Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-11-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 107102286

Έκδοση 1

BRIEFING 211107

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, αύριο το πρωί, θα μεταβεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Πολεμικού Ναυτικού, στον Πόρο. Σας θυμίζω κάτι το οποίο ανακοινώσαμε -στη διάρκεια των πρόσφατων πυρκαγιών του Αυγούστου- ότι αποφασίστηκε σε μια από τις Κυβερνητικές Επιτροπές που συνεδρίασαν τότε: Στο πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης των νεοσυλλέκτων να περιληφθεί και ειδική εκπαίδευση για ζητήματα περιβάλλοντος, δασοπροστασίας και πυρασφάλειας. Δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να μετατρέψει τους φαντάρους σε πυροσβέστες. Aλλά, είναι πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης στο στρατό, όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έτσι ώστε οι στρατιώτες, ως πολίτες στη συνέχεια -αλλά και στη διάρκεια της θητείας τους- να γνωρίζουν και να μπορούν να βοηθήσουν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, σε δευτερεύουσας σημασίας δουλειές, όχι όμως και υπολειπόμενες σε αξία για την υπόθεση του δάσους και του περιβάλλοντος. Έτσι, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί μια από τις πρώτες μονάδες που εφαρμόζουν το πρόγραμμα αυτό στη βασική τους εκπαίδευση. Εκτός των άλλων, όπως θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε και όσοι μεταβείτε αύριο εκεί, εκτός δηλαδή από πυρασφάλεια, δασοπροστασία και ζητήματα περιβάλλοντος, γίνεται εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων σε ζητήματα υγιεινής, σε ζητήματα ασφάλειας και σε ζητήματα χρήσης Internet. Είναι μια ακόμη προσπάθεια, έτσι ώστε να μην ισχύει αυτό το οποίο, δυστυχώς, για πολλά χρόνια υπάρχει ως αντίληψη σε πολλούς, δηλαδή ότι όταν πηγαίνουν στο στρατό είναι χαμένος χρόνος. Δεν είναι καθόλου χαμένος χρόνος όταν παρακολουθεί τέτοια εκπαιδευτικά σεμινάρια, που σε άλλες περιπτώσεις, ως πολίτης θα μπορούσε να παρακολουθήσει πηγαίνοντας σε αντίστοιχες σχολές και πληρώνοντας το τίμημα που υπάρχει γι` αυτά.

" Χθες, ρωτήθηκα για ένα θάνατο στα Κατεχόμενα. Θα ήθελα να πω ότι, στη φάση αυτή, το θέμα έχει ιδιωτικό χαρακτήρα. Η οικογένεια του θανόντος ενημερώνει την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία εξετάζει και ερευνά τα πραγματικά περιστατικά. Η ελληνική Πρεσβεία στη Λευκωσία είναι σε επαφή με τις κυπριακές Αρχές και ενημερώνεται για την εξέλιξη της υπόθεσης.

" Θα σημειώσω, κλείνοντας τα εισαγωγικά μου σχόλια, ότι το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ανταποκρινόμενο στην απαίτηση των πολιτών για αποδοτικότερη, αποτελεσματικότερη και διαφανή διαχείριση των πόρων του Δημοσίου, προχώρησε στο σχεδιασμό και την έναρξη υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της δημοσιονομικής διαχείρισης, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών. Στις μεταρρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνεται και η αλλαγή του τρόπου κατάρτισης, εκτέλεσης, παρακολούθησης και αξιολόγησης του Κρατικού Προϋπολογισμού, μέσω της υιοθέτησης μορφής προϋπολογισμού προγραμμάτων, αντί του γνωστού έως σήμερα, προϋπολογισμού κονδυλίων. Με τη νέα αυτή μορφή προϋπολογισμών, καθίσταται ευκολότερη η καταγραφή και ο έλεγχος της αποδοτικότητας των δημοσίων δαπανών, ελέγχεται η αποτελεσματικότητα των διαφόρων δράσεων και το κόστος κάθε προγράμματος, παρέχεται η δυνατότητα πολυετούς προγραμματισμού και ενισχύεται η διαφάνεια στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών. Ο προϋπολογισμός κονδυλίων, όπως καταρτίζεται σήμερα και όπως είχε την ευκαιρία να πει και ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, χθες, στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες, σημαντικότερες από τις οποίες είναι το ότι δεν υπάρχει σαφής απεικόνιση των πολιτικών και των δράσεων που χρηματοδοτούνται, καθώς επίσης και των φορέων που τις υλοποιούν. Σε αρκετές κρατικές πολιτικές μπορεί να εμπλέκονται περισσότεροι του ενός φορείς. Η συναρμοδιότητα πολλών φορέων, ο ελλιπής συντονισμός προκαλεί επικαλύψεις, σπατάλη πόρων και μειωμένη αποτελεσματικότητα. Επίσης, μια άλλη αδυναμία είναι ότι δε γίνεται επαρκής αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που παράγονται από τις δημόσιες πολιτικές. Οι αξιολογήσεις γίνονται αποσπασματικά, όχι συστηματικά και το κυριότερο, δεν συνδέονται άμεσα με τους υλικούς και ανθρώπινους πόρους που διατίθενται. Αντιθέτως, ο προϋπολογισμός προγραμμάτων δεν αποτελεί μόνο διαφορετική αποτύπωση και παρουσίαση του Κρατικού Προϋπολογισμού, αλλά συνεπάγεται συνολική διαφοροποίηση της άσκησης δημοσιονομικής διαχείρισης και κατ` επέκταση της λειτουργίας του δημοσίου τομέα. Για την επιτυχημένη εισαγωγή του, κύρια προϋπόθεση αποτελεί, βεβαίως, η συναίνεση και η ισχυρή βούληση όλων, για τη μετάβαση στο νέο σύστημα, βούληση τόσο της νομοθετικής, όσο και της εκτελεστικής εξουσίας.

