Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-05-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 29 Μαΐου 2007

Αριθμός Δελτίου: 75875001

Έκδοση 1

brf2905

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 29 Μαΐου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί, αύριο στις 10.00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη κ. Ανχελ Γκουρία.

" Όπως γνωρίζετε, πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, με θέματα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Και ειδικότερα, νομοσχέδιο που αφορά στον τραπεζικό χώρο και εντάσσει στο εσωτερικό μας Δίκαιο κοινοτικές οδηγίες, οι οποίες διευκολύνουν στο έργο τους, τόσο τις εποπτικές αρχές, όσο και τις εποπτευόμενες επιχειρήσεις. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει θέματα κεφαλαιακής επάρκειας των επιχειρήσεων επενδύσεων και των πιστωτικών ιδρυμάτων και προτείνονται νέες μέθοδοι άσκησης της εποπτείας από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έχει δώσει ήδη λεπτομέρειες στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΧΙΩΤΗΣ: Από τις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη, κ. Υπουργέ, κατάλαβα ότι μέσω αυτού του πλαισίου, θα επιτευχθεί ή φιλοδοξείτε να επιτευχθεί, μείωση της ψαλίδας ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, ένα θέμα το οποίο συζητάμε επί χρόνια. Μπορεί πράγματι ένα νομοθετικό πλαίσιο ή μια κοινοτική οδηγία να επιτύχει κάτι τέτοιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, στην αγορά ο ανταγωνισμός είναι εκείνος ο οποίος καθορίζει πολλά πράγματα. Με αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο, όπως είπα, εντάσσει οδηγίες της Κοινότητας -που έχουν προβληματίσει όχι μόνο τη δική μας χώρα, αλλά και άλλες κοινοτικές χώρες- τα πράγματα προβλέπεται να είναι καλύτερα. Δηλαδή, είναι πιο αισιόδοξη η οπτική με την οποία μπορεί να δει κάποιος, είτε είναι επενδυτής και θέλει να ανοίξει μια επιχείρηση είτε απλώς δανειολήπτης, τα πράγματα από εδώ και πέρα.

