Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-03-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 31 Μαρτίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Ως αρμόδιοι που είστε για την AGB, έχετε να μας πείτε γιατί το Υπουργείο Τύπου δεν έκανε το καθήκον του να ελέγξει τη σωστή, νόμιμη λειτουργία στη μέτρηση και στον έλεγχο της εταιρείας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σημασία έχει το ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια δικαστική διερεύνηση του θέματος. Ακόμη μεγαλύτερη σημασία, όμως, έχει ότι η σημερινή κυβέρνηση -με δική της πρωτοβουλία, όπως γνωρίζουν όλοι- και συγκεκριμένα με πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας κ. Ρουσόπουλου έχει δρομολογήσει ένα συγκροτημένο διάλογο για θέματα που αφορούν την αδειοδότηση και τη συγκέντρωση στο χώρο των ΜΜΕ. Στα πλαίσια αυτού του διαλόγου, ο οποίος -όπως είναι σε όλους γνωστό όσοι τον παρακολουθούν - βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προβλέπεται και η θέσπιση νομικού πλαισίου, με βάση το οποίο θα διενεργούνται οι μετρήσεις διείσδυσης του μέτρου στην αντίστοιχη αγορά. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής αξιοπιστίας των μετρήσεων. Γνωρίζετε, επίσης, ότι σε αυτό το πλαίσιο έχει προταθεί η ίδρυση μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας στην οποία θα μετέχουν διάφοροι φορείς, με αποστολή τον έλεγχο της ορθότητας των μετρήσεων της τηλεθέασης, της ακροαματικότητας και βεβαίως των κυκλοφοριών των εφημερίδων. Αυτή η πρόταση για θεσμική κατοχύρωση της διαδικασίας ελέγχου, που θα λύσει ένα θέμα που για πολλά χρόνια έμενε άλυτο, βρίσκει ήδη μεγάλη ανταπόκριση.

ΒΛΑΧΟΣ: Αρα, αυτό σημαίνει ότι μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία που μας είπατε, πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί η AGB και να κάνει μετρήσεις. Διότι, αυτή τη στιγμή, εσείς αναγνωρίζετε, σύμφωνα με το κείμενο που μας διαβάσατε, ότι δεν είναι αντικειμενική η μέτρηση. Άρα, λοιπόν, αυτή τη στιγμή, καλούνται διάφοροι διαφημιζόμενοι να δώσουν χρήματα σε Μέσα τα οποία ενδεχομένως δεν έχουν την τηλεθέαση ή την ακροαματικότητα που έχουν. Καλούνται δημοσιογράφοι να απολυθούν βάσει μετρήσεων για αποτυχημένες εκπομπές ή άλλοι δημοσιογράφοι να πάρουν αυξήσεις βάσει μετρήσεων που δεν είναι σωστές, γιατί κάποιος έδειξε ότι ανέβηκε η τηλεθέασή τους. Εσείς θα ανεχθείτε να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σκοπός της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η θέσπιση του νέου πλαισίου το ταχύτερο δυνατόν. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Είστε το αρμόδιο υπουργείο. Πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί και να κάνει μετρήσεις η AGB; Είναι θέμα δικό σας, είναι του υπουργείου. Καθυστερήσατε να την ελέγξετε, καθυστερήσατε να κάνετε το νομοθετικό πλαίσιο και αυτή τη στιγμή δεν μας λέτε εάν πρέπει να σταματήσει ή όχι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκτοξεύετε κατηγορητήριο ή κάνετε ερώτηση;

ΒΛΑΧΟΣ: Σας κατηγορεί η ίδια η εισαγγελέας. Δεν κάνατε το καθήκον σας να ελέγξετε εάν είναι νόμιμο. Λέει η εισαγγελέας ότι σας κατέθεσαν ψευδείς βεβαιώσεις και δεν ελέγξατε εάν είναι ψευδείς οι βεβαιώσεις ή όχι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι βεβαιώσεις που αναφέρετε κατατέθηκαν σε συγκεκριμένο χρονικό σημείο, πολύ πριν από τις εκλογές του Μαρτίου του 2004. Η σημερινή κυβέρνηση έκανε το καθήκον της και διεξήγαγε όσους ελέγχους επιβάλλονται.

