Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-10-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2006

Αριθμός Δελτίου: 35506797

Έκδοση 1

brf1610

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής κάλεσε σήμερα τον Υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον συνεχάρη θερμά για την άψογη διεξαγωγή των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Οφείλουμε να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συνέβαλαν στην ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας: Τα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, το προσωπικό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Πιστεύουμε ότι και την επόμενη Κυριακή, η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί το ίδιο ομαλά.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός είπε ότι οι εκλογές υπαγορεύουν στην κυβέρνηση να συνεχίσει τη στρατηγική της. Αυτή η δήλωση είναι προς τιμήν και της ακομμάτιστης, ακηδεμόνευτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Βέβαια, ανάλογες δηλώσεις έκαναν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, αλλά δεν έχουμε τους εκπροσώπους τους εδώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι, γιατί σας ξαφνιάζει;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη και θεωρητικά είναι ανεξάρτητη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και είναι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σε άλλο σημείο, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Τη διαβάσατε ολόκληρη τη δήλωση;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Βεβαίως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Να σας την ξαναδιαβάσω;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Όχι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός μιλάει στη δήλωσή του ξεκάθαρα για τη συγκεκριμένη στρατηγική, λέγοντας για στρατηγική που είναι μακριά από την πόλωση, στρατηγική που είναι μακριά από οξύτητες. Παραμένουμε σταθεροί, λοιπόν, στη στρατηγική της μη πόλωσης και της μη οξύτητας. Σταθεροί στην άποψη ότι οι πολίτες ψηφίζουν με αυτοδιοικητικά κριτήρια και άρα οι εκλογές της αυτοδιοίκησης δεν προσφέρονται για παιχνίδι εντυπώσεων. Σημαίνει υπευθυνότητα -είναι χαρακτηριστικά η φράση του Πρωθυπουργού αμέσως μετά τη φράση περί στρατηγικής- σημαίνει ότι μένουμε μακριά από πολιτικές πόλωσης και οξύτητας.

ΒΛΑΧΟΣ: Σας άκουσα να δίνετε συγχαρητήρια σε τόσους πολλούς. Δίνετε συγχαρητήρια και στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος με τις επιλογές του σε ορισμένους δήμους και νομαρχίες σας διευκόλυνε να είστε σήμερα ικανοποιημένοι;

ΒΛΑΧΟΣ: Εκλογές θα κάνετε που το ζήτησε ο κ. Παπανδρέου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, μόλις χθες ο Πρωθυπουργός είπε: «Εκλογές το 2008».

ΒΛΑΧΟΣ: Αλλά, μετά ζήτησε ο κ. Παπανδρέου εκλογές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αλλάζει τίποτα.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν θα του κάνει το χατίρι.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς αποτιμά η κυβέρνηση το αποτέλεσμα των εκλογών σε νομαρχιακό επίπεδο, με βάση το ότι σε όλους τους νομούς της χώρας είχε δώσει το κυβερνών κόμμα τη στήριξή του σε συγκεκριμένα πρόσωπα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει κάνει, ήδη, μια δήλωση ο Πρωθυπουργός - όπως σας είπα - για τις δημοτικές εκλογές. Εγώ δεν θα ήθελα να πω περισσότερα πράγματα. Δεν πρέπει να κομματικοποιηθούν αυτές οι εκλογές και το έχουμε πει από την αρχή. Αν ήθελε κανείς να κομματικοποιήσει τις εκλογές, θα έπρεπε να μιλήσει για μια μεγάλη πληθώρα νομαρχιών, οι οποίες εξέλεξαν υποψηφίους που στηρίχτηκαν από το κυβερνών κόμμα. Αλλά, δεν θα προβώ σε καμία περαιτέρω δήλωση γι΄ αυτό το θέμα.

