Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-03-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 8 Μαρτίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε και καλή Σαρακοστή.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής διεξάγει, αυτή τη στιγμή, συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσο Παπαδόπουλο, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα. Αμέσως μετά, θα γίνουν δηλώσεις στον Τύπο. Ο Πρωθυπουργός στις 13.30, θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον κ. Παπαδόπουλο και τους συνεργάτες του.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο Πέμπτη 9 Μαρτίου, στις 10.30, θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη. Στις 12.00 θα συναντηθεί με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΡΑΗ: Η άνοδο του ΛΑΟΣ ανησυχεί τον Πρωθυπουργό και γι` αυτό κάνει αυτή τη συνάντηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ποια συνάντηση εννοείτε;

ΚΟΡΑΗ: Με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός δέχτηκε την περασμένη εβδομάδα και τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Αθηναίων κ. Μπεχράκη. Αυτές οι συναντήσεις γίνονται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που έχει ο Πρωθυπουργός με διάφορα πρόσωπα, με διάφορους φορείς της ελληνικής κοινωνίας και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που μόλις υπαινιχθήκατε.

ΚΟΡΑΗ: Απλώς, ο κ. Παπαγεωργόπουλος νομίζω ότι έχει πάρα πολύ καιρό να έρθει στο Μαξίμου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αν είναι έτσι, ένας λόγος παραπάνω για να γίνει η συνάντηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Μήπως έχετε την ευγενή καλοσύνη να μας εξηγήσετε για ποιους λόγους δεν έγινε καμία συζήτηση και καμία αναφορά στο θέμα των υποκλοπών στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, οι συζητήσεις που γίνονται στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι εμπιστευτικές. Και συνεπώς, δεν μπορώ και εγώ να σας πω επ` ακριβώς τι ειπώθηκε σε αυτό. Δεύτερον -και αυτό είναι το ουσιαστικότερο- το θέμα των υποκλοπών, το έχω πει άλλωστε επανειλημμένως, είναι κάτι το οποίο εξετάζει αυτή τη στιγμή η Δικαιοσύνη. Γίνεται μια έρευνα και όταν αυτή ολοκληρωθεί, τότε τα ευρήματα, τα πορίσματα, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα ανακοινωθούν, όπως πρέπει να ανακοινωθούν. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο για το θέμα των υποκλοπών.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό, όμως, δεν αναιρεί το δικαίωμα μιας κυβέρνησης και ενός Υπουργικού Συμβουλίου που έκανε απολογισμό των πεπραγμένων της διετίας, να πει ότι σε αυτό το τεράστιο θέμα έγιναν αυτά τα λάθη ή έγιναν αυτές οι επιτυχίες, εκτός κι αν δεν το θεωρεί η κυβέρνηση τεράστιο θέμα, οπότε είναι άλλο πράγμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στο συγκεκριμένο θέμα που αναφέρεστε, η κυβέρνηση έκανε το θεσμικό της καθήκον. Μόλις έλαβε γνώση του συγκεκριμένου θέματος, το παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι οι συζητήσεις του Υπουργικού Συμβουλίου είναι εμπιστευτικές. Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση να συζητήθηκε και να μην το ξέρουμε, να μην βγήκε προς τα έξω;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Επαναλαμβάνω όμως: Όπως γνωρίζετε, αυτά που συζητούνται στο Υπουργικό Συμβούλιο -σας το λέω ως μια γενική τοποθέτηση- καλύπτονται από την αρχή της εμπιστευτικότητας. Συνεπώς, πολλές φορές, πράγματα που αναφέρονται στα Μέσα, χωρίς να αμφισβητώ την εγκυρότητα της λειτουργίας των Μέσων, δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα. Και γι` αυτό ακριβώς, χθες, οι ανακοινώσεις που έκαναν οι υπουργοί και διοχετεύθηκαν μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου στα ΜΜΕ, είναι σημεία των εισηγήσεων που έκαναν στο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτό εγώ λέω ότι η αρχή της εμπιστευτικότητας μήπως ήταν και αυτό να μην βγει προς τα έξω ότι συζητήθηκαν οι υποκλοπές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει η απάντηση που σας έδωσα.

ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ θέλω να επιμείνω, κ. Εκπρόσωπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μπορείτε κάλλιστα να επιμείνετε, αλλά επιτρέψτε και σε μένα να επιμείνω στην απάντηση που σας έδωσα.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει κάτι που φοβίζει την κυβέρνηση και δεν μπορεί να αγγίξει, ούτε καν σαν απλή αναφορά, στο θέμα των υποκλοπών; Είναι κάτι το οποίο περιμένει η κυβέρνηση ότι μπορεί να δημιουργηθεί ή να προκύψει και γι` αυτό δεν θέλει να ασχοληθεί καθόλου με αυτό το θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα, όταν έπρεπε να ασχοληθεί. Εκείνο που περιμένει η κυβέρνηση είναι η διεξαγωγή της δικαστικής έρευνας και η έκβασή της.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ συνέθεσε ένα «ρέκβιεμ» στο προεκλογικό σας πρόγραμμα και το δημοσιοποίησε χθες. Στην πρώτη σελίδα γράφει μια φράση του κ. Καραμανλή: «Δεν είπα τίποτα, μα τίποτα, το οποίο δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το κάνουμε». Όταν θα γίνει Πρωθυπουργός, θα τα κάνει αυτά που είπε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό που γνωρίζω είναι ότι το συγκεκριμένο κείμενο στο οποίο αναφερθήκατε, είναι ένα συνονθύλευμα ανακριβειών, τυλιγμένο μάλιστα σε ένα τεύχος με μαύρη σελίδα, σχεδόν μία ολόκληρη μαύρη σελίδα, η οποία ίσως να εκφράζει αυτό στο οποίο διαπρέπει το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, τη μαύρη προπαγάνδα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αναγνωρίζετε το έργο σας, αυτό το μαύρο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το έργο μας έχει σημασία να το αναγνωρίζει ο ελληνικός λαός. Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά να αξιολογούν τη συνεχή προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση σε όλους τους τομείς.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, άκουσα σήμερα στο ραδιόφωνο ότι σύμφωνα με σημερινά στατιστικά στοιχεία χάθηκαν την περσινή χρονιά 6.640 θέσεις εργασίας στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και ορισμένες οικιοθελείς αποχωρήσεις που, όμως, ήταν λιγότερες από την προπέρσινη χρονιά. Θέλω να σας ρωτήσω, εάν έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Δεν γνωρίζω τα συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία δεν έχω λόγο να τα αμφισβητήσω όπως μου τα μεταφέρατε. Εκείνο το οποίο γνωρίζω όμως είναι τα επίσημα στοιχεία για την καταπολέμηση της ανεργίας, που είναι πολύ χαρακτηριστικά. Έχουμε μία πτώση της ανεργίας, η οποία βασάνιζε για 20 χρόνια τη χώρα. Τώρα καταγράφεται για πρώτη φορά μία πτώση της ανεργίας που είχε ανοδική τάση τα τελευταία 20 χρόνια. Η προσπάθεια αυτή είναι συνεχής. Η κυβέρνηση έχει στόχο της τη δημιουργία νέων θέσεων, νέων τρόπων απασχόλησης για όλους τους Έλληνες πολίτες, ώστε να μειωθεί αποτελεσματικά η ανεργία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όταν λέτε νέων τρόπων εννοείτε τις part time εργασίες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Εννοώ ότι υπάρχουν και νέοι τομείς οικονομικής ανάπτυξης, οικονομικής δραστηριότητας, όπου δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Όπως συμβαίνει άλλωστε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Φεύγουν εργαζόμενοι από έναν τομέα και βρίσκουν απασχόληση αυτοί ή οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, σε αυτούς τους νέους τομείς εργασίας. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να ενισχύει αυτούς τους τομείς εργασίας, να τους αφήνει να αναπτύσσονται και να δημιουργεί εκείνο το κατάλληλο περιβάλλον όπου θα αναπτυχθούν αυτοί οι τομείς. Ετσι εξασφαλίζεται απασχόληση και ένα πολύ καλό μέλλον για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πόθεν τεκμαίρετε ότι εσείς χαμηλώσατε την ανεργία; Το ΠΑΣΟΚ διατείνεται ότι την είχε αφήσει 9,5%. Εσείς ξαφνικά ανακαλύψατε ότι ήταν 11,5% και την φτάσατε στο 9,8%. Άρα, περισσότερο. Από τα στοιχεία ποιου οργανισμού βγαίνει αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω αν το ΠΑΣΟΚ αμφισβητεί τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, για το διάστημα που είχε το ίδιο την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στη χθεσινή του δήλωση ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στο πιο χειροπιαστό και το πιο σημαντικό επίτευγμα της πολιτικής της κυβέρνησης στα δύο προηγούμενα χρόνια, τα κέρδη των τραπεζών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών που αυξήθηκαν με αλματώδη ρυθμό στη διετία διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν μια τυχαία παράληψη του Πρωθυπουργού ή έγινε σκόπιμα για να μην