Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-10-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2006

Αριθμός Δελτίου: 38272288

Έκδοση 1

Brf3110

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

" Συγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά ήμουν παρών στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία μόλις τελείωσε. Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για τις τομές οι οποίες προγραμματίζονται στο χώρο της Υγείας. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, που έγινε βεβαίως υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, ο κ. Αβραμόπουλος έκανε προς τους δημοσιογράφους σχετικές ανακοινώσεις στις οποίες και σας παραπέμπω.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί, αύριο Τετάρτη 1η Νοεμβρίου, στις 10.00, με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Επίσης, αύριο στις 11.00, θα συνεδριάσει υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή, η Κυβερνητική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, με τη συμμετοχή των Υπουργών κ. Γιαννάκου και κ. Βουλγαράκη, καθώς και των κυρίων Ζαχόπουλου, Καραμάνου και Καρρά. Όπως γνωρίζετε, είναι μια θεσμοθετημένη Επιτροπή στη σύνθεση της οποίας μετέχουν και ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω για το θέμα της εξαγγελθείσας μεταρρύθμισης στην Παιδεία σε σχέση με το πλαίσιο λειτουργίας των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Εδόθη χθες η εντύπωση ότι η κυβέρνηση αφήνει σε ασαφές βάθος χρόνου την κατάθεση του νομοσχεδίου. Έχετε να μας δώσετε κάτι πιο συγκεκριμένο ως χρονοδιάγραμμα σε σχέση με ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει εξαγγελθεί -σας θυμίζω- από τις αρχές του χρόνου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι γνωστή η σαφής πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις στο συγκεκριμένο χώρο στον οποίο αναφερθήκατε. Η πρόθεση αυτή παραμένει ακέραιη. Όσα είπε χθες ο κ. Ρουσόπουλος, τα οποία ήταν απολύτως σαφή, ασφαλώς και δεν οδηγούν στο συμπέρασμα στο οποίο μόλις αναφερθήκατε.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Με συγχωρείτε που επιμένω, αλλά συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά την κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, έχετε υπόψη σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα είπε χθες ο κ. Ρουσόπουλος. Σας παραπέμπω σε όσα είπε ο κ. Ρουσόπουλος, τα οποία είναι σαφή και δεν αφήνουν καμία απολύτως αμφιβολία σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η επιστροφή Πολύζου σηματοδοτεί το γεγονός ότι και ο Πρωθυπουργός αποδέχθηκε πως και η Νέα Δημοκρατία είναι διεφθαρμένη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, πέρυσι το φθινόπωρο, για μια συγκεκριμένη συμπεριφορά επεβλήθη μια ποινή στο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Πολύζο, η οποία και έληξε. Όλες οι άλλες ερμηνείες είναι αυθαίρετες. Η κυβέρνηση, στους στόχους τους οποίους έχει θέσει για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς στο δημόσιο βίο, παραμένει αταλάντευτη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Με την υπόθεση του γάλακτος, δεν θεωρείτε ότι ο κ. Πολύζος δικαιώθηκε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επανέρχεστε σε θέματα στα οποία έχουν δοθεί απαντήσεις εδώ και πολύ καιρό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Υπάρχει πληροφορία, δημοσιεύεται σήμερα στον Τύπο ότι με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, έχει προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο στο Ελσίνκι, συνάντηση Κύπρου  Τουρκίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παραπέμπω σε δήλωση που έκανε, χθες, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκος. Όταν του υπεβλήθη συναφές ερώτημα, απάντησε: «Η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί να συμμετάσχει