Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-05-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 5 Μαΐου 2008

Αριθμός Δελτίου: 135513008

Έκδοση 1

brf0505

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 5 Μαΐου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε, χρόνια πολλά σε όλους.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, αύριο στις 10.00, θα έχει συνεργασία με την Υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Μεϊμαράκη και τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη. Στις 11.00 συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέματα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Στις 18.00, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Χρόνια πολλά και επισήμως. Είπατε ότι θα έχει συναντήσεις κατ` ιδίαν πριν από την Κυβερνητική Επιτροπή, με τον κ. Μεϊμαράκη και τον κ. Αλογοσκούφη...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και την κ. Μπακογιάννη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Με την κ. Μπακογιάννη, υποψιάζομαι για το Σκοπιανό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, θα είναι οι τρεις υπουργοί και ο Πρωθυπουργός...

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Α, οι τρεις μαζί!

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν θέματα συναρμοδιότητας όλων των υπουργείων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξοπλιστικά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω, θα σας πω αύριο. Πρόκειται για θέματα συναρμοδιότητας όλων των υπουργείων.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για τα θέματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα αφορά και τη στράτευση στα 18;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε, αν θα ληφθεί κάποια απόφαση αύριο; Όχι, δεν νομίζω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι αν θα ληφθεί, αν θα συζητηθεί το θέμα της στράτευσης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα θέμα το οποίο, όπως γνωρίζετε, έχει συζητηθεί. Έχει κάνει πολλές φορές δηλώσεις ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης. Γίνεται επεξεργασία των προτάσεων, δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πιστεύετε ότι υπάρχουν δημοσιογράφοι οι οποίοι είναι ακραία εμπαθείς προς υπουργούς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι μια ερώτηση - παγίδα. Μου κάνετε συνήθως μια ερώτηση, έχοντας υπόψη σας κάποια λόγια, ενδεχομένως κάποιου στελέχους, το οποίο τα είπε και εγώ αγνοώ. Δεν το γνωρίζω αν έχει πει κάποιο στέλεχος τέτοια πράγματα. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι οι δημοσιογράφοι κινούνται στα πλαίσια του λειτουργήματός τους, τηρώντας τους κανόνες δεοντολογίας. Αυτή είναι μια γενική απάντηση. Αν θέλετε να κάνετε πιο συγκεκριμένη την ερώτηση, σας ακούω.

ΧΙΩΤΗΣ: Να την κάνω, ευχαρίστως. Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, με χαρακτήρισε, εμένα προσωπικά, πριν από λίγο στο ραδιόφωνο του ALPHA, ως ακραία εμπαθή δημοσιογράφο απέναντί του, ο οποίος επανειλημμένα έχω αποδείξει την εμπάθειά μου με δημοσιεύματα. Επειδή εγώ δεν θυμάμαι να έχω γράψει για τον κ. Μεϊμαράκη κάτι άλλο τα τελευταία δύο χρόνια, σας ερωτώ συγκεκριμένα, λοιπόν, αν αυτή είναι θέση της κυβέρνησης να κατατάσσονται δημοσιογράφοι ως ακραία εμπαθείς ή ακραία φιλικοί ή οτιδήποτε άλλο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν παρακολούθησα τη συνομιλία που είχατε. Είμαι βέβαιος, όμως, γνωρίζοντας τον κ. Μεϊμαράκη ότι σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν έχει ειπωθεί έτσι όπως μου το αναφέρατε, θα ήταν μια έκφραση της στιγμής, η οποία μπορεί να αποτύπωνε κάποια κρίση, με αφορμή τυχόν ερώτησή σας. Δεν ξέρω τι συζήτηση έγινε. Πιστεύω ότι και η συμπεριφορά του κ. Μεϊμαράκη, αλλά και όλων των υπουργών απέναντι σε Μέσα Ενημέρωσης, σε δημοσιογράφους, έχει δείξει ότι σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε δημοσιογράφους κινούμενους υπό άλλων κριτηρίων ή ελατηρίων πέραν αυτών του να υπηρετήσουν το επάγγελμά τους.

