Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-11-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 104393123

Έκδοση 1

brf0511

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

" Αύριο, στις 11.00, συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή. Την Τετάρτη, στις 12.30, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τη Γενική Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αλέκα Παπαρήγα, κατόπιν αιτήματός της.

" Θα σας δώσω μερικά στοιχεία -και θα προσπαθήσω κάθε Δευτέρα να έχω ορισμένα στοιχεία που θα σας είναι, πιστεύω, χρήσιμα- για την πορεία των έργων που γίνονται σε κάθε τομέα στις πυρόπληκτες περιοχές, ώστε να έχετε μια εικόνα της συνέχειας.

Ξεκινώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Έπειτα από συνεννόηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κοντού με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη και τον Πρόεδρο του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών κ. Μολυβιάτη, ανακοινώθηκε: Θα δοθεί ποσό 4 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη δαπάνης αγοράς ζωοτροφών και μελισσοτροφών. Γνωρίζουμε ότι οι ζωοτροφές είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στις πληγείσες περιοχές. Δεύτερο ενημερωτικό σημείωμα από το ίδιο Υπουργείο: Ολοκληρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα οι μελέτες για την αγροτική ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών που συντάσσονται από 145 ειδικούς επιστήμονες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ). Από το ίδιο Υπουργείο: Μετά τις χθεσινές ισχυρές χαλαζοπτώσεις στους δήμους Οιτύλου και Μονεμβασιάς του νομού Λακωνίας, οι οποίες προκάλεσαν ζημιές σε αγροτικές περιοχές, με εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κλιμάκια του ΕΛΓΑ επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις αρχικές εκτιμήσεις των ζημιών.

Θα σας δώσω στοιχεία που έχω αντλήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών. Αφορούν βεβαίως και άλλα Υπουργεία, απλώς τα έχω αντλήσει από εκεί. Για τα αντιδιαβρωτικά έργα στη Στερεά Ελλάδα: Στα Δερβενοχώρια έχουν τελειώσει ήδη αντιδιαβρωτικά έργα 20 χιλιομέτρων με κορμοδέματα και 50 φράγματα. Στις 15 Νοεμβρίου τελειώνουν όλα τα υπόλοιπα έργα. Στην Εύβοια, έχουν ήδη γίνει 6 χιλιόμετρα κορμοδεμάτων, 8,5 χιλιόμετρα με σανιδότοιχους και 1460 φράγματα. Εκκρεμούν ακόμη 150 φράγματα, τα οποία θα τελειώσουν περί την 20ή Νοεμβρίου. Ήδη ξεκίνησε ο απολογισμός των χρημάτων που εδόθησαν εκτάκτως στους δήμους. Το Υπουργείο έχει ζητήσει από τους δήμους και τις νομαρχίες απολογισμό των χρημάτων που δόθηκαν εκτάκτως για τις πυρόπληκτες περιοχές.

Στη δυτική Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί 700 χιλιόμετρα με κορμοδέματα-κορμοπλέγματα και 15.000 τετραγωνικά μέτρα με κορμοφράγματα. Έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες όλες οι περιοχές στην Ηλεία και την Αχαία. Αυτή την εβδομάδα τελειώνει και η Αιτωλοακαρνανία. Έχει απαγορευθεί η θήρα σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές και γίνονται καθαρισμοί ποταμών, όπως των ποταμών Νέδα, Ακίδα, Σοχιά Αμαλιάδος, Ζαχαρέικη γράνα, Κλαδέως. Στον Αλφειό ο καθαρισμός είναι σε εξέλιξη.

Δε θα σας κουράσω, δίνοντάς σας λεπτομέρειες από τους δήμους, αλλά σας ενημερώνω από τώρα ότι κάθε Δευτέρα θα γίνεται προσπάθεια προκειμένου να έχετε την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση για τέτοια θέματα, τα οποία ούτως ή άλλως δεν τελείωσαν με το τέλος του καλοκαιριού. Υπάρχει μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί συμπολίτες μας και θα πρέπει να τους βοηθήσουμε.