ΒΛΑΧΟΣ: Βρήκατε, δηλαδή, παρανομίες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε ένα θέμα που έχει δικαστική πλευρά, η οποία διερευνάται.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, λέτε ότι κάνατε έλεγχο. Πήρατε ένα καθεστώς που ήταν αδιαφανές -αυτό μας λέτε- κάνατε έλεγχο και εγώ ρωτώ: Από τον έλεγχο, βρήκατε παρανομία ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο,τι είχα να πω, το είπα με απόλυτη σαφήνεια και καλύπτει απολύτως το θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, είναι σημαντικό το αν βρήκατε παρανομίες ή όχι. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι μας είπατε ότι κάνατε έλεγχο. Να μας πείτε αν βρήκατε παρανομία και αν ναι, γιατί επί δύο χρόνια ανέχεστε αυτή την κατάσταση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η δικαστική διερεύνηση, θα σας το πω και άλλες φορές @

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν έγινε από σας, πάντως, η δικαστική διερεύνηση. Έγινε από άλλους καταγγελία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η δικαστική διερεύνηση δεν γίνεται με δημοσιογραφικούς ρυθμούς, είτε θέλετε να το καταλάβετε -το έχω πει και άλλες φορές- είτε δεν θέλετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, δεν το παραπέμψατε εσείς στη Δικαιοσύνη. Εσείς ανεχθήκατε αυτή την κατάσταση. Είναι προφανές αυτό. Μα, σας κατηγορεί η εισαγγελέας ότι το υπουργείο Τύπου δεν έκανε τον έλεγχο που έπρεπε να κάνει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από τη δικαστική διερεύνηση θα φανεί@

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει και πολιτικό θέμα, κ. Εκπρόσωπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσον αφορά τη σημερινή κυβέρνηση, δεν υπάρχει κανένα πολιτικό θέμα. Η δικαστική διερεύνηση θα καταδείξει, με απόλυτη σαφήνεια, ποιοι δεν έκαναν τον έλεγχο όταν έπρεπε να τον κάνουν.

ΒΛΑΧΟΣ: Τι είναι αυτό που σας εμποδίζει να πείτε ότι πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί η AGB;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το λόγο έχει η κ. Ιωάννου.

ΒΛΑΧΟΣ: Πρέπει να σας πω ότι γίνατε κυβέρνηση με το σύνθημα να πατάξετε τη διαπλοκή και η εισαγγελέας στο χαρτί μιλά για διαπλοκή, για καραμπινάτη διαπλοκή. Τι είναι αυτό που σας εμποδίζει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω εάν το αντιλαμβάνεστε, αλλά προκαλείτε τη δυσφορία όλων των παρισταμένων συναδέλφων σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Για ποιο λόγο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διότι επιχειρείτε να κάνετε μια συνέντευξη ως ένας προς έναν, ενώ δεν είναι αυτό το αντικείμενο της καθημερινής ενημέρωσης.

ΒΛΑΧΟΣ: Δημοσιογράφος είμαι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κ. Ιωάννου έχει το λόγο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Η κυβέρνηση έχει ασκήσει, διενεργήσει κάποιο έλεγχο τα δύο αυτά χρόνια στη συγκεκριμένη εταιρεία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι πρέπει να κάνει. Είναι σαφές αυτό που σας λέω. Γίνεται δικαστική διερεύνηση. Σας ενημέρωσα, επίσης, για το πώς προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα.

