Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-01-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 54496153

Έκδοση 1

brf2901

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί αύριο, στις 09.30, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Κίνας κ. Χουά Γιανμίν.

Στις 10.30, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το ΠΑΣΟΚ κυβερνάει ακόμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλη ερώτηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πρέπει να σας εξηγήσω γιατί το λέω. Ο κ. Γιακουμάτος ξεκίνησε μεγάλη σύγκρουση κατά των «λαμογιών» του ΠΑΣΟΚ. Έτσι δήλωσε στη Θεσσαλονίκη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω ακριβώς τη δήλωση που μου αναφέρετε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αν δεν είναι «ανεμόμυλοι», είναι προσχήματα τα οποία σηκώνει ο κ. Γιακουμάτος για κάποιους λόγους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που με ρωτήσατε ισχύει;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Βεβαίως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία είναι κυβέρνηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τα «λαμόγια» πού κολλάνε;

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Επειδή είναι υφυπουργός της κυβέρνησης ο κ. Γιακουμάτος, θέλω να ξέρω εάν η κυβέρνηση τη στάση αυτή την υιοθετεί ή την αποδοκιμάζει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν χρησιμοποιώ ποτέ τέτοια φρασεολογία. Επίσης, δεν είναι φρασεολογία με την οποία συμφωνεί η κυβέρνηση, εάν χρησιμοποιήθηκε από τον οποιονδήποτε.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Έχω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη: Κατέθεσε σήμερα μια πρόταση ο κ. Βερέμης να γίνει δημοψήφισμα για το νόμο πλαίσιο, τον οποίο προτίθεται να καταθέσει προς ψήφιση, η κυβέρνηση στη Βουλή. Είναι και θέση της κυβέρνησης αυτή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σεβαστές όλες οι απόψεις. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι όταν ολοκληρωθεί ο διάλογος, θα φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Η δεύτερη ερώτησή μου έχει να κάνει με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις, διαδοχικές, του κ. Τατούλη κατά του κ. Βουλγαράκη. Ο πρώην υφυπουργός κατηγόρησε τον Υπουργό Πολιτισμού για άγνοια, ότι διέσυρε τη χώρα στο εξωτερικό, ότι έκανε συναλλαγή με μουσεία αρχαιοκαπήλων. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης επ` αυτών των βαρύτατων καταγγελιών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προτίθεμαι να σχολιάσω τη δήλωση την οποία αναφέρατε. Θα σημειώσω, όμως, ότι η πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού η οποία έχει να κάνει με την επιστροφή αρχαιοτήτων, έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Αυτό το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Με τη φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο κ. Τατούλης, υπάρχει θέμα πειθαρχικού ελέγχου από την κυβέρνηση, από το κόμμα, δεδομένου ότι ήταν πολύ σοβαρές οι καταγγελίες που έκανε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εμπίπτει στο πρώτο σκέλος της απαντήσεως, όπου είπα ότι δεν θα σχολιάσω.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να μου σχολιάσετε το δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ, βάσει του οποίου ένας από τους αστυνομικούς που έχει αποσπαστεί στο γραφείο του κ. Νικηφοράκη, κατηγορείται ότι έχει υποπέσει σε έκνομες ενέργειες. Θέλω κατ` αρχήν, να μου σχολιάσετε αυτό καθαυτό το γεγονός και δεύτερον, εάν υπάρχει πρόβλημα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μείνω στη δήλωση που έχει κάνει ο βουλευτής, η οποία είναι κατηγορηματική και σαφής. Δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτε περισσότερο.

