Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-01-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 52322351

Έκδοση 1

Brf1801

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, αύριο, στις 10.30, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάσιο Παπαληγούρα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είδαμε σήμερα ένα δημοσίευμα για τις κάμερες στα γήπεδα και έχω να ρωτήσω το εξής: Ποιος θα τις πληρώσει; Αν το κόστος δηλαδή θα επιβαρύνει τις ομάδες ή το κράτος και αν είναι ένας προάγγελος για να επιτραπεί να μπουν κάμερες και στην Αθήνα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω. Παρακαλώ απευθυνθείτε στο υπουργείο Αθλητισμού και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Εάν το πληροφορηθώ νωρίτερα από εσάς, θα σας ενημερώσω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε εάν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, επειδή στις δηλώσεις του δεν είπε πολλά πράγματα, έδωσε στοιχεία στον Πρωθυπουργό γύρω από αυτή την τρομοκρατική επίθεση στην Αμερικάνικη Πρεσβεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο υπουργός ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την πορεία των ερευνών. Θα μου επιτρέψετε να μην πω τίποτε περισσότερο από ό,τι έχει πει ο κ. Πολύδωρας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Διαμαρτυρήθηκε ο κ. Πολύδωρας για την αμφισβήτηση που θεωρεί ότι του κάνουν άλλα στελέχη της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, γιατί δεν θεωρεί κάτι τέτοιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και πάλι για τα ονόματα αυτών των φυγόστρατων: Όλοι στην κυβέρνηση λένε ότι θέλουν να δοθούν στη δημοσιότητα. Δεν μπορείτε να τα δώσετε; Δώστε τα στην ΕΣΗΕΑ εάν δεν θέλετε να τα δώσετε αλλού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να μην σας κουράσω, επαναλαμβάνοντας αυτά που είπα την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Μεϊμαράκης έχει κάνει και σήμερα δηλώσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά όμως ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι θέλει να τα δώσουν. Όλοι θέλετε να τα δώσετε και η Αρχή, τώρα, είναι το πρόβλημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σεβαστούμε τους νόμους και το Σύνταγμα; Θα τους σεβαστούμε. Το έχουμε επαναλάβει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μιας και έχουμε συνταγματική αναθεώρηση σε εξέλιξη, μήπως σκέφτεστε να ξαναδείτε το συνταγματικό πλαίσιο της λειτουργίας των ανεξάρτητων Αρχών γιατί δημιουργούν προβλήματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Μπορεί να διαφωνεί κάποιος, αλλά οφείλει να σεβαστεί -όπως έχουμε πει και άλλες φορές- τη συνταγματική κατοχύρωσή τους.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Γι` αυτό. Επειδή είναι θέμα που μπορεί να την αλλάξει τώρα τη συνταγματική κατοχύρωση, έχοντας τα δεδομένα της εμπειρίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, εννοείτε να μην είναι πλέον συνταγματικά κατοχυρωμένες;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να αλλάξει το Σύνταγμα... Όπως γνωρίζετε, δεν λέει ότι οι Αρχές πρέπει να παίρνουν τις τάδε αποφάσεις και όχι τις δείνα αποφάσεις. Είναι θέμα κρίσης από ένα σημείο και μετά. Η κρίση, κατά τη γνώμη μου, αλλάζει ανάλογα με τα δεδομένα. Όταν γεννώνται νέα ζητήματα, αντιμετωπίζονται. Για παράδειγμα, θέματα κλιματιστικών αλλαγών δεν μπορούσε να συζητήσει κανείς πριν από 50-60 χρόνια. Τα συζητά τις τελευταίες δεκαετίες, ειδικά στην εποχή μας, με την έννοια της ανησυχίας για το μέλλον. Υπάρχει μια σειρά από ζητήματα τα οποία γεννώνται στην πορεία του χρόνου, ανάλογα με την πορεία της ίδιας της ζωής.