ΒΛΑΧΟΣ: Τι βρήκατε από τον έλεγχο δεν μας λέτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Σταματόπουλος.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, γιατί δεν μας λέτε τι βρήκατε από τον έλεγχο;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, γιατί, υπάρχει πλέον πρόβλημα για το ΕΣΡ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι εννοείτε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πού έκανε τους ελέγχους στην AGB.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε καμία περίπτωση, δεν πρόκειται να προκαταλάβω μια δικαστική έρευνα. Αυτή τη στιγμή, αναφέρεστε σε στοιχεία της έρευνας. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν πρόκειται να τη σχολιάσω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη σε δεύτερο στάδιο. Σε πρώτο στάδιο, η εισαγγελέας έβγαλε το πόρισμά της και παραπέμπει κόσμο για απάτη στη Δικαιοσύνη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ποια είναι η ερώτησή σας;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παραπέμπονται. Ασκήθηκαν διώξεις. Υπάρχουν και ευθύνες στο ΕΣΡ για τον έλεγχο που έκανε στην AGB.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζω ότι για το συγκεκριμένο θέμα στο οποίο αναφέρεστε διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα. Η δικαστική διερεύνηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης δεν πρόκειται να κάνω κανένα απολύτως σχόλιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά αυτή τη στιγμή συνεχίζονται@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κύριε Βλάχο, δεν έχετε το λόγο. Ο κ. Κακαλής.

ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε, θα με λογοκρίνετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σας λογοκρίνω καθόλου. Αλλά, κάνατε περισσότερες ερωτήσεις από όσες έχουν κάνει όλοι οι άλλοι παριστάμενοι συνάδελφοί σας μαζί.

ΒΛΑΧΟΣ: Καταλαβαίνω ότι βρίσκεστε σε δύσκολη θέση, αλλά και εμείς κάνουμε τη δουλειά μας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν βρίσκομαι σε καμία δύσκολη θέση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι δεν υπάρχει πολιτικό θέμα. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει ευθύνες που δεν αντιλήφθηκε τίποτε για το σάπιο καθεστώς στη μέτρηση της τηλεθέασης όλα αυτά τα χρόνια. Δεν ενοχλήθηκε καν ούτε από την μονοπωλιακή θέση@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα, αλλά προφανώς δεν παρακολουθήσατε τις απαντήσεις μου. Σας είπα ότι η κυβέρνηση, πολύ πριν ασκηθεί οποιαδήποτε ποινική δίωξη, από το Δεκέμβριο -και μάλιστα με τοποθετήσεις που είχε κάνει πριν από αρκετό καιρό- είχε κάνει σαφές πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση ότι θέλει να βελτιώσει, να αλλάξει, να θωρακίσει το συγκεκριμένο πλαίσιο. Αυτό δεν σας λέει τίποτε;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, αλλά δεν λέτε τι ακριβώς είχατε εντοπίσει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σας λέει τίποτε; Η κυβέρνηση έχει σαφή τοποθέτηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Να μείνουμε στο ίδιο θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτε άλλο επί του ιδίου θέματος.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ένα κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησής σας η κ. Ντόρα Μπακογιάννη σε ομιλία της αναφέρεται μάλλον εγκωμιαστικά στην περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη, λέγοντας πως έγιναν βήματα προόδου και ότι ο μηδενισμός και η ισοπέδωση δεν εξυπηρετούν το συμφέρον του τόπου. Αυτό το τελευταίο, μάλιστα, δεν ξέρω και αν απευθύνεται προς την κυβέρνηση, αν κάνει συστάσεις προς την κυβέρνηση Καραμανλή. Όλα αυτά, δεν έρχονται σε αντίθεση με πρόσφατες διαπιστώσεις κορυφαίων στελεχών που κατηγορούν τις κυβερνήσεις Σημίτη ότι δεν έκαναν όσα έπρεπε, τόσο για το θέμα της ΟΝΕ, όσο και για μια σειρά άλλων ζητημάτων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν βλέπω καμία αντίθεση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν βλέπετε καμία αντίθεση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν βλέπω καμία αντίθεση. Αντιθέτως, η κ. Μπακογιάννη είπε κάτι που έχει πει πολύ πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός: Εμείς ως κυβέρνηση δεν μηδενίζουμε τίποτε. Ο Πρωθυπουργός, από την εποχή που η Νέα Δημοκρατία ήταν στην αντιπολίτευση, έλεγε ότι η Νέα Δημοκρατία όταν θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα διατηρήσει και θα βελτιώσει ό,τι καλό έγινε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτή και μόνο η αναφορά τα λέει όλα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν είναι δυνατόν κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Αλογοσκούφης να μιλάει για απατεωνιά, η κ. Μπακογιάννη να υμνεί τον κ. Σημίτη -διορθώνω τον συνάδελφο, δεν μίλησε εγκωμιαστικά, τον ύμνησε- κι εσείς να μην βρίσκετε καμία αντίθεση. Αν είναι δυνατόν!

