Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-04-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 4 Απριλίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής στην οποία, εκτός από το θέμα συζήτησης που αφορούσε νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Β. Μεϊμάρακης ενημέρωσε για τη νέα οργανωτική δομή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ο κ. Μεϊμαράκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, προέβη σε σχετικές δηλώσεις.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο στις 09.30, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα συναντηθεί με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής κ. Λ. Ζαγορίτη και τον βουλευτή, πρώην υπουργό και νυν υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη. Στις 10.30, θα έχει συνεργασία με την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Φ. Πετραλιά.

Σε ό,τι αφορά ένα περιστατικό που συνέβη πριν από λίγη ώρα πάνω από το Αιγαίο, στην περιοχή των Σποράδων, μεταξύ αεροσκάφους της Ολυμπιακής Αεροπορίας και πολεμικών αεροσκαφών, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι εντός ολίγου θα εκδοθούν λεπτομερείς ανακοινώσεις, τόσο από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, όσο και από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε χθες: Η κυβέρνηση χαιρετίζει τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι κοινωνικοί εταίροι, καθώς αυτή διασφαλίζει, αφενός μεν την εργασιακή ειρήνη που συνδράμει την προσπάθεια για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, αφετέρου δε βελτιώνει το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων.

Τέλος, στο ερώτημα που έχει υποβάλει ο κ. Β. Παπαδόπουλος σχετικά με την ευρωπαϊκή οργάνωση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, είναι αληθές ότι αυτή η οργάνωση -που ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 1999 με έδρα τις Βρυξέλλες και έχει παραρτήματα γραφείων στο Μόναχο- έχει ήδη απονείμει εθνικά και διεθνή βραβεία σε πρωθυπουργούς και προέδρους, μεταξύ των οποίων στον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπιλ Κλίντον και τον πρώην Πρωθυπουργό της Κίνας. Από το 2005 έχει εγκρίνει τη σύσταση ευρωπαϊκού βραβείου. Αυτή η ευρωπαϊκή οργάνωση αποφάσισε, ομόφωνα, το πρώτο αυτό βραβείο να το απονείμει στον Έλληνα Πρωθυπουργό, διότι, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασής της, ακολουθεί με συνέπεια το στόχο του στην επανίδρυση του κράτους, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Επιδεικνύει δυναμικότητα και αποφασιστικότητα έργου. Προχωρεί με θάρρος τις μεταρρυθμίσεις. Πρόκειται για ένα θέμα που χειρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης. Έχει φτάσει στο γραφείο του Πρωθυπουργού και μένουν οι λεπτομέρειες για το πότε θα γίνει η τελετή στην οποία θα απονεμηθεί αυτό το βραβείο.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα μπορούσατε να μας πείτε ποια είναι η κυβερνητική θέση για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε; Έχουν γίνει ανακοινώσεις, κατά καιρούς. Ο Πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί πριν από πολύ καιρό την περιοχή. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε διεθνείς διασκέψεις όπου έχει ζητηθεί το θέμα. Η χώρα μας έχει λάβει δημόσια θέση. Δεν έχω να πω κάτι επιπλέον, σήμερα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα θέλατε να την υπενθυμίσετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Ο ρόλος μου εδώ δεν είναι να υπενθυμίζω, γενικώς, τις θέσεις. Μπορώ να σας αποστείλω τα έγγραφα στα οποία περιέχονται οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού για να έχετε και εσείς γνώση, αφού δεν έχετε ήδη λάβει γνώση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχετε πει «καθεστώς που θα διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη και βιωσιμότητα του Κοσσυφοπεδίου». Αυτό τι σημαίνει; Ανεξαρτησία, μερική ανεξαρτησία, αυτονομία, ως έχει το καθεστώς; Αυτό ρωτώ. Αυτά τα διαζευτικά να μας λύσετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάθε περίπτωση, μπορώ να σας προμηθεύσω με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως έχουν διατυπωθεί από τον Πρωθυπουργό, την υπουργό Εξωτερικών ή και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών. Μία είναι η θέση, κοινή και ενιαία.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχει μια εγκύκλιος προς τις διοικήσεις των προβληματικών ΔΕΚΟ που αφορά στις αυξήσεις που θα δοθούν και αναφέρονται στο 3%, στο όριο της εισοδηματικής πολιτικής του Δημοσίου. Θέλω να ρωτήσω, εάν θεωρείτε ότι αυτή η κατεύθυνση παραμένει εν ισχύ, μετά τη συμφωνία ΓΣΕΕ-εργοδοτών στην οποία οι αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τις προτεινόμενες προς τις ΔΕΚΟ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στην ουσία του ερωτήματός σας θα ήθελα να σας θυμίσω ότι οι περιορισμοί στην οικονομική διαχείριση αφορούν τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ. Γνωρίζετε ότι στο Δημόσιο λειτουργούν επιχειρήσεις που επί σειρά ετών έχουν συσσωρεύσει ελλείμματα, τα οποία βαρύνουν μέσω του προϋπολογισμού τους Έλληνες φορολογούμενους, τον κάθε Έλληνα φορολογούμενο χωριστά. Η μεταρρυθμιστική πολιτική στις ΔΕΚΟ έχει ακριβώς ως στόχο της να τερματίσει αυτή την προβληματική κατάσταση. Ως εκ τούτου, βεβαίως και θα παραμείνει αυτό που έχουμε πει.