ΧΙΩΤΗΣ: Η θέση της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι θα μείνω στη δήλωση του βουλευτή.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Διαβάζουμε σήμερα στον Τύπο -και όχι μόνο από τα σημερινά δημοσιεύματα- θα έλεγα ότι το σημερινό είναι χαρακτηριστικό δημοσίευμα για το ότι υπήρξαν υπόγειες συμφωνίες, συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, μεταξύ υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ για τη Νομαρχία της Κέρκυρας και του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη. Βέβαια και στη Β΄ Αθηνών είδαμε πριν από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ότι υπήρχαν τέτοιου είδους συμφωνίες. Σας ανησυχούν αυτού του είδους οι συμφωνίες; Ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι δουλειά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου να σχολιάζει τέτοιου είδους κομματικές διεργασίες. Στη Δημοκρατία τα κόμματα είναι ελεύθερα να συνάπτουν συμμαχίες και συνεργασίες. Βεβαίως, είναι υποχρεωμένα, αυτές τις συμμαχίες και τις συνεργασίες, να τις δημοσιοποιούν, διότι όλοι μας λογοδοτούμε στους πολίτες γι` αυτά.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Την Παρασκευή, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων κ. Ταλάτ απείλησε προφανώς, με υποδείξεις της Άγκυρας, με πόλεμο την Κύπρο, σε περίπτωση που ξεκινήσουν οι έρευνες για πετρέλαιο. Θα ήθελα το σχόλιό σας γι` αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν δηλώσεις που ξεφεύγουν της λογικής. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάνει ανακοινώσεις. Η ελευθερία στον κόσμο μας είναι κατοχυρωμένη. Δεν χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη κάποιου προσώπου για να μπορέσει να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία στις αποφάσεις που έχει λάβει και οι οποίες δεν βλάπτουν τα διεθνή νόμιμα. Τέτοιες δηλώσεις είναι δηλώσεις αποσταθεροποίησης και ως εκ τούτου, εμείς τις χαρακτηρίζουμε απαράδεκτες. Το μεγάλο ζητούμενο στην υπόθεση του κυπριακού ζητήματος, γενικότερα, είναι να επιδείξει η τουρκοκυπριακή πλευρά εποικοδομητική στάση για την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και να υπάρξει πρόοδος μετά τα όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Όταν ο Ταλάτ κάνει αυτή τη δήλωση για απειλή πολέμου κατά της Κύπρου, του Λιβάνου και της Αιγύπτου εάν συνεχιστούν οι έρευνες για πετρέλαιο στην περιοχή της Κύπρου, δεν αντανακλούν μόνο στον κ. Ταλάτ. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτές είναι δηλώσεις της Τουρκίας μέσω Ταλάτ. Επομένως, το ζήτημα παίρνει μια άλλη διάσταση και δεν μπορούμε έτσι να το χαρακτηρίζουμε απλό θέμα. Είναι σοβαρό το ζήτημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣα Εάν θυμάμαι καλά, δεν το χαρακτήρισα απλό. Είπα -και επαναλαμβάνω- ότι τέτοιες δηλώσεις αποσταθεροποιητικής λογικής είναι απαράδεκτες.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με την αντιπροσωπεία των Αμερικανών γερουσιαστών ήταν το θέμα της τρομοκρατίας, αλλά και το θέμα του Αφγανιστάν. Επ` αυτού, θα ήθελα να ξέρω, υπάρχει κάτι διαφορετικό σε σχέση με τη στάση της κυβέρνησης, τόσο για το θέμα της τρομοκρατίας, όσο και για το θέμα του Αφγανιστάν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν πολλές φορές την ευκαιρία να μιλήσουν δημοσίως γι` αυτά τα θέματα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Υπήρξε κάποιου είδους πίεση από την πλευρά των γερουσιαστών σε ό,τι αφορά το θέμα της τρομοκρατίας και του Αφγανιστάν; Δηλαδή, να αυξηθεί ο ελληνικός στρατός στον Αφγανιστάν ή κάτι άλλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει μιλήσει γι` αυτά τα θέματα πρόσφατα, νομίζω, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Τέτοιου είδους συναντήσεις θα τις χαρακτήριζα ως εθιμοτυπικού χαρακτήρα, οι οποίες ενισχύουν τους δεσμούς των δύο χωρών.