ΧΙΩΤΗΣ: Από τη στιγμή που, όπως λέτε και εσείς  και έτσι είναι- ο ανταγωνισμός είναι ελεύθερος, τι θα είναι αυτό που θα αναγκάσει τις τράπεζες να μειώσουν τα κέρδη τους; Γιατί περί αυτού πρόκειται. Εάν μειωθεί η ψαλίδα μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων στα επιτόκια, θα μειωθούν τα κέρδη των τραπεζών. Πώς είναι δυνατόν να επιτευχθεί αυτό και πώς το προεξοφλεί ο υπουργός, προαναγγέλλοντάς το... ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ευρωπαϊκή εμπειρία είναι εκείνη που δίνει την απάντηση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω κατ` αρχήν, εάν θεωρείτε ότι η επίθεση που γίνεται από την πλευρά του Τύπου σε βάρος του προσώπου του Γενικού Γραμματέα κ. Κουρή, είναι απολύτως άδικη. Μεταφέρω, για να μη θεωρείτε ότι δημιουργώ εντυπώσεις, μέρος της δήλωσης του Υπουργού Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι είναι άδικη επίθεση, πολύ περισσότερο που ο Γενικός Γραμματέας, από τη θέση που κατέχει, φρόντισε ώστε το δάνειο αυτό που συνήφθη μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της JP Morgan να είναι με επωφελείς όρους, πράγμα προφανές για όποιον γνωρίζει και έχει μελετήσει το θέμα, για το ελληνικό Δημόσιο. Η επίθεση επαναλαμβάνει μια σειρά από φήμες, χωρίς να υπάρχει ουσία σε αυτές, για να δημιουργήσει εντυπώσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός ή κάποιος άλλος αρμόδιος υπουργός δεν εξέδωσε κάποια ανακοίνωση για την τραγωδία με τα τόσα θύματα στο Λούσιο ποταμό, ούτε καν για να εκφράσει τη θλίψη του στους συγγενείς των θυμάτων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η έκφραση θλίψης στους συγγενείς των θυμάτων είναι δεδομένη. Όπως είναι δεδομένο το ότι από την πρώτη στιγμή, ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί γρήγορα και με σωστά συντονισμένες κινήσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά πιστεύετε ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες ούτε για την ίδρυση, λειτουργία και έλεγχο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό των extreme sports, όπως λένε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια νέα μορφή τουρισμού και περιηγήσεων, με στοιχεία ειδικών μορφών αθλητισμού, η οποία εξαπλώνεται ραγδαία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Μελετώνται όλα τα σχετικά στοιχεία. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που στο πλαίσιο της διυπουργικότητας έχει δημιουργήσει, εδώ και καιρό, σχετική ομάδα εργασίας, η οποία μελετά εάν και κατά πόσο και ποια μορφή είναι χρήσιμο να λάβει τυχόν θέσπιση νομοθετικών ρυθμίσεων. Θέλω να συμπληρώσω στο ρεπορτάζ σας ότι υπάρχουν ήδη 70 αθλητικά σωματεία, τα οποία λειτουργούν οργανωμένα γύρω από χώρους τέτοιου είδους άθλησης. Οργανωμένα μάλιστα και σε ομοσπονδίες. Θα μπορούσαν κάποιοι να μετέχουν μέσα από αυτά τα οργανωμένα σε ομοσπονδίες αθλητικά σωματεία. Ο ραγδαίος τρόπος με τον οποίο αναπτύσσονται, έχει οδηγήσει στην ανάγκη που σας είπα προηγουμένως, κάτι το οποίο δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Αυτό, κ. Εκπρόσωπε, εάν μου επιτρέπετε, επειδή χθες έκανα ένα σχετικό ρεπορτάζ, γνωρίζετε  υποθέτω- ότι για να δημιουργηθεί μια εταιρεία η οποία διοργανώνει εκδρομές και περιήγηση, όπως αυτή η μοιραία στον ποταμό Λούσιο, απαιτείται μόνο μια άδεια από την οικεία Νομαρχία και η έκδοση των ανάλογων παραστατικών ότι παρέχει, η εταιρεία αυτή, υπηρεσίες. Σκοπεύει η κυβέρνηση, έστω και μετά από αυτό το τραγικό περιστατικό, να μπει στη διαδικασία της δημιουργίας κανόνων που αφορούν στην ασφάλεια; Διότι αυτό που μας είπατε πριν για τα 70 σωματεία  και συγνώμη που αναφέρομαι στο θέμα- αλλά από όσο γνωρίζω από το υφυπουργείο Αθλητισμού, το κανιόνινγκ, αυτό που χθες, προχθές συνέβη και είχε αποτέλεσμα αυτό το δυστύχημα, δεν εντάσσεται σε κάποιο οργανωμένο άθλημα ή σωματείο, τουλάχιστον από αυτά που έχει υπόψη του το υφυπουργείο Αθλητισμού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, γι` αυτό σας είπα προηγουμένως ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες -γιατί σας λέω ότι αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- που στο πλαίσιο της διυπουργικότητας, έχει δημιουργήσει εδώ και καιρό, σχετική ομάδα εργασίας η οποία μελετά το θέμα. Δηλαδή, δεν είναι κάτι που ξεκινά με αφορμή το συγκεκριμένο τραγικό συμβάν. Εχει ήδη ξεκινήσει μια δουλειά που γίνεται από τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να καθοριστεί στο τέλος, εάν και κατά πόσο πρέπει να γίνουν θεσμικές ρυθμίσεις.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Αρχιεπίσκοπος επετέθη, από άμβωνος μάλιστα, εναντίον των κομμάτων του 2% και του 3%, όπως είπε, αλλά και εναντίον αυτών που ψηφίζουν αυτά τα κόμματα και τα βάζουν στη Βουλή. Θεωρώ κοινότοπο ότι κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, όλα τα κόμματα που πιάνουν το όριο, πρέπει να μπαίνουν στη Βουλή. Η ερώτησή μου, λοιπόν, είναι εάν κατά τη γνώμη της κυβέρνησης επιτρέπεται ο κ. Χριστόδουλος να κομματίζεται, παρεμβαίνοντας σε ζητήματα που είναι στον πυρήνα του πολιτικού συστήματος, όπως ποια κόμματα πρέπει να εκπροσωπούνται και ποια δεν πρέπει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σχολιάζω τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου και το γνωρίζετε.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχω δύο ερωτήματα σε ό,τι αφορά την περιοδεία του Πρωθυπουργού. Πρώτον, εάν μπορείτε κάποια στιγμή που θα το έχετε (δεν ακούγεται) να μας δώσετε το κόστος επισήμως και δεύτερον, τι απαντάτε πολιτικά στο πολιτικό ερώτημα το ότι μια πρωθυπουργική περιοδεία χρησιμοποιήθηκε ως μια προεκλογική φιέστα και συνδέθηκε άμεσα και με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα. Ευχαριστώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για να συνεννοούμαστε στα ελληνικά, όταν λέτε «περιοδεία», πού αναφέρεστε ακριβώς;

ΚΟΡΑΗ: Στη Νέα Ζηλανδία, συγκεκριμένα και την Αυστραλία. Στους ομογενείς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρεστε, λοιπόν, στην επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού. Γνωρίζετε ότι «περιοδεία» στα ελληνικά -τα δικά μου τουλάχιστον και φαντάζομαι και στα δικά σας δημοσιογραφικά ελληνικά- είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την επίσημη επίσκεψη ενός Πρωθυπουργού σε φίλες χώρες. Ειδικά για το θέμα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, θέλω να σημειώσω ότι ο Ελληνισμός είναι αρκετά ισχυρός. Υπάρχουν στη Ν. Ζηλανδία και την Αυστραλία εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων που μπορεί να προσεγγίζουν και το ένα εκατομμύριο. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού είναι προφανές για ποιους λόγους έγινε. Το γνωρίζετε. Όπως γίνονται επίσημες επισκέψεις σε πολλές άλλες χώρες. Ως εκ τούτου, θεωρώ υποτιμητικό να αναφέρεστε με αυτή τη φρασεολογία σε μια επίσημη επίσκεψη. Τα λοιπά τα οποία προσπαθούν να συνδυάσουν την οποιαδήποτε...