" Επίσης, να σας πω ότι δημοσιεύθηκε ήδη στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, η ρύθμιση για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης. Σας θυμίζω ότι υπάρχει ρύθμιση από το αρμόδιο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Πιστεύουμε -και επαναλαμβάνω δήλωση του κ. Μαγγίνα- ότι όλοι οι εργαζόμενοι στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στην προσπάθεια αυτή. Στην προσπάθεια δηλαδή ώστε οι συμπολίτες μας που βγαίνουν στη σύνταξη, να παίρνουν τη μεγάλη προκαταβολή της σύνταξής τους -σε μηνιαία βάση εννοείται πάντοτε- εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου από την ημέρα που θα βγουν στη σύνταξη και να μην καθυστερούν. Το ζητούμενο είναι να πετύχουμε αυτή την αντιγραφειοκρατική διαδικασία, η οποία σέβεται τον πολίτη. Χρειάζεται συνεργασία, όπως έχω πει και άλλη φορά, όλων των υπαλλήλων των αρμοδίων Ταμείων. Η πρόθεση της Πολιτείας είναι σαφής.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Επειδή μιλήσατε για τα αντιπλημμυρικά έργα και επειδή σήμερα υπάρχει ένα δημοσίευμα σε σχέση με τον απολογισμό που είπατε ότι ζητήθηκε, έχει συμβεί αυτό, έχει δώσει ο νομάρχης Εύβοιας χρήματα για άλλο σκοπό, για τρίτους σκοπούς πέραν από την ενίσχυση των πυρόπληκτων και αν έχει γίνει αυτό, το έχετε ερευνήσει αν έχει συμβεί, αν μπορεί να συμβαίνει και πώς το σχολιάζει η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είπα, σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από όλους τους νομάρχες  έχει ζητηθεί από ημέρες από τους δήμους και έχει ήδη παραλάβει από πολλούς δήμους- πλήρη ενημέρωση για το πώς διατέθησαν τα χρήματα. Δεύτερον, δυστυχώς, είναι αλήθεια αυτό το οποίο λέτε. Το διάβασα και εγώ σε δημοσιεύματα. Επικοινώνησα με τον κ. Νάκο. Ο νομάρχης Ευβοίας, όντως, σε σύσκεψη που έγινε δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης -όταν ο κ. Νάκος με συνεργάτες του πήγε στην Εύβοια- δήλωσε ενώπιον πολλών παρισταμένων ότι το ποσό που δόθηκε για τα έργα αποκατάστασης των πληγεισών από τις πυρκαγιές περιοχών, αυτός θα τα αξιοποιήσει ή τα αξιοποίησε για το Διοικητήριο, το οποίο καθυστερούσε να πληρώσει η νομαρχία και για ανοιχτούς λογαριασμούς που είχε, νομίζω, από την εποχή των χιονιών. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Πολιτεία κάνει το καθήκον της. Δίνει τα χρήματα τα οποία πρέπει. Από την άλλη πλευρά, η αυτοδιοίκηση έχει ευθύνες. Και έχει ευθύνες και ηθικής τάξεως, γιατί μπορεί νομικά να καλυφθεί κάποιος, λέγοντας ότι το κονδύλι προοριζόταν για έκτακτες ανάγκες, άρα και εγώ σε έκτακτες ανάγκες το χρησιμοποίησα, για τα χιόνια ας πούμε. Αλλά ηθικά κανείς δεν έχει δικαίωμα να λειτουργεί με τον τρόπο αυτό, τον οποίο ο ίδιος παραδέχθηκε. Το αναφέρω ως θέμα, κατόπιν της ερώτησής σας και των δημοσιευμάτων που είδα και εγώ σήμερα, διότι θεωρώ ότι τέτοιες ενέργειες υποτιμούν τον Έλληνα πολίτη. Η αυτοδιοίκηση, είτε είναι τοπική, είτε νομαρχιακή, ελέγχεται από τους πολίτες που εκλέγουν τον καθένα. Και δεν είναι θέμα ποιος στηρίζει ποιον, σε ποιο κόμμα πρόσκειται ο καθένας. Έχουν υπάρξει δήμαρχοι και νομάρχες, οι οποίοι επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, ή τώρα επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας ενώ στηρίχθηκαν από τα αντίθετα κόμματα, λειτούργησαν με τέτοιο τρόπο συλλογικής συνεργασίας με την Πολιτεία και βοήθησαν τους πολίτες τους. Δεν το κομματικοποιώ το θέμα. Πολιτικό είναι ούτως ή άλλως.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχετε κάποια εκτίμηση για το συνολικό ύψος των ζημιών στις πυρόπληκτες περιοχές και από αυτές, πόσα θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, πόση θα είναι η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Η πρώτη ερώτηση είναι αυτή και η δεύτερη, αν θα κηρυχθούν και πότε αναδασωτέες οι περιοχές που κάηκαν στην Αττική.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είχα απαντήσει προ ημερών, αν θυμάστε, γιατί ερωτήθηκα για ορισμένες περιοχές και σας είχα πει ότι υπάρχει ένα περιθώριο τριών μηνών, το οποίο μπορεί να επεκταθεί στους πέντε μήνες, ανάλογα με τις συνθήκες και τα προβλήματα που μπορεί να έχει κάθε περιοχή. Αυτό το περιθώριο δεν έχει «κλείσει» ακόμα, δεν έχει τελειώσει..

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε για τους άλλους νομούς, για την Αττική;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν την ανέφερα. Υπήρχε, αν θυμάμαι καλά, ένα πρόβλημα στην Αττική. Θα μου επιτρέψετε να το ερευνήσω και να σας δώσω περισσότερα στοιχεία. Όσον αφορά στο πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, δεν έχω να σας δώσω απάντηση τώρα. Στην προσπάθεια αυτή που θα κάνω κάθε Δευτέρα, να σας ενημερώνω, είτε εγώ είτε ο αναπληρωτής μου, θα εντάξω και αυτά τα ερωτήματα για να έχετε πλήρη γνώση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, γιατί το Υπουργείο Οικονομικών δεν εφαρμόζει τα μέτρα για τους πυρόπληκτους και στην Αχαϊα, τα ίδια που εφαρμόζει και για τους άλλους; Κάηκαν περισσότερο οι άλλοι; Αυτοί έχουν καεί λιγότερο; Υπάρχουν λιγότερο και περισσότερο καμένοι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα μέτρα εφαρμόζονται σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές. Δε μιλάμε γενικώς για την Αχαϊα, μιλάμε για την Αιγιάλεια, η οποία είναι πυρόπληκτη περιοχή. Τώρα, αν η Αιγιάλεια είναι πυρόπληκτη περιοχή και κάποιος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην Πάτρα προσπαθεί να αξιοποιήσει τις προνομίες που έδωσε η Πολιτεία στην πυρόπληκτη περιοχή, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν θα ήταν ούτε λογικό, ούτε σωστό απέναντι σε αυτούς που επλήγησαν. Άλλη είναι η ουσία του ερωτήματός σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για την Αιγιάλεια λέω εγώ. Ούτε σε αυτούς την εφαρμόζει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δε γνωρίζω κάτι τέτοιο. Θα μου επιτρέψετε να ενημερωθώ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήστε τον κ. Μπέζα... ,