ΒΛΑΧΟΣ: Σκέπτεται η κυβέρνηση να κάνει κάτι με το Τατόι, μετά το θόρυβο που έχει ξεσπάσει; Δηλαδή, να το εκμεταλλευτεί, να το φτιάξει, να κάνει μουσείο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια, εδώ και πάρα πολύ καιρό -σχεδόν λίγους μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία- για την αξιοποίηση του χώρου. Γνωρίζετε ότι τότε έγιναν και ανακοινώσεις. Υπάρχει προσπάθεια εξεύρεσης χρημάτων από τα κοινοτικά κονδύλια για να μπορέσει να αξιοποιηθεί ο χώρος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν έχω κάτι καινούργιο ή κάτι περισσότερο. Μπορώ να ενημερωθώ από το Υπουργείο Πολιτισμού και να σας απαντήσω, ίσως αύριο. Αλλά, θυμάμαι αυτό ως γεγονός, πριν από δύο χρόνια, όχι παραπάνω.

ΒΛΑΧΟΣ: Εάν άκουσα καλά προηγουμένως, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του κ. Τατούλη εναντίον του κ. Βουλγαράκη, είπατε «δεν θα τις σχολιάσω». Όταν ένας πρώην υπουργός και νυν βουλευτής λέει ότι ο υπουργός έχει συνεργαστεί με αρχαιοκαπήλους, τι άλλο πρέπει να πει αυτός ο βουλευτής εναντίον ενός υπουργού για να το σχολιάσει η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι έχει πει κάτι τέτοιο. Κατά μια διασταλτική ερμηνεία αναφέρεται αυτό. Όχι από εσάς μόνο, αλλά και από δημοσιεύματα. Εκτιμώ ότι δεν έχει πει κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, θα μείνω στην απάντηση που έδωσα μόλις προ ολίγου. Σας θυμίζω ότι περιλάμβανε και μια απάντηση περί της αποδοτικότητας που έχει ήδη η πολιτική για την επιστροφή κειμηλίων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, κάτι το οποίο επί σειρά ετών -εάν όχι δεκαετιών- επιδίωκε η ελληνική Πολιτεία και μόλις τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς δήλωσε προχθές ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει περισσότερα και να συμβάλει με μεγαλύτερο αριθμό δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Θέλω να ρωτήσω, εάν στη σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ η Ελλάδα δεσμεύτηκε για να στείλει περισσότερα στρατεύματα στο Αφγανιστάν, εκτός από τη βοήθεια και τα μέσα που θα στείλει δωρεάν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο, μπορώ όμως να ρωτήσω το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Έχω την εντύπωση ότι έχει γίνει δήλωση από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, αλλά αύριο θα είμαι παρασκευασμένος και θα σας δώσω αναλυτική απάντηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, μήνυμα προς τα Τίρανα για σεβασμό της μειονότητας έχει σχέση με τις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές; Είναι κάτι δηλαδή που ανησυχεί την κυβέρνηση για το πώς θα διεξαχθούν αυτές οι εκλογές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιος τέτοιος συμβολισμός στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν θα ερμηνεύσω τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι ο Πρόεδρος είπε το αυτονόητο, αυτό το οποίο επί χρόνια λένε όλες οι πολιτικές παρατάξεις.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, μπορεί κανείς μπαίνοντας σε έναν δημοφιλή δικτυακό τόπο, όπου ανταλλάσσονται βίντεο (δεν ακούγεται), να κατεβάσει βίντεο τα οποία είχαν τραβηχτεί από τις κάμερες ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων. Θέλω το σχόλιο της κυβέρνησης γι` αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αν ισχύει αυτό. Είμαι βέβαιος ότι αν ισχύει θα τύχει έρευνας από την αρμόδια επιτροπή.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ποια είναι αρμόδια γι` αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν αρμόδιοι για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων, του απορρήτου των επικοινωνιών κ.ο.κ., και όπως γνωρίζετε, είναι Ανεξάρτητες Αρχές. Επίσης, γνωρίζετε ότι η νομοθεσία τόσο η δική μας όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών -επειδή μιλάμε για ένα χώρο που αναπτύσσεται διαρκώς κυρίως τεχνολογικά- έχει αρκετά ελλιπείς προβλέψεις ή δεν έχει προβλέψεις.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Αυτό είναι κάτι που αφορά την κυκλοφορία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί ακριβώς είναι κάτι...

