Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-05-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 5 Μαΐου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αυτές τις ημέρες έχουμε τις εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Forum. Ανησυχεί η κυβέρνηση για τυχόν προβλήματα που θα προκληθούν στην Αθήνα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη Δημοκρατία, όπου ο σεβασμός της ελευθερίας της έκφρασης είναι απόλυτος, με βασικό όμως δεδομένο και προϋπόθεση ότι αντίστοιχος πρέπει να είναι και ο σεβασμός από όλους της ειρηνικής έκφρασης των απόψεων και της νομιμότητας.

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τις προτάσεις του κ. Παπανδρέου χθες, όσον αφορά το ασφαλιστικό, αλλά και την πρότασή του να πάει το θέμα των υποκλοπών σε εφέτη ανακριτή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να αρχίσω από το δεύτερο. Θα σας διαβάσω -πιθανόν δεν τη γνωρίζετε- μια δήλωση που έκανε προ ολίγου ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσης Παπαληγούρας: «Όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αποτάθηκε στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση των υποκλοπών. Κατά συνέπεια, κάθε ενδεχόμενη πρωτοβουλία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης -όπως ενδεικτικά η ανάθεση της υπόθεσης σε Εφέτη-Ανακριτή- χαιρετίζεται ιδιαίτερα θετικά από την κυβέρνηση». Στο πρώτο θέμα που με ρωτήσατε, θα έλεγα ότι ο κ. Παπανδρέου, για μια ακόμη φορά, δεν προσέθεσε τίποτα καινούργιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω, τι σημαίνει για την κυβέρνηση το γεγονός ότι οι νέες αποκαλύψεις της ΑΔΑΕ δείχνουν προς την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και συγκεκριμένα των μυστικών υπηρεσιών της Αμερικής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει πει από την αρχή ότι όποια στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια βοηθούν στη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης. Μια διαλεύκανση που -το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά- επιθυμεί σφόδρα η κυβέρνηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Από τη στιγμή όμως που επιβεβαιωθεί πως πίσω από όλη αυτή την ιστορία είναι ενδεχομένως οι μυστικές υπηρεσίες ενός τρίτου κράτους ή της Αμερικής πιο συγκεκριμένα, δεν θα υπάρχει πρόβλημα για την κυβέρνηση από τη στιγμή που τίθεται αυτομάτως ζήτημα εθνικού συμφέροντος ή εθνικού ενδιαφέροντος; Να το κάνω πιο συγκεκριμένο: Δεν διακυβεύονται ή διαταράσσονται ως ένα βαθμό οι διακρατικές σχέσεις μεταξύ@;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να απαντήσω φυσικά στην υποθετική ερώτηση που μου κάνατε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι, με βάση όμως τις αποκαλύψεις αυτές της ΑΔΑΕ, δηλαδή από τη στιγμή που δείχνουν μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών και από τη στιγμή που δεν έκανε το απαραίτητο βήμα ο κ. Λαμπρινόπουλος να σηκώσει το τηλέφωνο και να καλέσει προς τη Μέριλαντ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Η κυβέρνηση έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Τι συνέχεια θα υπάρξει, γνωρίζετε, με τη σύλληψη των τριών βουλευτών του Ευρωκοινοβουλίου για τη διαμαρτυρία που έκαναν μαζί με μέλη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ΚΚΕ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζετε ότι έρχονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα αρκετές χιλιάδες Ευρωπαίων πολιτών, καθώς και πολίτες από άλλες χώρες. Τα happenings είναι μια μορφή διαμαρτυρίας, τα οποία γίνονται σε πολλά μέρη του κόσμου, έχουν όμως -και πρέπει να έχουν- τα όριά τους. Όποιοι οργανώνουν τέτοιες μορφές διαμαρτυρίας πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τεχνάσματα και άλλες παραπειστικές τακτικές, να αναλογίζονται τις ευθύνες που έχουν και οι ίδιοι, ειδικά μάλιστα όταν γίνεται προσπάθεια τέτοια happenings να οργανωθούν σε χώρους, όπως είναι τα αστυνομικά τμήματα, τα οποία φυλάσσονται, όπως γνωρίζετε, από ένστολους με όπλα. Θα πρέπει, λοιπόν, όλες αυτές οι διαμαρτυρίες να γίνονται με πολύ μεγάλη σύνεση. Για περισσότερες λεπτομέρειες απευθυνθείτε παρακαλώ στο αρμόδιο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

ΜΑΝΗ: Είπατε πριν ότι είναι σεβαστή η έκφραση διαμαρτυρίας των άλλων, αρκεί να είναι ειρηνική. Σωστά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έκανα μια συνολική τοποθέτηση.

