Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 10 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-10-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2006

Αριθμός Δελτίου: 34848800

Έκδοση 1

Brf1210

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Παιδεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, έχει τοποθετηθεί πολλές φορές για το θέμα. Θα επαναλάβω για μια ακόμη φορά, ζητώντας από τους δασκάλους να επιστρέψουν - γιατί φαντάζομαι ότι αναφέρεστε στο θέμα των δασκάλων  στα σχολεία. Έχουμε ήδη πει για τις δυνατότητες του Προϋπολογισμού. Ότι δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου του 2007 θα προστεθεί στο μισθό των δασκάλων το ποσό των 17,5 ευρώ, από την 1η Ιουλίου του 2007 τα 17,5 ευρώ θα γίνουν 35 ευρώ κάθε μήνα, από την 1η Ιανουαρίου του 2008 θα γίνει 52,5 ευρώ η αύξηση κάθε μήνα, από την 1η Ιουλίου 2008 θα είναι 70 ευρώ η αύξηση κάθε μήνα, από την 1η Ιανουαρίου 2009 θα είναι 87,5 ευρώ η αύξηση κάθε μήνα και από την 1η Ιουνίου 2009 θα είναι 105 ευρώ το μήνα. Αυτή είναι η δυνατότητα της οικονομίας. Την έχουμε πει πολλές φορές, την έχουμε πει και στους δασκάλους. Την έχει πει η Υπουργός Παιδείας σε αλλεπάλληλες συναντήσεις που έχουν γίνει. Και για μία ακόμη φορά ξαναλέω: Επειδή οι δυνατότητες της οικονομίας είναι αυτές και δεν έχει να κάνει με τίποτα διαφορετικό, παρακαλώ τους δασκάλους να σκεφτούν και πάλι και να επιστρέψουν στα σχολεία, ώστε οι μαθητές να μη χάσουν άλλα μαθήματα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η κυβέρνηση «δε μασάει». Αυτοί γιατί να «μασήσουν»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα για μια ακόμη φορά ότι οι δάσκαλοι είχαν δίκιο στο να ζητήσουν αυτό για το οποίο η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να τους δώσει. Αυτό είναι σωστό. Δεν το αμφισβητεί κανείς. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα δώσει στους δασκάλους το ποσό των 105 ευρώ τον μήνα ως αύξηση, εκτός της αύξησης  εννοείται  η οποία πηγαίνει σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Και δεσμεύτηκε προεκλογικά. Η οικονομία της χώρας αντέχει αυτή τη διαδικασία. Σας είπα και τις προάλλες ότι είναι στον προϋπολογισμό 215 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο επιπλέον.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το «δε μασάει» είναι ωραία έκφραση για Υπουργό Παιδείας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο σε αυτό που είπα.

ΒΛΑΧΟΣ: Οι βουλευτές, τις αυξήσεις που ψηφίζουν για τους εαυτούς τους, τις παίρνουν με αυτό τον τρόπο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι αυξήσεις οι οποίες δίδονται στους δημοσίους υπαλλήλους είναι αυξήσεις που δίδονται μετά από την ετήσια διαπραγμάτευση, την ετήσια συζήτηση, τις δυνατότητες που έχει ο προϋπολογισμός. Είναι η πρώτη φορά που δεσμεύεται μια κυβέρνηση σε βάθος τριών ετών, με συγκεκριμένο ποσό, για αυξήσεις οι οποίες είναι του είδους που σας είπα και οι οποίες σε σύγκριση με όλους τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους είναι πολύ μεγαλύτερες.

ΒΛΑΧΟΣ: Αλλά, δεν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία του κοινοβουλευτισμού, βουλευτές να παίρνουν τις αυξήσεις που οι ίδιοι αποφασίζουν για τους εαυτούς τους σε έξι εξαμηνιαίες δόσεις, τις παίρνουν μονοκοπανιά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι είναι η πρώτη φορά όπου μια κυβέρνηση δεσμεύεται ενώπιον του ελληνικού λαού, για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με αύξηση χρημάτων, τέτοια που σε καμιά άλλη περίπτωση δεν δίδεται σε κανέναν άλλο εργαζόμενο του δημοσίου τομέα, ούτε και του ιδιωτικού τομέα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: «Είστε βαθιά νυχτωμένος εάν πιστεύετε ότι οι νέοι άνθρωποι σήμερα καπελώνονται από κόμματα ή από οργανώσεις». Είναι Κώστας Καραμανλής το 1999 προς τον κ. Σημίτη για το ίδιο θέμα των τότε κινητοποιήσεων. Σήμερα οι μαθητές «καπελώνονται» ή υποκινούνται από κόμματα ή οργανώσεις, κύριε Εκπρόσωπε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ακριβώς αυτό το οποίο σας έλεγα πριν από λίγες ημέρες στο press room, ότι δηλαδή κανείς δεν μπορεί να «καπελώσει» ή να υποκινήσει μαθητές. Θα πρέπει, όπως σας είπα και πριν από λίγες ημέρες εδώ, να αφεθούν ελεύθεροι οι μαθητές να αποφασίσουν. Και είπα χαρακτηριστικά προχθές: Ας μην κλειδώνουν κάποιοι με λουκέτα και αλυσίδες τα σχολεία για να δούμε, εάν είναι πλειοψηφία αυτοί που θέλουν να μπουν και να κάνουν μάθημα και να μη χάνουν τα μαθήματά τους ή αν είναι μειοψηφία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν μας είχατε πει ότι υποκινούνται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ίδιο πράγμα λέμε. Λέω ότι κανένας δεν δικαιούται να «καπελώσει» τους μαθητές. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει. Αν κάποιοι προσπαθούν, το κάνουν στήνοντας, όπως είπα και τις προάλλες, στα έξι μέτρα το μέλλον 15χρονων παιδιών. Και κάλεσα, πολύ απλά, λέγοντάς το: Ας αφήσουμε να δούμε ποιοι είναι εκείνοι οι μαθητές που θέλουν ή που δεν θέλουν να κάνουν μάθημα, για να δούμε αν είναι πλειοψηφία ή μειοψηφία.