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ή μας υποτιμάτε ή υποτιμάτε τον εαυτό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υποτιμώ καθόλου τον εαυτό μου και πολύ περισσότερο δεν υποτιμώ εσάς με τους οποίους έχω την ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι σ` αυτό το χώρο πολύ συχνά.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Προχθές, μόλις, ο Πρωθυπουργός στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, νομίζω ότι ήτανε σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος. Διαμετρικά αντίθετος θα έλεγα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν ισοπεδώνουμε τίποτα. Δεν αποδίδετε με ακρίβεια όσα είπε ο Πρωθυπουργός.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κατηγόρησε όμως τις κυβερνήσεις Σημίτη, ότι στην ουσία δημιούργησαν τέτοια προβλήματα, ούτως ώστε να δυσκολέψουν την επόμενη διακυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα εγώ ότι οι κυβερνήσεις Σημίτη δεν άφησαν πίσω τους προβλήματα;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Είπε όμως ότι δημιουργήσανε τέτοια εμπόδια, ούτως ώστε να καταστεί ανέφικτη η κυβέρνηση@(δεν ακούγεται).

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ όταν αποδίδετε τον Πρωθυπουργό να έχετε το κείμενο μπροστά σας για να λέτε τι ακριβώς είπε. Εγώ γνωρίζω τι ακριβώς είπε ο Πρωθυπουργός και σας επαναλαμβάνω ότι ο Πρωθυπουργός ήδη από την εποχή που η Νέα Δημοκρατία ήταν στην αντιπολίτευση, είχε ξεκάθαρη θέση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Για να πάμε από το γενικό στο ειδικό, έγινε κάτι καλό επί κυβέρνησης Σημίτη και ποιο ήταν αυτό ενδεικτικά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω απολογισμό της κυβέρνησης Σημίτη.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αναφέρατε μια συγκεκριμένη ρήση. Και για να καταλάβουμε τι εννοείτε, αν κατά τη γνώμη σας άρα, έγινε κάτι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ό,τι είχα να πω, το είπα προηγουμένως.

ΒΛΑΧΟΣ: Άκουσα με πολύ ενδιαφέρον ότι γνωρίζετε πολύ καλά τι έχει πει ο Πρωθυπουργός. Υποψιάζομαι ότι έχετε ακούσει τον Πρωθυπουργό να λέει ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι να πατάξει τη διαπλοκή. Είναι ειλημμένη απόφαση, ήταν σημαία της Νέας Δημοκρατίας, κέρδισε τις εκλογές. Το Υπουργείο Τύπου δεν έκανε τίποτα για να πατάξει τη διαπλοκή στην AGB, όπως αναφέρει η Εισαγγελέας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ για την επαναλαμβανόμενη ερώτησή σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό τι σημαίνει; Ότι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει.

