Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-10-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 101301431

Έκδοση 1

brf1810

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής βρίσκεται σήμερα στη Λισαβόνα, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Για όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τις εργασίες του Συμβουλίου και τη συμμετοχή της Ελλάδας θα ενημερώνονται οι συνάδελφοί σας, οι οποίοι βρίσκονται εκεί από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Ρουσόπουλο.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Το ΦΠΑ τελικά η κυβέρνηση προτίθεται να το αυξήσει και πότε; Έχει πάρει απόφαση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης έκανε χθες εκτενείς δηλώσεις και γι` αυτό το θέμα και για άλλα συναφή θέματα και σας παραπέμπω σε αυτές. Σας παρακαλώ να τις διαβάσετε προσεκτικά --όσοι δεν το έχετε κάνει-- και όχι αποσπασματικά και να μην τις ερμηνεύετε κατά το δοκούν.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Το επίδομα θέρμανσης η κυβέρνηση θα το δώσει; Αν ναι, σε τι ύψος και σε πόσες δόσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παραπέμπω στις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή είπατε να μην ερμηνεύουμε κατά το δοκούν τις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη, εσείς πώς θα ερμηνεύατε την απάντηση που έδωσε στην ερώτηση για τους φόρους, ότι άλλες είναι οι απαιτήσεις όταν κάνεις γενικού χαρακτήρα εξαγγελίες και άλλες όταν είσαι κυβέρνηση; Όταν ο Πρωθυπουργός έκανε εξαγγελίες προεκλογικά, είτε για τους φόρους είτε για το Ασφαλιστικό, ήταν γενικού προεκλογικού χαρακτήρα και δεν έχουν καμία ισχύ τώρα ή έχουν... ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Φοβούμαι ότι παρασύρεστε και κάνετε αυτό που σας συνέστησα μόλις να μην κάνετε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να το αποκαταστήσετε αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διαβάστε και τη σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομίας προ ολίγου. Αναφέρεται ακριβώς σε αυτό το θέμα. Σας παραπέμπω, λοιπόν, συνολικά στις δηλώσεις του Υπουργού, οι οποίες δεν αφήνουν καμία αμφιβολία.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν γεννάται θέμα αξιοπιστίας στο πρόσωπο του Υπουργού Οικονομίας, που αντανακλά και στην κυβέρνηση, όταν έστω δημιουργούνται εντυπώσεις, πώς άλλα ισχύουν προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εντυπώσεις; Από ποιόν;

ΦΟΥΡΛΗΣ: Δεν γεννώνται εντυπώσεις αρνητικές για το πρόσωπο του Υπουργού Οικονομίας, την αξιοπιστία του και κατ` επέκταση της αξιοπιστίας της κυβέρνησης, όταν δημιουργείται η εντύπωση ότι άλλα ισχύουν προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών --το υπενθυμίζω για όσους, για οποιονδήποτε λόγο, το ξεχνούν-- πολύ πρόσφατα ανανέωσε την εμπιστοσύνη της και ανέθεσε για μια δεύτερη θητεία στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να κυβερνήσει τη χώρα, αξιολογώντας ακριβώς θετικά τη συνέπεια με την οποία η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή εφαρμόζει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει προς όφελος των Ελλήνων πολιτών. Με συνέπεια η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή προχώρησε σε σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις, για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες και όχι μόνο στο χώρο της άμεσης φορολογίας. Σας υπενθυμίζω ότι στη θητεία αυτής της κυβέρνησης μειώθηκαν σημαντικά οι φορολογικοί συντελεστές, αυξήθηκαν τα αφορολόγητα όρια --σας λέω μόνο δύο στοιχεία-- με αποτέλεσμα πολλά εκατομμύρια Έλληνες, πάνω από τρία εκατομμύρια, να μην πληρώνουν πια ούτε ένα ευρώ φόρο. Αλλά, σημαντική είναι και η απαλλαγή για πολλούς Έλληνες πολίτες από άλλες επιβαρύνσεις, όπως φερ` ειπείν το ΛΑΦΚΑ, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν ότι δεν καταλάβαιναν πως έπρεπε να το καταργήσουν. Λοιπόν, αυτή η κυβέρνηση είναι συνεπής σε όλα όσα έχει πει. Και αυτό το αναγνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Πώς εξηγείτε, όμως, ότι εκτός από τα σενάρια στον Τύπο και τις πληροφορίες, υπάρχουν και αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης, αντιδράσεις του ΣΕΒ, της ΓΣΕΕ, ΣΕΛΠΕ και πολλών άλλων, για ένα σενάριο το οποίο δεν είναι υπαρκτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό μπορεί να το εξηγήσετε εσείς. Εγώ γνωρίζω τις επίσημες ανακοινώσεις των Υπουργών. Και αυτές οι επίσημες ανακοινώσεις των Υπουργών είναι που έχουν ισχύ.