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να ενημερωθώ και να σας δώσω μια απάντηση αύριο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι θα δοθούν 4 εκατομμύρια ευρώ για ζωοτροφές. Διερωτώμαι, πότε θα αρχίσουν να δίνονται λεφτά για να χτιστούν τα σπίτια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν προχωρήσει αρκετά. Ξέρετε, το να χτίσει ένα σπίτι κάποιος δεν είναι μια διαδικασία που γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Βεβαίως, αλλά έχουν ξεκινήσει, όμως;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, έχουν ξεκινήσει. Άλλωστε, όπως έχει ειπωθεί από αρμόδια χείλη -και μιλάω και για τον κ. Μολυβιάτη αλλά και για τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, κ. Σουφλιά- το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ: Πρώτον, προχωρά στη δημιουργία κάποιων προτύπων με τη βοήθεια αρχιτεκτόνων, έτσι ώστε οι καινούργιες κατοικίες που θα γίνουν, να έχουν αισθητικά αποτελέσματα τέτοια που θα είναι τα καλύτερα για την περιοχή. Δεύτερον, γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχει ληφθεί απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι οικογένειες θα πάρουν τόσα τετραγωνικά μέτρα για κάθε σπίτι, ανάλογα με το πόσα παιδιά έχει η κάθε οικογένεια. Δηλαδή, θα χτιστούν σπίτια μεγαλύτερα από αυτά τα οποία μπορεί να είχε κάποιος προηγουμένως, εφόσον έχει περισσότερα παιδιά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η κυπριακή κυβέρνηση έχει αναλάβει μια υποχρέωση για κάποιο χωριό. Έχει προχωρήσει αυτή η διαδικασία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, έχει προχωρήσει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, γιατί μας κάνετε αυτή την ειδική ενημέρωση για την πολιτική της κυβέρνησης για τους πυρόπληκτους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα είμαι απολύτως ειλικρινής. Είδα χθες στην τηλεόραση κάποιους πολίτες να διαμαρτύρονται για συνθήκες που περνούν, σχετικά δύσκολες. Σέβομαι τον πόνο του καθενός, όλοι το σεβόμαστε και η κυβέρνηση το σέβεται. Μαζί με τους συναδέλφους Υπουργούς έχουμε συζητήσει πολλές φορές υπό τον Πρωθυπουργό -και μετά τις εκλογές- για το τι έχει γίνει και το τι γίνεται στις περιοχές αυτές. Θεωρώ, λοιπόν, υποχρέωση της Πολιτείας να ενημερώνει, εκτός των άλλων -και είπα να γίνεται αυτό μια φορά την εβδομάδα- έτσι ώστε να γνωρίζετε κι εσείς με λεπτομέρειες για το τι ακριβώς κάνει η Πολιτεία σε αυτές ειδικά τις περιοχές.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Και για άλλα θέματα οι πολίτες διαμαρτύρονται. Για παράδειγμα, για το χάλι της δημόσιας Παιδείας, αλλά δεν μας κάνετε τέτοια αναλυτική και εκτεταμένη ενημέρωση για το τι κάνει η κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σας πω ότι με ενοχλεί να με αδικούν γιατί το έχω συνηθίσει πια. Ωστόσο θα σας παραπέμψω...

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είναι προσωπικό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι προσωπικό προς εσάς. Θα σας παραπέμψω όμως σε συζητήσεις που κάναμε σε αυτή την αίθουσα πριν από 1 ή 1,5 χρόνο για θέματα Παιδείας, όπου μάλλον για το αντίθετο με είχατε κατηγορήσει τότε. Ότι δηλαδή, ενώ έρχομαι και απαντώ επί μισή ώρα σε όλα τα θέματα Παιδείας, σε άλλα δεν απαντώ. Όπως βλέπετε, κατά περίπτωση, σε θέματα τα οποία είναι ζέοντα, υπάρχουν και αναλυτικές απαντήσεις. Δεν υποκαθιστώ εδώ το ρόλο κανενός Υπουργού. Απλώς, στο θέμα των πυρκαγιών, επειδή εμπλέκονται πολλά Υπουργεία και πολλοί Υπουργοί, νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει μια κεντρική ενημέρωση. Και εφόσον χρειαστεί κάτι πιο ειδικό, είναι βέβαιο ότι οι άλλοι Υπουργοί της κυβέρνησης θα σας παράσχουν αυτή την πιο ειδική ενημέρωση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα σας παρακαλώ να μας εξηγήσετε, εδώ στο press room, πότε σχεδιάζει η κυβέρνηση να φέρει τον εκλογικό νόμο στην Κυβερνητική Επιτροπή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σας ανακοινώνω συνήθως την προηγούμενη ημέρα τα θέματα της Κυβερνητικής Επιτροπής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σήμερα, δεν σας ανακοίνωσα ούτε καν θέμα. Δεν σημαίνει ότι θα είναι αυτό το θέμα αύριο. Απλώς, φεύγοντας δυστυχώς σχετικά αργά από το γραφείο μου δεν πρόλαβα να ενημερωθώ για το ποιο θα είναι το αυριανό θέμα που θα συζητηθεί στην Κυβερνητική Επιτροπή. Αλλά δεν θα είναι αυτό.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Άρα, δεν έχουμε το αυριανό θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Το δεύτερο που ήθελα να σας ρωτήσω είναι το εξής: Υπήρξε χθες σειρά δημοσιευμάτων που αφορούσε στις επιλογές και στα όσα λέει ο κ. Αλογοσκούφης. Ορισμένα δημοσιεύματα είχαν φράσεις του Υπουργού Οικονομίας σε εισαγωγικά. Μεταξύ αυτών των δημοσιευμάτων διατυπώνονταν από την πλευρά του κ. Αλογοσκούφη προβληματισμός για τη διαχείριση των νοσοκομείων και για τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών από την πλευρά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συμμερίζεται η κυβέρνηση αυτές τις εκτιμήσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, αναφέρεστε σε δηλώσεις ή σε πληροφορίες οι οποίες φέρουν κάποιον Υπουργό να μιλάει;

