Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-01-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 53218271

Έκδοση 1

brf2201

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Αύριο, Τρίτη 23 Ιανουαρίου, στις 11.00, συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, με θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης. Αμέσως μετά, στις 12.00, θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, επίσης υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, με αντικείμενο θέματα της αρμοδιότητάς του.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης για τη δήλωση την οποία έκανε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ». Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας λέει ότι χρειάζεται να γίνει ένας ευρύς διάλογος, να ξεκινήσει άμεσα, προκειμένου να υπάρξει ένας επαναπροσδιορισμός της λειτουργίας των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε τοποθετηθεί πολλές φορές σε αυτό το θέμα. Η λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών, όπως γνωρίζετε, είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα. Η κυβέρνηση σέβεται τις Ανεξάρτητες Αρχές και τη λειτουργία τους, γιατί οι Ανεξάρτητες Αρχές, όπως σας είπε και την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ρουσόπουλος, είναι τμήμα, είναι κομμάτι της ελληνικής Πολιτείας.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κατά συνέπεια, δεν χρειάζεται να γίνει κανενός είδους διάλογος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις τοποθετήθηκα.

ΒΛΑΧΟΣ: Κατά την κυβέρνηση, υπάρχουν πολιτικοί ή κόμματα που ευνοούν αυτές τις συνθήκες που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα στο κέντρο της Αθήνας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι το ακριβές περιεχόμενο της ερώτησής σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Αν υπάρχουν, κατά την κυβέρνηση, πολιτικοί ή πολιτικά κόμματα που ευνοούν αυτές τις αναταραχές που υπάρχουν στο κέντρο της Αθήνας, με τις μολότοφ, τους κουκουλοφόρους και όλα αυτά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχει διατυπώσει ποτέ η κυβέρνηση έναν τέτοιο ισχυρισμό.

ΒΛΑΧΟΣ: Το γεγονός ότι διατυπώνουν ορισμένοι βουλευτές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ρωτήσατε για τη θέση της κυβέρνησης και τοποθετήθηκα εκ μέρους της κυβέρνησης, την οποία και εκπροσωπώ.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεδομένου ότι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη δεν είναι απλή βουλευτής, είναι και Υπουργός Εξωτερικών, χθες στο «ΕΘΝΟΣ» είπε ότι η λέξη «καταδικάζω» ή «δεν καταδικάζω» δεν θέλει ερμηνεία του λεξικού Μπαμπινιώτη, δεν ισχύει η λογική του «ολίγον έγκυος». Δεν είναι επίσης μια δήλωση πολύ ξεκάθαρη ότι εμμέσως καλεί και εκείνη το Συνασπισμό να καταδικάσει ευθέως όλα αυτά τα φαινόμενα, τα οποία, κατά τη γνώμη της, θεωρεί ότι ο Συνασπισμός δεν τα καταδικάζει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όλα τα κόμματα τα οποία εκπροσωπούνται στη Βουλή των Ελλήνων θα πρέπει να καταδικάζουν τέτοιες πράξεις βίας, τέτοια έκτροπα, τέτοιες πράξεις οι οποίες δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας.

ΚΟΡΑΗ: Θεωρείτε ότι ο Συνασπισμός δεν το κάνει στο βαθμό που ίσως θα ήθελε η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις τοποθετήθηκα. Δεν έχω να πω κάτι άλλο.

ΒΛΑΧΟΣ: Όταν λέτε ότι δεν έχετε καμία αμφιβολία, εννοείτε ότι τους έχετε ρωτήσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή θα πρέπει να καταδικάζουν τέτοιες πράξεις βίας.