ΚΟΡΑΗ: Σε κάθε σχολείο κάνουν κατάληψη, ένας στους δύο καθηγητές, τέσσερις  πέντε οικοδόμοι και πέντε- έξι μαθητές. Αυτό πιστεύει η κυβέρνηση; Γιατί αυτό ακριβώς είπε η Υπουργός Παιδείας χθες και στη συνέχεια, σε non paper του υπουργείου, οι οικοδόμοι έγιναν εξωσχολικοί παράγοντες. Είναι σε αυτή τη λογική η κυβέρνηση; Ότι δηλαδή βρίσκεται το ΚΚΕ από πίσω;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μόλις πριν από λίγα δευτερόλεπτα είπα την άποψη της κυβέρνησης την οποία έχω ξαναπεί και με αφορμή την ερώτηση που έκανε ο συνάδελφός σας ο κ. Βλάχος πριν από λίγες ημέρες.

ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή προχθές στην ερώτησή μου, ποιοι υποδαυλίζουν τις καταλήψεις, είχατε πει ονομαστικά τον κ. Αλαβάνο. Ή κάνω λάθος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβάστε το briefing για να δείτε αν κάνετε λάθος. Τι με ρωτάτε; Ως επιβεβαίωση του τι σας είπα;

ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή σήμερα λέτε ότι δεν έχετε πει ποτέ ότι κάποιοι «καπελώνουν» ή ποδηγετούν τους μαθητές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω ότι δεν μπορούν κάποιοι να το κάνουν. Δεν πρέπει. Είναι απαράδεκτο.

ΒΛΑΧΟΣ: Α, είναι απαράδεκτο, δεν πρέπει. Αλλά, γίνεται όμως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Και λέω, συμπληρωματικά στη λογική μας σκέψη, ας αφεθούν οι μαθητές ελεύθεροι μάλλον, τα σχολεία ελεύθερα. Μια βόλτα να κάνετε σε κάποια σχολεία που είναι υπό κατάληψη αυτές τις ημέρες, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι κλειδώνουν με λουκέτα και με αλυσίδες τις πόρτες για να μην μπουν οι μαθητές. Ας αφήσουμε λοιπόν ελεύθερα. Μίλησα προχθές μόλις - νομίζω ότι απευθυνόμουν στον κ. Κακαλή  για το συνταγματικό δικαίωμα αυτών οι οποίοι θέλουν να παρακολουθήσουν μαθήματα. Δεν έχουν συνταγματικό δικαίωμα αυτοί να παρακολουθήσουν; Υπάρχουν εκτιμήσεις. Εσείς μπορεί να πιστεύετε ότι είναι περισσότεροι αυτοί που δεν θέλουν. Εγώ πιστεύω ότι είναι περισσότεροι αυτοί που θέλουν.

