Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-10-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 100946760

Έκδοση 1

brf1510

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Αύριο στις 11:00, θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέματα που αφορούν στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: (Δεν ακούγεται).

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω αύριο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μήπως ξέρει η κυβέρνηση από πού θα καλύψουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι την αύξηση κατά 20% του πετρελαίου θέρμανσης ή κατά 500 ευρώ, όπως υπολογίζεται, το χρόνο για το κάθε νοικοκυριό; Μήπως από τις γενναίες αυξήσεις που είχε δώσει νωρίτερα στις συντάξεις και τους μισθούς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις για τις τιμές τις οποίες διάβασα κι εγώ. Εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι σε ό,τι αφορά τις τιμές: Yπάρχει διεθνώς αύξηση της τιμής του πετρελαίου, λόγω -όπως γνωρίζετε- της ανοδικής πορείας του πετρελαίου στη διεθνή αγορά. Αυτό που οφείλει να κάνει η ελληνική Πολιτεία -και αυτό πράττει και θα συνεχίσει να το πράττει- είναι οι εκτενείς έλεγχοι στην αγορά. Και όταν διαπιστώνεται ότι υπάρχουν παραβάτες, να τιμωρούνται, να παραπέμπονται στον Εισαγγελέα. Έχουν εκδοθεί παραλλήλως οδηγίες προς τους καταναλωτές από το Υπουργείο Ανάπτυξης για το τι πρέπει να προσέχουν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μόνο ελέγχους θα κάνετε; Επίδομα θέρμανσης δεν οφείλετε να δώσετε για να προστατεύσετε τους οικονομικά ασθενέστερους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Να μην σας ρωτήσω τότε αν θα συζητηθεί το Σκοπιανό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω αύριο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: ΤΙ θα γίνει με την αύξηση του ΦΠΑ; Σκοπεύει η κυβέρνηση να αυξήσει... ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έκανε δήλωση πριν από λίγο ο κ. Αλογοσκούφης...

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν την έχω υπόψη μου...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ... έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Οπότε καλύπτει το θέμα. Θα ενημερωθείτε σύντομα.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Θα συζητηθεί και αν ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, για τον αγωγό, στις 28 του μήνα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω κάτι νεότερο γι` αυτό το θέμα.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι δουλειά έχουν Υπουργοί ή βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να εμπλέκονται στις όποιες κινήσεις ή διεργασίες μπορεί να γίνονται παρασκηνιακά και έχουν σχέση με τη διαδοχή στην Αρχιεπισκοπή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να μιλήσω εξ ονόματος βουλευτών ή Υπουργών. Σε κάθε περίπτωση, αυτά γράφονται σε διάφορα δημοσιεύματα, δεν σημαίνει ότι συμβαίνουν κιόλας. Εκείνο που θέλω να πω εγώ, με αφορμή την ερώτησή σας, είναι ότι υπάρχει Αρχιεπίσκοπος και του ευχόμαστε όλοι να γίνει σύντομα καλά και να γυρίσει κοντά μας. Και θέλω να σημειώσω, επίσης, ότι οποιαδήποτε συζήτηση είναι αδόκιμη και άκαιρη. Άλλωστε, δεν είναι θέμα της κυβέρνησης. Ας αφήσουμε τα της Εκκλησίας, στην Εκκλησία.