σε αυτές τις συνομιλίες και άλλωστε δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Για την Κύπρο μιλάμε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για ενδεχόμενη συμμετοχή της Κύπρου, παρακαλώ να απευθυνθείτε στην κυπριακή κυβέρνηση. Όπως γνωρίζετε, εγώ σας ενημερώνω με την ιδιότητα του Εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση αφουγκράζεται τις αγωνίες και τους αγώνες των μαθητών που έχουν προχωρήσει σε εκατοντάδες καταλήψεις σχολείων; Ακούει τα αιτήματά τους, σκύβει στα προβλήματά τους ή προσδοκά ότι θα «καθαρίσουν» οι γονείς και τα κανάλια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκφράζω για μια ακόμη φορά -κάτι το οποίο έχουμε ήδη κάνει ο Υπουργός Επικρατείας κ. Ρουσόπουλος και εγώ φυσικά σε αυτή την αίθουσα- την ευχή να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται η ομαλότητα, η πλήρης ομαλότητα στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και με τα προβλήματα τι θα γίνει; Γιατί υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως ξέρετε, η κυβέρνηση έχει σκύψει πάνω από τα προβλήματα. Τα προβλήματα λύνονται σταδιακά. Τώρα, είναι καιρός όλα τα σχολεία να λειτουργήσουν ομαλά. Να επανέλθουν και οι μαθητές και οι διδάσκοντες στις σχολικές αίθουσες.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την επίσκεψη του Αρχηγού του Τουρκικού Επιτελείου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω αυτή τη στιγμή να κάνω κάποιο συγκεκριμένο σχόλιο. Πρόκειται για μια ανταποδοτική επίσκεψη, εξ όσων γνωρίζω, του Αρχηγού του Τουρκικού Επιτελείου σε σχέση με επίσκεψη την οποία πραγματοποίησε πριν από λίγο καιρό ο Αρχηγός του Ελληνικού Επιτελείου, ο Ναύαρχος κ. Χηνοφώτης στη γείτονα χώρα. Παρακαλώ για περισσότερες λεπτομέρειες να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Ο κ. Έβερτ ζήτησε διακομματική Επιτροπή για να συζητήσει το θέμα της Παιδείας, γιατί υπάρχει μια πολύ κακή εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Επίσης, ρώτησε την κ. Γιαννάκου εάν θα ζητηθούν ευθύνες και από ποιους για τις καταστροφές που έχουν προκληθεί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα και προηγουμένως ότι εκείνο το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή, αυτό που πρέπει να είναι στόχος όλων μας, όλων των Ελλήνων πολιτών, είναι να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της Παιδείας σε όλα τα επίπεδα. Όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει, εδώ και αρκετό καιρό, ένα διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους για τα θέματα Παιδείας. Όπως επεσήμανε, χθες, ο κ. Ρουσόπουλος, επαναλαμβάνω και εγώ ακόμη μια φορά την ευχή ότι αυτοί οι οποίοι δεν προσήλθαν, όσοι δεν προσήλθαν σε ορισμένα στάδια του διαλόγου ή σε όλο το διάλογο μέχρι τώρα, καλό θα ήταν να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να προσέλθουν σε αυτό το διάλογο, ο οποίος μόνον καλά μπορεί να προσφέρει για το μέλλον των παιδιών μας που είναι εξάλλου και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας ως σύνολο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με αυτό τον τρόπο στηρίζει η κυβέρνηση την κοινωνική ασφάλιση; Εννοώ το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες, δηλαδή με χαριστικές διατάξεις προς τους μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ που επιβραβεύουν αυτούς που εισφοροδιαφεύγουν; Γιατί να πληρώσει κάποιος τις εισφορές του προς το ΙΚΑ, όταν ξέρουν ότι θα έρθει μια ρύθμιση, είναι η τρίτη που έρχεται μέσα στα τελευταία τρία χρόνια εάν δεν κάνω λάθος, η οποία θα είναι ευνοϊκή και γι` αυτόν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι ειδικά θέματα για τα οποία σας παραπέμπω στο αρμόδιο υπουργείο. Παρόλα ταύτα, θα ήθελα να πω ότι μέριμνα της ελληνικής Πολιτείας πρέπει να είναι -και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι- να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες