Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-11-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 106723675

Έκδοση 1

BRF191107

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

" Αύριο στις 11.00, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέματα Υπουργείου Εσωτερικών. Στις 17.15 θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα την κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2008, ο οποίος αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή.

" Σχετικά με τις έντονες βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα ακόλουθα:

Στην Κομοτηνή, το Σάββατο έγινε έκτακτη σύσκεψη, παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, του Περιφερειάρχη και των τοπικών αρχών και φορέων, για το συντονισμό και την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ενώ ο νομός Ροδόπης κηρύχθηκε αμέσως σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από τους Περιφερειάρχες Πελοποννήσου και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης να κάνουν, σε συνεργασία με τους νομάρχες και την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, μέχρι σήμερα το βράδυ, μια πρώτη εκτίμηση των αναγκών των πληγέντων από τις πλημμύρες σε δήμους, ώστε το Υπουργείο Εσωτερικών να προβεί σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των πρώτων βασικών τους αναγκών.

Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκα ότι: Στις 17 Νοεμβρίου, για την εκκένωση των χωριών Ήφαιστος και Μελέτη στο νομό Ροδόπης, λόγω των πλημμυρών, διατέθηκαν από το 4ο Σώμα Στρατού 16 οχήματα, με 32 άτομα προσωπικό, καθώς και ένα όχημα περισυλλογής και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο, σε κλειστό γυμναστήριο της περιοχής, 350 άτομα. Διετέθησαν αντίστοιχες μερίδες φαγητού και κουβέρτες στο χωριό Αμβρόσιος. Στις 18/11 στο νομό Ροδόπης διετέθησαν, εκτός από όχημα περισυλλογής και φορτωτής, ανατρεπόμενα οχήματα κλπ, έτσι ώστε να γίνουν οι επιτόπου αντιπλημμυρικές εργασίες και ένας προωθητής γαιών για την αντίστοιχη δουλειά.

Σε ετοιμότητα συνεχίζουν να βρίσκονται και να δουλεύουν τα πέντε Πολυδύναμα Συγκροτήματα Αρωγής, τέσσερα στην Πελοπόννησο και ένα στην Εύβοια. Τα κλιμάκια αυτά βρίσκονται στις συγκεκριμένες περιοχές, είναι από την εποχή των πυρκαγιών, έχοντας τώρα μεταθέσει τις εργασίες τους σε εργασίες αντιπλημμυρικών έργων. Τα συγκροτήματα αυτά δουλεύουν για αποκατάσταση των δασών, καθαρισμό ρεμάτων, ποταμών, κατασκευή κορμοδεμάτων και κορμοπλεγμάτων, στοίβαξη κορμοξυλείας, εκτροπές ρεμάτων, στήριξη πρανών, διαμόρφωση κοίτης χειμάρρων, εκκαθάριση καναλιών απορροής υδάτων, διευθέτηση αναχωμάτων, εμβάθυνση χειμάρρων κλπ.

Τέλος, δύο ελικόπτερα super puma, ένα για τη Ροδόπη και ένα για την Πελοπόννησο, παραμένουν σε ετοιμότητα καθ` όλη τη διάρκεια των δυσμενών καιρικών φαινομένων, όπως και το Πολυδύναμο Συγκρότημα Αρωγής της Πολεμικής Αεροπορίας, του οποίου η διάθεση συνεχίζεται στις πληγείσες περιοχές του νομού Ηλείας, στο πλαίσιο του σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ». Υπήρχε σκοπιμότητα διάθεσης ενός οχήματος και 10 ατόμων στην περιοχή της Ροδόπης.

Από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Το Σάββατο, με εντολή του ΕΚΕΠΥ, στην Κομοτηνή, τέθηκε σε πλήρη ετοιμότητα, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, το Κέντρο εκεί. Διέθεσε για την περίθαλψη των πλημμυροπαθών 24 νοσηλευτικές κλίνες στα κρίσιμα τμήματα. Φιλοξενήθηκαν για στέγαση και σίτιση πέντε πολίτες, από τους οποίους παραμένουν στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής τρεις πολίτες.

Στο νομό Αρκαδίας, λόγω της παρατεταμένης διακοπής ρεύματος, στο χωριό Τουρκολέικα απεστάλησαν 4 φιάλες οξυγόνου από το Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης και μια φιάλη οξυγόνου από το Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης για ασθενείς του χωριού που ελάμβαναν οξυγόνο. Επίσης, ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης, με ιατρικό προσωπικό, εστάλη στο χωριό Τουρκολέικα για έλεγχο των ασθενών.