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Να το περιγράψω πολύ συγκεκριμένα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κάπου διάβασα ότι η Αρχή αυτή δεν είχε επιτρέψει να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των καταστημάτων της παραλιακής που πουλάνε «μπόμπες», γιατί θίγονταν ατομικά δικαιώματα των ιδιοκτητών τους. Έχουμε κάποιες τέτοιες υπερβολές. Με κάποιο τρόπο, εάν είναι συνταγματικό θέμα μέσα σε συνταγματική αναθεώρηση, άμα είναι θέμα νομοθετικής ρύθμισης μέσα από μια νομοθετική πρωτοβουλία, σκοπεύει η κυβέρνηση να επανεξετάσει αυτό το πλαίσιο λειτουργίας των Αρχών; Αυτό είναι το ερώτημα και νομίζω ότι δεν είναι μόνο δικό μου, έτσι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή έτυχε να διαβάσω και το Σύνταγμα και το νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε από την προπροηγούμενη Βουλή εις εφαρμογήν οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Υπάρχει αναφορά στο Σύνταγμα, η οποία είναι γενική, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Πιο ειδική αναφορά στο νόμο, η οποία όμως -ακόμη και η πιο ειδική αναφορά- εξηγεί, αναφέρει τη σοβαρότητα περιστάσεων, περιπτώσεων, υποθέσεων κ.ο.κ. Από εκεί και μετά, μπαίνει η κρίση των μελών της κάθε ανεξάρτητης Αρχής. Δεν θα κάνω κρίσεις επί των κρίσεων των μελών, όπως καταλαβαίνετε, γιατί είναι ατελέσφορη η συζήτηση.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ο κ. Μεϊμαράκης πάντως σήμερα, μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, επανέλαβε ότι πρέπει να επαναξεταστεί το πλαίσιο λειτουργίας του. Ρωτώ, γιατί το δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Καραμανλή: Αυτή είναι μια άποψη την οποία συμμερίζεται ο Πρωθυπουργός, περί αναθεώρησης του πλαισίου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με ρωτάτε ως Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και σας απαντώ ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Δεν γνωρίζω ποια είναι η δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση των ονομάτων - μιας και μιλάμε για τη γνωστή υπόθεση που αναφέρεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας - νομίζω ότι έχει εξαντληθεί. Έχουμε κάνει δηλώσεις και ο κ. Μεϊμαράκης και εγώ. Δεν νομίζω ότι έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Δημιουργεί πρόβλημα και κάποιο πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση αυτή η λειτουργία των ανεξάρτητων Αρχών; Γιατί ο κ. Μεϊμαράκης κάτι τέτοιο υπαινίχθηκε σαφώς έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όταν δήλωνε ότι «και εμείς κρινόμαστε από τους πολίτες, απολογούμαστε στους πολίτες και πρέπει να προστατευτούμε και εμείς».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο συνδυασμός των δύο θεμάτων, όπως και αν απαντήσω δηλαδή, οδηγεί σε συμπεράσματα τα οποία θα είναι μακράν της πραγματικότητας. Θα απαντήσω, ανεξαρτήτως του συνδυαζόμενου ερωτήματος που μου κάνατε: Πρώτον, Ανεξάρτητες Αρχές έχουμε κατοχυρωμένες από το Σύνταγμα. Δεύτερον, η κυβέρνηση σέβεται τις Ανεξάρτητες Αρχές, γιατί οι Ανεξάρτητες Αρχές είναι κομμάτι της Πολιτείας. Από εκεί και πέρα, η γνωστή και παλαιά ρήση «και οι κρίνοντες, κρίνονται» ισχύει. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ισχύει. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει επιλέξει να μην κάνει κρίση επί των δικαστικών αποφάσεων κατ` αρχάς -δεν είναι δικαστήριο η Ανεξάρτητη Αρχή- και εν προκειμένω και για τις Ανεξάρτητες Αρχές.