ΒΛΑΧΟΣ: Α, θα πρέπει να καταδικάζουν. Άρα, τα καλείτε να πάρουν θέση, δημόσια. Αυτό μας λέτε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν είναι λογικό, όταν κάτι είναι δυσλειτουργικό να κοιτάμε να το διαφοροποιήσουμε και να γίνει λειτουργικό; Αναφέρομαι στις Ανεξάρτητες Αρχές. Σεβαστός ο σεβασμός σας προς αυτές υπό το παρόν καθεστώς. Ωστόσο, χθες διαβάσαμε δημοσιεύματα που είδαμε το τραγελαφικό να μην μπορούν ερευνητές ιστορικοί να παρέμβουν σε γεγονότα του Εμφυλίου, επειδή, λέει κάποιοι από τους πρωταγωνιστές ζουν και άρα, θίγονται τα προσωπικά τους δεδομένα. Δεν θα πρέπει να αλλάξει αυτό το αστείο καθεστώς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ξέρω, εσείς τι αποκαλείτε «αστείο». Αποκαλείτε «αστείο» τις ρυθμίσεις σχετικά με τη λειτουργία των Ανεξαρτήτων Αρχών, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους; Εγώ, ως Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, σέβομαι και το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω δε, ότι μόλις προχθές ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρας τόνισε ότι η λειτουργία των Ανεξαρτήτων Αρχών στη χώρα μας, ενός θεσμού ο οποίος σε πάρα πολλές άλλες χώρες έχει μια μακρότερη χρονική διαδρομή, είναι κάτι το οποίο στην Ελλάδα εφαρμόζεται εδώ και λίγα χρόνια μόλις. Όλα αυτά, γνωρίζετε ότι θέλουν μια ωρίμανση και κρίνονται σε βάθος χρόνου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μήπως σας βολεύει να είναι αυτές το «αλεξικέραυνο», να επαναπαύεστε στην ύπαρξή τους και να μην παίρνετε πολιτικές αποφάσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζετε ότι τη σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να την κατηγορήσει κανείς για μη λήψη πολιτικών αποφάσεων.

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλω να κάνω δύο ερωτήσεις. Η κ. Γιαννάκου χθες, λέγοντας ότι ο λαός θα αποφασίσει σε μια κρίσιμη φάση αν εισέλθει το θέμα της Παιδείας, υπονοεί ότι μπορεί η κυβέρνηση, αν ενταθούν οι αντιδράσεις, να πάμε και σε πρόωρες εκλογές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις προχθές, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, τοποθετήθηκε ο Πρωθυπουργός με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο, για μια ακόμη φορά, για το συγκεκριμένο θέμα. Οι εκλογές πρόκειται να γίνουν στις αρχές του 2008, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Καλό θα ήταν να μην αποδίδονται στον έναν ή στον άλλο Υπουργό ισχυρισμοί οι οποίοι, με αυτή τη μορφή με την οποία εσείς τους παρουσιάσατε, δεν ειπώθηκαν. Η κυβέρνηση έχει πολλή δουλειά ακόμη μπροστά της μέχρι τις εκλογές του 2008. Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, όπως συνεχίζεται και η δημόσια διαβούλευση, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές. Κριτές --και αυτό είναι απολύτως φυσικό, αυτό προφανώς εννοούσε η κ. Γιαννάκου-- όλων αυτών των θεμάτων, είναι βεβαίως οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι καλούνται κάθε τέσσερα χρόνια να κρίνουν την πολιτική την οποία έχει εφαρμόσει συνολικά μια κυβέρνηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Η δεύτερη ερώτηση: Εκκρεμεί από τον κ. Ρουσόπουλο, δηλαδή από την κυβέρνηση, μια απάντηση στο ερώτημά μου, τι θα κάνει η κυβέρνηση με την παράνομη λειτουργία της κάμερας που υπάρχει έξω από τα κτίρια των μεγάλων κομμάτων, όλων των κομμάτων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να σας δώσω αυτή τη στιγμή κάποια απάντηση. Εξ όσων γνωρίζω, όμως, στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχουν τέτοιες κάμερες.