Ο προϋπολογισμός προγραμμάτων αποτελεί ένα σύστημα διαχείρισης προϋπολογισμού που έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Η κατηγοριοποίηση των δημοσίων δαπανών γίνεται με κριτήριο τις πολιτικές και τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται, καθώς επίσης και τις επιμέρους δράσεις που υπηρετούν τους στόχους των εν λόγω πολιτικών. Η διεθνής άποψη συμπυκνώνει τις λειτουργίες ενός κράτους στις εξής κατηγορίες: Άμυνα, Εξωτερικές Υποθέσεις, Θησαυροφυλάκιο, Δικαιοσύνη, Δράσεις για τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον. Διεθνείς οργανισμοί έχουν επεξεργαστεί μοντέλα-πρότυπα στο πλαίσιο αυτής της κατηγοριοποίησης. Τέτοιο μοντέλο αποτελεί η ταξινόμηση των λειτουργιών του κράτους που έχει υιοθετηθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Οι διάφορες χώρες επιλέγουν κατηγοριοποιήσεις με βάση τα παραπάνω, λαμβάνοντας, όμως, υπόψη και τις ιδιαιτερότητές τους. Η κατηγοριοποίηση ενός προϋπολογισμού προγραμμάτων συνήθως περιλαμβάνει τρία ή τέσσερα επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο αποτυπώνονται οι βασικοί τομείς πολιτικής ενός κράτους (περιβάλλον, δικαιοσύνη και άλλα) που συναντώνται και με τους όρους «αποστολές» ή «λειτουργίες». Στο δεύτερο και τρίτο επίπεδο  όπου υφίσταται τρίτο επίπεδο- καταγράφονται τα προγράμματα και τα υποπρογράμματα που εξυπηρετούν τον κάθε τομέα. Κάθε πρόγραμμα ή υποπρόγραμμα αναλύεται σε δράσεις που αποτελούν και το τελευταίο επίπεδο εξειδίκευσης της υλοποίησης κάθε προγράμματος. Σε κάθε πρόγραμμα καταγράφονται όλοι οι πόροι που διατίθενται για την επίτευξη των στόχων. Επαναλαμβάνω, πόροι υλικοί και ανθρώπινοι. Σε όλα τα επίπεδα, λειτουργίες, προγράμματα, δράσεις, τίθενται γενικοί και ειδικοί στόχοι και όπου είναι εφικτό, μετρήσιμοι δείκτες, για να είναι δυνατή η αντικειμενική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που παράγονται από τις κρατικές δράσεις. Οι πόροι, οι εισροές δηλαδή και τα αποτελέσματα, οι εκροές, κάθε δράσης συσχετίζονται.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Οικονομίας συνέταξε και παρουσίασε χθες ειδική έκδοση «Προϋπολογισμός προγραμμάτων 2008», η οποία συνοδεύει τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2008. Στόχος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών είναι η ειδική αυτή έκδοση να αποτελέσει εντός του επομένου έτους τη βάση ενημέρωσης για τις αλλαγές που θα φέρει ο νέος τρόπος κατάρτισης, εκτέλεσης, παρακολούθησης και αξιολόγησης του προϋπολογισμού, λήψης αποφάσεων για διορθώσεις στο υφιστάμενο σύστημα κατάρτισης και παρακολούθησης τόσο του τακτικού προϋπολογισμού, όσο και του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων, καθώς επίσης και στον τρόπο διαχείρισης των Ειδικών Λογαριασμών, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα, κατά το στάδιο μετάβασης στο νέο σύστημα. Γιατί, στο νέο σύστημα δεν μπορεί να μεταβεί κανείς από τη μια χρονιά στην άλλη. Θα χρειαστούν κάποια χρόνια να μπορέσουμε να το ακολουθήσουμε πλήρως. Και βεβαίως, διάλογος με τα υπουργεία και τους λοιπούς φορείς για τη βελτίωση και περαιτέρω ανάλυση του Εθνικού Σχεδίου Προγραμμάτων που παρουσιάζεται.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός προγραμμάτων που παρουσιάζεται, είναι η πρώτη αποτύπωση. Βεβαίως, θα υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία, σε συνεργασία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς. Ορισμένα προγράμματα ή και λειτουργίες που αποτυπώνονται στο Εθνικό Σχέδιο Προγραμμάτων, είναι προφανές ότι στην πλήρη ανάπτυξη του νέου συστήματος, θα διαφοροποιηθούν σημαντικά. Είναι μια σημαντική αλλαγή, η οποία, όπως είπα, μας οδηγεί από τους προϋπολογισμούς κονδυλίων στους προϋπολογισμούς προγραμμάτων, οργανώνει δηλαδή καλύτερα την κρατική δομή, τη χώρα, στο επίπεδο της οικονομίας και της διαχείρισης των Δημοσίων Οικονομικών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Μας κάνατε λόγο για αξιολόγηση προγραμμάτων. Εγώ θα ήθελα να μάθω από σας, τουλάχιστον όσα μπορείτε να μου πείτε, γιατί απ` ό,τι καταλαβαίνω αυτό είναι σε αρχικό στάδιο, τι σημαίνει αυτό, όσον αφορά την αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού, δηλαδή, τι αλλαγές θα προκαλέσει στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί τους πολίτες στο δημόσιο τομέα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα το οποίο έγινε. Εάν κάποιος διαβάσει το συνοδευτικό έντυπο, δηλαδή τον προϋπολογισμό προγραμμάτων, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει ιδιαίτερη ανάλυση σε θέματα Υπουργείου Πολιτισμού -έγινε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στα θέματα του Υπουργείου Πολιτισμού- και από κει μπορεί να βγάλει συμπεράσματα. Αν πηγαίνει το μυαλό σας σε προσλήψεις ή απολύσεις  απολύσεις δεν γίνονται ούτως ή άλλως, όπως γνωρίζετε, στο Δημόσιο- δεν έχει να κάνει με αυτό. Έχει να κάνει με την καλύτερη δυνατή διαχείριση των πόρων, είτε είναι οικονομικοί είτε ανθρώπινου δυναμικού. Αντιλαμβάνεται κάποιος πως όταν σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα, αναλυθεί το πρόγραμμα και ανατεθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα, μπορεί να το παρακολουθήσει καλύτερα στην πορεία της εκτέλεσής του. Και μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα. Οδηγούμαστε, λοιπόν, σε άλλου τύπου διαχείριση, η οποία ήδη ισχύει σε ορισμένες χώρες. Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που αρχίζουν να το εφαρμόζουν. Και είναι σημαντικό ότι φέτος συνοδεύεται ο Προϋπολογισμός από τον προϋπολογισμό προγραμμάτων. Αξίζει να ρίξει κάποιος μια ματιά, διότι θα διαπιστώσει ότι δεν χρειάζεται, ειδικά γι` αυτό το τεύχος, να έχει απολύτως εξειδικευμένες γνώσεις, όπως χρειάζεται για το άλλο τεύχος του Προϋπολογισμού να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί από εδώ και πέρα -ή θα προσπαθήσουμε στα επόμενα λίγα χρόνια να λειτουργεί από εδώ και πέρα- ο νέος Προϋπολογισμός του κράτους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: «Προχωρούμε για το Ασφαλιστικό στη βάση των θέσεων που αναπτύξαμε τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά» είπε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός και ήθελα να ρωτήσω μήπως έχει ξεχάσει κάτι από όσα έλεγε προεκλογικά; Για του λόγου το αληθές θα αναφέρω τι έλεγε στην ομιλία του στην κεντρική επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας στις 23 Αυγούστου: « Η χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού συστήματος και η εξεύρεση πρόσθετων πόρων εξασφαλίζονται με τη σταθερή ανοδική πορεία της οικονομίας που ήδη έχουμε πετύχει και όχι με πρόσθετους πόρους και εισφορές. Διασφαλίζουμε ταυτόχρονα ουσιαστική δημοσιονομική εξυγίανση και επομένως μείωση των δαπανών του σπάταλου και αναποτελεσματικού κράτους. Έτσι, σε μόνιμη βάση εξευρίσκονται πρόσθετη και επαρκείς πόροι για την κοινωνική ασφάλιση χωρίς αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων». Αυτά τα τρία «δεν» που είχε πει προεκλογικά ο Πρωθυπουργός, μπορείτε να τα επαναλάβετε σήμερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά ισχύουν ακέραια και σήμερα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τι σχέση έχουν με τις εξαγγελίες που προχωράει η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε και απάντηση ή μόνον ερώτηση;

ΚΑΚΑΛΗΣ: ( Δεν ακούγεται).

