Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-05-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 24 Μαΐου 2007

Αριθμός Δελτίου: 75021964

Έκδοση 1

brf2405

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 24 Μαΐου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Έχω να κάνω δύο ανακοινώσεις.

" Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα, όπως άλλωστε έγινε και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, διοργάνωσε, με μεγάλη επιτυχία και ασφάλεια, ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός: Τον τελικό του Champions League. Μερικές δεκάδες χιλιάδες φιλάθλων, από δύο κυρίως χώρες της Ευρώπης, ήρθαν στη χώρα μας, βρέθηκαν εδώ για να παρακολουθήσουν από κοντά τη μεγάλη αυτή γιορτή του ποδοσφαίρου. Γνώρισαν, οι περισσότεροι από αυτούς βέβαια για λίγα 24ωρα, την ελληνική φιλοξενία, τις ομορφιές της Αθήνας, τις τέλειες αθλητικές εγκαταστάσεις. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη αθλητική διοργάνωση μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Σας θυμίζω τους τελικούς final four του μπάσκετ. Η Ελλάδα απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι βάζει μεγάλους στόχους και τους πετυχαίνει, δημιουργώντας μεγάλες ευκαιρίες για τον τουρισμό και την οικονομία.

" Με τη συμφωνία Κοινωνικών Ασφαλίσεων που υπογράφηκε χθες στην Καμπέρα, πρωτεύουσα της Αυστραλίας, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, δίνεται οριστική λύση σε μια εκκρεμότητα δεκαετιών. Μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις οι ομογενείς συμπολίτες μας στην Αυστραλία που είναι πολλοί στον αριθμό, θα μπορούν πια να απολαμβάνουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, καθώς και τα δικαιώματά τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με τον τρόπο αυτό, επιβραβεύονται οι κόποι και οι θυσίες δεκαετιών εργασίας στην Αυστραλία. Υπολογίζονται σε περίπου 60.000 όσοι θα επωφεληθούν άμεσα από τη συμφωνία και θα αποκτήσουν έτσι πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Κρίνω σκόπιμο να κάνω μια διευκρίνιση για μια συζήτηση που έχω την αίσθηση ότι γίνεται κάπως αβασάνιστα. Η συμφωνία στηρίζεται στην αρχή της ίσης μεταχείρισης στα θέματα κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας των υπηκόων των δύο κρατών, μια αρχή που είναι άλλωστε διεθνώς παραδεκτή. Αυτό σημαίνει ότι ο προβλεπόμενος από τη νομοθεσία της Αυστραλίας έλεγχος του εισοδήματος και ο έλεγχος περιουσίας εφαρμόζονται και θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται σε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους ή πρώην κατοίκους Αυστραλίας που διεκδικούν συνταξιοδοτικές παροχές από το αυστραλιανό σύστημα. Και είναι οι ίδιοι οι συνταξιούχοι που έχουν την υποχρέωση να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι το ελληνικό κράτος που θα κάνει κάτι τέτοιο. Δεν αλλάζει, λοιπόν, τίποτε από όσα ίσχυαν μέχρι τώρα σε αυτό το θέμα για τους ομογενείς μας.

Θέλω όμως να επισημάνω κάτι ακόμα: Ότι η ελληνική πλευρά κατά τις διαπραγματεύσεις και κατ` εξαίρεση των προβλεπομένων σε άλλες διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει η Αυστραλία, ζήτησε και έγινε τελικά δεκτό από αυστραλιανής πλευράς, να μη λαμβάνονται υπόψη κατά τον έλεγχο εισοδήματος, για τον καθορισμό της συνταξιοδοτικής παροχής, το ΕΚΑΣ, η σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων, (ΟΓΑ) και ορισμένα πολυτεκνικά επιδόματα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Η χθεσινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού σε σχέση με τη διεξαγωγή του Champions League, που αφορούσε και την αστυνομία και τον κ. Πολύδωρα από ό,τι καταλάβαμε όλοι, ήταν μόνο για το χθεσινό γεγονός ή αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συναισθάνονται όλοι τις ευθύνες τους και το επόμενο διάστημα στην καθημερινότητά τους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σημασία έχει ότι το γεγονός αυτό εξελίχθηκε από πάσης πλευράς με πολύ καλό τρόπο. Όπως γνωρίζετε, πέρα από ελάχιστα μικρά  θα έλεγα σχεδόν ανάξια αναφοράς- περιστατικά, ποτέ άλλοτε, από ό,τι με έχουν πληροφορήσει, τα τελευταία 30 χρόνια που διεξάγεται αυτός ο θεσμός δεν έχει γίνει ένας τελικός με τόσο άψογο τρόπο σε οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πόλη της Ευρώπης.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Μπορείτε να μας δημοσιοποιήσετε το περιεχόμενο της επικοινωνίας του Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ήταν μια τηλεφωνική επικοινωνία. Όπως γνωρίζετε, και στο παρελθόν έχουν γίνει και άλλες τηλεφωνικές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ερντογάν. Ήταν μια επικοινωνία την οποία είχε ο Πρωθυπουργός πριν αναχωρήσει για την Αυστραλία. Δεν έχω να σας πω τίποτε περισσότερο από όσα σας έχουμε πει, ήδη.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, σημερινά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για διπλό ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Τουρκία, μάλιστα ενόψει των τουρκικών εκλογών. Το επιβεβαιώνετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει ανακοίνωση, όπως γνωρίζετε, του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, από χθες. Αυτό που αναφέρεται στην ανακοίνωση, αυτό και ισχύει.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Μήπως μπορείτε να μας διαβάσετε αυτή τη δήλωση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας διαβάζω: «Αυτό που υπάρχει είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα στις 25 Ιουνίου ο κ. Καραμανλής θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για τα 15 χρόνια του ΟΣΕΠ. Δεν υπάρχει κάτι άλλο προγραμματισμένο και δεν προβλέπεται κάτι άλλο».

