Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-05-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 13 Μαΐου 2008

Αριθμός Δελτίου: 136945410

Έκδοση 1

brf1305

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 13 Μαΐου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποδώσει ευθύνες, σε εκείνους που φέρνουν ευθύνη τέλος πάντων, για το γεγονός ότι το μολυσμένο με ορυκτέλαια ηλιέλαιο πέρασε από δύο παραρτήματα του Γενικού Χημείου, στο Βόλο και στη Μεσσήνα, χωρίς να εντοπιστεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο έχει προτεραιότητα, απόλυτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, είναι να διαπιστωθεί ποιες ποσότητες υπάρχουν ακόμη στην αγορά, για την κατασκευή ποίων προϊόντων έχουν χρησιμοποιηθεί ενδεχομένως αυτές οι ποσότητες, να αποσυρθούν αυτά τα προϊόντα και έτσι να προστατευθεί η υγεία των Ελλήνων καταναλωτών. Όλα τα άλλα, έπονται. Θα ήθελα να σας πω, επίσης, ότι ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ έχει εντολή από τον αρμόδιο Υφυπουργό, τον κ. Γιώργο Βλάχο, να ενημερώνει εσάς τους δημοσιογράφους, τα ΜΜΕ με ανακοινώσεις και με όποιον άλλον πρόσφορο τρόπο υπάρχει σε καθημερινή βάση για την εξέλιξη ακριβώς αυτού του θέματος. Έχετε ασφαλώς, επίσης, γνώση των πολύ εκτενών ανακοινώσεων που έκανε χθες ο Υφυπουργός προς τα ΜΜΕ. Εκεί αναφέρεται επακριβώς ποιες εταιρείες διακίνησαν, προς ποιες κατευθύνσεις, ποια προϊόντα και πού χρησιμοποιήθηκαν. Η έρευνα αυτή συνεχίζεται.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Αυτή την ώρα, παραχωρεί μια συνέντευξη ο κ. Χρυσοχοϊδης και λέει ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης, ότι ψεύδεται και ο κ. Βλάχος και η κυβέρνηση και αυτό το αποδεικνύει ότι οι γαλλικές αρχές εκτιμούν ότι είναι διπλάσια η νοθεία από ό,τι την αναφέρουν οι ελληνικές αρχές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω μπροστά μου μια χθεσινή οκτασέλιδη, ιδιαίτερα λεπτομερειακή ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργού. Και ενδεχομένως, θα υπάρξει και σημερινή ανακοίνωση. Δεν νομίζω, λοιπόν, ότι αυτοί οι ισχυρισμοί οι οποίοι διατυπώνονται από την αντιπολίτευση έχουν κάποια βάση όταν το αρμόδιο Υπουργείο, οι αρμόδιες Αρχές, οι εποπτικές αρχές, παραθέτουν με κάθε λεπτομέρεια, όλα τα στοιχεία τα οποία έχουν. Δεν είναι πρόσφορο έδαφος αυτό το θέμα για να προσπαθεί κάποιος να δημιουργεί εντυπώσεις. Μένω και στη χθεσινή δήλωση την οποία έκανε ο κ. Ρουσόπουλος επ` αυτού του θέματος. Και γνωρίζετε, όσοι ήσασταν εδώ την περασμένη εβδομάδα, ότι είχα αναφερθεί και εγώ αναλυτικά την περασμένη Πέμπτη στο θέμα. Όπου υπάρχουν ευθύνες, θα εξευρεθούν, θα διαπιστωθούν και εκείνοι που έχουν τις ευθύνες θα υποστούν τις συνέπειες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά ακόμη δεν έχει βρεθεί η μισή ποσότητα από το επιμολυσμένο, όπως το λένε, ηλιέλαιο. Αυτό δεν αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης; Μπορεί να διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό ότι δεν το έχει καταναλώσει και ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία του;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ να διαβάσετε τη χθεσινή ανακοίνωση. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο πάνω σε αυτό το θέμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό τι σημαίνει; Ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να διαβάσει την οκτασέλιδη ανακοίνωση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, αλλά ότι εσείς, διαβάζοντας τη χθεσινή ανακοίνωση...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι. Δεν είμαι φερέφωνο δικό σας εγώ, για να λέω...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε. Εγώ δεν ισχυρίστηκα, σε καμία περίπτωση, κάτι τέτοιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, αυτό λέτε: «Να διαβάσετε την ανακοίνωση». Λέω, δεν θα δώσει εξηγήσεις για το ότι η μισή ποσότητα δεν έχει βρεθεί ακόμα; Πού είναι αυτή η ποσότητα; Έχει καταναλωθεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας παρακαλέσω, όμως, και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνετε, διότι γνωρίζω με πόση επιμέλεια ανταποκρίνεστε στα καθήκοντά σας, να δείτε ότι σε αυτή την ανακοίνωση περιγράφονται όλα ακριβώς τα στοιχεία. Και είπα ήδη εισαγωγικά ότι η ύψιστη προτεραιότητα, η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι ακριβώς να εξευρεθούν αν, πού και ποιες ποσότητες υπάρχουν, προκειμένου να αποσυρθούν και να μην υπάρξει, ακριβώς, επίπτωση για τον Έλληνα καταναλωτή. Αυτό είναι που προέχει αυτή τη στιγμή και αυτό ακριβώς γίνεται.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα ένα σχόλιο της κυβέρνησης για την απόφαση να ανακηρυχθεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γκαργκάνας, επίτιμος διοικητής ενώ είναι εν ενεργεία και βέβαια να έχει και μια σειρά από προνόμια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω το θέμα. Να ενημερωθώ, αν είναι θέμα αρμοδιότητας της κυβέρνησης, και να σας ενημερώσω. Αλλά αυτό το θέμα, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, είναι θέμα...

