Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-01-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 116661268

Έκδοση 1

brf1801

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για θεατρινισμούς και υποκρισία για την απάντηση του Πρωθυπουργού στο θέμα Ζαχόπουλου και τις δηλώσεις που έγιναν για τη Δικαιοσύνη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε σήμερα στη Βουλή, με τρόπο ο οποίος δεν αφήνει καμία απολύτως αμφιβολία για τη στάση και τις προθέσεις της κυβέρνησης. Παραπέμπω, λοιπόν, στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θέλω δύο ερωτήσεις. Η μια ερώτηση, σα συνέχεια της προηγούμενης, είναι ότι ο κ. Παπανδρέου ζήτησε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ώστε να κουβεντιαστεί μια δέσμη προτάσεων που θα μας βγάλει από το νοσηρό κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης επ` αυτού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι αυτονόητο ότι ο Πρωθυπουργός είναι στη διάθεση όλων των πολιτικών αρχηγών που θα ήθελαν να του παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για οποιοδήποτε θέμα. Σε ό,τι αφορά τα θέματα της διαφάνειας, η κυβέρνηση σταθερά και αταλάντευτα, για περίπου τέσσερα χρόνια τώρα, ενισχύει τα θέματα διαφάνειας στο δημόσιο τομέα, στο δημόσιο χώρο, με προτάσεις, πρωτοβουλίες και νόμους. Θα ήθελα να πω, επίσης, ότι στα πλαίσια της Αναθεώρησης του Συντάγματος, την οποία δρομολόγησε η σημερινή κυβέρνηση και η οποία βρίσκεται τώρα στην τελική της φάση, η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις γι` αυτό το θέμα. Το θέμα, δηλαδή, της ενίσχυσης, της θωράκισης της διαφάνειας. Καλούμε το ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του, τον κ. Παπανδρέου, να συμμετάσχουν στην αναθεώρηση και να μην υπεκφεύγουν, ώστε όλοι μαζί να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το πλαίσιο της διαφάνειας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μάλιστα. Και μια δεύτερη ερώτηση, κύριε Εκπρόσωπε. Υπάρχει ένα ερώτημα κύριε Εκπρόσωπε, που κατά τη γνώμη μου δεν έχει απαντηθεί επαρκώς από την κυβέρνηση: Γιατί δέχθηκε το Μέγαρο Μαξίμου την προσφορά του DVD από τον εκδότη, έστω και αν η προσφορά αυτή, δεχθούμε ότι δε συνοδεύτηκε από αίτημα ανταπόδοσης. Και ένα άλλο σκέλος στο ίδιο ερώτημα: Γιατί δέχθηκε να παραλάβει ένα DVD, με προσωπικά δεδομένα στελέχους της κυβέρνησης και που είχε σαφώς παράνομη προέλευση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας υπενθυμίσω ότι όλα αυτά τα θέματα έχουν απαντηθεί και την περασμένη εβδομάδα και στις αρχές αυτής της εβδομάδας, με απόλυτη σαφήνεια, από τον κ. Ρουσόπουλο. Όσον αφορά, δε, έναν υπαινιγμό τον οποίο κάνατε, όχι εσείς προσωπικά, αλλά εν τη ρύμη του λόγου σας, επιθυμώ να τονίσω το εξής: Η κυβέρνηση δε συναλλάσσεται με κανέναν.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Αν καταλαβαίνω καλά από τις δηλώσεις που κάνατε, μόλις προηγουμένως, και σε συνδυασμό με την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή, ουσιαστικά συμπληρώνεται αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός ότι η κυβέρνηση θέτει ως προϋπόθεση για να ανοίξει ο διάλογος για το εκλογικό σύστημα, την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ερωτήθηκα για το εκλογικό σύστημα.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Σας ρώτησα, απλώς, εάν το ερμηνεύω σωστά, εάν δεν το ερμηνεύω σωστά, διορθώστε με...