ΧΙΩΤΗΣ: Επειδή, πράγματι, δεν έχω και εγώ την ακριβή διατύπωση, γιατί δεν το άκουσα, μου το μετέφεραν, θα σας παρακαλούσα να δείτε τη διατύπωση και να τοποθετηθείτε αύριο επ` αυτής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω, αν είναι στις προθέσεις πια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ίδρυση ξεχωριστού Υπουργείου Περιβάλλοντος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει δοθεί απάντηση στο ερώτημα αυτό, όχι μία, αλλά τουλάχιστον δύο φορές και στο press room, αλλά και στη Βουλή, στη διάρκεια -νομίζω- των προγραμματικών δηλώσεων.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω, αν μπορεί η κυβέρνηση να μας πληροφορήσει, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει το ελληνικό Δημόσιο με τη DEUTSCHE TELEKOM για την εκχώρηση του 3% των μετοχών του ΟΤΕ και να μας πείτε, επίσης, ως δεύτερο ερώτημα, αλλά στο ίδιο θέμα, αν στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε βάθος χρόνου, μέχρι το 2013, στην πώληση και άλλων πακέτων μετοχών, αφήνοντας ως ελάχιστη κρατική συμμετοχή το 5% στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζω ότι έχει κάνει αναλυτικές δηλώσεις, χθες, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο. Οι δηλώσεις έχουν δημοσιοποιηθεί. Εάν χρειάζεται κάτι πιο συγκεκριμένο, ευχαρίστως να τον ρωτήσω, να συνεννοηθούμε και να έχω ειδικότερη απάντηση, αύριο. Αλλά, νομίζω ότι έχει πει πολλά πράγματα αναλυτικά χθες, σε συνέντευξή του, γι` αυτό το θέμα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Έκανα την ερώτηση με βάση τα όσα είπε προφανώς ο Υπουργός Οικονομίας, δηλαδή, γνωρίζοντας τα όσα είπε ο Υπουργός Οικονομίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επικοινωνήσω μαζί του. Θεώρησα ότι όσα είχε πει, είναι αρκετά αναλυτικά, τουλάχιστον έτσι όπως τα διάβασα εγώ και πληροφοριακά, για να δω αν υπάρχει κάτι περισσότερο επ` αυτού που με ρωτήσατε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, για το τραγικό περιστατικό στη Θεσσαλονίκη, με την απώλεια της ζωής του οδηγού λεωφορείου από τον δραπέτη, υπάρχουν ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, θα εκφράσω τη θλίψη όλων και της κυβέρνησης -και πιστεύω, όλων των Ελλήνων -για ένα τέτοιο περιστατικό. Εγώ εκπροσωπώ την κυβέρνηση και γνωρίζω πολύ καλά ότι μια τέτοια υπόθεση, η οποία κατέληξε στο να χαθεί, εντελώς άδικα, μια ανθρώπινη ζωή, είναι μια υπόθεση που εξεγείρει όλους μας. Κατά τα λοιπά, θα σας πω ότι εκδόθηκε ανακοίνωση από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών. Ετέθησαν, όπως γνωρίζετε, σε διαθεσιμότητα οι έξι αστυνομικοί που από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, φέρονται να επέδειξαν υπερβολική ολιγωρία και βαριά αμέλεια στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Δεν έχω κάτι περισσότερο αυτή τη στιγμή.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, είναι το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό που συμβαίνει επί των ημερών σας. Και τα δύο περιστατικά είναι παρόμοια και δείχνουν ότι δεν είναι μόνο θέμα των αστυνομικών, οι οποίοι, προφανώς, δεν επιτελούν το καθήκον τους εκείνη την ώρα, όπως πρέπει, αλλά είναι ένα γενικότερο ζήτημα ευθυνών της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι αντιλαμβάνομαι τι υπαινίσσεστε. Εκείνο το οποίο θα σας πω είναι ότι σε ένα μεγάλο οργανισμό, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία, όπως σε κάθε μεγάλο οργανισμό, είναι βέβαιο ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι κάνουν άριστα τη δουλειά τους, κάποιοι άλλοι οι οποίοι την κάνουν μέτρια και σίγουρα, κάποιοι οι οποίοι την κάνουν κακά ή ολιγωρούν. Δυστυχώς, έχουμε να κάνουμε με την τελευταία