Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-04-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 15 Απριλίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 131917842

Έκδοση 1

BRIEFING9150408)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 15 Απριλίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

" Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο κ. Παυλόπουλος έχει ήδη κάνει δηλώσεις, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, αύριο στις 09.30, θα συναντηθεί με τον Επίτιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

" Επίσης, θα σας αναγνώσω ένα μέρος της ανακοίνωσης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο θεωρώ σημαντικό για την κυβερνητική πολιτική και αναφέρεται στο ΕΣΠΑ: Η εικόνα στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων αλλάζει ριζικά. Έχει δρομολογηθεί η κατασκευή της Ιόνιας Οδού. Υλοποιείται η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Αθήνας-Πάτρας. Η πραγματοποίηση των έργων του Γ΄ΚΠΣ έχει επιταχυνθεί σημαντικά. Η απορρόφηση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, έφτασε, στο τέλος Μαρτίου του 2008, στο 77% και στο 78%, από 26% και 9% αντιστοίχως από το Μάρτιο του 2004. Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η απορρόφηση έχει ανέλθει από το 14% το Μάρτιο του 2004, στο 79% το Μάρτιο του 2008. Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν σημαντικά έργα που είχαν μείνει στάσιμα, όπως είναι μεταξύ άλλων, η αναβάθμιση σε διπλή γραμμή της σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου-Πατρών, η αναβάθμιση του οδικού δικτύου με έργα, όπως η μικρή περιμετρική Πατρών ή το οδικό δίκτυο Τρίπολης-Σπάρτης, το νέο λιμάνι της Πάτρας και το λιμάνι του Αιγίου. Παράλληλα, με τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα και την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή. Δώσαμε ώθηση στις ιδιωτικές επενδύσεις με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 35% στο 25% για τις Ανώνυμες Εταιρείες και τις ΕΠΕ και από το 25% στο 20% για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Για τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, έχουν εγκριθεί 789 επενδυτικά σχέδια ύψους 1 δις 715 εκατομμυρίων ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές δημιουργούν 3.619 νέες άμεσες θέσεις εργασίας και πολύ περισσότερες έμμεσες. Για τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων έχουν ήδη εγκριθεί 27 έργα μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), συνολικού ύψους 459 εκατομμυρίων ευρώ. Έργα που αφορούν στην κατασκευή σχολείων, πυροσβεστικών και αστυνομικών σταθμών, του Διοικητηρίου για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας και άλλα. Με το ΕΣΠΑ δίνουμε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομία και την Περιφέρεια και ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή. Τα οφέλη θα είναι χειροπιαστά για όλους τους νέους, τις οικογένειες, τις επιχειρήσεις και ειδικά για όσους ζουν στην περιφέρεια στην οποία, όπως έχουμε δεσμευτεί ως κυβέρνηση, κατευθύνεται το 80% των πόρων, δηλαδή, 39,4 δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων. Ειδικά στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, κατευθύνονται πόροι ύψους 6 δις ευρώ.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Προβληματίζουν την κυβέρνηση όσα λέει ένας πρώην υφυπουργός; Υποστηρίζει ότι τον πολεμούν οι βολεμένοι του συστήματος. Ποιοι είναι αυτοί και τι εννοεί όταν λέει ότι είχε ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός από τον ίδιο για τον κ. Ζαχόπουλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σε ό,τι αφορά τον Πρωθυπουργό, δεν υπάρχει σχόλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα τα πιστέψουμε όμως. Θα θεωρήσουμε ότι είναι βάσιμα τα όσα λέει ο κ. Τατούλης για να μην υπάρχει απάντηση.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όμως, υπάρχουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μανώλης, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως σε πάρα πολλά πράγματα, ο κ. Τατούλης έχει δίκιο. Είναι δηλώσεις που έκανε σήμερα το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ούτε και έχουμε δήλωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η προηγούμενη απάντηση.

ΤΡΟΥΠΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες το MEGA είχε μια δημοσκόπηση της GPO. Θα ήθελα ένα σχόλιο δικό σας για τα αποτελέσματα της πρόθεσης ψήφου, αλλά και ένα σχόλιο για το ότι δείχνει πως 61,9% κρίνει αρνητικά το κυβερνητικό έργο μετά τις εκλογές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, πάγια αρχή μου, εδώ και πολλά χρόνια, είναι ότι δεν σχολιάζω τις δημοσκοπήσεις, τις οποίες θεωρώ χρήσιμο εργαλείο δουλειάς.