ΒΑΓΙΑΝΟΣ: Να ρωτήσω, εάν υπάρχει επίσημο αίτημα από τους δασκάλους ενόψει και της συνάντησης της Τρίτης, για μείωση των δόσεων του επιδόματος αυτού. Και εάν υπάρχει, πώς το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει, αλλά σας είπα πως η κυβέρνηση προτίθεται, με βάση τα οικονομικά, να δώσει την αύξηση των 105 ευρώ το μήνα στους δασκάλους. Βεβαίως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δώσει την αύξηση του 47%, την οποία ζητούν επίσης οι δάσκαλοι, για να μην ξεχνάμε όλα τα αιτήματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχετε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία ότι οι οικοδόμοι κλείνουν τα σχολεία ή ότι οι μαθητές που κάνουν την κατάληψη δεν αφήνουν τους άλλους συμμαθητές τους να μπουν μέσα ή μήπως είναι μια συκοφαντία σε βάρος των μαθητών που κάνουν τις καταλήψεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι ατελέσφορο το ερώτημά σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όχι, θέλω στοιχεία, συγκεκριμένα...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μόλις είπα κάτι, εσείς έρχεστε να με ρωτήσετε εάν έχω συγκεκριμένα στοιχεία ή είναι προπαγανδιστική πολιτική. Εγώ σας είπα κάποια πράγματα. Νομίζω ότι κάθε καλόπιστος Έλληνας πολίτης  και υπάρχουν πολλοί καλόπιστοι Έλληνες πολίτες και δημοσιογράφοι  πηγαίνοντας στα σχολεία, μπορεί να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι και ιδίοις ωσί το τι ακριβώς συμβαίνει εκεί.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θέλει λίγη συζήτηση, γιατί υπάρχει η αίσθηση ότι γίνονται κάποιες συνελεύσεις, λαμβάνεται μια απόφαση με πλειοψηφία για κατάληψη και μετά κλείνει το σχολείο, μπαίνουν τα λουκέτα, άσχετα με το πόσοι συμμετέχουν καθημερινά ή όχι. Το αμφισβητεί αυτό η κυβέρνηση, αυτή τη δημοκρατική διαδικασία στα σχολεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ρωτήσω, λοιπόν, και εγώ αυτό που ρώτησα προχθές: Εάν είναι πλειοψηφία αυτοί που θέλουν να κάνουν κατάληψη, δεν χρειάζεται κατάληψη. Διότι η πλειοψηφία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Από τη στιγμή που η πλειοψηφία δεν θέλει να κάνει μάθημα, σημαίνει ότι δεν υπάρχει και λόγος να κλείσουν τα σχολεία. Έτσι δεν είναι; Αυτό λέει η λογική τουλάχιστον.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Να αλλά μπορούν πάντοτε ...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί χρειάζεται, δηλαδή, αυτό το πιεστικό μέσο;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Γιατί είναι μια μορφή αγώνα, την οποία έχουν αποφασίσει οι μαθητές και το κάνουν εδώ και πολλά χρόνια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ξαναρωτώ λοιπόν: Οι μαθητές έχουν αποφασίσει αυτή τη μορφή αγώνα - στην πλειοψηφία τους όπως πιστεύετε εσείς - για να στηρίξουν το αίτημα των δασκάλων να πάρουν 105 ευρώ το μήνα, από τον επόμενο μήνα και να πάρουν 47% αύξηση στο μισθό τους, παρά κάθε άλλη αύξηση που παίρνουν οι γονείς των ίδιων των μαθητών που είναι δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι. Αυτό πιστεύετε; Ότι οι μαθητές κλείνουν τα σχολεία γιατί συμπαρίστανται στους δασκάλους τους οι οποίοι ζητούν 105 ευρώ το μήνα - και θα τα πάρουν - και οι οποίοι ζητούν 47% αύξηση και βεβαίως δεν θα πάει σε κανένα τέτοιο επίπεδο γιατί είναι πρόκληση προς όλους τους εργαζόμενους.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, συγχέετε διαφορετικά πράγματα. Οι μαθητές των λυκείων και των γυμνασίων κάνουν κινητοποιήσεις για άλλους λόγους. Μπορώ να σας πω μερικούς. Ο ένας είναι να μην ισχύσει η βάση του 10 για την είσοδό τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για τη βάση του 10, όπως γνωρίζετε, υπάρχει σαφής τοποθέτηση. Είναι δέσμευση της κυβέρνησης, έχει γίνει πράξη ήδη μια φορά και δεν πρόκειται να αλλάξει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά έχει αφήσει απέξω 44 χιλιάδες μαθητές και γι΄ αυτό αντιδρούν.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Στο κείμενο που διανείματε χθες για την ομιλία του κ. Καραμανλή το 1999, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγε μεταξύ άλλων και τα εξής: Προσπαθεί - η τότε κυβέρνηση Σημίτη - τα θέματα της πολιτικής της να τα στρέψει το ένα εναντίον του άλλου. Να προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών, αγνοώντας ότι η επιλογή αυτή αφήνει πίσω της βαθιά τραύματα που θα τα βρούμε όλοι μπροστά μας. Την ώρα που δίνατε εσείς στη δημοσιότητα αυτό το κείμενο, η κ. Γιαννάκου έλεγε ότι η κοινωνία θα τους σταματήσει. Εκείνους οι οποίοι προκαλούν καταλήψεις κ.