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Χθες και σήμερα έχουμε κάποιες πληροφορίες για αλλαγές και ανακατατάξεις που γίνονται σε έναν μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό. Εσείς είστε αρμόδιος Υπουργός. Παρακολουθείτε την υπόθεση γιατί εμπλέκονται και υπάρχουν πληροφορίες και ευθύνες για τα οικονομικά του. Υπάρχει μια ανασφάλεια στο σταθμό για τους εργαζόμενους, ακούγονται περί πιθανών απολύσεων. Παρακολουθείτε το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια σειρά νόμων οι οποίοι τηρούνται, σε περιπτώσεις που αναφέρονται στα οικονομικά των μεγάλων επιχειρήσεων, των μικρών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων ΜΜΕ, όπως και όλων των άλλων επιχειρήσεων. Δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά μου καμία από τις αλλαγές για τις οποίες διαβάζω ότι γίνονται στον τηλεοπτικό σταθμό. Κατά συνέπεια αντιλαμβάνεστε, ότι δεν έχω νόμιμο δικαίωμα να ασχοληθώ με το θέμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εγώ ρώτησα περισσότερο για τους συναδέλφους δημοσιογράφους, πρώην δικούς σας και νυν δικούς μας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τη συνεισφορά των δημοσιογράφων και της δημοσιογραφίας γενικότερα στη Δημοκρατία, η άποψή μου είναι παλαιόθεν γνωστή. Από κει και πέρα, καλό είναι να δουλεύουν οι σταθμοί, καλό είναι να δουλεύουν οι εφημερίδες. Να υπάρχουν εφημερίδες, να υπάρχουν Μέσα Ενημέρωσης, να εργάζονται οι δημοσιογράφοι, να μην έχουμε ανεργία και σ` αυτόν τον κλάδο, όπως ει δυνατόν και σε κανέναν άλλο.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Ένα σχόλιο για τη χθεσινή κατάσταση που επικράτησε στο κέντρο της Αθήνας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε τα επεισόδια. Θα έλεγα ότι η χθεσινή είναι μια εικόνα που μιλά από μόνη της. Μιλά από μόνη της καθόσον βλέπουμε αστυνομικούς να γίνονται θύματα επίθεσης με βόμβες μολότοφ, οι οποίες βγαίνουν μέσα από πανεπιστημιακό ίδρυμα. Προφανώς κατασκευάστηκαν μέσα στο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Είναι μια ιδιότυπη αντίληψη ορισμένων για το πανεπιστημιακό άσυλο. Έχω πει κι άλλη φορά ότι το πανεπιστημιακό άσυλο έχει την απόλυτη αντιστροφή σε ότι αφορά, πολλές φορές, αυτά που γίνονται στην Ελλάδα. Άσυλο στα πανεπιστήμια υπάρχει, ώστε να υπάρχει ελευθερία σκέψης και όχι για να κατασκευάζουν κάποιοι βόμβες μολότοφ και να επιτίθενται είτε σε αστυνομικούς, είτε σε οποιονδήποτε πολίτη, είτε στην περιουσία του πανεπιστημίου. Τις προάλλες, συνάντησα το μεγάλο μας ζωγράφο, Γιάννη Μόραλη, ο οποίος μου έλεγε ότι από εννέα πορτρέτα που είχε ζωγραφίσει ο ίδιος σε παλαιότερες δεκαετίες -ο Γιάννης Μόραλης ήταν καθηγητής στη σχολή Καλών Τεχνών στο ΕΜΠ- τα 7 καταστράφηκαν σε εκείνη την περίφημη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει εξαιτίας επεισοδίων πριν από μερικά χρόνια στο Πολυτεχνείο και τη θυμόμαστε όλοι. Η κατάχρηση του ασύλου είναι, λοιπόν, έγκλημα σε βάρος όχι μόνο της περιουσίας αλλά και του πολιτισμού και της ελευθερίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Καλά τα είπατε, αλλά το μέγα ερώτημα του ελληνικού λαού είναι, πώς σκέπτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτή την εικόνα η οποία δεν μας τιμά καθόλου, να βλέπει ο κόσμος να καίγονται αστυφύλακες, να καίγονται περιουσίες; Μου έλεγε ένας που έχει κατάστημα στην Πανεπιστημίου, διαλυόμεθα, δεν δουλεύουμε, Σταδίου, Πανεπιστημίου. Τι θα γίνει με αυτή η κατάσταση; Πώς θα την αντιμετωπίσει το κράτος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που αναφέρατε, γνωρίζετε ότι ένα από αυτά άπτεται των μεταρρυθμίσεων τις οποίες έχει προτείνει η κυβέρνηση. Μιλάμε για την κατάχρηση που γίνεται στο άσυλο. Οι μεταρρυθμίσεις που είναι υπό συζήτηση και θα γίνουν νόμος του κράτους όταν τελειώσει αυτός, ο μακρύς σε χρονικό διάστημα και ανοιχτός σε απόψεις, διάλογος.