Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-09-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2006

Αριθμός Δελτίου: 32388025

Έκδοση 1

Brf2909

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το Υπουργείο Ανάπτυξης επιτρέπει τη λειτουργία λατομείων μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους, με φωτογραφικό νόμο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο ειδικό θέμα. Παρακαλώ, να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε μια τέτοια περίπτωση στο Μαρκόπουλο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε, όπως σας είπα, στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Είναι ένα θέμα επίσης του Υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά έχει ένα κρίσιμο στοιχείο, το οποίο θα σας παρακαλούσα να ερευνήσετε και να έχουμε την απάντησή σας αργότερα. Γνωρίζετε σε ποιο χρόνο ενημερώθηκε από τον κ. Ζησιμόπουλο, η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τα αρχεία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στην οποία σας παραπέμπω για όλα τα σχετικά.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θέλω να το επαναφέρω, διότι υπάρχει ένα στοιχείο το οποίο θα έρθει στη δημοσιότητα, γι` αυτό το επισημαίνω. Με παραπέμπετε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε εκείνη την ανακοίνωση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παραπέμπω στην ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία εκδόθηκε, σήμερα 29 Σεπτεμβρίου, με δελτίο Τύπου, στο οποίο και σας παραπέμπω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Χθες, ρώτησα τον κ. Ρουσόπουλο, εάν είναι σοβαρό το Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο χαρακτήρισα «αυλή των θαυμάτων». Στους ειδικούς συντάκτες, στους οικονομικούς, όταν τον ρώτησαν, τι θα γίνει με τα χρήματα που θα χάσουμε από το Ταμείο Συνοχής από το 2010, ο κ. Αλογοσκούφης είπε, ας πάμε μέχρι τότε και θα δούμε. Είναι σοβαρός προγραμματισμός, σοβαρού υπουργείου αυτή η απάντηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης, έδωσε μια εμπεριστατωμένη και μακρά, εξ όσων γνωρίζω, συνέντευξη Τύπου, σχεδόν αποκλειστικά για το συγκεκριμένο θέμα, χθες. Έχουν δοθεί απαντήσεις με μεγάλη ακρίβεια και με πολλές λεπτομέρειες σε όλα τα θέματα που συνδέονται ή ακόμη και σε θέματα που δεν συνδέονται με το θέμα που θίξατε. Γιατί έγιναν και ερωτήσεις που δεν είχαν καμία σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, αλλά έγιναν προσπάθειες να γίνουν τέτοιες συνδέσεις.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επιτρέψτε μου, μια από τις απαντήσεις ήταν και αυτή που σας είπα και την ξέρετε. Και σας ρωτώ, εάν είναι προγραμματισμένος αυτός, σοβαρού υπουργείου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η απάντηση, δεν είναι ακριβώς αυτή που μεταφέρατε. Θα σας παρακαλούσα, λοιπόν, να διαβάσετε όλη τη συνέντευξη και όχι να μου παραθέτετε αποσπάσματα, τα οποία δεν απεικονίζουν με ακρίβεια όσα είπε ο υπουργός.

ΜΠΑΛΗΣ: Τις τελευταίες ημέρες, το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη μιλάνε για τη μείωση της ανεργίας, επικαλούμενα αριθμούς. Από την άλλη, η ΓΣΕΕ, έχει και μια αρμοδιότητα, λέει ότι αυτά είναι αλχημείες στατιστικές. Κάποιος προφανώς διαβάζει τα νούμερα ανάποδα. Μη μου διαβάσετε νούμερα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, δεν θα σας διαβάσω νούμερα. Ποια είναι η ερώτησή σας παρακαλώ;