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Υπουργέ, αναφέρομαι σε ρεπορτάζ τα οποία έχουν φράσεις σε εισαγωγικά και είμαι σίγουρη ότι οι συνάδελφοι που έβαλαν φράση σε εισαγωγικά δεν το έκαναν με ίδια βούληση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν κρίνω κανένα δημοσιογράφο. Έχω δει πολλές φορές να μου αποδίδονται φράσεις σε εισαγωγικά και να μην έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, όπως γνωρίζετε, δεν πρόκειται να κάνω κάποιο σχόλιο για ρεπορτάζ.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα επανέλθω στο θέμα του εκλογικού νόμου. Και αυτό με αφορμή κάποιες χθεσινές τοποθετήσεις  ενστάσεις που διατύπωσε χθες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου σε σχέση με το θέμα, ο οποίος επανέφερε τις γνωστές του απόψεις περί αυτονομίας της πολιτικής από διάφορες άλλες συνιστώσες της δημόσιας ζωής. Στο θέμα του εκλογικού νόμου θα λάβει υπόψη της η κυβέρνηση τις ενστάσεις του κ. Παπανδρέου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, ο εκλογικός νόμος εισάγεται στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου και συζητείται. Θα ακούσουμε τις απόψεις, λοιπόν, και των υπολοίπων κομμάτων και στη συζήτηση, λοιπόν, εάν χρειαστεί να γίνουν κάποιες διαφοροποιήσεις, αυτό θα κριθεί εκείνη την ώρα από τον αρμόδιο Υπουργό. Πάντως, η βασική κατεύθυνση είναι γνωστή.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Επί της διαδικασίας για τον εκλογικό νόμο, εάν μου επιτρέπετε. Υπήρξαν δημοσιεύματα και το Σαββατοκύριακο που έλεγαν ότι μπορεί αυτός να συνοδευτεί και από το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων. Σκοπεύει η κυβέρνηση να συνδυάσει αυτές τις δύο ενέργειες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι είναι δύο ξεχωριστά θέματα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχετε υπόψη σας την αποστροφή του κ. Παπανδρέου στη χθεσινή του ομιλία που αναφερόταν στον εκλογικό νόμο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να ρωτήσετε κάτι επ` αυτής; Δεν θυμάμαι συγκεκριμένα, αλλά πείτε μου.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αν νομίζετε ότι αφήνει κάποιο παράθυρο συνεννόησης των δύο μεγάλων κομμάτων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, εμείς προσερχόμαστε στη Βουλή, πάντοτε -αλλά και πριν ένα νομοσχέδιο φτάσει στη Βουλή, όπως για παράδειγμα γίνεται με το Ασφαλιστικό, που συζητείται μεν στο πλαίσιο της επιτροπής της Βουλής, αλλά χωρίς να υπάρχει ακόμα έτοιμο νομοσχέδιο- με τις καλύτερες δυνατές προθέσεις και με διάθεση να ακούσουμε την άλλη άποψη. Και απεδείχθη, για παράδειγμα, στο νομοσχέδιο που έγινε νόμος για την Παιδεία, ότι ακούγοντας και την άλλη άποψη, διαμορφώθηκε ένα τελικό κείμενο το οποίο περιλάμβανε πολλές από τις παρατηρήσεις της άλλης άποψης. Έτσι θα προσέλθουμε και με αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή. Από κει και πέρα το ΠΑΣΟΚ, όπως και κάθε κόμμα, αναλαμβάνει τη δική του ευθύνη.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω εάν έχει αποσαφηνίσει η κυβέρνηση με ποιον τρόπο πρόκειται να γίνει η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Το λέω, γιατί το Σαββατοκύριακο δημιουργήθηκε επίσης, η εικόνα ότι υπάρχει διαφορά απόψεων μεταξύ του Υπουργού Οικονομίας και του Υπουργού Απασχόλησης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ήθελα να σας πω ότι η συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Εκεί, η κυβέρνηση, όπως σαφώς έχει δηλώσει και ο αρμόδιος Υπουργός, θα παρουσιάσει τις θέσεις της. Γι` αυτό και καλούμε όλους όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για το Ασφαλιστικό, να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Μια διαδικασία, άλλωστε, παρουσίασης απόψεων, αντιπαράθεσης σκέψεων ή προτάσεων. Τίποτε περισσότερο, έως ότου γίνει αυτή η παρουσίαση των απόψεων στη Βουλή.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Επειδή αναφερθήκατε στο Ασφαλιστικό, υπάρχει μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, και ως γνωστόν, δεν σχολιάζετε αποφάσεις του. Όμως στην προκείμενη περίπτωση, δημιουργείται ένα σοβαρό θέμα το οποίο μπορεί και να τορπιλίσει το διάλογο για το ασφαλιστικό. Και το λέω με την έννοια ότι δημιουργεί νέα δεδομένα. Δηλαδή, το να θεμελιώνεται δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 25 χρόνια είναι κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που ξέρουμε μέχρι σήμερα και ενδεχομένως μπορεί να έρχεται και απέναντι και σε κάποιες προθέσεις ή κάποιες προτάσεις για περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ενδιαφέρον το θέμα. Θα μου επιτρέψετε να μη σχολιάσω τώρα. Είναι βέβαιο ότι στο πλαίσιο της επιτροπής της Βουλής θα συζητηθεί και αυτό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι θα παρουσιάσετε στη Βουλή τις προτάσεις σας για το Ασφαλιστικό. Αλλά, ειδικά το θέμα της χρηματοδότησης που είναι καυτό, δεν νομίζετε ότι οφείλει η κυβέρνηση κάποια απάντηση πριν από την αυριανή συνεδρίαση για το πώς θα εξοφλήσει τα 8 δισεκατομμύρια χρέη προς τα Ταμεία που έχει σαν κυβέρνηση, σαν κράτος απέναντι στα Ταμεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ως κυβέρνηση δεν έχει 8 δισεκατομμύρια χρέη. Γιατί, όπως γνωρίζετε, μιλάμε για συσσωρευμένα χρέη, όχι μόνο σε αυτό τον τομέα, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και στα νοσοκομεία και αλλού. Γνωρίζετε ότι γίνεται μια προσπάθεια. Επί 3,5 χρόνια έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια νοικοκυρέματος της οικονομίας. Συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντλήσουμε κεφάλαια από το νοικοκύρεμα ώστε να πάνε και στο Ασφαλιστικό και στα μεγάλα χρέη των νοσοκομείων και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε συσσωρευμένα χρέη πολλών ετών και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και σε πολλούς άλλους τομείς, αφού συσσωρεύτηκαν αυτά επί πολλά χρόνια. Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη. Δεν σας λέω κάτι καινούριο. Η προσπάθεια είναι πολύ δύσκολη. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό που επιθυμεί να δηλώσει η κυβέρνηση δημοσίως είναι ότι θα προτιμούσε να μη χρησιμοποιηθεί ως πρόφαση από καμία πλευρά  δεν έχω κάτι στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή για να πω συγκεκριμένα- αυτό το θέμα, προκειμένου να μην προσέλθει κανένας στο διάλογο. Γιατί στο διάλογο μπορεί κάλλιστα να προσέλθει ο οποιοσδήποτε εκ των προσκληθέντων, εκ των ενδιαφερομένων να καταθέσει τις απόψεις του. Το Ασφαλιστικό δεν είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί μόνο την εκάστοτε κυβέρνηση. Είναι λογικό ότι απασχολεί όλους τους πολίτες.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ναι, αλλά η εκάστοτε κυβέρνηση έχει την υποχρέωση και τη δυνατότητα να εφαρμόσει το νομικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει. Δηλαδή, για να το πω πιο παραστατικά...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ή διαμορφώνεται από τη Βουλή.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι, αυτό το οποίο υπάρχει. Για να καταβάλει το κράτος το μερίδιο που του αναλογεί στη κρατική χρηματοδότηση, δεν χρειάζεται ούτε διάλογος ούτε νόμος. Για να κάνει ότι μπορεί για να αντιμετωπίσει την εισφοροδιαφυγή, που είναι ένα ζήτημα, δεν χρειάζεται ούτε διάλογος ούτε νόμος. Το ίδιο και για να περιορίσει το κόστος της γραφειοκρατίας των ασφαλιστικών συστημάτων που ανέρχεται, σύμφωνα με κάποιες μελέτες, στο 30%. Δηλαδή, υπάρχει μια σειρά πράγματα τα οποία κάθε κυβέρνηση μπορεί να τα κάνει και δεν χρειάζεται καμιά ειδική νομική εξουσιοδότηση. Γιατί δεν τα κάνει αυτά η κυβέρνηση πριν αρχίσει το διάλογο για τα μείζονα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα το οποίο νομίζω ότι εμμέσως απαντά στο ερώτημά σας. Είναι η τρίτη φορά που εγώ προσωπικά -και άλλη μια φορά ο αναπληρωτής μου- σε αυτή την αίθουσα απευθύναμε παράκληση προς τους υπαλλήλους των Ταμείων, ενόψει της ρύθμισης η οποία έγινε για να συνταξιοδοτούνται οι πολίτες εντός 15 ημερών. Η κυβέρνηση και η Πολιτεία έδειξε την πρόθεσή της, την απόφασή της. Από ένα σημείο και μετά, οι αποφάσεις για να εκτελεστούν χρειάζονται μια σειρά από παράγοντες που πρέπει να συμπλεύσουν με αυτή την απόφαση. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, θα μου πείτε δηλαδή χρειάζεστε τη σύμπλευση με κάποιους άλλους παράγοντες για να δώσετε χρήματα; Απάντησα ευθέως προηγουμένως. Όταν παραλαμβάνεις μια οικονομία με έλλειμμα περίπου 8% και πρέπει να συμμαζέψεις το έλλειμμα για να μπορέσεις να ξαναείσαι στα όρια της ΟΝΕ  γιατί επί της ουσίας αυτό έγινε τα τελευταία 3,5 χρόνια- όταν χρειάζεται να αυξήσεις και τα χρήματα στα Ταμεία και τα χρήματα για την Παιδεία και τα χρήματα για όλους εκείνους τους τομείς στους οποίους αναφέρθηκα προηγουμένως όπου έχουν συσσωρευθεί χρέη ετών, αντιλαμβάνεστε ότι δεν αρκεί μόνο μια πολιτική απόφαση. Η πολιτική απόφαση υπάρχει. Δεν είναι θέμα δηλαδή, πρόθεσης ή καλής ή κακής διάθεσης κάποιας κυβέρνησης να δώσει ή να μη δώσει χρήματα. Είναι το ζήτημα πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα. Εδώ, λοιπόν, γίνεται μια προσπάθεια. Και πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια που γίνεται θα αποδώσει καρπούς -έχει ήδη αποδώσει καρπούς η προσπάθεια συμμαζέματος- προκειμένου να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε το ποσοστό εκείνο που προβλέπεται από το κράτος προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε ένα άλλο θέμα. Επειδή την Παρασκευή υπήρξε αυτή η εξέλιξη και μετά δεν είχατε επίσημη ενημέρωση, ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων κ. Γκρούεφσκι έδωσε συνέντευξη και σε ό,τι αφορά τις προτάσεις Νίμιτς είπε ότι δεν συζητά το ενδεχόμενο αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας της χώρας του για διεθνή χρήση. Θέλω να κάνω δύο ερωτήσεις: Η πρώτη είναι αν η Ελλάδα έχει κάποιο σχόλιο σε σχέση με τη δήλωση του Πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας και η δεύτερη είναι αν η χώρα μας αποδέχεται ως βάση διαπραγμάτευσης τις σημειώσεις, της προτάσεως που παρέδωσε ο κ. Νίμιτς στους δύο μεσολαβητές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα κάνω μια γενική αναφορά και τα ειδικότερα θα τα γνωρίσετε είτε από την Υπουργό Εξωτερικών είτε από το Υπουργείο Εξωτερικών. Εν συνεχεία μπορεί να συζητάμε και εδώ, αν υπάρχει κάτι το οποίο χρειάζεται περαιτέρω διευκρίνιση. Θα πω ότι εμείς ως Ελλάδα σεβόμαστε τη διαπραγματευτική διαδικασία και δεν προτιθέμεθα να κάνουμε δημόσια σχόλια, έως ότου ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς σχολιάζετε τη σύμπλευση της κυβέρνησης με τον κ. Καρατζαφέρη στο θέμα των καταλήψεων; Αυτή η σύμπλευση νομίζετε ότι σημαίνει κάτι για την πολιτική και για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θυμάμαι την ημέρα που ορκιστήκαμε βουλευτές ότι τινές εκ των βουλευτών του ΚΚΕ ας πούμε, ορκίστηκαν και αυτοί ενώπιον του Ευαγγελίου, υψώνοντας το δεξί χέρι και λέγοντας τον όρκο. Υπήρξαν άλλοι οι οποίοι δήλωσαν ανεξίθρησκοι. Δεν μπορώ, λοιπόν, να πω ότι βουλευτές του ΚΚΕ υποστηρίζουν θέσεις της Νέας Δημοκρατίας ή του ΠΑΣΟΚ επειδή ορκίστηκαν. Αν λοιπόν υπάρχει μια ταύτιση απόψεων ενός κόμματος μικρότερου προς την κυβέρνηση, μεγαλύτερο προς μικρότερο, δεν θεωρώ ότι κατ` ανάγκη πρέπει να εξάγονται συμπεράσματα άλλου είδους, πέραν του ότι συμβαίνει αυτό. Συμβαίνει στη ζωή αυτό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι τυχαίο, δηλαδή, που συμβαίνει. Δεν υπάρχει ιδεολογική και πολιτική συγγένεια και ταυτότητα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι άλλο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μια δεύτερη ερώτηση πάνω σε αυτό. Έχετε κάποια στοιχεία σαν κυβέρνηση ότι μειοψηφίες που έχουν βγει μέσα από τις συνελεύσεις των μαθητών εμποδίζουν ή πάνε κόντρα και επιβάλλουν τις δικές τους απόψεις κόντρα στην πλειοψηφία των μαθητικών συμβουλίων; Γιατί έχετε μιλήσει για δυναμικές μειοψηφίες, σαν κυβέρνηση εννοώ, έχει ακουστεί και αυτό. Τι εννοείτε με τον όρο «μειοψηφία»; Ας πούμε ότι η κυβέρνηση που εκλέχθηκε με το 29% του ελληνικού λαού είναι μειοψηφία ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: 29%; Τι εννοείτε; Για ποια χώρα μιλάμε;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για την Ελλάδα μιλάμε. Το 41% από το 70% που ψήφισαν, σε ό,τι αφορά το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού είναι το 29%.