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Υπάρχει σκέψη να ξεκινήσει ο Πρωθυπουργός άμεσα ένα κύκλο επαφών, συναντήσεων με τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, κατά καιρούς, συναντάται με διάφορους βουλευτές και στην προηγούμενη θητεία του και τώρα. Δεν έχω όμως κάτι συγκεκριμένο να σας πω. Όταν υπάρχει συνάντηση, ανακοινώνεται νωρίτερα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση την ώρα που ξεκινάει ο διάλογος για το Ασφαλιστικό, με την παράταση της τροπολογίας για τους μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ; Μήπως με αυτό τον τρόπο ενισχύετε την εισφοροδιαφυγή και τις χαριστικές ρυθμίσεις; Γιατί έχουν γίνει τρεις ρυθμίσεις μέσα σε 3,5 χρόνια, αλλά τα χρέη προς το ΙΚΑ έχουν αυξηθεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χαίρομαι που διατυπώσατε σωστά, τουλάχιστον ως προς το θέμα της παράτασης, γιατί ακούω, διαβάζω διάφορα τα οποία είναι τελείως μακράν της πραγματικότητας. Όντως, πρόκειται περί παρατάσεως. Δηλαδή μια ρύθμιση που ισχύει, παρατείνεται για ένα μικρό χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να προλάβουν αυτοί οι οποίοι οφείλουν, να πληρώσουν τα χρήματα που οφείλουν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γιατί (εκτός μικροφώνου)...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για διάφορους λόγους. Δεν μπορώ να το ξέρω. Αλλά, μιλάμε για επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως, που απασχολούν εργαζόμενους. Το ΙΚΑ εκείνο που κάνει, είναι ότι δείχνει μια ανοχή όταν απασχολούνται εργαζόμενοι. Και οι εργαζόμενοι αυτοί, όπως όλοι, έχουν ανάγκη τη δουλειά τους, στην καθημερινότητά τους για να ζήσουν. Δείχνει μια μικρή ανοχή, γι` αυτό και έχουν γίνει αυτές οι ρυθμίσεις. Αλλιώς, δεν υπάρχει κάποια άλλη διάθεση. Η ανοχή, η όποια ανοχή έχει υπάρξει μέχρι τώρα και σε αυτές τις ρυθμίσεις, είναι κυρίως για να μην οδηγηθούν επιχειρήσεις στο κλείσιμο, για να μη βρεθούν εργαζόμενοι στο δρόμο. Δεν σημαίνει βεβαίως ότι αυτό πρέπει να γίνεται συνήθεια από κάποιους. Νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε σε αυτό όλοι. Και εκεί είναι που προσπαθεί και το ΙΚΑ και όποιο άλλο Ταμείο  κυρίως το ΙΚΑ- να ελέγξουν την εισφοροδιαφυγή.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μιας και είμαστε στο ΙΚΑ, μήπως σκοπεύει η κυβέρνηση να δώσει στο ΙΚΑ εκείνα που του οφείλει, με βάση την τριμερή χρηματοδότηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι οφειλές πρέπει να δοθούν και θα δοθούν σε μια λογική ενίσχυσης του συστήματος, έτσι όπως μπορεί να αντλήσει χρήματα, όχι η κυβέρνηση από ίδια κονδύλια, βέβαια, αλλά από την εθνική οικονομία. Γνωρίζετε ότι η εθνική οικονομία έχει μια σειρά από συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε από το παρελθόν. Γίνεται προσπάθεια. Έχουμε σκύψει με πολύ ενδιαφέρον πάνω στο θέμα και με ευαισθησία. Με την ίδια ευαισθησία θα σκύψουμε και στο θέμα του Ασφαλιστικού συνολικότερα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση απέναντι σε βουλευτές που έχουν εκφράσει δημοσίως τη δυσαρέσκειά τους ή και τη διαφοροποίησή τους για διάφορα ζητήματα, όπως για το Ασφαλιστικό ή όπως ο κ. Τσιαρτσιώνης για το θέμα της ΔΕΗ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε; Να υπάρχει, δηλαδή, αντιπαράθεση μηνυμάτων μεταξύ βουλευτών και κυβέρνησης, κυβερνητικών στελεχών; Οι βουλευτές είναι κυβερνητικά στελέχη ούτως ή άλλως της κυβερνητικής παράταξης. Από κει και πέρα, ο κάθε βουλευτής έχει την ελευθερία της κίνησής του, του λόγου του, της δράσης του, στην περιφέρειά του και γενικότερα. Όλοι -είμαι βέβαιος- συναισθάνονται την ευθύνη η οποία απορρέει από το γεγονός ότι μια κυβέρνηση εξελέγη πριν από ένα μήνα και ανέλαβε να λύσει προβλήματα τα οποία δεν πρόλαβε να λύσει στην προηγούμενη θητεία της. Και είμαι βέβαιος ότι προς αυτή την κατεύθυνση στηρίζουν όλοι οι βουλευτές. Απεδείχθη άλλωστε. Δεν τίθεται κάποιο θέμα. Νομίζω ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, δίδεται υπερβολική διάσταση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί όπως μπορεί για τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΙΚΑ. Δηλαδή, δεν θα εφαρμόσει μέχρι κεραίας, να το πω έτσι, τη νομοθετική της υποχρέωση για να αποδώσει το 1% του ΑΕΠ; Γιατί και στον Προϋπολογισμό...