Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-03-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 124738432

Έκδοση 1

brf0603

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 6 Μαρτίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Όπως γνωρίζετε, σε λίγη ώρα θα αρχίσει η συνέντευξη Τύπου της κ. Πετραλιά, προκειμένου να ανακοινωθούν οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ο Πρωθυπουργός έκανε μια δήλωση χθες. Θα μου επιτρέψετε να πάρω λίγο από το χρόνο σας για να σας δώσω τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, το οποίο είναι εκτενές και σε άρθρα, αλλά και σε αριθμό σελίδων. Οι σελίδες είναι γύρω στις 350, από ό,τι πληροφορήθηκα. Θα σας διαβάσω, όμως, ορισμένα βασικά σημεία, τα οποία θεωρώ χρήσιμο να γνωρίζετε και εσείς, προκειμένου να μπορούμε να έχουμε την όποια συζήτηση θέλετε. Βεβαίως, αφού ενημερωθείτε καλύτερα διαβάζοντας και το νομοσχέδιο, θα είμαι στη διάθεσή σας να απαντήσω και αύριο στις ερωτήσεις σας.

Το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας αναπτύχθηκε, δυστυχώς, όπως και πολλά άλλα, στη δημόσια διοίκηση ή στις υποδομές, απρογραμμάτιστα και ευκαιριακά. Σταδιακά, δημιουργήθηκε και στον τομέα αυτό μια γραφειοκρατία με πολυδιάσπαση υπηρεσιών, αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, δαιδαλώδη και αντιφατική νομοθεσία. Έγινε μια πολύ σημαντική προσπάθεια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση του ΄92. Γίνεται, σήμερα, ένα πολύ σημαντικό βήμα, με μια σειρά μέτρων τα οποία προβλέπονται στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, προκειμένου να απαλειφθούν οι στρεβλώσεις, να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή, να σταματήσουν οι ανισότητες στις συντάξεις και να σταματήσουν οι σπατάλες στις δαπάνες περίθαλψης.

Με αυτούς τους στόχους, ελπίζουμε, πιστεύουμε ότι θα αποδώσει το έργο αυτό, το οποίο ήταν ένα τιτάνιο έργο.

Γνωρίζετε όλοι σας ότι στη χώρα μας λειτουργούν σήμερα 155 φορείς και κλάδοι κύριας και επικουρικής ασφάλισης, ασθένειας και πρόνοιας. Το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας εποπτεύει 133 φορείς και κλάδους. Το υπουργείο Οικονομίας τρεις φορείς. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εννέα οργανισμούς. Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας εννέα οργανισμούς και η Βουλή ένα φορέα.

Μιλάμε, λοιπόν, για τους 133 φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Ο κρατικός προϋπολογισμός επιχορήγησε το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης με 14,6 δις ευρώ το 2007 και με 18 δις ευρώ το 2008, αύξηση της τάξεως του 22% μέσα σε ένα χρόνο. Συνολικά, οι δαπάνες του συστήματος για το 2007 ήταν 23,80 δις ευρώ ή 12,6% του ΑΕΠ, με ραγδαία αυξανόμενη τάση. Στα επόμενα χρόνια, αν δεν άλλαζε κάτι, θα φθάναμε στο 25% του ΑΕΠ, δηλαδή θα πρέπει να διατίθενται για συντάξεις όλα τα ποσά που σήμερα δίνονται για υγεία, παιδεία και πολιτισμό, πράγμα που σημαίνει κατάρρευση του κοινωνικού κράτους. Τα συνεχώς αυξανόμενα ελλείμματα των Ταμείων, το αυξανόμενο προσδόκιμο όριο ζωής των πολιτών, η συνεχώς μειούμενη αναλογία των εργαζομένων προς τους συνταξιούχους  έχουμε στην Ελλάδα 1,75, δηλαδή λιγότερους από δύο εργαζόμενους προς ένα συνταξιούχο έναντι τεσσάρων εργαζομένων προς ένα συνταξιούχων που απαιτείται για ένα υγιές και βιώσιμο αναδιανεμητικό σύστημα- και η προφανής υποχρέωση να ληφθεί μέριμνα για το μέλλον των νέων, οδηγούν στην αναγκαιότητα μιας γενναίας μεταρρύθμισης, ώστε αφενός να αντέξει στις επόμενες δεκαετίες, αφετέρου να βελτιώσει τη σημερινή κατάσταση και να δώσει προοπτική.

Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση είναι ουσιαστική, αλλά ήπια. Όλες οι ρυθμίσεις έχουν κοινούς παρανομαστές τη βιωσιμότητα του συστήματος και την αλληλεγγύη των γενεών, αρχές που διαχρονικά πρέπει να τηρούνται σε διανεμητικό σύστημα, αφού με αυτές συναρτώνται η κοινωνική συνοχή, η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Οι παθογένειες του συστήματος αντιμετωπίζονται σταδιακά, δίχως να θιγούν ώριμα δικαιώματα και παροχές.

Οι άξονες της μεταρρύθμισης είναι οι εξής:

Πρώτος: Διοικητική μεταρρύθμιση ενοποιήσεις, εντάξεις Ταμείων. Οι 133 φορείς και κλάδοι εποπτείας του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ομαδοποιούνται και περιορίζονται σε 13. Έτσι, δημιουργούνται πέντε φορείς κύριας ασφάλισης, οι οποίοι είναι: Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ όπου εντάσσονται όλοι οι μισθωτοί με τους όρους και τις προϋποθέσεις που είχαν στα Ταμεία τους. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών στον οποίο εντάσσονται όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τους όρους και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που είχαν. Ο ΟΓΑ που παραμένει ακριβώς όπως είναι σήμερα. Το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων στο οποίο εντάσσονται όλοι όσοι μέχρι σήμερα ήταν ασφαλισμένοι στους κλάδους του Ταμείου Νομικών, του ΤΣΑΥ και του ΤΣΜΕΔΕ. Για λόγους πλήρους διαφάνειας, ο Πρόεδρος του νεοϊδρυθέντος αυτού Ταμείου θα περνά από την ειδική αναβαθμισμένη διαδικασία του νόμου 3556/2007, δηλαδή από Επιτροπή που θα προεδρεύεται από επί τιμή Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στην οποία θα συμμετέχει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Απαιτείται η σύμφωνη γνώμη αυτής της Επιτροπής, προκειμένου να διοριστεί ο διοικητής του νέου Ταμείου.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος θα περνά από τη Βουλή με τη διαδικασία του 49Α του Κανονισμού της Βουλής. Έτσι θα γίνεται για τους Προέδρους όλων των Ταμείων. Στο νέο διοικητικό Συμβούλιο θα μετέχουν αναλογικά και οι τρεις φορείς που ομαδοποιούνται. Παράλληλα, δημιουργούνται τρεις διοικούσες Επιτροπές από κάθε Ταμείο, που θα ελέγχουν τις διαδικασίες διαχείρισης κάθε Ταμείου, τα αποθεματικά των οποίων εντάσσονται ως αυτοτελείς ξεχωριστοί λογαριασμοί. Οι Επιτροπές αυτές θα έχουν ρόλο και λόγο στη διαχείριση της περιουσίας των ασφαλισμένων τους.