λ.π.. Τι εννοεί η κ. Γιαννάκου ότι η κοινωνία θα τους σταματήσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου, καταρχάς, δηλώσεις της κ. Γιαννάκου, γιατί ακούστηκε και προηγουμένως για δηλώσεις της κ. Γιαννάκου. Εγώ δεν έχω διαβάσει για δηλώσεις. Έχω διαβάσει για συζητήσεις που έχουν γίνει. Και ως εκ τούτου δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να μπω στο σχολιασμό. Μου δίνετε όμως την ευκαιρία να πω ορισμένα πράγματα τα οποία δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης, γιατί είναι απλά μαθηματικά. Έχω ένα πίνακα τον οποίο και θα σας διανείμω. Θα μπορούσε να τον φτιάξει ο καθένας εάν ήθελε, προσπαθώντας να διαβάσει τα τελευταία έξι χρόνια τους προϋπολογισμούς και τα ποσά που πηγαίνουν στην Παιδεία. Ακούστε λοιπόν να δείτε πώς αντιλαμβάνεται κανείς τα θέματα της Παιδείας στην πράξη και όχι στα λόγια: Το 1999 το προϋπολογισθέν ποσό για την Παιδεία ήταν 3 δις 827 εκατομμύρια. Το καταβληθέν ήταν 3 δις 915. Δηλαδή, ήταν μεγαλύτερο στο τέλος. Θα το δείτε αυτό σε πολλές περιπτώσεις και στα υπόλοιπα χρόνια. Το 2000 προϋπολογισμός για την Παιδεία: 4 δις 206 εκατομμύρια, καταβληθέν ποσό 4 δις 224 εκατομμύρια. Το 2001, προϋπολογισθέν ποσό 4 δις 483 εκατομμύρια, καταβληθέν, 4 δις 646 εκατομμύρια. Το 2002, προϋπολογισθέν ποσό 4 δις 903 εκατομμύρια, καταβληθέν, 4 δις 928 εκατομμύρια. Το 2003, προϋπολογισθέν ποσό, 5 δις 69 εκατομμύρια, καταβληθέν ποσό 5 δις 183 εκατομμύρια. Και πάμε στο 2004, όπου τον προϋπολογισμό έχει φτιάξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το καταβληθέν ποσό στη συνέχεια, όποιο προκύπτει, το έδωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν λοιπόν προϋπολογισμός, 5 δις 550 εκατομμύρια για την Παιδεία, και δόθηκαν τελικά 5 δις 939 εκατομμύρια. Το 2005, ο προϋπολογισμός ήταν 6 δις 316 εκατομμύρια, και δόθηκαν 6 δις 375 εκατομμύρια. Και το 2006 ο προϋπολογισμός για την Παιδεία είναι 6 δις 911 εκατομμύρια. Δηλαδή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αύξησε τα κονδύλια για την Παιδεία από το Μάρτιο του 2004 μέχρι φέτος  σε δυόμισι χρόνια δηλαδή  κατά 1 δις 411 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ στην 6ετία που σας ανέφερα 1999  2004  στο 2004 μιλάω για τον προϋπολογισμό που είχε φτιάξει το ΠΑΣΟΚ - προέβλεπε και είχε αυξήσει τα κονδύλια για την Παιδεία κατά 1 δις 635 εκατομμύρια. Ένα δις 635 εκατομμύρια αύξηση σε έξι χρόνια, 1 δις 411 εκατομμύρια αύξηση σε δυο χρόνια. Αυτό δείχνει  δεν τα έχω, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ εύκολο να κάνει κανείς υπολογισμούς  σε απόλυτους αριθμούς ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται να δώσει περισσότερα χρήματα στην Παιδεία. Δεν κάνω σύγκριση για να κατηγορήσω την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά όταν κάποιοι προσπαθούν να κατηγορήσουν τη σημερινή κυβέρνηση ότι έχει υποτιμήσει την Παιδεία η οποία ήταν και παραμένει το υπ΄ αριθμόν ένα ζήτημα της πολιτικής μας, τότε θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τους ακριβείς αυτούς αριθμούς. Το να δώσεις επιπλέον στην Παιδεία ως κυβέρνηση, με τις δυσκολίες που υπάρχουν στην οικονομική κατάσταση, 1 δις 411 εκατομμύρια σε δυο χρόνια όταν ο προηγούμενος σε έξι χρόνια είχε δώσει 1 δις 635 εκατομμύρια, αυτό κάτι λέει στην πράξη ή μάλλον λέει πολλά στην πράξη.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Να σας ρωτήσω αν κατά την άποψή σας είναι φρασεολογία που πρέπει να υιοθετεί η κυβέρνηση, η αντίληψη ότι είναι φασιστική νοοτροπία να υπάρχει διαμαρτυρία και κλείσιμο των δρόμων κατά τη διάρκεια της συζήτησης του άρθρου 16 του Συντάγματος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ΄ αρχάς δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια τοποθέτηση από στέλεχος της κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά το ερώτημα αυτό καθ΄ εαυτό - αν ήταν το ερώτημά σας μόνο γι΄ αυτό και δεν υπαινίσσετο και κάτι άλλο - θα σας πω ότι το Σύνταγμά μας κατοχυρώνει με σαφήνεια την ελευθερία της έκφρασης είτε συμφωνεί κάποιος είτε διαφωνεί.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Υπήρξε μια διαπραγμάτευση πέραν των ζητημάτων ουσίας υπάρχει το θέμα του κλίματος της ατμόσφαιρας στο διάλογο. Στο διάλογο τώρα της κυβέρνησης με τους δασκάλους, τους εκπαιδευτικούς, εκτιμάτε ότι οι τοποθετήσεις της κ. Γιαννάκου βοηθούν σε αυτό το διάλογο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει στο ερώτημα.