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι η πρόθεση και η προσπάθεια. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτή είναι η πρόθεση. Το έχουμε πει πολλές φορές. Και αυτή είναι και η προσπάθεια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στον Προϋπολογισμό όμως (δεν ακούγεται)...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε όλους τους τομείς, η πρόθεση της κυβέρνησης έχει αποτυπωθεί με ξεκάθαρο λόγο και προεκλογικά και μετεκλογικά στις προγραμματικές δηλώσεις.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αυτό είναι υποχρέωση κ. Εκπρόσωπε, βάσει του νόμου. Δεν έχει να κάνει με την πρόθεση και την προσπάθεια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, συμφωνούμε, γιατί το είπα και προηγουμένως. Εχει να κάνει σίγουρα με την εθνική μας οικονομία, με τις δυνατότητές της, με τους πόρους που μπορεί να αντλήσει κάποιος. Γίνεται, λοιπόν, μια προσπάθεια  και συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια- εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών. Το γνωρίζετε. Πάνω σε αυτό έχουμε δουλέψει επί τριάμισι χρόνια και συνεχίζουμε να δουλεύουμε. Μια προσπάθεια ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. Γι` αυτό και κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αλλά, τώρα είναι σαν να μας λέτε ότι η τήρηση των υποχρεώσεων της κυβέρνησης βάσει του νόμου εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να διορθώσω ότι δεν ομιλούμε περί τήρησης υποχρεώσεων μιας κυβέρνησης, οποιασδήποτε κυβέρνησης, αλλά της ίδιας της Πολιτείας. Η Πολιτεία αυτή τη στιγμή κυβερνάται από μια κυβέρνηση, όπως η Νέα Δημοκρατία ή χθες από το ΠΑΣΟΚ κ.ο.κ. Η Πολιτεία η ίδια οφείλει να τηρεί τους νόμους της. Εάν επί σειρά ετών είχαμε αβελτηρία και σωρεύθηκαν χρέη, το ίδιο δεν συνέβη και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Είναι αδύνατον μια κυβέρνηση μέσα σε τρία-τριάμισι χρόνια να λύσει όλα αυτά τα οποία σωρεύθηκαν και να αποδώσει τα του Καίσαρος του Καίσαρι. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι πρέπει να αποδοθούν αυτά τα χρήματα, ούτε παρακρατώνται για κάποιες άλλες σκοπιμότητες. Είναι, όμως, σημαντικό ότι επί σειρά ετών, επί πάνω από 10 χρόνια, συσσωρεύθηκαν χρέη στους τομείς που αναφέραμε προηγουμένως. Μεγάλα χρέη. Δεν υπήρξαν οι έλεγχοι που έπρεπε να υπάρξουν. Και έρχεται μια κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγάλα χρέη. Μακάρι να μπορούσαν να είχαν λυθεί νωρίτερα. Δεν λύνονται όμως.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ποια είναι η άποψη της κυβέρνησης για απόψεις όπως ότι «καμία κοινωνία δεν μπορεί να ευημερεί αν υπάρχουν ανισότητες»; Επίσης, ότι «σε μια χώρα που αυξάνει τον πλούτο της θα πρέπει να καθιερωθεί ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα»; Και για να σας προλάβω, αυτά δεν είναι απόψεις κάποιου ηγέτη κόμματος της Αριστεράς, αλλά είναι οι απόψεις, όπως κατατέθηκαν πριν λίγο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σεβαστές οι απόψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το έχω πει και το εννοώ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης σε κυριακάτικη συνέντευξή του είπε ότι πιλότος για το Ασφαλιστικό είναι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για το Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων. Σύμφωνα με αυτό το νομοσχέδιο, υπήρξαν αυξήσεις στα όρια ηλικίας μέχρι