έρθει σε κραυγαλέα αντίθεση με την κατάσταση των υπολοίπων που διαρκώς επιδεινώνεται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλους εκείνους τους τομείς όπου η σημερινή κυβέρνηση καταβάλλει, εδώ και δύο χρόνια, συστηματικές προσπάθειες, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Και τα προβλήματα αντιμετωπίζονται για να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν σε όλες τις Ελληνίδες και όλοι τους Έλληνες να ωφελούνται από ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον σε βάθος χρόνου. Αυτό είναι που μετράει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, αλλά η μόνη κοινωνική κατηγορία που μέχρι τώρα απολαμβάνει τα οφέλη της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι οι λίγοι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε μια υπεραπλουστευτική προσέγγιση. Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Να πω κάτι άλλο που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Με την τροπολογία για την εισοδηματική πολιτική που κατατέθηκε όλως τυχαίως το μεσημέρι της Παρασκευής, ορίζεται ότι ο κατώτερος μισθός του νεοδιοριζόμενου στο δημόσιο στην κατηγορία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης είναι 629 ευρώ. Αλήθεια, πιστεύει η κυβέρνηση ότι με αυτόν το μισθό μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος και να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες του;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω πρόθεση να σχολιάσω τους απόλυτους αριθμούς που αναφέρετε. Εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι ότι η κυβέρνηση, όπως σας είπα, καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες, ώστε μέσα στα πλαίσια της τετραετίας για την οποία εκλέγεται μια κυβέρνηση, να έχει βελτιωθεί και να έχει σταθεροποιηθεί η οικονομία με τέτοιο ρυθμό και με τέτοιο τρόπο, ώστε όλοι οι Έλληνες στο τέλος της τετραετίας να απολαμβάνουν τα αγαθά αυτής της οικονομικής σταθερότητας. Η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε μια συγκεκριμένη οικονομική κατάσταση, μια πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση με πολλούς άσχημους δείκτες και έχει καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να φέρει σε πέρας ένα σημαντικό έργο. Τώρα, σιγά - σιγά, αρχίζουμε να απολαμβάνουμε τα απτά αποτελέσματα των προσπαθειών που καταβάλαμε και η κυβέρνηση και οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία δύο χρόνια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: 629 ευρώ; Με συγχωρείτε, πού θα φτάσουν στο τέλος της τετραετίας; Πόσο θα αυξηθούν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορώ να σας κάνω καμία τέτοια πρόβλεψη. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για συγκεκριμένα ποσά σε συγκεκριμένους τομείς. Αυτά τα ποσά, όπως άλλωστε είπε και χθες ο Υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, ισχύουν στο ακέραιο.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Χθες διαβάζοντας τους απολογισμούς των Υπουργείων, διαπίστωσα ότι στον απολογισμό του κ. Αλογοσκούφη για παράδειγμα, δεν υπάρχει καμία αναφορά για την απογραφή και τις επιπτώσεις της. Στον απολογισμό του κ. Παυλόπουλου, καμία αναφορά στο βασικό μέτοχο. Στην αναφορά του κ. Ρουσόπουλου, μία αναφορά στο βασικό μέτοχο μόνο για το δεύτερο σκέλος. Δηλαδή, όταν φτάσαμε στο αδιέξοδο και βρέθηκε λύση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στον απολογισμό του κ. Κεφαλογιάννη, καμία αναφορά στην επιστράτευση των ναυτικών. Γιατί αυτή η αποσιώπηση αυτών των εξελίξεων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας διαβάσω από χθεσινή δημόσια δήλωση του κ. Αλογοσκούφη. Εάν θέλετε να ακούσετε τη λέξη απογραφή, ίσως να απογοητευτείτε. Αναφέρει, λοιπόν, ο κ. Αλογοσκούφης: «Αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τα μεγάλα προβλήματα που κληροδότησαν στη χώρα τα λάθη και οι παραλείψεις του παρελθόντος». Αυτή είναι μια φράση με την οποία η σημερινή κυβέρνηση περιέγραφε πάντοτε την απογραφή. Η λέξη απογραφή είναι αυτή που σας έλειψε; Δεύτερον, όσον αφορά το θέμα του βασικού μετόχου, ο κ. Ρουσόπουλος παρά την επιλεκτική ανάγνωση της σχετικής ανακοίνωσης που έκαναν ορισμένοι συνάδελφοί σας, αναφέρεται συγκεκριμένα στο θέμα του βασικού μετόχου και στην έκβασή του. Αυτό είναι που μετράει. Είναι η τελική κατάληξη. Αυτή η ρύθμιση έγινε νόμος του κράτους. Ο δε κ. Παυλόπουλος άφησε την αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα στον κ. Ρουσόπουλο, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος Υπουργός σε τελευταία ανάλυση. Εκείνος εισήγαγε προς ψήφιση το συγκεκριμένο νόμο στη Βουλή.