κατηγορία. Σε κάθε οργανισμό μπορεί να συμβεί να έχεις ανθρώπους οι οποίοι να ολιγωρούν. Γι` αυτό εξεγείρεται κάποιος ως άνθρωπος, όχι μόνο στο αν μετέχει ή όχι στο πολιτικό γίγνεσθαι, οποιοσδήποτε πολίτης, εξεγείρεται όταν η ολιγωρία αυτή φθάνει στο να χαθεί μια ζωή ή να κινδυνεύσει μια άλλη ζωή. Άρα, λοιπόν, θέλω να σημειώσω ότι η αντίδραση της Πολιτείας, γρήγορη ως προς αυτό, έθεσε σε διαθεσιμότητα αυτούς τους έξι αστυνομικούς που κρίνεται ότι είχαν την ευθύνη. Και να ευχηθώ να μην έχουμε στο μέλλον τέτοιου είδους περιστατικά. Είναι δυστυχώς φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν και στο πρόσφατο και το απώτερο. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Πάνω σε αυτό. Πέρα από την ολιγωρία που επισημάνατε, υπάρχει ένα άλλο θέμα, το οποίο βγαίνει συνεχώς στην επιφάνεια. Οι Έλληνες αστυνομικοί δεν είναι τόσο καλά εκπαιδευμένοι για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν έναν απλό τοξικομανή. Τον κυνηγούσαν δεκάδες αστυνομικοί. Δεν μπόρεσαν να τον συλλάβουν και συνέβη ό,τι συνέβη. Δεν πρέπει λοιπόν να μπει το ζήτημα στη σωστή του βάση; Δηλαδή, να ξεκινήσουμε από την αναδιοργάνωση και τον ανασχηματισμό ολόκληρης της ελληνικής αστυνομίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, σημαντικές μεν, αλλά διοικητικής υφής. Δεν πρέπει να το κάνω από τη θέση που βρίσκομαι. Θα κάνω μια πολύ μικρή εξαίρεση και για ένα πολύ συγκεκριμένο περιστατικό, όπως αυτό το οποίο συγκλόνισε όλους μας. Γιατί κατά τα λοιπά, αντιλαμβάνεστε ότι η θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου δεν μπορεί να είναι θέση κρίνοντος -κρίνοντος μπορεί να είναι- μπαίνοντας σε πολλές λεπτομέρειες για ζητήματα, όπως αυτό το οποίο θέτετε. Ρώτησα και εγώ αυτό το οποίο είπατε. Και φαντάζομαι κάθε πολίτης θα ρωτούσε. Υπάρχουν, λοιπόν, σαφείς οδηγίες που υπαγορεύουν με ποιο τρόπο γίνεται η μεταγωγή: Ότι δηλαδή θα έπρεπε να είχαν φορέσει χειροπέδες στον συγκεκριμένο ύποπτο, ότι βεβαίως δεν θα έπρεπε να αφήσει το τσαντάκι του με το όπλο ανοικτό δίπλα για να μπορεί να το πάρει κ.ο.κ. Πληροφορήθηκα ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός είχε «εκδιωχθεί», είχε μετατεθεί δυσμενώς σε άλλη υπηρεσία, διότι ακριβώς είχε επιδείξει ολιγωρία. Προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, σε κάποιο διοικητικό Εφετείο και δικαιώθηκε. Η απόφαση του Εφετείου έλεγε ότι πρέπει να γυρίσει πίσω. Δεν πρέπει να φθάσουμε στο άλλο άκρο και να αρχίσουμε να κάνουμε κρίσεις για τη Δικαιοσύνη. Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο, ο οποίος δεν θα οδηγήσει πουθενά ή θα οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα ή απαξιωτικά για θεσμούς που οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε. Σε κάθε οργανισμό, σε κάθε θεσμό, ισχύει αυτό που είπα προηγουμένως. Σίγουρα θα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν υπηρετούν σωστά, οι οποίοι ολιγωρούν, οι οποίοι δείχνουν βαριά αμέλεια. Η αναδιοργάνωση στην οποία αναφέρεστε είναι μια διαρκής διαδικασία και έχει να κάνει και με την εκπαίδευση, έχει να κάνει με τους ανθρώπους, με τις νοοτροπίες και με την κοινή λογική πολλές φορές, ευτυχώς ή δυστυχώς.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, την ίδια στιγμή που ο Υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης δηλώνει ότι μέσα στην επόμενη πενταετία, αν θυμάμαι καλά, δεν αποκλείεται το ελληνικό Δημόσιο να διατηρήσει μόνο το 5% του ΟΤΕ, η κ. Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξή της στα «ΝΕΑ» λέει ότι όταν έρθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία θα πάρει πίσω τον ΟΤΕ. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πάρει και το 66% που πούλησε το ΠΑΣΟΚ;