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύω ότι τα ερωτήματα έχουν απαντηθεί και την περασμένη εβδομάδα γιατί νομίζω αντίστοιχα έγιναν και τότε. Σε ότι αφορά το όρια ηλικίας, τα είπα χθες. Δεν χρειάζεται να τα επαναλάβω και σήμερα, μόλις 24 ώρες αργότερα. Σε ότι αφορά την κρατική ενίσχυση, βεβαίως και υπάρχει η κρατική ενίσχυση η οποία πρέπει να ενισχυθεί. Και νομίζω ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες είχατε την ευκαιρία όλοι σας να διαπιστώσετε ότι αυτό το οποίο δεν έγινε επί κάποια χρόνια, όχι χρεώνοντας το κατ ανάγκη στην μια ή στην άλλη κυβέρνηση, γίνεται πια με την ενίσχυση των κρατικών εισφορών. Δηλαδή, το κράτος θα τηρήσει και τηρεί στον προϋπολογισμό του 2008 τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στα Ταμεία. Απέναντι στο ΙΚΑ στο οποίο θυμάστε καλά ότι νόμος του κ. Ρέππα προέβλεπε το 1% κάθε χρόνο έως το 2008 και 1% σταθερά έως το 2032, αν δεν με απατά η μνήμη μου. Αναφέρεται λοιπόν σε αυτά ο Πρωθυπουργός και σε εκείνη την ομιλία του και σε αυτά αναφέρομαι και εγώ σήμερα. Σε ότι αφορά τα όρια ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων, νομίζω ότι έχουν απαντηθεί επαρκώς και εδώ και στη Βουλή από τον κ. Μαγγίνα.

ΚΑΚΑΛΗΣ:Με συγχωρείτε αλλά οι ενοποιήσεις των Ταμείων αυτό ακριβώς κάνουν. Και αυξάνονται τα όρια ηλικίας σε πολλές χιλιάδες εργαζομένων και εξομοιώνονται οι συντάξεις προς τα κάτω και υπάρχει και μείωση συντάξεων. Αυτό το αμφισβητείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ενοποιήσεις των Ταμείων, όπως είπα χθες, προσφέρουν μια σειρά από πλεονεκτήματα στην ορθότερη λειτουργία, στην πιο νοικοκυρεμένη λειτουργία ενός συστήματος. Αντιλαμβάνεται κάποιος ότι είναι διαφορετικό να λειτουργούν 170  175 Ταμεία - 150  155, όσα θέλετε δηλαδή είναι ανάλογα με το μικρά, μεσαία ή μεγάλα - και διαφορετικό να λειτουργούν πολύ λιγότερα Ταμεία. Δεν θίγεται η περιουσία κανενός Ταμείου, αυτό έχει ειπωθεί από τον κ. Μαγγίνα, σας το λέω και εγώ κατ επανάληψη εδώ. Το νοικοκύρεμα το οποίο επιβάλλεται να γίνει, βοηθάει τα ίδια τα Ταμεία. Και θα βοηθήσει σίγουρα και τους ασφαλισμένους. Σας είπα χθες τον απλό αριθμό των 2.000  2.500 μελών Διοικητικών Συμβουλίων που θα μειωθούν σε μάξιμουμ 150. Και μόνο αυτό, αν το δει κάποιος ως στοιχείο αλλαγής του συστήματος, προς τη θετική κατεύθυνση μπορεί να το κρίνει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εσείς εκτός από Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είσαστε και πρώην δημοσιογράφος και έχετε και τον επικοινωνιακό χειρισμό της όλης υπόθεσης. Έχετε συμβάλει σε αυτές τις ωραίες αλλαγές που γίνονται στο Ταμείο των δημοσιογράφων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ κατ αρχάς για την κρίση την οποία κάνετε για την κυβερνητική πολιτική, αναφερόμενος στις ωραίες αλλαγές.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Παρακαλώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και ειλικρινά χαίρομαι που σας αρέσει αυτή η αλλαγή γιατί θεωρώ ότι θα βοηθήσει το Ασφαλιστικό Σύστημα και θα βοηθήσει και τους ασφαλισμένους.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για το θέμα του Ασφαλιστικού. Επειδή βλέπουμε παρά τα όσα διακηρύσσει η κυβέρνηση ότι δεν θίγονται τα όρια ηλικίας στις συντάξεις και δεν μειώνονται οι συντάξεις, ωστόσο και οι συνδικαλιστές αλλά και οι πολίτες και οι εργαζόμενοι αντιδρούν. Φοβάται λοιπόν η κυβέρνηση κοινωνική αναταραχή με αφορμή τις εξαγγελίες, για απεργίες προσεχώς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το Ασφαλιστικό, όπως είπα και χθες, δεν είναι ένα εύκολο ζήτημα. Και βεβαίως θα υπάρξουν αντιδράσεις, θα υπάρξουν συζητήσεις, αντιπαραθέσεις. Εμείς θέλουμε αυτές τις συζητήσεις, τον εποικοδομητικό διάλογο, προκειμένου να κατανοήσουν όλοι, είτε είναι εμπλεκόμενοι είτε όχι, - σε βάθος χρόνου όλοι είναι εμπλεκόμενοι, γιατί με το Ασφαλιστικό Σύστημα όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε τι συμβαίνει και τι θα συμβεί στο μέλλον. Ποια είναι τα επόμενα βήματα και της κυβέρνησης, αλλά και ποια είναι τα επόμενα βήματα αν δεν γίνει τώρα κάτι στο Ασφαλιστικό.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Μήπως σας εξήγησε ο κ. Μαγγίνας, για να το εξηγήστε και εσείς σε εμάς, με ποια κριτήρια ενοποιεί ένα Ταμείο μισθωτών όπως είναι των δημοσιογράφων με κάποια Ταμεία ελευθέρων επαγγελματιών που έχουν άλλους πόρους, διαφορετική διαδικασία στις εισφορές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με κριτήριο ότι δεν μπορεί να μείνει ένα Ταμείο μόνο του. Διότι αντιλαμβάνεστε ότι θα δημιουργείτο η ψευδής και λανθασμένη εντύπωση ότι οι δημοσιογράφοι επιθυμούν να είναι ξεχωριστοί από όλους τους άλλους Έλληνες, πράγμα το οποίο νομίζω πρώτοι οι δημοσιογράφοι δεν θα ήθελαν.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Δεν υπάρχει ένα Ταμείο στους εργαζόμενους στον Τύπο υπάρχουν πάρα πολλά. Και αυτή είναι η πρόταση και των εργαζομένων στον Τύπο: Να γίνει ένα Ταμείο ενιαίο αυτών που εργάζονται στα ΜΜΕ. Υπάρχουν πάρα πολλά Ταμεία. Αν τα ψάξει ο κ. Μαγγίνας θα τα βρεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι όντως πολλά τα Ταμεία. Άλλωστε δεν θα έφθαναν σε σύνολοτα 170  175 Ταμεία, αν δεν ήταν πολλά σε διάφορους επιμέρους τομείς. Αντιλαμβάνεται κάποιος όμως, ότι όταν προσπαθεί να συγκεντρώσει, να συνενώσει Ταμεία, οφείλει να δει το σύνολο και το γενικό καλό και όχι το καλό ενός μόνο κλάδου. Αν αυτό θεωρείτε ότι είναι το καλό ενός μόνο κλάδου. Γιατί προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι καθόλου κακό για έναν κλάδο να συμμετέχει σε ένα Ταμείο, που θα έχει μέσα του άλλα Ταμεία εξίσου ισχυρών κλάδων. Επίσης επαναλαμβάνω ότι ο αριθμός των Ταμείων είναι όντως μεγάλος, είναι περίπου 8 ή 10. Κάπου εκεί. Ο αριθμός των εργαζομένων είναι πολύ μικρότερος από ότι σε άλλα Ταμεία που είναι ένα ή δύο μόνον.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Τα όσα λέει ο κ. Μαγγίνας το τελευταίο διάστημα σε εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων, αποτελούν αποφάσεις ή είναι αντικείμενο προς διάλογο, που σημαίνει ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση κάποια στιγμή να κατανοήσει και τα αιτήματα των εργαζομένων και να αλλάξει λίγο την πολιτική της σε αυτό το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν προσέρχεσαι σε διάλογο, προσέρχεσαι με τις δικές σου απόψεις, τις οποίες και καταθέτεις. Σας θυμίζω ότι ένας από τους λόγους που δεν προσήλθε στη Βουλή η ΓΣΕΕ -δε θυμάμαι αν ήταν και η ΑΔΕΔΥ- ήταν ότι επέμεναν να κατατεθούν απόψεις πριν αρχίσει ο διάλογος. Με το που άρχισε ο διάλογος, εμείς καταθέσαμε τις απόψεις. Περιμένουμε και τις απόψεις των υπολοίπων, των συμμετεχόντων στο διάλογο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Άρα, λέτε ότι οι απόψεις του κ. Μαγγίνα είναι συζητήσιμες. Δεν ξεκινάει από μια βάση δεδομένων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω ότι αυτές είναι οι απόψεις της κυβέρνησης. Μπορεί να ακούσουμε μια άποψη η οποία είναι ακόμη καλύτερη. Για παράδειγμα, διάβαζα ότι στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ προβλέπεται η δημιουργία τριών ομάδων Tαμείων: Ένα για τον ΟΓΑ, ένα για τους εργαζόμενους και ένα για τους εργοδότες. Εμείς δε λέμε τρία Ταμεία όλα και όλα. Εμείς λέμε περισσότερα Ταμεία, γιατί πιστεύουμε ότι η μετάβαση από τα 175 στα τρία, είναι ένα ισχυρό σοκ το οποίο δεν πρέπει να γίνει. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνει μια πιο ήπια μετάβαση. Και αυτή την ήπια μετάβαση διαπιστώνει κάποιος διαβάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης.

