μόνο βαρύτητα η δήλωση του κ. Παπαληγούρα για την περαιτέρω έρευνα, τη δικαστική έρευνα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ για την ερώτηση που μου θέσατε, γιατί μου δίνετε την ευκαιρία, εάν δημιουργήθηκε οποιαδήποτε απορία, να ξεκαθαρίσω και πάλι: Ο κ. Βουλγαράκης αναφέρθηκε στην αστυνομική έρευνα. Η αστυνομική έρευνα έγινε, τελείωσε. Το έχει πει και στη Βουλή, αλλά και σε άλλες δημόσιες δηλώσεις του. Εάν ο κ. Παπαληγούρας έλεγε -είπα προηγουμένως για να το καταλάβουμε όλοι, να πάμε ανάποδα- ότι τελείωσε το θέμα, εσείς ο ίδιος, όλοι μας, όλοι οι Ελληνες πολίτες, θα διερωτώντο πώς είναι δυνατόν ο υπουργός Δικαιοσύνης να λέει ότι τελείωσε ένα θέμα, όταν η υπόθεση στη Δικαιοσύνη είναι ακόμη ανοικτή. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η Αστυνομία δεν έχει κάνει την έρευνά της και δεν έχει καταλήξει σε συμπεράσματα. Η Αστυνομία έκανε την έρευνά της και κατέληξε σε συμπεράσματα. Η δικαστική έρευνα, για το σύνολο της υπόθεσης, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Κάποια στιγμή ενδέχεται να ζητηθούν και άλλα στοιχεία. Ενδέχεται να ζητηθούν και άλλου είδους έλεγχοι. Δεν υπάρχει, λοιπόν, αντίφαση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για την αυτοκτονία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για την αυτοκτονία, βεβαίως. Δεν υπάρχει κάποια αντίφαση.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Θέλω να κάνω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη: Αν έχουν περιέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου πληροφορίες που φέρουν συγγενικό πρόσωπο του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκη να εργαζόταν στο παρελθόν ως νομικός σύμβουλος στη VODAFONE. Η δεύτερη αφορά τα όσα είπαν χθες ο κ. Εβερτ και ο κ. Κακλαμάνης. Κατά τη γνώμη σας, το γεγονός ότι ζήτησαν να προφυλακιστεί ο κ. Κορωνιάς δεν αποτελεί παρέμβαση στη Δικαιοσύνη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο, όπως αυτό που λέτε. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει οικογενειακή πολιτική ευθύνη. Η νόμιμη εργασία, εφόσον η εργασία του καθενός είναι νόμιμη, δεν μπορεί να κατηγορείται από τον οποιονδήποτε. Σε αυτή την αίθουσα έχουμε συζητήσει αντίστοιχα θέματα και στο παρελθόν. Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος, υπάρχει μια πολύ σημαντική διαφορά αν ειπώθηκε από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ότι θα έπρεπε ένας ιδιώτης, εν προκειμένω ο εμπλεκόμενος ιδιώτης, ο διευθύνων σύμβουλος της ιδιωτικής εταιρείας, να είναι διωκόμενος, δεν θυμάμαι τη διατύπωση που έγινε. Είναι άλλο αυτό και άλλο το να επιτεθεί ένα πολιτικό στέλεχος εναντίον του εισαγγελέα για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε, υπαινισσόμενος αυτά που σας είπα και χθες και προχθές.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είπατε πριν σχετικά με τον κ. Βουλγαράκη και τον κ. Παπαληγούρα ότι δεν υπάρχει αντίφαση, γιατί ο κ. Βουλγαράκης μιλούσε για την αστυνομική έρευνα που έγινε και ο κ. Παπαληγούρας για τη δικαστική που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όμως, η ελληνική γλώσσα είναι αρκετά πλούσια και νομίζω ότι εάν ήθελε να πει κάτι ο Παπαληγούρας διαφορετικό, θα μπορούσε να το πει. Δηλαδή, για παράδειγμα, δεν θα μπορούσε να μιλήσει για «αναπάντητα ερωτήματα». Θα μπορούσε να πει ότι υπάρχει δικαστική έρευνα σε εξέλιξη και περιμένουμε το πόρισμά της. Όταν μιλά για «ερωτήματα» προχωρά ένα βήμα περισσότερο από αυτό που μας λέτε. Θα μπορούσε να αναφερθεί κάλλιστα, να πει ότι έγινε η αστυνομική έρευνα, δεν βρήκε τίποτε, γίνεται η δικαστική έρευνα και περιμένουμε το αποτέλεσμα. Τελεία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό έγινε. Αυτό που λέτε.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Γιατί υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα. Που σημαίνει ότι η αστυνομική έρευνα δεν μας καλύπτει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να συνεχίσω, γιατί δεν τα θυμάστε καλά. Εχω μπροστά μου το κείμενο και αν θέλετε να σας το ξαναδιαβάσω. «Αναφέρομαι -λέει ο κ. Παπαληγούρας- σε ερωτήματα», δεν είπε αναπάντητα, αλλά σε ερωτήματα (δέχομαι την ίδια λογική που λέτε και εσείς) τα οποία δεν έχουν να κάνουν με την αστυνομική πλευρά του πράγματος. Αρα, είπε αυτό που λέτε.