ΣΠΥΡΑΚΗ: Εγώ ήθελα να ρωτήσω για μια άλλη δήλωση στελεχών του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν αλυτρωτικού περιεχομένου τον όρο «Νέα Μακεδονία» στην περίπτωση που υπάρξει ως πρόταση για να επιτευχθεί συμβιβασμός με τα Σκόπια. Θέλω ένα σχόλιό σας επ` αυτού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο εθνικό θέμα όπως αυτό, θα μείνω στα όσα έχουν δηλώσει δημοσίως ο Πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών. Έχω επαναλάβει πολλές φορές, εδώ, αντίστοιχες δηλώσεις. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο σήμερα.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ: Χθες, ο κ. Γκρουέφσκι, σε μια κομματική του εκδήλωση, το διαβάζω επακριβώς από τη μετάφραση που έγινε, είπε ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει κανένα όνομα και συμβιβασμό που θα υπαγορεύσει η Ελλάδα και χωρίς προηγουμένως δημοψήφισμα. Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το μόνο σχόλιο που έχω να κάνω και όχι με αφορμή αυτή τη δήλωση, αλλά την ερώτησή σας, είναι ότι η διαπραγμάτευση γίνεται στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Προσέρχονται τα δύο μέρη με τον ισότιμο τρόπο που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις. Ευελπιστούμε εκεί να βρεθεί λύση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για το θέμα του ΟΤΕ, επειδή είδαμε τη συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης στην κρατική τηλεόραση, συγγνώμη αλλά μας δόθηκε η εντύπωση πως τελικά το management θα εκχωρηθεί. Δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει αυτό, αλλά παρά τις δηλώσεις-δεσμεύσεις της κυβέρνησης και προσωπικά του υπουργού Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης φαίνεται ότι το management θα εκχωρηθεί. Εσείς ως κυβέρνηση, τι λέτε γι` αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς έχουμε μιλήσει και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Έχουμε καταγράψει στο πρόγραμμά μας τις προσθέσεις μας εδώ και περίπου πέντε χρόνια. Σας θυμίζω ότι στο πρόγραμμά μας που είναι σαφές, αναφέρεται ότι η αναζήτηση στρατηγικού εταίρου για τον ΟΤΕ είναι πολιτική μας με το κατάλληλο management. Είναι ακριβώς αυτό που κάνουμε.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να επανέλθω στο θέμα του αστυνομικού φιάσκου και ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Μιλήσατε για αστυνομικούς που, όπως σε κάθε μεγάλο Οργανισμό, κάνουν άριστα, μέτρια ή κακά τη δουλειά τους. Το θέμα είναι ότι με τους μισθούς που παίρνουν και καθώς υποχρεώνονται πολλοί από αυτούς να εργάζονται και σε δεύτερη εργασία, μπορούν πρακτικά να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να πω ότι θα ήταν προσβολή στη μνήμη του νεκρού ανθρώπου, ο οποίος έχασε τη ζωή του εξαιτίας μιας ολιγωρίας, να εξηγήσουμε αυτή την ολιγωρία, το ότι ξέχασε δηλαδή το όπλο του ή ότι ξέχασε να βάλει χειροπέδες ο συγκεκριμένος ή οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί, επειδή ο μισθός του είναι α΄ ή β΄ τάξεως.