ΤΕΡΖΗΣ: Αναρωτιέμαι γιατί η κυβέρνηση δεν παρουσίασε τις συγκεκριμένες θέσεις μέσα στη Βουλή, όταν συζητήθηκαν οι συγχωνεύσεις. Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι την επόμενη εβδομάδα η Επιτροπή έχει και άλλη συνεδρίαση. Η κυβέρνηση προτίθεται να ανακοινώσει εκεί και τις υπόλοιπες από τις θέσεις της. Ωστόσο, παραλλήλως θεωρεί χρήσιμο να συζητά με συνδικαλιστικούς φορείς -όπως και έπραξε ο κ. Μαγγίνας- και όχι μόνο με το Ταμείο των Δημοσιογράφων, γιατί αλλιώς θα θεωρείτο ότι υπάρχει ειδική μεταχείριση για τους δημοσιογράφους, πράγμα το οποίο, δεν επιθυμεί ούτε η κυβέρνηση, ούτε και οι δημοσιογράφοι.

ΤΕΡΖΗΣ: Άρα, θα επανέλθει, κατανοώ, ως θέμα και στη Βουλή το ζήτημα των συγχωνεύσεων στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήδη, συζητήθηκε το θέμα των συγχωνεύσεων στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής. Έγινε αναφορά.

ΤΕΡΖΗΣ: Δε συζητήθηκε, όμως, σε αυτό το επίπεδο. Συζητήθηκε για έξι έως οκτώ ταμεία. Ήταν μια γενική αναφορά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η γενική αναφορά που έγινε, περιλαμβάνει και τα Ειδικά, τα οποία συζητήθηκαν χθες, ή προχθές, όταν έγινε η συνάντηση στην Ένωση Συντακτών.

ΤΕΡΖΗΣ: Να συνεχίσω. Για να φύγουμε από το κλαδικό, ήθελα να ρωτήσω, το εξής: Η κυβέρνηση, στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης μέχρι και τον Σεπτέμβριο, προσπάθησε, ή πέρασε κάποιες διατάξεις ευνοϊκής συνταξιοδοτικής μεταχείρισης συγκεκριμένων κατηγοριών. Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων, Διευθυντές Δημοσίων Υπηρεσιών κλπ. Υπάρχει κάποιο στοιχείο αυτοκριτικής, με βάση αυτά που συζητάμε τώρα, για το Ασφαλιστικό, σε αυτές τις τότε επιλογές της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να γίνετε συγκεκριμένος, ούτως ώστε να μπορέσω, -αν όχι τώρα, αύριο- να πάρω συγκεκριμένη θέση; Γιατί σε αυτό που μου αναφέρετε, δεν μπορώ να πω κάτι σήμερα.

ΤΕΡΖΗΣ: Δεν είμαι πρόχειρος. Επιφυλάσσομαι να σας φέρω τη διάταξη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ως γενική αναφορά, θα σας πω ότι και εγώ είμαι κατά των διακρίσεων. Και νομίζω ότι κάθε Έλληνας πολίτης είναι κατά των διακρίσεων και δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω περισσότερο γι` αυτό. Αλλά αν έχετε κάποιες ειδικές αναφορές, να μου τις πείτε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, γιατί η κυβέρνηση δε συγχωνεύει τα νοικοκυρεμένα Ταμεία, τα εύρωστα Ταμεία, να τα βάλει όλα μαζί και τα ελλειμματικά να τα βάλει ξεχωριστά και να τα συγχωνεύσει και να τα νοικοκυρέψει και αυτά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή στη Βουλή και θα συνεχίσει να γίνεται στη Βουλή. Θα ακουστούν απόψεις ένθεν κακείθεν και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Δεν έχω να σας πω κάτι άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί βάζει όμως ελλειμματικά Ταμεία, μέσα σε εύρωστα; Για να πάρουν απ` αυτούς που ήταν... ..