ΜΠΑΛΗΣ: Λέω απλώς ότι κάποιος διαβάζει τα νούμερα ανάποδα ή τελικά, τι γίνεται με το ποσοστό της ανεργίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτα απ` όλα, τα στοιχεία που δόθηκαν σχετικά με την ανεργία, η οποία θα πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι μετράται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, που έχει και την ευθύνη της επεξεργασίας των στοιχείων, είναι στη διάθεση όλων. Δεύτερον: Η μεθοδολογία που ακολουθείται για τη μέτρηση της ανεργίας είναι σταθερά η ίδια από το 1998. Και η μεθοδολογία αυτή, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω, ελέγχεται από τη Eurostat. Ας μην εκφράζονται, λοιπόν, επιφυλάξεις, ας μη διατυπώνονται ισχυρισμοί, οι οποίοι δεν έχουν καμία βάση. Θα ήθελα να τονίσω, με αυτή την ευκαιρία ότι αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη η πτώση της ανεργίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2006, στο 8,8%, στο σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας μας. Το ποσοστό αυτό -επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά- είναι το χαμηλότερο που έχει σημειωθεί στη χώρα μας από το 1998, έτος από το οποίο η έρευνα του εργατικού δυναμικού διεξάγεται σε τριμηνιαία βάση. Η σημαντική αυτή πτώση της ανεργίας που το Μάρτιο του 2004 ήταν στο 11,3%, είναι αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιεί απαρέγκλιτα, σύμφωνα με το πρόγραμμά της, η σημερινή κυβέρνηση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επιστράτευση των απεργών δασκάλων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει τίποτε τέτοιο.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα με το λατομείο και τον αρχαιολογικό χώρο. Με δεδομένη την ευαισθησία της Πολιτείας για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων, πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι παρά του ότι υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις για να σταματήσει η λειτουργία λατομείου στο Μαρκόπουλο, αυτό συνεχίζει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορώ να σχολιάσω μια υπόθεση, την οποία, όπως σας είπα, δεν γνωρίζω. Σας παρακαλώ, να απευθυνθείτε...

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, υπάρχουν δεδομένα. Χθες, το STAR αποκάλυψε αυτά τα δεδομένα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω τα συγκεκριμένα στοιχεία. Συνεπώς, δεν μπορώ να τοποθετηθώ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, δέχεται τον Αρχιεπίσκοπο στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά αρνείται να δεχθεί τους απεργούς εκπαιδευτικούς. Ανωτατοποιεί τις Εκκλησιαστικές Σχολές, αλλά κλείνει τα ΤΕΙ. Συνδράμει γενναιόδωρα την Εκκλησία και τα συνοδικά μέγαρα και τα ξενοδοχεία, αλλά δεν δίνει χρήματα στην Παιδεία για να λυθεί το πρόβλημα με τις διπλοβάρδιες. Τελικά, ο Πρωθυπουργός τι έλεγε προεκλογικά; Πρώτη προτεραιότητα είναι η Παιδεία ή η Εκκλησία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, δεν συμφωνώ -πρέπει να σας το πω εισαγωγικά- με τους ισχυρισμούς τους οποίους περιλαμβάνει η ερώτησή σας, όπως τη διατυπώσατε με τόσα πολλά σκέλη. Να σας υπενθυμίσω, για μια ακόμη φορά, ότι η μεταρρύθμιση στην Παιδεία, οι προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει και πρέπει να καταβάλλει η ελληνική Πολιτεία για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν καλύτερης Παιδείας για τους Έλληνες νέους, αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης. Η σημερινή κυβέρνηση ανταποκρίνεται, στα πλαίσια του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, το οποίο κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, στο ακέραιο στις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει, τόσο με το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, όσο και με τις προγραμματικές δηλώσεις της μετά τις εκλογές του 2004. Αυτό είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση.