Το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού ΜΜΕ (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ): Στο νέο αυτό φορέα εντάσσονται όλα τα Ταμεία και οι κλάδοι των εργαζομένων στα ΜΜΕ, δηλαδή, δημοσιογράφοι, εφημεριδοπώλες, τεχνικοί Τύπου και άλλες ειδικότητες. Η δημιουργία του ξεχωριστού αυτού Ταμείου εδράζεται στις ιδιαίτερες νομικές προβλέψεις που υφίστανται για τους εργαζομένους στον Τύπο, στο γεγονός ότι στην πλειονότητά τους οι εργαζόμενοι στα Ταμεία αυτά είναι μισθωτοί και φυσικά στην ανάγκη συγκρότησης ενός λειτουργικού σχήματος.

Εκτός από τα Ταμεία κύριας σύνταξης, δημιουργούνται και έξι φορείς επικουρικής ασφάλισης:

Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ). Σε αυτό εντάσσονται τα επικουρικά Ταμεία μισθωτών που έχουν ως κύριο φορέα ασφάλισης το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα οποία, λόγω των μεγάλων ελλειμμάτων τους, αδυνατούν να καταβάλλουν συντάξεις ακόμη και φέτος, τη χρονιά που διάγουμε.

Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ). Στο νέο αυτό φορέα ομαδοποιούνται επικουρικά Ταμεία μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που έχουν κύρια ασφάλιση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα οποία δεν αντιμετωπίζουν άμεσα και επείγοντα οικονομικά προβλήματα.

Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ). Στο νέο αυτό φορέα εντάσσονται τα επικουρικά και τα Ταμεία υγείας και πρόνοιας εργαζομένων σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και σε ιδιωτικές τράπεζες που χορηγούν υψηλές παροχές και δεν αντιμετωπίζουν άμεσα προβλήματα. Οι εντασσόμενοι έχουν κύρια ασφάλιση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ). Οι εντασσόμενοι εργάζονται στο Δημόσιο, ενώ τα εντασσόμενα Ταμεία δεν αντιμετωπίζουν άμεσο οικονομικό πρόβλημα.

Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ). Οι εντασσόμενοι είναι προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και τα εντασσόμενα Ταμεία έχουν έντονα οικονομικά προβλήματα. Η ενοποίηση αυτή είναι καθαρά λειτουργική.

Ενιαίο Ταμείο Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ). Είναι ειδικό Ταμείο που ιδρύθηκε το 2005, με το νόμο 3371, χορηγεί συμπληρωματικές συντάξεις σε υποκατάσταση της κύριας σύνταξης, μέχρι τη συμπλήρωση των ορίων ηλικίας που απαιτεί το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και παραμένει ως έχει.

Εκτός των κυρίων και επικουρικών δημιουργούνται και τα εξής Ταμεία Πρόνοιας:

Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα.

Ταμείο Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, το οποίο εντάσσεται στο αντίστοιχο Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων.

Να τονιστεί ότι το νομοσχέδιο είναι αναλυτικό και λεπτομερές στις ρυθμίσεις του, ώστε να είναι άμεσα εφαρμόσιμο, χωρίς να απαιτείται έκδοση κανονιστικών πράξεων, δηλαδή προεδρικών διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων κ.τ.λ. Ετσι, έχει ληφθεί μέριμνα ώστε:

Πρώτον, οι διοικητικές αυτές μεταβολές να διευθετούνται χωροταξικά. Η υπηρεσία, δηλαδή, έχει καταμετρήσει κτήρια, επιφάνειες, γραφεία, ιατρεία, θέσεις εργασίας, ώστε οι μεταφορές, οι συμπτύξεις και οι ομαδοποιήσεις να μην προκαλούν σύγχυση ή ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους. Αντίθετα, θα υπάρχει πρόνοια για καλύτερη εξυπηρέτηση και διευκόλυνσή τους.

Δεύτερον, οι εργαζόμενοι στα Ταμεία διατηρούν τις εργασιακές θέσεις, τους βαθμούς, τις αποδοχές, την ιεραρχία και τους τίτλους τους. Δηλαδή, γενικά διασφαλίζεται η μισθολογική και η ιεραρχική τους εξέλιξη.

Τρίτον, θα υπάρχει συνεχής έλεγχος εφαρμογής της ριζοσπαστικής αυτής μεταρρύθμισης με τις κατάλληλες προσαρμογές όπου χρειαστεί.

Σε ό,τι αφορά τις στοχευμένες ασφαλιστικές παρεμβάσεις:

Οι στρεβλώσεις στο Ασφαλιστικό οφείλονται στο γεγονός ότι κάθε Ταμείο είχε διαφορετικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ως προς το φύλο, τα όρια ηλικίας, το χρόνο ασφάλισης των εργαζομένων, το χρόνο προσμέτρησης της ασφάλισης σε διαφορετικά Ταμεία, την οικογενειακή κατάσταση, την κατάσταση υγείας, το αν είχε ασφαλιστεί προ του 1983 ή μετά, τον τρόπο υπολογισμού της κύριας ή επικουρικής σύνταξης που προβλέπει το Καταστατικό κάθε Ταμείου κ.ο.κ. Αν όλες οι παραπάνω ιδιαιτερότητες πολλαπλασιαστούν επί τον αριθμό των φορέων  συνολικά είπαμε ότι είναι 133 οι φορείς- αντιλαμβάνεται κάποιος τον κυκεώνα στον οποίο βρίσκεται σήμερα το ασφαλιστικό μας σύστημα. Βασικός στόχος είναι να μπει μια τάξη, να διαφυλαχθούν οι προϋποθέσεις όσων έχουν ώριμα δικαιώματα και σταδιακά να εξορθολογιστεί το σύστημα με ισονομία και δικαιοσύνη. Έτσι, οι περισσότερες ρυθμίσεις που εισάγονται ξεκινούν μετά μια πενταετία, είναι σταδιακές και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες. Επειδή το προσδόκιμο όριο της ζωής  και ευτυχώς, βεβαίως- έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να θεωρηθεί απόμαχος ένας πολίτης 50 ή 55 ετών -ενώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η τάση για την ηλικία συνταξιοδότησης είναι να παραταθεί και πέραν των 65 ετών- στην πρότασή μας θεσπίζονται διατάξεις οι οποίες: Πρώτον, παρέχουν αντικίνητρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση με την αύξηση του ποσοστού μείωσης της πρόωρης σύνταξης, η οποία πάντως διατηρείται. Δηλαδή, εάν κάποιος θέλει να πάρει πρόωρη σύνταξη, μπορεί να την πάρει, απλώς θα γνωρίζει ότι θα είναι μειωμένη. Δεύτερον, παρεμβαίνουν σε ορισμένα ειδικά όρια ηλικίας που σήμερα βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, για παράδειγμα, το 50ο έτος της ηλικίας. Αυτή η παρέμβαση αρχίζει από το 2013 και μετά. Δίνουν κίνητρα για την παραμονή στην εργασία πέραν του τυπικού χρόνου συνταξιοδότησης. Τα κίνητρα αυτά είναι 3,3% ανά έτος, πέραν του 35ου έτους εργασίας. Αν δηλαδή κάποιος μείνει για τρία χρόνια, το ποσό που θα πάρει στη σύνταξή του θα είναι αυξημένο κατά 10% σε σχέση με αυτό που θα έπαιρνε αν συνταξιοδοτείτο τρία χρόνια νωρίτερα. Αυτά είναι κίνητρα τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει κάποιος, μπορεί και όχι. Παράλληλα, διατηρούνται όλα τα προνόμια που υφίστανται ως προς τη συνταξιοδότηση σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως η αναπηρία, η υποστήριξη αναπήρων τέκνων, ενώ παρατείνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης όσων έχουν 3.500 ημερομίσθια.