ΜΑΝΗ: Τι δεν ήταν ειρηνικό σήμερα από τη διαμαρτυρία του Φόρουμ στο Αστυνομικό Τμήμα που οδήγησε τα ΜΑΤ να τους συλλάβουν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τις λεπτομέρειες ενός συγκεκριμένου συμβάντος, το οποίο έχει και αστυνομικές διαστάσεις. Όταν κάποιος επιθυμεί να εισέλθει σε Αστυνομικό Τμήμα πρέπει να συμπεριφέρεται ανάλογα.

ΜΑΝΗ: Μπήκαν για να μιλήσουν με τον Διοικητή. Δεν μπήκαν για να κάνουν κατάληψη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αν είχαν ζητήσει να μιλήσουν με τον Διοικητή, είμαι βέβαιος ότι ο Διοικητής θα τους δεχόταν και θα τους πρόσφερε αναψυκτικά κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους.

ΜΑΝΗ: Μια συμπληρωματική ερώτηση σε αυτά που είπατε ότι, δηλαδή, τα Αστυνομικά Τμήματα φυλάσσονται από ένστολους με όπλα. Δηλαδή, ότι θα μπορούσε κάποιος να παρασυρθεί και να τραβήξει σκανδάλη; Αυτό εννοείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Είναι γνωστό ότι όσοι επιθυμούν να εισέλθουν σε οποιονδήποτε χώρο που φυλάσσεται από ένστολους, είτε στρατόπεδο είναι, είτε Αστυνομικό Τμήμα σε όλο τον κόσμο, πρέπει να ακολουθούν ορισμένες διαδικασίες. Λέω το αυτονόητο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κατελήφθη το Αστυνομικό Τμήμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γι` αυτό το θέμα να απευθυνθείτε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Σε ό,τι αφορά τις υποκλοπές, είπατε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί σφόδρα τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Η διαλεύκανση δεν είναι αυτοσκοπός. Φαντάζομαι ότι μετά τη διαλεύκανση συνήθως -γι` αυτό γίνεται εξάλλου- επέρχονται κάποιες κυρώσεις, κάποιες αντιδράσεις. Εσείς τι σκέφτεστε να κάνετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμείς θέλουμε να διαλευκανθεί η υπόθεση. Όλα τ` άλλα έπονται. Εσείς προφανώς προτρέχετε. Σημασία έχει να προχωρήσει η διαλεύκανση της υπόθεσης με τη συλλογή όλων των απαραίτητων στοιχείων. Και αυτό γίνεται.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση το γεγονός ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες αποκαλύφτηκαν πολύ περισσότερα πράγματα από όσα αποκαλύφτηκαν μέσα στους 11 μήνες που η κυβέρνηση είχε αναθέσει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω επαναλάβει την ίδια απάντηση πάρα πολλές φορές σε αυτή την αίθουσα. Δεν θα κουραστώ να σας εξηγώ ότι έγινε αστυνομική έρευνα, υπάρχει δικαστική έρευνα, υπάρχει τεχνική έρευνα. Η πρώτη έρευνα έγινε από τις εντεταλμένες αστυνομικές αρχές. Συνεχίζεται η διερεύνηση της υπόθεσης από τον άλλον πυλώνα της Δημοκρατίας μας, τη Δικαιοσύνη. Γίνεται παράλληλα έρευνα και από ανεξάρτητες αρχές. Όλες αυτές οι έρευνες συμβάλλουν στη συγκέντρωση εκείνων των στοιχείων που είναι απαραίτητα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Ένα σχόλιο, αν θέλετε, για την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει μουσουλμάνα υποψήφια στη Ξάνθη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν σχολιάζω μία κομματική υποψηφιότητα του ΠΑΣΟΚ.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 5 May 2006 - 13:05:15 UTC