Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-05-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 15 Μαΐου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Αύριο, Τρίτη 16 Μαΐου, στις 10:30 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, με θέμα την ενεργειακή στρατηγική της χώρας. Όπως συμβαίνει, μετά από κάθε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν θα γίνει η ημερήσια ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Θα σας ενημερώσει ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ρουσόπουλος, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Σήμερα, υπάρχει μια σειρά πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων. Θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτό της «Ελευθεροτυπίας», το οποίο αναφέρεται στη δραστηριότητα Αμερικανίδας πράκτορος στη χώρα μας και στις επαφές που είχε με τον πρώην υπουργό Δημοσίας Τάξεως κ. Βουλγαράκη. Θέλω να σημειώσω και το δημοσίευμα των «Νέων» που αναφέρεται στις περαιτέρω αποκαλύψεις για το θέμα των καταγγελιών περί απαγωγών Πακιστανών. Όλα αυτά δημιουργούν ένα κλίμα γύρω από το πρόσωπο του κ. Βουλγαράκη. Θέλω να ρωτήσω εάν ο κ. Βουλγαράκης εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα είπα την Παρασκευή.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα ήθελα, επειδή σήμερα προκύπτουν νέα δεδομένα, να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση αξιολογεί αυτά τα δεδομένα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι η κυβέρνηση εμμένει σε όσα είπα, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, την Παρασκευή. Δεν έχει αλλάξει τίποτα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ήταν ενήμερη η κυβέρνηση για τις αρμοδιότητες της κ. Τάουνσεντ; Επίσης, θα ήθελα να μου πείτε εάν και εφόσον ήταν ενήμερη για τις αρμοδιότητες της κ. Τάουνσεντ, που είχε να κάνει με παρακολουθήσεις, τι ακριβώς συζητούσε με την@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Φοβούμαι ότι έχετε ξεχάσει τις ανακοινώσεις του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, από εκείνη την περίοδο, που αναφέρονται και μάλιστα αναλυτικά στις συναντήσεις που είχε ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκης με την κ. Τάουνσεντ και με άλλους αξιωματούχους στη χώρα μας ή όταν επισκέφθηκε ο κ. Βουλγαράκης τις ΗΠΑ.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ακριβώς αυτό ρωτώ. Επειδή έχουν ανακύψει αυτά τα ζητήματα, θέλω να ρωτήσω εάν αυτά τα ζητήματα είχαν να κάνουν με τις δραστηριότητες της κ. Τάουνσεντ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσες συναντήσεις έγιναν πραγματοποιήθηκαν φανερά. Δεν υπάρχει τίποτα που να έχει αποκρυβεί.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα της απαγωγής των Πακιστανών στον Πακιστανό ομόλογό του με τον οποίο συναντάτε σήμερα; Επιπλέον, να ρωτήσω εάν θα του θέσει και το ζήτημα της κατασκευής και διάδοσης πυρηνικών όπλων ή έχει επιλεκτική ευαισθησία και αναφέρεται μόνο σε ό,τι αφορά στο Ιράν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το ταξίδι του Πακιστανού Πρωθυπουργού στην Ελλάδα προετοιμάζεται εδώ και πολύ καιρό, όπως γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν αυτά τα θέματα. Όσον αφορά στα θέματα που θα συζητήσουν οι δύο Πρωθυπουργοί θα ενημερωθείτε μετά το τέλος της συνάντησης από τους δύο Πρωθυπουργούς.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχουμε κανένα νέο από το «αντάρτικο» της Δυτικής Θράκης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε. Εγώ δεν γνωρίζω κανένα «αντάρτικο».

ΣΙΔΕΡΗΣ: Για τον βουλευτή σας, τον κ. Ιλχάν, ρωτώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι εννοείτε;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ότι έχει υπογράψει, ότι είναι η υπογραφή του μαζί με άλλες 600, που μιλάει για «τουρκική μειονότητα». Αυτό δεν εκθέτει τη Νέα Δημοκρατία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι δεδομένη η ευαισθησία της ελληνικής Πολιτείας για τα θέματα της προστασίας των μειονοτήτων. Στη Θράκη, η σημερινή κυβέρνηση χτίζει καθημερινά με την πολιτική της, μια δημοκρατική κοινωνία πρότυπο, απολύτως συμβατή με τις αρχές και τις αξίες της ευρωπαϊκής οικογένειας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σεβαστό. Εγώ ρώτησα για το συγκεκριμένο βουλευτή. Τι κάνει η κυβέρνηση σε σχέση με το συγκεκριμένο βουλευτή, όχι για την πολιτική σας στη Θράκη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάθε αιρετός εκπρόσωπος της μειονότητας, έχει το δικαίωμα μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων που ισχύουν στη χώρα μας να εκφέρει τις απόψεις του και να μετέχει στο δημόσιο διάλογο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, συγνώμη, αλλά είναι αιρετός εκπρόσωπος του ελληνικού λαού, όχι της μειονότητας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βρίσκω επιλεκτική την απομόνωση που γίνεται από μεγάλη μερίδα του Τύπου, των ΜΜΕ, στο πρόσωπο του συγκεκριμένου βουλευτή, τη στιγμή που το συγκεκριμένο κείμενο το έχουν