Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-10-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 100274033

Έκδοση 1

brf1110

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

" Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων κ. Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε χθες την Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της δωρεάν κρατικής αρωγής για την ανακατασκευή και επισκευή των κτιρίων που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού. Όπως γνωρίζετε, αυτή είναι μια απόφαση που είχε πάρει, χωρίς χρονοτριβή, η κυβέρνηση και αποβλέπει στην ταχεία, ουσιαστική και αποτελεσματική αποκατάσταση της περιουσίας όλων εκείνων που ζουν στις περιοχές που επλήγησαν. Με την απόφαση αυτή καθορίζονται λεπτομερειακά  φαντάζομαι ότι θα την έχετε δει-- οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δωρεάν, όπως σας είπα, ανακατασκευή ή επισκευή των κτιρίων που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές. Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα, ένα τεράστιο πρόγραμμα. Περιλαμβάνει την πλήρη ανακατασκευή περίπου 2.100 κτιρίων, εκ των οποίων περισσότερα από 1.000 είναι κατοικίες και την επισκευή άλλων 1.500, εκ των οποίων περισσότερα από 800 είναι επίσης κατοικίες. Περιλαμβάνονται δε σε αυτό τον αριθμό και όλα τα κτίρια και όλες οι κατοικίες, ανεξάρτητα αν είναι πρώτες ή εξοχικές, δευτερεύουσες κατοικίες. Εξαιρούνται μόνο, σύμφωνα με την πληροφόρηση την οποία έχω, οικήματα τα οποία ήταν εγκαταλελειμμένα. Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

Η κατασκευή των κτιρίων δεν θα γίνει κεντρικά, από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες. Αυτό εξασφαλίζει μια μεγαλύτερη ευελιξία και γι` αυτό θα δίνεται δωρεάν κρατική αρωγή σε χρήματα. Η απόφαση προβλέπει την παροχή της δωρεάν κρατικής αρωγής σε όλες ανεξαίρετα τις πυρόπληκτες περιοχές. Συνολικά 18 νομούς. Δηλαδή τους νομούς Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Ευβοίας, Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Μαγνησίας, Αχαΐας, Αργολίδας, Λάρισας, Άρτας, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Φθιώτιδας, Κεφαλληνίας και Βοιωτίας. Επίσης, οι δικαιούχοι, όπως σας είπα, της δωρεάν αυτής κρατικής αρωγής είναι όλοι οι ιδιοκτήτες για μη εγκαταλελειμμένα κτίρια που βρίσκονται σε πυρόπληκτη περιοχή.

Το ποσό της κρατικής αρωγής για κάθε είδος κτιρίου είναι τέτοιο που διασφαλίζει πραγματικά τη δωρεάν ανακατασκευή ή επισκευή του. Ενδεικτικά σας λέω ότι για τις κατοικίες το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής έχει οριστεί σε 750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και μάλιστα για εμβαδόν ίσο με αυτό της κατοικίας που καταστράφηκε και μέχρι τα 120 τετραγωνικά μέτρα. Το ποσό αυτό αυξάνεται σε 950 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για διατηρητέες κατοικίες και για όσες βρίσκονται εντός παραδοσιακών οικισμών, γιατί εκεί βεβαίως το κόστος ανακατασκευής, λόγω των ειδικών εργασιών οι οποίες απαιτούνται, είναι αυξημένο.

Επίσης --και αυτό είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό-- προβλέπονται στην απόφαση ευνοϊκές ρυθμίσεις με στόχο την πραγματική βελτίωση των συνθηκών κατοικίας στις πυρόπληκτες περιοχές. Έτσι, για διμελείς οικογένειες και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 65 τετραγωνικών μέτρων, η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 65 τετραγωνικών μέτρων. Τι σημαίνει αυτό; Εάν η οικογένεια αυτή, η διμελής, ένα ανδρόγυνο, έμενε σε ένα διαμέρισμα ή σε ένα μικρό οικίσκο, γιατί αυτά βέβαια ήταν συνήθως μικρές κατοικίες σε αγροτικές ή ημιαγροτικές περιοχές, έκτασης 45 ή 50 τετραγωνικών μέτρων, τους δίδεται η ευκαιρία να κτίσουν ένα σπίτι με περισσότερα τετραγωνικά μέτρα, 65 μέτρα, έτσι ώστε να ζήσουν καλύτερα, να έχουν περισσότερο χώρο. Για τις τριμελείς οικογένειες και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 80 τετραγωνικών μέτρων, η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 80 τετραγωνικών μέτρων και για τις τετραμελείς οικογένειες αντίστοιχα η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 95 τετραγωνικών μέτρων.

Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί κατά τη διαδικασία της ανοικοδόμησης όλων των οικημάτων που καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην αρχιτεκτονική φυσιογνωμία των οικισμών που έχουν πληγεί και στο σεβασμό προς το περιβάλλον. Σας λέω πάλι ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία: Όλες οι κατοικίες θα έχουν το πολύ δύο ορόφους και θα διαθέτουν υποχρεωτικά κεραμοσκεπή. Θα υπάρχει αυστηρή εφαρμογή του κανονισμού θερμομόνωσης, δηλαδή διπλά τζάμια, διπλοί δρομικοί τοίχοι με θερμομόνωση και άλλα συναφή στοιχεία. Δεν επιτρέπεται η κατασκευή πυλωτής. Τα κουφώματα πρέπει να είναι από ξύλο ή από άλλο υλικό ώστε να μοιάζουν με ξύλο. Οι ηλιακοί συλλέκτες πρέπει να τοποθετούνται στον περιβάλλοντα χώρο και επίσης πρέπει να διατηρείται η μορφολογία της περιοχής, τόσο όσον αφορά τον όγκο των κτιρίων, τα υψίκορμα ανοίγματα, σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα. Σε όλους τους παραδοσιακούς οικισμούς, τέλος, θα εφαρμόζονται οι όροι των αντίστοιχων Προεδρικών Διαταγμάτων.

Επίσης --και αυτή είναι άλλη μια ελάφρυνση για όσους θα πάρουν αυτή τη βοήθεια-- οι μελέτες για την επισκευή και την ανακατασκευή των βλαβέντων κτιρίων, καθώς και η έκδοση των οικοδομικών αδειών, απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος χαρτοσήμου, δικαίωμα κρατήσεως ή εισφοράς εν γένει του Δημοσίου ή Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή οποιουδήποτε τρίτου. Ενώ η αμοιβή του μηχανικού για μελέτη και επίβλεψη μειώνεται στο 50% της αμοιβής που καθορίζεται με τις ισχύουσες διατάξεις περί αμοιβών μηχανικών. Για τη διασφάλιση της διαφάνειας της διαδικασίας, η κρατική αρωγή θα χορηγείται σε τρεις δόσεις, ανάλογα με την πορεία των εργασιών ανακατασκευής. Θα παίρνουν δηλαδή στην αρχή, εάν θυμάμαι ακριβώς το ποσοστό, το 35% και με την πρόοδο, θα έρθει μετά το άλλο τρίτο και λίγο πριν από τη συμπλήρωση, θα παίρνουν και το άλλο τρίτο, το άλλο 30%, 35%, ώστε να ολοκληρώσουν τις εργασίες. Μόνο για εργασίες που θα είναι πολύ μικρές, νομίζω κάτω από 3.000 ευρώ, το ποσό θα καταβάλλεται εφάπαξ.

" Πάω σε ένα άλλο θέμα: Θέλω να επισημάνω τη μεγάλη σημασία που έχει η εγκύκλιος που υπέγραψε, χθες, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος σχετικά με τη μείωση των υπογραφών στις διοικητικές πράξεις και τα διοικητικά έγγραφα. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή και στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης και της μείωσης της γραφειοκρατίας, ώστε να εξυπηρετούνται ευέλικτα και γρηγορότερα όλοι οι Έλληνες πολίτες, ελήφθηκε η απόφαση να μειωθούν οι υπογραφές στις κανονιστικές πράξεις και τα διοικητικά έγγραφα, έτσι ώστε να μην υπερβαίνουν τις τρεις.

Δεν είναι σπάνιο, όπως γνωρίζετε, το φαινόμενο κανονιστικές πράξεις της Διοίκησης και έγγραφα, να φέρουν έξι, πολλές φορές δέκα, σε ορισμένες περιπτώσεις και περισσότερες ακόμη υπογραφές, χωρίς αυτό να δικαιολογείται πάντα από τη σπουδαιότητα των ρυθμιζομένων θεμάτων. Το φαινόμενο αυτό, δηλαδή της σύμπραξης πάρα πολλών δημοσίων λειτουργών και διοικητικών οργάνων, που στην ουσία μπορεί να γίνει με πολύ λιγότερες υπογραφές, προκαλεί πολλές δυσλειτουργίες και αποτελεί εμπόδιο στην προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι μας, με πρώτη την κυβέρνηση, για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ειδικότερα με τον περιορισμό των υπογραφών και κατά συνέπεια και των οργάνων που συμπράττουν σε μια ενέργεια, επιτυγχάνεται: Πρώτον, η επίσπευση του διοικητικού έργου.