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλη ερώτηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τα περί μειοψηφίας θα τα απαντήσετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι το δικαίωμα στη μάθηση το έχει οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης, όπως το έχει οποιοσδήποτε Ευρωπαίος πολίτης. Το δικαίωμα στη μάθηση δεν μπορεί να το στερήσει κανείς από κανένα διπλανό του. Είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί μια μειοψηφία να επιβάλει στην πλειοψηφία την άποψή της. Θα σας έλεγα ακόμη περισσότερο ότι εάν ένας μαθητής θέλει να είναι σε μια αίθουσα και να διδαχθεί τα μαθήματα που οφείλει να του διδάξει η Πολιτεία, η Πολιτεία οφείλει να είναι παρούσα και να τον διδάξει, ακόμη κι εάν ένας μαθητής θέλει να είναι στην αίθουσα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το δικαίωμα στη μάθηση υπονομεύεται από τις χιλιάδες κενές αίθουσες, από τους διορισμούς που δεν έχουν γίνει τόσα χρόνια, από τη λιγότερη δαπάνη για την Παιδεία, από τα άχρηστα βιβλία. Όλα αυτά υπονομεύονται και ποιος ευθύνεται γι` αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολύ γενικές οι αναφορές σας. Δεν ξέρω τι εννοείτε όταν λέτε «χιλιάδες κενές αίθουσες». Εννοείτε ότι υπάρχουν αίθουσες και δεν υπάρχουν μαθητές να τις γεμίσουν;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εννοώ ότι δεν έχουν διοριστεί καθηγητές ακόμα. Υπάρχουν ακόμα 2.000 κενά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν κενά, αλλά το έχουμε ξανασυζητήσει το θέμα. Όταν το ξανασυζητήσαμε και σας είπα ποια είναι η πραγματικότητα, πριν από περίπου δύο χρόνια, νομίζω ότι μάλλον το ξεχάσατε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ποιος επί της ουσίας υπονομεύει το δικαίωμα στη μόρφωση; Αυτός που διεκδικεί μια καλύτερη μόρφωση ή αυτός που κάνει ό,τι μπορεί για να μην παρέχεται αυτή η γνώση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, είναι απολύτως δημοκρατικό δικαίωμα καθενός να διεκδικεί καλύτερη μόρφωση. Έχετε την εντύπωση ότι η κυβέρνηση δεν θέλει καλύτερη μόρφωση; Φυσικά και θέλει να δώσει η Πολιτεία την καλύτερη μόρφωση στους πολίτες. Το θέλει. Το επιθυμεί. Για να κάνω και μια υπέρβαση, δεν θεωρώ ότι είχαμε κάποια κυβέρνηση, η οποία δεν θα ήθελε να δώσει καλύτερη μόρφωση στους πολίτες. Από την άλλη πλευρά, δεν θεωρώ ότι ένας πολίτης, δύο, πέντε, δέκα, είκοσι, εκατό ή χίλιοι έχουν δικαίωμα να βάζουν λουκέτο στις σχολικές αίθουσες και να μην επιτρέπουν, να εισέρχονται στην αίθουσα σε όσους θέλουν να μπουν να κάνουν το μάθημά τους. Δεν το βρίσκω καθόλου δημοκρατικό.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Φαντάζομαι ότι οι γονείς και οι μαθητές που θέλουν τα παιδιά τους να πάνε να κάνουν μάθημα δεν το βρίσκουν καθόλου δημοκρατικό και, όπως είπατε, υπάρχει ένα δικαίωμα στη μάθηση που δεν μπορεί κανείς να το στερήσει από όσους θέλουν να μάθουν. Αλλά, βλέπουμε ότι υπάρχουν παιδιά που θέλουν να πάνε στο σχολείο και δεν μπορούν. Ποιος, λοιπόν, θα τους διασφαλίσει ότι αυτό το δικαίωμά τους μπορούν να το ασκήσουν; Γιατί, από ό,τι αποδεικνύεται, με κοινωνικούς αυτοματισμούς δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα την περασμένη εβδομάδα και έδωσα μια πρώτη απάντηση. Προς το παρόν, θα μείνω σε αυτό.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, κατά την άποψή σας και την άποψη της κυβέρνησης, το δικαίωμα στη μάθηση αναιρεί τη δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας; Γιατί οι αποφάσεις λαμβάνονται με την πλειοψηφία και δεσμεύουν το σύνολο. Πάντοτε έτσι λειτουργούσαν και οι ιδιωτικοί σύλλογοι και οι μαθητικοί σύλλογοι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζω ότι έχουμε περίπου 14.000 σχολεία στην Ελλάδα. Γνωρίζω ότι υπάρχουν κάποιες εκατοντάδες σχολεία που έχουν κλείσει. Από τα όσα μπορώ να γνωρίζω  εκτός και εάν συμβαίνει κάτι τελείως διαφορετικό και δεν το έχω μάθει εγώ σε αυτό τον τόπο και το έχετε μάθει εσείς καλύτερα και δεν εννοώ εσάς προσωπικά μόνο- η πλειοψηφία των μαθητών θέλει να μπει στην τάξη και να κάνει μάθημα. Υπάρχουν μειοψηφίες οι οποίες με τρόπο που απάδει των δημοκρατικών ειωθότων, εισέρχονται την προηγούμενη το απόγευμα στο σχολείο αφού έχουν σπάσει τα λουκέτα, βάζουν μια καινούργια αλυσίδα με ένα δικό τους λουκέτο και την επομένη το πρωί δεν επιτρέπουν στους μαθητές να μπουν. Αυτό...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχετε στοιχεία γι` αυτό; Σας ρώτησα εάν έχετε στοιχεία γι` αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι εντελώς αντιδημοκρατικό. Το να μην επιτρέπεις σε κάποιον να μπει είναι εντελώς αντιδημοκρατικό.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σε αυτό συμφωνούν όλοι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στοιχεία δεν έχει μόνο όποιος εθελοτυφλεί. Υπάρχουν, δηλαδή, καταγγελίες που ακούγονται καθημερινώς. Εσείς οι ίδιοι, οι δημοσιογράφοι στα ΜΜΕ, μεταφέρετε καταγγελίες πολιτών, γονέων, μαθητών που θέλουν να μπουν να κάνουν μάθημα και κάποιοι δεν τους το επιτρέπουν. Εν πάση περιπτώσει, η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι οι πολίτες που θέλουν να κάνουν μάθημα μπορούν να κάνουν μάθημα -και πρέπει να κάνουν μάθημα- και κανείς δεν δικαιούται να τους σταματήσει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Άρα, δεν ισχύει η αρχή της πλειοψηφίας. Γιατί το πρώτο που (δεν ακούγεται) είναι διαφορετικής τάξης και σε αυτό συμφωνούν όλοι...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η άσκηση της Δημοκρατίας είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση...

