Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-05-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 31 Μαΐου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Αυτή την ώρα, ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δέχεται στο γραφείο του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, στη Ρηγίλλης, τους τρεις υποψηφίους για την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς και τις Νομαρχίες Αθηνών και Πειραιώς. Θα γίνουν δηλώσεις από τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο, στις 10:00, θα έχει συνεργασία, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Γιώργο Βουλγαράκη.

@Στις 11:00 με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

@Στις 12:00 θα έχει συνάντηση με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Μολυβιάτη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Κέρδη ρεκόρ, κέρδη πέρα από κάθε προσδοκία, διαβάζω σήμερα στις εφημερίδες ότι ανακοινώνουν οι εισηγμένες και οι τράπεζες. Η κυβέρνηση θεωρεί ως αυτοσκοπό της πολιτικής της την αύξηση αυτών των κερδών και αδιαφορεί για το γεγονός ότι αυτά είναι βουτηγμένα στο αίμα των εργαζομένων, όπως αποδεικνύει σήμερα το τραγικό δυστύχημα στον «Τιτάνα»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, δεν έχω να πω τίποτα. Έχω ήδη απαντήσει πολλές φορές σε αυτή την αίθουσα. Ο Πρωθυπουργός -σας θυμίζω- έχει κάνει δημόσια αναφορά σε θέματα που αφορούν τα κέρδη των εταιρειών -ειδικά των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο- στη Βουλή. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, θα ήθελα εκ μέρους της κυβέρνησης, να εκφράσω τη θλίψη για το ατύχημα και τη συμπαράσταση στους οικείους των ανθρώπων οι οποίοι τραυματίστηκαν και φυσικά, του χαμένου εργάτη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μέτρα όμως για την προστασία στους χώρους δουλειάς και ελέγχους, η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει πολιτική ευθύνη γι` αυτό το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αδικείτε το σύνολο της Πολιτείας -και δεν μιλώ τώρα για τη σημερινή κυβέρνηση- όταν λέτε ότι δεν υπάρχουν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων λαμβάνονται συνεχώς. Έχουν ληφθεί επί σειρά ετών. Ποτέ δεν είναι ευχάριστο να αντιμετωπίζει κανείς τέτοιου είδους συνθήκες. Είναι στενάχωρο, προκαλεί θλίψη σε όλους και πολύ περισσότερο σε αυτούς οι οποίοι είναι οι κοντινοί των ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα εργατικών ατυχημάτων. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα μου επιτρέψετε να πω ότι η Πολιτεία συνολικά έχει αντιμετωπίσει το θέμα επί σειρά ετών σε ένα πολύ καλό βαθμό σε σχέση με αυτόν τον οποίο είχαμε ορισμένες δεκαετίες παλαιότερα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, ο κ. Μολυβιάτης ζήτησε τη συνάντηση ο ίδιος ή τον κάλεσε ο Πρωθυπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός συναντάται με τον κ. Μολυβιάτη, με τον οποίο, όπως γνωρίζετε, τον συνδέει πολύ στενή προσωπική σχέση εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά ποιος ζήτησε τη συνάντηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ίσως είναι νωρίς, αλλά θα ήθελα να δω αν το έχετε εξετάσει: Η κυβέρνηση σκέφτεται να εφαρμόσει σε διμερές επίπεδο το περιεχόμενο της υπόθεσης που ακύρωσε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την παροχή ατομικών δεδομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να σχολιάσω κάτι σήμερα.