Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-04-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

Αθήνα, 6 Απριλίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο στις 11.00, θα μιλήσει στην Εθνική Συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με θέμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο, θα ήθελα να πω τα εξής:

Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» δημοσιεύει αφίσα που φέρει την υπογραφή της ΠΑΣΠ, δηλαδή της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ. Η αφίσα αναφέρεται στις φοιτητικές εκλογές στις 5 Απριλίου. Το σύνθημά της είναι «5 Απρίλη επιλέγω ΠΑΣΠ, γιατί όλα μπορούν να συμβούν». Κάτω από το σύνθημα αυτό απεικονίζονται οι γνωστοί δίδυμοι πύργοι της Νέας Υόρκης που κατέρρευσαν τον Σεπτέμβριο του 2001 στη γνωστή παγκοσμίως τρομοκρατική επίθεση που κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες πολίτες -μεταξύ αυτών και ελληνοαμερικανών- και συγκλόνισε, όλους τους έχοντες δημοκρατική ευαισθησία πολίτες, σε όλο τον κόσμο.

Όλοι θυμούνται ότι οι δίδυμοι πύργοι δεν κατέρρευσαν μόνοι τους, αλλά αφού έπεσαν πάνω τους δύο αεροσκάφη που προηγουμένως είχαν καταλάβει αεροπειρατές. Στην αφίσα της ΠΑΣΠ υπάρχει και αεροπλάνο έτοιμο να πέσει ή να επιτεθεί, καθώς πρόκειται περί πολεμικού αεροσκάφους, στους δίδυμους πύργους. Οι συνειρμοί είναι προφανείς και απαράδεκτοι. Προβάλλουν την τρομοκρατία, ασεβούν στα θύματα των απανταχού στον κόσμο τρομοκρατικών ενεργειών.

Η χώρα μας έχει πληρώσει με αίμα τρομοκρατικές ενέργειες. Όλοι οι δημοκρατικά ευαίσθητοι πολίτες καταδικάζουν τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες, όπως η αφίσα της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ. Καλούμε το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρό του να καταδικάσει σήμερα την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική ενέργεια της Νεολαίας του. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να αποδοκιμάσει το περιεχόμενο της αφίσας, να ζητήσει από τη Νεολαία του να την καταστρέψει και με δημόσια ανακοίνωσή της να ζητήσει συγνώμη γι` αυτή την απρέπεια.

Σας δείχνω την αφίσα, η οποία απεικονίζει τους δίδυμους πύργους με μπλε χρώμα, έχοντας επάνω δύο συνθήματα, δύο αναφορές: «Ιδιωτικά πανεπιστήμια», «νοθεία, διαφάνεια» και με πράσινο χρώμα το αεροσκάφος με ό,τι συμβολισμό μπορεί να έχει αυτή η απαράδεκτη ενέργεια.

Θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι αφίσα που έχει τύχει της έγκρισης του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, περιμένω να πάρει θέση το ΠΑΣΟΚ, εντός της ημέρας.

Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «ΧΩΡΑ» διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι από εμένα ή από κάποιο άλλο πρόσωπο εκ μέρους μου ασκήθηκαν πιέσεις στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA. Με αφορμή αυτούς τους αβάσιμους και ψευδείς, σε ό,τι με αφορά, ισχυρισμούς, έστειλα σήμερα στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ALPHA κ. Νίκο Χατζηνικολάου, την ακόλουθη επιστολή: «Αγαπητέ κ. Χατζηνικολάου, όχι χωρίς έκπληξη είναι η αλήθεια, διάβασα σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΧΩΡΑ», στο οποίο μου αποδίδεται ότι ασκώ ποικίλες πιέσεις προς τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, είτε εγώ ο ίδιος, είτε μέσω τρίτου μη κατονομαζομένου προσώπου που αναφέρεται ως εθνικός διαφημιστής. Δοθέντος του ότι το δημοσίευμα επικαλείται το κανάλι του οποίου είστε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, δοθέντος του ότι οι εις βάρος μου ισχυρισμοί δημοσιεύονται στην εφημερίδα της οποίας ο εκδότης είναι και βασικός συνεργάτης του ALPHA, δοθέντος του ότι οι ισχυρισμοί που αφορούν το πρόσωπό μου είναι παντελώς ψευδείς, παρακαλώ να γνωστοποιήσετε δημόσια το εάν κάποιος τρίτος και ποιος εν αγνοία μου χρησιμοποίησε το όνομά μου στην οποιαδήποτε συναλλαγή του με τον ALPHA και τούτο για να ασκήσω όλα τα νόμιμα δικαιώματά μου».