που απαιτούνται, ώστε οι κακοί οφειλέτες προς το Δημόσιο ή προς τα Ταμεία να οδηγούνται εκεί που πρέπει να οδηγηθούν. Δηλαδή, να καταβάλλουν τις οφειλές που έχουν προς αυτά τα Ταμεία. Η ρύθμιση, λοιπόν, προς τα εκεί αποβλέπει: Να βρεθούν τρόποι, ώστε όσοι δεν είχαν για οποιοδήποτε λόγο καταβάλλει αυτά τα ποσά, να τα καταβάλλουν. Εσείς τι προτείνετε; Να τα παραγράψει το ελληνικό Δημόσιο; Να παραγράψουν τα Ταμεία αυτά τα ποσά; Πρέπει να εξευρεθούν τρόποι, ώστε αυτά τα ποσά να καταλήξουν στα Ταμεία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό ακριβώς κάνει. Τα παραγράφει στην πραγματικότητα. Είναι 96 δόσεις και μάλιστα παγώνει για μεγάλο διάστημα τις οφειλές τους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε λάθος. Η προσπάθεια είναι αυτή ακριβώς που σας είπα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, καταργείται το ΑΣΕΠ για 17 κρατικές επιχειρήσεις, προκειμένου να μπουν, δεν θα συζητήσω εάν είναι δικά σας παιδιά ή ξένων. Την ίδια στιγμή, όμως, πάμε από τον Αννα στον Καϊάφα οι επιτυχόντες του ΄98. Είναι κράτος κοινωνικής Δικαιοσύνης αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, δεν καταργείται καθόλου το ΑΣΕΠ. Και αναρωτιέμαι πώς καταλήγετε σε αυτό το συμπέρασμα. Τώρα ανακαλύπτουν ορισμένοι τον νόμο που έχει ψηφιστεί για τις ΔΕΚΟ; Σε εφαρμογή αυτού του νόμου είναι οι ρυθμίσεις. Θα ήθελα να προσθέσω και κάτι ακόμη: Ο ρόλος του ΑΣΕΠ παραμένει αναλλοίωτος, διότι το ΑΣΕΠ ελέγχει και την προκήρυξη και τον τελικό πίνακα. Συνεπώς, αυτά τα οποία επικαλείστε ως αναγραφόμενα σε μερίδα του Τύπου, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Είπατε προηγουμένως για το θέμα του κ. Πολύζου ότι έληξε μια τιμωρία που του είχε επιβληθεί...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μια ποινή.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Ναι, μια ποινή, εν πάση περιπτώσει. Ωστόσο, ο κ. Πολύζος, σήμερα το πρωί, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ουσιαστικά είπε τα ίδια πράγματα, παρότι έληξε η ποινή του. Είπε ότι δεν είναι δυνατό να είναι διεφθαρμένοι παντού όλοι, εκτός από εμάς, από το κόμμα εννοώ, τη Νέα Δημοκρατία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου τις συγκεκριμένες δηλώσεις. Όπως γνωρίζετε, δεν σχολιάζω δηλώσεις βουλευτών.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Σχετικά με το θέμα της Παιδείας, είχε αναφερθεί την προηγούμενη εβδομάδα νομίζω ο κ Ρουσόπουλος σε κάποιες λεπτομέρειες νομικής υφής, αναφορικά με τον τρόπο που θα επέλθει η ομαλότητα. Έχετε να μας ανακοινώσετε κάτι σχετικά με αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Ρουσόπουλος είχε αναφερθεί σε ορισμένες λεπτομέρειες τεχνικής και νομικής υφής, σε σχέση με τη λεγόμενη «αναπλήρωση των ωρών». Είχε πει ότι υπάρχουν ορισμένα νομικά και τεχνικά θέματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν. Εξ όσων γνωρίζω, σήμερα-αύριο, αναμένεται η υποβολή σχετικών ιδεών, προτάσεων της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, δηλαδή του συνδικαλιστικού Οργάνου των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης προς την Υπουργό Παιδείας κ. Γιαννάκου, ώστε οι δύο πλευρές να αναζητήσουν από κοινού λύσεις σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Εκείνο το οποίο προέχει -το τονίζω για μια ακόμη φορά- είναι η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των σχολείων, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και βεβαίως η αναπλήρωση των ωρών που χάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες που φοιτούν σε σχολεία όπου απήργησαν οι εκπαιδευτικοί να μην έχουν κενά στο τέλος της σχολικής χρονιάς, σε σχέση με παιδιά που φοιτούν σε άλλα δημόσια σχολεία, τα οποία λειτούργησαν κανονικά.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 31 October 2006 - 14:53:10 UTC