ΧΙΩΤΗΣ: Πρόσεξα ότι στη χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού, επισήμανε ότι έγιναν και λάθη. Αναρωτιέμαι, πρώτα - πρώτα ποια είναι αυτά τα λάθη που ανέφερε ο Πρωθυπουργός και δεύτερον, αν αυτά τα λάθη διαγράφονται από το εκλογικό αποτέλεσμα ή είναι λάθη που θα οδηγήσουν σε μερικό επανασχεδιασμό της στρατηγικής του για επιμέρους ζητήματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το αν διαγράφονται, όπως είπατε: Όχι βεβαίως, διότι τότε θα ήταν σαφές ότι εκμεταλλεύεται κάποιος το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν το κάνει αυτό η κυβέρνηση, δεν το έκανε ο Πρωθυπουργός με τη δήλωσή του και ξεκαθάρισα, με αφορμή την ερώτηση και του κ. Σιδέρη, ποια ήταν ακριβώς η φράση σε σχέση με τη στρατηγική μας. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε απλώς ότι δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Διεκδικούμε το καλύτερο. Το έχουμε πει πολλές φορές έως τώρα: Κάνουμε την αυτοκριτική μας διαρκώς, δεχόμαστε την κριτική από όλους τους άλλους. Υπάρχει πάντα το καλύτερο και αυτός είναι ο διαρκής στόχος της κυβέρνησης. Και υπογράμμισε ότι η συνολική πολιτική μας είναι ορθή. Ότι η πολιτική μας φέρνει απτά αποτελέσματα. Ότι βασικός άξονας της κατεύθυνσης την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε και πάλι, όχι εξαιτίας ή εξ αφορμής των αποτελεσμάτων, αλλά γιατί αυτή είναι η πολιτική μας - αυτή την πολιτική έχουν επιλέξει οι Έλληνες πολίτες στις εθνικές εκλογές - είναι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις. Ότι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται.

ΧΙΩΤΗΣ: Ζήτησα επίσης αν μπορείτε να μου εξειδικεύσετε ποια είναι αυτά τα λάθη και επειδή δεν το κάνετε, θα προσπαθήσω να το κάνω εγώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λάθη δεν παραδέχεται όποιος δεν έχει διάθεση για συμπληρώσεις και βελτιώσεις. Εμείς έχουμε διάθεση για βελτιώσεις και συμπληρώσεις στην πολιτική μας, για αυτοκριτική την οποία έχουμε δηλώσει πολλές φορές. Και εν πάση περιπτώσει, στη ζωή δεν υπάρχει άνθρωπος ο οποίος να μην κάνει λάθη. Μια κυβέρνηση μετά από δυόμισι χρόνια, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, έχει κάνει σίγουρα και κάποια λάθη. Σημασία έχει ποια είναι η κατεύθυνσή σου, εάν είναι η ορθή κατεύθυνση και αν αυτή η κατεύθυνση είναι που σηματοδοτεί το στόχο.

ΧΙΩΤΗΣ: Δε σας κάνω κριτική για τα λάθη...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν με ενοχλεί η κριτική.