ΒΛΑΧΟΣ: Με εντυπωσιάζει πάντως η προθυμία σας να αναλύσετε τι ειπώθηκε για όλα τα θέματα στο Υπουργικό Συμβούλιο ενώ, πριν από λίγα λεπτά είπατε ότι δεν μπορείτε να μας πείτε τι ειπώθηκε για το θέμα των υποκλοπών. Απλώς επισήμανση κάνω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας μεταφέρω τι μεταδόθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο χθες ως σημεία εισηγήσεων των διαφόρων Υπουργών. Δεν κάνω τίποτε άλλο από το να αναφέρομαι σε επίσημα κείμενα τα οποία διοχετεύτηκαν στη δημοσιότητα.

ΧΙΩΤΗΣ: Αναρωτιέμαι μέχρι πότε η κυβέρνηση για τα σημεία του προγράμματός της που δεν έχει ακόμη υλοποιήσει, θα αναφέρεται στο παρελθόν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι εννοείτε;

ΧΙΩΤΗΣ: Θέλω να πω ότι έγινε χθες ένας ευρύς απολογισμός των πεπραγμένων της κυβέρνησης και για όλα όσα δεν έχουν γίνει ακόμα και προγραμματίζονται να γίνουν αν και είναι αμφίβολο αν θα γίνουν μέχρι το τέλος της τετραετίας, η κυβέρνηση κατηγορεί τον προκάτοχό της, την προηγούμενη κυβέρνηση. Αναρωτιέμαι πότε σταματά αυτό για την κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, το «αμφίβολο» εκφράζει προσωπική σας εκτίμηση.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν ρώτησα γι` αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε όμως να πω, ότι η κυβέρνηση έκανε απολογισμό του πρώτου μισού της θητείας της. Υπάρχει ακόμη μπροστά το υπόλοιπο μισό της θητείας της. Υπάρχει πολύς χρόνος για την εφαρμογή, την υλοποίηση σημαντικών στοιχείων από το πρόγραμμά της, τα οποία ακόμη δεν έχουν γίνει πράξη. Αλλά δεν μπορεί κανείς να επικρίνει μια κυβέρνηση που παρέλαβε συγκεκριμένη οικονομική κατάσταση στη χώρα, -πολύ δυσμενή, όπως σας είπα- ότι στο μέσο της θητείας της δεν έχει εφαρμόσει ολόκληρο το κυβερνητικό της πρόγραμμα. Θα έλεγα ότι αυτή την ερώτηση μπορείτε κάλλιστα να την κάνετε στον κ. Ρουσόπουλο ή σε μένα, καθώς θα πλησιάζουμε στο τέλος της τετραετίας.

ΧΙΩΤΗΣ: Ναι, αλλά έχει σημασία, όταν φθάσουμε σε αυτή την περίοδο, στο τέλος της τετραετίας ή στη λήξη της βουλευτικής περιόδου -γιατί δεν ξέρουμε εάν θα είναι ταυτόχρονα με το τέλος της τετραετίας- να μας πείτε από τώρα, εάν η κυβέρνηση γι` αυτά που δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει, θα φταίει η ίδια ή οι προκάτοχοί της;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι μια υποθετική ερώτηση στην οποία εγώ βέβαια δεν πρόκειται να τοποθετηθώ στο μέσον της τετραετίας.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες ο Πρωθυπουργός είπε «δεν κρύβουμε τις αδυναμίες μας». Όμως, με εξαίρεση τον κ. Ρουσόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στον βασικό μέτοχο, προσωπικά δεν κατάλαβα σε ποιες αδυναμίες αναφέρεται η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός. Διότι η αυτοκριτική έχει και ένα νόημα, όταν λέμε έχω φταίξει σε ένα-δύο-τρία-τέσσερα-πέντε πράγματα. Ποια είναι αυτά, τα οποία και ο Πρωθυπουργός θεωρεί αδυναμίες, μπορείτε να μας αναλύσετε εσείς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας διαβάσω το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του Πρωθυπουργού.