Κλείνοντας αυτή την εισαγωγική μου δήλωση προς εσάς, σας λέω ότι οδηγήθηκα σε αυτή την ενέργεια, ώστε να φανεί ποιος είναι αυτός που επιχειρεί να εκβιάσει.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Το δημοσίευμα αυτό λέει και κάτι άλλο: Ότι προσπαθείτε να κλείσετε και την ίδια την «ΧΩΡΑ» και να απολυθεί ο ίδιος ο κ. Τράγκας από τον ALPHA, αν δεν κάνω λάθος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω στείλει μια επιστολή στον κ. Χατζηνικολάου. Θεωρώ απαράδεκτο τον οποιοδήποτε υπαινιγμό, την οποιαδήποτε ευθεία βολή εναντίον μου για τέτοιου είδους ενέργειες που δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ούτε εγώ, ούτε άλλο μέλος αυτής της κυβέρνησης, σε σχέση με τον Τύπο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είναι λίγο παράξενος ο συμψηφισμός που πάτε να κάνετε για την αφίσα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ με όσα χυδαία συνέβησαν, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στα Γιάννενα, αλλά είναι δικό σας θέμα. Χθες, μας είπατε ότι ο Πρωθυπουργός έχει φέρει ένα νέο πολιτικό πολιτισμό. Δεδομένου ότι έχουμε τα δύο γεγονότα της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων, πριν λίγο καιρό είχαμε το βουλευτή κ. Ιωαννίδη να μιλά «για μαλάκυνση του ΠΑΣΟΚ» και χθες είχαμε τον υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη να λέει για το ΠΑΣΟΚ, όταν αποχώρησε από τη Βουλή «νομίζουν ότι βρέχει όταν τους συμβαίνει κάτι άλλο», δύο τινά συμβαίνουν: Είτε το μήνυμα του κ. Καραμανλή για νέο πολιτικό πολιτισμό είναι ασθενές, είτε η Νέα Δημοκρατία είναι ανεπίδεκτη μαθήσεως. Ποιο προτιμάτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αμείβεστε από εμένα. Αμείβεστε από το σταθμό σας για να κάνετε σχόλια στο σταθμό σας. Στην αίθουσα αυτή να υποβάλλετε ερωτήματα, αν θέλετε. Οι κρίσεις σας, ως κρίσεις ελεύθερου δημοσιογράφου, είναι και θα είναι πάντοτε σεβαστές. Σε κάθε περίπτωση, διαφωνώ με τα περί συμψηφισμών που λέτε. Θέλω να υπενθυμίσω ότι στις αναφορές που κάνατε, ξεχάσατε να πείτε ποια ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης. Θέλω να επαναλάβω, για μια ακόμη φορά, ότι αυτή η απαράδεκτη ενέργεια, την οποία αναδεικνύει σήμερα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα εφημερίδας υπάρχει σήμερα@