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αναφέρθηκα στα θέματα διαφάνειας, σε έναν χώρο στον οποίο η κυβέρνηση και στα πλαίσια της Αναθεώρησης του Συντάγματος έχει κάνει προτάσεις. Και σας παρακαλώ να διαβάσετε τις προτάσεις τις οποίες έχει υποβάλλει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και φυσικά, η κυβέρνηση στη Βουλή. Σας παρακαλώ να τις διαβάσετε προσεκτικά. Αναφέρομαι σε συγκεκριμένα άρθρα, την αναθεώρηση των οποίων προτείνουμε. Και σε αυτό καλούμε το ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του να συμπράξουν, να έρθουν εποικοδομητικά και αποτελεσματικά στη Βουλή, ώστε να πραγματοποιηθεί η αναθεώρηση. Αυτό το οποίο αναφέρατε είναι ένα άλλο θέμα. Πάνω σε αυτό τοποθετήθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός, με τρόπο που δεν χωράει καμία αμφισβήτηση. Ο Πρωθυπουργός εκάλεσε επίσης το ΠΑΣΟΚ να έρθει στη Βουλή και να συμπράξει και σε αυτό τον τομέα, και σε αυτό το σημείο.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Δηλαδή, το θέμα της συζήτησης για το εκλογικό σύστημα δεν συνδέεται με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στη Συνταγματική Αναθεώρηση; Η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στη Συνταγματική Αναθεώρηση ζητείται από την κυβέρνηση μόνο για τα θέματα διαφάνειας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμείς θέλουμε όλα τα κόμματα, τα οποία ο ελληνικός λαός με την ψήφο του, έχει στείλει να τον εκπροσωπούν στη Βουλή, να μετέχουν σε όλες τις διαδικασίες που διεξάγονται στα πλαίσια του Κοινοβουλίου. Είναι απόλυτα σαφές αυτό που σας λέω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτά που μας είπε σήμερα ο Πρωθυπουργός, ότι όλα θα έρθουν στο φως, ότι η Δικαιοσύνη θα βρει τι κρύβεται πίσω από αυτή την ιστορία, ο ελληνικός λαός τα έχει ακούσει πολλές φορές μέχρι τώρα. Τα έχει ακούσει στην υπόθεση των υποκλοπών, τα έχει ακούσει στην υπόθεση των ομολόγων, στην απαγωγή των Πακιστανών, των κουμπάρων, αλλά όμως ποτέ δεν έμαθε την αλήθεια και την κατάληξη αυτών των υποθέσεων. Μήπως τελικά αυτές οι γενικόλογες διακηρύξεις του Πρωθυπουργού καταλήγουν να είναι ένα μέρος «κουκουλώματος» αυτών των υποθέσεων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αντίθετα με εσάς που εκφράζετε κάποιες αμφιβολίες για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, η σημερινή κυβέρνηση έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός σήμερα, για άλλη μια φορά, στη Βουλή, στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Την ενισχύουμε και την αφήνουμε να κάνει τη δουλειά της. Η Δικαιοσύνη λειτουργεί και πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα στον τόπο μας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μιας και είμαστε στο θέμα της Δικαιοσύνης, δεν έβαλα εγώ αυτό το θέμα, αλλά μιας και απαντήσατε σε αυτό, μόλις χθες η Δικαιοσύνη έβαλε την υπόθεση των υποκλοπών στο αρχείο. Αυτό σημαίνει ότι η (δεν ακούγεται) ελληνική Πολιτεία δεν μπορεί να προασπίσει τον Πρωθυπουργό από τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων τους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας υπενθυμίσω λίγο τα στοιχεία, για μια ακόμη φορά. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση στην οποία αναφερθήκατε εξαρχής, η κυβέρνηση, δια του Υπουργού Δικαιοσύνης, παρήγγειλε τόσο τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όσο και την κατ` απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της. Και αυτό, από τις 10 Φεβρουαρίου του 2006. Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο.