ΧΙΩΤΗΣ: Λέω απλώς ότι αποφεύγετε να τα εξειδικεύσετε, γι΄ αυτό θα μου επιτρέψετε να σταθώ εγώ σε ένα. Θεωρεί η κυβέρνηση λάθος την τόσο αδιάλλακτη στάση που έδειξε, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, στα αιτήματα των εκπαιδευτικών; Επειδή υπάρχει μια συνάντηση την Τετάρτη με την Υπουργό Παιδείας, εκεί η κυβέρνηση μήπως σκέφτεται ότι ίσως πρέπει κάπου, έστω και ελάχιστα να υποχωρήσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με την ερώτησή σας μου δίνετε απλώς την ευκαιρία να επαναλάβω, για μια ακόμη φορά, την παράκληση την οποία από αυτό το βήμα έχω ήδη απευθύνει προς τους δασκάλους δυο φορές: Να επιστρέψουν στα σχολεία, διότι πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένας σε αυτόν τόπο που να μη σέβεται το λειτούργημα του δασκάλου, την προσφορά την οποία έχουν οι δάσκαλοι. Όλοι μας κάνουμε αναφορές, στις ιδιωτικές μας συζητήσεις, και άνθρωποι σε οποιαδήποτε ηλικία, στους καλούς μας δασκάλους. Άρα λοιπόν είναι βέβαιο ότι η προσφορά είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο γιατί το λέω εγώ, αλλά γιατί πιστεύω ότι κάθε Έλληνας πολίτης, κάθε πολίτης του κόσμου κάνει αναφορά στο δάσκαλό του για μια ολόκληρη ζωή. Μου δίνετε την ευκαιρία να επαναλάβω είναι ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία, να μη χάσουν άλλα μαθήματα οι μαθητές, διότι η κυβέρνηση, όπως ξεκάθαρα έχει πει - και δεν το έχει πει από καμιά διάθεση εγωισμού, το έχει πει αναλύοντας τα δεδομένα, τα στοιχεία - ότι δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να ακολουθήσει άλλη οικονομική πολιτική.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα επιμείνω στο ερώτημα του συναδέλφου: Πέστε μας ένα λάθος που έχει κάνει αυτά τα δυόμισι χρόνια αυτή η κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ο κ. Σουφλιάς χθες σε δήλωσή του, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος είπε ότι δυσκολεύεται να ερμηνεύσει τους λόγους για την επίθεση που δέχεται από ένα έτερο κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης τον κ. Μεϊμαράκη. Εσείς το έχετε ερμηνεύσει, η κυβέρνηση έχει ερμηνεύσει γιατί συμβαίνει αυτή η ανταλλαγή αιχμών μεταξύ δυο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ό,τι είχα να σας πω, το έχω πει ήδη εδώ και αρκετές ημέρες στο press room. Δεν θα πω τίποτα περισσότερο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Με συγχωρείτε, αλλά υπάρχει εξέλιξη στο γεγονός, με δηλώσεις κορυφαίων υπουργών. Δηλαδή, η δήλωση που έχετε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα πλέον είναι πριν από τα γεγονότα. Έχει ξεπεραστεί. Έχει μιλήσει για ολισθηρό δρόμο που λέει ο ένας ότι ακολουθεί ο άλλος. Μίζερα πράγματα...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γι΄ αυτό λέω σήμερα που με ρωτάτε ότι δεν θα πω τίποτα περισσότερο από τα όσα είπα την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν κρίνω σκόπιμο να πω τίποτα περισσότερο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους υπουργούς, προκειμένου να διαπιστώσει ο ίδιος ποιο είναι το ζήτημα... ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός συνεργάζεται συνεχώς με τους υπουργούς του και το γνωρίζετε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς ο Πρωθυπουργός μετρά ως ψήφο υπέρ των μεταρρυθμίσεων μια ψήφο που καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ζητούσε να δοθεί με αυτοδιοικητικά κριτήρια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, μόλις αυτό εξήγησα προηγουμένως στην πρώτη ερώτηση που έκανε ο κ. Σιδέρης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μα, δεν είχε δώσει κανένα δημοψηφισματικό χαρακτήρα στο νόημα των εκλογών αυτών υπέρ ή κατά των μεταρρυθμίσεων ο Πρωθυπουργός. Είχε ζητήσει να ψηφίσουμε με αυτοδιοικητικά κριτήρια. Και ξαφνικά μέτρησε την ψήφο υπέρ των μεταρρυθμίσεων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε λάθος. Εκείνο το οποίο λέω είναι τι είπε ο Πρωθυπουργός. Ποια είναι η επιλογή μας που είναι δεδομένη. Διαβάστε τη δήλωση. Γι΄ αυτό είπα αν θέλετε να σας την ξαναδιαβάσω, αν δεν την έχετε μπροστά σας. Λέει, λοιπόν, ότι οι σημερινές εκλογές υπαγορεύουν στην κυβέρνηση να συνεχίσει τη στρατηγική της. Με αυτή τη στρατηγική πορευόμαστε και έτσι θα πορευθούμε μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2008. Στο δρόμο αυτό η επιλογή μας είναι δεδομένη: Η υπευθυνότητα. Μένουμε μακριά από πολιτικές πόλωσης και οξύτητας, μακριά από ανέξοδους λαϊκισμούς. Οι φανατισμοί έχουν υποχωρήσει. Πέρασαν οι εποχές της πόλωσης και της στείρας αντιπαράθεσης και αυτό είναι θετική εξέλιξη για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Είναι σαφής η αναφορά του Πρωθυπουργού στο ποια στρατηγική εννοεί όταν μιλάει για την υπευθυνότητα: Την αποφυγή της πόλωσης. Δεν εκμεταλλεύεται κανένας τα αποτελέσματα. Αλίμονο!