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από δύο ημέρες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: @και πριν από δύο ημέρες, ενδεχομένως, όπως λέει ο κ. Σταματόπουλος. Αυτή, λοιπόν, η απαράδεκτη ενέργεια καταδικάζεται από όλους τους δημοκρατικά ευαίσθητους πολίτες, οι οποίοι βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν υποθάλπουν λογικές τρομοκρατίας. Περιμένουμε και από το ΠΑΣΟΚ να την καταδικάσει και να την αποδοκιμάσει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θεωρείτε πολιτική αυτή η απάντηση του κ. Αλογοσκούφη; Νομίζουν ότι «βρέχει όταν τους συμβαίνει κάτι άλλο»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχει ένα θέμα πολιτικής ουσίας σε ό,τι αφορά το νόμο για τις μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ. Η εικόνα που έχει δώσει η κυβέρνηση και το σύνολο των υπουργών που συμμετέχουν στη Διυπουργική, είναι ότι ο νόμος αυτός εξαντλείται στην εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής. Σας ρωτώ ευθέως, θα υπάρξουν αλλαγές στους κανονισμούς των προβληματικών ΔΕΚΟ μέσα στο χρονοδιάγραμμα που προϋποθέτει ο νόμος ή θα μείνουν όλα ως έχουν πλην της εισοδηματικής πολιτικής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως πολύ σωστά είπατε, ο νόμος προβλέπει μια σειρά από ρυθμίσεις. Οι ρυθμίσεις αυτές, όπως θέλει ο νόμος, θα γίνουν πράξη.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Αναφέρομαι ειδικά στους κανονισμούς των ζημιογόνων ΔΕΚΟ. Αλλαγές εκεί θα γίνουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας επαναλαμβάνω ότι ο νόμος προβλέπει μια σειρά από θέματα. Όλα λοιπόν τα θέματα, όπως τα προβλέπει ο νόμος, θα γίνουν πράξη.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Υπάρχει μια επιστολή της Κομισιόν για το βασικό μέτοχο, με αφορμή την υπουργική απόφαση τον Νοέμβριο του 2005.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει πληροφορία ότι θα έρθει τέτοια επιστολή. Δεν έχει φτάσει στα χέρια μου ακόμη.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μια διευκρίνιση: Η πληροφορία που λέτε υπάρχει σε εσάς από την Κομισιόν, από τις Βρυξέλλες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πληροφορία είναι.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Έγκυρη, υποθέτω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω και εγώ τις πληροφορίες μου ως παλιός δημοσιογράφος.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Επίσημη εννοώ. Δεν είναι δημοσιογραφική η πηγή. Θέλω να πω ότι είναι από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επισήμως, όπως σας είπα, δεν έχω τίποτα στα χέρια μου. Εάν έχω, θα σας το γνωστοποιήσω, όπως έκανα άλλωστε σε όλη αυτή τη διάρκεια των μηνών που συζητήθηκε το θέμα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Γνωρίζετε εάν η ΟΝΝΕΔ ή η κυβέρνηση ή ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας έχει αναλάβει να βρει τα πρόσωπα εκείνα τα οποία πρωταγωνίστησαν στα χυδαία συνθήματα κατά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και να τα διαγράψει ενδεχομένως από τη ΔΑΠ ή από τη Νεολαία της Νέας Δημοκρατίας; Το ρωτώ αυτό, με αφορμή μια δήλωση της κ. Παπαρήγα, χθες, ότι εάν συνέβαιναν αυτά, εάν λέγονταν αυτά από μέλη της ΚΝΕ θα τα είχε διαγράψει η ίδια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζω ότι ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ έχει ήδη κάνει δήλωση, με την οποία καταδικάζει μεμονωμένες ενέργειες.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πέραν τούτου, ουδέν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού σας είπα δεν γνωρίζω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε χθεσινή ομιλία του, τάχθηκε υπέρ ενός ασφαλιστικού συστήματος που να ταιριάζει στις καταστάσεις που έχουμε των συνεχών αλλαγών στην απασχόληση και στην κινητικότητα της απασχόλησης. Αυτό το πλαίσιο ταιριάζει με το πλαίσιο του διαλόγου που ξεκινά η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό ή και των αλλαγών που θέλει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε; Δεν αντιλαμβάνομαι το ερώτημά σας «εάν ταιριάζει το πλαίσιο α@ με το πλαίσιο β@»;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το πλαίσιο που έβαλε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τις αλλαγές που θέλει η κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει πει ξεκάθαρα κάτι: Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, τα οποία δεν πρέπει να αφήσουμε να αντιμετωπίσουν τα παιδιά μας αύριο. Η κυβέρνηση έχει καλέσει τα κόμματα να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Όλα αυτά έχουν ειπωθεί σε δημόσιες δηλώσεις. Από εκεί και πέρα, τα κόμματα τοποθετούνται ανάλογα με το πώς εκείνα κρίνουν και εκτιμούν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει ένα βήμα ακόμη και βάζει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Η κυβέρνηση, πώς το σχολιάζει αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω σχόλιο ακόμα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω κατ` αρχάς αν είστε ενήμερος για το περιεχόμενο της κατάθεσης του κ. Αγγέλου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να κάνω μια ερώτηση επί της ουσίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχει ένα θέμα που έχει προκύψει, ο κ. Αγγέλου κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής ότι δεν είχε συστήσει κανείς από την κυβέρνηση προς τον κ. Κορωνιά, ότι πρόκειται για ένα θέμα υψίστης εθνικής ασφαλείας, όταν αυτός ανέφερε το περιστατικό των υποκλοπών. Θέλω να ρωτήσω, εάν αυτό το επιβεβαιώνετε ως υπουργός που εμπλέκεστε στην υπόθεση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με την έκφραση «εμπλέκεστε», εννοείτε τη συνέντευξη Τύπου την οποία έδωσα μαζί με τους άλλους δύο υπουργούς.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Βεβαίως, σε αυτό το περιορίζω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Δεν γνωρίζω την ακριβή διατύπωση. Μπορείτε να μου επαναλάβετε τι είπε ο κ. Αγγέλου;