Ο κ. Ρουσόπουλος έχει αναφερθεί με πολλές λεπτομέρειες τις τελευταίες ημέρες, με συγκεκριμένους αριθμούς, στο τι έχει προσφέρει η σημερινή κυβέρνηση στο χώρο της Παιδείας, τι σημαίνει αυτό για τα δημόσια οικονομικά και έχει τονίσει, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα καταβάλλει όλες τις προσπάθειες που χρειάζονται, ώστε όλοι οι στόχοι να γίνουν πραγματικότητα. Οι προσπάθειες για βελτίωση της Παιδείας δεν μπορούν να σταματήσουν, ούτε να εξαντληθούν από τη μια μέρα στην άλλη, από τον ένα μήνα στον άλλον. Πρόκειται για μια συνεχή προσπάθεια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το τι συζητά σήμερα ο Πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο θα μας πείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησε, χθες, ο κ. Ρουσόπουλος. Η συνάντηση, όπως γνωρίζετε, είναι σε εξέλιξη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πώς νιώσατε, χθες, που ξυπνήσατε πιο πλούσιος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, δυσκολεύεστε, για δεύτερο 24ωρο, να αντιληφθείτε τι σημαίνει αυτή η διαδικασία που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Λυπάμαι, αλλά άλλες προσπάθειες, πέρα από αυτές που κατέβαλε ο κ. Ρουσόπουλος, χθες, δεν είμαι σε θέση να καταβάλω.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επειδή και χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός στο δείπνο που είχε με τους βουλευτές είπε ότι πάση θυσία πρέπει να προχωρήσει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση να ρωτήσω, έχει ολοκληρωθεί τελικά το τελικό σχέδιο; Πότε θα προχωρήσει η κυβέρνηση; Είναι καιρός τώρα που η κυβέρνηση λέει ότι θα προχωρήσει. Είσαστε έτοιμοι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη. Όταν υπάρξουν καινούργιες εξελίξεις, να είστε βέβαιοι ότι θα τις πληροφορηθείτε.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θέλω να σας ρωτήσω, μετά τα τελευταία δεδομένα, όπως διαμορφώνονται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ότι υπάρχει ή υπήρξε παρέμβαση στα αρχεία της Επιτροπής, ότι υπήρξε μια εικόνα ότι δεν ήταν τα γραφεία ακόμη και του κρατουμένου, του προφυλακισθέντος πλέον Αδαμόπουλου ασφαλισμένα κ.τ.λ., εάν σας προβληματίζει αυτή η εικόνα ως κυβέρνηση σε μια Επιτροπή, την οποία, όπως επανειλημμένα επισημάνατε εδώ την έχετε ενισχύσει με προσωπικό, εάν σας προβληματίζει αυτή η εικόνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να θέσει θέμα, σε ό,τι αφορά τη σύσταση των μελών της.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι εννοείτε «τη σύσταση των μελών της»;

ΣΠΥΡΑΚΗ: Εννοώ ένα θέμα εμπιστοσύνης ως προς το πρόσωπο του Προέδρου και των μελών της, δεδομένου ότι αυτή η εικόνα δείχνει ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν έλλειψη ελέγχου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι δική σας ερμηνεία, την οποία εγώ δεν συμμερίζομαι. Σας παρέπεμψα σε ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία αναφέρεται, αρκετά λεπτομερειακά θα έλεγα, σε ορισμένα από τα σημεία που θίξατε με την ερώτησή σας. Άποψη της κυβέρνησης είναι ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία ενισχύεται συνεχώς με το απαραίτητο προσωπικό, πρέπει να αφεθεί ελεύθερη και απερίσπαστη, ώστε να ανταποκριθεί στην αποστολή που της έχει ανατεθεί.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Χθες, η εκπρόσωπος της Επιτρόπου Χούμπνερ δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι εάν η Ελλάδα θελήσει την αύξηση του ΑΕΠ κατά 25%, με ένα πρόχειρο υπολογισμό της Κομισιόν, τα έσοδα από το δημοσιονομικό πακέτο 2007-2013 που θα έπαιρνε η χώρα μας ύψους 3,3 δις. ευρώ, θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 1,4 δις. ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μία εξέλιξη που είχε θεωρηθεί επιτυχία της κυβέρνησης μειώνεται δραστικά. Πώς σχολιάζετε αυτό το γεγονός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να τοποθετηθώ σε καμία υπόθεση από όπου κι αν διατυπώνεται.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Άλλωστε, είναι χαμηλόβαθμη υπάλληλος.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Από αρμόδιο κοινοτικό θεσμό διατυπώνεται.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρόκειται για μια υπόθεση, η οποία εμπεριέχει πολλά «εάν και εφόσον». Ας περιμένουμε, λοιπόν, την εξέλιξη μιας διαδικασίας, η οποία -όπως σας είπα και εισαγωγικά σε συναφή ερώτηση συναδέλφου σας που μου έγινε- βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε λίγο πριν για την Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι ενισχύεται συνεχώς και ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερη για να ανταποκριθεί στο ρόλο της. Τι εννοείτε «να αφεθεί ελεύθερη»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει αφήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού απολύτως ελεύθερη να ανταποκρίνεται στο ρόλο της. Άλλοι είναι εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν να επηρεάσουν με τον ένα ή άλλο τρόπο τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Το ερώτημα είναι πρώτον, ποιοι είναι οι άλλοι, εάν μου επιτρέπετε και δεύτερον, ανταποκρίνεται στο ρόλο της; Δεν θέτουμε θέμα ελευθερίας. Ανταποκρίνεται στο ρόλο της η Επιτροπή Ανταγωνισμού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο και μέσα στα πλαίσια αυτού του θεσμικού ρόλου κάνει τη δουλειά της.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Οι άλλοι ποιοι είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Και επειδή εσείς είχατε παραδεχθεί, υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα κλίμα στο θεσμό και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, πώς μπορεί να ξεπεράσει η Επιτροπή αυτή την κακή εικόνα, η οποία καλώς ή κακώς επηρεάζει κατά κάποιο τρόπο και τη λειτουργία της από εδώ και πέρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε αυτό το πλήγμα το οποίο λέτε ότι είχα πει και πράγματι είχα χρησιμοποιήσει τη λέξη «πλήγμα», αναφέρθηκα σε σχέση με ένα συγκεκριμένο μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο όμως, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να σκιάσει το θεσμικό ρόλο που έχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Επιμένω: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως όλοι οι θεσμοί της χώρας μας, πρέπει να είναι ανεμπόδιστοι στην άσκηση του θεσμικού ρόλου που τους έχει ανατεθεί.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Θέλω να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να καταρτίσει τον προϋπολογισμό και του 2008. Και σας ρωτώ, γιατί υπάρχει μια δήλωση του κ. Αλογοσκούφη στον «Επενδυτή» ότι με τον προϋπολογισμό του 2007 η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το έργο της.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζω τη δήλωση του κ. Αλογοσκούφη ότι τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Η αναθεώρηση των στοιχείων από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί το ΑΕΠ, από πού το βρίσκετε σε εξέλιξη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει αναφερθεί σε αυτό, με όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζονται, ο κ. Αλογοσκούφης.