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπορούσε να αναρωτηθεί, λοιπόν, κάποιος πώς κάποια Ταμεία είναι ελλειμματικά και πώς κάποια άλλα είναι εύρωστα. Ποιοι είναι οι πόροι οι οποίοι πηγαίνουν σε ένα Ταμείο και ποιοι είναι οι πόροι που πηγαίνουν σε άλλο. Αν για ένα Ταμείο πληρώνει ένας μεγάλος αριθμός των Ελλήνων, βεβαίως είναι εύρωστο. Αν όμως δεν πληρώνει ένας μεγάλος αριθμός των Ελλήνων -εννοώ που δεν έχουν καμία σχέση με το Ταμείο- δεν θα είναι εύρωστο. Κατά συνέπεια, δεν είναι μια απλή συζήτηση, ούτε και εύκολη για κανέναν. Όταν λέω εύκολη, εννοώ ότι θα υπάρχουν επιχειρήματα από όλες τις πλευρές. Ακούω το δικό σας επιχείρημα, υπάρχουν και επιχειρήματα από την άλλη πλευρά. Αίφνης, αυτό που σας είπα είναι ένα σημαντικό επιχείρημα. Υπάρχουν Ταμεία, στα οποία ο πόρος προέρχεται από τη συνδρομή ενός μεγάλου μέρους των Ελλήνων -χωρίς να είναι ασφαλισμένοι σε αυτά τα Ταμεία- και Ταμεία στα οποία ο πόρος προέρχεται μόνο από τους ασφαλισμένους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρεστε στο ΤΣΠΕΑΘ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν Ταμεία, στα οποία οι ασφαλισμένοι πληρώνουν μικρότερη εισφορά από το αναλογικό ποσό που πληρώνουν σε άλλα Ταμεία. Υπάρχουν, δηλαδή, σημαντικές λειτουργικές αδυναμίες ενός συστήματος το οποίο οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε κάποια χρόνια -για άλλα Ταμεία σε λιγότερα, για άλλα Ταμεία σε περισσότερα- σε κατάρρευση. Αυτό είναι που προσπαθεί να προλάβει η κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρεστε στο ΤΣΠΕΑΘ, δηλαδή, έτσι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ έκανα τις αναφορές μου.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή είπατε για διακριτική μεταχείριση. Χρησιμοποιήσατε δύο-τρεις φορές στην έκφραση το ότι δεν μπορούν οι δημοσιογράφοι να έχουν ειδική μεταχείριση. Νομίζω, ότι πράγματι έχουν μια ειδική μεταχείριση. Το ερώτημά μου είναι, γιατί ξεκινάει αυτή τη διαδικασία η κυβέρνηση από ένα υγιές Ταμείο, όπως είναι των δημοσιογράφων που έχει και βιωσιμότητα αρκετές δεκαετίες μπροστά του, χωρίς να γίνει καμία αλλαγή και δεν ξεκινάει, για παράδειγμα, από εκείνα τα Ταμεία που έχουν πρόβλημα. Όπως επίσης, αν θέλει να δώσει το καλό παράδειγμα, γιατί δεν ξεκινάει από το Ταμείο των βουλευτών ή το Ταμείο των δικαστών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, δεν θα εξαιρεθεί από τη διαδικασία κανείς, για να μην υπάρχει κανενός είδους αίσθηση ότι αυτή η κυβέρνηση διακρίνει τον οποιοδήποτε. Δηλαδή, συζητήσεις γίνονται και θα γίνονται για όλα τα Ταμεία και φυσικά και για το Ταμείο των βουλευτών, που αναφέρατε, ή των δικαστικών. Δεύτερον, κάνατε κάποιο λάθος. Ίσως επειδή αρχίσατε να ασχολείστε με το θέμα «Ασφαλιστικό» από τη στιγμή που επισκέφθηκε ο κ. Μαγγίνας την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Σας θυμίζω ότι ασχολήθηκε την ίδια ημέρα, επισκεπτόμενος και το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και έχει ήδη συζητήσει και με άλλους συνδικαλιστικούς φορείς. Άρα, λοιπόν, δεν εγεννήθησαν τα πάντα την ημέρα που εσείς νομίζετε, με τους δημοσιογράφους.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επιτρέψτε μου να σας πω, επειδή είμαι και συνδικαλιστής, ότι ασχολούμαι πολλά χρόνια, τουλάχιστον με το Ασφαλιστικό των δημοσιογράφων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, αλλά εν προκειμένω σας λέω και σας αποδεικνύω ότι την ίδια ημέρα εσείς οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι γράψατε ότι ο κ. Μαγγίνας συναντήθηκε και με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Είναι ή δεν είναι αληθές; Είναι. Άρα, λοιπόν, μη μου λέτε ότι ξεκίνησε με τους δημοσιογράφους. Συζήτησε και με τη ΓΣΕΕ. Είχε επισκεφθεί τη ΓΣΕΕ, σας θυμίζω -πριν από δύο εβδομάδες.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν είδα να έκανε κάποια πρόταση στην ΓΣΕΕ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το αν είδατε ή δεν είδατε, ή αν γράψατε ή δεν γράψατε, αυτό αφορά και εσάς εν μέρει. O κ. Μαγγίνας, όμως, επισκέφθηκε πριν από όλους τους άλλους, τη ΓΣΕΕ ως πρώτο συνδικαλιστικό όργανο. Την ΕΣΗΕΑ, την επισκέφθηκε στην πορεία. Απλώς, από την ημέρα που την επισκέφθηκε, άρχισε μια πολύ μεγάλη δημοσιότητα, εννοείται, όλως τυχαίως.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στο κεφάλαιο ενοποιήσεις Ταμείων και χθες και σήμερα και γενικότερα η κυβέρνηση αναδεικνύει το ζήτημα του νοικοκυρέματος, δηλαδή, της οικονομίας που θα επέλθει από την καλύτερη διαχείριση των Ταμείων με τα λιγότερα...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα, συγχωνεύσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, συγχωνεύσεις- ενοποιήσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι συνολικά, γιατί αλίμονο αν λυνόταν το θέμα μόνο από αυτό. Θα ήταν ίσως πολύ πιο εύκολο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν λέτε όμως τίποτε για το πώς κατεδαφίζονται μια σειρά ασφαλιστικά δικαιώματα. Δηλαδή, έχουμε αυξήσεις και στις κύριες συντάξεις και στις επικουρικές. Στις πρώτες, μέχρι 14%, στις άλλες μέχρι 43% και επίσης αυξήσεις των ορίων ηλικίας, επειδή πάει στα 65. Καταργείται η 35αετία κλπ. Αυτά όλα, δηλαδή, δεν έρχονται σε αντίθεση με αυτά που λέει ο Πρωθυπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πάει στα 65. Για τους άνδρες είναι στα 65 και στα 60 για τις γυναίκες. Η συζήτηση που γίνεται δεν αφορά  και σας το είπα και χθες- την περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας. Αν κάποιος εργαζόμενος θελήσει να μείνει, αν δηλαδή εσείς με το καλό, όταν είστε 65 ετών δεν έχετε συμπληρώσει τα χρόνια, τα οποία προβλέπονται για να πάρετε σύνταξη, θελήσετε να μείνετε και άλλο, θα έχετε το δικαίωμα να μείνετε για άλλα τρία χρόνια. Θα έχετε το δικαίωμα, επιλεκτικά, έτσι;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα μπορούσε να βγει κάποιος πριν τα 65...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα και τώρα θα βγαίνει κάποιος πριν τα 65. Δεν θα είναι όλοι στα 65. Εγώ, δηλαδή, που ξεκίνησα από τα 18 να εργάζομαι, πολύ νωρίτερα θα συνταξιοδοτηθώ πολύ νωρίτερα. Ή εσείς αν ξεκινήσατε από τα 18, ή ο κ. Σαραντάκος που μάλλον ξεκίνησε πολύ νωρίς, ή ο κ. Σταματόπουλος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να ρωτήσω κάτι: Θα βάλετε εργοδοτική εισφορά τώρα που θα γίνει η ενοποίηση των Ταμείων; Του δικού μας του Ταμείου με άλλα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνουμε μια συζήτηση εδώ που έχει μπει ήδη σε κάποιο βάθος. Οποιεσδήποτε άλλες λεπτομέρειες θα συζητηθούν στην Επιτροπή της Βουλής. Και από τη στιγμή που θα συζητηθούν στην Επιτροπή της Βουλής, με πολύ χαρά θα το κουβεντιάσουμε και εδώ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπαινιχθήκατε για κάποιο πόρο που παίρνουμε από τον ελληνικό λαό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν υπαινίχθηκα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο πόρος αυτός είναι η εργοδοτική εισφορά. Βάλτε εργοδοτική εισφορά (δεν ακούγεται).