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ο κ. Αγγέλου είπε ότι κανείς από την κυβέρνηση δεν συνέστησε στον κ. Κορωνιά να μην προσφύγει στην ΑΔΑΕ με το επιχείρημα ότι η υπόθεση είναι ύψιστης εθνικής ασφάλειας. Σας υπενθυμίζω ότι ο κ. Κορωνιάς στην κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής είχε πει ότι δεν προσέφυγε στην ΑΔΑΕ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας θυμίζω ότι το αίτημα του κ. Κορωνιά να συναντήσει τότε τον Πρωθυπουργό και έτσι συνάντησε τον κ. Αγγέλου, ήταν για θέμα υψίστης εθνικής ασφαλείας. Κατά συνέπεια είναι ένα επιχείρημα, ένας χαρακτηρισμός ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί ήδη από τον κ. Κορωνιά. Άρα δεν θα χρειαζόταν η κυβέρνηση να επισημάνει ότι το θέμα που ήρθατε να μας πείτε ότι είναι υψίστης ασφαλείας, είναι υψίστης ασφαλείας. Θα ήταν μια υπερβολή. Σε κάθε περίπτωση ισχύει αυτό που έχω πει και άλλες φορές σ` αυτή την αίθουσα, όπως το είπαν και οι αρμόδιοι υπουργοί στην Επιτροπή της Βουλής. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σύμφωνη με τη χθεσινή έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, τα αεροσκάφη της CIA που μετέφεραν υπόπτους για τρομοκρατία, προσγειώθηκαν στην Αθήνα τουλάχιστον 8 φορές. Δεν ξέρετε τίποτε ακόμη ή έγιναν όλα νομότυπα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα έχει απαντηθεί. Σας θυμίζω ότι έχει σταλεί και επιστολή για το θέμα της Σούδας από τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρη στον πρώην υπουργό Εξωτερικών κ. Μολυβιάτη. Από τις έρευνες που έγιναν τότε δεν θυμάμαι να προέκυψε κάτι. Τα έχουμε πει πάλι στο press room. Σύμφωνα με τις σημειώσεις που έχω από εκείνη την περίοδο, σε σχετικές ερωτήσεις είχα πει -και το επαναλαμβάνω- ότι έχουν τηρηθεί για τις διελεύσεις όλων των αεροσκαφών όλοι οι κανόνες εναέριας κυκλοφορίας που τηρούνται διεθνώς.