ΒΛΑΧΟΣ: Ολοι ξέρουμε ότι μια προανακριτική διαδικασία ξεκινά στην περίπτωση που υπάρχουν αμφιβολίες για την τέλεση ενός εγκλήματος. Γίνεται προανακριτική για να δουν: υπάρχει έγκλημα ή δεν υπάρχει; Εδώ, το έγκλημα υπάρχει. Σας το είπε ο κ. Κορωνιάς. Ηρθε 10 Μαρτίου στο Μέγαρο Μαξίμου και είπε: κύριοι, υπάρχει έγκλημα, υποκλοπή. Υπάρχει κατασκοπία. Πολύ βαρύτερο το έγκλημα. Εντεκα μήνες γιατί κάνατε προκαταρκτική εξέταση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε; Δεν την κάναμε εμείς, η Δικαιοσύνη την έκανε.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό ακριβώς ερωτώ. Η προκαταρκτική -το γνωρίζετε πολύ καλά και από την πείρα σας ως δημοσιογράφος- γίνεται για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει έγκλημα. Εδώ το έγκλημα είναι ομολογημένο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οποια κι αν είναι η πείρα μου στη ζωή ως δημοσιογράφου ή ως πολιτικού τα τελευταία χρόνια, σε κάθε περίπτωση δεν θα αποστώ των θέσεων να μπω στη λογική ή στη θέση κάποιου άλλου. Ο εισαγγελέας, η Δικαιοσύνη, αποφάσισε να προχωρήσει σε προκαταρκτική εξέταση. Αυτό προβλέπεται από τους νόμους του κράτους. Δεν μπορώ να σας πω από ποιο συγκεκριμένο νόμο. Εκανε, λοιπόν, ο εισαγγελέας, αφού είχε την υπόθεση στα χέρια του -και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών στον οποίο ετέθη- προχώρησε στην προκαταρκτική εξέταση.

ΒΛΑΧΟΣ: Για να διαπιστωθεί τί κ. Εκπρόσωπε; Ότι υπάρχει ένα έγκλημα, τη στιγμή που ο κ. Κορωνιάς έχει έρθει και σας έχει πει ότι υπάρχει έγκλημα και μάλιστα βαρύτατο έγκλημα και κατασκοπίας; Γιατί είναι προφανής και η κατασκοπία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για να καταλάβω, τι εννοείτε; Ότι δεν έπρεπε να ασχοληθεί καθόλου η Δικαιοσύνη με το θέμα;