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Φυσικά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ... και δεν είναι καθόλου αποσπασματική. Αυτή την άσκηση την εκτιμά κάποιος στο σύνολό της. Βλέπει, δηλαδή, μια σειρά από παράγοντες. Δεν ξέρω πού αναφέρεστε και προσπαθείτε να βγάλετε ένα αποσπασματικό συμπέρασμα, διότι ουδείς εξ ημών είπε ότι δεν θα πρέπει να τηρηθεί η αρχή της πλειοψηφίας. Προχώρησα ένα βήμα παραπέρα, εάν αναφέρεστε σε αυτό που είπα προηγουμένως, λέγοντας ότι κατά την προσωπική μου γνώμη, ακόμη και αν ένας μαθητής θέλει να μπει στην αίθουσα να κάνει μάθημα, οφείλουν οι υπόλοιποι που διαφωνούν να τον αφήσουν να κάνει μάθημα και η Πολιτεία να είναι παρούσα να τον διδάξει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εάν έχει ληφθεί απόφαση από την πλειοψηφία για κάποιου είδους κινητοποίηση; Πάντοτε έτσι λειτουργούσαν, μέχρι τώρα τουλάχιστον, τα πράγματα, εκτός και αν αποφασίσουμε να το αλλάξουμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά που λέτε δεν υπάρχουν σε κανένα νόμο. Αυτά που σας λέω εγώ, όμως, υπάρχουν σε νόμους.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: ... υπάρχουν και τα έθιμα...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Πολιτεία κινείται με βάση τους νόμους. Κινείται και με βάση τις ιδέες, τις επαναστατικές ιδέες, τις ωραίες προτάσεις κ.τ.λ., οι οποίες κάποια στιγμή μπορεί να γίνουν και αυτές νόμος. Αλλά...