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Χθες, τελικά απ` ό,τι αποδείχθηκε και απ` ό,τι βγήκαν και οι ψαράδες εκεί στα Ίμια, είπαν ότι η τουρκική ακταιωρός έφυγε στις 20:10, ενώ η ανακοίνωση του ΥΕΝ έλεγε ότι έφυγε στη μια παρά είκοσι. Και πήγαν και σήμερα το πρωί και πάλι έχουν πρόβλημα με τα δίχτυα τους, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι ψαράδες. Τελικά τι ώρα έφυγε η τουρκική ακταιωρός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στην οποία και θα μείνω. Σε ό,τι αφορά το σημερινό, δεν κρίνεται ως σημαντικό περιστατικό, δεν συνέβη κάτι το ιδιαίτερο εξ όσων έχω πληροφορηθεί μέχρι τώρα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες άκουσα να λέει η υπουργός Εξωτερικών ότι δεν εγκαταλείφθηκε το Ελσίνκι. Έχετε την ίδια γνώμη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου ζητάτε να σχολιάσω συνάδελφό μου υπουργό. Δεν το έχω κάνει ποτέ και δεν θα το κάνω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όχι, αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν εγκαταλείφθηκε το Ελσίνκι@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το θέμα του Ελσίνκι, έχει υπάρξει σαφής αναφορά, όχι μόνο από την υπουργό Εξωτερικών, αλλά και από τον Πρωθυπουργό πολλές φορές σε συνεδριάσεις της Βουλής. Μένω σε αυτά.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είχε τον όρο το Ελσίνκι ότι η Τουρκία πριν αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, θα έπρεπε να έχει ρυθμίσει τα θέματα που την αφορούν, τις διαφορές που αυτή νομίζει ως διαφορές με όλες τις όμορες χώρες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν η ερώτησή σας έχει παιδευτικό χαρακτήρα, με πολλή χαρά να σας προμηθεύσω από τα αρχεία των Γραμματειών, αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών@

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όχι, να διαπιστώσουμε μαζί, αν υπάρχει κάποια αντίφαση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν θέλετε να σχολιάσουμε μαζί το Ελσίνκι, δεν θα το κάνουμε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αν υπάρχει κάποια αντίφαση σε αυτά που έλεγε στο Ελσίνκι και στον ισχυρισμό ότι δεν εγκαταλείφθηκε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μια μη πολιτική ερώτηση, μια και είχατε υποσχεθεί ποιότητα ζωής: Πλέον τα γεροντάκια που κάνουν βόλτα στο Ζάππειο, θα πληρώνουν εισιτήριο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος τα λέει αυτά;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δώσατε τον περιβάλλοντα χώρο του Ζαππείου σε ιδιώτες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει συζητηθεί το θέμα πολλές φορές, έχουν γραφεί πάρα πολλά και μάλιστα μερικά υπερβολικά, απ` ό,τι διάβασα. Θέλω να σας θυμίσω ότι στον περιβάλλοντα χώρο του Ζαππείου, εδώ και πάρα πολλά χρόνια διοργανώνονται μια σειρά από εκθέσεις, οι οποίες είναι εκθέσεις ιδιωτών. Απαγορεύτηκε ποτέ η είσοδος κανενός πολίτη; Προς Θεού!

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Με αφορμή την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Ντινόπουλου, θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Προ δύο εβδομάδων, ένας έμπειρος δημοσιογράφος, ο οποίος θα κατέβει νομίζω και υποψήφιος με τον κ. Κακλαμάνη στο Δήμο της Αθήνας, ο κ. Κουίκ, είχε πει ότι είχε συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, να είναι δηλαδή υποψήφιος για την υπερνομαρχία και ότι δεν προχώρησε η υποψηφιότητά του, επειδή εσείς -είπε και το όνομά σας- δεν τον πολυσυμπαθείτε. Ήθελα να ρωτήσω, εάν συνέβη ένα τέτοιο γεγονός, εάν έπαιξε το σενάριο να είναι υποψήφιος και εάν παρενέβητε εσείς καθ` οιονδήποτε τρόπο και προς ποια κατεύθυνση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας δεν μπορώ να απαντήσω, γιατί είναι θέμα που αφορά το κόμμα. Και όπως είδατε η σημερινή αναφορά μου έγινε μόνο στο πλαίσιο του προγράμματος του Πρωθυπουργού. Δεν είπα τίποτα περισσότερο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Επειδή «έπαιξε» το όνομά σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, άκουσα κι εγώ αυτό το οποίο είπατε και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν το είπα εγώ, ο κ. Κουίκ το είπε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς έχει πέσει θύμα παραπληροφόρησης ο εκλεκτός κ. Κουίκ.