Αυτά σε ό,τι αφορά το θέμα των τοπικών καιρικών φαινομένων που υπήρξαν εξίσου σφοδρά με εκείνα του καλοκαιριού. Για παράδειγμα, σε ορισμένες περιοχές της χώρας, η βροχή -όπως ενημερώνουν οι ειδικοί επιστήμονες και ειδικά η Μετεωρολογική Υπηρεσία- έφθασε σε ύψη που δεν φθάνει ούτε σε δυόμισι μήνες. Στη Ροδόπη, για παράδειγμα, πέρυσι όλο το Νοέμβριο ήταν στα 70-75 χιλιοστά και φέτος, μόνο για μια ημέρα, έφθασε τα 170 χιλιοστά. Ο κρατικός μηχανισμός της περιοχής είναι σε ετοιμότητα. Αφού γίνει και η όποια καταγραφή ζημιών, αμέσως το Υπουργείο Εσωτερικών θα σπεύσει, όπως σας είπα εισαγωγικά, να στείλει τα χρήματα που χρειάζονται για την αποκατάσταση και αυτών των ζημιών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Δύο ερωτήσεις θα ήθελα. Η πρώτη αφορά στο θέμα των βροχοπτώσεων. Εκτός από τις δυσμενείς επιπτώσεις υπάρχει και ένα θέμα με τη λειψυδρία απ` ότι ξέρουμε και ξέρουμε ότι φέτος τα προβλήματα είναι ακόμη πιο μεγάλα σε σχέση με πέρυσι. Δηλαδή, τα αποθέματα είναι ίσως και τα μισά, αν έχω σωστή πληροφόρηση. Υπάρχει κάποια μέριμνα για να συγκεντρωθούν σε αποταμιευτήρες νερά φέτος ώστε να μην έχουν πρόβλημα το καλοκαίρι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πρέπει να ενημερωθώ από τα αρμόδια υπουργεία και αύριο θα σας δώσω την απάντηση με λεπτομέρειες.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Για την αυριανή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ήθελα να ρωτήσω αν θα είναι ο εκλογικός νόμος, απ` ότι λένε οι πληροφορίες και αν έχει καταλήξει το Υπουργείο Εσωτερικών στο τελικό σχέδιο, αν αυτό το τελικό σχέδιο προβλέπει πριμοδότηση και της συνεργασίας κομμάτων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντηση είναι θετική. Θα είναι ο εκλογικός νόμος στην ατζέντα της αυριανής Κυβερνητικής Επιτροπής. Όμως για οποιαδήποτε άλλα ερωτήματά σας, θα πρέπει να κάνετε υπομονή ως αύριο, μετά τη συνεδρίαση, να σας δώσω απαντήσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πάλι τα σφοδρά και ακραία καιρικά φαινόμενα ευθύνονται για τις καταστροφές που έγιναν χθες από τις πλημμύρες. Μετά το «στρατηγό άνεμο», έχουμε το «θεό της βροχής» που φταίει; Η κυβέρνηση δεν έχει πολιτικές ευθύνες για το γεγονός ότι διαχρονικά δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα; Και ποιο είναι το ποσοστό, για παράδειγμα, το ποσό που υπάρχει στον Προϋπολογισμό γι` αυτά τα έργα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέτετε μια σειρά από ερωτήματα. Με την κρίση σας θα διαφωνήσω. Στα ερωτήματά σας θεωρώ ότι έχω δώσει ήδη απάντηση, πλην του τελευταίου: όπου θα σας θυμίσω όμως, ότι είναι χρήματα που μπαίνουν στους προϋπολογισμούς των περιφερειών και εν συνεχεία πηγαίνουν στους νομάρχες και τους δημάρχους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν είναι αυξανόμενα, ή διαρκώς μειώνονται διαχρονικά αυτά τα έργα, τα κονδύλια για τα αντιπλημμυρικά έργα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω, ίσως, το βάθος της ενημέρωσης η οποία απαιτείται για να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Όμως, θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω αύριο.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχει γίνει ο Πρωθυπουργός αποδέκτης παραπόνων από υπουργούς που διεκδικούν χρήματα από τον κ. Αλογοσκούφη και δεν καταφέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα; Έχει πέσει στην αντίληψή σας δηλαδή μια δυσφορία από συναδέλφους του κ. Αλογοσκούφη προς το πρόσωπό του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα παράπονο προς τον Πρωθυπουργό. Ο Προϋπολογισμός του 2008 είναι ένας προϋπολογισμός, ο οποίος καταρτίστηκε σε συνεργασία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με όλα τα υπουργεία. Η κατάθεσή του γίνεται αύριο, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα όπως αυτό που με ρωτάτε.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πώς εξηγεί η κυβέρνηση την παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Ενέργειας, χθες, στα εγκαίνια του Αγωγού Φυσικού Αερίου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε «πώς εξηγεί»;