Τρίτον, θεσμικές τομές: Αλληλεγγύη γενεών, προστασία μητρότητας, κεντρικός έλεγχος εισφοροδιαφυγής και δαπανών.

1. Ένας από τους βασικούς στόχους της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι να ληφθεί μέριμνα ώστε οι εισφορές και οι κόποι που σήμερα καταβάλλουν οι νέοι εργαζόμενοι να αξιοποιούνται με τρόπο ώστε να μπορούν και εκείνοι, ως αυριανοί συνταξιούχοι, να έχουν τις αντίστοιχες παροχές. Για την υλοποίηση του στόχου αυτού θεσπίζεται ασφαλιστικό Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, δηλαδή ένας μεγάλος κουμπαράς όπου το κράτος καταθέτει το 4% του ΦΠΑ και το 10% των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Και όλα τα Ταμεία που έχουν κοινωνικούς πόρους θα καταθέτουν το 10% των πόρων αυτών. Το Ταμείο αυτό θα μείνει, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός χθες, έως το 2019, χωρίς να μπορεί να πειράξει κανείς τα χρήματα που θα έχει συγκεντρώσει. Είναι μια πρόνοια για το μέλλον.

2. Η χώρα μας αντιμετωπίζει έντονο δημογραφικό πρόβλημα. Ένας από τους ειδικούς τρόπους αντιμετώπισής του είναι η προστασία της μητρότητας. Έτσι προστίθεται εξάμηνη άδεια μετά τη λήξη της άδειας τοκετού που προβλέπεται από τις υπάρχουσες συλλογικές συμβάσεις. Κατά τη διάρκεια της άδειας αυτής, η μητέρα-εργαζόμενη θα πληρώνεται με το βασικό μισθό από τον ΟΑΕΔ, δηλαδή 675 ευρώ και θα έχει πλήρη ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Επιπλέον, η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου επεκτείνεται στα πέντε έτη. Θα ισχύει για γεννήσεις από 1/1/2000 για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς και όχι μόνο για το ΙΚΑ και θα λαμβάνεται υπόψη, όχι μόνο για τη θεμελίωση δικαιώματος, αλλά και για την προσαύξηση της σύνταξης. Για όσες επιλέξουν να εργαστούν, θα παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του ημίσεως του ποσοστού των εισφορών ασφάλισης σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό Οργανισμό και αν ανήκουν.

3. Κεντρικός υποχρεωτικός έλεγχος της εισφοροδιαφυγής, δαπανών, συντάξεων, υγείας, πρόνοιας. Θεσπίζεται η υποχρεωτικότητα της απόκτησης του μοναδικού αριθμού ασφαλισμένου (ΑΜΚΑ). Η αναγραφή του αριθμού αυτού σε όλα τα παραστατικά εργασίας συνταξιοδότησης και περίθαλψης καθίσταται υποχρεωτική. Η σχετική κάρτα θα περιέχει το σύνολο του ασφαλιστικού βίου κάθε εργαζόμενου, διευκολύνοντας τις συναλλαγές του με τα Ταμεία, ενώ η on-line σύνδεση του υφιστάμενου Κέντρου (Η.ΔΙ.Κ.Α.Α.Ε) με τις υπηρεσίες ελέγχου εργασίας, επαγγέλματος, συντάξεων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε συνδυασμό με την ενίσχυση και το συντονισμό των ελεγκτικών κλιμακίων θα περιορίσει την εισφοροδιαφυγή και τις δαπάνες.

Θα κλείσω με ορισμένες γενικές αρχές:

Πρώτον, το ασφαλιστικό μας σύστημα παραμένει αναδιανεμητικό. Η ασφάλιση παραμένει, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, ευθύνη του κράτους, δηλαδή δημόσια.

Δεύτερον, από τη διοικητική μεταρρύθμιση δεν εξαιρείται κανένα απολύτως Ταμείο και καμία απολύτως ομάδα εργαζομένων. Εντάσσονται στο ΙΚΑ ακόμα και τα Ταμεία της ΔΕΗ και της Τράπεζας της Ελλάδος, που θεωρούνταν ειδικά και στο παρελθόν είχαν εξαιρεθεί.

Τρίτον, το βασικό κριτήριο ενοποίησης ή ένταξης είναι το ομοειδές των εργαζομένων (ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί κ.λ.π.).

Τέταρτον, η κινητή και ακίνητη περιουσία των Ταμείων, όπου υπάρχει, εντάσσεται ως αυτοτελής ειδικός λογαριασμός με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια που διατηρείται και εξακολουθεί να χορηγεί τις παροχές στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Πέμπτον, δεν μεταβάλλονται τα γενικά όρια ηλικίας, δεν μειώνονται οι συντάξεις, δεν αυξάνονται οι εισφορές.

Έκτον, οι ήπιες διορθωτικές κινήσεις στις στρεβλώσεις, στα ειδικά όρια ηλικία και τις ειδικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης θεσμοθετούνται σε βάθος χρόνου και σταδιακά. Ξεκινούν, όπως είπα προηγουμένως, από το 2013. Για παράδειγμα, στις μητέρες ανηλίκων, η σταδιακή μετάβαση στο 55ο έτος για πλήρη σύνταξη -από το 50ο που υπήρχε, αλλά μόνο για μειωμένη σύνταξη- συνοδεύεται από δικαίωμα θεμελίωσης της σύνταξης, εφόσον υπάρχει η ανηλικότητα του παιδιού από το 50ο έως το 55ο έτος. Δηλαδή, πρόκειται στην ουσία για πιο ευνοϊκή μεταχείριση και από το υφιστάμενο καθεστώς, δεδομένου ότι πρόκειται για δυνατότητα χορήγησης πλήρους σύνταξης στη μητέρα ανηλίκου, η οποία είναι σαφέστατα πολύ πιο συμφέρουσα οικονομικά από τη μειωμένη που μπορούσε σήμερα να λάβει στο 50ο έτος της ηλικίας της.