επτά έτη και στις γυναίκες μάλιστα εργαζόμενες μέχρι και 15 έτη και μειώσεις σε συντάξεις μέχρι 40%. Δηλαδή, πάμε για ανατροπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε πει τι δεν θα γίνει, έχουμε πει τι θα γίνει, με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια. Έχουμε αφήσει ανοικτό το πλαίσιο της συζήτησης έτσι ώστε να κατατεθούν απόψεις. Εάν θέλετε να γυρίσουμε πίσω στο 2005 όταν συζητήθηκε το Ασφαλιστικό των τραπεζών, νομίζω ότι ούτε εσείς θα συμφωνήσετε ότι είναι λογικό ένας εργαζόμενος να τελειώνει στα 38 του και να παίρνει σύνταξη. Αλλά, είναι ένα θέμα που το εξαντλήσαμε τότε. Πέρασαν δύο χρόνια έκτοτε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Να μιλήσουμε για ένα θέμα που δεν έχει εξαντληθεί; Φυσικά γι` αυτό δεν διαφωνεί κανείς, είναι τα αυτονόητα. Έχετε πει τι δεν αυξάνεται. Δεν αυξάνονται οι εισφορές, δεν μειώνονται οι συντάξιμες αποδοχές, δεν αυξάνεται ο χρόνος ηλικίας. Μιλάτε, όμως, με σαφήνεια για συγχωνεύσεις Ταμείων. Εκεί, τι θα γίνει; Πώς θα προκύψουν οι καινούργιες συντάξεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι θα γίνουν συγχωνεύσεις, θα γίνουν. Έχουμε, αυτή τη στιγμή, 175 Ταμεία. Θα γίνουν συγχωνεύσεις. Η κυβέρνηση προτίθεται να μπει στο διάλογο, ακούγοντας τις απόψεις όλων. Η πρόταση της κυβέρνησης θα κατατεθεί επισήμως από τον αρμόδιο υπουργό. Την έχει πει, ήδη, στις προγραμματικές δηλώσεις, εάν τις διαβάσατε. Θα ακούσουμε και τις απόψεις των φορέων και θα προχωρήσουμε. Αλλά ότι πρέπει να γίνουν συγχωνεύσεις, είναι αυτονόητο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Συγχωνεύσεις, όμως, σημαίνει και μείωση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε «μείωση»; Μείωση του αριθμού των Ταμείων.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι. Υπάρχουν καλά Ταμεία που έχουν συντάξιμες αποδοχές υψηλές, υπάρχουν και λιγότερα καλά. Πώς θα βρεθεί εκεί; Θα γίνει αύξηση όλων των δεδομένων για τα λιγότερο καλά Ταμεία ή θα γίνει μείωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Περιγράφετε μια πραγματικότητα. Το Ασφαλιστικό δεν είναι καθόλου εύκολο ζήτημα, δεν είναι καθόλου εύκολο πρόβλημα. Το επεξεργαζόμαστε επί τρία-τριάμισι χρόνια, ακούγοντας απόψεις. Ανοίγει επισήμως πια ο διάλογος. Τότε ήταν απόψεις μέσα στο πλαίσιο της ΟΚΕ, όπως θυμάστε. Λαμβάνονται υπόψη όλες οι εισηγήσεις και θα βρεθούν οι λύσεις εκείνες που θα είναι οι καλύτερες δυνατές. Το βέβαιο είναι ότι το Ασφαλιστικό χρειάζεται, αυτή τη στιγμή, να αλλάξει έτσι ώστε να ενισχυθεί, να ισχυροποιηθεί. Ήταν χαρακτηριστική η φράση την οποία χρησιμοποίησε ο κ. Μαγγίνας στη Βουλή. Σας καλώ να ξαναδιαβάσετε την ομιλία του, εφόσον θέλετε να ασχοληθείτε περισσότερο με το θέμα για το τι πρέπει να δουλέψουμε σήμερα για τις γενιές των 20άρηδων, 30άρηδων, έτσι ώστε τα Ταμεία να είναι ισχυρά όταν αυτές οι γενιές θα βγουν στη σύνταξη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Όταν λέτε «συγχωνεύσεις» κ. Υπουργέ, σημαίνει ότι πολλά από αυτά τα Ταμεία θα μπουν στο ΙΚΑ, από ό,τι πληροφορούμαι, σημαίνει ότι το ΙΚΑ έχει τις δυνατότητες να δεχθεί άλλα Ταμεία στους κόλπους του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι δυνατότητες δημιουργούνται και διευρύνονται. Εκείνο που η κυβέρνηση θα φροντίσει να κάνει, είναι να δημιουργήσει τις δυνατότητες η ασφάλιση να ενισχυθεί αντί να απορυθμιστεί. Και αυτό είναι υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης που σέβεται τον εαυτό της. Είπα και τις προάλλες που συζητήσαμε, ότι το θέμα του Ασφαλιστικού είναι ένα ζωντανό θέμα. Κάθε χώρα ανά τον κόσμο το αντιμετωπίζει, ανά χρονικά διαστήματα 15ετίας, 20ετίας. Παρήλθαν περίπου15 χρόνια από την τελευταία φορά που έγιναν κάποιες ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό. Βάζω ελάχιστα, χωρίς να μειώσω την οποιαδήποτε αξία, γιατί τελικά είχε βάλει πολύ νερό στο κρασί της η προηγούμενη κυβέρνηση. Είχε αλλάξει πολύ τα πράγματα σε σχέση με τις αρχικές της θέσεις και τις αλλαγές που έγιναν το 2001. Γι` αυτό στην κουβέντα μας μίλησα για 15ετία.