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν αναφέρεστε πάλι στο Ταμείο των δημοσιογράφων, ο κ. Μαγγίνας είπε πολύ συγκεκριμένα πράγματα στην ΕΣΗΕΑ. Νομίζω ότι έχετε ενημερωθεί όλοι οι δημοσιογράφοι.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Θα επιμείνω στο Ασφαλιστικό. Να θέσω όμως μια άλλη διάσταση. Δεν ξέρω αν έχει συζητηθεί αρκετά, δεδομένου μάλιστα ότι η αναλογία εργαζομένων και ασφαλισμένων είναι τέτοια στα ασφαλιστικά Ταμεία που υπονομεύεται τη βιωσιμότητά τους. Η κυβέρνηση δεδομένου του δημογραφικού προβλήματος και της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, γιατί όλα λένε ότι είμαστε μια χώρα που γερνάει, έχει υπόψη της να υιοθετήσει κάποιες πολιτικές, εκτός από τα μέτρα που έχουν βάσει των προγραμματικών σας δηλώσεων στο παρελθόν εφαρμοστεί ή είναι προς εφαρμογή; Κάποια μέτρα ενίσχυσης της οικογένειας; Γιατί τα Ταμεία για να επιβιώσουν πάνω απ` όλα, χρειάζονται εργαζομένους και νέους ανθρώπους που μπαίνουν στα Ταμεία και τα ενισχύουν με τις εισφορές τους. Υπάρχουν κάποιες πολιτικές; Έχει μελετηθεί το ζήτημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πολιτικές έχουν μελετηθεί και είναι ήδη σε εφαρμογή. Αναφέρομαι, αίφνης, στην πολιτική για τις τρίτεκνες οικογένειες. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχει εκπληρωθεί το 99% των όσων έχουμε πει. Και από τις αρχές του 2008 εκπληρώνεται και το υπόλοιπο, όπως έχει δηλώσει και ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές μας δηλώσεις. Είπα και χθες -ή προχθές- όταν ρωτήθηκα, ότι υπάρχουν συζητήσεις και προτάσεις για τη μητρότητα και την ενίσχυση της περιόδου κύησης και στη συνέχεια του πρώτου έτους ίσως ή των πρώτων ετών του παιδιού, τις οποίες θα τις αναλύσει ο κ. Μαγγίνας. Υπάρχουν κάποιες πολιτικές που θα ανακοινωθούν στην πορεία. Το σκεφτόμαστε και αυτό.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Έχουμε νεότερα στο θέμα της Ολυμπιακής; Έχει δρομολογηθεί λύση; Και δεύτερον, σε λιγότερο από ένα μήνα, ξεκινάει η εορταστική περίοδος. Έχει γίνει κάποια κίνηση από το Υπουργείο Μεταφορών, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί τόσο η ασφάλεια των επιβατών όσο και να μην ταλαιπωρηθούν, γιατί θα υπάρξει και πολύ μεγάλη ζήτηση αυτές τις ημέρες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από λίγο, ήταν στον Πρωθυπουργό ο κ. Χατζιδάκης και νομίζω ότι εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, έχει κάνει δηλώσεις. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες, ώστε να σας πω τι έχει πει. Οπότε θα μείνω σ` αυτά και αν υπάρχει κάτι που χρειάζεται διευκρίνιση, το συζητάμε πάλι αύριο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σε σχέση με τον Προϋπολογισμό, παρότι είναι ο πρώτος προϋπολογισμός μετά την άρση της επιτήρησης, ή μετά την έξοδο από τη διαδικασία της επιτήρησης, φαίνεται και παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, φαίνεται και το τονίζω το «φαίνεται», να στηρίζει πάλι σε αυτό που λέμε φορολογική επιδρομή, φόροι στα καύσιμα, φόροι στα ακίνητα και ειδικά στα μεσαία ακίνητα, ή στα μικρομεσαία ακίνητα, στη μικρή ακίνητη περιουσία. Τελικά, παρά το γεγονός, ότι θέλατε να κάνετε έναν προϋπολογισμό προγραμμάτων, μάλλον σε κονδύλια από τα ευρύτερα μεσαία στρώματα στηρίζεστε, ή κάνω λάθος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ισχυρισμοί για φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών, οι οποίοι διατυπώθηκαν και από την ερώτησή σας -αλλά είδα και σε σημερινά δημοσιεύματα- δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις. Και δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις γιατί στηρίζονται σε αυθαίρετες υποθέσεις. Ο Προϋπολογισμός του 2008 προβλέπει αύξηση εσόδων σε σχέση με το 2007, κατά 6,2 δις ευρώ. Από αυτά, τα 2,2 δις ευρώ, προέρχονται από την άμεση φορολογία, τα 4 δις ευρώ από την έμμεση. Η αύξηση των φορολογικών εσόδων για το 2008, κατά κύριο λόγο, θα προέλθει: Πρώτον, από την αύξηση του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος, όπου αναμένεται να υπάρξει αύξηση που εκτιμάται στο 7%. Κατά συνέπεια δεν οφείλεται σε αύξηση ή σε επιβολή κάποιου φόρου στο εισόδημα. Δεύτερον, από την ανάπτυξη της οικονομίας που προβλέπεται να κινηθεί γύρω στο 4%. Τρίτον, από την αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Όσον αφορά τους απλούς φορολογουμένους, αν μου επιτρέπετε αυτή την έκφραση, από τον Προϋπολογισμό του 2008 προκύπτει ότι: Από την 1.1.2008 το αφορολόγητο αυξάνεται στις 12.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο, από 11.000 ευρώ που ήταν το 2007. Και στο οποίο ποσό είχε, επίσης, συμβάλλει στην αύξησή του η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι 3.300.000 φορολογούμενοι απαλλάσσονται πλήρως από το φόρο. Επαναλαμβάνω: 3.300.000 φορολογούμενοι απαλλάσσονται πλήρως από το φόρο. Μειώνονται δύο φορολογικοί συντελεστές σε 27% και σε 37%, από 29% και 39% που ήταν το 2007. Και σε αυτό το ποσοστό είχαν μειωθεί, επίσης, από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, γιατί παλαιότερα ήταν ακόμη υψηλότεροι. Οι συντελεστές αυτοί το 2009 θα είναι 25% ο πρώτος, 35% ο δεύτερος. Σας θυμίζω ότι είναι ρύθμιση που έχει ψηφιστεί με νόμο του κράτους. Και υπενθυμίζω ότι ο πρώτος συντελεστής ήταν 30% και ο δεύτερος ήταν 40%. Από την 1.1.2008 καταργούνται οι φόροι κληρονομιάς και γονικών παροχών οι οποίοι κυμαίνονται από 5% έως 30% της αξίας των ακινήτων και θα φορολογούνται με συντελεστή 1%. Από 1.1.2008 απαλλάσσεται πλήρως από φόρους  πλην των δημοτικών τελών- η απόκτηση πρώτης κατοικίας. Ακόμη, με τον Προϋπολογισμό του 2008, η κυβέρνηση κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της για τους κοινωνικά ασθενέστερους συμπολίτες μας. Η σύνταξη του ΟΓΑ, από την 1 Ιανουαρίου του 2008 διαμορφώνεται σε 330 ευρώ, από 280 ευρώ που διαμορφώθηκε το 2007. Είναι η απόλυτη απόδειξη ότι η δέσμευσή μας γίνεται πράξη. Η σύνταξη του ΕΚΑΣ στα 230 ευρώ, δηλαδή αυξημένο κατά 18% και σε αυτό το ποσό σας θυμίζω ότι κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας και του επιδόματος ανεργίας στα 404 ευρώ. Δηλαδή, αυξημένο κατά 10% σε σχέση με το 2007. Χορηγείται, όπως είπα και νωρίτερα, με αφορμή άλλη ερώτηση, το πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες και καταργείται πλήρως το χαρτόσημο 3,6%, το οποίο επιβαρύνει τα ενοίκια των σπιτιών. Πρόκειται για μέτρο που ενισχύει όσους Έλληνες πολίτες μένουν σε νοίκι. Αυτά τα στοιχεία είναι καταλυτικά και αποδεικνύουν διαχρονικά ότι το νοικοκύρεμα, το οποίο η κυβέρνηση ξεκίνησε να δουλεύει το 2004, μπορεί να αποδίδει. Και αυτά, είναι απόδειξη στην πράξη ότι τέτοιες ενέργειες που γίνονται με σοβαρότητα, με στρατηγική, με συστηματικότητα, σε βάθος χρόνου πάντα, θα αποδίδουν υπέρ του πολίτη. Το ίδιο θα συμβεί και με το ασφαλιστικό σύστημα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δηλαδή κύριε Εκπρόσωπε μας είπατε τώρα ότι με τον προϋπολογισμό αυτό η φορολογική επιβάρυνση του μέσου νοικοκυριού μειώνεται; Θα πληρώσουν δηλαδή οι Έλληνες πολίτες λιγότερους φόρους το 2008;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω αν με προσέξατε, μπορώ να σας το ξαναδιαβάσω από την αρχή αν θέλετε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι, θέλω να μου το συμπυκνώσετε. Το συμπέρασμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να κάνω την δουλειά σας; Προς Θεού! κ. Την έκανα κάποτε, τώρα δεν γίνεται. Θα κατηγορηθώ και για αυτό εκτός των άλλων.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εγώ αυτό το συμπέρασμα έβγαλα και δεν το αρνείστε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Είπατε προηγουμένως τρία εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες απαλλάσσεται πλήρως του φόρου. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν κάτω από 1000 ευρώ τον μήνα. Δηλαδή το 1/3 του ενεργού πληθυσμού παίρνει κάτω από 1000 ευρώ τον μήνα. Ζει με αυτό το ποσό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημα σας είναι αν ζει κάποιος με 1000 ευρώ το μήνα;