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δεδομένου των πληροφοριών που υπάρχουν για τη διάθεση της ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου Επιτρόπου, να επιστρέψει η Ολυμπιακή τη χαρακτηριζόμενη ως κρατική βοήθεια της περιόδου μέχρι το 2000 που υπολογίζεται περίπου στα 160 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει άλλους χειρισμούς, προκειμένου να παραταθεί το χρονικό διάστημα μέχρι την παραπομπή της υπόθεσης στο δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ορθώς είπατε, στο κλείσιμο της ερώτησή σας, ότι είναι παραπομπή της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δεν είναι απόφαση ή επιβολή προστίμου. Είναι παραπομπή. Εμείς θα περιμένουμε την απόφαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πήρατε την απάντηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την AGB;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, η διαφημιστική πίτα πώς μοιράζεται; Με τις μετρήσεις της AGB στα κανάλια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν απευθύνεστε σε ιδιώτες επιχειρηματίες είμαι ο πλέον ακατάλληλος να σας απαντήσω. Εκπροσωπώ την κυβέρνηση, άρα δεν έχω να σας πω κάτι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την κρατική διαφήμιση εννοώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κρατική διαφήμιση διανέμεται από τις αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες, τους κρατικούς φορείς κ.τ.λ., με βάση τα όσα προβλέπουν οι νόμοι. Ο νόμος -και εδώ είναι η δική μου αρμοδιότητα και καλά κάνετε και ρωτάτε, γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να το δηλώσω για άλλη μια φορά δημοσίως- ορίζει να δίνεται το 30% της διαφημιστικής δαπάνης στα περιφερειακά ΜΜΕ. Αυτή την αρμοδιότητα ασκώ και την ασκώ έως εκεί που μου το επιτρέπει ο νόμος. Σε ό,τι αφορά τα λοιπά, είμαι βέβαιος ότι οι διοικήσεις των οργανισμών συνυπολογίζουν στις αποφάσεις τους τη δυνατότητα που πρέπει να έχει μια επιχείρηση να διαφημίζεται στην ευρύτερη δυνατή γκάμα προσώπων, στοχεύοντας στο εξειδικευμένο κοινό που πρέπει να στοχεύσει η κάθε διαφήμιση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν δίνεται η διαφήμιση ανάλογα με την ακροαματικότητα και την τηλεθέαση που έχουν; Μέχρι τώρα, έτσι δεν δίνονταν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν μιλάμε για την κρατική διαφήμιση, θέλω να σας πω ότι η παρέμβαση που έχει γίνει με πρωτοβουλία δική μου και στην οποία είχε συμφωνήσει η Κυβερνητική Επιτροπή πέρυσι το καλοκαίρι, ήταν -κατόπιν συζητήσεων περίπου οκτώ μηνών με την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών- μια εγκύκλιος που ρύθμιζε τη διανομή ίσου αριθμού διαφημίσεων, διαφημιστικών καταχωρήσεων με διαφορετικό τιμολόγιο ανάλογα με την κυκλοφορία της κάθε εφημερίδας. Πρόκειται για εγκύκλιο που ισχύει ακόμη δοκιμαστικά, όπως έχω πει, προκειμένου να δούμε τα αποτελέσματά της και κατά πόσο αυτά τα αποτελέσματα θα μας δώσουν θετικό σήμα για να προχωρήσουμε στην ίδια διαδικασία. Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν πάντοτε προβλήματα όταν κάτι καινούργιο πάει να γεννηθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ρωτώ για εφημερίδες. Για τις εφημερίδες ξέρω ότι είναι η κυκλοφορία και ήξερα μέχρι τώρα και από ό,τι φαίνεται συνεχίζεται με την τηλεθέαση ή την ακροαματικότητα δίνονταν οι κρατικές διαφημίσεις. Συνεχίζεται να γίνεται αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας επαναλαμβάνω ότι τα κριτήρια που ακολουθούνται είναι κριτήρια που κάθε διοίκηση οργανισμού οφείλει να συνυπολογίσει. Είναι, λοιπόν, τα κριτήρια αυτά που ανέφερα προηγουμένως, να μην σας τα επαναλάβω. Δεν γίνεται κεντρικά κατανομή των διαφημίσεων, όπως ίσως ορισμένοι νομίζουν ή όπως κάποιοι δημιουργούν εντυπώσεις. Η διαφημιστική δαπάνη που βαρύνει κάθε οργανισμό γίνεται ξεχωριστά από τον κάθε οργανισμό. Η μόνη αρμοδιότητα που έχει ο νυν υπουργός Επικρατείας, πρώην υπουργός Τύπου, είναι να ελέγχει εάν από τη διαφημιστική δαπάνη των δημόσιων επιχειρήσεων το 30%, όπως προβλέπεται από νόμο που ψήφισε η ελληνική Βουλή, διανέμεται στις εφημερίδες της περιφέρειας.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν αυτή τη στιγμή είναι σε θέση η κυβέρνηση μέσω ημών να διαβεβαιώσει τους Έλληνες και τους ξένους που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι, ότι η Ολυμπιακή θα συνεχίσει να πετά και το καλοκαίρι, μετά την πάροδο αυτού του διμήνου που χρειάζεται μέχρι την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΚΟΡΑΗ: Θα ήθελα ένα σχόλιο της κυβέρνησης για το deal της Εθνικής Τράπεζας με την τουρκική και αν την τρομάζει το μέγεθος και τους κινδύνους που εμπεριέχει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι η Εθνική Τράπεζα είναι μια ιδιωτική επιχείρηση. Το μόνο σχόλιο που θα ήθελα να κάνω είναι ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις προσπάθειες των επιχειρηματικών κύκλων να ενισχύσουν τη δυναμική τους παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

ΚΟΡΑΗ: Δημοσιεύματα του Τύπου σας φέρουν να έχετε παίξει ένα ρόλο «κουμπάρου» ανάμεσα στον επιχειρηματία κ. Αλαφούζο και τον άλλο επιχειρηματία κ. Πατατούδη για την εξαγορά του SEVEN. Τι έχετε να απαντήσετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω να απαντήσω ότι είναι παντελώς ανακριβή. Σε κάθε περίπτωση, προφανώς, εάν υπάρχει τέτοιο δημοσίευμα δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου.