Δεύτερον, η αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας της Δημόσιας Διοίκησης, η οποία υπάρχει για να εξυπηρετεί τον πολίτη.

Τρίτον, η ορθολογικοποίηση και απλούστευση των διαδικασιών λήψης των αποφάσεων. Συντέμνεται, δηλαδή, σοβαρά ο χρόνος που χρειάζεται ώστε μια απόφαση, από τη στιγμή που λαμβάνεται μέχρι τη στιγμή που εφαρμόζεται, να φτάνει γρήγορα στον πολίτη.

Τέταρτον, η διευκόλυνση των ιεραρχικά προϊσταμένων οργάνων στην άσκηση του επιτελικού χαρακτήρα αρμοδιοτήτων τους με τη μείωση των λειτουργικών τους αρμοδιοτήτων. Έτσι, οι υπάλληλοι έχουν περισσότερο χρόνο για να ασχοληθούν με ουσιαστικά πράγματα στη θέση στην οποία έχουν τοποθετηθεί.

Και πέμπτον, η ενίσχυση της ατομικής ευθύνης των στελεχών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, είμαι σίγουρη ότι το έχετε υπόψη σας, απλώς το επαναλαμβάνω για λόγους κατανόησης της ερώτησης στο briefing. Υπάρχει σήμερα ένα πρωτοσέλιδο άρθρο στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», που αναφέρει ότι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠ αρνούνται να παραιτηθούν και υπάρχει στο τραπέζι και το δεδομένο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ένας διαγωνισμός προμήθειας μηχανημάτων. Θέλω να σας ρωτήσω, ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης απέναντι σε αυτό το γεγονός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η λειτουργία των εταιρειών --και των εταιρειών στις οποίες ουσιαστικός, κύριος μέτοχος είναι το ελληνικό Δημόσιο-- έχει συνέχεια. Πρόκειται για ένα διαδικαστικό θέμα του οποίου δεν γνωρίζω όλες τις παραμέτρους. Παρακαλώ, για περισσότερες λεπτομέρειες, να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλώντας χθες στον ALPHA ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, παραδέχθηκε τις πληροφορίες που υπήρχαν ότι η κυβέρνηση μεταθέτει όλα τα σοβαρά θέματα, τις «καυτές πατάτες» θα λέγαμε, μετά τις 11 Νοεμβρίου. Γιατί το κάνει αυτό η κυβέρνηση; Από συμπαράσταση στα όσα γίνονται στο ΠΑΣΟΚ ή έχει κάποιους άλλους ιδιαίτερους λόγους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει καμία μετάθεση κανενός θέματος. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι γνωστές σε όλους από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, πριν από λίγες μόλις ημέρες στη Βουλή από τον Πρωθυπουργό και τις τοποθετήσεις που έκαναν όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβούλιου, κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης στη Βουλή. Υπάρχουν συγκεκριμένα νομοσχέδια, συγκεκριμένες προθέσεις και προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, οι οποίες μια-μια θα πάρουν το δρόμο τους προς τη Βουλή. Δεν βλέπω καμία σύνδεση με αυτό το θέμα που μόλις αναφέρατε.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δεδομένου ότι, ας πούμε, το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, τουλάχιστον για να προχωρήσει όπως προβλέπει ο νομοθέτης, απαιτεί ευρύτερη συναίνεση, πέραν των 152 εδρών που διαθέτει η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή, δεν θα την προγραμματίσετε αυτή μετά την οριστικοποίηση του τοπίου στο ΠΑΣΟΚ, μετά την εκλογή του νέου Προέδρου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ερώτηση η οποία μου ετέθη από τη συνάδελφό σας, την κ. Καλογεροπούλου, έκανε λόγο για χρονική μετάθεση, δεν θυμάμαι ακριβώς τα λόγια που χρησιμοποίησε...