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αν μου επιτρέπετε κ. Υπουργέ, δεν αναφέρομαι στο συγκεκριμένο περιστατικό. Αναφέρομαι στη γενική τοποθέτησή σας ότι κάποιοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους στη Αστυνομία, στο γενικό ζήτημα. Προφανώς και εγώ δεν αναφέρομαι στο συγκεκριμένο περιστατικό. Είναι προφανείς οι αμέλειες και οι βαρύτατες ευθύνες των αστυνομικών στο συγκεκριμένο περιστατικό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, δεν γνωρίζω τι θέλετε να πείτε. Εγώ μίλησα για Οργανισμούς και λέγοντας «Οργανισμούς», μιλώ για μεγάλους Οργανισμούς. Αυτό συμβαίνει και στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Στο Μέσο που εργάζεστε και στα Μέσα που εργάζεται ο καθένας σας, υπάρχει πληθώρα προσώπων που εργάζεται επίσης ως δημοσιογράφοι, τεχνικοί κ.ο.κ. Είναι βέβαιο ότι έχουμε τους αρίστους, τους καλούς, τους μέτριους, τους κακούς, τους πολύ κακούς, αυτούς που ολιγωρούν κ.τ.λ. Θέλω να πω ότι είναι στα ανθρώπινα μέτρα. Δυστυχώς, εδώ, όπως και σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις, έχουμε αποτελέσματα, για παράδειγμα στην ιατρική, στους γιατρούς, τα οποία είναι εις βάρος της ζωής του ιδίου του ανθρώπου. Σε άλλα επαγγέλματα ή σε άλλα λειτουργήματα μπορεί να έχουμε κακά αποτελέσματα εξαιτίας ολιγωρίας τα οποία να είναι σε βάρος της ψυχικής υγείας ή σε βάρος της ελευθερίας κ.ο.κ. των οποιωνδήποτε πολιτών. Αυτό ήθελα να επισημάνω, ότι δηλαδή έχουμε, σε κάθε περίπτωση, ανθρώπους που ολιγωρούν ή κάνουν κακά τη δουλειά τους. Δεν είναι δικαιολογία αυτό. Ως επισήμανση, ως διαπίστωση το αναφέρω.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια φημολογία περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης, η οποία συνοδεύθηκε με μια σειρά από δημοσιεύματα τα οποία έκαναν λόγο και για δομικές αλλαγές. Δηλαδή, δημιουργία θέσεων αντιπροέδρων, περαιτέρω συγχωνεύσεις υπουργείων κ.τ.λ. Δεν θέλω να μου πείτε, γιατί γνωρίζω την απάντηση, αν προτίθεται ο Πρωθυπουργός να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Θέλω, όμως, να μου πείτε, αν θέλετε, εάν όταν και άμα γίνει ανασχηματισμός, βλέπετε αυτές τις δομικές αλλαγές; Δηλαδή, επεξεργάζεστε κάποιο σχέδιο δομικών αλλαγών τέτοιες, όπως περιγράφονται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να σας πω τίποτε περισσότερο από το ότι δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο θέμα. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Διάβασα και εγώ δημοσιεύματα, άκουσα τις «πληροφορίες» πολλών...