ΚΟΡΑΗ: Χθες ήταν στη «ΧΩΡΑ» και νομίζω και στην «TRAFFIC».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν υπάρχει, λοιπόν, τέτοιο δημοσίευμα θα ήθελα να επισημάνω ότι οι διαδικασίες, όπως προβλέπονται από τους νόμους, για τις μεταβιβάσεις των επιχειρήσεων αυτού του τύπου, γίνονται μόνο μέσω του ΕΣΡ. Δεν υπάρχει, δηλαδή, κανενός είδους σχέση του πρώην υπουργείου Τύπου με τους νέους νόμους στις μεταβιβάσεις κεφαλαίων από επιχείρηση σε επιχείρηση, όπως αυτή που αναφέρατε προηγουμένως.

ΒΛΑΧΟΣ: Μπορώ να λύσω μια απορία μου, προτού κάνω την ερώτηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζομαι ότι και η ερώτηση απορία θα εμπεριέχει.

ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή σας άκουσα να λέτε ότι δεν το διαβάσατε αυτό το δημοσίευμα που είπε η συνάδελφος@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν διαβάζετε τη «ΧΩΡΑ» επειδή σας ασκεί κριτική; Αυτό μας λέτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καθημερινά διαβάζω όλες τις εφημερίδες.

ΒΛΑΧΟΣ: Αρα, θα πρέπει να το είχατε δει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβάζει κάποιος τις εφημερίδες ανάλογα με το χρόνο που διαθέτει σε μια πολύ φορτωμένη ημέρα. Σέβομαι όμως και τιμώ όλες τις εφημερίδες, τους δημοσιογράφους, τους ανθρώπους που εργάζονται στα ΜΜΕ, τους ανθρώπους που δίνουν δουλειά σε δημοσιογράφους και εννοώ τους επιχειρηματίες που είναι ιδιοκτήτες ΜΜΕ.

ΒΛΑΧΟΣ: Εάν λοιπόν σεβόσασταν τους δημοσιογράφους -και αυτή είναι η ερώτησή μου- γιατί δεν κάνατε το καθήκον σας να ελέγξετε επί δύο χρόνια την αντικειμενικότητα της AGB;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε από που αρύεται αυτή η υποχρέωση και το καθήκον που λέτε, διότι αντιλαμβάνομαι ότι προφανώς αναφέρεστε σε κάποιο νομικό πλαίσιο, σε κάποιο νόμο που με υποχρεώνει για κάτι τέτοιο, όπως αυτό που εσείς επισημάνατε.

ΒΛΑΧΟΣ: Το επισημαίνει και η εισαγγελέας στο πόρισμά της για την AGB, ότι η έλλειψη ελέγχου από το υπουργείο Τύπου και το ΕΣΡ είχε αφήσει αυτή την κατάσταση να παγιώνεται. Μάλιστα πρέπει να σας πω ότι η εισαγγελέας μιλά ενυπογράφως για θέμα διαπλοκής. Δηλαδή, λέει ότι όσοι εμπλέκονται σε αυτό το σύστημα, ουσιαστικά αποτελούν σύστημα διαπλοκής. Και το γράφει κιόλας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω το πόρισμα στο οποίο αναφέρεστε, γιατί βεβαίως η εισαγγελέας δεν είναι υποχρεωμένη να στείλει το πόρισμα σε κάποιον. Κατά συνέπεια, δεν μπορώ να γνωρίζω κατά πόσο αυτά που μου μεταφέρετε σε αυτή την αίθουσα είναι αληθή. Ωστόσο, αν κάποια στιγμή έχω στη διάθεσή μου το κείμενο του πορίσματος, εφόσον ειλικρινώς δεν γνωρίζω εάν τα πορίσματα δίνονται επισήμως στη δημοσιότητα, θα θυμηθώ τότε να το διαβάσω και θα ξανακάνουμε αυτή τη συζήτηση. Διότι, θεωρώ αδιανόητο με κομψό τρόπο να μου απευθύνετε μια κατηγορία σαν αυτή που αναφέρατε, στηριζόμενος σε πόρισμα εισαγγελέα. Αν δεν είναι έτσι, θα παρακαλέσω να το θυμόμαστε και οι δυο μας τότε και να το ξανασυζητήσουμε στην αίθουσα.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως, πρέπει να θυμάστε σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος και σαν υπεύθυνος Τύπου της Ν.Δ. ότι σαν αντιπολίτευση είχατε κάνει μέγα θέμα στη Βουλή για τις μετρήσεις της ΑGΒ Δηλαδή, είχατε καταθέσει ερωτήσεις, είχε γίνει σάλος με τον κ. Κεφαλογιάννη τον κ. Έβερτ. Κι όμως, εσείς όταν αναλάβατε την διακυβέρνηση αντί να ξεκινήσετε την κάθαρση σε αυτόν τον τομέα, επί δύο χρόνια το αφήνατε έτσι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε διαφορετική προσέγγιση στο ποια θέματα έχουν και ποια προτεραιότητα. Για παράδειγμα, αυτή η κυβέρνηση πίστευε από την πρώτη στιγμή ότι έχει προτεραιότητα να ολοκληρώσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, ότι έχει προτεραιότητα να προχωρήσει στις ρυθμίσεις για τον βασικό μέτοχο, όπως και έκανε. Διότι, όπως γνωρίζετε, ακόμα και το θέμα που λέτε, βασίζεται πάνω σε αυτές τις ρυθμίσεις, περί διαφάνειας, με κάποιον έμμεσο, πλην σαφή τρόπο. Άρα, λοιπόν, εάν ψέγετε την κυβέρνηση γιατί δεν ξεκίνησε με το υπ` αριθμό ένα -κατ` εσάς- θέμα, δηλαδή των μετρήσεων τηλεθέασης, αλλά ξεκίνησε με τον βασικό μέτοχο και στη συνέχεια έθεσε και μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως είναι ο επαρχιακός και περιφερειακός Τύπος, η ίδρυση του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου, η ψηφιακή τηλεόραση, που απευθύνεται σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες, ειδικά το τμήμα της που αναφέρεται σε ένα πρωτοποριακό, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, κανάλι και απευθύνεται στο ένα εκατομμύριο συμπατριώτες μας, τα άτομα με αναπηρία. Εάν λοιπόν εσείς έχετε την άποψη ότι πρέπει να ξεκινήσει από κάπου αλλού η κυβέρνηση εγώ θα σεβαστώ την άποψή σας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θέλω να σας θυμίσω ότι είναι η κυβέρνηση που ξεκίνησε πρώτη, εδώ και πολλούς μήνες, να αναφέρει την ανάγκη αλλαγής αυτού του νομικού πλαισίου. Είναι η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση -όπως ορθά είπατε- που επισήμανε την ανάγκη αλλαγής του πλαισίου. Και είναι η κυβέρνηση της Ν.Δ. που μετά από πολλές συζητήσεις με όλους τους φορείς, με τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, προχωρά στο νέο νομοθετικό πλαίσιο. Εάν το ζήτημα σας είναι γιατί δεν έγινε τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης της χώρας, αλλά γίνεται στον δεύτερο χρόνο, έχετε κάθε δικαίωμα να κάνετε κριτική. Θα είχατε σίγουρα πειστικότερα επιχειρήματα εάν, για παράδειγμα, το ξεχνούσε η κυβέρνηση και δεν το είχε αρχίσει, πολύ πριν γίνει πρώτο θέμα στα κανάλια.