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι. Επρεπε να ασκήσει διώξεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Α! Λέτε τι έπρεπε να κάνουν οι εισαγγελείς. Εγώ δεν θα το πω. Δεν είναι δική μου δουλειά, ούτε έχω γνώση.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, με συγχωρείτε κ. Εκπρόσωπε@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι ούτε δουλειά μου είναι, ούτε γνώση έχω για να πω τι έπρεπε να κάνουν οι εισαγγελείς. Οι εισαγγελείς λειτουργούν με βάση τους νόμους του ελληνικού κράτους.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο Πρωθυπουργός της χώρας παρακολουθείται. Είναι καραμπινάτη περίπτωση κατασκοπίας. Δεν ήρθατε εδώ να μας πείτε ότι παρακολουθούνται οι επιχειρηματίες τάδε για να πούμε ότι υπάρχει θέμα οικονομικής κατασκοπίας. Εδώ υπάρχει κατασκοπία. Παρακολουθείται ο Πρωθυπουργός, οι υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας. Είναι κατασκοπία. Εντεκα μήνες ακόμη αναζητούμε αν είναι έγκλημα και δεν έχουν ασκηθεί διώξεις; Δεν αφορά αυτό την κυβέρνηση; Δεν αφορά τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διατυπώσατε με διαφορετικό τρόπο την ερώτησή σας, ωστόσο ισχύει η απάντηση που έδωσα προηγουμένως.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν κατάλαβα την απάντησή σας, σε σχέση με τον κ. Εβερτ. Είπατε ότι είναι άλλο να μιλάς για έναν διευθύνοντα σύμβουλο και άλλο να επιτίθεσαι κατά ενός εισαγγελέα. Ο κ. Εβερτ δεν μίλησε κατά ενός διευθύνοντα συμβούλου. Είπε ότι αυτός θα έπρεπε να είχε προσαχθεί και να είχε φυλακιστεί. Δηλαδή, έδωσε κατεύθυνση προς τη Δικαιοσύνη, να μην πω ότι άσκησε πίεση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Μην το πείτε, γιατί θα είστε και άδικος απέναντι στον κ. Εβερτ και εν πάση περιπτώσει θα είναι σαν να μην έχετε ακούσει τι ειπώθηκε τις προηγούμενες ημέρες από τον κ. Πάγκαλο και από τον κ. Βενιζέλο. Η θέση της κυβέρνησης, η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι πάντοτε σαφής, συγκεκριμένη και ίδια.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μα, δεν έχω τον κ. Αθανασάκη απέναντί μου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο θέμα αυτό είναι ακριβώς ίδια.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα τα άκουγε και ο κ. Αθανασάκης γι` αυτά που είπαν οι άλλοι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν κρίνω τη δουλειά σας. Προς Θεού! Σας επαναλαμβάνω ότι δεν σχολιάζουμε τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα αναφερθώ και πάλι στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Περιμένω, όμως, κάποιο σχόλιο, όχι σε σχέση με το πώς κινήθηκε. Ανέφερα χθες μια πληροφορία ότι ο κ. Λινός, όπως είπατε, είχε ενημερωθεί από την αρχή σε σχέση με την αυτοκτονία, ο κ. Παπαγγελόπουλος δήλωσε ότι ενημερώθηκε για την αυτοκτονία αρκετούς μήνες μετά. Αυτό δεν προκαλεί κάποια ερωτηματικά στην κυβέρνηση, το πώς ένας εισαγγελικός λειτουργός ενημερώνεται αμέσως για ένα σημείο της υπόθεσης, το οποίο και η κυβέρνηση κρίνει από τη στιγμή@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε που σας διακόπτω. Αντιλαμβάνομαι το ρόλο το δικό σας και αντιλαμβάνεστε και το ρόλο το δικό μου.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Βεβαίως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ας πούμε: Εάν ρωτούσατε ένα συνάδελφό σας του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ που παρακολούθησε τη χθεσινή διαδικασία, δεν θα έκανε αυτή την ερώτηση, γιατί υπάρχει ήδη απάντηση από τον κ. Βουλγαράκη στα όσα ειπώθηκαν, στη σελίδα 29 των πρακτικών. Εχει δοθεί απάντηση από τον κ. Βουλγαράκη. Μην απαντώ τα ίδια πράγματα που απαντήθηκαν χθες από τους αρμόδιους υπουργούς.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς εκτιμά η κυβέρνηση τη συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες επτά ξένων κρατών που έγιναν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, με δεδομένο ότι δεν κατάφεραν αν μη τι άλλο να αποτρέψουν την παρακολούθηση του Πρωθυπουργού και του μισού υπουργικού συμβουλίου. Θεωρεί ότι αυτή η συνεργασία ήταν πετυχημένη ή τα πήγαν πολύ καλά οι μυστικές υπηρεσίες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η συνολική αποτίμηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει γίνει πολύ παλαιότερα. Δεν έχω λόγο να επαναλάβω κανενός είδους σκέψεις πάνω σε αυτό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όχι συνολικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για τη συγκεκριμένη@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συνολικά. Είπα για την ασφάλεια κ.ο.κ. Μάλιστα, με ρωτήσατε και την Παρασκευή.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή, επαναλαμβάνετε και σήμερα ότι ήταν ασφαλείς οι Ολυμπιακοί Αγώνες; Αυτό μας λέτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αποδείχθηκαν εκ των πραγμάτων ασφαλείς.