ΒΛΑΧΟΣ: Ζητάτε από τους δασκάλους να ακούσουν την παράκλησή σας να επιστρέψουν στα σχολεία. Εσείς ακούτε τη δική τους παράκληση να δώσετε σε μια, δυο ή τρεις το πολύ δόσεις το επίδομα των 105 ευρώ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι κατέληξα, λέγοντας προηγουμένως ότι οι δυνατότητες της οικονομίας είναι συγκεκριμένες. Έχουν αναλυθεί. Δηλαδή, δεν είναι ξαφνικά κάτι το οποίο ανέκυψε στη ζωή του τόπου, μια οικονομική κατάσταση δύσκολη. Ανέκυψε, όπως το γνωρίζουμε, από τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας, τα οποία δεν γνωρίζουν μόνο οι Έλληνες πολίτες, τα γνωρίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχει, λοιπόν, μια πολιτική στην οικονομία την οποία ακολουθούμε με σταθερότητα. Αυτή η πολιτική στην οικονομία επιτρέπει ορισμένες κινήσεις. Δεν επιτρέπει πολύ περισσότερες. Είναι κάποιος ο οποίος δεν θα ήθελε να είχε τελειώσει αυτό το θέμα με την απόδοση αμέσως των 105 ευρώ, για τα οποία άλλωστε πολιτικά έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, από την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας; Δεν υπάρχει κανείς που να μην το ήθελε αυτό. Όμως, η ανάγκη της οικονομίας μας υπαγορεύει να κινηθούμε με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Και αυτός ο συγκεκριμένος τρόπος δεν γίνεται ειδικά για τους δασκάλους. Δεν γίνεται δηλαδή κατ΄ εξαίρεση για να επιτιμηθεί μια κατηγορία συμπολιτών μας, των οποίων το λειτούργημα, το επάγγελμα σέβονται όλοι οι Έλληνες πολίτες. Και όπως είπα και προηγουμένως, το σέβονται οι πολίτες παγκοσμίως, ακριβώς λόγω της αιτίας, της ιδιαιτερότητας του ρόλου τους.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως και η ανάγκη της κοινωνίας για να ανοίξουν τα σχολεία απαιτεί εφόσον ζητάτε να εισακουστεί η παράκλησή σας και εσείς να ακούσετε την παράκληση μιας μεγάλης ομάδας. Στη Δημοκρατία δεν είναι μόνο να επιβάλει η κυβέρνηση στους άλλους τι πρέπει να κάνουν. Πρέπει και η κυβέρνηση να αφουγκραστεί και για να λυθεί το πρόβλημα να κάνει ένα βήμα πίσω. Είναι απλό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε: Εάν κάποιος σας ζητά να του δώσετε χρήματα και εσείς δεν τα έχετε, δεν μπορεί να σας κατηγορήσει γιατί δεν του τα δίνετε. Επαναλαμβάνω είναι μια υπόσχεση, μια δέσμευση - και χρησιμοποιώ τον όρο δέσμευση γιατί έχει πολύ πιο βαριά πολιτική αξία- της Νέας Δημοκρατίας από την περίοδο της αντιπολίτευσης. Ενώπιόν σας, ευθαρσώς, το έχουμε πει πολλές φορές. Ενώπιον του ελληνικού λαού το έχουμε πει πολλές φορές. Το γνωρίζει ο ελληνικός λαός. Αυτή η δέσμευση μπορεί να γίνει πραγματικότητα με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Τα πράγματα στην οικονομία είναι ακόμα αρκετά δύσκολα. Με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο μπορεί αυτή η δέσμευση να γίνει πραγματικότητα. Το είπαμε ευθαρσώς, δεν κρύψαμε τίποτα. Εκείνο λοιπόν που έχει σημασία -και γι΄ αυτό το επαναλαμβάνω και σήμερα- είναι να κατανοηθεί και από την άλλη πλευρά ότι δεν πρόκειται για κάποια ιδιαιτερότητα εδώ, όπου η κυβέρνηση δεν θέλει ειδικά στους δασκάλους να δώσει το επίδομα. Αλίμονο. Αλλά πρόκειται για μια συγκεκριμένη αποτύπωση της οικονομίας την οποία έχουμε κάνει όλοι μας και την ξέρετε. Δεν είναι δηλαδή μια ιδιαίτερη περίπτωση όπου συμπεριφέρεται