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει μια τακτική της κυβέρνησης να ανακοινώνει ένα μετρώντας τις αντιδράσεις μετά να κάνει πίσω. Σας θυμίζω την υπόθεση με το πετρέλαιο θέρμανσης και χθες τα όσα συνέβησαν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συνδέετε δύο θέματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση το ένα με το άλλο.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Έχουν μια σχέση ως προς την αντίδραση όμως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον: Το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης. Η κυβέρνηση έχει πει εξαρχής τι θα γίνει για το οικονομικό έτος 2008 και αυτό θα ισχύσει. Έχουμε ακόμη πολύ χρόνο μέχρι να φτάσουμε στην αρχή του οικονομικού έτους 2008. Για τους Έλληνες καταναλωτές δεν προκύπτει κανένα επιπρόσθετο βάρος. Η δέσμευση, λοιπόν, της κυβέρνησης είναι σαφής. Δεύτερον: Στο θέμα που αναφερθήκατε για την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, υπάρχει δήλωση του Υφυπουργού κ. Κασσίμη, η οποία πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση δίνει απάντηση στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο πάνω σε αυτό. Εγώ αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια που γίνεται πολλές φορές να ερμηνευτούν μέσα από τις γραμμές διάφορα πράγματα. Σας διαβεβαιώνω, όμως, ότι τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει χώρος ή λόγος για τέτοιες ερμηνείες.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Ωστόσο η τοποθέτηση του κ. Κασσίμη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ήταν σαφής και ακολούθησε ένα παρασκήνιο μέχρι να υπάρξει αυτή η διευκρινιστική δήλωση και να υπάρξει και ενημέρωση  απ` όσο γνωρίζω από το ρεπορτάζ-- από τον κ. Κουμουτσάκο στους διπλωματικούς συντάκτες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η γραπτή δήλωση του κ. Κασσίμη, την οποία όλοι γνωρίζετε, δεν αφήνει περιθώριο για καμία απολύτως αμφισβήτηση.

ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Πέραν της διευκρινιστικής δήλωσης του κ. Κασσίμη, η κυβέρνηση αναγνωρίζει κάποιο σφάλμα, έστω και λεκτικό, από πλευράς του Υφυπουργού Εξωτερικών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το θέμα έχει εξαντληθεί. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Μήπως είστε σε θέση να μας διαβεβαιώσετε ότι μέχρι, τουλάχιστον, το τέλος του 2007 δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή στο θέμα του ΦΠΑ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρέπεμψα στις δηλώσεις που έκανε χθες ο κ. Αλογοσκούφης.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω αν εκτιμάτε, πως αν δεν είχε εκλεγεί Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Τάσσος Παπαδόπουλος, οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα ήταν διαφορετικές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται, καταρχήν, ποτέ με υποθετικά ερωτήματα ή με τέτοιου είδους υποθέσεις. Γνωρίζετε, όμως, καλά ότι η συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τον εκάστοτε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πάντοτε πολύ στενή, φιλική και αποδοτική προς όφελος των συμφερόντων και των δύο χωρών.