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε προηγουμένως ότι η εικόνα μιλά από μόνη της. Η εικόνα μίλαγε από μόνη της και στην περίπτωση της ζαρντινιέρας στη Θεσσαλονίκη, που είδαμε εκεί κουκουλοφόρους αστυνομικούς να δρουν. Δηλαδή, μέχρι τώρα δεν έχει δείξει η αστυνομία ότι δεν συνδέεται με τη δράση κουκουλοφόρων. Μήπως γι` αυτό δεν συλλαμβάνονται οι κουκουλοφόροι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χαίρομαι που θυμηθήκατε την υπόθεση διότι ήταν όντως ένα πολύ μεγάλο θέμα. Σας θυμίζω ότι ήταν πρώτο θέμα σε πολλά Μέσα Ενημέρωσης. Η ζαρντινιέρα είπατε εσείς. Εγώ δεν θα το πω κατ` αντίστιξη, για να μην πω ότι η ζαρντινιέρα ήταν πρώτο θέμα και οι αστυνομικοί που κάηκαν χθες δεν ήταν πρώτο θέμα. Εν πάση περιπτώσει, εκτιμώ ότι η ευαισθησία των δημοσιογράφων, η ευαισθησία της κοινής γνώμης, φάνηκε και χθες και φαίνεται και σήμερα, από την αντιμετώπιση αυτής της υπόθεσης, η οποία όπως είπα δεν τιμά τον πολιτισμό μας, δεν τιμά κανένα. Η υπόθεση εκείνη έχει εξαντληθεί. Και εξαντλήθηκε και με εντολές που έδωσε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και με την ΕΔΕ και με τις πειθαρχικές διώξεις οι οποίες ακολούθησαν. Δηλαδή, η Πολιτεία έχει νόμους και οι νόμοι αυτοί εφαρμόζονται. Η χθεσινή υπόθεση δείχνει μια ξεχωριστή «Πολιτεία». Γιατί χρειάζεται μεγάλο σεβασμό σε ό,τι εκπροσωπεί ο όρος Πολιτεία, ο οποίος ανακαλύφθηκε, γράφτηκε από τους αρχαίους προγόνους μας. Μια άλλη «Πολιτεία» φτιάχνει βόμβες μολότοφ, τις πετάει είτε σε αστυνομικούς, είτε σε άλλους πολίτες και αυτή τυγχάνει ασυλίας. Αυτό είναι που ανέδειξα. Και θα το αναδεικνύω με βροντερή φωνή ως πολίτης αυτού του τόπου, ο οποίος σέβεται τον συμπολίτη του, σέβεται την άλλη άποψη, σέβεται οπωσδήποτε όμως, τη Δημοκρατία. Και Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι ο ένας θα πετάει μολότοφ και θα δικαιώνεται κιόλας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μας λέτε δηλαδή ότι φταίει το άσυλο για τη δράση των κουκουλοφόρων για τους οποίους δεν γνωρίζουμε και ποιοι κρύβονται από πίσω;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνο το οποίο σας λέω εγώ, είναι ότι από πανεπιστημιακό ίδρυμα - και το είδατε και εσείς  έβγαιναν, δεν ξέρω αν ήταν φοιτητές αυτοί οι «κύριοι» ή οι «κυρίες» που έβγαιναν, κρατώντας μπουκάλια μπύρας, γεμάτα βενζίνη, τα οποία είναι γνωστά ως βόμβες μολότοφ και τις πετούσαν είτε σε αστυνομικούς τους οποίους έκαψαν - τέσσερις, πέντε αστυνομικοί πήραν φωτιά - ή οπουδήποτε αλλού. Από το Πανεπιστήμιο βγήκαν. Δεν βγήκαν από κάπου αλλού. Ο λόγος που δεν μπορεί κάποιος να γνωρίζει περισσότερα στοιχεία είναι γιατί υπάρχει το πανεπιστημιακό άσυλο. Καλώς υπάρχει το πανεπιστημιακό άσυλο, αλλά για άλλους λόγους. Εγώ λέω ότι το πανεπιστημιακό άσυλο είναι για να έχει την ελευθερία της γνώμης και της σκέψης η πανεπιστημιακή κοινότητα, είτε αναφερόμαστε σε καθηγητές, είτε σε φοιτητές. Όχι για να φτιάχνουν κάποιοι βόμβες μολότοφ μέσα στα πανεπιστήμια και ανά πάσα στιγμή να τις πετάνε όπου θέλουν και να καίνε τον κόσμο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο Πρύτανης του ΕΜΠ Αθηνών, παραδέχτηκε ότι για μια ολόκληρη δεκαπενταετία υπάρχει