ΒΛΑΧΟΣ: Για τη διαπλοκή δεν έχετε απαντήσει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει, αλλά προφανώς δεν θέλετε να καταγράψετε όσα έχω πει.

ΒΛΑΧΟΣ: Οφείλετε να απαντήσετε όμως στην κατηγορία. Υπάρχει μια κατηγορία στο κείμενο του Εισαγγελέως που μιλάει για διαπλοκή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα ήδη με πολλή σαφήνεια.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν απαντήσατε κύριε Εκπρόσωπε. Λέει ότι υπάρχει καραμπινάτη διαπλοκή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Καπράλος έχει το λόγο.

ΒΛΑΧΟΣ: Συγνώμη, με φιμώνετε δίνοντας το λόγο αλλού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι έχω απαντήσει.

ΒΛΑΧΟΣ: Ήσασταν και Πρόεδρος της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών. Δηλαδή δεν είστε ένας εκπρόσωπος που ήρθε (δεν ακούγεται).

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στην αίθουσα αυτή παρίσταμαι ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να μου πείτε πώς είδε η κυβέρνηση τα θλιβερά γεγονότα που έγιναν στις φυλακές Κορυδαλλού. Μήπως χρειάζεται να επανεξετάσει η κυβέρνηση τον τρόπο λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος και αν θα αποδοθούν ευθύνες σ` αυτή την υπόθεση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καταρχάς, θα ήθελα να εκφράσω και εκ μέρους της κυβέρνησης τη λύπη μου για την απώλεια τριών ανθρώπων, κρατουμένων, συνανθρώπων μας, στις φυλακές Κορυδαλλού και τον βαρύ τραυματισμό ενός τετάρτου. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσης Παπαληγούρας, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλες συμμετέχοντας σε διεθνή διάσκεψη, επιστρέφει εσπευσμένα σήμερα στην Αθήνα, προκειμένου να χειριστεί προσωπικά το θέμα. Αμέσως μετά την άφιξή του, ο Υπουργός θα μεταβεί κατευθείαν από το αεροδρόμιο στις φυλακές Κορυδαλλού για να ενημερωθεί επιτόπου και να συναντηθεί με τους κρατουμένους. Ήδη από τις Βρυξέλες ο Υπουργός παρήγγειλε τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης και τη διεξαγωγή έρευνας σε βάθος, προκειμένου να διακριβωθούν τα αίτια του συμβάντος και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Θα ήθελα επίσης να σας πω ότι χθες το βράδυ, μόλις ειδοποιήθηκε πήγε στις φυλακές Κορυδαλλού ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Πανούρης, συνοδευόμενος από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες. Βρέθηκαν εκεί επίσης και ο ιατροδικαστής και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο κ. Πανούρης έδωσε επιτόπου εντολές, ώστε να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς οι έρευνες για τη διαλεύκανση του συμβάντος. Όσοι παρακολουθούν το δικαστικό ρεπορτάζ, το λέω αυτό γιατί δεν είναι ειδικότητα των περισσοτέρων από τους παρισταμένους δημοσιογράφους, γνωρίζουν ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει προωθήσει ένα πρόγραμμα για την επείγουσα κατασκευή νέων σωφρονιστικών καταστημάτων. Επειγόντως, ήδη από την άνοιξη του 2004, έχει οργανωθεί η κατασκευή τριών φυλακών και με γοργούς ρυθμούς η κατασκευή άλλων τριών. Πρόκειται για φυλακές, όπως χαρακτηρίζονται, αυξημένης χωρητικότητας, που σημαίνει ότι εξασφαλίζονται έτσι καλύτεροι και πιο ανθρώπινοι όροι διαβίωσης από διάφορες πλευρές για τους κρατούμενους. Η παράδοση του πρώτου νέου σωφρονιστικού καταστήματος που βρίσκεται στα Τρίκαλα, προβλέπεται να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχουμε έξι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συνολικά έξι. Τρεις είναι με μια επείγουσα διαδικασία και οι άλλες τρεις φυλακές είναι με γοργούς ρυθμούς.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είναι θέμα για την κυβέρνηση ότι στο ίδιο κελί ήταν τρεις αλλοδαποί και ένας Έλληνας κρατούμενος που ξέρουμε ότι απαγορεύεται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω στη συγκεκριμένη ερώτηση. Πρόκειται για πολύ ειδικό θέμα. Όπως γνωρίζετε, υπάρχει ένας υπερπληθυσμός στις φυλακές, γι` αυτό το λόγο και έχει επιταχυνθεί το πρόγραμμα κατασκευής νέων σωφρονιστικών καταστημάτων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, μ` αυτές τις φυλακές που θα γίνουν θα κλείσουν οι φυλακές Κορυδαλλού.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ, για το συγκεκριμένο θέμα απευθυνθείτε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Είπατε πριν για το θέμα της AGB ότι από τη δικαστική διερεύνηση θα φανεί ποιοι δεν έκαναν τον έλεγχο όταν έπρεπε να τον κάνουν. Επίσης μας είπατε ότι το Υπουργείο Τύπου έκανε τον έλεγχο και μάλιστα γι` αυτό προχώρησε@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι η σημερινή κυβέρνηση ανταποκρίθηκε πλήρως στις υποχρεώσεις της.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι τον έλεγχο δεν τον έκαναν οι προκάτοχοί σας. Υπαινιγμός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κανένας υπαινιγμός. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα στα όσα είπα.