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Επανέρχομαι στο θέμα του ΦΠΑ και του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης. Χθες, ο κ. Αλογοσκούφης και ο κ. Μεϊμαράκης, ο δεύτερος σημειωτέον μετά από πολύωρη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, είχαν φανερά διαφορετικές απόψεις και στα δύο θέματα. Μήπως μπορείτε να μας πείτε τι από τα δύο ισχύει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ γνωρίζω τις επίσημες δηλώσεις, τις καταγεγραμμένες δηλώσεις  σας το λέω για μια ακόμη φορά-- του Υπουργού Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη σχετικά με αυτά τα δύο θέματα. Και στις δηλώσεις αυτές τις οποίες σας προτρέπω, για μια ακόμη φορά, να διαβάσετε προσεκτικά και όχι αποσπασματικά σας παραπέμπω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει όλες τις δεσμεύσεις, άρα μπορείτε να επαναλάβετε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι δεν θα εφαρμοστεί το ΦΠΑ για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί. Όσες φορές και να με ρωτήσετε πάνω στο θέμα του ΦΠΑ δεν θα σας πω κάτι παραπάνω από όσα σας είπα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, αλλά (δεν ακούγεται) δεύτερη απάντηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η σημερινή κυβέρνηση, ξέρετε, κρίνεται στην πράξη. Και έχει κριθεί, όπως σας έχω πει, πολύ πρόσφατα από την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, μετά από τρεισήμισι χρόνια παραμονής στην εξουσία και μετά από τα απτά δείγματα σημαντικού παραγωγικού έργου τα οποία καταγράφονται από όλους τους Έλληνες πολίτες. Με βάση αυτή την κρίση των Ελλήνων πολιτών, η κυβέρνηση, στη δεύτερη θητεία της, προχωρεί στην ολοκλήρωση του προγράμματός της και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι όλων των Ελλήνων.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, η κυβέρνηση ανανέωσε τη λαϊκή εντολή, δεσμευόμενη ότι δεν θα αυξήσει το ΦΠΑ και τώρα αρνείστε να το επαναλάβετε, σαφώς και κατηγορηματικά. Δεν είναι αυτό μια φανερή κοροϊδία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε τοποθετηθεί και ο κ. Ρουσόπουλος και εγώ επανειλημμένως, τις τελευταίες ημέρες, με τρόπο που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Ένα σχόλιο για την αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πρεμιέρα του διαλόγου για το Ασφαλιστικό. Υποθέτω ότι δεν εννοούσε η κυβέρνηση συζήτηση με φορείς και μάλιστα με προϋποθέσεις για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, αποζήτησε και εξακολουθεί να αποζητά το διάλογο με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και με όλους τους κοινωνικούς φορείς για την αντιμετώπιση αυτού του πολύ σημαντικού θέματος. Ο διάλογος αυτός γίνεται στα συγκεκριμένα πλαίσια που έχει προτείνει η κυβέρνηση. Κανείς δεν μπορεί να απαλλαγεί από την ευθύνη που έχει να μετέχει στο διάλογο και να εισφέρει τις ιδέες και τις προτάσεις του φεύγοντας μέσα από τη Βουλή. Η απουσία από το διάλογο αποδεικνύει για μια ακόμη φορά κάτι πολύ απλό. Όσοι λένε όχι, δεν έχουν ιδέες, δεν έχουν προτάσεις να καταθέσουν. Και αυτό είναι κάτι που το κρίνουν συνεχώς οι Έλληνες πολίτες και η ελληνική κοινωνία.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Χωρίς να μπω στη διαδικασία του πώς αποχώρησαν και ποιοι αποχώρησαν κ.τ.λ. από το διάλογο, συγκρατώ ένα αίτημα πάντως του ΠΑΣΟΚ που είναι να κατατεθεί μια αναλογιστική μελέτη από την κυβέρνηση. Είναι ένα αίτημα που ακούγεται περίπου αυτονόητο  θα έλεγα, εάν μου επιτρέπετε να το σχολιάσω-- με την έννοια ότι κανείς δεν θα περιμένει να κατατεθεί μια αναλογιστική μελέτη για να ξέρει κανείς πού βρίσκεται, ώστε να κάνει συζήτηση για το Ασφαλιστικό...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ  επειδή με ρωτάτε συγκεκριμένα για το ΠΑΣΟΚ-- το οποίο κυβέρνησε για πολλά χρόνια τη χώρα, γνωρίζει πολύ καλά τι παρέλειψε να κάνει όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να βελτιωθεί και να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα. Ανεξάρτητα από αυτό, η κυβέρνηση έχει πει από την αρχή ότι όλοι οι φορείς, όλα τα κόμματα, όλοι οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν τις ιδέες τους και τις προτάσεις τους. Και πάνω σε αυτές τις ιδέες και τις προτάσεις θα γίνει ο συνολικός διάλογος για την αντιμετώπιση του προβλήματος που αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες. Η κυβέρνηση  σας το υπενθυμίζω για μια ακόμη φορά-- δια του ιδίου του Πρωθυπουργού, λίγο καιρό πριν από τις τελευταίες εκλογές, κατέθεσε δημόσια στην τελευταία Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας τους άξονες, βάσει των οποίων προτείνει να γίνει η συζήτηση. Δεν βλέπω, λοιπόν, γιατί δεν προσέρχονται όσοι θέλουν να δοθεί μια λύση σε αυτά τα προβλήματα σε αυτό το δομημένο διάλογο που γίνεται μέσα στη Βουλή και όπου μετέχουν όλοι όσοι έχουν εκλεγεί από τους Έλληνες πολίτες να τους εκπροσωπούν.