ΜΑΝΗ: Έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος για τις μεταρρυθμίσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση; Η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή άμεσα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει ολοκληρωθεί και αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο από τη χθεσινή ομιλία που σας μοίρασα για το τι σημαίνει αδιαλλαξία και τι όχι. Γιατί μια κυβέρνηση η οποία μπήκε ήδη στον 24ο μήνα διαβουλεύσεων για την Παιδεία, μόνον κυβέρνηση αδιαλλαξίας δεν μπορεί να είναι.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να ξανασκεφθεί να ξαναεξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των δόσεων, ως μια κίνηση καλής θέλησης απέναντι στους εκπαιδευτικούς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα πριν από πέντε λεπτά για το ίδιο θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Στις συνεντεύξεις που έχετε δώσει στον κ. Χατζηνικολάου, πριν κάνετε αυτή τη συνέντευξη τον έχετε ενημερώσει τι θα πείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν έχω ενημερώσει, εννοείτε ως πολιτικός, κάποιον τι θα πω; Δεν το καταλαβαίνω.

ΒΛΑΧΟΣ: Όταν σας έχει καλέσει ο κ. Χατζηνικολάου σε συνέντευξη όταν γίνατε πολιτικός. Πριν κάνετε αυτή τη συνέντευξη έχετε ενημερώσει τον κ. Χατζηνικολάου τι θα πείτε και έχετε δεσμευθεί απέναντί του ότι αυτό που τον ενημερώνετε θα το πείτε και στην εκπομπή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω ότι ως δημοσιογράφος είκοσι χρόνια, ουδέποτε ζήτησα κάποιον να μου πει τι θέλω να πει στη συνέντευξη, ούτε και έδωσα ποτέ τις ερωτήσεις μου. Από την άλλη πλευρά, όταν βρέθηκα στην πολιτική εδώ και έξι χρόνια, σέβομαι το δικαίωμα του δημοσιογράφου να ερωτά χωρίς προηγουμένως να με έχει ενημερώσει τι θα με ρωτήσει.

ΒΛΑΧΟΣ: Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να κατηγορείτε ένα κανάλι και να παίρνει ένα πρόστιμο 500 χιλιάδων ευρώ για κάτι που είπε ένας καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού, όπως ήταν ο κ. Μάκης Τριανταφυλλόπουλος τη συγκεκριμένη μέρα. Και εάν θεωρείτε ότι αυτό το πρόστιμο των 500 χιλιάδων ευρώ, που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, είναι μια έμμεση λογοκρισία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ως εκ του θεσμικού μου ρόλου οφείλω να σας πω ότι υπάρχει το Σύνταγμα το οποίο κατοχυρώνει την Ανεξάρτητη Αρχή, τη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεοράσεως. Όπως γνωρίζετε, σε καμιά περίπτωση στο παρελθόν, δε προέβην σε σχολιασμό αποφάσεών της. Το ίδιο θα πράξω και τώρα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά δεν ενδιαφέρει τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και αρμόδιο για τα ΜΜΕ όταν μια Ανεξάρτητη Αρχή υπερπολλαπλασιάζει το πρόστιμο για ένα συγκεκριμένο αριθμό και ουσιαστικά οδηγεί σε μια έμμεση λογοκρισία; Δηλαδή από εδώ και πέρα ο κ. Χατζηνικολάου και ο κάθε παρουσιαστής δελτίου ειδήσεων θα πρέπει να κάνει μια συμφωνία για το τι θα πει, διότι έχει το φόβο να πει κάτι παραπάνω ο προσκεκλημένος του και την επόμενη ημέρα να πρέπει να καταβάλει ένα τόσο μεγάλο ποσό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα διαχωρίσουμε τα πράγματα. Νομίζω ότι στο ένα κομμάτι έχω ήδη απαντήσει λέγοντάς σας ότι εκ του θεσμικού ρόλου μου η θέση μου ήταν αυτή και θα παραμείνει αυτή σε οποιαδήποτε περίπτωση έχει να κάνει με αποφάσεις μιας Ανεξάρτητης Αρχής. Αυτό το έπραξα στο παρελθόν, το πράττω και τώρα απαρέγκλιτα. Κατά τα λοιπά, επειδή μου κάνατε μια ερώτηση η οποία υπερβαίνει το συγκεκριμένο θέμα, θα σας πω - όπως είπα και προηγουμένως σε συνάδελφό σας για το συνταγματικό δικαίωμα του να ομιλεί κανείς - ότι υπάρχει η ελευθερία της γνώμης, υπάρχει και η δυνατότητα του δημοσιογράφου να στοιχειοθετεί αυτά τα οποία λέει. Κατά συνέπεια, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα ο δημοσιογράφος στοιχειοθετώντας αυτά που λέει.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν σας αφορά το γεγονός ότι το ΕΡΣ έβαλε πρόστιμο στα ιδιωτικά κανάλια επειδή έδειξαν, αυτό που δείξατε εσείς σαν κυβέρνηση δηλαδή, τους τρεις κατηγορούμενους της ΜΕΒΓΑΛ με αλυσίδες, γιατί η κυβέρνηση τους οδήγησε μπροστά στις κάμερες για να δείξει ότι είναι αυστηρή στην πάταξη της διαφθοράς, ενώ την ίδια ώρα στα κρατικά κανάλια, που έδειξαν το ίδιο πλάνο  γιατί αυτό ήθελε η κυβέρνηση  έδωσε απλώς παρατήρηση. Αυτό δεν είναι δυο μέτρα και δυο σταθμά; Αυτό είναι συνταγματικό, είναι δημοκρατικό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου ζητάτε και πάλι να κρίνω την απόφαση μιας Ανεξάρτητης Αρχής.