ΚΟΡΑΗ: Πάντως, δεν έχει ξαναγίνει κάποιος ο οποίος είναι εν ενεργεία να ανακηρύσσεται ταυτόχρονα και επίτιμος διοικητής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν το γνωρίζω το θέμα και συνεπώς δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο.

ΚΟΡΑΗ: Θα μου απαντήσετε σήμερα κ. Εκπρόσωπε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αν είναι θέμα αρμοδιότητας της κυβέρνησης, ναι.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει μια, σε εξέλιξη, προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τα κρούσματα ντόπινγκ. Ωστόσο, πριν καλά-καλά κοπάσει ο θόρυβος που είχε δημιουργηθεί πρόσφατα, υπάρχει ένα άλλο κρούσμα που έγινε γνωστό σήμερα για κορυφαίο Έλληνα κολυμβητή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η προσπάθεια σε αυτό τον τομέα είναι συνεχής. Πολύ πρόσφατα, την περασμένη εβδομάδα μόλις, ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Ιωαννίδης τοποθετήθηκε με πολλές λεπτομέρειες σε αυτό το θέμα. Όπου υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες, δεν θα επιτρέψει η Πολιτεία, εφόσον είναι της αρμοδιότητας της Πολιτείας, να περάσουν. Δεν πρέπει οι ελάχιστες περιπτώσεις ντόπινγκ να αμαυρώνουν, σε καμία περίπτωση, τις προσπάθειες και των Ελλήνων αθλητών που πολλές φορές πρωταγωνιστούν διεθνώς, αλλά και όλων των νέων, κάθε ηλικίας, οι οποίοι αθλούνται.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα κάνει κάτι η κυβέρνηση για να προστατεύσει τους Έλληνες καταναλωτές από το προνομιούχο κλάμπ των ιδιοκτητών των βυτιοφόρων; Διότι, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι αφού η κυβέρνηση άφησε απροστάτευτους τους καταναλωτές που έμειναν χωρίς βενζίνη στα ρεζερβουάρ, τώρα ικανοποιεί σχεδόν όλα τα αιτήματα ενός κλειστού επαγγέλματος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι. Η κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, από την πρώτη στιγμή έχει καταβάλλει προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η απεργιακή κινητοποίηση. Δεν αμφισβητώ το δικαίωμα κανενός να διεκδικεί, με τρόπο που εκείνοι επιλέγουν όσα θεωρούν τα δίκαιά τους. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη τους και τη ζημία που ενδεχομένως προκαλείται στο σύνολο, στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Δεν είναι αλήθεια αυτό το οποίο είπατε, ότι η κυβέρνηση ικανοποιεί, το ένα μετά το άλλο, τα αιτήματα των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων. Η κυβέρνηση έρχεται σε επαφή, μιλάει, ακούει τις απόψεις των εκπροσώπων αυτού του κλάδου και αποφασίζει. Θα σας έλεγα, μάλιστα, ότι ορισμένες πληροφορίες οι οποίες ανεγράφησαν στον Τύπο σχετικά με τις συνεννοήσεις που είχαν χθες στο Υπουργείο Οικονομικών, δεν απεικονίζουν πλήρως τα όσα συζητήθηκαν και τα όσα συμφωνήθηκαν. Σας πληροφορώ, λοιπόν, ότι από πλευράς Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών έχει συσταθεί Επιτροπή που εξετάζει τις τεχνικές λεπτομέρειες της εφαρμογής των διατάξεων του τελωνειακού κώδικα και του πρόσφατου νόμου για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, σε σχέση με τη διακίνηση των καυσίμων. Δεν υφίσταται ζήτημα τροποποίησης των διατάξεων. Δεν κάνουμε εκπτώσεις σε θέματα λαθρεμπορίου.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Στο ίδιο θέμα θα μείνω. Το ΕΒΕΑ, όμως, επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα, έτσι λέει το ΕΒΕΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν δίνει νέες άδειες για δημοσίας χρήσεως φορτηγά, με αποτέλεσμα, υψηλό κόστος μεταφορών, πληθωρισμού και ανεργίας. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης πάνω σε αυτό το ζήτημα το οποίο σε τελική ανάλυση επηρεάζει όλους τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή τη στιγμή, εκείνο το οποίο έχει απόλυτη προτεραιότητα, είναι η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας, της ομαλής τροφοδοσίας της αγοράς. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε σε σχόλια, τα οποία κάνουν διάφοροι θεσμικοί φορείς, όπως αυτό που αναφέρατε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Να το διατυπώσω διαφορετικά. Θα αποφασίσει η κυβέρνηση να απελευθερώσει αυτό το κλειστό επάγγελμα, έτσι ώστε να μην είναι όμηρος η κοινωνία μερικών εκατοντάδων επαγγελματιών που είναι και προνομιούχοι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι επ` αυτού.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τη στάση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κάλεσε τους απεργούς να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους. Είναι ο τύπος της αντιπολίτευσης της εποικοδομητικής και υπεύθυνης, που επιζητεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω σε αυτό το θέμα, σε καμία περίπτωση, τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκείνο το οποίο εμάς μας ενδιαφέρει - -και το λέω για μια ακόμη φορά- - είναι να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία, η ομαλή τροφοδοσία, με όλα εκείνα τα προϊόντα, τα οποία αυτή τη στιγμή, δεν φτάνουν στους αποδέκτες τους, εκεί που πρέπει να φτάσουν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Άλλο ρώτησα εγώ. Και άλλες φορές έχετε σχολιάσει, πολλές φορές, τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Γιατί αποφεύγετε τώρα να τη σχολιάσετε; Γιατί σας υπερφαλαγγίζει ίσως;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το σχολίασα με τον τρόπο που επέλεξα εγώ.