ΚΟΡΑΗ: Εάν μου επιτρέπετε, δεν είχα καμία πρόθεση για να μιλήσω υποτιμητικά κ. Εκπρόσωπε. Μεταφέρω κάποια κριτική που ασκείται στον Πρωθυπουργό από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι κακό αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ελεύθερη η κριτική να ασκείται, αρκεί να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους. Μιλάμε, λοιπόν, για την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού εκεί όπου δεν είχε επισκεφθεί Πρωθυπουργός, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, Έλληνες πολίτες. Έλληνες που ζουν, δραστηριοποιούνται, δουλεύουν, μεγαλώνουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους μακριά από την πατρίδα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μήπως έχετε εικόνα για το κόστος κάλυψης της επίσκεψης του Πρωθυπουργού σε αυτές τις χώρες από την ΕΡΤ; Γιατί γράφονται διάφορα για το πολυπληθές της αποστολής κ.τ.λ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διάβασα και εγώ διάφορα. Εκείνο το οποίο είναι βέβαιο είναι ότι δεν ακολουθήθηκε καμία ιδιαίτερη πολιτική σε ό,τι αφορά την ΕΡΤ, από την πολιτική που ακολουθείται σε ταξίδια Πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Σε ό,τι αφορά το κόστος, μιας και αναφέρθηκε η κ. Κοραή, για να μη θεωρηθεί ότι δεν απαντώ -διάβασα και εγώ κάποιο δημοσίευμα, τουλάχιστον ένα, δεν ξέρω εάν υπήρχε και δεύτερο για το κόστος-...