ΒΛΑΧΟΣ: Ωραία, στη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχουν, στα άλλα κόμματα που υπάρχουν, θα πάρετε μέτρα, θα τις σταματήσετε, είναι παράνομες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι θέμα, όπως γνωρίζετε, της συγκεκριμένης Ανεξάρτητης Αρχής.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Για ερμηνεύστε μου λίγο τη δήλωσή σας, κατάλαβα καλά ότι αποκλείετε να γίνουν πρόωρες εκλογές ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, εντός του 2007;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ερωτήθηκα από τον κ. Βλάχο για κάτι πολύ συγκεκριμένο και σας παρέπεμψα στην αναφορά την οποία έκανε για πολλοστή φορά, προχθές, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ζητήσατε από τα κόμματα να καταδικάσουν πράξεις βίας...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα αυτό. Είπα ότι πιστεύω πως όλα τα κόμματα πρέπει να καταδικάζουν αυτές τις πράξεις βίας, οι οποίες δεν συνάδουν με τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματός μας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό έμμεσα είπατε, ότι πρέπει να καταδικάζουν τέτοιες πράξεις βίας. Θέλω να ρωτήσω το εξής: Η κυβέρνηση καταδικάζει την αστυνομική βία που σχεδόν καθημερινά ασκείται σε βάρος των διαδηλωτών που διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους ή αυτή είναι η βία που συνάδει με τη Δημοκρατία, όπως είπατε προηγουμένως;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζετε ότι η Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τη διατήρηση της τάξης και ταυτόχρονα με τη φύλαξη της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση θεωρεί πως υπάρχουν αυτόκλητοι υπερασπιστές των κουκουλοφόρων. Επειδή είπατε ότι θα πρέπει τα κόμματα να καταδικάζουν τέτοιες πράξεις --και αυτό συνιστά στην ουσία εμμέσως προτροπή-- εάν είναι ικανοποιημένη από τη στάση στελεχών του Συνασπισμού.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται φυσικά να απαντήσω σε ερώτηση που περιέχει τόσα πολλά υποθετικά «εάν».

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Να την κάνω πιο συγκεκριμένη. Θεωρεί η κυβέρνηση ότι υπάρχουν αυτόκλητοι υπερασπιστές στο χώρο του ΣΥΝ των κουκουλοφόρων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αποδίδω καμία μομφή σε κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αποδοκιμάζει η κυβέρνηση τις μομφές και τις επιθέσεις εναντίον κοινοβουλευτικών κομμάτων; Γιατί είχαμε κάτι τέτοιο τις προηγούμενες ημέρες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω σε τι αναφέρεστε. Η κυβέρνηση σέβεται τη λειτουργία όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ποια είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην πρόταση που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το μεγάλο θέμα των υποκλοπών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι καλά γνωστή, εδώ και πολύ καιρό. Η θέση αυτή εξακολουθεί να ισχύει.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πείτε μας τι λέτε, γιατί σήμερα θα γίνει μάλλον και η κατάθεση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η θέση μας είναι γνωστή. Εφόσον υπάρχει δικαστική διερεύνηση για ένα θέμα σε εξέλιξη, δεν κρίνεται χρήσιμη η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Αλλά αυτό είναι θέμα για το οποίο θα αποφασίσει η Βουλή.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πάλι στο θέμα των εκλογών. Βλέπουμε ότι παραλύει η παιδεία. Δεν είναι «εάν», είναι διακηρυγμένες προθέσεις, ενόψει και της ψήφισης του άρθρου 16 και του νόμου πλαισίου. Το να λέτε «όχι, δεν θα γίνουν εκλογές» δογματικά, σημαίνει έλλειψη προσαρμοστικότητας και ευλυγισίας εκ μέρους της κυβέρνησης, εάν βλέπετε παραλυμένη την Παιδεία για έξι μήνες και εσείς δεν πάτε σε εκλογές, επειδή θέλετε να διατηρήσετε τις αρχές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επιτρέψτε μου να βλέπω το θέμα από άλλη οπτική γωνία από αυτή που το αναλύετε εσείς.