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Η προεκλογική σας δέσμευση για το 5% του ΑΕΠ στην Παιδεία την οποία έχετε δηλώσει ότι θα εκπληρώσετε σε βάθος τετραετίας, θα είναι αναφορικά με το παλιό ΑΕΠ ή το αναθεωρημένο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι σε θέση, αυτή τη στιγμή, να σας απαντήσω. Πρόκειται για μια ειδική ερώτηση. Μπορώ να ενημερωθώ από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και να σας απαντήσω.

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος από εδώ και πέρα στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, θα αναφέρονται αναφορικά ΑΕΠ ή με το αναθεωρημένο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει απαντήσει σε αυτά ο κ. Αλογοσκούφης. Επιχειρείται σύνδεση θεμάτων, τα οποία δεν έχουν σχέση το ένα με το άλλο.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Δηλαδή, αυτό που ρωτάω είναι οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης και οι δεσμεύσεις της θα συνδέονται με το παλιό ΑΕΠ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ να ανατρέξετε σε όλες τις ερωτήσεις που έγιναν χθες στον κ. Αλογοσκούφη..

ΜΑΝΗ: Σήμερα λήγει η Σύνοδος της Βουλής. Συνεπώς, τυχόν αδικήματα της προηγούμενης περιόδου παραγράφονται. Η κυβέρνηση είναι ενήμερη για το τι έγινε με τους περίφημους λογαριασμούς της Ελβετίας για τους TOR-M1, εξαιτίας των οποίων έμεινε ανοικτή ο Ολομέλεια το καλοκαίρι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με τη θυροκόλληση σήμερα του Προεδρικού Διατάγματος για τη λήξη της δευτέρας Συνόδου της Βουλής, ως γνωστόν, δεν είναι δυνατή η άσκηση ποινικής δίωξης έναντι πολιτικών προσώπων λόγω παραγραφής. Δικαιώνεται όμως η κυβέρνηση για την απόφασή της να μην εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα στα τέλη Ιουνίου, διότι είναι γνωστό ότι στις αρχές Ιουλίου ο Γενικός Εισαγγελέας της Γενεύης έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας μας, με την οποία γνωστοποιεί την τελική του απόφαση για το άνοιγμα των γνωστών λογαριασμών. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι εξαντλήθηκαν όλα τα συνταγματικά περιθώρια και οι νομικές δυνατότητες για την μη λήξη της Συνόδου. Εάν είχε συμβεί το αντίθετο, εάν δηλαδή είχε εκδοθεί το διάταγμα για τη λήξη της Συνόδου τον Ιούνιο, τότε ορισμένοι ενδεχομένως θα μπορούσαν να διατυπώσουν μια κατηγορία για συγκάλυψη.