μια εστία υπό κατάληψη μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου, μέσα στο χώρο του ασύλου, η οποία εστία ενδεχομένως να αποτελεί και πηγή παράνομων δραστηριοτήτων όπως εξελίσσεται το ζήτημα. Θέλω να ρωτήσω αν η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία να συνεννοηθεί με τις πρυτανικές αρχές που έχουν και την ευθύνη του χώρου για να μην υπάρχει πλέον αυτή η εστία. Θέλω επίσης να ρωτήσω και κάτι άλλο για την πολιτική κάλυψη των κουκουλοφόρων, αν μου επιτρέπεται ο όρος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι υπάρχει νόμος, ο οποίος προβλέπει το πώς γίνονται έρευνες από την Εισαγγελία εντός του πανεπιστημιακού χώρου. Δεν είναι θέμα, λοιπόν, κυβερνητικής πρωτοβουλίας. Είναι θέμα της πανεπιστημιακής κοινότητας, των πρυτανικών αρχών και των συμμετεχόντων εκεί. Γνωρίζετε επίσης ότι η κυβέρνηση ευθαρσώς έχει δηλώσει πως υπάρχει ανάγκη διαμόρφωσης του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν ορισμένοι το πανεπιστημιακό άσυλο. Διαμόρφωσης πραγματικών συνθηκών. Αυτό είναι που έχουμε πει ευθαρσώς. Γίνεται συζήτηση και ελπίζω ότι θα καταλήξει εκεί όπου και το πανεπιστημιακό άσυλο δεν θα θιγεί. Υπό την έννοια όμως που πρέπει να ισχύει σε όλο τον κόσμο. Αλλά και από την άλλη πλευρά κάποιες μεμονωμένες ομάδες δεν θα κάνουν χρήση του πανεπιστημιακού ασύλου για να προβαίνουν σε εγκληματικές ενέργειες. Θυμίζω ότι είχαμε αντίστοιχες εγκληματικές ενέργειες στη Θεσσαλονίκη. Είχαμε βιασμό κοπέλας στη Θεσσαλονίκη. Είχαμε μια σειρά από επεισόδια εις βάρος πολιτών οι οποίοι έτυχε να βρεθούν ή να περάσουν μέσα από τον πανεπιστημιακό χώρο. Σε καμία ευνομούμενη Πολιτεία της Ευρώπης δεν συμβαίνουν αυτά.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Το δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω είναι το ζήτημα της πολιτικής κάλυψης των κουκουλοφόρων. Εκτιμά η κυβέρνηση ότι η δράση των κουκουλοφόρων ακόμα και με τη μορφή αυτής της «διαμαρτυρίας» που καταλήγει και σε φλεγόμενους αστυνομικούς, καλύπτεται πολιτικά από κόμματα που κινούνται στο φάσμα της αριστεράς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει πει κάτι τέτοιο η κυβέρνηση, ούτε πρόκειται να πω εγώ κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο από τη στιγμή που θα μπορέσει να ερευνηθεί, θα αποδείξει ποιοι είναι οι εγκέφαλοι - εάν υπάρχουν εγκέφαλοι - πίσω από τέτοιους δράστες. Μπορεί να είναι ομάδες που δρουν ad hoc εκείνη τη στιγμή, επειδή το θυμικό τους ανέβηκε σε υψηλά επίπεδα. Μπορεί να είναι κάτι άλλο. Δεν το γνωρίζω. Δεν θα μπω στη λογική των εικασιών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πρώτον, γιατί δεν συλλαμβάνονται όταν είναι εκτός του περίφημου ασύλου. Δεύτερον, γιατί όταν συλλαμβάνονται αφήνονται ελεύθεροι; Είναι ένα ερώτημα το οποίο τίθεται εύλογα καθημερινά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο δεύτερο ερώτημά μας δεν νομίζω ότι έχετε δίκιο. Στο πρώτο, έχω απαντήσει σε σχέση με το πανεπιστημιακό άσυλο. Αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δεν μπορεί να πει προληπτικά, κανείς αστυνομικός, καμιά αστυνομική δύναμη, ότι «δεν θα αφήσω να μπουν μέσα στο Πανεπιστήμιο κάποιοι». Γιατί όταν κάποιος μπαίνει ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο - και αυτό είναι μια ακόμη ενίσχυση των όσων έλεγα προηγουμένως - δεν μπαίνει φορτωμένος με βόμβες μολότοφ. Μπαίνει, βρίσκει το υλικό το οποίο έχει βάλει προφανώς άλλες ώρες και σε ανύποπτο χρόνο, το φτιάχνει, το προετοιμάζει και βγαίνει έξω για να κάνει «τον επαναστατικό του αγώνα».