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα συναντηθείτε εσείς μαζί του για την άρση των παρεξηγήσεων, μια και θα είναι υποψήφιος με τον κ. Κακλαμάνη και άρα με την ευρεία έννοια θα είναι κοντά στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε συναντώμαι με όλους τους δημοσιογράφους, οι οποίοι ζητούν να συναντηθούν μαζί μου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η χθεσινή βομβιστική επίθεση κοντά στον σπίτι του κ. Βουλγαράκη, από ποιους θεωρεί η κυβέρνηση, όπως αφήσατε κι εσείς χθες να εννοηθεί, ότι είναι στόχος ο κ. Βουλγαράκης. Από τους Πακιστανούς, που επιδίδονται στο σπορ των απαγωγών ή από αγνώστους υποκλοπείς των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, που αποκάλυψε ο κ. Βουλγαράκης; Με δεδομένο ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής δήλωσε χθες ότι η δημοσιότητα που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό υπέδειξε στόχο τον κ. Βουλγαράκη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η γλώσσα μας είναι πλούσια. Εάν απλώς οφείλεται σε λάθος διατύπωση, το επισημαίνω στην ερώτησή σας, εάν μιλάτε για το ποιοι είναι αυτοί που τον έχουν βάλει στόχο και κατά συνέπεια έβαλαν και την βόμβα ή πριν από τρία χρόνια έριξαν μιαν άλλη βόμβα και κάηκε το σπίτι του, σε ό,τι αφορά αυτό το ερώτημα, η έρευνα της αστυνομίας, θέλω να πιστεύω, ότι θα δώσει στοιχεία. Εάν μιλάτε για τη έκφραση «στοχοποιημένος» το οποίο σημαίνει άλλο στα ελληνικά από την έκφραση «στόχος» με την έννοια που αναφέραμε προηγουμένως, θα μείνω σε αυτό που είπα χθες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το είπε και ο ίδιος ο υπουργός ότι είναι στοχοποιημένος..

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απλώς είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Άλλο το ποιοι έχουν βάλει στόχο, με την έννοια βάζω βόμβα με σκοπό να σκοτώσω τον Βουλγαράκη, τη γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά του και άλλο το ότι στοχοποιείται ένα πρόσωπο. Σε ό,τι αφορά τη στοχοποίηση, νομίζω, ότι είναι εμφανής σε όποιον παρακολουθεί τη δημοσιότητα των τελευταίων εβδομάδων. Δεν θα πω τίποτα περισσότερο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όταν κάνουμε κριτική, όταν μιλάμε για Πακιστανούς και υποκλοπές στοχοποιούμε τον κ. Βουλγαράκη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να κάνετε αυτοκριτικό σχόλιο; Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε δημοσιογράφου να κάνει κριτικό σχόλιο προς την κυβέρνηση και προς την οποιαδήποτε μορφή εξουσίας, αυτοκριτικό ως προς τη μορφή εξουσίας που λέγεται δημοσιογραφία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κάθε φορά που αναφερόμαστε σε ένα υπαρκτό γεγονός, στοχοποιούμε κάποιον;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα.

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ: Χθες μας είπατε ότι η πρόταση του κ. Στεφανόπουλου αποτελεί ενδιαφέρουσα προσέγγιση και συζήτηση. Ήθελα να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση έχει σκεφθεί το ενδεχόμενο μια τέτοια συζήτηση για παραπομπή στη Χάγη να επηρεάσει την συμπεριφορά της Τουρκίας. Δηλαδή, να γίνει ίσως πιο επιθετική απέναντι στο Αιγαίο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ό,τι είχα να πω για το θέμα εκ μέρους της κυβέρνησης, το έχω πει. Δεν θα πω τίποτα περισσότερο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επειδή, χθες, είχαμε