ΚΟΡΑΗ: Θα ήθελα ένα σχόλιο της κυβέρνησης για την εμπλοκή κομματικού στελέχους με πλούσια, μάλιστα, δραστηριότητα του κ. Νέγρη στην υπόθεση της Siemens.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας έχω πει επανειλημμένως ότι η κυβέρνηση, εδώ και ένα έτος και πλέον, δια του Υπουργείου Δικαιοσύνης, έχει κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε να βοηθήσει να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες και να εξευρεθούν όλα εκείνα τα στοιχεία για να γίνει η απαραίτητη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Αυτή η διερεύνηση δεν εξαιρεί, ασφαλώς, κανέναν. Σημασία έχει να γίνει έρευνα και να φθάσει αυτή η έρευνα σε μια κατάληξη. Για το ποιος εμπλέκεται ή φέρεται να εμπλέκεται, αυτό είναι θέμα που αφορά τη Δικαιοσύνη, τη λειτουργία της οποίας εγώ, σε καμία περίπτωση, δεν σχολιάζω. Όσον αφορά δε το συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο αναφέρετε, εκείνο το οποίο γνωρίζω ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είναι ότι υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση την οποία είχε, η οποία και έγινε αποδεκτή.

ΚΟΡΑΗ: Δια της δικηγόρου του όμως χθες είπε ότι ο ίδιος δεν υπέβαλε καμία παραίτηση. Μπορούμε να μάθουμε τι ακριβώς έχει γίνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ γνωρίζω την επίσημη ανακοίνωση, η οποία υπάρχει.