διαφορετικά η κυβέρνηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Να σας θυμίσω κ. Εκπρόσωπε ότι το ΄99 ο κ. Καραμανλής είχε κατηγορήσει τον κ. Σημίτη ότι επιδεικνύοντας αδιαλλαξία στο θέμα της Παιδείας δείχνει πολιτικά αδύναμος. Απλώς αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας θυμίζω ότι είμαι εγώ εκείνος που σας έδωσε την ομιλία του νυν Πρωθυπουργού. Και σας την έδωσα ολόκληρη ακριβώς για να έχετε την ευκαιρία να κάνετε τις συγκρίσεις. Και σας θυμίζω ότι έχω ήδη μιλήσει για το θέμα αυτό από την περασμένη εβδομάδα. Η λογική λοιπόν την οποία σας αναπτύσσω πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρη προς όλους τους Έλληνες πολίτες και φυσικά και στους δασκάλους.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σας θυμίζω ότι η κ. Γιαννάκου έχει πει πως ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι εκπαιδευτικοί, συνιστά μια ανέντιμη κατάσταση. Έχει πει επίσης ότι αν αντιδράσουν δυναμικά όταν συζητείται το άρθρο 16 αυτό συνιστά φασιστική νοοτροπία. Και επίσης έχει κάνει δηλώσεις που λέει ότι δεν επιθυμούν να εργαστούν περισσότερο και δεν επιθυμούν να αξιολογηθούν. Νομίζετε ότι δημιουργούν αυτά ένα πλαίσιο συνεννόησης με τους εκπαιδευτικούς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα δυο πρώτα τα λέτε εσείς, δεν τα έχει πει η Υπουργός Παιδείας. Σε ό,τι αφορά το τρίτο, το θέμα της αξιολόγησης, πιστεύω ότι δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης - ή εν πάση περιπτώσει η πλειοψηφία των πολιτών - που να μην δέχεται ότι πρέπει να γίνει αξιολόγηση. Η αξιολόγηση έχει να κάνει με την ποιότητα των σπουδών, με την ποιότητα των πανεπιστημίων μας. Είδα και εγώ στα αιτήματα των δασκάλων ότι υπάρχει το ζήτημα της αξιολόγησης ή το ζήτημα του άρθρου 16, να μην αλλάξει το άρθρο 16. Όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με μια συγκεκριμένη πολιτική: Η κυβέρνηση δεν ήρθε εκ των υστέρων και αίφνης για να πει ότι «θα αλλάξω το άρθρο 16». Είναι μια πολιτική της Νέας Δημοκρατίας πέραν της 10ετίας. Είναι γνωστή η πολιτική. Την έβαλε στο πρόγραμμά της. Αυτή την πολιτική την ψήφισαν οι Έλληνες πολίτες. Και εν πάση περιπτώσει, υπάρχει και μια αδήριτος ανάγκη στην εποχή μας, σε μια εποχή σκληρού ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο -δεν είναι μόνο πανελλαδικό ζήτημα, είναι πανευρωπαϊκό, είναι παγκόσμιο το επίπεδο- να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τις σπουδές στα πανεπιστήμια έτσι ώστε τα πτυχία των πανεπιστημίων να είναι της αξίας που τους αρμόζει να είναι, γιατί και καλούς καθηγητές έχουμε και καλούς φοιτητές έχουμε, καλό δυναμικό. Το 2010 σας θυμίζω ότι είναι μια χρονική στιγμή στην οποία υποχρεούνται όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν προχωρήσει διαδικασίες αξιολόγησης. Θα μείνουμε πίσω; Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι μπορεί να έχουν διαφορετική αντίληψη. Αλλά θα μείνουμε πίσω σε αυτό το οποίο εμείς έχουμε συνομολογήσει, ως χώρα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο βλέπουμε να εκτυλίσσεται, θα το αφήσουμε να εκτυλίσσεται μακριά από εμάς; Όχι βέβαια.