μια ενημέρωση από την κ. Μπακογιάννη στη Βουλή, έχει αλλάξει γραμμή η κυβέρνηση επισήμως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής; Διότι σήμερα υπάρχουν δημοσιεύματα που λένε ότι η κ. Μπακογιάννη, εκτός από το θέμα της υφαλοκρηπίδας, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και για κάποια άλλα ζητήματα ενδεχομένως να πάνε στη Χάγη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ας πάρουμε μερικά δεδομένα των τελευταίων τριών ημερών: Την κ. Μπακογιάννη να εξέρχεται του Μεγάρου Μαξίμου και να λέει ότι στρατηγική μας είναι η ίδια. Τον κ. Μεϊμαράκη να δηλώνει σε συνεντεύξεις του, ως επίσης συναρμόδιο υπουργό, ότι η στρατηγική μας είναι η ίδια. Εμένα, εδώ, ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης, να λέω ότι η στρατηγική μας είναι η ίδια. Τρεις δηλώσεις υπουργών, εκ των οποίων ο ένας είναι υπουργός Εξωτερικών, ο άλλος υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο τρίτος κυβερνητικός εκπρόσωπος, που απαντούν στο θέμα. Και με ρωτάτε σήμερα εάν έχει αλλάξει, επειδή γράφτηκε κάπου ένα δημοσίευμα. Δεν θα ξαναπαντήσω.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αυτό που είπατε προηγουμένως για τον κ. Βουλγαράκη, μάλλον δεν το λέτε σωστά. Μιλήσατε για ηθικούς αυτουργούς στη βομβιστική επίθεση κατά του κ. Βουλγαράκη. Παραπέμψατε μάλιστα και σε κάποια δημοσιεύματα. Θεωρείτε, δηλαδή, ότι υπάρχουν και ηθικοί αυτουργοί στις επιθέσεις που έχει δεχθεί ο κ. Βουλγαράκης@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας παρακαλέσω να διαβάσετε ακριβώς τι είπα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Επειδή, μέχρι να το διαβάσω, θέλω να μου το εξηγήσετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν χρησιμοποίησα τη λέξη «δημοσιεύματα», μίλησα για δημοσιότητα. Άρα, λοιπόν, έχει τεράστια διαφορά το ένα από το άλλο. Και επειδή η ερώτησή σας υπαινίσσεται πράγματα που δεν είπα, θα παρακαλέσω να χρησιμοποιήσετε ένα μαγνητοφωνάκι ή κρατείστε σημειώσεις, γιατί βλέπω ότι δεν έχετε σημειώσεις. Όταν λέω κάτι και θέλετε να μου απευθύνετε στη συνέχεια κριτική, γιατί κριτική μου κάνετε@

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Διευκρινιστική ερώτηση κάνω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μέσα σε δύο λεπτά έχω κάνει μια δήλωση και την παραφράζετε -δεν θα πω επίτηδες, αλλά επειδή δεν σημειώσατε- και έρχεστε και μου λέτε ότι είναι διευκρινιστική ερώτηση. Δεν είναι διευκρινιστική. Είναι παράφραση συγκεκριμένης δήλωσης. Δεν θα υποδείξω εγώ τη δουλειά σας. Άρα λοιπόν ή σημειώνετε και με ρωτάτε επ` αυτών που είπα ή σας παρακαλώ μη διαστρεβλώνετε ό,τι είπα, γιατί δημιουργείτε εντυπώσεις.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πρώτον, δεν διαστρεβλώνω. Δεύτερον, δεν δέχομαι συστάσεις για τη δουλειά μου. Τρίτον, ρωτώ, ακριβώς για να μην βγάλω λάθος συμπέρασμα. Αλλιώς, θα έφευγα από την αίθουσα αυτή και ό,τι καταλάβαινα αυτό θα έγραφα. Ρωτώ καλοπροαίρετα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ, εάν θέλετε να με ρωτήσετε επ` αυτού, βεβαίως με διαφορά μιας, δύο ημερών ή εβδομάδων, λογικό είναι να ξεχάσετε. Αλλά, με διαφορά τριών λεπτών χωρίς να έχετε κρατήσει σημείωση και να διαστρεβλώνετε αυτό που είπα, σας παρακαλώ να μην το ξανακάνετε.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Επανέρχεστε στη λέξη «διαστρεβλώνω». Θα ήθελα παρακαλώ να μην επιμένετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Την είπα δύο φορές συνειδητά.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ηθελα να σας ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση θεωρεί και σήμερα επωφελεί τη συμφωνία που έκανε η Εθνική Τράπεζα με την Finance Bank.