ΒΛΑΧΟΣ: Δημοκρατία έχουμε κύριε Εκπρόσωπε, δεν μπορείτε να κρίνετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και έχουμε Δημοκρατία, αλλά θα πρέπει ο καθένας σεβόμενος τον θεσμικό του ρόλο, να σέβεται το Σύνταγμα και να το ακολουθεί. Εγώ έχω ορκισθεί στο Σύνταγμα ως βουλευτής. Είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σας δηλώνω και πάλι, όπως έχω δηλώσει πλειστάκις στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ότι η Ανεξάρτητη Αρχή, είναι ανεξάρτητη κατά το Σύνταγμα. Δεν σχολιάζω τις αποφάσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Πώς είναι δυνατόν να είναι ανεξάρτητη και να ρίχνει πρόστιμο σε ιδιωτικά κανάλια και να δίνει παρατήρηση στα κρατικά κανάλια; Αυτό είναι δημοκρατικό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να απαντήσω στα ερωτήματα τα οποία θέτετε για το λόγο που σας είπα. Όχι για κανέναν άλλο λόγο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θεωρείτε ότι οι υπουργοί οι οποίοι είναι και μέλη, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, παρείχαν την απαιτούμενη πολιτική στήριξη στους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος που σε τρεις ημέρες έχουν μπροστά τους μια αναμέτρηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η κυβέρνηση, όπως πολλές φορές έχει ειπωθεί από όλα τα στελέχη της, έχει ξεχωρίσει την κυβερνητική από την κομματική δραστηριότητα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Οι υπουργοί όμως που είναι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, εκλέγονται με την ψήφο των Νεοδημοκρατών, έτσι δεν είναι; Θέλω να πω αν μπαίνουν στην εκλογική διαδικασία ως βουλευτές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάστηκα ότι θα σας κάλυπτε η απάντησή μου, αλλά αφού δεν σας καλύπτει δεν έχω παρά να την επαναλάβω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πιστεύετε ότι η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα δίκαια αιτήματα των καθηγητών δεν θα μετρήσει στις κάλπες της Κυριακής; Δεν θα αποτελέσει, δηλαδή, κριτήριο ψήφου γενικότερα η στάση της κυβέρνησης απέναντι στα θέματα της Παιδείας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα υπεισέλθω στην αντίληψη περί δικαίου, γιατί θα ανοίξει νέα κουβέντα. Οι Έλληνες πολίτες έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν αυτό που θεωρούν καλύτερο για τον τόπο τους. Μην ξεχνάμε ότι είναι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Είναι εκλογές τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα κριτήρια των πολιτών είναι συνήθως κριτήρια αυτού του είδους. Εγώ δεν θα πω τίποτε, ούτε δικαιούμαι να επηρεάσω κανέναν. Οι Έλληνες πολίτες θα αποφασίσουν με καθαρή τη συνείδηση και ελεύθερο το πνεύμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Η παραταξιακή σας συνείδηση σας επιτρέπει να σχολιάσετε το γεγονός ότι τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές, την περασμένη Τρίτη, ο κ. Σουφλιάς δέχθηκε στο γραφείο του τους υποψήφιους για την υπερνομαρχία Γεννηματά, Σγουρό και Μίχα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα, ήδη, στον κ. Σαραντάκο. Νομίζω ότι αυτό υπαινίσσετο όταν ρωτούσε.

ΒΛΑΧΟΣ: Εμένα είναι πιο καθαρή η ερώτηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι είναι άλλο πράγμα η κυβερνητική και άλλο η κομματική δραστηριότητα.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Πέρα από τα εσωτερικά, έχουμε και σημαντικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη στη Λευκωσία όπου συζήτησε με τον Κύπριο Πρόεδρο κ. Παπαδόπουλο, όπως η ίδια είπε, για τη χάραξη μιας κοινής στρατηγικής στο επόμενο κρίσιμο διάστημα και επίσης με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού την επόμενη εβδομάδα στο Λάχτι, υπάρχει κάποια αλλαγή ή προτίθεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία ή μέχρι τέλους θα στηρίζουμε την ευρωπαϊκή της προοπτική, όπως έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύουν οι τελευταίες δηλώσεις του Πρωθυπουργού και της υπουργού Εξωτερικών.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Σήμερα, οι Γάλλοι βουλευτές ψήφισαν έναν νόμο που ποινικοποιεί την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας. Θέλω να σας ρωτήσω, εάν θεωρείτε ότι είναι μια καλή ιδέα η ψήφιση ενός τέτοιου νόμου ή εάν θεωρείτε ότι είναι μια εξέλιξη που δημιουργεί ορισμένες ανησυχίες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω το θέμα. Θα μου επιτρέψετε πρώτα να ενημερωθώ και θα σας απαντήσω. (Το ΥΠΕΞ έχει τοποθετηθεί επί του θέματος).