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πάντως το ότι αρνείστε πως αυτές τις δηλώσεις της έχει κάνει η κ. Γιαννάκου, τις οποίες έκανε όταν ήταν παρόντες πολλοί δημοσιογράφοι, μάλλον συνιστά μια έμμεση αποδοκιμασία των δηλώσεων της Υπουργού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνατε ένα σχόλιο επί μιας ξεκάθαρης απαντήσεώς μου. Δεν το δέχομαι.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Επειδή από ό,τι καταλαβαίνω δεν βλέπετε να υπάρχουν περιθώρια υποχώρησης απέναντι στα αιτήματα των δασκάλων από την πλευρά της κυβέρνησης, αναρωτιέμαι τι νόημα έχει η δήλωση που έκανε χθες το βράδυ η κ. Γιαννάκου στον ALPHA ότι όταν πας σε μια διαπραγμάτευση πρέπει κάτι να δώσεις. Είναι η κ. Γιαννάκου εκτός γραμμής τελικά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μίλησα πολύ και σήμερα και δεν έχω καμία αντίρρηση να συνεχίσουμε να συζητούμε για πολύ ώρα για την Παιδεία με πολύ συγκεκριμένες θέσεις. Δεν γνωρίζω τη δήλωση που μου αναφέρετε. Δεν γνωρίζω την ακριβή διατύπωσή της. Καμία φορά μια συζήτηση μπορεί να μεταφερθεί -όχι από σκοπιμότητα, για να μην παρεξηγηθώ- με μία τέτοια απόχρωση που να αλλοιώνει ή να διαφοροποιεί το πραγματικό περιεχόμενο μιας δήλωσης. Δεν θέλω να υπεισέλθω -και σπανίως το κάνω, νομίζω ότι δεν το έχω κάνει σχεδόν ποτέ σε αυτή την αίθουσα- σε κρίση επί κάποιων δηλώσεων που μου έχουν μεταφερθεί, με όλο τον σεβασμό σε εσάς και το λειτούργημά σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η αρχική μου ερώτηση δεν ήταν με κριτική μόνο προς τον Πρωθυπουργό. Ήταν γι` αυτό το χάλι που παρουσίασε χθες η πολιτική ζωή. Πριν καν μιλήσουν οι υποψήφιοι που έβγαιναν, βγήκαν οι πολιτικοί αρχηγοί. Θέλω να ρωτήσω, πότε και τι κάνατε εσείς γι` αυτό. Να πάψει ο τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι ιμάντας προσπορισμού ψήφων των κομμάτων και να αφεθεί στην ανεξαρτησία της. Αυτό το νόημα είχε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να δεχθώ τη διευκρίνισή σας. Βεβαίως, δεν τη ζήτησα, αλλά εν πάση περιπτώσει στο πότε και το τι κάναμε εμείς, το έχω πει τόσες φορές. Το έχει δείξει, με πράξεις πια, το υπουργείο Εσωτερικών για το τι έκανε για την πραγματικά ακηδεμόνευτη τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι πάρα πολλά  τα έχει πει ο κ. Παυλόπουλος πολλές φορές- αλλά θα σας αναφέρω ένα: Φτιάχτηκε επιτέλους ένας ενιαίος λογαριασμός για να γνωρίζουν και οι άρχοντες της τοπικής και της νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τα χρήματα που πηγαίνουν από το κεντρικό κράτος προς αυτούς. Θα σας αναφέρω, όμως, και ένα δεύτερο, το οποίο είναι πολύ πρόσφατο: Ποσοστό άνω του 50% από το 82% των χρημάτων του Δ΄ Κ.Π.Σ. που προορίζεται για την περιφέρεια, θα το διαχειριστούν οι άνθρωποι εκείνοι που εξελέγησαν χθες και θα εκλεγούν και την άλλη Κυριακή.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Χθες, ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίστηκε στην εκπομπή του MEGA για τις εκλογές και επανέφερε αυτό το θέμα που είχε θέσει και με τον κ. Σουφλιά για τη μη επαρκή στήριξη υποψηφίων που υπέδειξε το κυβερνών κόμμα. Θα ήθελα να ρωτήσω, πώς συνολικά η κυβέρνηση αποτιμά τη στήριξη που παρείχαν οι υπουργοί στους κομματικούς υποψηφίους ανά την επικράτεια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να πω ότι με ευφυή, δια της άλλης πόρτας, τρόπο προσπαθείτε να επαναφέρετε ένα θέμα για το οποίο ήδη έχω απαντήσει.