ΤΕΡΖΗΣ: Υπάρχει κάποια εξήγηση γιατί η κυβέρνηση δεν έχει υπογράψει την κοινή υπουργική απόφαση για την επιστροφή του ποσοστού επί του τζίρου των φαρμάκων προς τα ασφαλιστικά ταμεία δύο χρόνια μετά την κατάργηση της λίστας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω το θέμα. Θα ενημερωθώ από τον αρμόδιο υπουργό και θα σας απαντήσω.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω, αν η κυβέρνηση μετά τις τελευταίες δηλώσεις του πρέσβη της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα, έχει να κάνει κανένα σχόλιο, καθότι η διαπραγμάτευση όπως φαίνεται παίρνει μια νέα εκκίνηση με την επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα σχόλια που έχουμε να κάνουμε για την υπόθεση τα έχουμε ήδη κάνει. Εμείς θέλουμε οπωσδήποτε να βρεθεί μια λύση, η οποία θα είναι μια δίκαιη λύση και η οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτή λύση. Κατά τα λοιπά, δεν προτίθεμαι να σχολιάσω τις δηλώσεις του οποιουδήποτε πρέσβη.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Ιρλανδία υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με τα Σκόπια, με το όνομα «Μακεδονία». Ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης δεδομένου ότι έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων έχει μια σημασία αυτή η κίνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Την άποψή μας την ξέρετε. Εμείς πιστεύουμε, σε κάθε περίπτωση, ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση, όπως είπα προηγουμένως. Είναι βέβαιο ότι τόσο η νατοϊκή όσο και η ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος χώρας περνάει μέσα από την Ελλάδα.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Ανακοίνωσε η σκοπιανή κυβέρνηση ότι θα δώσει κίνητρα στους πολίτες της χώρας που καταναλώνουν «μακεδονικά» προϊόντα, δηλαδή προϊόντα που παράγονται στη χώρα τους και όχι προϊόντα που εισάγονται από γειτονικές χώρες. Αυτό δεν είναι ένα έμμεσο εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προς Θεού! Δεν προτίθεμαι να σχολιάσω τις εσωτερικές πρωτοβουλίες οποιασδήποτε κυβέρνησης. Και εμείς κάνουμε σειρά διαφημιστικών καμπανιών ότι θα πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερο ελληνικά προϊόντα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν σχολιάζετε τις δημοσκοπήσεις, δεν σχολιάζετε τον κ. Τατούλη, δεν σχολιάζετε τα των Σκοπίων, μήπως θα μπορούσατε να σχολιάσετε το γεγονός...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προσπαθώ να σχολιάζω κάποια θέματα ελάχιστα για να έχει ενδιαφέρον ο λόγος μου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα σας δώσω την ευκαιρία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προσπαθήστε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μήπως μπορείτε να μας σχολιάσετε γιατί δεν εξαφανίστηκε η ακρίβεια με τα 41 μέτρα που είχε εξαγγείλει ο κ. Φώλιας και βλέπουμε εδώ τις τελευταίες ημέρες ένα όργιο κερδοσκοπίας στην αγορά; Ο ανταγωνισμός και η ελεύθερη αγορά δεν φέρνουν τελικά μειωμένες τιμές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα 41 μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν από περίπου ένα μήνα, έχουν αρχίσει και εφαρμόζονται ήδη. Η ακρίβεια είναι ένα πρόβλημα το οποίο ισχύει, είναι μια πραγματικότητα, κανείς δεν την αμφισβητεί. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τόσο τα μέτρα όσο και κυρίως η ενίσχυση των ελέγχων είναι αυτά τα οποία μπορούν να αποδώσουν. Θα αποδώσουν σε βάθος κάποιου χρόνου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δυο-τρεις οκταετίες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ελπίζουμε το συντομότερο δυνατόν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για την ακτοπλοΐα θα ήθελα να ρωτήσω συμπληρωματικά. Βλέπουμε εδώ, απελευθερώθηκαν οι ναύλοι και ενώ υποτίθεται ότι θα έπρεπε να πέσουν οι τιμές, αυξάνονται τα εισιτήρια μέχρι και 22% ενόψει του Πάσχα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το κράτος, όπως γνωρίζετε, διατηρεί το δικαίωμα να ανακαλέσει την απελευθέρωση όταν διαπιστώσει καταχρηστικές συμπεριφορές και να παραπέμψει την όποια εταιρεία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το κράτος, δηλαδή, οφείλει να ενισχύει τους μηχανισμούς ελέγχου. Όχι μόνο σε αυτό τον τομέα, αλλά σε όλους τους τομείς και σε αυτόν που αναφερθήκατε προηγουμένως και σε πολλούς άλλους.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μιας και το αποτέλεσμα στο θέμα της ακρίβειας και της αγοράς δεν είναι το επιθυμητό, μήπως σκέφτεται η κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα δόγματά της περί της ελεύθερης αγοράς, για να βρει μια πιο αποτελεσματική λύση, εννοώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μιλάμε για δόγματα. Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν ιδεολογίες οι οποίες έχουν αναφορά στην αγορά, είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Άλλοι μιλούν για την απελευθέρωσή της με ταυτόχρονη ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου και άλλοι θεωρούν ότι η αγορά θα πρέπει να είναι πολύ περισσότερο κρατική. Το δεύτερο μοντέλο όπου εφαρμόστηκε, μέχρι στιγμής πάντως έχει αποτύχει.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Επειδή γίνεται μεγάλη συζήτηση για το ασφαλιστικό του δημοσίου, είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ξεκινήσει τη διαδικασία επί του ασφαλιστικού του δημοσίου; Και ένα δεύτερο: Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αλλαγή της μορφής των συμβάσεων εργασίας, για πιο ευέλικτες σχέσεις εργασίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και στα δύο δόθηκε απάντηση και από τον κ. Αντώναρο, χθες εδώ και από την κ. Πετραλιά βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω πώς αποτιμά η κυβέρνηση την πολιτική συμπεριφορά του κ. Κουκοδήμου μετά την ανεξαρτητοποίησή του δεδομένου ότι έχει στηρίξει όλα τα νομοσχέδια που προτείνει στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία, ως ανεξάρτητος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα θέμα το οποίο αφορά το κόμμα, παρακαλώ να ρωτήσετε στο κόμμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αν καταλαβαίνω καλά, οι διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια για το θέμα της ονομασίας συνεχίζονται. Με ποιον συνομιλεί η ελληνική κυβέρνηση τώρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προσπάθειά μας είναι να συνεχιστούν -το έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους- και δεν υπάρχει άλλος δρόμος απ` το να συνεχιστούν μέσα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Αυτό έχουμε πει, επίσης, στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ναι, αλλά ποιον συνομιλητή έχετε τώρα απέναντι, αφού, εκεί πέρα απ` ότι ξέρω είναι σε μια διαδικασία προεκλογική.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε ποιον συνομιλητή έχει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ. Σας είπα, η προσπάθειά μας είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια μέσα από τον ΟΗΕ.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για σκάνδαλο να εκχωρήσει η κυβέρνηση μια στρατηγική εταιρεία για το δημόσιο σε ξένους επενδυτές, σήμερα το πρωί που επισκέφθηκε τον ΟΤΕ, στον οποίο επετράπη η είσοδος με κάμερες, γεγονός που δεν είχε γίνει στην αντίστοιχη επίσκεψη του κ. Τσίπρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το δεύτερο θέμα, νομίζω ότι θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ΟΤΕ. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, εκείνο που έχω να σημειώσω είναι: Πρώτον, στις δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου είπε πολλές ανακρίβειες, η κυριότερη των οποίων είναι, ότι το κράτος κάνει τον πωλητή. Ο πωλητής, όπως γνωρίζετε, ενός ποσοστού σχεδόν 20% δεν είναι το κράτος, αλλά είναι ιδιώτης ο οποίος είχε συγκεντρώσει αυτό το ποσοστό από την ελεύθερη αγορά. Δεύτερον, θέλω να θυμηθούμε όλοι, γιατί δεν ξεχνάμε τα πάντα σε αυτόν τον τόπο, ότι πάλι το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που το 1992-1993 έλεγε ότι στον ΟΤΕ θα υπάρχει μόνο μια μετοχή, «χρυσή» μάλιστα την είχε χαρακτηρίσει ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου. Και είχε πει επιπλέον ότι αυτή η «χρυσή» μια μετοχή δεν πρόκειται να μοιραστεί, να πουληθεί ή ο,τιδήποτε άλλο. Στην πορεία των ετών, το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο το οποίο έδωσε στην ελεύθερη αγορά το 62% του ΟΤΕ. Αυτό, για να γνωρίζουμε την αντιστοιχία λόγων και έργων ενός κόμματος, το οποίο βρέθηκε για πάρα πολλά χρόνια στην κυβέρνηση. Τι λέει δηλαδή όταν είναι στην αντιπολίτευση, τι κάνει όταν είναι στην κυβέρνηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αν καταλαβαίνω καλά από τη διαδικασία γιατί είναι λίγο μπερδεμένη έτσι όπως έγινε με τους ιδιώτες που μπήκαν στη μέση, το κράτος αυτό που κάνει, είναι ότι τώρα εκχωρεί το μάνατζμεντ. Θα εισπράξει κάτι γι` αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δύο θέματα που θέτετε. Πρώτον: Δεν καταλαβαίνω γιατί λέτε ότι είναι μπερδεμένο. Στην ελεύθερη αγορά, στο Χρηματιστήριο και εσείς ή οποιοσδήποτε έχει χρήματα μπορεί να αγοράσει από μια ή όσες μετοχές μπορεί να βρει. Αυτή είναι η λογική της ελεύθερης αγοράς. Το δεύτερο έχει να κάνει με συζητήσεις οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί. Όπως ξέρετε, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης, έχει πει ότι η αρμόδια διϋπουργική επιτροπή, την έγκριση της οποίας πρέπει να έχει προκειμένου να οδηγηθεί σε περαιτέρω πώληση ποσοστού, δεν έχει ολοκληρώσει τις συζητήσεις της.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, είπα ότι είναι μπερδεμένο, γιατί εδώ εμφανίζεται ότι το αντίτιμο για την εκχώρηση του μάνατζμεντ δεν το εισπράττει το ελληνικό δημόσιο, αλλά το εισπράττει ο ιδιώτης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω, σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις στην ελεύθερη αγορά, αυτές, το λέει μόνη της η λέξη, είναι ελεύθερες. Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο θέμα που σημειώσατε, έχει κάνει αναλυτικές δηλώσεις ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, σας έδωσα μόλις προ ολίγου, μια μικρή περίληψη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σε ένα άλλο θέμα: Με αφορμή τη «διατροφική κρίση» και το χαρακτηρισμό εκ μέρους του ΟΗΕ ως εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας της μαζικής παραγωγής βιοκαυσίμων, η κυβέρνηση τροποποιεί τα σχέδιά της για την κατασκευή των δύο εργοστασίων βιοαιθυνόλης που προγραμματίζει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θυμάστε ότι είχα θέσει αυτό το θέμα πολύ καιρό πριν, σε αυτό την αίθουσα, όταν ίσως και σε δική σας ερώτηση  δεν μπορώ να το θυμάμαι με τέτοια λεπτομέρεια- είχε τεθεί το ζήτημα της αύξησης της τιμής των σιτηρών. Και σας είχα πει τότε ότι σιτηρά όπως και καλαμπόκι χρησιμοποιούνται πια ως βιοκαύσιμα. Σας είχα πει, επίσης, ότι έχουν ανοίξει δύο πολύ μεγάλες παγκόσμιες αγορές της Ινδίας και της Κίνας και ότι αυτό έχει οδηγήσει στην αύξηση της τιμής των σιτηρών. Τίθενται νέα ζητήματα, όχι σήμερα, έχουν τεθεί αυτά τα ζητήματα εδώ και πάρα πολύ καιρό. Σίγουρα πάντως στο διεθνή Τύπο ο προβληματισμός είναι πολύ μεγάλος. Και είναι πολύ μεγάλος, εξ αιτίας ακριβώς του προβληματισμού που έχει αναπτυχθεί και μεταξύ των κυβερνήσεων. Η κυβέρνηση προβληματίζεται