ΚΟΡΑΗ: Υπήρχαν και προηγούμενα από ανταποκρίσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Θα πάμε στα αυτονόητα. Πριν πάμε στα αυτονόητα, θα διευκρινίσω ότι το κόστος της διαμονής του Πρωθυπουργού και της επίσημης αντιπροσωπείας καλύφθηκε από την κυβέρνηση που προσκαλεί. Διότι, επαναλαμβάνω, πρόκειται για επίσημη επίσκεψη και όχι για περιοδεία, όπως είπατε προηγουμένως. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το κόστος των ταξιδιών έχει μειωθεί, καθώς οι συμμετέχοντες, οι πέραν των πολιτικών προσώπων, εδώ και τρία χρόνια καταβάλλουν το κόστος του αεροπορικού εισιτηρίου, πράγμα το οποίο δεν συνέβαινε στο παρελθόν.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θέλω, σε συνέχεια της ερώτησης του κ. Κυρίτση, να σας ρωτήσω εάν θεωρείτε, πέρα από τις δηλώσεις του Αρχιεπίσκοπου, ότι είναι συμβατό με το ρόλο του Αρχιεπισκόπου η υπόδειξη στο ποίμνιο του τι πρέπει να ψηφίζει ο καθένας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ; Επαναλαμβάνω ότι δεν θα κάνω κανένα σχόλιο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Για τη διάκριση των εξουσιών δεν μπορείτε να κάνετε σχόλιο, κ. Εκπρόσωπε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντελήφθην το ερώτημα «εάν έχει να κάνει με τη διάκριση των εξουσιών». Λέω ότι δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Είναι στις αρμοδιότητες του Αρχιεπισκόπου να υποδεικνύει τι πρέπει να ψηφίζει το εκλογικό σώμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε σε μια ελεύθερη Δημοκρατία. Η διατύπωση λόγου και μάλιστα δημόσια, είναι ελεύθερη. Καθένας κρίνεται ανάλογα με το λόγο που διατυπώνει. Δεν αντιλαμβάνομαι το ερώτημά σας. Πιστεύετε ότι υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν το δικαίωμα να διατυπώσουν δημόσια άποψη; Στη Δημοκρατία μας, εγώ πιστεύω ότι ισχύει το εντελώς αντίθετο. Κάθε πολίτης μπορεί να διατυπώσει δημόσια άποψη. Μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί μαζί του, αλλά να στερηθεί το δικαίωμα από κάποιον πολίτη να διατυπώσει δημόσια άποψη, δεν νομίζω ότι βρίσκει ούτε κι εσάς σύμφωνη.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Οποιοσδήποτε πολίτης είναι ο Αρχιεπίσκοπος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του Συντάγματος.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δεδομένου ότι σήμερα στη Βουλή ο κ. Πολύδωρας εισηγείται το νομοσχέδιο για την επανίδρυση της αγροφυλακής, θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχετε εύκολα διαθέσιμους τους αριθμούς των προσληφθέντων, πόσοι από αυτούς θα προσληφθούν σε πρώτη φάση, πόσοι από αυτούς προέρχονται από τον κατάλογο που υπάρχει από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και εάν θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο σχετικά με τις πληροφορίες που υπάρχουν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ότι σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση, το σώμα αυτό που σήμερα εσείς επιχειρείτε να ιδρύσετε μέσω της απόφασης της Βουλής, θα καταργηθεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι το ΠΑΣΟΚ μας έχει συνηθίσει σε μια ισοπέδωση πολιτικών, αυτό είναι κάτι που το έχει καταγράψει η νεότερη ιστορία. Όχι σε όλες τις εκφάνσεις του, αλλά σίγουρα σε μια ισοπεδωτική λογική την οποία εκφράζει και αυτή η άποψη που είπατε. Κατά τα λοιπά, είμαι βέβαιος ότι θα γίνει αναλυτική συζήτηση στη Βουλή και θα δοθούν εκεί τα στοιχεία που μου αναφέρετε.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» στο κυριακάτικο φύλλο της, έγραφε ότι στην υπό κρατικό έλεγχο εταιρεία ΛΑΡΚΟ από το 2004, όταν ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία μέχρι και σήμερα, οι διευθυντές έχουν αυξηθεί από τους 14 στους 50, τινές δε εξ αυτών έχουν αναλάβει αυτές τις θέσεις με παρέμβαση του πρωθυπουργικού γραφείου. Θέλω το σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των διευθυντών, δεν θα κάνω κανένα σχόλιο. Κάθε εταιρεία έχει το δικό της τρόπο διοίκησης. Δεν γνωρίζω καν ποιος είναι ο αριθμός και όλα είναι ανοικτά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σημείο, θα σας αναγνώσω την επιστολή που έστειλε ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου κ. Αγγέλου προς τον υπουργό Ανάπτυξης και η οποία αναφέρει: «Κύριε Υπουργέ, σας διαβιβάζουμε το αίτημα του κ. Αντώνη Μπαζώτη, Δημάρχου Μασσαπίων και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, αφού προηγηθεί η από μέρους σας, λόγω αρμοδιότητας, απαραίτητη αξιολόγηση». Είναι ένας τύπος επιστολών τον οποίο ακολουθεί το Γραφείο του Πρωθυπουργού. Υπάρχουν εκατοντάδες επιστολές ημερησίως. Εχουν ληφθεί δεκάδες χιλιάδες επιστολών, σε αυτά τα τρία χρόνια που είμαστε κυβέρνηση, από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, το οποίο και δεν παρεμβαίνει, σε καμία περίπτωση, σε οποιοδήποτε θέμα, παρά μόνο διαβιβάζει τις επιστολές και όπως βλέπετε με την ιδιαίτερη επισήμανση, αφού προηγηθεί η αξιολόγηση του συγκεκριμένου προσώπου.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με το συγκεκριμένο διαβιβαστικό φεύγουν όλες οι επιστολές προς τους υπουργούς όσες αφορούν αιτήματα προσλήψεων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με το διαβιβαστικό να γίνει έλεγχος κάθε υποθέσεως φεύγουν οι επιστολές από το Γραφείο του Πρωθυπουργού προς τους αρμόδιους υπουργούς. Γνωρίζετε ότι δεν είναι τα αιτήματα των πολιτών παρεμφερή. Υπάρχουν διάφορα αιτήματα...