Αυτά είχα να σας πω ως γενικές αρχές. Αυτή την ώρα, η κ. Πετραλιά κάνει μια πιο αναλυτική ενημέρωση και είμαι βέβαιος ότι θα τεθούν και εκεί πολλά ερωτήματα, όπως ίσως και εδώ. Θα ζητήσω μόνο όσον αφορά ειδικά ζητήματα  είναι ένα πολύ λεπτομερές νομοσχέδιο, είναι ένα πολύ λεπτό θέμα, πάνω από 1.000 νόμοι είναι που έχουν ασχοληθεί όλα αυτά τα χρόνια με την ασφαλιστική κάλυψη των Ελλήνων εργαζομένων- την κατανόησή σας και εφόσον δεν γνωρίζω κάτι, θα ζητήσω από το αρμόδιο υπουργείο απάντηση για να σας τη δώσω αύριο.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΡΑΗ: Ρύθμιση για τους βουλευτές υπάρχει στο νομοσχέδιο, το οποίο μάλιστα, όπως μας είπατε, είναι έκτασης 350 σελίδων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, υπάρχει ρύθμιση για τους βουλευτές και ανακοινώνεται από την κ. Πετραλιά. Διπλασιάζεται ο χρόνος που χρειαζόταν μέχρι τώρα. Τώρα, οι βουλευτές μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη με τέσσερα χρόνια πλήρους θητείας, πράγμα το οποίο στα ελληνικά δεδομένα σημαίνει με δύο εκλογικές αναμετρήσεις, διότι η τετραετία εξαντλήθηκε ίσως μόνο μια φορά στη διάρκεια των τελευταίων ετών από το 1974. Θα γίνουν οκτώ τα χρόνια, το οποίο σημαίνει ότι θα χρειάζεται μίνιμουμ τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Γιατί, όπως γνωρίζετε, ακόμα και όταν φθάνουμε σχεδόν στο τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας, ένα μήνα πριν προκηρύσσονται εκλογές, άρα δεν θεωρείται πλήρης θητεία. Εκείνο που είναι σημαντικό να αναφερθεί, είναι ότι οι βουλευτές μπορεί μεν να κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, αλλά τη σύνταξή τους θα την απολαμβάνουν μετά το 65ο έτος της ηλικίας τους. Επίσης, θέλω να σημειωθεί ότι σε ό,τι αφορά τους βουλευτές η ρύθμιση αυτή, αφού διπλασιάζει το χρόνο, οδηγεί και σε συναίσθημα ισότητας, στο βαθμό που κάποιος πρέπει να αντιμετωπίσει το λειτούργημα του βουλευτή με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται σε όλες τις σύγχρονες δημοκρατίες. Η ρύθμιση προσεγγίζει ρυθμίσεις άλλων κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στα αριθμητικά δεδομένα του Ασφαλιστικού που αναφέρατε, δεν άκουσα ορισμένα ακόμα, όπως ότι ένας στους δύο συνταξιούχους παίρνει σύνταξη 500 ευρώ και κάτω, το 14% παίρνει πάνω από 1.000 ευρώ, η σύνταξη στην Ελλάδα είναι στο 55% του μέσου όρου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «27», ένας στους πέντε εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, 6 δις ευρώ η εισφοροδιαφυγή το χρόνο, 12,5 δις ευρώ είναι τα χρέη του κράτους προς τα Ταμεία. Αυτά είναι ορισμένα στοιχεία τα οποία δεν άκουσα, τα οποία όχι δεν τα είπατε εσείς, μάλλον δεν αγγίζει καν η μεταρρύθμιση κατά τη γνώμη μου. Αντίθετα, φαίνεται να εξομοιώνονται οι συντάξεις προς τα κάτω. Αντί να ανεβάζετε τις συντάξεις, δεν υπάρχει κανένα μέτρο για ανέβασμα των συντάξεων, αυτές που είναι πάνω θεωρητικά, τις κατεβάζει προς τα κάτω. Τι απαντάτε σε αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα απαντήσω ότι ήδη η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης έχει αναπτυχθεί. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι από 1/1/2008, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευθεί, έχει αυξηθεί και το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) κατά 18%, έχουν αυξηθεί και οι συντάξεις του ΟΓΑ κατά 19%. Τα προβλήματα του ασφαλιστικού ζητήματος είναι σημαντικά, τα κατανοούμε όλοι και τα γνωρίζουμε ακόμη και αν δεν ξέρουμε σε βάθος τις λεπτομέρειες του ασφαλιστικού ζητήματος. Είναι εξίσου σημαντικό να ενισχύσουμε την κοινωνική μας πολιτική. Γι` αυτό -και όπως ανέφερα στην αρχή- εάν δεν ληφθούν τώρα τέτοιου είδους πρόνοιες, το βέβαιον είναι ότι αυξανομένου του ποσού το οποίο θα χρησιμοποιείται από τον προϋπολογισμό, ως ποσοστό του ΑΕΠ για τις συντάξεις στο μέλλον, θα είναι ένα ποσό το οποίο εντέλει θα στραφεί εναντίον των Ελλήνων πολιτών. Και θα στραφεί εναντίον και της Υγείας και της Παιδείας και όποιων άλλων κοινωνικών παροχών ζητούν και πρέπει να έχουν οι πολίτες από ένα κράτος.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Παρά τις διαβεβαιώσεις που παρείχε και χθες ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του και εσείς σήμερα σε σχέση με τα τρία «δεν», ωστόσο η γενικότερη εντύπωση που μένει  γιατί ακόμα δεν έχουμε δει το νομοσχέδιο εμείς οι δημοσιογράφοι στην πλήρη του μορφή- είναι ότι αυτό δεν επιτυγχάνεται ως προς τις δύο από τις τρεις διαβεβαιώσεις. Δηλαδή, εκείνο που μένει είναι για το θέμα των εισφορών. Φαίνεται πως τα όρια ηλικίας αυξάνονται -και μάλιστα αναφέρονται ορισμένες περιπτώσεις ειδικά σήμερα στο ραδιόφωνο ότι κάποιος με 37 χρόνια προϋπηρεσίας δεν μπορεί να πάρει σύνταξη στα 58, αλλά να προσεγγίσει το 60ο έτος της ηλικίας, άρα στην ουσία μεταβάλλονται τα όρια ηλικίας- καθώς επίσης και το θέμα των συντάξεων, ότι μειώνονται και οι συντάξεις. Ως προς τις διαβεβαιώσεις που δίνετε εσείς, ποια είναι τα εχέγγυα που μπορεί αυτό το πράγμα να το καταστήσουν εφικτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν διαβάσετε όλες τις δηλώσεις από την αρχή, θα διαπιστώσετε ότι δεσμευθήκαμε πως δεν θα αλλάξουν τα γενικά όρια ηλικίας. Και αυτό παραμένει ως έχει. Δεν αλλάζουν τα γενικά όρια ηλικίας. Δεν θα μπω στα ειδικότερα θέματα, γιατί και για την 37ετία που είπατε υπάρχει απάντηση, αλλά ωστόσο θα μείνω στη γενική παρατήρηση ότι δεν αλλάζουν τα όρια ηλικίας. Και αυτό είναι προφανές και θα είναι προφανές σε όποιον διαβάσει το νομοσχέδιο. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι άτομα με ηλικία 38, 40 ή 45 ετών να βγαίνουν στη σύνταξη. Αυτό είναι εις βάρος των υπολοίπων ασφαλισμένων.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν από λίγο είπατε για τη ρύθμιση που αφορά τους βουλευτές. Ανάλογη ρύθμιση έχει προβλεφθεί και για δημάρχους, νομάρχες, κοινοτάρχες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι η ρύθμιση για τους βουλευτές. Δεν υπάρχει κάποια άλλη ρύθμιση στο νομοσχέδιο. Εάν υπάρξει οτιδήποτε στο μέλλον, θα γνωστοποιηθεί. Σε αυτή τη φάση, δεν πρόκειται να γίνει τίποτε περισσότερο από αυτά που σας είπα.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κάποιοι από τους βουλευτές που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και από άλλο Ταμείο, δηλαδή κάποιοι δικηγόροι ή δημοσιογράφοι ή γιατροί, θα μπορούν να πάρουν δύο συντάξεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο,τι προβλέπεται για τη γενική ρύθμιση που υπάρχει για το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει. Δεν αλλάζει κάτι. Δηλαδή, δεν μπορεί να στερήσεις τη σύνταξη από κάποιον, ο οποίος εργάστηκε στη ζωή του σε μια επιχείρηση είτε στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα ή εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας- φαντάζομαι ότι θα ήταν άδικο, γιατί αυτό δεν ισχύει για κανέναν.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Πριν ακόμα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο έχουν παραλύσει σημαντικοί τομείς της καθημερινότητάς μας. Σκοπεύει να κάνει κάτι η κυβέρνηση, π.χ. με το θέμα του blackout που δοκιμάζουν τις αντοχές των πολιτών, αλλά δημιουργούνται και ουσιαστικά προβλήματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνο το οποίο έχω να σημειώσει είναι ότι όλοι οι ελεύθεροι πολίτες -και ελεύθεροι πολίτες ζουν σε αυτή τη χώρα- έχουν δικαίωμα στην απεργία. Αλλά, από την άλλη πλευρά, έχουν υποχρέωση στο κοινωνικό σύνολο. Ειδικότερα για το θέμα της ΔΕΗ στο οποίο αναφερθήκατε, θα ήθελα να γνωρίζετε τις λεπτομέρειες που αφορούν το ζήτημα αυτό. Δηλαδή, η μεταρρύθμιση προβλέπει ότι χωρίζει το Ταμείο από τη μία σε συνταξιοδοτικό και από την άλλη σε επικουρικό, υγεία και πρόνοια. Το μεν συνταξιοδοτικό μπαίνει υπό το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τα δε άλλα τρία (επικουρικό, υγεία, πρόνοια) υπό το ΤΑΥΠΕΚΟ, δηλαδή τράπεζες και ΔΕΚΟ. Πρώτον, διασφαλίζεται όλη τους η περιουσία, δηλαδή του Ταμείου της ΔΕΗ, όπως προβλέπει το άρθρο 34 του Ν.2773/99. Διασφαλίζεται με αυτό το νόμο. Δεύτερον, εντάσσονται στον πρώτο πυλώνα, που σημαίνει ότι το Δημόσιο εγγυάται το δημόσιο χαρακτήρα του Ταμείου τους. Τρίτον, το συνταξιοδοτικό τους σκέλος εντάσσεται υπό το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με οικονομική διαχειριστική λογιστική αυτοτέλεια. Δηλαδή, όπως είναι σήμερα αυτοδιοικούμενο, μπαίνει κάτω από την ομπρέλα, χωρίς να χάνουν σε τίποτα (θέματα αλλαγής ηλικιών, εισφορές, συντάξεις) και με τη δική του διοικητική επιτροπή. Έχει και θα έχει ό,τι είχε. Σε ό,τι αφορά τα άλλα σημεία, επικουρικό, υγεία και πρόνοια και εκεί έχουν τους ίδιους πόρους που είχαν, τις ίδιες παροχές, τα ίδια δικαιώματα, διατηρούνται τα Περιφερειακά Κέντρα Υγείας τα λεγόμενα ΠΕΚΑ. Είναι κάτι σαν τα ΚΕΠ της ΔΕΗ όπου ο ασφαλισμένος ή ο συνταξιούχος μπορεί να πάει και να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες για οποιεσδήποτε πράξεις τον εξυπηρετούν. Αυτά είναι αποκλειστικά για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της ΔΕΗ. Δεν χάνουν, λοιπόν, τίποτα από τα δικαιώματα και τις παροχές που έχουν σήμερα, αφού μεταφέρονται όλα στο ακέραιο στο ΤΑΥΠΕΚΟ και επιπλέον, κατ ` εξαίρεση, έχουν και μια γνωμοδοτική επιτροπή που μεσολαβεί μεταξύ ΟΑΠ-ΔΕΗ και τη διοίκηση του ΤΑΥΠΕΚΟ, δημιουργώντας έτσι επιπλέον ανεξαρτησία. Αυτά ισχύουν στη ΔΕΗ, αυτά συμβαίνουν στη ΔΕΗ. Και ως σημείωση, για να κλείσω όπως ξεκίνησα, θέλω να πω ότι το δικαίωμα της απεργίας υπάρχει, κανείς δεν το αμφισβητεί, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει και η υποχρέωση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Και ουδείς δικαιούται να χρησιμοποιεί ένα κοινωνικό αγαθό που είναι για όλους τους πολίτες, ως μοχλό πίεσης, για να επιτύχει το οτιδήποτε εκείνος θεωρεί δίκαιο. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έμειναν πάρα πολλά σπίτια και πάρα πολλές επιχειρήσεις χωρίς ρεύμα. Μιλάμε για συνανθρώπους μας οι οποίοι έχουν ανάγκες (ηλικιωμένους, παιδιά, γενικότερα οι πολίτες), μιλάμε για επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να κλείσουν. Σήμερα, μάλιστα, είχαμε και ένα ατύχημα  ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς- όταν συγκρούστηκαν δύο τραμ. Οφείλουν, λοιπόν, οι απεργοί τη ΔΕΗ να συνυπολογίσουν την κοινωνική τους υποχρέωση, την υποχρέωσή τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, να χρησιμοποιήσουν προσωπικό ασφαλείας, όπως επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις, για να μη δημιουργηθούν χειρότερα.