ΒΛΑΧΟΣ: Το γεγονός ότι επισημαίνω κάτι που δεν κάνατε εσείς ως Υπουργός, είναι θέμα της κυβέρνησης; Γιατί χρησιμοποιείτε την φράση «ψέγετε την κυβέρνηση». Δηλαδή, όποιος κάνει κριτική σε εσάς, είναι σαν να κάνει κριτική σε ολόκληρη την κυβέρνηση; Ένας υπουργός μέλος της κυβέρνησης είστε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω εάν έχετε την εντύπωση ότι ένας υπουργός αυτονομείται. Είναι μέλος της κυβέρνησης και παραμένει μέλος της κυβέρνησης, άρα υπάρχει η ευθύνη ως μέλους της κυβέρνησης.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά δεν είναι συλλογική η ευθύνη@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ανέφερα, επί της ουσίας, ποιες είναι οι κυβερνητικές προτεραιότητες και αυτές τις ασκήσαμε και τις ασκούμε. Σας ανέφερα, επίσης και το επαναλαμβάνω, ότι εάν μόλις προχθές έγινε πρώτο θέμα σε κάποια δελτία ειδήσεων με αφορμή το πόρισμα του εισαγγελέα το θέμα της ΑGΒ, το πρώην υπουργείου Τύπου, νυν Γραμματείες εδώ και καιρό, συνεισέφεραν τα όποια στοιχεία είχαν στην έρευνα του εισαγγελέα. Πολύ καιρό νωρίτερα είχαμε δηλώσει δημόσια την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου βλέποντας το κενό που υπάρχει σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Άρα, λοιπόν, γιατί ψέγετε την κυβέρνηση; Διότι διέβλεψε; Διότι είπε ότι υπάρχει πρόβλημα; Διότι δημοσίως το έθεσε σε όλα τα κόμματα, το έθεσε σε 35 φορείς σε όλη την Ελλάδα; Διότι το εντάσσει σε ένα νομοσχέδιο, πολύ πριν γίνει όλη αυτή η δημόσια συζήτηση στην οποία αναφέρεστε;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Χαιρετήσατε την χθεσινή σύμβαση ΓΣΕΕ-εργοδοτών, αλλά πριν από εσάς την χαιρέτισε το ΠΑΣΟΚ η αρμόδια Τομεάρχης κ. Βάσω Παπανδρέου. Εκτιμάτε την συμβολή του ΠΑΣΟΚ σε αυτή την επιβολή της λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μίλησα και μιλώ πάντα για κοινωνικούς εταίρους. Δεν αναφέρομαι σε κόμματα σε ό,τι αφορά αυτά τα θέματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Υπάρχει σύμπτωση απ` ό,τι διαπιστώνουμε όλοι, καθότι κι εσείς και το ΠΑΣΟΚ χαιρετίζετε αυτή την συμφωνία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν βλέπω να υπάρχει κάτι κακό σε αυτό που λέτε. Μάλλον ως θετικό το εκτιμώ για τα πολιτικά πράγματα της χώρας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όχι, αλλά τόσα χρόνια καταγγέλλατε το ΠΑΣΟΚ ότι επέβαλε τη λιτότητα και συνεχίζετε την ίδια πολιτική. Ανεξάρτητα από αυτό, θεωρείτε ότι βελτιώνει το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων, όπως είπατε, τα 0,77 ευρώ αύξηση του κατώτερου μεροκάματου και 17 ευρώ στο μισθό, στο πρώτο εξάμηνο του 2006;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μείνω στο αρχικό σχόλιό μου, δεν χρειάζεται να πω τίποτα περισσότερο.