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ναι, λέω αυτά που είναι για πρόσληψη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν διάφορα αιτήματα σε επιστολές ανθρώπων οι οποίοι βρίσκουν καταφυγή στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Το Γραφείο του Πρωθυπουργού κινεί τη διαδικασία την οποία σας είπα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα επανέλθω στο θέμα των ομολόγων. Ο Πρωθυπουργός στην τελευταία ομιλία του στη Βουλή είχε μιλήσει για απαράδεκτες ενέργειες σ αυτήν την υπόθεση. Ο ελληνικός λαός ποτέ δεν έμαθε ποιες ήταν αυτές ούτε ποιοι τις διέπραξαν. Αντίθετα, βλέπουμε μια προσπάθεια -με αφορμή την επαναγορά ορισμένων ομολόγων από τράπεζες- της κυβέρνησης να κλείσει το θέμα και να συγκαλύψει την όλη υπόθεση. Πιστεύετε ότι έχει λάμψει η αλήθεια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η σημερινή κυβέρνηση το μόνο που δεν έχει κάνει σε καμία αντίστοιχη περίπτωση είναι να συγκαλύψει κάποιο θέμα. Το λέω, γιατί σας θυμίζω πράγματα τα οποία τα έχουμε πει πολλές φορές. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέλυσε το θέμα στη Βουλή. Επίσης έχω μιλήσει πολλές φορές σ αυτήν την αίθουσα όπως έχουν κάνει δηλώσεις και οι αρμόδιοι υπουργοί. Το μόνο για το οποίο δεν μπορεί να κατηγορήσει κανένας την κυβέρνηση αυτή είναι η συγκάλυψη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αλλά ποιες είναι αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες στις οποίες αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός. Πότε θα τις μάθουμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής στις δηλώσεις του. Επίσης ήταν σαφές ότι: Η Δικαιοσύνη ασχολείται με το θέμα, η Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος την οποία ίδρυσε αυτή η κυβέρνηση, ασχολείται με το θέμα. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την οποία αυτή η Κυβέρνηση ενίσχυσε, ασχολήθηκε με το θέμα. Και έφερε στη δημοσιότητα, ότι ένα εκ των ομολόγων, το ομόλογο των δημοσιογράφων, επεστράφη και το Ταμείο των δημοσιογράφων κέρδισε μέσα σε 10 μήνες 3.100.000 ευρώ. Από εκεί που το σύνθημα ήταν «φέρτε τα λεφτά πίσω», διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο πήγαν πίσω τα χρήματα του κεφαλαίου, αλλά σε 10 μήνες οι δημοσιογράφοι κέρδισαν 3.100.000 ευρώ. Ακούσαμε και άλλες υπερβολές όλους αυτούς τους μήνες που κινείται αυτή η υπόθεση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν συγκάλυψε και δεν πρόκειται να συγκαλύψει τίποτα.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο βουλευτής κ. Πολύζος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ALPHA υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν και άλλοι Αγάπιοι και άλλοι Ευγένιοι -έτσι το είπε χαρακτηριστικά- οι οποίοι δεν έχουν απομακρυνθεί και παραμένουν στον κρατικό μηχανισμό. Πως σχολιάζετε εσείς μια τέτοια τοποθέτηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κάνω κανένα σχόλιο. Όποιος έχει οποιοδήποτε στοιχείο μπορεί να το καταθέσει.

ΚΟΡΑΗ: Ο κ. Πολύζος είπε και κάτι άλλο: Να ελεγχθούν όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές, οι κρατικοί αξιωματούχοι σε ό,τι αφορά την οικονομική τους κατάσταση σε βάθος 10 χρόνων και να συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση και η ΕΥΠ. Αυτό πως το σχολιάζετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο. Εκείνο το οποίο θέλω να σημειώσω είναι ότι υπάρχει έλεγχος «πόθεν έσχες» των βουλευτών και έλεγχος «πόθεν έσχες» πολλών κρατικών αξιωματούχων. Γνωρίζετε πολύ καλά μια σειρά από νόμους οι οποίοι έγιναν τα τελευταία χρόνια για τον έλεγχο των «πόθεν έσχες».