ΚΟΡΑΗ: Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του Προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρη, ο οποίος κάλεσε τους ψηφοφόρους να συνασπιστούν εναντίον του ΣΥΝ, της αναρχίας και της κουκουλοφορίας; Δηλαδή, ταύτισε ούτε λίγο, ούτε πολύ το ΣΥΝ με τους γνωστούς-άγνωστους. Επίσης, χαρακτήρισε ένα στέλεχος του ΣΥΝ, τον κ. Στρατούλη, ως Πρωθυπουργό. Λέει ότι αυτός είναι ο Πρωθυπουργός, όχι ο κ. Καραμανλής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω κανένα σχόλιο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εσείς, σήμερα, μιλήσατε με τον κ. Στρατούλη;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης για την πρόταση Μέρκελ, για την ανεξέλεγκτη δράση ένστολων μυστικών πρακτόρων και αστυνομικών μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς ορισμένες φορές να είναι ενημερωμένες και οι εθνικές Αρχές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω από πού έχετε αυτές τις πληροφορίες. Η ελληνική κυβέρνηση, όταν και εφόσον έρθουν προτάσεις προς συζήτηση στα ευρωπαϊκά όργανα, θα τοποθετηθεί υπεύθυνα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θέλω να ρωτήσω, εάν προτίθεται η κυβέρνηση να θέσει στη διάθεση ξένων υπηρεσιών τη βάση δεδομένων, η οποία δημιουργείται με τα καινούργια διαβατήρια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω καμία τέτοια πληροφορία.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Δεν το αποκλείετε, δηλαδή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω καμία τέτοια πληροφορία. Ο,τι αναγράφεται στον Τύπο δεν ανταποκρίνεται, κατ` ανάγκη, στην πραγματικότητα.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αύριο το ΚΥΣΕΑ θα προχωρήσει σε αντικατάσταση της ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας; Υπάρχει τέτοιο θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, θα ενημερωθείτε για το αντικείμενο της συζήτησης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Προβληματίζει την κυβέρνηση το γεγονός ότι και η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου αποφάσισε να μην αλλάξει η νομοθεσία για το άσυλο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μία Σύγκλητος δεν αλλάζει τη νομοθεσία. Προφανώς, εννοείτε να μην συμφωνήσει για την αλλαγή.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τη θέση που εξέφρασε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η τοποθέτηση της κυβέρνησης για το θέμα του ασύλου --για το οποίο ρωτηθήκαμε και ο κ. Ρουσόπουλος και εγώ, πολλές φορές την περασμένη εβδομάδα-- είναι σαφής. Έχει γίνει μια εκτενής συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα, η οποία κράτησε πάνω από ένα χρόνο. Η σημερινή κυβέρνηση, με τη στάση της και στο θέμα του ασύλου, έχει αποδείξει για μια ακόμη φορά, με τρόπο που δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση, ότι σέβεται και το Σύνταγμα και τους νόμους. Όταν είμαστε έτοιμοι --και φαντάζομαι ότι δεν θα περάσει πολύς καιρός να σας ανακοινώσουμε πώς ακριβώς προτείνει η κυβέρνηση να εφαρμόζεται στο μέλλον το θέμα του ασύλου-- θα ενημερωθείτε. Θα ήθελα, όμως, για μια ακόμη φορά, να υπενθυμίσω --και δεν θα κουραστώ να το λέω-- τι είναι το άσυλο, γιατί έγινε το άσυλο; Για να προστατευθεί η διακίνηση των ιδεών στα πανεπιστήμια. Για να έχουν ανεμπόδιστη επαφή μεταξύ τους όσοι φοιτούν στα πανεπιστήμια και το ακαδημαϊκό προσωπικό που διδάσκει εκεί. Όλη αυτή, λοιπόν, η διακίνηση των σύγχρονων ιδεών είναι ο λόγος για τον οποίο, πριν από πολλές δεκαετίες, εφαρμόστηκε σε όλο τον κόσμο και φυσικά και στη χώρα μας η έννοια του ασύλου. Η έννοια του «πανεπιστημιακού ασύλου» δεν σημαίνει ότι πρέπει να παρέχεται σκέπη προστασίας για όσους έχουν την απαράδεκτη σκέψη να οργανώσουν μέσα από το χώρο των Α.Ε.Ι. κάποιες παράνομες πράξεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει ένα πρόβλημα με την εξεταστική περίοδο των φοιτητών, η οποία φαίνεται ότι δεν θα ξεκινήσει. Σκέφτεστε να κάνετε κάτι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό θα πρέπει να το σκεφτούν όλοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις στον ακαδημαϊκό χώρο, οι οποίες δημιουργούν δυσάρεστες συνέπειες για τους νέους ανθρώπους που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γιατί δεν διευκρινίζετε, τότε, πότε θα κατατεθεί ο νόμος-πλαίσιο για τα Α.Ε.Ι.;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν θα περάσει πολύς καιρός, είπατε πριν από λίγο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Κάνετε λάθος. Μην μου αποδίδετε πράγματα τα οποία εγώ δεν είπα. Είπα ότι για το θέμα του ασύλου, θα πληροφορηθείτε τις τοποθετήσεις της κυβέρνησης πριν περάσει πολύς καιρός. Για το θέμα της κατάθεσης του νομοσχεδίου έχει τοποθετηθεί, με απόλυτη σαφήνεια, ο Πρωθυπουργός.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πότε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει πει ότι θα κατατεθεί --και το είπα και εγώ την περασμένη εβδομάδα, εάν δεν κάνω λάθος την Πέμπτη ή την Παρασκευή-- μέσα στη διάρκεια της θητείας αυτής της Βουλής. Αυτό είναι απολύτως σαφές. Δεν χωράει καμία αμφισβήτηση.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στα πρόσφατα επεισόδια που είδαμε και στη Φιλελλήνων και στο Πολυτεχνείο, οι κουκουλοφόροι ήταν έξω από το άσυλο και οι αστυνομικοί ήταν εκείνοι που ολιγωρούσαν. Επίσης, η κείμενη νομοθεσία προβλέπει περιπτώσεις όπου η αστυνομία μπορεί να μπει στα πανεπιστήμια. Δεδομένου, λοιπόν, ότι το άσυλο δεν θεσπίστηκε --όπως νομίζω ότι είπατε-- αλλά και κερδίσθηκε και μάλιστα με αγώνες. Γιατί τόσες μέρες...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διορθώνω τη λέξη, εάν αυτό σας ενοχλεί.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Γιατί τόσες μέρες το απαξιώνετε και δεν φροντίζετε απλώς ...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε λάθος. Εγώ είμαι μεγάλος υποστηρικτής του ασύλου. Η κυβέρνηση υποστηρίζει με μεγαλύτερη θέρμη από όση φαντάζονται ορισμένοι τη διατήρηση του ασύλου. Για να περιφρουρήσεις και να διατηρήσεις ένα θεσμό, πρέπει να τον σέβεσαι κιόλας.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα τι θα μας πείτε σε λίγες μέρες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν είμαστε έτοιμοι θα ενημερωθείτε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εκείνο που δεν κατάλαβα θα κατατεθεί ξεχωριστά ο νόμος για το άσυλο και ξεχωριστά ο νόμος για την Παιδεία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι...

