Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-02-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 54998599

Έκδοση 1

brf0102

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 1η Φεβρουαρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, αύριο στις 11:00, θα έχει συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Με τον κ. Σταύρου θα συναντηθεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν υπάρξει συνάντηση, θα ανακοινωθεί.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Σταύρου θα παραμείνει στη θέση του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Δεν καταλαβαίνω γιατί με ρωτάτε.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί χθες εμφανίστηκε να ψηφίζει στη συνεδρίαση της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς να είναι μέλος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει κάνει δήλωση, η οποία απαντά σε όλα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά και το χέρι το σήκωνε όμως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει κάνει δήλωση, η οποία απαντά σε όλα.

ΒΛΑΧΟΣ: Βεβαίως, αλλά και το χέρι το σήκωνε και γι` αυτό οδηγήθηκε ο κ. Τραγάκης στο (δεν ακούγεται).

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ότι δεν μπορώ να υψώσω τη φωνή, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να χαλάσουμε την τάξη που έχουμε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Οφείλω να πω ότι με προκατέλαβε ο συνάδελφός μου στην ερώτηση, οπότε θα την αναστρέψω και θα ρωτήσω εάν προβληματίζουν την κυβέρνηση τα τελευταία συνεχή κρούσματα ανταρσίας από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τα επίμαχα σημεία αναθεώρησης του Συντάγματος. Δηλαδή, χθες είχαμε την ανταρσία για το άρθρο που αφορά τα δάση, σήμερα σε ό,τι αφορά το ασυμβίβαστο και τα κωλύματα των βουλευτών και αν θυμάμαι καλά για το θέμα της αύξησης των βουλευτών Επικρατείας. Προβληματίζει την κυβέρνηση αυτό το φαινόμενο της ανταρσίας από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε μια καθαρά κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, οι βουλευτές έχουν απεριόριστο δικαίωμα σε ψήφο συνείδησης. Επιπλέον, η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος συνιστά μια δυναμική -και στα περισσότερα του ενός στάδια εξελισσόμενη- διαδικασία που αυτονοήτως επιδιώκει την κατάθεση και τη ζύμωση των απόψεων, ώστε η τελική πρόταση να συνιστά το βέλτιστον.

ΜΑΝΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, από αυτό που είπατε κι εσείς ότι οι βουλευτές στην αναθεωρητική διαδικασία ψηφίζουν κατά συνείδηση, το πρόβλημα που προέκυψε χθες με τον κ. Σταύρου δεν ήταν μόνο ότι σήκωνε το χέρι του ενώ δεν ήταν μέλος, αλλά και μπροστά σε όλους τους βουλευτές συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης και σε όλους τους δημοσιογράφους, τραβούσε από το μανίκι τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που είχαν ήδη ψηφίσει «παρών», να τους βγάλει από την αίθουσα. Και ο καυγάς που έγινε, έγινε ανάμεσα σε τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τον κ. Σταύρου που του κατέβαζαν το χέρι κάτω, το χέρι που τους τράβαγε και όχι το χέρι που ψήφιζε. Άρα, ο κ. Σταύρου, ως Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μπροστά σε όλους προσπαθούσε να αποτρέψει βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Αυτό είναι το θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ύστερα από αυτή την πολιτική αποδοκιμασία της αναθεώρησης του άρθρου 24, η κυβέρνηση επιμένει στην αναθεώρησή του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύω ότι είναι σαφής η δήλωσή μου, η οποία αναφέρεται στο δικαίωμα που έχει ο κάθε βουλευτής να ψηφίσει κατά συνείδηση στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Είναι κάτι το οποίο δεν το λέω για πρώτη φορά, το έχει πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εδώ και πάρα πολύ καιρό.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ναι, κύριε Εκπρόσωπε, αλλά εάν ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι «ψηφίζετε κατά συνείδηση», και ορθώς έχει πει, τότε γιατί ο κ. Σταύρου προσπαθούσε να καταστείλει τους βουλευτές του; Υπήρξαν τόσοι πολλοί που το είδαν, και δημοσιογράφοι και βουλευτές, που δεν αμφισβητείται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι τον αδικείτε. Έχει κάνει ήδη μια δήλωση, την οποία εγώ βρίσκω επαρκώς εξηγήσιμη των πραγμάτων. Κατά συνέπεια δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, είμαι υποχρεωμένος να θέσω και πάλι σήμερα αυτή την τουρκική αυθαιρεσία στην Κύπρο που καταπατά το διεθνές δίκαιο και διερωτώμαι εάν η ελληνική κυβέρνηση σκέπτεται, όπως το έχει ήδη κάνει η κυπριακή, να προχωρήσει σε διεθνή διαβήματα και προς την τουρκική κυβέρνηση αλλά και στα διεθνή fora και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ήδη υπάρξει τοποθέτηση της κυβέρνησης εάν μιλάμε για το ίδιο θέμα. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, η εικόνα πάντως χθες της κοινοβουλευτικής επιτροπής προκάλεσε γενική θυμηδία. Θέλετε να πείτε ότι ο Πρωθυπουργός την ίδια εικόνα την έβλεπε με ικανοποίηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει μια τάση μερικές φορές να βάζετε φράσεις στο στόμα μου, τις οποίες ούτε καν σκέπτομαι να πω, ούτε θέλω να πω.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επειδή είπατε ότι υπάρχει μια ψήφος κατά συνείδηση...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνο το οποίο λέω είναι ξεκάθαρο. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απέδειξαν το προφανές: Η ψήφος κατά συνείδηση, όταν αυτό λέγεται από τα χείλη του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, στη Νέα Δημοκρατία, ναι, ω της εκπλήξεως, ισχύει. Μπορεί σε άλλα κόμματα να μην ισχύει και να είναι λόγος κενός περιεχομένου. Στο δικό μας κόμμα, όταν λέμε «κατά συνείδηση», εννοούμε ότι ο βουλευτής είναι ελεύθερος κατά συνείδηση να αποφασίσει. Αυτό είναι πραγματική δημοκρατία, αυτό είναι πραγματική εσωκομματική δημοκρατία. Μακάρι να το δούμε και αλλού.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Και όταν το δείτε θα το χαιρετήσετε εξίσου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, με την ίδια χαρά.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ωραία, τότε να σας θέσω και το ερώτημα διαφορετικά. Η εικόνα της ζαβολιάς που υπήρχε χθες στην κοινοβουλευτική διαδικασία προκαλεί ικανοποίηση στον Πρωθυπουργό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω σχόλιο για μια εικόνα που μου περιγράφετε ως δική σας αποτύπωση της πραγματικότητας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, απ` ό,τι θυμάμαι, αν θυμάμαι καλά, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε προτείνει την αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας. Και σήμερα σε μια διαδικασία όπου απείχαν μάλιστα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καταψηφίστηκε αυτή η πρόταση του Πρωθυπουργού από τους ίδιους τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Δεν συνιστά δηλαδή αυτό πολιτικό ζήτημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είδατε πώς η δημοκρατία έχει προοδεύσει σε ένα κόμμα όπως η Νέα Δημοκρατία; Ελπίζω να προοδεύσει και στα υπόλοιπα κόμματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή επικαλεστήκατε χθεσινή ψηφοφορία για να μιλήσετε για πραγματική Δημοκρατία, εσωκομματική και πραγματική Δημοκρατία, δεν σας προβληματίζει το ενδεχόμενο ότι η πρότασή σας για την αναθεώρηση του άρθρου 24 βρίσκεται σε κραυγαλέα αναντιστοιχία με την πλειοψηφία του λαού; Γιατί δεν κάνετε ένα δημοψήφισμα για να αποδείξετε το αντίθετο, εάν πραγματικά είσαστε οπαδοί της Δημοκρατίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν διαδικασίες που προβλέπονται από τους θεσμούς μας, οι οποίοι είναι ισχυροί θεσμοί Δημοκρατίας, κατοχυρωμένοι και δοκιμασμένοι σε βάθος χρόνου. Και αυτούς ακολουθούμε.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Μιλήσατε προηγουμένως για ζύμωση των απόψεων, ώστε να υπάρχει το βέλτιστο αποτέλεσμα. Κάτι τέτοιο συγκράτησα. Εννοείτε με αυτό ότι είναι πιθανό ενδεχομένως να αλλάξουν οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας ως προς το φραστικό τους σκέλος σε κάποια σημεία ώστε να μπορέσουν να περάσουν από τη Βουλή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε μια ζωντανή διαδικασία μπορεί να υπάρξουν προτάσεις οι οποίες να τύχουν μεγαλύτερης αποδοχής.