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Επί των συγχωνεύσεων, κ. Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω κάτι πολύ ειδικό: Η κυβέρνηση ξεκινά τη συζήτηση από μηδενική βάση ή θεωρεί πως είναι προς εφαρμογή ο νόμος που ψηφίστηκε από τον κ. Ρέππα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μην μπω σε άλλες λεπτομέρειες. Ηδη, ειπώθηκαν κάποια πράγματα τα οποία νομίζω σας δίνουν ένα κλίμα. Εκείνο που θα ήθελα είναι να αφήσουμε να αρχίσει η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής. Να την παρακολουθήσουμε όλοι μαζί, να ακούσουμε τις προτάσεις, τις απόψεις, με την ελευθερία που διακρίνει την κάθε πλευρά. Και στη συνέχεια, όταν βγαίνουν τα πρώτα συμπεράσματα να τα συζητούμε και εδώ στο press-room.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Ωστόσο, σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αυτά τα 175 Ταμεία, όταν μιλάμε για συγχωνεύσεις, πρέπει να γίνουν 10 ή ακόμη λιγότερα. Στα ίδια πρότυπα θα γίνουν και οι συγχωνεύσεις στη χώρα μας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η απάντηση που έδωσα στην κ. Σπυράκη.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Χθες, η υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» τάχθηκε ευθέως υπέρ της εξεύρεσης λύσης στην κατεύθυνση της σύνθετης ονομασίας σε ό,τι αφορά το θέμα των Σκοπίων. Ταυτόχρονα, στη Θεσσαλονίκη κάποιοι βουλευτές του κόμματός σας, αλλά μεταξύ αυτών και μέλος της κυβέρνησης, ο κ. Ιωαννίδης, τάχθηκαν υπέρ της άσκησης βέτο. Φοβάται, ανησυχεί η κυβέρνηση ότι όταν το θέμα φτάσει με τον οποιοδήποτε τρόπο στο Κοινοβούλιο, ενδεχομένως εκεί να δημιουργηθούν προβλήματα σε ό,τι αφορά τη συνοχή της κυβέρνησης, της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει μια θέση, η οποία έχει διατυπωθεί επανειλημμένως και από τον Πρωθυπουργό και από την υπουργό Εξωτερικών. Σε αυτή τη θέση θα μείνουμε. Είναι η θέση η οποία αναγνώστηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις και με βάση την οποία η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από όλους τους βουλευτές.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θέλω να πω κάτι, για να μην αδικούμε τον κ. Ιωαννίδη (δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επ` αυτού ήθελα να ρωτήσω. Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη πρόταση, όσον αφορά τη σύνθετη ονομασία; Ποια είναι αυτή η πρόταση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας θυμίζω ότι η κυβέρνηση πριν από περίπου δυόμισι-τρία χρόνια, με αφορμή την τότε πρόταση Νίμιτς, είχε πει ποιο είναι το όριό της.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είχε αποδεχθεί ως βάση συζήτησης το «Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια», αλλά δεν έχει πει όμως συγκεκριμένη πρόταση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε αποδεχθεί ως βάση συζήτησης μια πρόταση που έκανε τότε ο κ. Νίμιτς. Είναι στο χέρι της άλλης πλευράς να πει τις δικές της απόψεις.