ΠΕΠΟΝΗΣ: Αναφερθήκατε στην επιτυχή διοργάνωση του Champions League. Για το επεισόδιο με τον ταξιτζή και τον Εγγλέζο φίλαθλο που, από ό,τι πληροφορούμαι, έχει πάρει διαστάσεις στην Αγγλία, έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ένα μεμονωμένο περιστατικό δεν μπορεί να κρίνει, βεβαίως, τη συμπεριφορά χιλιάδων επαγγελματιών ενός κλάδου. Όπως γνωρίζετε, μετακινήθηκαν 30.000-35.000 ξένοι επισκέπτες, οι οποίοι ήρθαν ειδικά γι` αυτό το σκοπό στην Ελλάδα. Μετακινήθηκαν με τα μαζικά μέσα μεταφοράς, μετακινήθηκαν με ιδιωτικό τρόπο, μετακινήθηκαν βεβαίως και με τα πολλά ταξί που υπάρχουν στην Αθήνα. Ένα μεμονωμένο περιστατικό και η διερεύνηση ακριβώς αυτού του περιστατικού, δείχνει ότι η συμπεριφορά της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αθηναίων προς τους επισκέπτες μας ήταν άψογη.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Στην καταγγελία των αστυνομικών ότι αυτοί που ήρθαν από την επαρχία και στοιβάχθηκαν σε εγκαταστάσεις στον Αγ. Ανδρέα και δεν είχαν αξιοπρεπή διαβίωση, έχετε να σχολιάσετε κάτι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε τι αναφέρεστε; Δεν καταλαβαίνω.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Ότι ήρθαν για να περιφρουρήσουν τη διοργάνωση του Champions League και αστυνομικοί από την επαρχία. Τους μετέφεραν. Και αυτοί έμειναν στις εγκαταστάσεις του Αγ. Ανδρέα  τουλάχιστον αυτό καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές- χωρίς να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση. Υπάρχει κάποιο σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας μη μείνουμε σε θέματα τα οποία μπορεί να τα χαρακτηρίζει κάποια μικροψυχία. Και δεν αναφέρομαι σε εσάς. Σημασία έχει ότι έγινε ένα πολύ μεγάλο γεγονός, με μεγάλες οργανωτικές απαιτήσεις, με μετακίνηση μεγάλου αριθμού επισκεπτών, επισήμων προσώπων, με ρεκόρ στις αφίξεις στον αερολιμένα Αθηνών, με μετακινήσεις μέσα στην πόλη των Αθηνών και με καιρικές συνθήκες που, όπως γνωρίζετε, δεν ήταν και ιδανικές τη συγκεκριμένη ημέρα. Και είμαι βέβαιος, επειδή και εγώ ήμουν στο στάδιο, ότι όσοι βρέθηκαν εκεί απόλαυσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή τη μεγάλη γιορτή.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε εκπρόσωπε με αφορμή όσα έχει δηλώσει ο κ. Παπαμαρκάκης όσο και με τα δημοσιεύματα των Financial Times θα ήθελα να σας ρωτήσω δυο πράγματα: Πρώτον εάν γνώριζε τελικά την πορεία των ομολόγων η ανάδοχος τράπεζα JP MORGAN , πως είναι δυνατών να μην τη γνώριζε η εκδούσα αρχή. Δηλαδή το Γενικό Λογιστήριο και κατ επέκταση το υπουργείο Οικονομικών. Και το δεύτερο επειδή είναι θολό το τοπίο σε αυτό το ζήτημα να μας ξεκαθαρίσετε τελικά είναι ή όχι δουλειά του υπουργείου Οικονομικών να παρακολουθεί την πορεία των ομολόγων που εκδίδει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε τοποθετηθεί πολλές φόρες σε αυτό το θέμα. Δεν αλλάζει τίποτε. Η Κυβέρνηση, η οποία ανέδειξε το συγκεκριμένο θέμα, έχει κάνει απολύτως το καθήκον της σε θεσμικό επίπεδο. Η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται στις αρμόδιες αρχές. Πέραν αυτού, δεν έχω να πω κάτι άλλο.