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ναι, αλλά εδώ προκύπτει μια απόρριψη κάποιων προτάσεων του Πρωθυπουργού από τα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Το ερώτημα είναι, εάν είχε γίνει κάποια προεργασία πριν ξεκινήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση ή εάν θα φτάσουμε στο τέλος να ψηφιστεί μόνο το άρθρο 16, κατά πλειοψηφία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύω ότι σας καλύπτει η απάντηση που έδωσα νωρίτερα σε δύο συναδέλφους σας.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Μήπως μπορείτε να μας πείτε ποιο ήταν το αντικείμενο της συζήτησης και της συνεργασίας που είχαν σήμερα ο Πρωθυπουργός με την Πρόεδρο της Βουλής και εάν συζήτησαν τελικά τα όσα χθεσινά έγιναν στη Βουλή, όχι αυτά που αφορούν την έκφραση της πραγματικής Δημοκρατίας, όπως είπατε, αλλά όπως ήταν το φαινόμενο της λαθροχειρίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός συναντάται από καιρού εις καιρόν με την Πρόεδρο της Βουλής και συζητά θέματα που αφορούν τη Βουλή και την κυβέρνηση. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο. Αυτή η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη από καιρό.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Είπατε ότι οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση. Ωστόσο, η πρωτοβουλία του κ. Σταύρου δηλοί ότι ήθελε να επαναφέρει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Έδρασε από μόνος του ο κ. Σταύρου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και οι βουλευτές που μετέχουν στην αναθεώρηση του Συντάγματος είχαν κάνει πολλές συνεδριάσεις και είχαν συμφωνήσει. Τι μεσολάβησε και άλλαξαν γνώμη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι τουλάχιστον η πέμπτη ή η έκτη φορά σε αυτή την αίθουσα που έχω απαντήσει, ερωτώμενος για διαδικασίες της Βουλής. Και ειδικά για το θέμα του Συντάγματος, η διαδικασία αυτή είναι ανεξαρτήτως κυβερνητικού έργου. Κατά συνέπεια, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν μπορώ να μπω στη λογική, να αναζητήσω τις συζητήσεις που έγιναν, τις αποφάσεις που ελήφθησαν, το πώς ο κάθε βουλευτής αποφάσισε με τον άλφα ή βήτα τρόπο. Πρέπει να σας καλύπτει η άποψη -η οποία είναι σαφής και έχει επαναληφθεί ήδη τρεις φορές σε αυτή την αίθουσα- ότι ο βουλευτής ψηφίζει κατά συνείδηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαν συμφωνήσει, όμως, τότε. Άλλαξε η συνείδησή τους, δηλαδή, τώρα; Κάτι μεσολάβησε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αυτό που μου λέτε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι μεσολάβησε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Η ερώτησή μου είναι συνέχεια της ερώτησης του κ. Σταματόπουλου και αυτό γιατί δεν αμφισβητείτε το δικαίωμα του βουλευτή να ψηφίσει κατά συνείδηση. Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι προς τι τότε το παράπονο που εξέφρασε σήμερα δημόσια ο κ. Σταύρου ότι αιφνιδιάστηκε από τη στάση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και ότι δεν τον είχαν ενημερώσει για τη στάση που θα κρατούσαν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επί της ουσίας και της διαδικασίας ισχύει η απάντηση, η οποία έχει προηγηθεί σε προηγούμενη ερώτηση. Ισχύουν ακριβώς τα ίδια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός είχε προτείνει στους πρυτάνεις, στη συνάντηση που είχε κάνει το καλοκαίρι μαζί τους, να μετατραπούν τα πανεπιστήμια σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου; Αυτό πώς συνδυάζεται με την πρόταση που λέτε ότι είστε κατά της ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από ό,τι γνωρίζω, δεν υπάρχει τέτοια πρόταση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Καραμάνος το είπε χθες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι προτάσεις που έχουν γίνει από την κυβέρνηση είναι δημόσιες. Δεν έχει υπάρξει κάποια μυστική πρόταση.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Είπατε προηγουμένως ότι έχει υπάρξει τοποθέτηση της κυβέρνησης στο θέμα με την Τουρκία. Μπορείτε να μας πείτε σε ποια αναφέρεστε στην ερώτηση του κ. Κωνσταντινίδη για το αν προτίθεστε να προβείτε σε διαβήματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αναζητείστε τις απαντήσεις των τελευταίων ημερών στο press-room -εάν μιλάμε για το ίδιο θέμα- και θα τις βρείτε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σήμερα, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» υπάρχει μια επιστολή του πρώην στρατιωτικού ακολούθου στη Βουλγαρία προς τον κ. Αγγέλου που αναφέρεται σε έργα και ημέρες του Υφυπουργού κ. Μιχαλολιάκου στη Βουλγαρία. Τα όσα του καταμαρτυρεί, νομίζετε ότι συνάδουν με το ύφος και ήθος της νέας διακυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Μιχαλολιάκος θα αποστείλει -εάν δεν έχει αποστείλει ήδη- απάντηση στο δημοσίευμα, εντός της ημέρας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Άρα, εκ προοιμίου, δηλαδή, καλύπτεται η κυβέρνηση από την απάντηση του κ. Μιχαλολιάκου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΜΑΝΗ: Στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ», σήμερα, υπάρχει ένα ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο μέλος της ΑΔΑΕ διατηρούσε έμμισθη σχέση με την εταιρεία ERICSSON πριν και στη διάρκεια της έρευνας για τις υποκλοπές. Κατόπιν τούτου η κυβέρνηση σκέφτεται να αντιμετωπίσει ξανά το θέμα στη Βουλή ή θεωρεί το θέμα στη Βουλή λήξαν και ό,τι βγάλει η δικαστική διερεύνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε γενικότερα το θέμα των υποκλοπών;