ΒΛΑΧΟΣ :Εκ των πραγμάτων αποδείχθηκαν. Ακριβώς το αντίθετο αποδείχθηκε.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Θέλω να ρωτήσω το εξής: Είχαμε ένα δημοσίευμα -σας ρωτήσαμε και παλαιότερα- σε σχέση με την ομάδα ΟLAF και μας είπατε ότι αφορά χρηματοδότηση από υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος, αν θυμάμαι καλά. Αλλά, επανέρχονται δημοσιεύματα και μιλούν για ομάδα παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από λίγη ώρα, εκδόθηκε αναλυτική απάντηση από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, που αναφέρεται ακριβώς σε αυτό το οποίο με ρωτάτε και επιβεβαιώνει τα όσα είπα προχθές εδώ.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ-1 μετέδωσε ένα ρεπορτάζ, το οποίο με κάποιο τρόπο φαίνεται να συνδέονται και απλά σε ρωτώ εάν το επιβεβαιώνετε, οι δύο υποθέσεις των Πακιστανών με την υπόθεση των υποκλοπών. Υπάρχουν κάποια στοιχεία από την έρευνα που έχετε κάνει, που μπορεί κάποιος να μιλήσει για τον οποιονδήποτε συσχετισμό των δύο υποθέσεων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Δεν έχω υπόψη μου τέτοια στοιχεία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα ανακοινώσει τελικά η κυβέρνηση ποιες επιχειρήσεις πήραν δάνεια και τελικά μετανάστευσαν σε γειτονικά κράτη; Το λέω γιατί σήμερα σε μια πρωϊνή εκπομπή ξαναείδα το δράμα 200 οικογενειών που μένουν άνεργες, επειδή η βιοτεχνία που δούλευαν φεύγει για τη Βουλγαρία. Αυτό το δράμα θα το λύσετε ποτέ; Τουλάχιστον να μάθουμε ποιοι ήταν οι αετονύχηδες που πήραν το κρατικό χρήμα, τις επιδοτήσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορώ ευχαρίστως να μεταφέρω το ερώτημά σας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και θα το κάνω.

ΒΛΑΧΟΣ: Σας άκουσα πριν από λίγο να επαναλαμβάνετε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ήταν ασφαλείς. Ακόμα και στην περίπτωση που παρακολουθούσαν το τηλέφωνο του Πρωθυπουργού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα: Εκ των πραγμάτων, οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποδείχθηκε ότι έγιναν με ασφάλεια.

ΒΛΑΧΟΣ: Η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι γιατί δεν έγινε τρομοκρατία ή γιατί προστατεύθηκαν τα τηλέφωνα υψηλών προσώπων; Θα μπορούσε δηλαδή αυτός που παρακολουθούσε το τηλέφωνο του κ. Καραμανλή, να το παρακολουθεί για να δει που πηγαίνει, προκειμένου να του κάνει μια επίθεση. Άρα δεν ήταν ασφαλής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι απάντηση εδόθη πριν από λίγο, εδόθη πριν από λίγες ημέρες κ.ο.κ.. Εκ των πραγμάτων, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν σε ένα από τα ασφαλέστερα περιβάλλοντα που έγιναν διεθνώς Ολυμπιακοί Αγώνες και ειδικά μετά την 11η Σεπτεμβρίου και τις επιθέσεις που έγιναν στις ΗΠΑ.