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί για το θέμα. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Και δεν υπάρχει αλλαγή επ` αυτού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τίποτε περισσότερο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Και ήταν ενήμερη επί των όρων της συμφωνίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει μιλήσει ο υπουργός Οικονομίας και όταν έγινε αυτή η ανακοίνωση είχα αναφερθεί και εγώ σε αυτή την αίθουσα. Θα μείνω σε ό,τι έχει πει ο υπουργός Οικονομίας. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σχετικά με την ερώτηση που σας έκανα για τα Ίμια, μας παραπέμψατε στην ανακοίνωση του ΥΕΝ. Τη χθεσινή ή θα υπάρξει καινούργια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρέπεμψα στη χθεσινή ανακοίνωση. Για το σημερινό περιστατικό έκανα τέτοια αναφορά που κατ` συνεπαγωγή δηλώνει ότι δεν υπάρχει λόγος, μέχρι στιγμής, να βγει κάποια καινούργια ανακοίνωση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε, χθες, επί λέξει ότι είναι σαφές ότι υπάρχει στοχοποίηση στο πρόσωπο του κ. Βουλγαράκη για τον α@ ή β@ λόγο. Πώς αφήνετε να αιωρείται κάτι τέτοιο στην ατμόσφαιρα, χωρίς να προσδιορίζετε ποιοι είναι οι λόγοι που στοχοποιούν; Να μη βγάλω συμπεράσματα, αλλά πώς επιτρέπετε να αιωρείται αυτό το πράγμα, χωρίς να γίνεστε συγκεκριμένος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε πώς επιτρέπω στον εαυτό μου; Το είπα ξεκάθαρα και με καθαρά ελληνικά. Ποιο ξεκάθαρα δεν γίνεται. Αυτό που είπα μπορείτε να το σχολιάσετε όπως θέλετε. Δεν θα σας υποδείξω τη δουλειά σας. Σχολιάστε τα όπως θέλετε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σήμερα, εδώ, πήγατε ένα βήμα ποιο πέρα και είπατε εάν η δημοσιότητα των τελευταίων εβδομάδων δείχνει τη στοχοποίηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και αυτό, επίσης, μπορείτε να το σχολιάσετε όπως θέλετε. Εγώ σας λέω αυτό που είπα χθες και επανέλαβα σήμερα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι συγκεκριμένο, όσον αφορά τη δημοσιότητα (δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το θέμα που με ρωτήσατε, κάνετε ελεύθερα όποιο σχόλιο θέλετε. Σε Δημοκρατία ζούμε. Ελεύθερη δημοσιογραφία υπάρχει. Αυτό που είχα να πω, το είπα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν είναι αυτή υπεύθυνη στάση, εάν μου επιτρέπετε μια κρίση, γιατί η δημοσιότητα των τελευταίων εβδομάδων είναι συγκεκριμένη. Αφορά την υπόθεση των απαγωγών των Πακιστανών μεταναστών. Αυτούς εννοείτε, δηλαδή@.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να αποδώσετε κάπου; Αποδώστε το εσείς, όπου θέλετε. Δεν ασκείτε ελεύθερο λειτούργημα; Ελεύθερο επάγγελμα δεν ασκείτε; Γιατί περιμένετε από εμένα να σας υποδείξω τι θα γράψετε; Δεν σας το υποδεικνύω. Εγώ σας λέω ξεκάθαρα: Μίλησα για στοχοποίηση χθες και σήμερα έκανα ένα βήμα παραπέρα. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο. Μπορείτε να κάνετε όποιο σχόλιο θέλετε, ενθυμούμενοι πάντως ότι τρία λεπτά νωρίτερα, είχε περάσει ο μικρός γιος του κ. Βουλγαράκη από εκεί και ότι εκείνη την ώρα ο κ. Βουλγαράκης @όχι ο Υπουργός Πολιτισμού, ένας Έλληνας πολίτης- η σύζυγός του και τα υπόλοιπα τρία εκ των τεσσάρων παιδιών του, συνήθως περνούν απ` αυτόν το δρόμο. Με ότι συνέπειες μπορεί να είχε η έκρηξη της βόμβας την ώρα που περνούσαν έξι Έλληνες πολίτες από εκείνο το σημείο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς εξηγείτε ότι οι δράστες έδρασαν κάτω από τη μύτη της αστυνομίας κυριολεκτικά και αν αληθεύει ότι ο κ. Βουλγαράκης συνοδεύεται από 40 αστυνομικούς, έχει συνοδεία 40 αστυνομικών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Α, θα τον κατηγορήσουμε και από πάνω!