ΧΙΩΤΗΣ: Θα προσπαθήσω να το εξειδικεύσω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ίδιο;

ΧΙΩΤΗΣ: Ναι. Στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις για τις δημοτικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία κατόρθωνε να εκλέξει τους υποψηφίους της στους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Αυτή την Κυριακή το κατόρθωσε μόνο στην Αθήνα, έχασε τον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη ακόμα διεκδικεί. Αυτό για σας, για την κυβέρνηση, τι μήνυμα σας δίνει; Ποιο είναι το πολιτικό μήνυμα που παίρνετε από αυτή την εξέλιξη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω κάνει αρκετές δηλώσεις για το θέμα αυτό από την αρχή. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο. Δεν το κρίνω σκόπιμο να πω τίποτε περισσότερο, ιδίως απαντώντας σε ερώτηση η οποία μεμονωμένα επιλέγει ορισμένα στοιχεία που μπορεί να δημιουργούν μια διαφορετική εικόνα από αυτή που γνωρίζουν και αποτυπώνουν οι Έλληνες πολίτες. Για παράδειγμα, υπήρχαν εκτιμήσεις από δημοσκοπήσεις, οι οποίες, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, έδιναν ξεκάθαρα αποτελέσματα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τα υψηλά ποσοστά αποχής, τα οποία παρατηρήθηκαν σε αυτές τις εκλογές. Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη τους στους υποψηφίους; Γύρισαν την πλάτη τους στα κόμματα που στήριξαν τους υποψηφίους; Ανησυχεί αυτό την κυβέρνηση; Πιστεύει η κυβέρνηση ότι θεωρούν οι πολίτες πως όλοι είναι ίδιοι και άρα δεν πάμε να επιλέξουμε μεταξύ των ιδίων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έλεγα πως και σε αυτές τις εκλογές πρωταγωνίστησε -και έχετε δίκιο σε αυτό- η αποχή. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία θα δώσει ο κ. Παυλόπουλος, σε λίγη ώρα, σε συνέντευξή του στους αρμόδιους συντάκτες, η αποχή κινήθηκε ακριβώς στα ίδια ποσοστά με το 2002. Με μια μικρή επιφύλαξη σας λέω ότι το 2002 ήταν 28,6% και τώρα είναι 28,5%. Αλλά, πρέπει να καταμετρηθούν άλλα 600-650 τμήματα που μένουν σε όλη την Ελλάδα. Δηλαδή, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των προηγούμενων δημοτικών εκλογών και τώρα. Ωστόσο, έχετε δίκιο στην επισήμανσή σας ότι η αποχή είναι πρωταγωνιστής, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να ευχαριστεί κανέναν. Όχι τόσο γιατί είναι υποχρεωτική η ψήφος, αλλά κυρίως διότι η συμμετοχή στα κοινά, από αρχαιοτάτων χρόνων σε αυτή τη χώρα, όριζε την έννοια του πολίτη.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πώς το εξηγείτε αυτό; Δεν μου είπατε. Μου είπατε ότι λυπάστε ως κυβέρνηση που υπάρχει τέτοια αποχή, αλλά πώς το εξηγείτε αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα έδινα μια γενική εξήγηση, γιατί δεν μπορώ να κάνω αυτή την εκτίμηση, βάζοντας στην ίδια μοίρα όλους όσοι αποφάσισαν να μην πάνε να ψηφίσουν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γενικότερα στο εκλογικό αποτέλεσμα, η κυβέρνηση διακρίνει κάπου να υπάρχει δυσαρέσκεια για τις επιλογές της και την πολιτική της ή αντίστοιχα μπορεί να βλέπει κάποια επιβράβευση στις επιλογές της;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει ειδικότερα με άλλου είδους διατυπώσεις στο ίδιο ερώτημα.