ΜΙΧΑΗΛ: Διαβάζουμε και πληροφορούμαστε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει μια εξόρμηση στην περιφέρεια και σε όλη την ελληνική κοινωνία με περιοδείες των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, προεξάρχοντος του Πρωθυπουργού, αρχής γενομένης από το επόμενο Σαββατοκύριακο για να αποκαλύψει τα ψέματα που μέχρι τώρα η αντιπολίτευση προβάλλει. Μπορείτε να μας πείτε, ποια μπορεί να είναι αυτά τα ψέματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πάρα πολλά. Θα τελειώσουμε το βράδυ άμα αρχίσουμε να τα αναφέρουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Ενδεικτικά, για να καταλάβουμε τι είδους ψέματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Θυμηθείτε: Τι λέει η αντιπολίτευση για το ΛΑΦΚΑ; Λέει ότι δεν λύσαμε το θέμα του ΛΑΦΚΑ. Τι λέει η αντιπολίτευση για τα πανωτόκια; Λέει ότι δεν λύθηκε το θέμα των πανωτοκίων. Έχω έρθει με συγκεκριμένα στοιχεία. Για το ΛΑΦΚΑ θεωρώ ότι ούτε καν χρειάζεται να υπάρξει απάντηση, αφού ο Πρωθυπουργός, όχι απλώς έλυσε το θέμα, αλλά φρόντισε δίδοντας οδηγίες στα αρμόδια υπουργεία για το πού πρέπει να δοθούν και χρήματα σε βάθος χρόνου, δηλαδή αναδρομικά. Για τα πανωτόκια μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, έδωσα μια σειρά από στοιχεία για τα ποσοστά των αγροτών που έχουν ωφεληθεί από τη ρύθμιση που έκανε η κυβέρνηση. Υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα θέματα. Μπορώ να σας προμηθεύσω με τους καταλόγους εκείνους τους οποίους θα χρησιμοποιήσουν, είμαι βέβαιος, όλοι οι υπουργοί. Σε κάθε υπουργείο, σε κάθε τομέα υπάρχουν θέματα.

ΜΙΧΑΗΛ: Γιατί έχει αργήσει όμως;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω ένα άλλο παράδειγμα, έτσι πολύ απλά, το οποίο θα το κατανοήσουμε όλοι. Διαβάζω κατά καιρούς ότι συστήθηκαν νέα νομικά πρόσωπα, νέες γραμματείες. Γνωρίζετε ότι μεταξύ των γραμματειών που λέει το ΠΑΣΟΚ ότι συστήθηκαν και είναι καινούργιες εννοεί τη Γραμματεία Επικοινωνίας και τη Γραμματεία Ενημέρωσης; Γραμματείες που υπήρχαν προηγουμένως μέσα στο Υπουργείο Τύπου. Το Υπουργείο Τύπου καταργήθηκε. Υπάρχουν μόνο οι δύο γραμματείες και την ύπαρξη αυτή των ήδη υφιστάμενων γραμματειών, την αναφέρει το ΠΑΣΟΚ ως σύσταση νέων γραμματειών. Δηλαδή μικρά ή μεγάλα θέματα τα παραποιεί, προσπαθώντας να δημιουργήσει εντελώς ψευδείς εντυπώσεις στον κόσμο.

ΜΙΧΑΗΛ: Κατά συνέπεια, να συμπεράνω, ότι τους κατηγορείτε για στρεψοδικία και για παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, το έχω κάνει πολλές φορές.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά για το ΛΑΦΚΑ, ακόμα δεν έχουν πάρει τίποτε οι συνταξιούχοι. Σύμφωνα με τη ρύθμιση της κυβέρνησης, στο δεύτερο εξάμηνο του 2006 και για πέντε δόσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για τα αναδρομικά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, για τα αναδρομικά. Αλλά δεν έχουν πάρει τίποτε μέχρι τώρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να θυμηθούμε τι γινόταν με το ΛΑΦΚΑ. Να θυμηθούμε εκείνες τις παρατάσεις που έδινε @