ΚΟΡΑΗ: Το γνωρίζω, δεν χρειάζεται.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, δεν είπε αυτό ο Πρωθυπουργός.

ΚΟΡΑΗ: Εγώ θέλω σε σημεία πολιτικής, συγκεκριμένης πολιτικής, όχι για αργούς ρυθμούς, για κακό@.(δεν ακούγεται) που τα έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι αδυναμίες, όμως, περιέχουν ενδεχομένως και αυτό που εσείς μόλις αποκαλέσατε «αργούς ρυθμούς». Και ο Πρωθυπουργός είπε αμέσως μετά ότι «έγιναν, όμως, πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Προχώρησαν και προχωρούν σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις».

ΚΟΡΑΗ: Εμένα με ενδιαφέρει η αυτοκριτική. Η ερώτησή μου αφορά την αυτοκριτική της κυβέρνησης, δεν αφορά στα πεπραγμένα της. Αυτά τα αναλύετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν κάνει κανείς απολογισμό@

ΚΟΡΑΗ: Κάνει και αυτοκριτική.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: @λέει συνήθως τι έχει κάνει.

ΚΟΡΑΗ: Μα, λέει ο Πρωθυπουργός «δεν κρύβουμε τις αδυναμίες μας». Θέλω, δηλαδή, απλώς να με βοηθήσετε να τις δω λίγο πιο καθαρά. Αυτό σας ζητώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτα άλλο.

ΧΙΩΤΗΣ: Άκουσα το πρωί τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στον ALPHA, να δηλώνει@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς στη δική σας εκπομπή.

ΧΙΩΤΗΣ: Ναι, αλλά δεν είναι δικό μου το ραδιόφωνο ακόμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα στη δική σας εκπομπή, δεν είπα στο δικό σας ραδιόφωνο.

ΧΙΩΤΗΣ: Στον ALPHA, να δηλώνει ότι ουδέποτε έχει αντιταχθεί στην κλήτευση κάποιου μάρτυρα που προτείνει η αντιπολίτευση. Θέλω να μάθω εάν η κυβέρνηση θα συμφωνήσει στο αίτημα, που θα διατυπωθεί και αύριο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο κ. Γιάννης Αγγέλου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν διατυπωθεί το συγκεκριμένο αίτημα θα σας απαντήσω.

ΧΙΩΤΗΣ: Όχι, έχει ήδη διατυπωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, απλώς θα το επαναφέρουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτα πάνω σε αυτό.

ΔΕΜΕΣΟΥΚΑΣ: Είπατε προηγουμένως ότι υπάρχει πολύς χρόνος για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει ακόμη, είπα, πολύς χρόνος. Είμαστε στο μέσον της τετραετίας.

ΔΕΜΕΣΟΥΚΑΣ: Αυτό, εάν μου επιτρέπετε, έρχεται σε αντίθεση με δημόσιες δηλώσεις που κάνουν στελέχη της κυβέρνησης, για παράδειγμα, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Ψωμιάδης χθες...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι στέλεχος της κυβέρνησης ο κ. Ψωμιάδης.

ΔΕΜΕΣΟΥΚΑΣ: Σύμφωνοι, εντάξει. Χθες, έκανε δηλώσεις, για παράδειγμα, ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος έξω από τη Βουλή και είπε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα, έχουμε καθυστερήσει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας το είπα επειδή είπατε «κυβέρνηση». Εννοείτε προφανώς στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΕΜΕΣΟΥΚΑΣ: Ναι, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Έρχεται, λοιπόν, σε αντίθεση με αυτό που είπατε, δηλαδή, πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας λένε ότι έχουμε καθυστερήσει, ότι χρειάζεται δουλειά και ότι ο κόσμος περιμένει να λυθούν τα προβλήματα. Πώς το σχολιάζετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση εκλέγεται για τέσσερα χρόνια. Συνεπώς, στο μέσον της τετραετίας εξακολουθεί να υπάρχει ικανός χρόνος, αρκετός χρόνος, ώστε να εφαρμοστούν εκείνα τα σημεία του κυβερνητικού προγράμματος της σημερινής κυβέρνησης, τα οποία ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί.

ΚΟΡΑΗ: Η κυβέρνηση έχει αδυναμίες και ποιες είναι αυτές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτα σε όσα είπε ο Πρωθυπουργός.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 8 March 2006 - 15:05:10 UTC