ΠΕΠΟΝΗΣ: Με κάτω από 1000ευρώ; Γιατί λέτε ότι 3.300.000 δεν συμπληρώνουν τα 12.000 ευρώ το χρόνο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ζει με πολύ μεγάλη δυσκολία. Όμως θα σας πω το εξής: Αν γυρίσουμε 3,5-4 χρόνια πίσω, θα σας ρωτήσω: Πρώτον, πόσοι ήταν οι άνθρωποι οι οποίοι ζούσαν και με πόσα λεφτά, ποιο ήταν το αφορολόγητο τότε; Δεύτερον, όταν είχαμε 12% ανεργία και τώρα έχουμε 7,7% και προβλέπεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο, αυτές οι 250.000, περίπου, νέες θέσεις εργασίας, φρόντισαν να καλυτερεύσουν τη ζωή 250.000 Ελλήνων; Δηλαδή εάν μου ζητάτε θαύματα ή αν ζητάτε θαύματα από μια κυβέρνηση σε 3,5 χρόνια, θα σας πω ότι όποιος τα υπόσχεται λέει ψέματα. Εκείνο όμως το οποίο εμείς δεσμευτήκαμε να κάνουμε -και το κάνουμε- είναι το νοικοκύρεμα της οικονομίας το οποίο αποδεικνύεται στην πράξη. Εάν, λοιπόν, δει κάποιος αυτά τα ποσοστά και όχι σκέτους αριθμούς και σκεφτεί και ανθρώπους πίσω από αυτά, τότε θα δει ότι οφείλει να συνεχίσει μια τέτοια πολιτική για τους ακόμα περισσότερους Έλληνες πολίτες που έχουν την ανάγκη στην οποία αναφερθήκατε προηγουμένως. Και αυτό κάνουμε με κοινωνική ευαισθησία.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Καταρχήν δεν ζητάω θαύματα. Ερώτηση κάνω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν, ρητορικό το ερώτημα. Δεν ξέρω αν πιστεύετε ή όχι τόσο πολύ στο Θεό, αλλά ρητορικά το είπα.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Ρητορικά, επειδή μου το θέσατε, ούτε είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω τι γινόταν πιο πριν. Την ίδια ερώτηση θα την έκανα και στους προηγούμενους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρητορικά το είπα, μην το βλέπετε προσωπικά το θέμα. Ρητορικό ήταν το ερώτημα, προς Θεού.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Καυχιέστε γιατί 3.300.000 άνθρωποι δεν πληρώνουν, απαλλάσσονται το φόρο, και δεν βλέπετε ότι αυτοί ακριβώς είναι τόσο φτωχοί που δεν μπορούν καν να μπουν στο αφορολόγητο; Είναι κάτω από το αφορολόγητο. Επίσημα έχουμε 2.200.000 ανθρώπους κάτω από το όριο της φτώχειας και το γεγονός ότι είναι 3.300.000 που δεν μπορούν, επιβεβαιώνουν το μέγεθος της φτώχειας. Αντί να καυχιέστε έπρεπε να ντρέπεστε για αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας θυμίσω απλώς ότι η κυβέρνηση αύξησε το αφορολόγητο πόσο στις 12.000 ευρώ. Θυμηθείτε ότι το βρήκαμε πολύ χαμηλότερο -νομίζω ότι ήταν 10.000 ευρώ- πάντως σίγουρα πέρυσι ήταν 11.000 ευρώ. Φέτος αυξάνεται κατά 1000 ευρώ. Και αυτό βοηθάει κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες. Αυτό δείχνει και τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα μιας πολιτικής και την κοινωνική ευαισθησία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση αποδίδει σημασία στο γεγονός ότι με αφορμή και με τον προϋπολογισμό ενισχύεται η ευρέως διαδεδομένη εντύπωση ότι η Ν.Δ είναι κόμμα των επιχειρηματιών και εφαρμόζει πολιτική υπέρ των εχόντων και κατεχόντων; Γιατί από τον προϋπολογισμό προκύπτει ακριβώς ότι οι μόνοι που δεν πληρώνουν τίποτα ή πληρώνουν τα λιγότερα συγκριτικά είναι οι έχοντες και κατέχοντες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό, βεβαίως, είναι λίγο αντιφατικό -σε σχέση με αυτό που είπαμε προηγουμένως- αλλά είναι άποψη σας. Δεν την υιοθετώ σε καμία περίπτωση, δεν τη δέχομαι. Είναι λανθασμένη άποψη. Έχετε το δικαίωμα να την εκφράζετε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιας και είδα ότι έχετε αρκετά στοιχεία από τον προϋπολογισμό μπροστά σας μήπως μπορείτε να μας δώσετε...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας δώσω το cd rom αν θέλετε και να σας στείλω και κάποιον να σας κάνει μάθημα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Να μου τον στείλετε, αλλά μπορείτε μήπως να μου πείτε τι ποσοστό προβλέπεται φέτος για την Παιδεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πόσο;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Είναι 6,5% παραπάνω από πέρυσι. Σας το λέω εγώ. Το έχω διαβάσει. Όλη τη νύχτα αυτό κάναμε χθες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παλαιολόγος βλέπω τα ξέρει. Έχω ένα συγκριτικό πίνακα. Δεν ξέρω αν θέλετε να σας το διαβάσω όλο από την αρχή γιατί ξεκινάει από το 1993. Είναι πολλά χρόνια πίσω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν με πειράζει γιατί είναι σύντομα τα ποσοστά, εφόσον αναφερόμαστε σε ποσοστά βέβαια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το 2008, λοιπόν, η πρόβλεψη είναι για 6 δις 861 εκατομμύρια. Μεταβολή της τάξεως του 6,5%. Θα ήθελα όμως να σας δώσω μερικά στοιχεία, όχι πολλά για να μην σας κουράσω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Το ποσοστό επί του Προϋπολογισμού δεν μας λέτε. Μήπως θέλετε να αποφύγετε τη σύγκριση με το 5% που υποσχόταν ο Πρωθυπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επί του ΑΕΠ εννοείται. Το ΑΕΠ έχει αυξηθεί όπως ξέρετε. Όχι κ. Γκουτζάνη. Ανοιχτά να μιλάμε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ναι, επί του ΑΕΠ, εντάξει. Εκείνος το έθετε. Δεν το θέταμε εμείς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Δεν υπάρχει λόγος, όμως, κάποιος να υποκρίνεται. Εγώ πιστεύω ότι όταν λες την αλήθεια, εφόσον ο άλλος έχει καλή διάθεση, την κατανοεί. Εμείς είχαμε πει ότι θα προσπαθήσουμε να πάμε τις δαπάνες για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν αυξήθηκε, όπως ξέρετε. Το ποσοστό λοιπόν, -όταν αυξάνεται το ΑΕΠ- μικραίνει. Έχει σημασία λοιπόν να δει κάποιος τι έκανε η κυβέρνηση σε απόλυτους αριθμούς. Αν έδωσε δηλαδή χρήματα περισσότερα στην Παιδεία ή αν τα μείωσε. Γιατί όταν φαίνεται να μικραίνει το ποσοστό, ο καθένας μπορεί να κατανοήσει, να υπονοήσει, να νομίσει, ότι μικραίνουν και οι απόλυτοι αριθμοί. Δείτε όμως τι έχει συμβεί: Την πενταετία 2004-2008 οι συνολικές δαπάνες για την Παιδεία αυξήθηκαν κατά 2 δις 433 εκατομμύρια ευρώ. Δύο δις 433 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε απόλυτα ποσά, οι συνολικές δαπάνες για την Παιδεία την πενταετία 2004-2008. Και μιλάω για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2003 η οποία έγινε επ αυτής της κυβερνήσεως. Και θα μου πείτε: Γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί να πιστωθεί την εκτέλεση ενός προϋπολογισμού που είχε φτιάξει η προηγούμενη κυβέρνηση; Θα σημειώσω ότι στον προϋπολογισμό προβλεπόντουσαν λιγότερα χρήματα από αυτά που τελικά έδωσε η νέα κυβέρνηση, της Νέας Δημοκρατίας, το 2004, στην εκτέλεσή του.