ΚΟΡΑΗ: Η ΕΥΠ θα μπορούσε να συμβάλλει στο καλύτερο έργο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα ήδη.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, στο θέμα του ομολόγου και παίρνοντας αφορμή και από την απάντησή σας ότι με το θέμα ασχολείται και η Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, την οποία η κυβέρνηση ίδρυσε, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν πολιτικά θεωρείτε ότι μέσω της δήλωσης του κ. Αλογοσκούφη ότι είναι άδικη η επίθεση που γίνεται σε βάρος του Γενικού Γραμματέα την οποία επαναλάβατε και εσείς σήμερα εδώ από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Αν θεωρείτε ότι αυτό το στοιχείο δεν αποτελεί μια μορφή πολιτικού μηνύματος προς την Αρχή καθώς ο επικεφαλής της κ. Ζορμπάς φέρεται έτοιμος να καλέσει τον Γενικό Γραμματέα έως το τέλος της εβδομάδας προς εξέταση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω ούτε καν το συλλογισμό που σας οδηγεί στο ερώτημα. Εκείνο το οποίο θα ήθελα να γνωρίζετε είναι ότι ο κ. Κουρής έχει ήδη στείλει επιστολή στον κ. Ζορμπά, λέγοντας ότι αυτονοήτως είναι στην διάθεσή του να τον επισκεφθεί και να του παράσχει κάθε στοιχείο που θα βοηθήσει την έρευνα του.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Χειροπέδες θα δούμε τελικά σ αυτήν την υπόθεση; Έχουν περάσει 3 μήνες αλλά ούτε καταλογισμό ευθυνών έχουμε δει, ούτε καμιά δίωξη σε κάποιον υπεύθυνο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω τι δεν θα δείτε σ αυτή την υπόθεση: Δεν θα δείτε μια κυβέρνηση να συγκαλύπτει. Αυτό που βλέπατε, επί σειρά ετών, δεν θα το δείτε.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω το εξής σε σχέση με το συγκεκριμένο διευθυντή της ΛΑΡΚΟ, δεν έχω συγκρατήσει το όνομά του, αλλά μου έκανε εντύπωση που περίπου θεωρείτε ότι ήταν φυσιολογικό γεγονός ότι χιλιάδες επιστολές αιτημάτων δέχεται το πρωθυπουργικό γραφείο και τις διαβιβάζει αρμοδίως. Το λογικό είναι το πρωθυπουργικό γραφείο να διαβιβάζει αιτήματα, να κάνει το διαμεσολαβητή αιτημάτων πολιτών ή στελεχών προς αρμόδια Υπουργεία, υπηρεσίες ή να απαντήσει στο συγκεκριμένο ότι δεν είναι δική μας δουλειά, απευθυνθείτε στον αρμόδιο φορέα; Δεν το κατανοώ (δεν ακούγεται) γιατί είναι λογικό και εν πάση περιπτώσει όταν φθάνει μια επιστολή από το πρωθυπουργικό γραφείο σ ένα υπουργείο ή σε μια υπηρεσία και λέει παρακαλούμε για τον κύριο, ελέγξτε το πλαίσιο του νομίμου. Πώς το εκλαμβάνει αυτή η υπηρεσία αυτό το έγγραφο από το πρωθυπουργικό γραφείο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ απλά όπως γράφεται στο έγγραφο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή προηγουμένως που αναφερθήκατε στα χρήματα από το ομόλογο των δημοσιογράφων, είχατε και ένα θριαμβικό τόνο σχετικά με το κέρδος, θέλω να σας ρωτήσω αν κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, η επιστροφή των χρημάτων αλλοιώνει τον ποινικό χαρακτήρα των υποθέσεων αυτών. Δηλαδή αν είναι πιο ελαφρύ το ενδεχόμενο αδίκημα εφόσον έχει προηγηθεί η επιστροφή των χρημάτων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση δεν δικάζει κανέναν. Εκείνο το οποίο, επίσης, γνωρίζετε -ή οφείλετε να γνωρίζετε- είναι ότι ο ποινικός κώδικας είναι σαφής. Δηλαδή, αν υπάρχει οποιαδήποτε παράβαση του κώδικα, αυτός ο οποίος τον έχει παραβεί, θα πληρώσει με την απόφαση που θα λάβει η Δικαιοσύνη.