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όχι. Να δώσετε μια εξήγηση λογική, πώς κατάφεραν και ξέφυγαν από την επιτήρηση της αστυνομίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η λογική εξήγηση, λοιπόν, είναι, αυτή την οποία θα ήλπιζα να μην μου κάνετε 24 ώρες μετά από ένα τέτοιο χτύπημα: Ο κ. Βουλγαράκης αποτελεί στόχο. Αυτή είναι η λογική εξήγηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν μας λέτε για ποιο λόγο αποτελεί στόχο. Γιατί είναι πολύ αυθαίρετο και πολύ τρομολαγνικό αυτό που μας λέτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω για ποιο λόγο αποτελεί στόχο των τρομοκρατών; Δεν γνωρίζω. Με συγχωρείτε, αλλά δεν έχω σχέση με τρομοκράτες, για να γνωρίζω για ποιο λόγο αποτελεί στόχο ο κ. Βουλγαράκης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, αλλά και από μια άλλη σκοπιά και εσείς τρομοκρατείτε. Καλλιεργείτε ένα κλίμα τρομολαγνείας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιούς; Τους τρομοκράτες;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όχι, τον υπόλοιπο κόσμο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιόν υπόλοιπο κόσμο τρομοκράτησα; Δεν κατάλαβα. Παρακαλώ πάρα πολύ να συνειδητοποιήσετε τι είπατε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εγώ ξέρω τι λέω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τους τρομοκράτες τρομοκρατώ;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όχι τους τρομοκράτες@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ομιλώ ως Έλληνας πολίτης, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης και λέω κάτι πολύ ξεκάθαρο: Έξι Έλληνες πολίτες, που τυχαίνει να είναι η οικογένεια ενός υπουργού της κυβέρνησης, ασχέτως αν είναι υπουργός σήμερα, βουλευτής χθες -όπως ήταν της αντιπολίτευσης- κινδύνευσαν, κινδύνευσε η ζωή τους γιατί έγινε έκρηξη δίπλα στο σπίτι τους λίγα δευτερόλεπτα, λίγα λεπτά πριν από την ώρα που συνήθως φεύγουν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν είπατε αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με σαφή στόχο να σκοτώσουν τον υπουργό ή την οικογένειά του. Αυτό λοιπόν είπα, αυτό επαναλαμβάνω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι ήταν στόχος, ήταν στοχοποιημένος ο υπουργός.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ότι είναι στόχος, ξαναλέω στα ελληνικά, αποδεικνύεται από την πράξη. Το «στοχοποιημένος» το δήλωσα χθες και είπα σήμερα και κάτι περισσότερο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Προτείνετε να αυτολογοκρινόμαστε όταν αναφερόμαστε σε κάποιο πρόσωπο, μήπως κάποιοι ανεγκέφαλοι βάλουν μια βόμβα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι κ. Σιδέρη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τότε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να λογοκριθεί η δημοσιογραφία; Εμένα ρωτάτε; Μα παρακαλώ πολύ, είναι δυνατό να με ρωτάτε κάτι τέτοιο για τη δημοσιογραφία, στη δημοκρατία; Τη δημοσιογραφία την υπηρέτησα 20 χρόνια. Οι θέσεις μου είναι δημόσιες -και ήταν πάντοτε δημόσιες για όλα τα θέματα- και καταγεγραμμένες. Μπορείτε να ανατρέξετε στα αρχεία όπου θα διαπιστώσετε ότι έχω αναφερθεί σε πολλά ζητήματα και για την τρομοκρατία αλλά και για άλλα ζητήματα. Ουδεμία προσπάθεια. Μακριά από εμένα οποιοδήποτε τέτοια σκέψη. Η δημοσιογραφία ήταν, είναι και θα είναι ελεύθερη να εκφράζεται. Αυτό το δικαίωμα, παρακαλώ πολύ, να το αναγνωρίσετε σε κάθε Έλληνα πολίτη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Προς τι η αιχμή, που κάνατε, για τη δημοσιότητα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι. Γιατί αυτό το οποίο είπα, το παίρνετε προσωπικά εσείς, ως δημοσιογράφος; Δεν το καταλαβαίνω. Διεκδικείτε κάποιο δικαίωμα στη μονοπώληση της δημοσιότητας εσείς; Δεν αντιλαμβάνομαι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όχι. Οι δημοσιογράφοι εκφέρουν τη δημοσιότητα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς. Έχω σχολιάσει. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, να επαναλάβω ένα ερώτημα που έγινε προηγουμένως από τον κ. Κακαλή. Εάν πιστεύετε, εκ μέρους της αστυνομίας και των αρμόδιων υπηρεσιών, ότι υπάρχει κάποια αδυναμία στον έλεγχο, στον εντοπισμό τέτοιων μηχανισμών και εάν θα πάρετε, ενδεχομένως και κάποια μέτρα. Γίνεται κάποια συζήτηση γύρω απ@ αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η αστυνομία κάνει την έρευνά της. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 31 May 2006 - 13:05:12 UTC