ΚΟΡΑΗ: Σχετικά με το θέμα της ΑGΒ Μια κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση είναι ότι ανοίγει τώρα το θέμα και αυτό το άνοιγμα συμπίπτει με την είσοδο του συγκροτήματος Αλαφούζου στον τηλεοπτικό τομέα. Δηλαδή, ότι επιχειρεί ένα έμμεσο πλήγμα στην ΑGΒ, ώστε μελλοντικά να ανοίξει τον δρόμο σε έναν κρατικό παρεμβατισμό, που θα μπορέσει να μοιράσει και διαφορετικά την τράπουλα των τηλεθεάσεων και της διαφημιστικής πίτας. Ποια είναι η απάντησή σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω από ποιους γίνεται και εάν γίνεται αυτή η κριτική και δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει τι έχει κάνει η κυβέρνηση και τι έχει κάνει η δικαιοσύνη. Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, ξεκίνησε, εδώ και πολλούς μήνες, έναν διάλογο επισημαίνοντας τα προβλήματα. Όπως είπε συνάδελφός σας, από τότε που ήταν αντιπολίτευση η Ν.Δ. είχε επισημάνει αυτό το ζήτημα. Και δεύτερον, σας θυμίζω, ότι η δικαιοσύνη είχε ήδη ξεκινήσει αυτή την έρευνα, νομίζω από το Δεκέμβριο του 2004, δηλαδή πολύ πριν συμβούν όλα αυτά τα οποία αναφέρατε στο πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Εσείς είχατε συνάντηση με τον διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας κ. Μηλιάκο, στον οποίο υποτίθεται ότι ανήκε ο σταθμός @Seven-x@. Συζητήσατε αυτό το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Δεν έχω συζητήσει αυτό το θέμα. Τελευταία φορά που επικοινώνησα με τον κ. Μηλιάκο -δεν θα το έλεγα γιατί δεν συνηθίζω να απαντώ σε τέτοιες λεπτομέρειες- ήταν πριν από περίπου δύο μήνες, όταν συζητήσαμε το θέμα της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και του κτιρίου που στεγάζει την Ένωση και βρίσκεται στην οδό Ακαδημίας.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Εάν κατάλαβα καλά στο αυριανό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, στη συνάντηση που θα γίνει με τον κ. Κακλαμάνη, θα είναι παρών και ο κ. Ζαγορίτης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι θα είναι και οι δύο παρόντες.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Μήπως άλλαξε κάτι στον επικοινωνιακό σχεδιασμό της Ν.Δ., η της κυβέρνησης, ως προς τις δημοτικές εκλογές, δεδομένου ότι βλέπουμε μια συντονισμένη επίθεση από γνωστά κέντρα ΜΜΕ σε σχέση με τη διαφωνία που έχει προκύψει μεταξύ του κ. Κακλαμάνη και του κ. Αβραμόπουλου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Γίνεται μια συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και του υποψηφίου Δημάρχου Αθηναίων για τα προφανή.

ΒΛΑΧΟΣ: Ποιος τη ζήτησε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός καλεί στο γραφείο του.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Στην παρουσίαση που έκανε σήμερα ο κ. Μεϊμαράκης στην Κυβερνητική Επιτροπή για το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σας ενημέρωσε μήπως για την πρόθεσή του να τοποθετήσει τον κ. Καραχάλιο στην ευαίσθητη θέση της Οικονομικής Διεύθυνσης του υπουργείου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θυμάμαι να ειπώθηκε κάτι τέτοιο. Η ενημέρωση ήταν επί του θεσμικού πλαισίου και των αλλαγών. Δεν αναφέρθηκε σε πρόσωπα ο κ. Μεϊμαράκης.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα ενημερώσει στο μέλλον για τα πρόσωπα ή είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργού Εθνικής Άμυνας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, όπως κάθε υπουργός, επιλέγει τους συνεργάτες του.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ακόμα κι αν πρόκειται για κομματικά στελέχη να τοποθετούνται σε ευαίσθητες θέσεις, όπως είναι αυτή που ανέφερα για τα οικονομικά του Πενταγώνου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν το κόμμα που κερδίζει τις εκλογές σχηματίζει κυβέρνηση, συνήθως επιλέγει τα στελέχη που θα στελεχώσουν τις κυβερνητικές θέσεις.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Για να μην φύγουμε με την απορία. Αναφέρατε μια σειρά δράσεις που κάνατε στο θέμα του Τύπου. Μεταξύ αυτών αναφέρατε και τον βασικό μέτοχο. Γιατί εξακολουθείτε να τον αναφέρετε, αφού αποτέλεσε το «Βατερλώ» σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι απόψεις ποικίλλουν, διαφέρουν. Επηρεαζόμενος, κι εσείς προφανώς, από μερίδα δημοσιευμάτων, μου θέτετε την ερώτηση από αυτή την οπτική γωνία. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι θα πρέπει όλοι να θυμούνται την ιστορία, δεν έχει σημασία εάν είναι μικροί ή μεγάλοι, θα πρέπει να τη θυμούνται.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και το ποσοστό του βασικού μετόχου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας θυμίσω ότι αυτή η διαδικασία ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση με αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αλλάξει το άρθρο 14 παρ. 9 του Συντάγματος. Και φθάσαμε στην απόλυτα σύμφωνη γνώμη της Commission σε έναν νόμο επί του άρθρου 14/9 δίνοντας μια μάχη, την οποία είχε αποφύγει η προηγούμενη κυβέρνηση να δώσει. Εάν, λοιπόν, γι` εσάς το να ξεκινήσει η Commission με αίτημα «καταργήστε το άρθρο του Συντάγματός σας» και να καταλήξει σε συμφωνία για έναν νόμο επί αυτού του άρθρου είναι Βατερλώ, έχουμε τελείως διαφορετική εντύπωση περί του τι σημαίνει Βατερλώ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πάλι υπερασπιστήκαμε το Σύνταγμα, δηλαδή, με αυτόν τον νόμο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ανέφερα τα γεγονότα.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Εάν κατάλαβα καλά μας είπατε ότι ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Ν.Δ. προορίζεται να πάει στην Οικονομική Διεύθυνση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας είπα κάτι τέτοιο. Σας είπα ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, όπως και κάθε υπουργός, επιλέγει τους συνεργάτες του. Και στη δεύτερη παρατήρηση συναδέλφου σας, εάν θυμάμαι καλά, σε σχέση με το αν τα κομματικά στελέχη λαμβάνουν θέση, είπα ότι κάθε κόμμα που γίνεται κυβέρνηση επιλέγει στελέχη του κόμματος για τις κυβερνητικές θέσεις.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Υπάρχει τέτοια πρόθεση, πάντως;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΚΟΡΑΗ: Πάντως, μας λέτε ότι δεν είναι απαγορευτικό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα στελέχη ενός κόμματος, όταν γίνεται κυβέρνηση, να λαμβάνουν κυβερνητικές θέσεις;