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Πριν από την αποχώρηση των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στο διάλογο που ξεκίνησε σήμερα, οι κοινωνικοί εταίροι και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος, ζήτησε από τον Υπουργό Απασχόλησης και τον Υπουργό Οικονομίας να τεθούν κάποιοι όροι, κάποιες δεσμεύσεις της κυβέρνησης, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος, αφήνοντας ίσως και να εννοηθεί  εάν δεν το είπε και ευθέως-- ότι δεν θα συμμετάσχουμε στο διάλογο εάν δεν τεθούν αυτοί που όροι που θέτουν ως προϋποθέσεις οι κοινωνικοί εταίροι. Η απάντηση του κ. Μαγγίνα ήταν ότι «καλό θα ήταν να μη βάζουμε όρους». Τι έχετε να πείτε γι` αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Μαγγίνα.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Και εάν οδηγηθεί σε ναυάγιο αυτός ο διάλογος, ποια θα είναι η θέση της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτοί που προκαλούν το ναυάγιο φέρουν και την ευθύνη. Αυτοί, δηλαδή, που θέτουν όρους και προϋποθέσεις.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Δεν θα έπρεπε, δηλαδή, να τεθεί σε κάποια βάση ο διάλογος; Γιατί φαντάζομαι ότι αυτό ζητούν οι (δεν ακούγεται)

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω εδώ την ομιλία του κ. Μαγγίνα, η οποία δίνει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Την έχω και εγώ, γιατί ήμουν...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι την έχετε. Απλώς το λέω και για τους παρισταμένους συναδέλφους σας. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ορισμένοι θέλουν εκ των προτέρων να θέτουν όρους και προϋποθέσεις. Ο διάλογος δεν πρέπει να είναι ανοικτός; Δεν πρέπει όλοι να μπορούν να καταθέτουν τις ιδέες τους και τις προτάσεις τους; Δεν πρέπει να καταγραφούν αυτές οι ιδέες και οι προτάσεις, ώστε μετά από αυτή την καταγραφή και την κωδικοποίηση  αν θέλετε-- των προτάσεων που θα υποβληθούν να γίνει ο διάλογος, να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα; Ο σκοπός δεν είναι να γίνεται ο διάλογος απλά και μόνο για το διάλογο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε και εσείς ότι βάσει του διαλόγου από τη μεριά της κυβέρνησης είναι οι άξονες που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός προεκλογικά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Σας είπα ότι οι άξονες αποτελούν την πρόταση της κυβέρνησης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ωραία, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να είναι μια συγκεκριμένη επεξεργασμένη πρόταση που να παίρνει  να το πω έτσι-- και τη μορφή μιας νομοθετικής ρύθμισης. Γιατί άξονες έχουν και οι άλλοι και είναι γνωστοί. Και το ΠΑΣΟΚ έχει άξονες και οι κοινωνικοί φορείς και τα κόμματα...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αν είναι έτσι, γιατί δεν έρχονται να τους καταθέσουν;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τι αξία έχει να αντιπαραθέσει κανείς τους άξονες που έχει και όχι μια επεξεργασμένη πρόταση επί του δια ταύτα. Γιατί δεν καταθέτει, λοιπόν  αυτή είναι η ερώτηση-- μια συγκεκριμένη επεξεργασμένη πρόταση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το ζητούμενο είναι να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη όλων των προτάσεων, των ιδεών, των απόψεων, των προσεγγίσεων που έχουν τα διάφορα κόμματα, οι διάφοροι κοινωνικοί φορείς και οι εταίροι, ώστε να φτάσουμε σε έναν τέτοιο συγκερασμό απόψεων που θα είναι κατά το δυνατόν αποδεκτός από τους περισσότερους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σε επίπεδο αξόνων υπάρχει αυτός ο συγκερασμός, γιατί...