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πάντως σήμερα συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ στοχοποίησε το Συνασπισμό με αφορμή ότι ένα στέλεχός του πήγε ως μάρτυρας υπεράσπισης ενός διαδηλωτή που συνελήφθη για επεισόδια. Δεν εκφράζει την κυβέρνηση ο συνδικαλιστής, αλλά δείχνει μια πρόθεση, ένα κλίμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιστρέψτε μου να σχολιάζω μόνο θέματα που αφορούν την κυβέρνηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τι έχετε να πείτε για καταγγελία πανεπιστημιακών ότι είδαν κουκουλοφόρους να αποβιβάζονται από κλούβα της ΕΛΑΣ μπροστά από τη Βουλή, λίγο πριν φθάσει η πορεία χθες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αυτές τις καταγγελίες όχι μόνο από τηλεοπτικών παραθύρων, αλλά να πάνε στον Εισαγγελέα και να στοιχειοθετήσουν την άποψή τους. Επίσης, είμαι βέβαιος, ότι εάν υπήρχαν τέτοιες εικόνες, θα τις είχαν δείξει τα κανάλια. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι δεν υπάρχει κάποιο κανάλι το οποίο θα άκουγε τον όποιον Ρουσόπουλο τηλεφωνούσε και έλεγε «έχετε τέτοιες εικόνες μην τις δείχνετε». Άρα, λοιπόν, είμαι βέβαιος ότι εάν υπήρχε αυτό το οποίο καταγγέλλεται σήμερα, θα το είχαμε δει όλοι στις οθόνες μας. Αντιθέτως, δεν είδαμε αυτό το οποίο καταγγέλλεται, από κάποιον, δεν ξέρω ποιος είναι αυτός τον οποίο αναφέρετε. Είδαμε όμως εικόνες αστυνομικών να φλέγονται. Αν κάποιοι προσπαθούν να απεκδυθούν των ευθυνών, είναι δικό τους θέμα. Ας τους κρίνει η ελληνική κοινωνία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή δεν το έδειξαν τα κανάλια σημαίνει ότι δεν είναι αλήθεια; Αυτό μας λέτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Λέω ότι είμαι βέβαιος ότι εάν υπήρχε κάτι τέτοιο, τόσοι δημοσιογράφοι ήταν εκεί, εσείς δεν γνωρίζω εάν ήσασταν εκεί. Ρωτήστε τους δημοσιογράφους που ήταν εκεί, τους φωτορεπόρτερ, τους καμέραμεν. Αποκλείεται όλους αυτούς να τους έπιασε στο τηλέφωνο ή στο αυτί κάποιος Ρουσόπουλος και να τους είπε «μη δείχνετε εικόνες». Το αποκλείω. Θεωρώ, λοιπόν, ότι εάν συνέβη αυτό το περιστατικό, μέσα στο κέντρο της Αθήνας, έξω από τη Βουλή, θα το είχαν δει σίγουρα και περισσότεροι του ενός κυρίου ο οποίος το κατήγγειλε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ανάλογες εικόνες έχουν δει και παλαιότερα σε ανάλογες διαδηλώσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι κοπιάζετε αδίκως και αδικείτε και τον εαυτό σας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή το είπατε και εσείς σήμερα κύριε Εκπρόσωπε, αφήσατε να εννοηθεί, το είπατε σαφώς, ότι οι κουκουλοφόροι κατασκευάζουν τις μολότοφ μέσα στο Πανεπιστήμιο, μέσα στο Πολυτεχνείο. Έχετε περισσότερα στοιχεία γι΄ αυτό ή είναι μια εικασία; Έχετε δει από κάμερες να φτιάχνουν τις μολότοφ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν έχουμε καμιά κάμερα, ούτε και η πρόθεσή μας είναι να έχουμε κάμερες μέσα στο Πανεπιστήμιο ή στο Πολυτεχνείο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Από το ρεπορτάζ μπορώ να σας πω ότι πολλές φορές οι αναρχικοί έρχονται «φορτωμένοι» από άλλα μέρη ή κυκλοφορούν εκεί στο δρόμο κατά τη διάρκεια της πορείας που κάνουν, έχοντας τέτοια μπουκάλια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάθε περίπτωση ότι και αν ισχύει, είτε το ένα, είτε το άλλο, είτε και τα δυο, γιατί είναι πολύ πιθανόν να ισχύουν και τα δυο...