Ν.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ, είπατε δύο φορές, αν δεν απατώμαι, ότι η κυβέρνηση δεν συγκαλύπτει στο θέμα των ομολόγων. Αυτό που θέλω να σας ρωτήσω είναι ότι το ΠΑΣΟΚ διαρκώς λέει, σας κατηγορεί πιο σωστά, ότι δεν δίνετε το πλήρες κείμενο των διαφόρων συμβάσεων. Γιατί γίνεται αυτό; Πότε θα το δώσετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω γιατί το ΠΑΣΟΚ το κάνει. Ή μάλλον γνωρίζω: Γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει να κινηθεί πολιτικά, θεωρώντας ό,τι το συμφέρει, πάνω σε μια υπόθεση -όπως αυτή των ομολόγων- η οποία μέχρι στιγμής έχει αναδείξει όλες τις πτυχές του θέματος, έχουν δει το φως της δημοσιότητας όλα τα στοιχεία. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι αυτό το εξυπηρετεί και γι αυτό το κάνει. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο για τον τρόπο που έχει επιλέξει το ΠΑΣΟΚ να κινηθεί πολιτικά στο οποιοδήποτε θέμα και δη στο συγκεκριμένο. Σας θυμίζω μόνο τις ανακολουθίες στελεχών του ΠΑΣΟΚ που θριαμβικά βγήκαν τις πρώτες μέρες λέγοντας ότι πουλήθηκε ένα ομόλογο 300.000.000 ευρώ και έμειναν 280.000.000 ευρώ. Άρα κάπου χάθηκαν τα 20.000.000 ευρώ. Σας θυμίζω ότι τα έλεγε αυτά υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αγνοώντας το υπ αριθμόν ένα στοιχείο: Το ομόλογο ήταν ύψους 280.000.000 ευρώ και όχι 300.000.000, όπως έλεγε.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών θα ψηφιστεί απ την Βουλή πριν να κλείσει η Ολομέλεια ή μόλις ξανανοίξει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να καταθέσει το νομοσχέδιο αυτό στη Βουλή σε αυτή τη Σύνοδο. Δεν ξέρω αν θα προλάβει ο αρμόδιος Υπουργός. Ίσως είναι έτοιμος έως ότου τελειώσει η Ολομέλεια. Δηλαδή, μιλάμε για το τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου. Δεν γνωρίζω πότε έχει αποφασιστεί να κλείσουν οι εργασίες της Ολομέλειας. Επίσης, το βέβαιο είναι ότι χρειάζονται τα 2/3 του εκλογικού σώματος των εκλεκτόρων για να περάσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Προτίθεστε να κάνετε κάποιες παραχωρήσεις προς την κατεύθυνση που ζητούν τα κόμματα και το ΣΑΕ; Νομίζω ότι υπάρχει ενιαία στάση της αντιπολίτευσης και του ΣΑΕ σε σχέση με αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διαπιστώνω μια προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να μην ψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Οι λόγοι που το οδηγούν είναι προφανείς. Είναι βέβαιο ότι αν δεν συναινέσει στο να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες που ζουν μακριά από τον τόπο τους να ψηφίζουν, τότε το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εξηγήσει στους Έλληνες που ζουν μακριά από τον τόπο τους γιατί αρνείται να τους παράσχει ένα τέτοιο δικαίωμα το οποίο να θυμίσω το έχουν εάν πάρουν ένα αεροπλάνο και ταξιδέψουν στην πατρίδα για να ψηφίσουν.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Είπατε ότι το Ταμείο των δημοσιογράφων με την επιστροφή του ομολόγου έχει κερδίσει περί τα τρία εκατ. ευρώ το δε ομόλογο των 280 εκατ ευρώ ήταν 280 και όχι 300 εκατ ευρώ, άρα δεν λείπουν χρήματα από κει. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτή η διαδικασία αγοράς των ομολόγων ήταν επωφελής για τα ασφαλιστικά Ταμεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνο το οποίο σημείωσα ήταν ότι υπήρξαν υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έδιναν ψευδή στοιχεία από την αρχή, είτε από προχειρότητα και άγνοια είτε από σκοπιμότητα. Ας διαλέξουν και να μας πουν για ποιους λόγους το έκαναν. Και επίσης σημείωσα ότι σε ένα Ταμείο, το Ταμείο των δημοσιογράφων ένα ομόλογο που αγοράστηκε, επιστράφηκε με κέρδος για τους δημοσιογράφους 3.100.000 ευρώ. Θυμίζω επίσης ότι οι δημοσιογράφοι έκαναν και δύο 24ώρες απεργίες με το αίτημα «φέρτε πίσω τα λεφτά». Και επαναλαμβάνω: Όχι απλώς πήγαν πίσω στο Ταμείο των δημοσιογράφων τα λεφτά, αλλά και με κέρδος, σε 10 μήνες, 3.100.000 χιλιάδων ευρώ. Αυτό λέω. Facta, δηλαδή γεγονότα, αναφέρω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Το ερώτημα όμως είναι αν υπήρξαν προμήθειες ή που πήγαν αυτές οι προμήθειες και αν υπάρχει κάτι παράτυπο σε αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα μαθηματικά εν προκειμένω, είναι απλά: Οι δημοσιογράφοι αγόρασαν ένα ομόλογο 130.000.000 ευρώ και σε 10 μήνες κέρδισαν 3.100.000 ευρώ. Πήραν πίσω 133.100.000 ευρώ. Σε όσους έλεγαν τα όσα έλεγαν, απευθύνω αυτές τις επισημάνσεις, περιμένοντας την ελάχιστη ευαισθησία να βγουν και να ζητήσουν αν όχι συγνώμη, να πουν ότι   ναι αυτό συνέβη το οποίο λέει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος το οποίο άλλωστε το είπαν και οι δημοσιογραφικές Ενώσεις. Δεν το λέω μόνο εγώ.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Αυτό το κέρδος των 3 εκατ. ευρώ οφείλεται στη κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να κάνετε λίγο πιο «λιανά» το ερώτημά σας; Γιατί φοβούμαι ότι είναι πολύ σύνθετο και δυσνόητο και δεν το κατάλαβα.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Λέτε ότι αγόρασαν ένα ομόλογο και σε 10 μήνες κέρδισαν 3 εκατ... ..