ΤΡΟΥΠΙΩΤΗΣ: Με αφορμή την απάντηση για τους δημάρχους, η κυβέρνηση πόσο διατεθειμένη είναι να δεχθεί τροπολογίες στο νομοσχέδιο στη Βουλή και μέχρι ποιου σημείου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: «Η απάντηση για τους δημάρχους», επειδή χρησιμοποίησα τη φράση σε αυτή τη φάση για να μην παρεξηγηθεί, γιατί και εγώ ως δημοσιογράφος αν άκουγα «σε αυτή τη φάση» μπορεί να περίμενα και μια δεύτερη φάση: Αυτή είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Δεν υπάρχει κάτι άλλο το οποίο να αναμένει κάποιος. Αυτή τη μεταρρύθμιση τη θεωρούμε πολύ σημαντική και για τους διοικητικούς και τους οικονομικούς λόγους βιωσιμότητας και ασφαλιστικούς που γενικότερα σας ανέλυσα. Άρα, δεν έχω να πω κάτι περισσότερο. Σε ό,τι αφορά όμως τη διαδικασία στη Βουλή: Είναι βέβαιο ότι στη Βουλή -και στην Επιτροπή και την Ολομέλεια- ανταλλάσσονται απόψεις, κατατίθενται προτάσεις. Εάν υπάρχει κάτι, το οποίο θεωρήσουμε ότι κατά λάθος δεν περιελήφθη ή είναι δίκαιο και πρέπει να περιληφθεί, να είστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα έχει ανοικτά τα αυτιά της, προκειμένου να κάνει αυτό που πρέπει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ξέρετε πολύ καλά ότι τους διακόπτες δεν τους κατεβάζουν οι εργαζόμενοι. Τους κατεβάζει η διοίκηση της ΔΕΗ και η (δεν ακούγεται), με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν και αυτή το καθορίζει. Μήπως τελικά η κυβέρνηση είναι αυτή που χρησιμοποιεί τις διακοπές του ρεύματος για να στρέψει την κοινή γνώμη ενάντια στους απεργούς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή θα ήταν καλό να γνωρίζουμε και οι δύο πολύ καλά -και όχι μόνον εγώ όπως είπατε- θα σας δώσω και μερικά στοιχεία: Αυτή τη στιγμή είναι εκτός λειτουργίας 19 εργοστάσια. Τα 3 για λόγους συντήρησης και τα 16 γιατί οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να μην λειτουργήσουν. Άρα λοιπόν, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι η διαχείριση η οποία γίνεται, γιατί προφανώς συγχέετε το θέμα της διαχείρισης διανομής του ρεύματος...