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μαζί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αλλά οι προθέσεις της κυβέρνησης για το θέμα του ασύλου μπορεί να γίνουν --και το επαναλαμβάνω-- ενδέχεται γνωστές, σε άλλο χρονικό σημείο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Άρα, όλο αυτό το πακέτο μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για εκλογές. Γιατί θα είναι ένα πακέτο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εάν θέλετε να επιμένετε σε ένα θέμα το οποίο δεν έχει κανένα αντικείμενο, δεν μπορώ να σας αφαιρέσω σε καμιά περίπτωση αυτό το δικαίωμα. Αλλά, η δική μας τοποθέτηση για το θέμα των εκλογών είναι ξεκάθαρη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θεωρείτε ότι οι αντιδράσεις των καθηγητών για το άσυλο είναι προσχηματικές προκειμένου να εναντιωθούν στο νόμο-πλαίσιο που ενδεχομένως χτυπάει τον συντεχνιασμό τους, την κρατικοδίαιτη λογική τους, την δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία τους ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έκανα εγώ καμία τέτοια σύνδεση προς αυτή την κατεύθυνση, την οποία εσείς επιχειρείτε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όχι, ρωτάω εάν νομίζετε ότι χτυπάνε το άσυλο για να χτυπήσουν το νόμο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας. Προς αυτή την κατεύθυνση κατατείνουν όλες οι προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω γιατί τις τρεις τελευταίες εβδομάδες που έξω από τα γήπεδα γίνονται πολύ εκτεταμένα επεισόδια, η αστυνομία δεν έχει κατορθώσει να κάνει καμιά σύλληψη. Φταίει το άσυλο και γι΄ αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, δεν γνωρίζω πόσο εκτενή είναι τα επεισόδια που λέτε ότι γίνονται έξω από τα γήπεδα...

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Όσο εκτενή ήταν και αυτά που λέτε ότι έγιναν στο Πολυτεχνείο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεύτερον, ας μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Αυτό ακριβώς θέλω να πω. Τους χουλιγκάνους δηλαδή δεν τους πιάνουμε γιατί είναι ανόμοιοι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Δεν νομίζω ότι έβαλε κανείς φωτιά σε συγκεκριμένο αριθμό αστυνομικών έξω από γήπεδα. Μην υποτιμάτε λοιπόν...