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η κυβέρνηση σκοπεύει μήπως να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία στο θέμα αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρωτοβουλία περαιτέρω;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ναι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μετέχουμε στο διάλογο που γίνεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Υπάρχει μια απόφαση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών από το 1993 νομίζω, η οποία είναι κατά οποιουδήποτε ονόματος με το συνθετικό «Μακεδονία» μέσα. Πόσο δεσμευτική είναι αυτή για την κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η απάντηση που είχα δώσει τότε. Δεν θα τη θυμάστε ούτε εσείς. Γιατί όταν ρωτήθηκα, συζητήσαμε πολύ έντονα και διεξοδικά το θέμα με αφορμή την πρόταση Νίμιτς. Θα μου επιτρέψετε να μείνω σε αυτά και να μην προχωρήσω.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Μπορείτε να μας υπενθυμίσετε την απάντηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα τη στείλω το απόγευμα στο γραφείο σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, όταν μιλάμε για το Σκοπιανό ή εν πάση περιπτώσει για το Κυπριακό αυτά αποτελούν εθνικά ζητήματα. Διερωτώμαι υπάρχει εθνική συναίνεση επί του θέματος στο Σκοπιανό αυτή την ώρα, γιατί αυτό ζητάει και η κ. Μπακογιάννη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς ζητούμε την εθνική συναίνεση και γνωρίζουν όλα τα κόμματα ότι είναι εθνικό θέμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Υπάρχει εθνική συναίνεση; (δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα απαντήσω εγώ στο αν υπάρχει ή δεν υπάρχει. Είμαι βέβαιος, όμως, ότι όλα τα κόμματα αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τα εθνικά θέματα όπως αυτό.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Σας ετέθη ένα ερώτημα το οποίο δεν απαντήσατε και απλώς επανέρχομαι αν μου επιτρέπετε. Η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει δική της πρόταση μετά την επίδειξη αδιαλλαξίας...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο για αυτό το θέμα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μια προσωπική ερώτηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προσωπική για μένα;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, για εσάς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απαντώ σε προσωπικές ερωτήσεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν είναι προσωπική με την έννοια, τότε δεν έχει να κάνει με τα ιδιωτικά σας. Έχει να κάνει με τη συνάντηση που είχατε πρόσφατα με τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο. Προς τι έγινε αυτή η συνάντηση και αν έγινε στο πλαίσιο όπως γράφτηκε...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι καθόλου προσωπικό αυτό που ρωτάτε. Με ρωτάτε, δηλαδή, γιατί συνεργάζονται δυο Υπουργοί μεταξύ τους ή γιατί συναντώνται. Υπάρχει κάτι περίεργο;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι, μου κάνει εντύπωση. Εγώ ρώτησα, γιατί στα δημοσιεύματα γράφτηκε ως είδηση ότι έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της συνοχής της κυβέρνησης. Ισχύει κάτι τέτοιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνοχή από την πρώτη μέρα της ορκωμοσίας της.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν άκουσα προηγουμένως, δεν το σημείωσα, μπορείτε να επαναλάβετε σήμερα τη διαβεβαίωση που είχε δώσει ο Πρωθυπουργός πριν από μια βδομάδα ότι δεν είναι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης η αύξηση του ΦΠΑ τα επόμενα δυο, τρία χρόνια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι απάντησε ο κ. Αλογοσκούφης για το θέμα, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σε αυτό δεν απάντησε. Αν εσείς μπορείτε να επαναλάβετε τη διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι σε δυο, τρία χρόνια θα γίνει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκε ο κ. Αλογοσκούφης για το ΦΠΑ. Έχει δώσει λοιπόν απάντηση η οποία είναι σαφής.