ΚΟΡΑΗ: Όχι, σε στελέχη@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό αποτελεί βασική αρχή της Δημοκρατίας. Είναι άλλο να καταλύει κανείς το κράτος, όπως είδατε να συμβαίνει στο πρόσφατο παρελθόν, και άλλο τα κομματικά στελέχη να λαμβάνουν κυβερνητικές θέσεις, προκειμένου να εφαρμόσουν το πρόγραμμα του κόμματος, το οποίο η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ψήφισε να γίνει κυβέρνηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Η είσοδος του κ. Νικήτα Κακλαμάνη, κομματικού υποψηφίου για το Δήμο της Αθήνας, στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον κ. Ζαγορίτη, επίσης κομματικού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας, αποσκοπεί στο να δοθεί κάλυψη του υποψηφίου από τον Πρωθυπουργό και να σταματήσουν οι βολές που δέχεται από υπουργούς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει ανάγκη από κάλυψη ο κ. Κακλαμάνης. Ο κ. Κακλαμάνης έχει μια διαυγή πορεία. Έχει μια πορεία με έργο, έχει μια πορεία με πολιτική σημασία. Όπως θυμάστε, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, ανακοίνωσα την υποψηφιότητά του την ημέρα που ανακοινώθηκε το νέο σχήμα της κυβέρνησης. Η συνάντηση δεν έχει παρά το περιεχόμενο που έθεσα προηγουμένως. Τίποτε περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Με αυτή την επιστολή που στείλατε στο νομικό σύμβουλο του κράτους@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: «Ερώτημα» λέγεται.

ΒΛΑΧΟΣ: Ερώτημα, ναι, για την AGB, έχετε βάλει χρονικό περιθώριο πότε θα σας απαντήσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο νομικό σύμβουλο του κράτους ή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, υπουργός -ή κρατικός λειτουργός- υποβάλει ερώτημα και απαντά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στο χρόνο εκείνο που εκείνο κρίνει ότι είναι ολοκληρωμένη η απάντησή του. Δεν μπορώ να γνωρίζω@.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα με συγχωρείτε κύριε Εκπρόσωπε, δύο λεπτά, γιατί θα χάσουμε την απλή κοινή λογική μας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως δεν γνωρίζετε πώς λειτουργεί το ελληνικό κράτος, γι` αυτό;

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, με συγχωρείτε, αλλά θέλω, σας παρακαλώ πάρα πολύ, να μου απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα: Αυτή τη στιγμή κάποιοι δίνουν κάποια λεφτά. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους καλείται λοιπόν και το ρωτάτε αν σωστά αυτοί οι άνθρωποι η ΕΡΤ στην προκειμένη περίπτωση όπως εσείς λέτε, δίνει σωστά τα λεφτά. Και δεν έχετε βάλει χρονικό περιθώριο για να δούμε αν σωστά δίνει τα χρήματα η ΕΡΤ ή όχι; Αυτό δεν είναι διασπάθιση χρήματος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν δεν το γνωρίζετε, μάθετε ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν έχει την έννοια του υπαλλήλου που δέχεται εντολές. Λειτουργεί με νομική ανεξαρτησία, κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα. Και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφασίζει επί τη βάσει του Συντάγματος και των νόμων. Απαντά λοιπόν κατοχυρωμένα. Δεν είναι δηλαδή ο υπάλληλος ο οποίος θα λάβει εντολή «κάνε αυτό και κάνε το αύριο». Διότι αλλιώς δεν θα είχε και νόημα.

ΒΛΑΧΟΣ: Να το θέσω αλλιώς λοιπόν. Αν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, βγει και πει ότι δεν είναι νόμιμη η διαδικασία και ότι κακώς δινόντουσαν αυτά τα λεφτά από τους κρατικούς φορείς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα κινηθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες που είναι νόμιμες.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα ζητηθούν πίσω τα χρήματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ό,τι προβλέπεται από τον αντίστοιχο κώδικα και τους νόμους θα γίνει μέχρι κεραίας, σας διαβεβαιώ.

ΒΛΑΧΟΣ: Και ευθύνες πολιτικές δεν υπάρχουν για την καθυστέρηση υποβολής του ερωτήματος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να κάνετε όποια κρίση θέλετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, λέω αν εσείς αισθάνεστε ότι έχετε πολιτικές ευθύνες. Εσείς και προφανώς και ο κ. Πρωτόπαπας πριν από εσάς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω πει τι έχει κάνει η πολιτεία, τι έχει κάνει η κυβέρνηση, ξεκάθαρα. Από εκεί και πέρα κρίνονται οι πάντες. Πολύ περισσότερο κρίνονται οι πολιτικοί.