Δεύτερον: Ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της παράβασης του απορρήτου των τηλεφωνημάτων μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε από το διευθύνοντα την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Ο χρόνος μάλιστα της προκαταρκτικής εξέτασης παρατάθηκε νόμιμα δύο φορές με σχετική διάταξη του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με σχετικό άρθρο του κώδικα της ποινικής δικονομίας, αρμοδιότητα άλλωστε που ανήκει αποκλειστικά στον ανεξάρτητο δικαστικό λειτουργό.

Τρίτον: Διενεργήθηκε στη συνέχεια κύρια ανάκριση από εφέτη ανακριτή που όρισε ομόφωνα η Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών. Σας υπενθυμίζω ότι σχετικό αίτημα-πρόσκληση είχε διατυπώσει και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να εξασφαλιστεί, προφανώς, μεγαλύτερη διαφάνεια. Και επαναλαμβάνω: Ο ορισμός έγινε ομόφωνα από την Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών.

Τέταρτον: Η ανάκριση περατώθηκε χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες κατά συγκεκριμένων προσώπων, καθόσον οι δράστες του αδικήματος για το οποίο ασκήθηκε η ποινική δίωξη, παραμένουν μέχρι σήμερα άγνωστοι.

Πέμπτον: Η κυβέρνηση ήδη από τις 18/4/2006, χωρίς δηλαδή να περιμένει καν την ολοκλήρωση της δικαστικής διερεύνησης του θέματος, με σύσταση Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, κατευθύνεται στην αναβάθμιση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που αφορά την ασφάλεια των επικοινωνιών.

`Εκτον: Η Επιτροπή αυτή  και αυτό είναι κάτι καινούργιο που ενδεχομένως σας δίνω-- υπό την Προεδρία του τέως Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Χρήστου Γεραρή, έχει ήδη παραδώσει σχέδιο νόμου που βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαβούλευσης με τους κοινωνικούς φορείς και θα κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή προς ψήφιση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά χθες η Δικαιοσύνη κατέληξε --στο δια ταύτα μιλάμε-- ότι δεν προκύπτουν στοιχεία για απόδοση ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Αυτό είναι ένα πλήγμα συνολικά και για την κυβέρνηση, αλλά και γενικότερα για το πολιτικό σύστημα, να μην ξέρει ποιος παρακολουθούσε τα τηλέφωνα του Πρωθυπουργού; Και μια δεύτερη ερώτηση: Τι εγγυάται ότι δεν θα επαναληφθούν ή δεν συνεχίζονται αυτές οι παρακολουθήσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα ευρήματα της Δικαιοσύνης, της δικαστικής έρευνας είναι κατά την κρίση σας ένα «πλήγμα για την κυβέρνηση». Εσείς, δηλαδή, αμφισβητείτε...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν βρήκαν τους δράστες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εσείς, δηλαδή, αμφισβητείτε την αρτιότητα με την οποία η Δικαιοσύνη διενήργησε την έρευνα; Εγώ δεν πρόκειται να σας παρακολουθήσω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το αποτέλεσμα εγώ μετράω και βλέπω ότι αυτοί που έκαναν τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων του Πρωθυπουργού και του μισού Υπουργικού Συμβουλίου δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση, να απαντήσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα μόλις.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Μετά τη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής των υποκλοπών από τη Δικαιοσύνη, όπως έχετε πει και στο παρελθόν, θα συναινούσατε στο αίτημα της αντιπολίτευσης αν υποβληθεί για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου θέτετε, βέβαια, ένα υποθετικό ερώτημα. Θα ήθελα, όμως, να σας πω ότι θα ήταν επιβεβλημένη η συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής εάν η Δικαιοσύνη παρέπεμπε στη Βουλή σχετικό πόρισμα, εάν διαπίστωνε την εμπλοκή πολιτικών και ζητούσε τη συνέχιση της έρευνας από τη Βουλή. Εφόσον δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, τα αιτήματα αυτά, από όπου και αν διατυπώνονται, δεν αποβλέπουν στην υπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος. Αποβλέπουν στο θόρυβο, στη σύγχυση, στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις του επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, δεν σχολιάζω δηλώσεις του επιτίμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στον ισχυρισμό που διατυπώνεται τα τελευταία 24ωρα ότι ο κ. Ανδριανός έδωσε και δεν πήρε DVD, τι απαντάτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρόκειται για ευφάνταστα σενάρια που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 18 January 2008 - 13:44:10 UTC