ΜΑΝΗ: Ναι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει πάρει θέση.

ΜΑΝΗ: Όχι γενικότερα. Οι συγκεκριμένες υποκλοπές που αντιμετωπίστηκαν από τα συγκεκριμένα μέλη της ΑΔΑΕ εκ των οποίων ο ένας διατηρούσε την έμμισθη σχέση με την ERICSSON.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είδα και εγώ το δημοσίευμα. Νομίζω ότι πρέπει να απευθυνθείτε στην Ανεξάρτητη Αρχή για να δώσει κατ` αρχάς μια απάντηση, αν ισχύει αυτό που αναφέρει το δημοσίευμα. Και φαντάζομαι η Ανεξάρτητη Αρχή έχει τη δυνατότητα και την πρόθεση να δώσει κάποιου είδους απαντήσεις ή εξηγήσεις, αν χρειαστεί. Η κυβέρνηση δεν έχει να πει τίποτε γι` αυτό.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, γνωρίζει κάτι η κυβέρνηση για κινήσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων στην Κύπρο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρχαν κάποιες πληροφορίες από ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά δεν επιβεβαιώνονται.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Γνωρίζετε εάν ο Πρωθυπουργός θα πάει αύριο στη Βουλή για να απαντήσει σε ερωτήσεις του κ. Αλαβάνου σχετικά με την Παιδεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω. Ισχύει η απάντηση που έχω δώσει στο παρελθόν: Όταν δεν πηγαίνει ο Πρωθυπουργός, πηγαίνει ο αρμόδιος υπουργός, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, επειδή και χθες ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι έχει δώσει επαρκή στοιχεία ο Υφυπουργός για την ιστορία με το τροχαίο, επαρκή στοιχεία για την κυβέρνηση οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε επιστράτευση ψευδομάρτυρα ή εξηγήθηκε επαρκώς γιατί επιστρατεύτηκε ψευδομάρτυρας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι επαρκής η χθεσινή απάντηση του κ. Αντώναρου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή προαναγγείλατε στην ουσία την απάντηση που θα δώσει ο κ. Μιχαλολιάκος, να υποθέσω εγώ βασίμως ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ υμών και του κ. Μιχαλολιάκου και σας έδωσε επαρκείς εξηγήσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να το υποθέσετε βασιμότατα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Βασιμότατα!