ΒΛΑΧΟΣ: Έστω και αν υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση κύριε υπουργέ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ενθαρρύνατε, είπατε, την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας από την Εθνική. Ωστόσο η κυβέρνηση έχει συνυπολογίσει το λεγόμενο γεωπολιτικό ρίσκο; Με δεδομένο ότι η τουρκική κυβέρνηση διατηρεί την απειλή πολέμου σε βάρος της χώρας μας, συνεχίζει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Θέλω να πω δηλαδή, τι θα γίνουν τα λεφτά των ταμείων και των ελληνικών νοικοκυριών, αν πάει κάτι στραβά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν διεθνείς κανόνες, που διέπουν αυτές τις σχέσεις και η Τουρκία είναι από τις χώρες η οποία υπακούει σ` αυτούς τους διεθνείς κανόνες. Και οφείλει να υπακούσει. Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνω ότι η εταιρεία, που λέγεται «Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος», η ιδιωτική αυτή επιχείρηση, έχει κάνει μια πολύ μεγάλη επένδυση σε περιοχές που κρίνει ότι θα αποδώσουν οικονομικά. Μια από αυτές είναι η επένδυση, που υπεγράφη μόλις χθες. Η κυβέρνηση -επαναλαμβάνω για δεύτερη φορά- ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Εάν θα μπορούσα να κάνω και ένα δεύτερο σχόλιο πολιτικής υφής, αυτό είναι ότι σε ορισμένα θέματα όπως, για παράδειγμα, η διπλωματία των σεισμών -την παραδεχτήκαμε όλοι στο παρελθόν- η περαιτέρω ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων, μπορεί να φέρουν τους δυο λαούς, τις δυο χώρες πιο κοντά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και ένα δεύτερο, συναφές ερώτημα, πώς εξηγείτε το γεγονός ότι ο ασύγκριτα μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος, η Citi- group, που διεκδικούσε ως αντίπαλος της Εθνικής την τουρκική τράπεζα, τελευταία στιγμή υπαναχώρησε και παραχώρησε τη θέση της υπέρ της Εθνικής; Δεν ήξερε τα συμφέροντά της, θέλω να πω, δεν είχε μεγαλύτερες δυνατότητες να την αγοράσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να το γνωρίζω αυτό. Μου ζητάτε να εξηγήσω μια επιχειρηματική δραστηριότητα, πώς σκέφτεται ένας διεθνής όμιλος. Ακόμη και ελληνικός όμιλος να ήταν δεν θα μπορούσα να γνωρίζω πώς σκέφτεται επιχειρηματικά και αποφασίζει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αφού όμως είναι υπερτιμημένη η εξαγορά, αυτό θέλω να πω, από την Εθνική.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σαν προέκταση του ερωτήματος του συναδέλφου, μήπως γνωρίζετε εάν ο κ. Αράπογλου προηγουμένως ήταν υπάλληλος της Citi-group;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω είχε εργαστεί και σ` αυτόν τον όμιλο. Το βιογραφικό του είχε δοθεί στη δημοσιότητα, όταν ανέλαβε. Φαντάζομαι θα το περιλαμβάνει.

ΒΛΑΧΟΣ: Μήπως μπορείτε να μας ενημερώσετε, για ποιο λόγο οι υπουργοί εξαφανίστηκαν από την προεκλογική εκστρατεία της ΔΑΠ, στη φοιτητική προεκλογική περίοδο και μόνο ο κ. Βουλγαράκης, τόλμησε να βγει στο αμφιθέατρο; Υπάρχει κανένας λόγος που οι υπουργοί δεν πάνε να στηρίξουν την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ή κάτι άλλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί υποτιμάτε τον κ. Βουλγαράκη, ο οποίος είναι υπουργός της κυβέρνησης; Μήπως δεν το θυμάστε.