ΒΛΑΧΟΣ: Πώς ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της η κυβέρνηση;

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για μια ιστορική χειραψία, όπως την αποκαλούμε, ανάμεσα στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αντώνη Σαμαρά που έγινε χθες στη Ρώμη, υπό την έννοια ότι είχανε πάρα πολλά χρόνια να μιλήσουν. Θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτό σηματοδοτεί αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στον κ. Σαμαρά και την οικογένεια Μητσοτάκη και αν ανοίγει επίσης και το δρόμο για την υπουργοποίηση του κ. Σαμαρά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα με βάλετε να σχολιάσω και θέματα κοινωνικών συναναστροφών;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Απλό θέμα κοινωνικών συναναστροφών ότι μετά από 15 χρόνια@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αποδίδετε κάποια πολιτική σημασία σ` αυτή την κίνηση της κ. Μπακογιάννη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα ήδη από την πρώτη σας ερώτηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θέλω να ρωτήσω γι` αυτά που είπε προχθές ο κ. Έβερτ, αν κι εσείς δεν θέλατε να δώσετε συνέχεια σε αυτό το θέμα, είπε χαρακτηριστικά για το θέμα των υποκλοπών ότι πρέπει να φωνάξουμε τον τέως υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκη και τον Διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοραντή, να μας πουν πότε λειτούργησε αυτό το μηχάνημα..