υπογράψει εκατοντάδες εκπρόσωποι της μειονότητας, μεταξύ των οποίων και εκλεγμένοι εκπρόσωποι της μειονότητας στην προηγούμενη Βουλή στην οποία και εκπροσωπούσαν τα σημερινά κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτό που γίνεται είναι πολύ υποκριτικό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ωραία. Τέλεια. Δεν έχουμε όμως τον κ. Βούτση, ούτε τον κ. Αθανασάκη μπροστά μας. Εάν τους είχαμε θα τους ρωτούσαμε. Έχουμε εσάς και αναφερόμαστε στο δικό σας βουλευτή. Είναι επικριτική και επιλεκτική η αναφορά όταν αναφέρεται σε «τουρκική μειονότητα» και καταργεί τη Συνθήκη της Λωζάνης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ήθελα να σας ρωτήσω, εάν αναγνωρίζετε στο βουλευτή κ. Αχμέτ Ιλχάν και το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού της εθνικότητας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα κάνω καμία αναφορά σε θέματα διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένη θέση επί του θέματος, η οποία είναι και διεθνώς αποδεκτή και είμαι βέβαιος ότι τη γνωρίζετε. Για περισσότερα, όσον αφορά το ειδικό θέμα, παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εξωτερικών.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χρειάζεται άδεια της Άγκυρας για να γίνουν σεισμογραφικές έρευνες στα ανοιχτά της Κρήτης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γιατί το λέτε αυτό;

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Διότι ξεκίνησαν να γίνουν κάποιες σεισμογραφικές έρευνες, ανεστάλησαν, για να επαναληφθούν με την άδεια και του τουρκικού κράτους. Γι` αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρόκειται για δική σας ερμηνεία των πραγματικών περιστατικών που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Πείτε μου τη δική σας ερμηνεία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ήδη από την περασμένη Παρασκευή υπάρχει συγκεκριμένη τοποθέτηση του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία βάζει το θέμα στα πραγματικά του πλαίσια. Είναι γνωστή σε όλους η έντονη σεισμικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Είναι, επίσης, γνωστή η ανάγκη για συνεχή επιστημονική παρακολούθηση αυτής της σεισμικότητας. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση, η αμιγώς επιστημονικού χαρακτήρα σεισμογραφική έρευνα πραγματοποιείται από γερμανικό πανεπιστημιακό Ίδρυμα, το οποίο υπέβαλε στην Ελλάδα το σχετικό αίτημα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν απαντάτε, όμως, στο βασικό θέμα, στο πολιτικό θέμα της ιστορίας που είναι το ζήτημα συνδιαχείρισης του Αιγαίου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα, αλλά δεν προσέξατε την απάντησή μου στο σύνολό της.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μα, είναι εντελώς τεχνοκρατική η απάντηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς και όχι. Τις τελευταίες λέξεις, προφανώς από τη βιασύνη σας, δεν τις προσέξατε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τέλος πάντων. Η ερώτηση είναι ευθεία: Η κυβέρνηση πώς απαντά στην Άγκυρα που λέει ότι δεν έχει το δικαίωμα να γίνονται έρευνες στο Αιγαίο, παρά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας, εφόσον δεν έχει οριοθετηθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Το αίτημα για την πραγματοποίηση των ερευνών το υπέβαλε το γερμανικό πανεπιστημιακό Ίδρυμα στην Ελλάδα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Συνεχίζονται, δηλαδή, κανονικά οι έρευνες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω πληροφορίες επ` αυτού. Οι έρευνες, πάντως, έγιναν και γίνονται για το διάστημα που έχει προβλεφθεί.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Να επανέλθω στο θέμα των καταγγελιών για παρακολούθηση Πακιστανών και να ρωτήσω το εξής: Όταν έρχονται στη δημοσιότητα τόσο ειδικά στοιχεία, όπως είναι αυτό της περίφημης σακούλας του ψητοπωλείου από τη Νέα Μάκρη στο οποίο αναφέρεται σήμερα το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι αναγκαία η επανερεύνηση του θέματος; Εξακολουθεί να επιμένει ότι ουδέποτε έγιναν παράνομες ανακρίσεις σε ελληνικό έδαφος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζετε ότι δεν ερευνά το θέμα η κυβέρνηση. Το θέμα το ερευνά η Δικαιοσύνη, κατόπιν πρωτοβουλίας που έλαβε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα μάλιστα, κατόπιν πρωτοβουλίας που έλαβε τον περασμένο Δεκέμβριο ο υπουργός Δικαιοσύνης και ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να δώσει απόλυτη προτεραιότητα στην εν λόγω έρευνα. Δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε σχολιασμό τέτοιων μυθιστορηματικών λεπτομερειών.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Ανησυχεί την κυβέρνηση η φημολογία που υπάρχει για κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στην Τουρκία; Αν είναι ενήμερη η κυβέρνηση και τι προτίθεται να πράξει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω πληροφορίες γι` αυτό το θέμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 15 May 2006 - 14:05:09 UTC