ΒΛΑΧΟΣ: Από έναν εκπροσωπείται η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας θυμίζω, ότι πριν από δυο εβδομάδες, έγινε μια εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου ο ομιλών ήταν και ομιλών σε εκείνη την εκδήλωση. Και εγώ και ο κ. Βουλγαράκης διαθέτουμε ακόμα την υπουργική ιδιότητα. Εάν έχουν πάει και άλλοι υπουργοί και έχουν μιλήσει ειλικρινά δεν το θυμάμαι, δεν το γνωρίζω. Σε κάθε περίπτωση, εμείς ευχόμαστε στις νεολαίες μας να κάνουν τις καλύτερες, δυνατόν, εκλογές, να επιλέξουν τους καλύτερους γιατί αυτό θα βοηθήσει τα πανεπιστήμια και τη δική τους πορεία στη ζωή.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θέλω να ρωτήσω για το θέμα των Πακιστανών, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι μετά από παρέμβαση του κ. Βουλγαράκη, μέσω της πρεσβείας τους δέχθηκαν κάποια χρήματα και κάποιες άδειες παραμονής για να αλλάξουν τις καταθέσεις τους. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν υπάρξει αντιφατικές πληροφορίες στις εφημερίδες. Θυμάμαι την πρώτη φορά η πληροφορία ήταν ότι συνελήφθησαν από Έλληνες, ότι συνελήφθησαν από ξένους, εν συνεχεία η πληροφορία -καταγράφω πάντα δημοσιεύματα των εφημερίδων και των ΜΜΕ- ότι δεν συνελήφθησαν ακριβώς αλλά τους σταμάτησαν και τους έγιναν ορισμένες ερωτήσεις. Εν συνεχεία η πληροφορία από τον πρέσβη του Πακιστάν ότι ουδέποτε δέχθηκε κανενός είδους ενόχληση στην πρεσβεία. Εν συνεχεία μια άλλη πληροφορία ότι η πρεσβεία κινήθηκε με τον άλφα ή βήτα τρόπο. Τώρα κάτι καινούργιο, πριν από ένα μήνα ή πριν από λίγες ημέρες δημοσίευμα της «Καθημερινής» -αν θυμάμαι καλά- ανέφερε ότι μεταξύ τους κάποιοι είχαν ντυθεί αστυνομικοί και συνέλαβαν με χειροπέδες κάποιους άλλους υποδυόμενοι τους αστυνομικούς. Είναι τόσο αντιφατικά και τόσο πολλά. Ας περιμένουμε καλύτερα την όποια έρευνα που γίνεται από τη Δικαιοσύνη.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Σκοπεύει η κυβέρνηση και εσείς προσωπικά, να καλέσετε σε έναν διάλογο τους διευθυντές ειδήσεων και των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών ώστε να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα των μετρήσεων; Δηλαδή να αποκλειστούν τα δελτία αυτά από το ενδεχόμενο των μετρήσεων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας θυμίζω ότι ο διάλογος έχει ήδη ολοκληρωθεί. Σε αυτόν είχαν κληθεί 35 φορείς, μεταξύ των οποίων όλες οι Ενώσεις συντακτών, όλες οι Ενώσεις ιδιοκτητών, όλοι μετέχοντες στο γίγνεσθαι των ΜΜΕ και τοποθετήθηκαν και σε αυτό το θέμα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή υπάρχουν πληροφορίες πως έχετε στα χέρια σας μετρήσεις που αφορούν τη δική σας πολιτική καριέρα, μπορείτε να μας πείτε σε ποια εκλογική περιφέρεια τελικά θα είστε υποψήφιος για να μην το δούμε δημοσιευμένο υπό τη μορφή «παραπολιτικού» εντός των προσεχών εβδομάδων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω κάνει τέτοιες μετρήσεις και νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες το βράδυ στη ΝΕΤ και στην εκπομπή του κ. Πολίτη, ο κ. Γκαργκάνας, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, είπε ορισμένα πράγματα, στα οποία θα ήθελα το σχόλιό σας. Είπε ότι μπήκαμε με το σπαθί μας στην ΟΝΕ. Είπε ότι η κυβέρνησή σας ακολουθεί περίπου την ίδια οικονομική πολιτική με την προηγούμενη κυβέρνηση που αποσκοπεί στη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων και συγκράτηση των δαπανών. Και στο θέμα της καταγραφής των αμυντικών δαπανών, που είναι η μείζονα πολιτική αντιπαράθεση πάνω στο θέμα της απογραφής, είπε ότι «γι` αυτά τα θέματα δεν γίνεται να τοποθετηθώ δημόσια, ότι είχα να πω το είπα και έχει κάνει η τράπεζα το καθήκον της», αφήνοντας κατά τη γνώμη μου αιχμές ότι διαφωνούσε με αυτό τον τρόπο που έγινε η ιστορία αυτή. Έχει η κυβέρνηση κάποιο σχόλιο πάνω στις δηλώσεις του κ. Γκαργκάνα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Χθες ο κ. Παναγιωτόπουλος σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη είπε ότι επιθυμεί να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό σε κυβερνητική θέση, όταν τον ρώτησαν αν θα είναι τελικά εισηγητής στην αναθεώρηση του συντάγματος. Θα ήθελα να ρωτήσω, υπάρχει κάποια σκέψη, τώρα, σύντομα, να γίνει ανασχηματισμός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς το συνδυάζετε με μια δήλωση την οποία δεν γνωρίζω πως έχει διατυπωθεί. Σε κάθε περίπτωση ό,τι είχα να πω περί ανασχηματισμού το είπα και ότι είχε να πει ο Πρωθυπουργός το είπε, επίσης, πριν από μόλις ενάμισι-δυο μήνες.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Έχει γίνει πρόταση στον κ. Παναγιωτόπουλο να είναι πράγματι ο γενικός εισηγητής από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο θέμα της αναθεώρησης του συντάγματος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω ενημέρωση για κάτι τέτοιο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Άρα, προφανώς, για να μην το γνωρίζετε εσείς, μάλλον δεν έχει γίνει πρόταση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σημαίνει ότι τα γνωρίζω όλα. Ουδέποτε το υποστήριξα αυτό.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Επειδή είναι μια βασική επιλογή και εσείς εκπροσωπείτε την κυβέρνηση, υποθέτω ότι θα το ξέρατε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας θυμίζω ότι είναι μια διαδικασία κοινοβουλευτικών κομμάτων, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι βουλευτές, συμμετέχουν τα κόμματα. Δεν γνωρίζω κάτι αυτή τη στιγμή. Εάν το γνώριζα θα σας το έλεγα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Επειδή το είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος χθες, γι` αυτό σας ρωτώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατάλαβα το ερώτημά σας, απλώς δεν γνωρίζω να πω κάτι.

ΜΑΝΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, δύο σημαντικές γενικές γραμματείες, του Οικονομίας και η ΓΓΑ παραμένουν ακέφαλες για πάνω από έναν μήνα. Αυτό σημαίνει -η μεγάλη χρονική άνεση εννοώ- ή ότι είναι περιττή η στελέχωσή τους ή ότι υπάρχει ένα πρόβλημα συνεννόησης των υπουργών. Ειδικά για την ΓΓΑ. Πάνω από ένα μήνα, δεν είναι πολύ μεγάλο το διάστημα για μια τόσο σοβαρή θέση, να παραμένει χωρίς@.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θυμάμαι να είναι πάνω από έναν μήνα, ειδικά η ΓΓΑ.

ΜΑΝΗ: Καλά, ειδικά του κ. Μίχαλου είναι στους δύο μήνες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ειδικά η ΓΓΑ δεν νομίζω ότι είναι ένα μήνα@

ΜΑΝΗ: Ένα μήνα είναι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: @.αλλά με βρίσκετε απαράσκευο για να απαντήσω στο γιατί έχει υπάρξει αυτή η καθυστέρηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 4 April 2006 - 14:05:13 UTC