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πού;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για την περιβόητη βαλίτσα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να τους φωνάξουν πού;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Στη Βουλή απ` ό,τι κατάλαβα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και ζητάτε από εμένα να σχολιάσω τη λειτουργία μιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής; Ασφαλώς δεν θα το κάνω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι, δεν λέω μόνο αυτό. Λέω ότι η επισήμανση του κ. Έβερτ βρίσκεται σε διαφορετική γραμμή από την επίσημη κυβερνητική θέση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ποια είναι η επίσημη κυβερνητική θέση, μου τη λέτε;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Στην ουσία λέτε ότι όποιος έχει στοιχεία να πάει στη δικαιοσύνη. Αυτό δεν λέτε εσείς μονίμως ως κυβέρνηση; Ο κ. Έβερτ όμως λέει να έρθει να μας τα πει ο κ. Βουλγαράκης. Νομίζω ότι είναι εντελώς διαφορετικό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας υπενθυμίζω τι ακριβώς είπε ο Πρωθυπουργός μόλις προχθές στη Βουλή, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Εάν έχετε, εάν ξέρετε κάτι να βγείτε και να το πείτε ευθέως και ανοιχτά. Δεν θέλετε να πάτε στη δικαιοσύνη; Βάλτε κάποιο στέλεχός σας να το κάνει. Δεν θέλετε ούτε αυτό; Πείτε τα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Δεν θέλετε ούτε αυτό; Πείτε το στον ελληνικό λαό. Εάν ξέρετε κάτι περισσότερο και δεν είναι απλώς για να δημιουργείτε εύκολες και φθηνές εντυπώσεις». Ο Πρωθυπουργός, λοιπόν, είπε να πάει όποιος θέλει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όποιος έχει στοιχεία.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εδώ λέμε ότι ένα δικό σας στέλεχος καλεί τον τέως υπουργό που είναι ο πλέον αρμόδιος γι` αυτό το θέμα, προκειμένου να μιλήσει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να υπεισέλθω στη λειτουργία μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Είναι σαφές αυτό το οποίο σας λέω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, αλλά δεν έχει τη σημασία του το γεγονός ότι ένα δικό σας στέλεχος@Την αναιρείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τη σημασία την αξιολογείτε εσείς ως δημοσιογράφος.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς κρίνετε το γεγονός ότι έχουμε την τέταρτη -εάν δεν κάνω λάθος- επιστολή από κάποιον ανώνυμο αποστολέα, ο οποίος δίνει στοιχεία; Μάλιστα σήμερα δημοσιεύεται το περιεχόμενο μιας τέτοιας επιστολής, η οποία αναφέρεται@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επιστολή, με τι αντικείμενο;

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Για το θέμα των υποκλοπών.

ΒΛΑΧΟΣ: Για την αυτοκτονία Τσαλικίδη.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Για το ίδιο θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω ανώνυμες επιστολές.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι κάποιος στέλνει ανώνυμες επιστολές με στοιχεία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω ανώνυμες επιστολές.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά οι καταγγελίες που γίνονται;