ΜΠΑΛΗΣ: Αφού η Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ακομμάτιστη, γιατί δεν παίρνει η κυβέρνηση μια πρωτοβουλία να φέρει μια πρόταση, ώστε να μη δίνεται στήριγμα σε υποψηφίους παρά μόνο στις πρωτεύουσες των νομών και τις νομαρχίες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι η κυβέρνηση έλαβε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, η οποία βοηθά στην κατεύθυνση αυτή και είναι η εισαγωγή του 42%. Δηλαδή, της εκλογής είτε του δημοτικού, είτε του νομαρχιακού άρχοντα από την πρώτη Κυριακή, εφόσον συμπληρώσει το ποσοστό του 42%. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική αλλαγή στα πράγματα της νομαρχιακής και της τοπικής Αυτοδιοίκησης που βοηθά στην κατεύθυνση αυτή που λέτε, συν όλα τα άλλα θετικά που έχει δώσει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σας γλίτωσε από εντυπώσεις αυτό το 42%.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι πρέπει να παίζει κανείς με εντυπώσεις, γιατί γνωρίζετε ότι με εντυπώσεις προσπαθούν από ό,τι βλέπω να παίξουν άλλοι εδώ και καιρό, αλλά τελικά οι παροδικές εντυπώσεις δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επειδή μιλάμε για εντυπώσεις, χθες σε δύο τουλάχιστον κανάλια είδα διαμαρτυρίες για την αργή ροή αποτελεσμάτων από το κεντρικό υπολογιστή του υπουργείου Εσωτερικών και για λανθασμένη χρήση των χρωμάτων στο χάρτη της Ελλάδας. Φαντάζομαι ότι υπάρχουν κάποιες εξηγήσεις. Μήπως τις έχετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω εάν βλέπαμε τα ίδια κανάλια. Εγώ είδα πολύ λίγο, λόγω της πίεσης.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Να σας πω, MEGA, ΑΝΤ-1.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να μου πείτε τα ονόματα των καναλιών. Είδα κάποια στιγμή τον κ. Δρυμιώτη -ο οποίος εκπροσωπεί την εταιρεία που εδώ και 25-26 χρόνια βγάζει τα αποτελέσματα, καταμετρώντας τα όσα στέλνονται από τα εκλογικά τμήματα- να απαντά και στα δύο θέματα που λέτε. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την καταμέτρηση, μου έκανε εντύπωση ότι με στοιχεία συγκεκριμένης ώρας, την ώρα που βγήκε γύρω στις 12 παρά, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, συγκρίνοντάς τα με το 2002, ήταν περίπου κατά 40% αυξημένη η ροή των αποτελεσμάτων φέτος.

ΒΛΑΧΟΣ: Ερώτηση πρώτη: Τηλεφωνήθηκε ο κ. Καραμανλής με τον κ. Παπαγεωργόπουλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω πως ναι. Δεν το γνωρίζω, όμως. Πρέπει να σας είπαν χθες από το γραφείο Τύπου.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι. Με τον κ. Αγραπίδη μας είπαν. Με τον κ. Ψωμιάδη τηλεφωνήθηκε να του πει συγχαρητήρια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με πιάνετε απαράσκευο. Θα κοιτάξω να ενημερωθεί το γραφείο Τύπου και να σας δώσει μια συνολική εικόνα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 24 October 2006 - 14:41:22 UTC