ΚΥΡΤΙΤΣΗΣ: Κάποιοι τα δώσανε όμως και γι` αυτό υποτίθεται ότι υπάρχει κάποια πρόβλεψη ασφαλείας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να ολοκληρώσω: Γι` αυτό ακριβώς δεν μπορώ να πω κάτι που έχει να κάνει με το νόμο ή την τήρηση νομίμων, σε ό,τι αφορά το Internet. Πάντως, σίγουρα, δεν μπορεί κάποιος να παραβιάζει απόρρητα στοιχεία, από τη στιγμή που τα στοιχεία αυτά ανήκουν στη δικαιοδοσία της ελληνικής Πολιτείας ή απόρρητα στοιχεία που ανήκουν σε οποιονδήποτε ιδιώτη. Εάν, λοιπόν, υπάρχει κάτι τέτοιο, είμαι βέβαιος ότι οι αρμόδιες αρχές θα επιληφθούν.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Το ενδεχόμενο να αρχίσουν να κυκλοφορούν και προϊόντα τηλεφωνικών υποκλοπών το έχετε σκεφθεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να μην κάνω εικασίες πάνω σε διάφορα ενδεχόμενα.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εάν είχατε κάποιο τροχαίο ατύχημα...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στραβά ξεκινάτε. Εάν είχα και τροχαίο ατύχημα...

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: ... Και ήσασταν υπαίτιος εσείς, εσείς το είχατε προκαλέσει...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τρίτο στραβό.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: ... Θα δεχόσασταν κάποιος συνεργάτης σας να καταθέσει υπέρ σας για να αποζημιωθείτε και να κερδίσετε τη δίκη; Γιατί το λέω αυτό...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζομαι ότι κάπου θέλετε να το πάτε. Δεν το πάτε κατευθείαν, να ρωτήσετε ευθέως αντί να κάνετε αυτά τα σλάλομ;

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Υπάρχει μια ερώτηση του κ. Καρχιμάκη στη Βουλή, με την οποία λέει ότι ο κ. Μιχαλολιάκος έβαλε κάποιο συνεργάτη του να ψευδομαρτυρήσει προκειμένου να κερδίσει δίκη και υψηλή αποζημίωση. Αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι ο κύριος αυτός, ο οποίος πήγε να καταθέσει ως μάρτυρας, ήταν διορισμένος στο πολιτικό γραφείο του Υπουργού από τις 30 Μαρτίου του 2004. Όπως αντιλαμβάνεστε προκύπτει ένα ζήτημα ηθικής τάξης, γι` αυτό και σας έθεσα αυτή την ερώτηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρότι έχω μπερδευτεί, και το λέω ειλικρινά χωρίς καμία δόση υποτίμησης στην ερώτηση σας ή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, θα σας πω ότι στις ερωτήσεις υπάρχει μια κοινοβουλευτική διαδικασία η οποία ακολουθείται. Απαντάται η κάθε ερώτηση στη Βουλή.