ΜΑΝΗ: (δεν ακούγεται)... τα στοιχεία αν έχετε ενημέρωση...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αν υπήρχαν στοιχεία για τους λογαριασμούς, να είσαστε βέβαιη ότι θα είχαν γνωστοποιηθεί. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν ξέρω αν δικαιώνεται η κυβέρνηση που κράτησε ανοικτή τη Βουλή το καλοκαίρι για το σκάνδαλο του TOR-M1, αλλά σίγουρα δικαιώνεται όταν μίλαγε για σκάνδαλο το οποίο αποδεικνύεται, τουλάχιστον ως προς τις πολιτικές του ευθύνες, ότι δεν υπάρχουν. Ή υπάρχει προσπάθεια συμψηφισμού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε αποσπάσματα του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία ασχολήθηκε με το θέμα. Μεταξύ των άλλων, επί λέξει αναφέρεται στο πόρισμα: «Από την Κύρια Σύμβαση, η τότε ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκάλεσε με θετική ενέργεια (έγκριση καταβολών) οικονομική ζημία στο Ελληνικό δημόσιο». Σε άλλο σημείο του πορίσματος αναφέρεται πάλι ότι «η συμπεριφορά της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, τότε, προκάλεσε οικονομική ζημία στο Ελληνικό δημόσιο με παράληψη οφειλομένων ενεργειών». Τρίτο σημείο: «Η τρίτη τροποποίηση στις 03/07/2003 και η καταβολή επιπλέον ποσοστού 20% στη ρωσική εταιρεία, αποτέλεσε προφανώς βλαπτική για τα συμφέροντα του Ελληνικού δημοσίου διαχειριστική πράξη». Κρίνετε εσείς ότι με βάση αυτά τα συγκεκριμένα ευρήματα του πορίσματος δεν έπρεπε η κυβέρνηση να κάνει ό,τι έκανε;

ΙΩΑΝΝΟΥ: Είπατε στην απάντησή σας στην αρχή ότι υπάρχει ούτως ή άλλως παραγραφή για τα πολιτικά πρόσωπα. Σωστά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα ότι δεν μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη σε πολιτικά πρόσωπα λόγω παραγραφής. Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι άλλωστε γνωστή.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Για ποιο λόγο έπρεπε να εξαντληθεί η έρευνα εφόσον ούτως ή άλλως εάν βρισκόντουσαν στοιχεία, υπάρχει θέμα παραγραφής. Αν το κατάλαβα σωστά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από σήμερα υπάρχει παραγραφή. Η κυβέρνηση, οι Αρχές της Πολιτείας, κατέβαλαν όλες τις προσπάθειες τις οποίες έπρεπε να καταβάλλουν, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια. Και οι προσπάθειες αυτές -πέρα από την παραγραφή που αναφέρεται στα πολιτικά πρόσωπα- θα συνεχίσουν να καταβάλλονται. Θα συνεχίσει η Πολιτεία να καταβάλλει τις προσπάθειες που έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει στα πλαίσια του νόμου, ώστε να λάμψει η αλήθεια.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Αυτό που μας λέτε αφορά μη πολιτικά πρόσωπα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι σαφής στο τι είπα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ναι. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες της Δικαιοσύνης; Έχετε τέτοια πληροφόρηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι θέμα πληροφόρησης. Η παραγραφή στην οποία έγινε αναφορά προ ολίγου, αφορά τα πολιτικά πρόσωπα. Ειδικότερα, τις ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: ... (δεν ακούγεται) τα πρόσωπα του Υπουργείου Άμυνας τα οποία είναι ήδη στη δικογραφία, θα τα λάβει υπόψη της η Δικαιοσύνη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά: Η παραγραφή για την οποία έγινε λόγος μόλις προ ολίγου, αφορά αποκλειστικά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά πολιτικών προσώπων.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Είπατε νωρίτερα ότι κάποιοι άλλοι είναι αυτοί οι οποίοι εμποδίζουν το έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά δεν τους κατονομάζετε. Φαντάζομαι όμως ότι τους γνωρίζετε για να αναφερθείτε. Έχετε καταθέσει τα σχετικά στοιχεία στον Εισαγγελέα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ό,τι είχα να πω το είπα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν η κυβέρνηση έχει τη διάθεση να σχολιάσει το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των  Financial Times , στο οποίο εμφανίζεται η Αθήνα να αυξάνει το ΑΕΠ της και με τη συμβολή του αρχαιοτέρου επαγγέλματος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 24 October 2006 - 14:29:33 UTC