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είχε κληθεί από την ελληνική πλευρά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρχε πρόσκληση και η έλευσή του είναι ευπρόσδεκτη.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα ένα σχόλιο για την απόφαση, την πρωτοβουλία του ΑΝΤΕΝΝΑ να δείξει, να δημοσιοποιήσει τη φωτογραφία του βιαστή του 9χρονου κοριτσιού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι σε τέτοια ειδεχθή εγκλήματα δεν μπορεί να ισχύουν κανόνες περί προσωπικού απορρήτου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το «ευπρόσδεκτο» της παρουσίασης του Αμερικανού Υπουργού Ενέργειας στα χθεσινά εγκαίνια εξηγείται από τη θέση που εξέφρασε ο πρεσβευτής μας στην Ουάσιγκτον κ. Μαλλιάς, ότι υπάρχει ταύτιση των ελληνικών και αμερικανικών συμφερόντων στα Βαλκάνια και στη μεταφορά αγωγών ενέργειας από την Κασπία σε ευρωπαϊκές αγορές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρχε πρόσκληση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Υπάρχει πλήρης ταύτιση δηλαδή, των αμερικανικών και των ελληνικών συμφερόντων και όσον αφορά τα Βαλκάνια και όσον αφορά τη μεταφορά πηγών ενέργειας από την Κασπία προς τις ευρωπαϊκές αγορές όπως είπε ο κ. Μαλλιάς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η χώρα στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις συνεργάζεται επ ωφελεία της όπου εκείνη κρίνει και με όποιον κρίνει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αν και σπεύσατε να μας συστήσετε να έχουμε υπομονή για τον εκλογικό νόμο, μάλλον κάποιοι άλλοι δεν έχουν την ανάλογη υπομονή όπως έχουμε οι δημοσιογράφοι. Για παράδειγμα ο κ. Τατούλης ο οποίος σήμερα με άρθρο του στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» επιμένει στην ανάγκη το νέο εκλογικό σύστημα να μην είναι διαχειριστικό και να είναι προς την κατεύθυνση της απλής αναλογικής. Επιπροσθέτως, να σημειώσω ότι σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα, το 58% των πολιτών τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Άρα λοιπόν να περιμένουμε ο εκλογικός νόμος να κατευθύνεται προς μια, ας το πούμε, αναλογικότερη κατεύθυνση από ό,τι ο σημερινός και να πριμοδοτεί κυβερνήσεις συνεργασίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς πάντως θα δείξετε χαρακτήρα και δεν θα επιμείνετε μέχρι τέλους να πάρετε απάντηση. Έτσι δεν είναι; Δεν έχω να σας πω τίποτα περισσότερο. Νομίζω ότι αυτά τα οποία έχουν ειπωθεί από τον Πρωθυπουργό στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων είναι αρκετά προς το παρόν.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Στην προκειμένη περίπτωση όμως υπάρχει και ένας Τατούλης. Δηλαδή, θέλω να πω ότι πάρα τα όσα έχει πει ο Πρωθυπουργός, υπάρχει ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ο οποίος διατυπώνει ευθέως διαφορετικές απόψεις, επανειλημμένως. Αυτό δε συνιστά ένα σοβαρό πρόβλημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Για το τεχνικό μέρος του πράγματος. Θα υπάρξει κάποιος διάλογος; Αυτό που θα καταθέσει αύριο ο κ. Παυλόπουλος στην Κυβερνητική Επιτροπή θα γίνει αντικείμενο διαλόγου μεταξύ των κομμάτων ή θα πάρει κανονικά το δρόμο της ψήφισης στη Βουλή, σαν ένα νομοσχέδιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πάρει το δρόμο του για την ψήφιση στη Βουλή. Ο διάλογος γίνεται εντός της Επιτροπής και της Ολομέλειας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου η κυβέρνηση συζητάει το ενδεχόμενο να πάει σε μια υιοθέτηση μιας παραλλαγής του γερμανικού μοντέλου με ορίζοντα το 2015 όπως λέει η κ. Μπακογιάννη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο. Αύριο όλα τα υπόλοιπα για τον εκλογικό νόμο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μια διευκρίνιση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας ικανοποίησε η προηγούμενη διευκρίνιση;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Η διευκρίνιση προς εμένα ναι. Αλλά έγινε μια ερώτηση για το αν συνιστά πρόβλημα το γεγονός ότι ο κ. Τατούλης «υποτροπιάζει», στο θέμα του αναλογικότερου εκλογικού συστήματος και είπατε κανένα σχόλιο. Δηλαδή, να θεωρήσουμε ότι δημιουργεί πρόβλημα; Αυτό δεν κατάλαβα. Σας ρώτησα αν δημιουργεί πρόβλημα και είπατε κανένα σχόλιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Η απάντηση «κανένα σχόλιο», δηλώνει το αυτονόητο. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για το θέμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 19 November 2007 - 13:53:40 UTC