ΚΑΚΑΛΗΣ: ... και υπάρχει στο (δεν ακούγεται). Αυτό είναι το θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει επάρκεια. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 4.900 ΜV τα οποία μας λείπουν. Δηλαδή το 40% της ενέργειας που έχει ανάγκη η χώρα καθημερινώς λείπει εξ αιτίας του γεγονότος που ανέφερα προηγουμένως. Η διαχείριση γίνεται έτσι ώστε να μην βρίσκονται περιοχές για πάρα πολλές ώρες χωρίς ρεύμα. Δηλαδή, αφού μας λείπει το 40% της ενέργειας, η διανομή γίνεται με τρόπο ώστε να υπάρχουν διακοπές δύο, τριών, πέντε ωρών σε μια περιοχή. Να ακολουθεί μια δεύτερη περιοχή κ.ο.κ.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ, πρακτικά η ασφαλιστική μεταρρύθμιση πότε θα εφαρμοστεί; Έχει βάλει η κυβέρνηση ένα χρονοδιάγραμμα. Δηλαδή, πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται στην πράξη; Πότε θα «ξηλωθούν» τα διοικητικά συμβούλια των 133 που έγιναν 13; Πότε θα το αισθανθούν αυτό οι ασφαλισμένοι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να κάνω δύο παρατηρήσεις στην ερώτησή σας, ξεκινώντας από το ρήμα «θα ξηλωθούν» που χρησιμοποιήσατε, το οποίο βεβαίως είναι ένα ρήμα με πολύ αρνητική φόρτιση. Φαντάζομαι είσαστε εσείς η ίδια και πολλοί άλλοι δημοσιογράφοι που με ρωτούσατε «γιατί δεν προσέχετε ποιους βάζετε στα Ταμεία» -έτσι δεν είναι- για να θυμόμαστε και λίγο το παρελθόν αυτής της ιστορίας. Διότι έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό Ταμείων -τα 155 συνολικά είναι πολύ μεγάλος αριθμός- τα 133 που γίνονται 13 είναι μια πολύ μεγάλη εξέλιξη. Το 2007 -όπως θυμάστε- φέραμε ένα νόμο στη Βουλή με αφορμή την γνωστή υπόθεση τότε των ομολόγων και της διαχείρισης που έγινε από ορισμένα Ταμεία, έτσι ώστε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Τράπεζα της Ελλάδος να ελέγχουν, να εξετάζουν πρόσωπα τα οποία βάζουν υποψηφιότητα για να γίνουν διοικητές των Ταμείων αυτών. Διατηρούμε αυτή τη ρύθμιση, που τη θεωρούμε ριζοσπαστική για τον τρόπο που λειτουργεί το Δημόσιο. Γιατί μέχρι τώρα στο Δημόσιο, αυτό που είχαμε συνηθίσει είναι ότι μια κυβέρνηση διορίζει, ενώ εμείς έχουμε βάλει μέσα δύο ανεξάρτητους οργανισμούς, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδας να ελέγχουν τις ικανότητες, τα προσόντα τους. Και την ενισχύουμε ακόμα περισσότερο με το να δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα πολιτικά κόμματα να έχουν εικόνα και γνώμη για το πρόσωπο στο οποίο έχει καταλήξει αυτή η Επιτροπή με τη διαδικασία του 49 Α. Δηλαδή να περνούν από την ακρόαση της αρμόδιας επιτροπής. Αυτό είναι μια διαδικασία που χρειάζεται κάποιο χρόνο. Θα ψηφιστεί ο νόμος και θα αρχίσει να εφαρμόζεται αμέσως. Υπάρχουν, βεβαίως, πρόνοιες του νόμου, όπως σας είπα, που θα αρχίσουν το 2009, το 2013 κ.ο.κ . Αν με ρωτάτε να σας πω σε ένα μήνα ή σε δύο, θα σας πω ότι με την εφαρμογή του νόμου και τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ, θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο νόμος.

ΤΡΟΥΠΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, να επιστρέψω στο θέμα του ρεύματος. Συνεχίζουμε την αγορά ρεύματος από άλλες χώρες; Και αν εξετάζουμε την δυνατότητα να πάρουμε περισσότερο ρεύμα να καλύψουμε τις ανάγκες και αν είστε πρόχειρος πόσο πληρώνουμε την ημέρα για το εισαγόμενο ρεύμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω, δυστυχώς καμία απάντηση στα τρία ερωτήματα που θέσατε. Θα ζητήσω ενημέρωση από τον κ. Φώλια και θα σας πω.

Ν.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ : Αν ξέρετε να μας πείτε τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τους μηχανικούς. Και ένα δεύτερο ερώτημα: Γιατί η κ. Πετραλιά καταρχάς είχε μια δυστοκία στο να δώσει στους συναδέλφους του εργατικού ρεπορτάζ το νομοσχέδιο; Έτσι αντιλαμβάνεται το υπουργείο την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησή σας, έχω δώσει μια απάντηση που αφορά και το ΤΣΜΕΔΕ. Θα μείνω σε αυτή, δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο. Θα μπουν σε αυτό το νέο Ταμείο μαζί με τους νομικούς. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, όμως, επιτρέψτε μου να σας πω τα πραγματικά γεγονότα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Το νομοσχέδιο έχει 353 σελίδες. Η κ. Πετραλιά είχε φροντίσει να υπάρχει αυτό το κείμενο που βλέπετε, το οποίο είναι αρκετά μεγάλο σε μέγεθος, 122 σελίδες, ώστε να μοιραστεί στους δημοσιογράφους η αναλυτική ενημέρωση η οποία, όπως θα διαπιστώσει κάποιος, είναι πάρα πολύ κατανοητή και απλή. Αυτό είναι το κείμενο το οποίο μοιράστηκε στους δημοσιογράφους. Επίσης, δόθηκε στους δημοσιογράφους -και επιτέλους στον 21ο αιώνα βρισκόμαστε- cd που περιέχει όλο το νομοσχέδιο. Αυτό σημαίνει ότι ο δημοσιογράφος είχε την ευκαιρία να ακούσει την παρουσίαση να κάνει τις ερωτήσεις με βάση τα στοιχεία της παρουσίασης. Και εν συνεχεία ή την ίδια ώρα να διαβάσει αυτό που είναι αναλυτικό και όλο το νομοσχέδιο στο γραφείο του. Η συνέντευξη έγινε το πρωί. Δεν γίνεται συνέντευξη στις 22:00 για να μην έχει το χρόνο ο δημοσιογράφος. Έχω κάνει πολλές συνεντεύξεις και έχω μοιράσει cd και όχι κείμενα. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο θέλουν όλοι οι δημοσιογράφοι. Είναι πολύ πιο εύκολο να το έχετε στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή και να χρησιμοποιήσετε αποσπάσματά του. Άρα, λοιπόν, η πρόνοια να δοθούν όλα αυτά τα στοιχεία, υπήρξε από το υπουργείο, δηλαδή, η μεγαλύτερη δυνατότητα. Βεβαίως από τη στιγμή που ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους, βγήκαν φωτοτυπίες σε πάνω από 50 αντίγραφα των 353 σελίδων, δηλαδή κάποιες χιλιάδες αν όχι δεκάδες χιλιάδες σελίδες, προκειμένου να μοιραστεί και στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Ως προς τη χρηματοδότηση του συστήματος από το κράτος, βλέπετε κάποιες αλλαγές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, το κράτος είναι εγγυητής και αυτό είναι κάτι το οποίο προβλέπεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Άλλωστε, υπάρχει και στο Σύνταγμά μας πρόνοια. Λεπτομέρειες για τη χρηματοδότηση, δεν είμαι σε θέση να σας δώσω. Αν θέλετε κάτι πιο ειδικό, με πολύ χαρά να ρωτήσω και να σας απαντήσω αύριο.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση έχει να κάνει κάποιο σχόλιο για τα χθεσινά συλλαλητήρια και την παρουσία του νομάρχη Θεσσαλονίκης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, κανένα σχόλιο.