στο θέμα αυτό. Εμείς είμαστε μια χώρα, η οποία έχει ανάγκη να ενισχύσει τους πόρους της ενέργειας, έχει ανάγκη να ενισχύσει τους πόρους της οικολογικής ενέργειας, πράγμα το οποίο έχουμε κάνει πράξη ως κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, στο ερώτημα που μου θέτετε, δεν έχει συζητηθεί να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή σε ό,τι αφορά αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Έλληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα κ. Ξύδας σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τουρκική εφημερίδα, υποστήριξε ότι σύντομα ενδέχεται να αλλάξει ο νόμος και να επιτρέπεται στη Θράκη να λειτουργούν και πάλι σύνδεσμοι ως τουρκικές ενώσεις. Είπε επίσης για γενναία μέτρα στην περιοχή και αναγνώρισε λάθη του παρελθόντος. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ήδη κάνει δήλωση ο πρέσβης ότι τα όσα έχουν αναφερθεί  δεν έχω διαβάσει ακριβώς τη δήλωσή του, γνωρίζω από το Υπουργείο Εξωτερικών, με το οποίο μίλησα, πριν από λίγο ότι έγινε δήλωση του πρέσβεως  σε συζήτηση και όχι σε συνέντευξη, δεν έχουν αποτυπωθεί με τον τρόπο τον οποίο αναφέρθηκαν. Σας παραπέμπω στη δήλωσή του.

ΚΑΤΣΑΒΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής ζήτησε αναδρομικό έλεγχο νομιμότητας της εξοχικής κατοικίας του κ. Σουφλιά. Ήθελα να ρωτήσω, αν κατά τη γνώμη σας δημιουργείται ή όχι ζήτημα ηθικής τάξης για τον Υπουργό Περιβάλλοντος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει απαντηθεί πολλές φορές η ερώτηση. Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια. Και με την ίδια σαφήνεια σας επαναλαμβάνω πως ισχύει απολύτως ό,τι έχουμε πει για το ήθος, την εντιμότητα του κ. Σουφλιά, η οποία είναι αποδεδειγμένη χρόνια τώρα. Αλλά και για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει γίνει αναλυτική ενημέρωση και από εμένα και από τον αναπληρωτή μου. Δεν έχει αλλάξει τίποτε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το τι είπε ο κ. Ξυδάς και αν του αποδόθησαν σωστά ή όχι είναι το ένα θέμα που λίγο ενδιαφέρει. Το ουσιαστικό είναι, μελετά η κυβέρνηση αλλαγή του καθεστώτος που αφορά την ίδρυση συνδέσμων της μουσουλμανικής μειονότητας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να σας δώσω κάποια συγκεκριμένη απάντηση τώρα. Θα συζητήσω με το Υπουργείο Εξωτερικών. Πάντως, εκείνο το οποίο γνωρίζουμε όλοι είναι ότι υπήρξε μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Όπως γνωρίζετε, στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλουν να συμμορφώνονται.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υπάρχει και ένα ελληνικό Σύνταγμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επαληθεύετε τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, η Ρωσία έχει κάνει πίσω για το θέμα της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου από τη χώρας μας και θα φθάνει απλά μια διακλάδωση και δεν θα είναι κέντρο διέλευσης προς την Ιταλία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από την πληροφόρηση που έχω. Γνωρίζω ότι υπάρχουν συζητήσεις σε επίπεδο όχι μόνο υπουργών, κυρίως σε χαμηλότερο επίπεδο από υπουργούς, σε επίπεδο τεχνοκρατών, για μια σειρά από ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζονται σε τέτοιου είδους μεγάλες κατασκευές. Δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό, τουλάχιστον δεν γνωρίζω εγώ, αλλά μπορώ να το συζητήσω και πάλι με τον κ. Φώλια. Πιστεύω ότι η απάντηση που σας έδωσα θα επαναληφθεί και αύριο, καθόσον μόλις την περασμένη Τρίτη έγινε ενημέρωση στην Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα ενέργειας. Συζητήθηκε και αυτό το θέμα. Δεν ειπώθηκε τίποτε από αυτό το οποίο με ρωτήσατε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 15 April 2008 - 14:16:59 UTC