ΧΙΩΤΗ: Θέλω να επιστρέψω στις δηλώσεις του κ. Βερέμη. Είπατε ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει -και πράγματι- ότι θα καταθέσει το νομο-πλαίσιο στη Βουλή εν ευθέτω χρόνω. Ο κ. Βερέμης δεν είπε κάτι το αντίθετο, απλώς προσθέτει την πρότασή του, λέγοντας μάλιστα ότι είναι σύμφωνη η πολιτική ηγεσία να πραγματοποιηθεί επιπλέον και ένα δημοψήφισμα. Αν θυμάμαι καλά, η κυβέρνηση ήταν θετική στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων όσο ήταν στην αντιπολίτευση και προβλέπεται και συνταγματικά αυτή η διαδικασία. Ρωτώ λοιπόν, εάν η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει αυτό το ζήτημα σε δημοψήφισμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ήταν σαφέστατη η απάντηση που έδωσα σε προηγούμενη ερώτηση. Επαναλαμβάνω: Υπάρχει μια διαδικασία την οποία έχουμε ανακοινώσει. Αυτή η διαδικασία θα ακολουθηθεί. Η εις άτοπον απαγωγή δεν είναι μόνο μαθηματικός όρος, ακολουθείται στη φιλοσοφία και αλλού.

ΧΙΩΤΗΣ: Τότε τι σας κοστίζει να πείτε «όχι, δεν συζητάμε δημοψήφισμα»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν αναλάβετε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μπορείτε να απαντάτε όπως εσείς νομίζετε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το γεγονός της δημοσίευσης αυτών των βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν είναι γεγονός.

ΣΙΔΕΡΗΣ: ... Δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να διαψεύσω κανένα δημοσίευμα...

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μα σας εξηγώ επειδή λέτε ότι δεν είναι γεγονός. Φωτογραφίες από ατυχήματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Η ερώτηση ποια είναι;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εκ προοιμίου δεν δείχνει ότι τα προσωπικά δεδομένα είναι επισφαλή και με αυτή τη διάρθρωση που έχουν αυτές οι υπηρεσίες, όπου κάποια στιγμή μπορεί κάποιος να τρακάρει -να έχει μια παράνομη σχέση- και να δει τον εαυτό του στο ίντερνετ ή να αποτελέσει αντικείμενο εκβιασμού; Ένας πολιτικός.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μην τρομοκρατείτε τον κόσμο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Για πολιτικούς λέω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο από αυτά που είπα προηγουμένως.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Προτίθεται η κ. Γιαννάκου να παρουσιάσει άμεσα τις προτάσεις της κυβέρνησης για το πανεπιστημιακό άσυλο; Και όταν λέω άμεσα εννοώ στην σύνοδο των πρυτάνεων που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στο Βόλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Μπορώ να τη ρωτήσω και να σας απαντήσω.

ΒΛΑΧΟΣ: Άκουσα με πολύ μεγάλη περιέργεια μια εξέλιξη το πρωί για το θέμα των πρυτάνεων, ότι οι πρυτάνεις δεν θα κάνουν τη γενική τους συνέλευση στο Βόλο και ότι υπήρχε πρόβλημα ασφάλειας για την παρουσία της κ. Γιαννάκου και έτσι θα κάνουν τη συνέλευση στην Αθήνα. Δεν μπορεί σε αυτή τη χώρα η Υπουργός Παιδείας να κυκλοφορήσει και να πάει να μετάσχει σε μια συνεδρίαση στο Βόλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες, αλλά και γι΄ αυτό μπορώ να ρωτήσω και να σας απαντήσω το απόγευμα ή αύριο.

ΧΙΩΤΗΣ: Θέλω να επιστρέψω στο θέμα του Αφγανιστάν, διότι δημοσιογραφικές πληροφορίες και σημερινά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνδέει αυτό το ζήτημα με το ζήτημα της εξαίρεσης της χώρας μας από το καθεστώς της βίζας. Λέγεται ότι αυτό ήταν ένα από τα αντικείμενα συζήτησης της κ. Ράις και της κ. Μπακογιάννη την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Θέλω να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση δέχεται να συνδεθεί αυτό το ζήτημα της βίζας με το Αφγανιστάν και εάν υπό αυτές τις συνθήκες συζητά αύξηση της στρατιωτικής δύναμης στην Καμπούλ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντηση είναι αυτονόητη. Το ένα θέμα δεν έχει σχέση με το άλλο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 29 January 2007 - 21:43:29 UTC