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν χρειάζεται. Ξέρουμε πολύ καλά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να θυμηθούμε εκείνες τις παρατάσεις που έδινε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τελευταία λίγο πριν τις εκλογές, για ακόμη δύο ή τρία χρόνια, αν θυμάμαι καλά. Αυτή λοιπόν ήταν απόφαση του ΠΑΣΟΚ, η οποία ταλαιπωρούσε ακόμα εκείνους τους πολίτες που από το 1997 -αν δεν με απατά η μνήμη μου- έπρεπε να είχαν σταματήσει να πληρώνουν εισφορά υπέρ του ΛΑΦΚΑ. Μετά από πολλά χρόνια κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αυτή η κυβέρνηση ήρθε και έλυσε το πρόβλημα χωρίς να έχει δεσμευτεί προεκλογικά. Ρυθμίζει έτσι ώστε να πάρουν στα χέρια τους οι συνταξιούχοι χρήματα αναδρομικών. Και έρχεται το ΠΑΣΟΚ να πει αυτά που λέει.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κυβέρνηση έχει πει ότι τις επόμενες ημέρες, όταν πια θα επιτραπεί και η τυπική συνταγματική προθεσμία, θα ανακοινώσετε τις προτάσεις σας για τη συνταγματική αναθεώρηση. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν μέσα σε αυτό το πακέτο των προτάσεων, υπάρχει πρόθεση να υπάρχει και πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο. Το πακέτο των προτάσεων που θα κατατεθούν, το έχει περιγράψει ο Πρωθυπουργός σε μια ομιλία που έκανε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Σας παραπέμπω σ` αυτή την ομιλία. Είναι κάτι παραπάνω από σαφή τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή με τα πανωτόκια, πολλοί δεν πρόφτασαν, μήπως πρόκειται να γίνει και κάποιος άλλος νόμος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα και προχθές και είπα ότι δεν έχω γνώση κάποιου τέτοιου θέματος νέας ρύθμισης, για το αν υπάρχει κάποιο μικρό ποσοστό ανθρώπων που δεν «πρόφτασαν», όπως λέτε. Όταν έχω κάτι περισσότερο, θα σας ενημερώσω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέτουν πάλι οι αγρότες αυτό το θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αμφισβητώ ότι το ερώτημά σας έχει βάση, εννοώ ότι από κάπου θα ξεκινάει, αλλά δεν έχω να πω κάτι περισσότερο. Σας θυμίζω ότι ένα ποσοστό της τάξης του 70% των προβλημάτων λύθηκε με τη ρύθμιση που έγινε για τα πανωτόκια. Σας έχω δώσει συγκεκριμένους αριθμούς στο παρελθόν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποιοι είναι οι λόγοι που η κρατική τηλεόραση παίζει λεπτό προς λεπτό και σε ζωντανή σύνδεση την επιστροφή του Βαβύλη από τη Ρώμη; Ξέρει κάτι παραπάνω για την έκβαση της υπόθεσης; Θα λάμψει η αλήθεια ή εξυπηρετεί κάποιες επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να βγάλετε όποια αυθαίρετα συμπεράσματα θέλετε. Σε ό,τι αφορά την κρατική τηλεόραση, αυτό το οποίο έχω πει πολλές φορές είναι ότι έχει περάσει ανεπιστρεπτί η περίοδος εκείνη -και όχι μόνο λόγω αλλαγής κτιρίου ή χώρου- όπου ήταν σε ευθεία σύνδεση, σε «ομφάλιο λώρο» η κρατική τηλεόραση με την οδό Ζαλοκώστα, το πρώην Υπουργείο Τύπου. Η κρατική τηλεόραση λειτουργεί με τους κανόνες της αγοράς, του ανταγωνισμού. Λειτουργεί ανεξάρτητη, χωρίς κανενός είδους πολιτικές παρεμβάσεις από τον εποπτεύοντα υπουργό πολιτικά, δηλαδή, από τον έχοντα την τιμή να σας ομιλεί.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και αξιολόγησε ως σοβαρότερο θέμα την επιστροφή του Βαβύλη, σαν πρώτο θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πέρασα 20 χρόνια στη δημοσιογραφία. Δεν είμαι ούτε αρχισυντάκτης, ούτε διευθυντής πλέον. Έχω δηλώσει την πρόθεσή μου να μην επιστρέψω στη δημοσιογραφία. Κατά συνέπεια, ό,τι είχα να κάνω είχα κάνει στη δημοσιογραφία, το έχω τελειώσει. Δεν έχω κανενός είδους τέτοια πρόθεση από τη θέση του υπουργού να ξαναγίνω αρχισυντάκτης, οποιουδήποτε τηλεοπτικού μέσου, σεβόμενος πάντοτε όλα τα ΜΜΕ.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 6 April 2006 - 13:05:12 UTC