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Μόνο όταν βάζει κανείς φωτιές σε αστυνομικούς γίνονται συλλήψεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας μην παραφράζετε, παρακαλώ, όσα λέω. Εννοούσα ότι συγκρίνετε πράγματα τα οποία δεν έχουν σχέση το ένα με το άλλο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θέλω να μου πείτε μια σύλληψη που κάνατε για χουλιγκανισμό από αυτά που γίνονται.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ απευθυνθείτε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για να έχετε όλα τα στοιχεία. Δεν απευθυνθήκατε, δυστυχώς την περασμένη εβδομάδα --και αναφέρομαι στον κ. Σιδέρη-- θα μου επιτρέψετε να σας πω, παρά τις συνεχείς μου παροτρύνσεις στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Διαφορετικά θα είχατε πληροφορηθεί τους αριθμούς των συλλήψεων που έχουν γίνει πέρσι για άτομα ύποπτα για συμμετοχή σε παρόμοιες ενέργειες και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Ξεπερνούν τις 140.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Είπατε ότι η κυβέρνηση θα είναι σύντομα σε θέση να μας πει την πρότασή της για το νόμο-πλαίσιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα αυτό. Είπα εκείνο το οποίο είχε πει και ο κ. Ρουσόπουλος την περασμένη εβδομάδα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Σε αυτό συμφωνούμε. Δεν στεκόμαστε στη διατύπωση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, εγώ στέκομαι στη διατύπωση.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θα δείτε από την ερώτηση ότι δεν το πάω εκεί. Έως τότε τι γίνεται; Συνεχίζεται ο διάλογος; Και εάν ναι με ποιους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο διάλογος συνεχίζεται για διάστημα που υπερβαίνει τον ένα χρόνο με όσους προσέρχονται σε αυτόν. Κανέναν δεν μπορείς να αναγκάσεις να προσέλθει σε διάλογο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Καλείτε δηλαδή σε διάλογο τώρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η δημόσια διαβούλευση βρίσκεται σε εξέλιξη. Και πολλοί, για προσχηματικούς λόγους, δεν προσέρχονται σε αυτήν τη συζήτηση. Ας μην προσπαθούν να βρουν, εκείνοι που δεν συμμετέχουν στη συζήτηση, διάφορες δικαιολογίες. Δεν είναι πειστικές οι δικαιολογίες τους. Οι Έλληνες πολίτες ξέρουν και κρίνουν.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως κ. Εκπρόσωπε, δεν είναι μικρό πράγμα έξω από το γήπεδο να «πλακώνονται» οι πρόεδροι ομάδων. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Έπεσε ξύλο μεταξύ προέδρων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω παρακολουθήσει το θέμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ωστόσο, μένει η απορία. Στο παρελθόν, το 1991 ήταν επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, είχε γίνει χρήση των δυνατοτήτων που παρέχει η υπάρχουσα νομοθεσία και οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν εισέλθει στο Πολυτεχνείο προκειμένου να κάνουν συλλήψεις και να απομακρύνουν στοιχεία που τότε δημιουργούσαν επεισόδια και χρησιμοποιούσαν ως άσυλο το ίδιο το Πολυτεχνείο. Εάν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα, όσο το περιγράφει η κυβέρνηση, γιατί δεν κάνει χρήση αυτών των δυνατοτήτων για να τελειώνουμε και είναι ανάγκη να αλλάξει ολόκληρο το νομοθετικό πλαίσιο του ασύλου; Ξέρετε, αυτό το ερώτημα δεν έχει απαντηθεί...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να ανατρέξετε, λοιπόν, στις ρυθμίσεις που υπάρχουν στο νόμο για να δείτε τι δυνατότητες υπάρχουν. Θα μου επιτρέψετε να σας παρακαλέσω όταν έρχεστε και μου κάνετε ερωτήσεις να είστε καλά προετοιμασμένοι. Και δεν αναφέρομαι ειδικά σε εσάς κ. Γκουτζάνη.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Υπάρχει κάποιο σχόλιο της ελληνικής κυβέρνησης για τις εκλογές στη Σερβία και το αποτέλεσμα που βγήκε χθες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 22 January 2007 - 20:48:04 UTC