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχω πει ότι μιλώ καθημερινώς με όλους τους υπουργούς.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι, για σήμερα λέω εάν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Και κάτι άλλο: Ο κ. Μιχαλολιάκος, μετά από όσα τέλος πάντων βλέπουν το φως της δημοσιότητας, απολαμβάνει της απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Δεν βλέπω το λόγο να μην απολαμβάνει κάποιος υπουργός ή υφυπουργός της κυβέρνησης, σήμερα, της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού.

ΒΛΑΧΟΣ: Μια απορία. Ρωτήσατε τον κ. Μιχαλολιάκο, εάν θέλει να γίνει αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας; Τον ρωτήσατε και τι σας απάντησε; Γιατί έτσι φέρεται να λέει, ότι ρώτησε ένα μέντιουμ εάν θα γίνει αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διαγράφεται και το ερώτημα, όπως νομίζω συμφωνείτε και εσείς.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, όχι! Δεν συμφωνούμε. Με συγχωρείτε, έτσι γράφει. Ο αξιωματικός γράφει...

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι, συγνώμη. Διαβάσατε την επιστολή αυτή; Αυτό δεν είναι... Εάν εσείς τη διαβάσατε την επιστολή αυτή του...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει προηγουμένως.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι, σε αυτό το ερώτημα δεν απαντήσατε: Αν διαβάσατε την επιστολή του αξιωματικού προς τον κ. Αγγέλου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για το ίδιο θέμα, ανεξάρτητα από την απάντηση του Υφυπουργού που θα ακολουθήσει, επειδή η επιστολή αυτή είναι στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, είχε ελεγχθεί μέχρι το πρωί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε εάν έχει ελεγχθεί η βασιμότης των στοιχείων;

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπό το φως των χρημάτων τα οποία θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα λόγω της αύξησης του ΑΕΠ, μήπως η κυβέρνηση εκτιμά ότι ήταν λάθος ή εν πάση περιπτώσει πρωθύστερη, η απογραφή, πριν διαπιστωθεί το ποιο είναι το ΑΕΠ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξω την απάντηση που έχω δώσει, εδώ και πάρα πολύ καιρό -και έχω επαναλάβει επίσης- για την υπόθεση της απογραφής. Ήταν μια υπόθεση η οποία όχι μόνο ήταν απαραίτητη, αλλά επιβεβλημένη όχι μόνο για την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, αλλά για την αξιοπιστία της Πολιτείας στους ίδιους τους πολίτες, αλλά και για την καινούργια αρχή η οποία έπρεπε να γίνει, με βάση τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Δεν θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί δηλαδή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η απογραφή, όχι.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ναι, αλλά προκύπτει τώρα ένα ερώτημα αριθμητικό κύριε Εκπρόσωπε. Ότι το ποσοστό του ελλείμματος είναι διαφορετικό στο αρχικό ΑΕΠ και διαφορετικό στο αναθεωρημένο. Τι γίνεται εδώ πέρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι έχω απαντήσει με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία, ποια είναι τα ποσοστά του ελλείμματος είτε με τον Α΄ είτε με τον Β΄ τρόπο. Σας παραπέμπω σε προηγούμενη ενημέρωση, στην οποία είχα δώσει αριθμητικά στοιχεία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε: Αυτά τα 4 δις που προκύπτουν, από την αύξηση του ΑΕΠ, επιπλέον, ποιος θα τα πληρώσει σαν συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η χώρα έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τις γνωρίζετε. Δεν έχει αλλάξει κάτι, απ΄ ό,τι γνωρίζω.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 1 February 2007 - 20:29:02 UTC