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Δεν λέω για ανασχηματισμό. Άλλο ρώτησα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατάλαβα τι ρωτήσατε. Αλλά αντιλαμβάνεται κάποιος ότι όταν θέτετε το ένα θέμα σε συνδυασμό με το άλλο, η απάντηση είναι αυτή που σας έδωσα...

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Όταν και άμα γίνει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να ολοκληρώσω την απάντησή μου. Σας θυμίζω ότι η Νέα Δημοκρατία, στη δεύτερη θητεία της ως κυβέρνηση, έκανε ήδη κάποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Σας θυμίζω, δηλαδή, ότι συγχωνεύτηκαν δύο μεγάλα Υπουργεία, το Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Δημόσιας Τάξης και έγινε το Υπουργείο Εσωτερικών. Και αυτό, τουλάχιστον σε πολλές περιπτώσεις μέχρι τώρα, έχει αποδειχθεί ότι ήταν μια σωστή πολιτικά πράξη, η οποία έχει και αποτελέσματα στη διοίκηση με τα όποια προβλήματα βεβαίως δημιουργούνται. Και η δεύτερη ήταν η συνένωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του Υπουργείου Αιγαίου. Παραλάβαμε ένα κυβερνητικό σχήμα πολύ μεγαλύτερο, παρότι δημιουργήσαμε εξαρχής ένα Υπουργείο που θεωρούσαμε απαραίτητο για τον τόπο, το Υπουργείο Τουρισμού, αφού ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία. Μειώσαμε αρκετά το κυβερνητικό σχήμα. Το ίδιο συνέβη και με τους υφυπουργούς. Η διοικητική δομή την οποία παρουσίασε η κυβέρνηση πριν από έξι μήνες, δεν μπορεί να αλλάξει μέσα σε έξι μήνες, όπως καταλαβαίνετε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή υπάρχει αυτή η φημολογία του ανασχηματισμού και ετέθη ως ερώτημα στον κ. Αλογοσκούφη. Συμμερίζεται η κυβέρνηση την άποψη του κ. Αλογοσκούφη ότι όλη αυτή η φημολογία περί ανασχηματισμού ανάγεται στους ευσεβείς πόθους ορισμένων κυβερνητικών στελεχών, γιατί νομίζω εκεί τους απέδωσε ο κ. Αλογοσκούφης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έδωσα ήδη απάντηση για τον ανασχηματισμό. Από κει και πέρα δεν έχω κάποιο σχόλιο να κάνω. Ο κ. Αλογοσκούφης είναι υπουργός της κυβέρνησης. Δεν μπορεί να με ρωτάτε αν συμμερίζεται η κυβέρνηση, ωσάν να μην είναι μέλος της.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ακριβώς. Επειδή όμως τον φέρουν τα διάφορα σενάρια να μετατίθεται ή να πηγαίνει σπίτι του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησε ο ίδιος σε αυτό και σας έδωσα και εγώ μια γενική απάντηση για το τι ισχύει και τι δεν ισχύει.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Ανασχηματισμός είπαμε δεν γίνεται. Όμως κύριε Εκπρόσωπε, οι ομάδες όταν κάποιος παίκτης δεν πάει καλά τον αλλάζουν. Είτε μικρή είτε μεγάλη ομάδα. Η Νέα Δημοκρατία είναι μια μεγάλη ομάδα. Η Κυβέρνηση έχει μια μεγάλη ομάδα. Ο κ. Τατούλης φαίνεται ότι δεν πάει καλά, όσον αφορά την συνεργασία του με τον Πρωθυπουργό και γενικότερα με το κόμμα. Μήπως ήρθε η ώρα της αλλαγής για τον κ. Κουκοδήμο; Να επιστρέψει ο κ. Κουκοδήμος και να φύγει ο κ. Τατούλης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σημασία έχει να κερδίζεις πρωταθλήματα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εγώ ήθελα να πάω σε ένα άλλο ερώτημα. Το τελευταίο διάστημα, πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα ή στην διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας τέθηκε ένα θέμα με αφορμή την υπόθεση του Κιότο. Τότε δεν υπήρχε briefing και βεβαίως επικρίθηκε, σφόδρα θα έλεγα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων κ. Σουφλιάς για όσα έχουν γίνει ή δεν έχουν γίνει για την προσαρμογή στην υπόθεση του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Ένας από τους επικριτές του ήταν και ο κ. Δήμας. Σήμερα όμως έκανε μια αιχμηρή δήλωση, αιχμηρότατη δήλωση η κ. Μαριέττα Γιαννάκου, περαστικά της επί τη ευκαιρία, έκανε μια δήλωση στην οποία είπε υπερασπιζόμενη και υπεραμυνόμενη του έργου της και της μεταρρυθμιστικής προσπάθειάς της στο υπουργείο Παιδείας ότι αν δεν γινόταν αυτή θα συνέβαινε μετά από λίγα χρόνια ότι συνέβη ήδη στο υπουργείο του Περιβάλλοντος. Ότι συνέβη στον τομέα του Περιβάλλοντος. Αυτό πέρα του ότι είναι καρφί για τον υπουργό κ. Σουφλιά σε αυτή την άποψη εδράζεται και μια συγκεκριμένη λογική ότι δεν έχουν όλα τα μέτρα που έπρεπε να γίνουν για το περιβάλλον. Η κυβέρνηση τι λέει απ αυτού και για τον κ. Σουφλιά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει υπάρξει απάντηση ήδη από την κυβέρνηση, έχει υπάρξει απάντηση από τον κ. Σουφλιά, η οποία μας καλύπτει απόλυτα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 5 May 2008 - 14:23:05 UTC