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Το λέω αυτό για να μην ενοχοποιούμε το άσυλο εξ΄ ορισμού ότι σε κάθε περίπτωση...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάθε περίπτωση είτε ισχύει το ένα είτε το άλλο, ή και τα δυο - και εγώ να δεχθώ ότι ισχύουν και τα δύο - το βέβαιο είναι ότι τέτοιοι «κύριοι» βρίσκουν άσυλο για ποινικώς κολάσιμες ενέργειες εντός του πανεπιστημιακού χώρου. Το Πανεπιστήμιο δεν είναι χώρος που δίνει άσυλο σε ποινικώς κολάσιμες ενέργειες, σε εγκληματικές πράξεις.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σήμερα σε τηλεοπτικό κανάλι, ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου ισχυρίστηκε ή αποκάλυψε -όποιο ρήμα θέλουμε χρησιμοποιούμε  ότι επί 10ετίαν υπάρχει κατάληψη μέσα σε χώρο του Πολυτεχνείου. Το γνωρίζετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για 15ετία μίλησε η κ. Σπυράκη. Αν μιλάτε για το ίδιο θέμα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχουν καταγγελίες  απλώς θέλουμε να κρατήσουμε την ανωνυμία των ανθρώπων που μας έχουν κάνει την καταγγελία αυτή  ότι ένας από τους γνωστούς που κινείται σε αυτόν το χώρο τον επονομαζόμενο «των κουκουλοφόρων», και είναι γνωστός για τη δραστηριότητά του, βρίσκεται επίσης μέσα στο χώρο της κατάληψης του Πολυτεχνείου. Είναι δηλαδή από αυτούς που το Πολυτεχνείο φιλοξενεί. Έχετε υπόψη σας εσείς ως αρμόδια κυβέρνηση ότι οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι φέρονται ως επικεφαλής αυτών των δραστηριοτήτων βρίσκουν στέγη στο Πολυτεχνείο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε η σημερινή κυβέρνηση - και είμαι βέβαιος ούτε η χθεσινή, ούτε η προχθεσινή - επειδή λειτουργεί όπως λειτουργεί στραβά και ανάποδα το άσυλο στον τόπο μας, είναι σε θέση να γνωρίζει τι γίνεται μέσα στο Πολυτεχνείο. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στις πρυτανικές Αρχές. Τις αποτελούν καθηγητές Πανεπιστημίων, κατά τεκμήριο σοβαροί άνθρωποι, επιστήμονες οι οποίοι γνωρίζουν και τους κανόνες της ελευθερίας και της Δημοκρατίας και σέβονται τον συνάνθρωπο. Είμαι βέβαιος, ή ελπίζω τουλάχιστον ότι θα πάρετε μια πιο πειστική απάντηση από την όποια εικασία θα μπορούσατε να πάρετε από τον οποιοδήποτε Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Εκείνο που ήθελα να σας ρωτήσω είναι δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό, δεδομένου ότι είδαμε πλέον εκτός από την δημόσια περιουσία που στο Πολυτεχνείο καταστράφηκε επανειλημμένα, και ανθρώπους να κινδυνεύει η ζωή τους με όλες αυτές τις διαδικασίες, θέλω να ρωτήσω πότε η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην τελική ευθεία της αναμόρφωσης του νομικού πλαισίου του ασύλου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η συζήτηση, όπως σας έχω πει, θα διαρκούσε όσο χρονικό διάστημα θεωρείτο εύλογο. Πιστεύω ότι έχει διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Είμαι βέβαιος ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε περισσότερα πράγματα από όσα σας λέω σήμερα. Η δημόσια αυτή διαβούλευση κράτησε πάνω από ένα χρόνο. Γνωρίζουν όλοι οι πολίτες τις προθέσεις της κυβέρνησης. Έχουμε ακούσει και εμείς τις απόψεις όλων των φορέων. Υπάρχουν καθηγητές κατά δεκάδες ή κατά εκατοντάδες που έχουν υπογράψει κείμενα και άλλοι που έχουν συμμετάσχει στο διάλογο. Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της ποιότητας των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και θα λύσει και προβλήματα, όπως αυτό το οποίο είπαμε προηγουμένως.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 18 January 2007 - 23:29:22 UTC