Ν.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Απλά, ήθελα να πω ότι το να μην έχει ο συνάδελφος εκείνη τη στιγμή το νομοσχέδιο στα χέρια του, ουσιαστικά του στερεί τα δικαίωμα να εντοπίσει ένα σημείο που τον ενδιαφέρει και να κάνει ένα ερώτημα επ αυτού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αμφισβητώ την ικανότητα κανενός να διαβάσει 353 σελίδες στη διάρκεια μιας συνέντευξης, μιας ή μιάμισης ώρας. Ειλικρινά δεν θα αμφισβητήσω καθόλου τη δυνατότητα. Θα συμφωνήσετε, όμως, μαζί μου ότι βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα. Δεν είναι οι αρχές της δεκαετίας του  80 όπου θυμάμαι ότι το να έχει κάποιος ηλεκτρονικό υπολογιστή στο γραφείο του εθεωρείτο μεγάλη επανάσταση. Τώρα έχουμε μια νέα τεχνολογία. Όλοι οι δημοσιογράφοι πολύ γρήγορα είχαν στα χέρια τους το νομοσχέδιο σε ηλεκτρονική μορφή, όπως άλλωστε όλοι εργάζεστε, για να κάνετε πιο γρήγορα τη δουλεία σας. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι είναι ήσσονος σημασίας θέμα. Δεν δημιουργήθηκε από κανενός είδους σκοπιμότητα. Αυτό είναι σαφές. Αμέσως με την κατάθεση στη Βουλή, είχε κανονίσει η κ. Πετραλιά αντί να καθυστερήσει 4-5 ώρες τη συνέντευξη, αφού έχει κατατεθεί στη Βουλή και στη συνέχεια βγουν οι φωτοτυπίες κ.λ.π., να δοθεί αυτό το υλικό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αφού ο ΣΕΒ έσπευσε να χαιρετήσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, μάλιστα ζητώντας άμεση εφαρμογή, ποιοι είναι αυτοί οι λίγοι και προνομιούχοι που λειτουργούν (δεν ακούγεται) κατεστημένο και αντιδρούν. Ποιους εννοεί ο Πρωθυπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή μ αρέσει να παραμένω στις βασικές αρχές -αν όχι στις ίδιες διατυπώσεις, πάντως στις ίδιες απόψεις- θα σας θυμίσω ότι δεν σχολίασα δηλώσεις του ΣΕΒ όταν εστρέφετο εναντίον της κυβέρνησης και μάλιστα όχι σε ένα ή δύο, αλλά σε πάρα πολλά θέματα. Σεβόμαστε όλους τους φορείς. Δεν πρόκειται να σας κάνω κανένα σχόλιο.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είχαμε απεργία στη ΔΕΗ και το σύστημα παραλίγο να οδηγηθεί σε blackout. Είχαμε απεργία στη Τράπεζα της Ελλάδας και το Χρηματιστήριο τέθηκε νοκάουτ. Κατά τη γνώμη σας, υπάρχουν ευθύνες των διοικήσεων, της ΔΕΗ, της Τράπεζας της Ελλάδας, του Χρηματιστήριου της Αθήνας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα προσθέσω κάτι περισσότερο. Για το δεύτερο θέμα, αυτό της ΔΕΗ, είπα σήμερα ορισμένα πράγματα. Για το άλλο θέμα ο αναπληρωτής μου κ. Αντώναρος έδωσε χθες απάντηση. Επίσης τοποθετήθηκε και ο κ. Αλογοσκούφης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα το θέσω ωμά. Σε σχέση με τη ρύθμιση που αφορά τις μητέρες με ανήλικα τέκνα, δεν ξέρω κατά πόσο είναι δίκαια ή όχι, δεν είμαι ειδικός για να αποφανθώ, ωστόσο όμως έχουν εκφραστεί ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, δεν ξέρω αν είναι δημόσια τουλάχιστον κατ ιδίαν, ότι είναι μια ρύθμιση η οποία θα έχει σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις. Εγώ αφήνω τη ρύθμιση αυτή καθ αυτή ότι δηλαδή με άλλα λόγια η κυβέρνηση θα χάσει ένα μεγάλο κομμάτι, αρκετά σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων που προέρχονται από τις γυναίκες, κυρίως από αυτές τις ηλικίες. Θεωρείτε ότι η ρύθμιση με την αναπλήρωση για το δεύτερο εξάμηνο του μισθού με το 675 ευρώ ότι θα μπορέσει να ισοσταθμίσει και να ισοφαρίσει όλη αυτή τη χασούρα, το λέω χονδρικά από το γεγονός ότι αυτή η ρύθμιση αγγίζει ένα μεγάλο κομμάτι πληθυσμού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι συγχέετε διαφορετικές ρυθμίσεις. Επιτρέψτε μου να σας πω, λοιπόν, δύο παρατηρήσεις. Πρώτον, σε ό,τι αφορά τις γυναίκες που φέρνουν στον κόσμο μια νέα ζωή: Η πρόνοια είναι να τους δοθεί επιπλέον η δυνατότης να μείνουν για έξι μήνες σε άδεια και να πληρώνονται αυτή την περίοδο. Να πληρώνονται με το ποσό που σας είπα, δηλαδή με το βασικό μισθό. Μια γυναίκα η οποία μένει έγκυος σήμερα, γνωρίζετε ότι μπορεί να μείνει στο σπίτι της δύο μήνες πριν και δύο μήνες μετά τη γέννηση. Αυτό, λοιπόν, το τετράμηνο γίνεται αμέσως- αμέσως δεκάμηνο από τη στιγμή που η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει άλλους έξι μήνες να είναι στο σπίτι και να πληρώνεται το βασικό μισθό. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για μια μητέρα, δηλαδή το να μπορεί να είναι στο σπίτι και να παίρνει το βασικό της μισθό. Μιλάμε για τον ιδιωτικό τομέα. Να μη συγχέουμε τα του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Δεύτερον, η δυνατότητα της μητέρας με ανήλικο τέκνο να βγει στη σύνταξη σήμερα στο 50ο έτος της ηλικίας της είναι δυνατότητα που της στερεί το να πάρει την πλήρη σύνταξη. Και αντιλαμβάνεται κάποιος ότι το να έχεις την πλήρη σύνταξη για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής σου είναι σημαντικό στοιχείο στην καθημερινότητά σου, στη οικονομική σου επιβίωση. Δίδεται λοιπόν η δυνατότητα να φτάσουμε στο 55ο έτος -σε ηλικίες πολύ χαμηλότερες από τα γενικά όρια- για να μπορεί η μητέρα να πάρει ολόκληρη τη σύνταξη. Είναι δύο ρυθμίσεις που είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσουν τις νέες μητέρες, τις μητέρες που έχουν ανήλικα τέκνα.