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ε, τώρα η εξουσία τι σχέση έχει με επαναστατικές ιδέες, κ. Εκπρόσωπε; Μην τα μπερδεύουμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλη ερώτηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Υπάρχει στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Παπαρήγα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ανακοίνωσα στην αρχή.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Γνωρίζουμε το αντικείμενο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Η κ. Παπαρήγα ζήτησε το ραντεβού.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Έτσι γενικά; Θέλω να πω ότι δεν είναι συγκεκριμένη ατζέντα, δεν ζήτησε για το Σκοπιανό, φερ` ειπείν ή για τις καταλήψεις στα σχολεία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω κάτι περισσότερο. Θα ενημερωθώ και θα σας πω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η προηγούμενή σας αναφορά ότι οι πολίτες που θέλουν να κάνουν μάθημα, θα κάνουν μάθημα και κανείς δεν μπορεί να τους εμποδίσει, δεν είναι ανοικτή ενθάρρυνση σε ένα είδος κοινωνικού αυτοματισμού, σε αυτή τη φασιστική θεωρία, δηλαδή που υποκινεί τα άλλα κοινωνικά στρώματα να εξεγερθούν κατά όποιων διεκδικούν τα δικαιώματά τους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον, εάν δεν παρανόησα αυτό που είπατε, μάλλον μου απευθύνετε μια έμμεση κατηγορία. Δεύτερον, δεν είπα «θα κάνουν μάθημα», έτσι όπως το είπατε εσείς. Παρακαλώ να δείτε την ενημέρωση όπως ακριβώς το διατύπωσα. Υπάρχουν μαγνητόφωνα και κάμερες που καταγράφουν αυτά που λέω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να το επαναλάβετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Δεν χρειάζεται να διευκρινίσω. Εάν εσείς δεν προσέχετε, δεν χρειάζεται να διευκρινίσω εγώ κάτι περισσότερο. Ήμουν σαφής σε αυτό που είπα. Ημουν σαφής και θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ να μη διαστρεβλώνετε αυτό που είπα. Τρίτον, λοιπόν -και επαναλαμβάνω το πρώτο, εάν ορθώς κατανόησα και παρακαλώ πείτε μου γιατί αν το κατανόησα ορθώς θα είναι διαφορετική η απάντησή μου- αυτό το περί φασισμού που είπατε, σε ποιον απευθύνεται;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στη θεωρία περί κοινωνικού αυτοματισμού και από τη δική σας αναφορά μπορεί να εκληφθεί ως ενθάρρυνση για εφαρμογή μιας τέτοιας θεωρίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καθένας έχει την προσωπική του ιστορία και καθένας έχει και την πολιτική του ιστορία. Λυπάμαι ειλικρινά για την κατηγορία που μου απευθύνετε. Σας την επιστρέφω ες ολόκληρον.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 6 November 2007 - 11:47:15 UTC