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αν επιτρέπετε, πάντως ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι δεν υπάρχουν νεότερα για τη φορολογική πολιτική.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει ότι είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δηλαδή η κυβέρνηση πως αντιμετωπίζει τις πληροφορίες που την εμφανίζουν έτοιμη να αυξήσει το ΦΠΑ κατά δύο μονάδες μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου; Ο Νοέμβριος είναι αύριο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει ό,τι είπε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε το θέτω σε αυτή την αίθουσα επειδή παλαιότερα πανηγυρικά μας είχατε πει ότι ένα από τα επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης είναι ότι εξαφάνισε τα ράντζα από τους διαδρόμους. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν δημοσιεύματα ή και συγκεκριμένο δημοσίευμα, στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», που έδειχνε ράντζα στους διαδρόμους και μάλιστα στο Νοσοκομείο Παίδων «ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ». Έχετε να πείτε τώρα κάτι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το διάβασα κι εγώ. Ρώτησα, μάλιστα, στην πρωινή σύσκεψη του Ζαππείου τον εκπρόσωπο του Υπουργείου ο οποίος με ενημέρωσε ότι παρατηρείται το φαινόμενο σε εφημερίες να υπάρχουν ορισμένα ράντζα  μάλιστα στην τελευταία εφημερία ήταν τρία τον αριθμό, όπως μου είπε- τα οποία έως την επομένη το μεσημέρι δεν υπάρχουν, διότι έχουν μεταφερθεί στα δωμάτια τα παιδιά ασθενείς. Εν τω μεταξύ έχουν εκδοθεί εξιτήρια, έχουν βρεθεί θέσεις. Το πρόβλημα αυτό, όπως με διαβεβαίωσε το Υπουργείο παρατηρείται μόνο στις περιπτώσεις των εφημεριών και σε πολύ μικρό αριθμό. Αυτή είναι η απάντηση που έχω από το αρμόδιο Υπουργείο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Και αν μου επιτρέπετε τελικά υπήρχε και άλλο δημοσίευμα, ήταν τηλεοπτικού σταθμού, που έλεγε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα νεογνά λόγω του ότι έχει κλείσει μια πτέρυγα στο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό, αλλά μπορώ να ενημερωθώ. Θα έλεγα ότι είναι ένα ευαίσθητο θέμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, για όλους μας. Ίσως το αρμόδιο Υπουργείο να δώσει μια απάντηση αναλυτικότερη αυτής που σας έδωσα εγώ και για το θέμα που αναφέρατε τώρα.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Υπουργέ, με την άδειά σας, θέλω να έρθω σε ένα θέμα που μας απασχόλησε πριν από δύο μήνες περίπου. Μιλάω για το προνοιακό επίδομα των 3.000 ευρώ. Μας ενημερώνατε στο Ζάππειο καθημερινά τότε και λέγατε ότι υπήρχαν άνθρωποι που έσπευσαν να πάρουν αυτό το επίδομα χωρίς να το δικαιούνται. Υπάρχουν στοιχεία για το πόσοι τελικά πήραν αυτό το επίδομα χωρίς να το δικαιούνται και αν επεστράφη το ποσό όλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πλέον των χιλίων - δεν έχω πρόχειρο τον αριθμό, δυστυχώς, μαζί μου- αυτοί οι οποίοι επέστρεψαν το επίδομα. Στην τελευταία ενημέρωση που είχα προ δεκαπενθημέρου περίπου, ήταν πλέον των χιλίων όσοι επέστρεψαν το επίδομα των 3.000 ευρώ, δηλώνοντας ότι εκ παραδρομής το πήραν, ενώ δεν το δικαιούντο.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Μιλήσατε προηγουμένως για το θέμα των Σκοπίων, ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει και θα επιδιώξει την εθνική συναίνεση. Αυτή τη συναίνεση ενδέχεται η κυβέρνηση να την επιδιώξει μέσα και από κάποιο δημοψήφισμα; Γιατί υπήρχαν και τέτοια δημοσιεύματα χθες, απ ότι θα είδατε και εσείς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 15 October 2007 - 14:14:28 UTC