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ...100 χιλιάδες ευρώ.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: ... Αυτό οφείλεται στη κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από πού προκύπτει αυτό; Γιατί δεν καταλαβαίνω γιατί με ρωτάτε. Επαναλαμβάνω: Ακούστηκε ότι χάθηκαν λεφτά από τα Ταμεία. Συμφωνούμε μέχρις εδώ; Ακούστηκε πολλές φορές το αίτημα. Και μάλιστα ο δημοσιογραφικός κλάδος κατέβηκε σε δύο 24ωρες απεργίες με το αίτημα να πάνε τα λεφτά πίσω στο Ταμείο. Μάλιστα. Τα λεφτά ήταν 130 εκατ. ευρώ. Πήγαν πίσω 133 εκατ. 100 χιλιάδες ευρώ. Έχασαν ή κέρδισαν; Αυτό το επαναλαμβάνω και θα το επαναλαμβάνω για να καταδείξω την προχειρότητα με την οποία ορισμένοι χειρίζονται τέτοια θέματα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: κ. Εκπρόσωπε από ποιον πρέπει να ζητήσουν συγνώμη οι δημοσιογράφοι που είπατε προηγουμένως;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα: Να ζητήσουν συγνώμη αυτοί οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση άκριτα...

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: ... οι δημοσιογράφοι μεταξύ άλλων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα: Αυτοί οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση άκριτα. Επανέλαβα, λοιπόν, τα γεγονότα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Από την κυβέρνηση να ζητήσουν συγνώμη; Η κυβέρνηση παρενέβη για να γίνει αυτή η ιστορία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η τεχνική της προπαγάνδας την οποία προσπαθείτε να αναπτύξετε με το ερώτημά σας, θα οδηγήσει στη συνέχεια σε ένα δημοσίευμα που θα λέει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε στους δημοσιογράφους να ζητήσουν συγνώμη.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Όχι. Όχι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι απολύτως βέβαιος ότι εκεί το πηγαίνετε.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Με αδικείτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καθόλου, έχω εμπιστοσύνη στην ευφυΐα σας και τις προπαγανδιστικές σας ικανότητες. Εγώ, λοιπόν, εκείνο το οποίο λέω είναι: Έγιναν δύο 24ωρες απεργίες από τους δημοσιογράφους. Μάλιστα. Ειπώθηκε πολλές φορές προς την κυβέρνηση ότι πρέπει να επιστραφούν πίσω τα λεφτά. «Φέρτε πίσω τα χαμένα», ήταν το σύνθημα. Μάλιστα. Τα λεφτά των δημοσιογράφων ήταν 130.000.000 και οι δημοσιογράφοι κέρδισαν σε 10 μήνες, 3.100.000 ευρώ. Αυτά είναι γεγονότα. Τα γεγονότα απευθύνονται προς όσους με προχειρότητα ή πολιτική σκοπιμότητα- δεν προσάπτω άλλου είδους σκοπιμότητα- προσπαθούν να σπεκουλάρουν πάνω σε ένα θέμα το οποίο με μαθηματική ακρίβεια αποδεικνύεται όπως σας το λέω εγώ με τους αριθμούς που είπα προηγουμένως.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Η κυβέρνηση παρενέβη σ αυτό; Προκειμένου να συμβεί αυτή η επιστροφή των χρημάτων παρενέβη η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση δέχτηκε τις επιθέσεις, άκριτες και άδικες. Η ζωή ήρθε να αποδείξει ότι ήταν και άκριτες και άδικες.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είναι λίγο πιο σύνθετο, νομίζω, το ερώτημα και για το ομόλογο των δημοσιογράφων και για το ΤΕΑΔΥ. Εντάξει το σύνθημα ήταν «φέρτε πίσω τα χαμένα ή τα κλεμμένα» δεν έχει σημασία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μία δεύτερη ανάγνωση έλεγε ότι οι αποδόσεις αυτών των χρημάτων αυτών των Ταμείων θα ήταν μικρότερες από εκείνες που θα μπορούσε, που θα έπρεπε, εάν δεν υπήρχε μία σειρά από μεσάζοντες και μεγάλες προμήθειες. Ίσως επειδή έλειπα δεν έχω παρακολουθήσει εάν έχει απαντηθεί και αυτό το ερώτημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω ότι, με ανακοίνωσή του, το Ταμείο των δημοσιογράφων είπε ότι αγοράζει πίσω το ομόλογο. Το δίνει πίσω στην Τράπεζα, η οποία το αγοράζει στην τιμή αυτή την οποία ανέφερα προηγουμένως. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ, σε κάτι άλλο, την προηγούμενη εβδομάδα ένας συμπολίτης μας από τη Θεσσαλονίκη δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για βιαιοπραγία εκ μέρους αστυνομικών. Κατά σύμπτωση ένας από τους αστυνομικούς που είχε αναμειχθεί τότε στο περιστατικό, είχε αναμειχθεί και στο άλλο περιστατικό, εκείνο στη πλατεία Συντριβανίου με θύμα έναν Κύπριο φοιτητή. Επειδή μας είχατε αναγγείλει τότε από αυτό το βήμα ότι θα διενεργηθεί ή μάλλον διενεργείται ΕΔΕ εις βάρος των αστυνομικών, μήπως μπορείτε να μας πληροφορήσετε για τα αποτελέσματα αυτής ΕΔΕ; Πολλώ μάλλον που όπως μαθαίνω επικεφαλής της Ασφαλείας της Θεσσαλονίκης που ήταν τότε στο περιστατικό στη πλατεία Συντριβανίου μετατέθηκε δυσμενώς στο Κιλκίς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιο από τα δύο περιστατικά λέτε για την ΕΔΕ;

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Για το περιστατικό στην πλατεία Συντριβανίου με τον Κύπριο φοιτητή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Έχετε προφανώς να έρθετε πολύ καιρό στο press room ή δεν έχετε παρακολουθήσει αυτά που έχω πει εγώ και αυτά που έχει πει ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης. Ήδη εδώ και πολύ καιρό-μήνες έχουν ανακοινωθεί οι ποινές σε εννέα αξιωματικούς και αστυφύλακες. Είναι γνωστό δηλαδή.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και μια προσωπική ερώτηση. Ενόψει του Συνεδρίου, εσείς θα θέλατε να είστε υποψήφιος για τη θέση του Γραμματέα του κόμματος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό μεσημέρι.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 29 May 2007 - 21:40:14 UTC