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Αν κατάλαβα καλά, στο χώρο των ΜΜΕ δημιουργείται ένα Ταμείο στον τομέα της κύριας σύνταξης. Στον τομέα της επικουρικής και της περίθαλψης αλλάζει κάτι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στην περίθαλψη δεν αλλάζει τίποτα. Δεν είμαι προετοιμασμένος να σας πω για την επικουρική, δεν νομίζω όμως ότι αλλάζει κάτι. Στην περίθαλψη, στον ΕΔΟΕΑΠ δηλαδή όπως τον έχουμε συνηθίσει όλοι, δεν αλλάζει κάτι. Άλλωστε είναι διατυπωμένη η θέση της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή στη Βουλή, από τότε που είχε αναφερθεί στο θέμα ο κ. Μαγγίνας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για να φτιάξει η κυβέρνηση αυτόν τον κουμπαρά «Αλληλεγγύης Γενεών» παίρνει έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, από έμμεσους φόρους, παίρνει και το 10% των Ταμείων που έχουν κοινωνικούς πόρους. Αυτή η «Αλληλεγγύη Γενεών» δεν αφορά τους επιχειρηματίες; Μόνο το 2007 υπήρχαν 11 δις ευρώ κέρδη από τις εισηγμένες επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο. Από εκεί δεν μπορεί να πάρει το 10% και να καλύψει το πρόβλημα ή οι μεταρρυθμίσεις είναι για να ωφελούνται μόνο οι επιχειρήσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά αυτό το Ταμείο που γίνεται -τον κουμπαρά, όπως τον ονομάσαμε- είναι μια, κατά τη γνώμη μας, ριζοσπαστική ιδέα που θα αποδώσει σε βάθος χρόνου. Αποδεικνύει πάνω απ όλα την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το θέμα, διότι δεν ενδιαφέρεται για το σήμερα, γιατί άλλωστε αυτή η μεταρρύθμιση δεν γίνεται για το σήμερα, γίνεται για το αύριο. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η χρηματοδότηση, ανάλογα με το πού εργάζεται κάποιος είναι τριμερής. Υπάρχει, δηλαδή, χρηματοδότηση του κράτους, χρηματοδότηση του εργαζόμενου και χρηματοδότηση του εργοδότη. Η μεγάλη προσπάθεια που κάνει αυτό το νομοσχέδιο και αυτή η κυβέρνηση είναι να πατάξει την εισφοροδιαφυγή. Αυτή η προσπάθεια εφόσον αποδώσει -και θέλω να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αποδώσει- θα δημιουργήσει άλλες συνθήκες. Διότι η εισφοροδιαφυγή είναι τεράστια πληγή στο ελληνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και νομίζω ότι το κατανοούμε όλοι. Όπως είναι και η «μαύρη εργασία», όπως είναι και μια σειρά από συμπαρομαρτούντα. Τεχνικές ρυθμίσεις: Ακούγεται τεχνικός ο ένας αριθμός, αυτός ο αριθμός που ονομάσαμε ΑΜΚΑ (μοναδικός αριθμός ασφαλισμένου). Αλλά, είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει υπέρ του ασφαλισμένου. Θα είναι πολύ πιο εύκολη η διακρίβωση των στοιχείων του κάθε ασφαλισμένου, θα είναι πολύ πιο εύκολο να διακριβώσεις ποιοι ξεφεύγουν από ένα σύστημα στο οποίο οι πολλοί είναι καλοπληρωτές. Δηλαδή, πληρώνουν αυτά που οφείλουν για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε όταν βγουν στη σύνταξη, να έχουν την ανταπόδοση, να πάρουν πίσω τα χρήματά τους και να ζήσουν μια καλή ζωή στη σύνταξη και ποιοι δεν πληρώνουν και προσπαθούν να ξεφύγουν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εγώ άλλο ρώτησα, ότι πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ξανά και ξανά, αλλά οι επιχειρηματίες πληρώνουν μια φορά και αυτό μειωμένα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι αποκρατικοποιήσεις, οι μετοχοποιήσεις γίνονται από το δημόσιο προς το ιδιωτικό κεφάλαιο. Το ιδιωτικό κεφάλαιο καταβάλει χρήματα για να αγοράσει μέρος των επιχειρήσεων. Από αυτό το κεφάλαιο λοιπόν, ένα ποσοστό, θα πηγαίνει σε αυτό το Ταμείο που είπαμε.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ, η αξιοποίηση του 4% του ΦΠΑ στον κουμπαρά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης συνιστά έναν καλό επιπλέον λόγο για αύξηση του συγκεκριμένου φόρου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει γίνει η ερώτηση πολλές φορές. Και μάλιστα όχι απλώς ερώτηση, αλλά με βεβαιότητα, γράφτηκαν πάρα πολλά δημοσιεύματα και πρωτοσέλιδα κ.τ.λ. από τον Σεπτέμβριο, αμέσως μετά τις εκλογές. Έχει ειπωθεί πολλές φορές στη Βουλή κ.τ.λ. Η απάντηση, νομίζω, ότι έχει δοθεί στη πράξη. Δεν χρειάζεται να πω κάτι περισσότερο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν ξέρω αν έχει τελειώσει το ασφαλιστικό θέμα, βεβαίως δεν τελειώνει, αλλά μιας και είμαστε εδώ ως πολιτικοί συντάκτες, ήθελα να ρωτήσω το εξής: Αν θεωρεί η κυβέρνηση ορισμένες αναφορές που έγιναν χθες στη διάρκεια των συλλαλητηρίων, είτε στο συλλαλητήριο του ΛΑΟΣ με τον κ. Καρατζαφέρη, είτε σε αυτό με τον κ. Ζουράρι, ως διχαστικές αναφορές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σε αυτό το οποίο γνωρίζαμε ή μάλλον αυτό το οποίο είχε ανακοινωθεί για τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ με το 1% του ΑΕΠ, ισχύει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αλλάζει τίποτε. Αυτό είναι κάτι το οποίο είχε αποφασιστεί -αν δεν με απατά η μνήμη μου, γιατί όπως είπαμε είναι πολύ σύνθετο το θέμα και λίγοι το γνωρίζουν πολύ καλά- από τη ρύθμιση που έκανε ο τότε υπουργός κ. Ρέππας. Δυστυχώς δεν είχε δοθεί το ποσό το οποίο έπρεπε να δοθεί στη διάρκεια των ετών. Έγινε προσπάθεια επ αυτής της κυβερνήσεως και φθάσαμε στο 1% και συνεχίζει για όσο προβλέπεται από τη ρύθμιση αυτή.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πως απαντά η κυβέρνηση στη δήλωση του Τσεβερκόφσκι, ότι το βέτο συνιστά παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω καμία δήλωση για αυτό το θέμα. Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών. Η κα Μπακογιάννη -αν όχι αυτή την ώρα που μιλάμε, πάντως τα επόμενα 10-15 λεπτά το αργότερο- θα δώσει συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους που βρίσκονται εκεί και θα τοποθετηθεί.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ, το πρωί ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό FLASH, χαρακτήρισε τον κ. Καραμανλή «Λαζόπουλο της πολιτικής», με άλλα λόγια ότι ο Πρωθυπουργός είναι, όπως είπε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σόουμαν και ένας καλός ηθοποιός. Τι απαντάτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό μεσημέρι.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 6 March 2008 - 20:34:53 UTC