ΒΛΑΧΟΣ: Για την επιστολή vodafone που αποκάλυψε καινούργιο δίκτυο, έχετε να μας πείτε τίποτα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για τη δικαστική διερεύνηση του θέματος.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό που είπατε προηγουμένως, ότι η κυβέρνηση στο θέμα της ΑGB έκανε το καθήκον της, ποιο ήταν το καθήκον της;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας το είπα από την αρχή. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Παρακαλώ να ανατρέξετε μετά στην απομαγνητοφώνηση και να δείτε τις απαντήσεις μου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Τότε να ρωτήσω το εξής: Χθες μας παραπέμψατε, σε ότι αφορά την πολυμελή αντιπροσωπεία η οποία πήγε στη Ρώμη, στο ότι υπήρχε το ενδεχόμενο να διακυβευτούν κρίσιμα θέματα, τα οποία θα αφορούσαν τη χώρα μας ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα εγώ κάτι τέτοιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αυτό δεν είπατε; Ότι θα αξιοποιήσουμε την ψήφο μας@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα επί λέξει: Η Νέα Δημοκρατία μετέχει με συγκεκριμένο αριθμό μελών και ψήφων και σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ψήφους που διαθέτουμε στο Συνέδριο. Αυτό εξακολουθεί και ισχύει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θέλω να πω, διακυβεύτηκε κάτι σε ότι αφορά το θέμα είτε των δικών μας θέσεων, είτε της εκπροσώπησης στα όργανα του ΕΛΚ, που να δικαιολογεί την παρουσία τόσων πολλών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας εξήγησα χθες. Παρακαλώ να φροντίσετε να ενημερωθείτε για το τι ψηφίστηκε και το τι αποφασίστηκε στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από τους συναδέλφους σας που ήταν εκεί.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Συγνώμη, θεωρείτε ότι δεν ξέρουμε και κάνουμε την ερώτηση; Δεν κατάλαβα. Δηλαδή, γιατί με παραπέμπετε σε συναδέλφους που ήταν εκεί, αφού γνωρίζουμε γιατί υπάρχει μια εσωτερική πληροφόρηση γι` αυτό το θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έγιναν συγκεκριμένες ψηφοφορίες για συγκεκριμένα θέματα και ήταν απαραίτητη η παρουσία όλων όσοι από ελληνικής πλευράς είχαν δικαίωμα ψήφου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να υπολογίσετε πότε περίπου θα ισχύσει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη μέτρηση της τηλεθέασης και μέχρι τότε τι θα ισχύσει; Αυτό το σάπιο που υπάρχει μέχρι τώρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτα σε όσα έχω πει.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επειδή έγιναν αρκετές ερωτήσεις και αρκετές απαντήσεις και υπήρχε ένταση, δεν κατάλαβα πολύ καλά ακριβώς αυτό που είπατε. Θα ήθελα εάν μπορείτε να συνοψίσετε στο θέμα της AGB και να μας πείτε εάν η κυβέρνηση Καραμανλή έχει διενεργήσει ελέγχους στη συγκεκριμένη εταιρεία και ποιες είναι οι συγκεκριμένες ενέργειες που είπατε ότι κάνετε για να θωρακιστεί η μέθοδος των μετρήσεων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι πολύ σαφή όσα είπα από την αρχή. Έχουν γίνει συγκεκριμένες προτάσεις από τον κ. Ρουσόπουλο. Όπως ξέρετε, έχουν συζητηθεί οι προτάσεις αυτές σε δύο ευρύτατες συσκέψεις που έχουν γίνει στον παραπλήσιο χώρο. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη και αφορά την ίδρυση, την οργάνωση μιας εταιρείας μη κερδοσκοπικής με συμμετοχή διαφόρων φορέων, η οποία εταιρεία θα έχει την ευθύνη για την κατά το δυνατόν αξιόπιστη καταγραφή, τον έλεγχο -αν θέλετε- της ακροαματικότητας, της τηλεθέασης και των κυκλοφοριών. Αυτή η πρόταση θα προχωρήσει.

ΒΛΑΧΟΣ: Και θα ανέχεστε μέχρι τότε τη μη αξιόπιστη καταγραφή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, με συγχωρείτε, εσείς μόνος σας είπατε για αξιόπιστη καταγραφή. Άρα, σημαίνει ότι αναγνωρίζετε πως δεν είναι αξιόπιστη τώρα και ανέχεστε αυτή τη μη αξιόπιστη καταγραφή;

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Με την ίδρυση αυτής της εταιρείας -εάν συμφωνήσουν όλοι- τι προτείνει η κυβέρνηση να γίνει; Να προχωρήσουν τα πράγματα ως έχουν αυτή τη στιγμή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτα σε όσα σας έχω πει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επιβεβαιώνετε ότι θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν, στις αρχές Απριλίου, στο πλαίσιο της Νοτιοανατολικής Συνόδου Κορυφής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής, που οργανώνεται και στην οποία θα μετάσχουν οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, είναι σε εξέλιξη. Βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο της διαδικασίας για την οριστικοποίηση -μέσω του υπουργείου Εξωτερικών και των πρεσβειών μας, στις χώρες που θα μετάσχουν- των χωρών εκείνων που θα μετάσχουν στη Σύνοδο σε ανώτατο επίπεδο. Συνεπώς, δεν έχω αυτή τη στιγμή να σας πω κάτι πιο συγκεκριμένο.

ΒΛΑΧΟΣ: Έχω ακούσει τον κ. Καραμανλή να λέει απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ ότι η ανοχή, αποτελεί συνενοχή. Αυτό ισχύει και για την υπόθεση της AGB.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 31 March 2006 - 14:05:18 UTC