ΒΛΑΧΟΣ: Σ` αυτό που λέτε, «εκ των πραγμάτων», δεν συμπεριλαμβάνετε και την αποκάλυψη για τις υποκλοπές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλη ερώτηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό ακριβώς θέλω να ρωτήσω και εγώ. Δηλαδή, πώς γίνεται, να είναι ασφαλείς οι Ολυμπιακοί Αγώνες και να μην είναι ασφαλείς ούτε οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Πρωθυπουργού; Τι εννοείτε ότι δεν μπήκε κάποια βόμβα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι έγινε, το είδαμε όλοι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό ακριβώς είδαμε, ότι είναι διάτρητο το σύστημα ασφαλείας. Και εσείς το αναγορεύσατε σε ζήτημα εθνικής ασφαλείας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να σας πω, ότι πολύ απλά και με μια γραμμή περνάτε, εντάξει δεν έγινε και τίποτα. Θυμάστε τι είχε γίνει παγκοσμίως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004; Θυμάστε τα χιλιάδες δημοσιεύματα σε όλο τον κόσμο; Θυμάστε τις ερωτήσεις που έγιναν στο press room; Εγώ ήμουν Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και εσείς με ρωτούσατε για το αν έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα γίνουν ασφαλείς αγώνες, ότι δεν θα έχουμε τρομοκρατικές επιθέσεις, ότι δεν θα χτυπηθούν πολιτικοί; Ένα σωρό αντιπροσωπείες υψηλών πολιτικών προσώπων, περισσοτέρων από 150 χωρών ήρθαν στην Ελλάδα. Είχαμε κάποιου είδους τέτοιο ατύχημα; Είχαμε εγχείρημα, επιχείρηση εναντίον του οποιουδήποτε; Δεν είχαμε τίποτε απ` όλα αυτά. Σας θυμίζω ότι στους αμέσως προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες είχαμε μέχρι και απαγωγές αθλητών. Και στους προ-προηγούμενους επίσης είχαμε τέτοια προβλήματα. Άρα, λοιπόν, πώς με ρωτάτε ενάμιση χρόνο μετά αν έγιναν με ασφάλεια; Βεβαίως και έγιναν με ασφάλεια οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είχαμε κάτι χειρότερο, γιατί είχαμε κατασκοπεία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλη ερώτηση.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Χθες, ο κ. Βουλγαράκης είπε, ότι αν δεν είχε απενεργοποιηθεί το λογισμικό, θα μπορούσε να εντοπιστούν οι δράστες με ακρίβεια δωματίου. Και ο κ. Παπαληγούρας είπε ότι στις ερωτήσεις που έκανε στον κ. Κορωνιά, γιατί καθυστέρησε να ενημερώσει την κυβέρνηση, από τη στιγμή που το αντελήφθη ως τη στιγμή που ήρθε στο Μέγαρο Μαξίμου, εκείνος έδωσε συγκεχυμένες απαντήσεις. Αυτά τα δύο στην ουσία, συνιστούν απόδοση ευθυνών στον κ. Κορωνιά για την τακτική που ακολούθησε και αναρωτιέμαι εάν είναι αυτή η επίσημη θέση της κυβέρνησης, ότι σ` αυτά τα δύο σημεία, ως προς την απενεργοποίηση του λογισμικού και την καθυστέρηση ενημέρωσης, η εταιρεία είχε ευθύνη σε σχέση και με τις συμβατικές της υποχρεώσεις με το κράτος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήδη σε τρία σημεία, διάβασα συγκεκριμένα αποσπάσματα από τα πρακτικά. Επιτρέψτε μου, όμως, να μην διαβάσω αποσπάσματα των πρακτικών σε όλα τα σημεία στα οποία θέλετε να εγείρετε ερωτήματα. Γιατί όπως διαπιστώσατε διαβάζοντας τα συγκεκριμένα αποσπάσματα, οι απαντήσεις υπάρχουν στα πρακτικά. Θα σας παρακαλέσω και πάλι, να διαβάσετε τα πρακτικά της Βουλής.

ΒΛΑΧΟΣ: Επανέρχομαι στην απάντηση που δώσατε στον κ. Κακαλή. Με τι στοιχεία εσείς, βγαίνετε σήμερα και λέτε, ότι δεν χτυπήθηκε κανένας πολιτικός. Με τι στοιχεία δηλαδή, αποκλείεται ότι αυτός ο οποίος παρακολουθούσε το τηλέφωνο του Πρωθυπουργού, δεν το έκανε προκειμένου να ετοιμάσει τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Κώστα Καραμανλή. Έχετε κάποια στοιχεία, το έχετε διερευνήσει; Έχετε αποδεικτικά στοιχεία ότι αυτός που το παρακολούθησε δεν ήταν τρομοκράτης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ζείτε σε άλλη χώρα;

ΒΛΑΧΟΣ: Είμαι απέναντί σας ζωντανός.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαμε επίθεση εναντίον του οποιουδήποτε πολιτικού στόχου στην διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004;

ΒΛΑΧΟΣ: Θα μπορούσε να παρακολουθεί το τηλέφωνο του Πρωθυπουργού, προκειμένου να τον χτυπήσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκ των υστέρων τρομολαγνεία δεν υπάρχει.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά και εσείς, δεν μπορείτε να λέτε ότι αυτή τη στιγμή αυτός που παρακολουθούσε το τηλέφωνο του Πρωθυπουργού δεν ήταν τρομοκράτης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Έτσι είπατε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα κάτι πολύ συγκεκριμένο και δεν θα το επαναλάβω για τρίτη φορά. Παρακαλώ διαβάστε τι απάντησα μόλις προηγουμένως.