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο ερωτήσεις: Για την ψήφο των ομογενών θα ήθελα ένα σχόλιο. Σίγουρα και ο πρωθυπουργός σε λίγη ώρα που θα μιλήσει στους ομογενείς στη Μελβούρνη θα αναφερθεί σε αυτό το θέμα. Ωστόσο το καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ προχθές στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Θα ήθελα ένα σχόλιο γι αυτό και δεύτερον εάν θα θέλατε να μου σχολιάσετε την πρόθεση της JP MORGAN και της NORTH ASSENT για την επαναγορά των ομολόγων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για τη δεύτερη ερώτησή σας ισχύει αυτό που σας έχω πει. Δεν έχω να προσθέσω κάτι στο θέμα των ομολόγων. Στο πρώτο θέμα: Η σημερινή Κυβέρνηση κάνει πράξη συγκεκριμένη δέσμευση την οποία έχει αναλάβει απέναντι στους Έλληνες ομογενείς. Με ένα και σαφή στόχο: Πολλές χιλιάδες Ελλήνων ομογενών οι οποίοι σήμερα έχουν το δικαίωμα να έρχονται στην Ελλάδα και να ψηφίζουν στις εκλογές εδώ στη χώρα μας, να μπορούν να ασκούν το εκλογικό δικαίωμα τους εκεί όπου μένουν. Στον τόπο όπου διαμένουν και έχουν το επίκεντρο της προσωπικής και επαγγελματικής τους ζωής. Αυτή τη δέσμευση θέλουμε να την κάνουμε πράξη. Τώρα αν κάποιοι θέλουν να την εμποδίσουν, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε με την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας για τους αγρότες π.χ. , δεν θεωρεί η κυβέρνηση ότι δημιουργούνται πολίτες δύο ταχυτήτων; Δηλαδή κάποιοι, σε κάποιους γεννήθηκαν προσδοκίες πια ότι μπορούν να παρανομήσουν και κάποια Κυβέρνηση προεκλογικά μετεκλογικά να τους λύσει το πρόβλημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκε ο κ. Ρουσόπουλος σε αυτό το θέμα. Δεν πρόκειται να επανέλθω. Έχει εξαντληθεί από χθες.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Το Γερμανικό Κοινοβούλιο ψηφίζει σήμερα κατά τις πληροφορίες των ξένων πρακτορείων ένα ψήφισμα που ουσιαστικά αναβαθμίζει το καθεστώς του ψευδοκράτους. Οι παρεμβάσεις που έκανε η Λευκωσία, απ ότι φαίνεται έχουν αποτύχει. Ήθελα να σας ρωτήσω εάν ξέρετε, εάν έχει ζητηθεί και η Ελληνική παρέμβαση και εάν έχει γίνει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και ολόκληρη η Διεθνής Κοινότητα, αναγνωρίζουν μια κυβέρνηση στην Κύπρο. Την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αυτονόητο ότι έχει την πλήρη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Υπάρχουν ορισμένα δημοσιεύματα σήμερα, σύμφωνα με τα οποία υπήρξε παρέμβαση ή προτροπή της κυβέρνησης προς τον Αρχιεπίσκοπο να μην αναφέρει σε ομιλία του ορισμένες αιχμές, που υποτίθεται ότι συμπεριλαμβάνοντο σε ομιλία του. Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Πώς σχολιάζετε το ψήφισμα των ευρωπαϊκών συνδικάτων τα οποία καταγγέλλουν την πολιτική επενδύσεων τύπου «καζίνο» που ασκείται στα Ταμεία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ελπίζω τα ευρωπαϊκά συνδικάτα να έχουν την πλήρη και σφαιρική ενημέρωση που επιβάλλεται για το συγκεκριμένο θέμα.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Αναφερθήκατε πριν σε μεγάλους στόχους που θέτει η Ελλάδα και τους πετυχαίνει. Η διοργάνωση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα είναι ένας μεγάλος στόχος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η διοργάνωση ενός μεγάλου αθλητικού γεγονότος είναι ένα σημαντικό θέμα που δείχνει την ετοιμότητα μιας χώρας να χειριστεί με επιτυχία, στο πλαίσιο στο οποίο σας περιέγραψα, ένα τέτοιο μεγάλο αθλητικό γεγονός. Με την έλευση, σε πολύ μικρό χρόνο, μεγάλο αριθμού επισκεπτών, με τη διοργάνωση ενός πολύπλοκου, πολυεπίπεδου γεγονότος, με την προβολή που αυτό σημαίνει για τη διεθνή εικόνα της χώρας μας συνολικά.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 25 May 2007 - 20:29:47 UTC