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Ο κ. Ναμίκ Ταν, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, χθες, οργισμένος προφανώς από το ελληνικό και κυπριακό βέτο στις Βρυξέλλες, κάλεσε την ελληνική πλευρά να ασχολείται αντί με τα σιδηροδρομικά ατυχήματα με τα αεροπορικά δυστυχήματα, παραπέμποντας προφανώς στο δυστύχημα της Καρπάθου. Πιστεύετε ότι αυτή η δήλωση βοηθά στο διμερές καλό κλίμα που πάει να δημιουργηθεί ενόψει και της επίσκεψης Γκιουλ στην Αθήνα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει τοποθετηθεί το ΥΠΕΞ. Δεν θα σχολιάσω και εγώ.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Επειδή διακινήθηκαν κάποιες φήμες ότι η κυβέρνηση έχει στο τραπέζι πάντα ανοικτό το ενδεχόμενο της επιστράτευσης των δασκάλων. Γνωρίζω ότι το έχετε διαψεύσει επανειλημμένα, απλώς το θέτω γιατί είναι καινούργιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η ίδια απάντηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Άσχετα με το ποιος φταίει, οι πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να κάθονται να σκέφτονται ποιος φταίει και ποιος όχι. Τα σχολεία είναι κλειστά για τέσσερις εβδομάδες, πηγαίνουν για πέμπτη, τα γυμνάσια αρχίζουν να έχουν καταλήψεις και οι μαθητές να χάνουν μαθήματα. Στα πανεπιστήμια οι φοιτητές έχασαν διδακτικές ώρες την προηγούμενη χρονιά και προβλέπεται να χάσουν και φέτος. Θα δώσει κάποια λύση η κυβέρνηση ασχέτως ευθυνών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στη Δημοκρατία, από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι η ευθύνη που κρίνεται μεταξύ άλλων. Η ευθύνη του πολίτη.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ναι, αλλά και το αποτέλεσμα; Πρέπει να κάνουν μάθημα τα παιδιά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό λέω. Το ίδιο πράγμα λέμε. Χαίρομαι που ήρθατε στα λόγια μου.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ναι, αλλά οι λύσεις αναζητούνται από την κυβέρνηση σε μια δημοκρατική Πολιτεία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση τι άλλο να πει. Σας διάβασα ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο θα δοθούν οι αυξήσεις, χρόνο με το χρόνο, στους δασκάλους. Σας είπα ότι η αύξηση του 47% δεν μπορεί να δοθεί, γιατί δεν νομίζω ότι κάποιος Έλληνας πολίτης διανοείται να ζητήσει 47% αύξηση και να θεωρεί ότι έχει πιθανότητες επιτυχίας με οποιαδήποτε κυβέρνηση. Δεν είναι λογικό. Πώς να το κάνουμε; Εσείς θα διανοηθείτε να ζητήσετε ποτέ από την εφημερίδα σας 50% αύξηση, όσο καλός δημοσιογράφος και να είστε; Νομίζω ότι δεν θα το τολμήσετε καν.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μιας και με ρωτάτε, όμως, μπορώ να σας απαντήσω ότι έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση και το είχε πει και δημοσίως ο κ. Αλογοσκούφης, πριν από τη ΔΕΘ, να δώσει αυτό το επίδομα σε τρεις δόσεις. Άρα, έχει κάποια οικονομική δυνατότητα. Γιατί δεν την εξαντλεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας απέδειξα, μόλις σήμερα, με κάποια στοιχεία, η κυβέρνηση έχει αυξήσει κατά πολύ τους απόλυτους αριθμούς για την Παιδεία. Η αύξηση αυτή έχει πάει σε μια σειρά από δράσεις. Βεβαίως, έχει πάει και για την αύξηση των μισθών των καθηγητών ή των δασκάλων -γιατί δεν είναι μόνο οι δάσκαλοι, είναι και οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και οι καθηγητές πανεπιστημίων- αλλά σε ένα μεγάλο ποσοστό πηγαίνει στις δράσεις για την Παιδεία, είτε είναι για βιβλία, είτε για καλυτέρευση των συνθηκών, είτε για τις διαδικασίες που δημιουργούν πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον για τα ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι πάντως χρήματα τα οποία έχουν δοθεί συνολικά υπέρ της Παιδείας. Δεν μπορεί να αφαιρεθούν από το σύνολο για να πάνε σε μια δράση. Αυτή είναι η δυνατότητα του προϋπολογισμού, αυτή είναι η πολιτική που έχουμε πει ξεκάθαρα ότι ακολουθούμε, ζητώντας από τους δασκάλους να το κατανοήσουν αυτό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, αλλά οι απόλυτοι αριθμοί κρύβουν ότι σε σχέση με το ΑΕΠ οι δαπάνες για την Παιδεία μειώνονται διαρκώς, αντί να αυξάνονται προς το 5%. Φέτος, πήγε στο 3% σχεδόν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εξαρτάται. Εάν το ΑΕΠ αυξάνεται και ο αριθμός μένει ο ίδιος, θα εμφανίζεται αυτό που λέτε εσείς, μείωση. Γι` αυτό επέλεξα να σας δώσω τους απόλυτους αριθμούς, οι οποίοι δεν αμφισβητούνται. Γιατί το ποσοστό, όπως είπατε, έχει να κάνει με κάποια βάση. Ο απόλυτος αριθμός, όμως, είναι απόλυτος. Είναι τόσα δισεκατομμύρια επιπλέον για την Παιδεία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η δέσμευση ήταν για 5% αύξηση των δαπανών για την Παιδεία σε σχέση με το ΑΕΠ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχουμε συζητήσει το θέμα. Δεν λέω όχι σε αυτό που λέτε. Άλλο σας λέω. Δείχνω στην πράξη ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είπε κάτι και το άφησε, ότι έχει δώσει ήδη ένα δις τόσα εκατομμύρια, περισσότερα από ό,τι προέβλεπε ο προϋπολογισμός και κυρίως έχει δώσει αυτό το ποσό σε δύο χρόνια, όταν σχεδόν το ίδιο ποσό δόθηκε σε έξι χρόνια επί προηγούμενης κυβερνήσεως.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Μιλήσατε πριν, εάν θυμάμαι καλά, για 24 μήνες διαλόγου, σχετικά με τη διαμόρφωση του νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ. Πόσες φορές, όμως, έχουν κάτσει στο ίδιο τραπέζι οι εμπλεκόμενοι φορείς; Δηλαδή, πόσες συνεδριάσεις έχουν γίνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι ένα καλό θέμα για ρεπορτάζ. Θα σας επαναλάβω αυτό που είπα εδώ, πριν από λίγες ημέρες: Υπάρχουν πάρα πολλές φωνές για διάλογο και ακούγονται από όλες τις πλευρές. Θα πρέπει όλες οι πλευρές που μιλούν για διάλογο στα τηλεοπτικά παράθυρα ή στις πλατείες των διαδηλώσεων -και καλά κάνουν και μιλούν- να το εννοούν και στην πράξη. Διότι αίφνης θα διαπιστώσατε, εφόσον ασχοληθήκατε με το ρεπορτάζ, ότι η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, που κάλεσε σε διάλογο, είδε να προσέρχεται μόνο μία πολιτική νεολαία, η ΔΑΠ. Η ΠΑΣΠ έστειλε ένα υπόμνημα. Δεν κάθισε να συζητήσει με τους βουλευτές, ως να απαξιώνει να συζητήσει με τους εκπροσώπους του ελληνικού έθνους. Στην αρμόδια Επιτροπή οι βουλευτές είναι από όλες τις παρατάξεις. Άλλες δε νεολαίες δεν εμφανίστηκαν καθόλου, ούτε δι` υπομνήματος. ΄Η κάποιοι εννοούν, λοιπόν, τον διάλογο όταν τον λένε και τον βροντοφωνάζουν και προσπαθούν να αποδείξουν ότι η κυβέρνηση είναι αδιάλλακτη γιατί δεν κάθεται να συζητήσει ή απλώς το λένε για να κάνουν εντύπωση. Και μάλλον είναι το δεύτερο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σε πολιτική μοναξιά είναι η κυβέρνηση, έτσι όπως μας το περιγράφετε;