Την πενταετία 1999-2003 τώρα, για να κάνετε μια σύγκριση: Αυξήθηκαν κατά 1 δις 631 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή έχουμε 2,433 από το 2004 έως το 2008, 1,631 από το 1999 έως το 2003. Αυτό δείχνει, ότι αυξάνεται διαρκώς το πραγματικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την Παιδεία. Το οποίο δεν φάνηκε μόνο στις μεταρρυθμίσεις, αλλά φάνηκε και στους απόλυτους αριθμούς, στα ποσά δηλαδή τα οποία προέβλεψε και έδωσε στην Παιδεία.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εντάξει, τώρα χρησιμοποιείτε αριθμούς σε σχέση με ποσοστά κλπ. Θα μπορούσα να σας πω και εγώ ότι όπως αυξάνεται το ΑΕΠ, αυξάνονται και οι ανάγκες της Παιδείας. Και όταν ο Πρωθυπουργός μιλούσε για 5% ήξερε πολύ καλά πως αναφερόταν σε ποσοστιαία αύξηση και όχι σε απόλυτη αριθμητική. Όπως, επίσης, σίγουρα θα είχε υπόψη του και το ότι θα αυξάνεται και το ΑΕΠ, έτσι; Γιατί υπάρχει αντίλογος σε αυτό που λέτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν πείτε σε κάποιον ότι παίρνετε το 20% του μισθού που παίρνει ο διευθυντής σας, μπορεί να του φανεί πολύ λίγο. Αν ο διευθυντής σας παίρνει 100.000 ευρώ τον μήνα και εσείς παίρνεται 20.000 ευρώ τον μήνα, σε απόλυτους αριθμούς είναι πολύ. Εγώ, λοιπόν, σας λέω ότι σε ποσοστά ισχύει αυτό που είπατε εσείς. Δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αυτό που έλεγε ο Πρωθυπουργός αναφέρω εγώ. Εγώ απλώς ρωτάω , δεν παίρνω θέση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Προς Θεού! Δεν κρύβεται κανείς πίσω από το δάχτυλό του. Λέω λοιπόν, σε ποσοστά ισχύει αυτό που είπατε εσείς και σας εξήγησα και για ποιο λόγο. Διότι αυξήθηκε το ΑΕΠ. Άρα το ποσοστό φαίνεται να είναι μικρό. Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι να δούμε και τον απόλυτο αριθμό. Και το παράδειγμα που σας έδωσα με το μισθό, νομίζω ότι είναι χαρακτηριστικό.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Λέτε ότι αυξάνονται τα ποσά και εγώ σας λέω ότι μπορεί να έχουν αυξηθεί, για παράδειγμα, και οι μισθοί των καθηγητών, των δασκάλων κλπ. Δεν σημαίνει τίποτα. Δεν βγαίνει συμπέρασμα για την βελτίωση της Παιδείας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως αν εννοείτε ότι αυτά τα χρήματα τα δώσαμε σε αυξήσεις δασκάλων και καθηγητών, πάλι καλό είναι. Δεν έφυγαν, βεβαίως, εκεί όλα τα χρήματα εκεί. Πήγαν και σε αυξήσεις, αλλά εν πάση περιπτώσει...

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αλήθεια μειώθηκαν κατά 10 δις ευρώ οι δαπάνες από το «σπάταλο κράτος»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν γίνει πάρα πολλές σημαντικές μειώσεις. Και μόνο το γεγονός ότι καταφέραμε μέσα σε 2,5-3 χρόνια να κατεβάσουμε το έλλειμμα από το 8% στο 2,7 %, αντιλαμβάνεται κάποιος τι προσπάθεια νοικοκυρέματος έχει γίνει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι αλήθεια ότι με τον εκλογικό νόμο που εγκρίθηκε χθες η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος επιτυγχάνεται ακόμα και με το 38% των ψήφων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό που λέτε, αλλά επειδή δεν είμαι ειδικός επί των εκλογικών νόμων δεν μπορώ να σας πω. Αυτό το οποίο έγινε διαφορετικό, δηλαδή, από ότι υπήρχε πριν, είναι ότι αντί για πριμ 40 εδρών, το πρώτο κόμμα παίρνει πριμ 50 εδρών. Δέκα έδρες επιπλέον είναι το πριμ, εννοείται ανάλογα με τα ποσοστά που θα πάρει. Δεν σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία θα έπαιρνε 162 έδρες. Με τον καινούργιο που πάει και προς ψήφιση, θα έπαιρνε γύρω στις 158 έδρες, το όποιο πρώτο κόμμα είχε το ποσοστό που είχε η Νέα Δημοκρατία στις πρόσφατες εκλογές.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με άλλα λόγια μου λέτε ότι μεγαλώνει η αναντιστοιχία ανάμεσα στη λαϊκή έκφραση και την...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα και χθες ότι η επιβάρυνση ουσιαστικά γίνεται στο δεύτερο κόμμα. Δηλαδή ο αριθμός των εδρών είναι 6 τον αριθμό όλες και όλες, εκ των οποίων οι περισσότερες αφαιρούνται από το δεύτερο κόμμα. Όποιο κι αν είναι το δεύτερο κόμμα. Ο ελληνικός λαός αποφασίζει στις εκλογές. Είναι, δηλαδή ένας μικρός αριθμός μεν, αλλά ουσιαστικά ικανός να δημιουργήσει την αυτοδυναμία, την αίσθηση αυτή που σας είπα προηγουμένως, το μεγαλύτερο αριθμών εδρών.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 21 November 2007 - 17:48:31 UTC