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν είπα εγώ για αναβολή ή καθυστέρηση. Μεταθέτετε τα θέματα, δεν το είπα εγώ, ο Υπουργός το είπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο, λοιπόν, που έχουμε πει για το συγκεκριμένο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης είναι σαφές: Η συνταγματική αναθεώρηση θα προχωρήσει, όπως άλλωστε ορίζει και το Σύνταγμα, με απόλυτη σαφήνεια --είναι μια δεσμευτική ρύθμιση που υπάρχει στο Σύνταγμα-- στην πρώτη σύνοδο της σημερινής Βουλής. Αυτό έχουμε πει. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει.

ΧΙΔIΡΟΓΛΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της απόφασης για τη μείωση των υπογραφών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας παρακαλούσα να διαβάσετε την αναλυτική εγκύκλιο του κ. Παυλόπουλου και θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Η κυβέρνησή σας θα κάνει κάποια σύσταση στον κυβερνητικό βουλευτή κ. Καράογλου για τα όσα είπε για τον κ. Αλογοσκούφη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπε και χθες ο κ. Ρουσόπουλος ότι δεν σχολιάζουμε δηλώσεις βουλευτών. Ο κ. Καράογλου έκανε και σήμερα, αν είμαι καλά πληροφορημένος, μια γραπτή δήλωση. Θα σας παρακαλούσα να τη διαβάσετε.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα, να υποθέσουμε ότι η σύσταση έγινε από την κυβέρνηση και έκανε ο κ. Καράογλου αυτή τη δήλωση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να μην υποθέσετε τίποτα τέτοιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας διευκρινίσετε τι σημαίνει η θέση του κ. Αλογοσκούφη για διάλογο στο Ασφαλιστικό χωρίς προϋποθέσεις; Δηλαδή θα γίνει ένας διάλογος ο οποίος θα αγνοήσει ότι το κράτος δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του και στα χρέη που έχει στα ασφαλιστικά Ταμεία και θα παίρνει υπόψη του μόνο τα δικαιώματα που πρέπει να ανατραπούν των εργαζομένων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κανείς δεν μίλησε για ανατροπή δικαιωμάτων. Για να σας απαντήσω, πρώτα απ` όλα, σε αυτό το οποίο θέτετε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχουν μιλήσει οι διορισμένοι από εσάς. Ο κ. Αναλυτής, έχει μιλήσει ο κ. Γκαργκάνας...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αν θέλετε να σας δώσω απάντηση, ευχαρίστως να το πράξω. Αν προτιμάτε να εκφωνήσετε λογύδριο, δεν θα σας αφαιρούσα αυτή την ευκαιρία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: (Δεν ακούγεται) ανακρίβειες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να σας υπενθυμίσω, λοιπόν, ότι οι θέσεις της κυβέρνησης --το λέω για μια ακόμη φορά-- για το συγκεκριμένο θέμα είναι γνωστές. Έχουν γνωστοποιηθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, και μάλιστα σας το είπα και πριν από λίγες μέρες, στην τελευταία σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, με τρόπο που δεν αφήνει καμία αμφισβήτηση τόσο για τις αρχές, όσο και για τους άξονες γύρω από τους οποίους κινείται η κυβέρνηση. Όλοι μαζί πρέπει να κάτσουμε τώρα να βρούμε λύσεις στα θέματα τα οποία υπάρχουν στο ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί πάλι να αναμορφώσουμε το ασφαλιστικό σύστημα, με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι δίκαιο, ουσιαστικό και ωφέλιμο σε βάθος χρόνου για όλους τους Έλληνες εργαζομένους. Έτσι ώστε όλοι οι Έλληνες --το λέω για μια ακόμη φορά-- που φτάνουν στο τέλος του εργασιακού τους βίου και βγαίνουν στη σύνταξη, να έχουν μια σύνταξη, να έχουν απολαβές που θα είναι όσο το δυνατόν καλύτερες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς εννοεί το διάλογο χωρίς προϋποθέσεις η κυβέρνηση; Αυτό εννοώ. Μπορείτε να απαντήσετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει μιλήσει πολλές φορές για το διάλογο. Ο διάλογος θα γίνει μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια. Ελπίζω ότι όλοι όσοι έχουν κληθεί θα ανταποκριθούν και θα πάρουν, με εποικοδομητικό τρόπο, μέρος σε αυτό το διάλογο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επίσης, τι εννοούσε ο Πρωθυπουργός χθες, απευθυνόμενος στην Κυβερνητική Επιτροπή, λέγοντας στους Υπουργούς να μην δημιουργηθούν συνθήκες Γιαννίτση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ξέρω τι πληροφορίες έχετε. Εγώ δεν έχω υπόψη μου καμία τέτοια πληροφορία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Από φιλοκυβερνητική εφημερίδα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν έχω υπόψη μου καμία τέτοια δήλωση του Πρωθυπουργού.