ΒΛΑΧΟΣ: Το ξέρω ότι απαντήσατε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Το γεγονός ότι κορυφαίοι παράγοντες και των δύο κομμάτων, στελέχη των δύο κομμάτων, φωτογραφίζουν τις ευθύνες της διοίκησης της Vodafone, αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Δεν σημαίνει για την κυβέρνηση κάτι; Εννοώ για παράδειγμα και επανέρχομαι στις δηλώσεις του κ. Έβερτ, του κ. Κακλαμάνη, του κ. Κεφαλογιάννη, ότι κάπου η Vodafone έχει ευθύνες και ότι στην ουσία θα έπρεπε να έχουν ασκηθεί διώξεις, κατά της διοίκησης, κατά προσώπων της διοίκησης. Δεν θα έπρεπε να είχε ενεργήσει τουλάχιστον προς τα εκεί είτε η Αστυνομία είτε η Δικαιοσύνη στην προκαταρκτική έρευνά της;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με διαφορετικό τρόπο έχει τεθεί το ερώτημά σας και το έχω απαντήσει.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαφάνειας κ. Καραμάριος, δήλωσε σήμερα, ότι πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών και τον ρώτησε τότε ήταν επίκαιρο το θέμα για τις κάμερες που είχαν τοποθετηθεί στην Αθήνα και τον ρώτησε κατ` αρχάς, αν μπορούσαν αυτές οι κάμερες να καταγράφουν και ήχο και αν υπάρχει δυνατότητα, μέσα απ` αυτές τις κάμερες, να γίνονται και τηλεφωνικές υποκλοπές. Ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής, απάντησε πως δεν γνωρίζουν, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, δεν έχουν καν την ικανότητα να απαντήσουν για κάτι τέτοιο. Και εδώ θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης. Διότι οι Ανεξάρτητες Αρχές και μάλιστα και αυτή που είναι τώρα στο προσκήνιο, είναι θέσφατα της Δημοκρατίας, τι δυνατότητα έχουν; Ποια δυνατότητα έχουν να ανταπεξέλθουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μιλάμε για την ΑΔΑΕ, έχει μιλήσει και ο Πρόεδρός της από την πρώτη κιόλας ημέρα, για τις τεχνικές δυνατότητες που είχαν στο παρελθόν για τη βοήθεια που υπάρχει από την Πολιτεία, ούτως ώστε και τεχνική δυνατότητα να έχουν. Ακόμα και γραφεία καλά καλά δεν είχαν κάποια εποχή, όπως γνωρίζετε. Απευθύνετε το ερώτημά σας στις Ανεξάρτητες Αρχές.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Δεν είναι οξύμωρο να προσφεύγουν οι θεσμοί στην Ανεξάρτητη Αρχή για να ζητούν την άποψή της; Ακόμη και οι πολίτες -όπως μας είπατε προχθές- θα πρέπει να καταφύγουν σε μια τέτοια Ανεξάρτητη Αρχή, για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω πού ανακαλύψατε το οξύμωρο. Σας λέω, απευθυνθείτε στην Ανεξάρτητη Αρχή, εάν έχει κάποια προβλήματα, τα οποία έχει θέσει στην Πολιτεία και δεν έχουν λυθεί.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Εγώ θέτω το θέμα της «γύμνιας» της Αρχής αυτής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το κατάλαβα. Σας είπα, ότι και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Αρχής είπε κάτι και χθες ο κ. Παπαληγούρας, κάτι ανέφερε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Χθες το βράδυ, στην ιστοσελίδα του ΑΠΕ, δημοσιεύθηκε ένα τηλεγράφημα από την Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο, ο Εκπρόσωπος Τύπου, στην ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους, είπε ότι υπήρξαν συνεννοήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Πρεσβείας των ΗΠΑ. Αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτε. Θέλω να ρωτήσω, αν η κυβέρνηση είχε δώσει τη λίστα με τα ονόματα πριν τη δημοσιοποίηση στους δημοσιογράφους στον Αμερικανό Πρέσβη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων, έγινε την ημέρα που ήσαστε παρόντες οι δημοσιογράφοι στη διπλανή αίθουσα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Η ερώτησή μου θα είναι ευθεία. Η κυβέρνηση καλύπτει τις ενέργειες του κ. Βουλγαράκη, όπως αυτές αποτυπώνονται στις εκατέρωθεν δηλώσεις του και στις καταθέσεις του χθες στην Επιτροπή της Βουλής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί υποτιμάτε πάλι το συνάδελφό σας που ρώτησε νωρίτερα για το ίδιο θέμα;

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 8 February 2006 - 14:05:16 UTC