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας μείνουν, λοιπόν, στο διάλογο, όσοι αποχωρούν για να προχωρήσει ο διάλογος με αυτό τον εποικοδομητικό τρόπο που μόλις σας παρουσίασα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Να ολοκληρώσω. Ο συγκερασμός υπάρχει, γιατί και εσείς εφαρμόζετε και θέλετε να εφαρμοστεί ο νόμος Ρέππα για το Ασφαλιστικό. Άρα, δεν είναι εκεί το ζήτημα. Θέλει πιο επεξεργασμένη πρόταση από ό,τι ...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν θα ήθελα να βάλω ταμπέλες, ούτε σε εκείνο το νόμο, ούτε στον άλλο νόμο, ούτε στον παραδίπλα νόμο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πρόβλημα. Ο κ. Μαγγίνας, χωρίς να ωραιοποιήσει καθόλου τα πράγματα, είπε σήμερα ότι όλοι συμφωνούμε στο γεγονός ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας νοσεί. Δεν πρέπει να κάτσουμε, λοιπόν, όλοι γύρω από ένα τραπέζι για να διαπιστώσουμε τα συμπτώματα αυτής της νόσου και να προσπαθήσουμε να τα ξεπεράσουμε, να τα γιατρέψουμε, να βρούμε λύση ουσιαστική, σε βάθος χρόνου, δίκαιη και αποτελεσματική για όλους τους Έλληνες πολίτες;

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Θέλω να ρωτήσω, εάν προβληματίζεται η κυβέρνηση από το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν κάθεται κανείς να συζητήσει μαζί της. Και τι εννοώ: Κάνει διάλογο για τη μεταρρύθμιση της Παιδείας στο πλαίσιο του ΕΣΥΠ. Σχεδόν από την πρώτη μέρα φεύγουν όλοι οι εταίροι. Κάνει διάλογο για το Ασφαλιστικό, επίσης σχεδόν από την πρώτη ημέρα φεύγουν τουλάχιστον τα υπόλοιπα κόμματα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Χαίρομαι που μου θυμίσατε το θέμα της Παιδείας. Και χαίρομαι ιδιαίτερα για τον εξής απλούστατο λόγο: Το ΠΑΣΟΚ, από ό,τι άκουσα σήμερα, εγκαλεί την κυβέρνηση ότι δήθεν  σας απέδειξα ότι δεν είναι έτσι-- δεν υποβάλλει προτάσεις. Στο θέμα της Παιδείας, μόλις υπέβαλε προτάσεις η κυβέρνηση, όπως τις είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκατέλειψε τη διαδικασία του διαλόγου. Έχω την αίσθηση, αλλά αίσθηση είναι μόνο, ότι μερικές φορές αναζητούν διάφορες προφάσεις για να μην πάρει κανείς μέρος στο διάλογο. Και σας είπα: Η ελληνική κοινωνία μας κρίνει όλους για τη συμπεριφορά μας.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Θα ήθελα να επαναλάβω την ερώτηση που έκανα λίγο νωρίτερα και να απαντήσετε αργότερα, αν δεν είστε σε θέση τώρα: Αν υπάρχει κάποια αναλογιστική μελέτη για το Ασφαλιστικό την οποία η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της και την οποία σκοπεύει να παρουσιάσει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

Ν.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει κάποια εξήγηση γιατί δεν εκλήθη στο διάλογο για το Ασφαλιστικό ο κ. Αναλυτής και η Επιτροπή Σοφών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι κοινωνικός εταίρος. Το είπαμε από την αρχή: Καλούνται στη συζήτηση τα κόμματα τα οποία αντιπροσωπεύουν τον ελληνικό λαό στη Βουλή και οι κοινωνικοί εταίροι.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Εάν προβληματίζουν την κυβέρνηση οι εξελίξεις στα ανατολικά της Τουρκίας και εάν αυτές πρόκειται να επηρεάσουν και τις σχέσεις μας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο επ` αυτού. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εξωτερικών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με σημερινό γκάλοπ που δημοσιεύεται στους  FINANCIAL TIMES , η συντριπτική πλειοψηφία πέντε μεγάλων κρατών τάσσεται υπέρ του δημοψηφίσματος για την επικύρωση της συνταγματικής μεταρρυθμιστικής Συνθήκης, όπως λέγεται. Η κυβέρνηση τι φοβάται και δεν προχωρεί σε δημοψήφισμα και δεν αποδέχεται τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω στην απάντηση που έδωσε σε παρεμφερές ερώτημα --χθες, αν δεν με απατά η μνήμη μου-- ο κ. Ρουσόπουλος. Θα ακολουθηθεί ό,τι προβλέπεται από τις διαδικασίες της ελληνικής Πολιτείας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 18 October 2007 - 13:15:58 UTC