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μήπως έχετε υπόψη σας την άλλη δήλωση στην Κυβερνητική Επιτροπή, να μην ανακοινώνονται μέτρα με χρονοδιάγραμμα αν δεν έχουν επιβεβαιωθεί όλα αυτά ότι θα ισχύσουν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Γνωρίζω όσα είπε ο κ. Ρουσόπουλος χθες, ενημερώνοντάς σας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Συνεπώς, η κυβέρνηση απορρίπτει τις θέσεις του κ. Γκαργκάνα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, το έχω πει και αυτό επανειλημμένως, κατά παγία τακτική δεν σχολιάζει ποτέ τις θέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Η κυβέρνηση, όπως σε όλα τα μεγάλα θέματα που ενδιαφέρουν την κοινωνία και τον τόπο, έτσι και στο Ασφαλιστικό, έχει δικές της θέσεις που έχουν διατυπωθεί με απόλυτη σαφήνεια και είναι σε όλους καλά γνωστές. Υπενθυμίζω, για μια ακόμα φορά, ότι οι θέσεις αυτές, οι άξονες αυτοί --αν θέλετε-- έχουν διατυπωθεί από τον Πρωθυπουργό πολύ πρόσφατα. Πριν από τις εκλογές.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Άρα, υπάρχουν προϋποθέσεις στο διάλογο. Αυτές οι οποίες έχει βάλει, όπως λέτε, ο Πρωθυπουργός. Δεν ισχύει αυτό που λέει ο κ. Αλογοσκούφης, για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτοί είναι οι άξονες βάσει των οποίων κινείται η κυβέρνηση. Ελπίζω να τους γνωρίζετε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μου επιτρέπετε μια τελευταία ερώτηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Νομίζετε ότι μπορεί να δοθεί λύση σε βάθος χρόνου, όπως λέγατε και περιγράφατε προηγουμένως για το Ασφαλιστικό, χωρίς να θιγούν τα όρια συνταξιοδότησης, χωρίς να αυξηθούν οι εισφορές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτά τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές και εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο. Τίποτα από όλα όσα αναφέρατε δεν τα αγγίζουμε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στις θέσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό δεν έχω ακούσει τίποτα για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ που παίρνουν κάτω από 600 ευρώ. Επτά στους δέκα συνταξιούχους, από ότι είδατε και στα χθεσινά στοιχεία παίρνουν κάτω από 600 ευρώ. Δηλαδή, πρόκειται για 628.124 ανθρώπους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι η προσπάθεια, η οποία καταβάλλεται και πρέπει να καταβληθεί από όλους μας τον επόμενο καιρό είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο ώστε οι Έλληνες συνταξιούχοι να έχουν τέτοιες απολαβές που θα ζουν μια καλή ζωή. Γι αυτό πρέπει να συζητήσουμε όλοι μαζί και να βρούμε λύσεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φέρεται να έδωσε εντολή στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο να παγώσει το θέμα του εκλογικού νόμου. Κάτι που ο κ. Παυλόπουλος με χθεσινές δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑLPHA το επιβεβαίωσε. Μπορείτε να μας πείτε για πιο λόγο μετατίθεται χρονικά το θέμα του εκλογικού νόμου από τη στιγμή που αποτελεί διακήρυξη του ίδιου του Πρωθυπουργού στις προγραμματικές δηλώσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο πάγωμα. Υπάρχει αυτό που έχουμε πει επανειλημμένως σε όλες τις ερωτήσεις που μας έχουν γίνει στον κ. Ρουσόπουλο και σε μένα σε αυτόν εδώ το χώρο: Ότι το θέμα του εκλογικού νόμου είναι κάτι που θα συζητηθεί στην τρέχουσα σύνοδο εργασιών της Βουλής.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 11 October 2007 - 13:42:45 UTC