ΜΑΝΗ: Έχει γραφτεί τις τελευταίες ημέρες σε πολλά δημοσιεύματα και δεν έχει διαψευστεί ότι το οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνει πως μπορούν οι έξι εξαμηνιαίες δόσεις να γίνουν τρεις ετήσιες. Μάλιστα, μια χαρακτηριστική φράση κορυφαίου στελέχους είναι ότι δεν θα γκρεμιστεί ο προϋπολογισμός εάν οι έξι γίνουν τρεις ετήσιες. Συνεπώς, ο λόγος που δεν υποχωρεί η κυβέρνηση, αφού υπάρχει οικονομική δυνατότητα, είναι προφανώς το πολιτικό κόστος. Όπως μας λένε χαρακτηριστικά πολλοί συνάδελφοί σας υπουργοί, εάν υποχωρήσουμε σήμερα στους δασκάλους, θα βγει στους δρόμους όλο το Δημόσιο. Αυτός είναι ο λόγος, γιατί επικαλείστε τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, αλλά το ίδιο το οικονομικό επιτελείο λέει ότι «μπορούν».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έρχομαι ευθαρσώς απέναντί σας ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μιλώ με ονοματεπώνυμο και λέω συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβητήσεως. Γενικώς και αορίστως, η επίκληση πηγών, είτε από το α΄ , το β΄, το γ΄ υπουργείο, θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν με κάνει να υποκύψω στον οποιονδήποτε πειρασμό να σχολιάσω οτιδήποτε.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Χθες, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε ένα πολύ μεγάλο πακέτο από το Δ΄ Κ.Π.Σ., το οποίο μάλιστα θα πάει στην περιφέρεια. Στο σχέδιο, όμως, προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, δεν καταγράφεται πουθενά σχεδόν παρουσία των χρηματοδοτήσεων από το Δ΄ Κ.Π.Σ. Δηλαδή, δεν προβλέπει εισροές. Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, δεν κατάλαβα τι με ρωτήσατε.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Δεν προβλέπονται εισροές από το Δ΄ Κ.Π.Σ., ενώ ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε χθες ένα πολύ γενναίο πακέτο, το οποίο θα πάει στην περιφέρεια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι γνωστό ότι θα ξεκινήσει το πακέτο να δίνεται στην περιφέρεια και σε όλη την Ελλάδα από τον επόμενο χρόνο. Αυτό που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, χθες, είναι ότι το 82% αποφασίστηκε να πάει στην περιφέρεια και το υπόλοιπο 18% στην Αττική. Δεν έχω κάτι περισσότερο να σας πω.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Γιατί δεν προβλέπονται εισροές στον προϋπολογισμό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αυτό που με ρωτάτε. Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 24 October 2006 - 14:38:42 UTC