ΚΟΡΑΗ: Γιατί αρνείστε να πείτε ότι αποπέμφθηκε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι υπάρχει η παραίτησή του, η οποία και έγινε αποδεκτή.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε ανακοίνωση της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, αναφέρεται ότι η Πολεοδομία Μαρκοπούλου διαπιστώνει παραβάσεις στην άδεια του σπιτιού του Υπουργού Περιβάλλοντος, για την οποία λέει ότι ο φάκελος δεν ήταν καν πλήρης. Ένα σχόλιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει απάντηση επ` αυτού, χθες το απόγευμα, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων. Θα ήθελα, για μια ακόμη φορά, να πω ότι το ήθος και η ακεραιότητα του Υπουργού κ. Σουφλιά είναι γνωστά και πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση όταν ψήφιζε το νόμο πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια, έλεγε ότι βασικός στόχος ήταν η ενίσχυση της αυτονομίας των Πανεπιστημίων. Τώρα, ξαφνικά, βλέπουμε έναν ωμό εκβιασμό από την μεριά του Υπουργού να απειλεί με διακοπή χρηματοδότησης εάν δεν υιοθετήσουν τις αλλαγές που το Υπουργείο θέλει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ξέρω εάν εσείς ή κάποιος άλλος συνάδελφός σας έκανε ακριβώς την ίδια ερώτηση χθες στον κ. Ρουσόπουλο, ο οποίος έδωσε δύο εκτενείς απαντήσεις γι` αυτό το θέμα...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η χθεσινή δήλωση του Υπουργού είναι αυτή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν οι απαντήσεις που έδωσε, χθες, ο κ. Ρουσόπουλος.

ΚΟΡΑΗ: Θα επανέλθω στο θέμα του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Έχει ισχυριστεί σε δηλώσεις που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο του, ο κ. Σουφλιάς, ότι η συγκεκριμένη Πολεοδομία Μαρκοπούλου διακατέχεται από μια εμπάθεια προς το πρόσωπό του. Η κυβέρνηση υιοθετεί αυτές τις καταγγελίες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω στην απάντηση την οποία έχει δώσει ο Υπουργός κ. Σουφλιάς.

ΚΟΡΑΗ: Δηλαδή, τις υιοθετεί, μου λέτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω στην απάντηση που έχει δώσει ο Υπουργός.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Εγώ ήθελα να ρωτήσω, εάν υπάρχουν όντως περιστατικά επίθεσης Ελλήνων σε Σκοπιανούς πολίτες που ταξιδεύουν στην Ελλάδα, όπως υποστηρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων. Εάν πρόκειται να μας πείτε για ψέματα ή ακόμη χειρότερα - -λέω εγώ- - προβοκάτσια των γειτόνων, ώστε να αποκτήσουν τη συμπάθεια της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξ όσων γνωρίζω, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, δεν υπάρχουν τέτοια περιστατικά άξια λόγου.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πειστεί από την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για το λογαριασμό των πυρόπληκτων. Η κυβέρνηση εγγυάται, διαβεβαιώνει ότι τα χρήματα τα οποία έχουν συγκεντρωθεί είναι άμεσα εκταμιεύσιμα γι` αυτό το σκοπό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Νομίζω ότι η ανακοίνωση αυτή, την οποία μόνος σας αναφέρατε κ. Ρουμελιώτη, δεν αφήνει κανένα πεδίο για αμφισβήτηση. Είναι ξεκάθαρη και πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση, όσον αφορά τη διαχείριση του συγκεκριμένου ποσού και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνεται βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Η νομοθεσία αυτή έχει μια διαδρομή 15 ετών, αν θυμάμαι καλά. Δεν είναι μια νομοθεσία η οποία θεσπίστηκε τώρα, χθες, προχθές.

ΚΟΡΑΗ: Καμία αντίρρηση. Παρ` όλα αυτά, δεν είναι ένα θέμα το ότι υπάρχει ένα τεράστιο ποσό σε ένα λογαριασμό, το οποίο ήταν να αξιοποιηθεί για πολύ συγκεκριμένους σκοπούς. Υπάρχουν, από την άλλη, πυρόπληκτοι που συνεχίζουν να είναι άστεγοι, να έχουν πρόβλημα με τις καλλιέργειές τους και αυτό το ποσό να συνεχίζει να είναι στην τράπεζα. Δηλαδή, δεν υπάρχει ένα πρόβλημα για το οποίο πρέπει να αναζητηθεί διέξοδος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θέσατε πολλά θέματα μαζί σε μια ερώτηση, τα οποία είναι συναφή...

ΚΟΡΑΗ: Ένα είναι όμως το ερώτημα. Πολύ συγκεκριμένο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το θέμα της αποζημίωσης των γεωργών και των κτηνοτρόφων, είναι θέμα το οποίο καλύπτεται κυρίως από άλλα ποσά. Ως επί το πλείστον, από ποσά τα οποία προέρχονται είτε από κονδύλια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ή Οργανισμών...

ΚΟΡΑΗ: Γνωρίζω πολύ καλά. Σε ό,τι αφορά, όμως, τις κτιριακές εγκαταστάσεις, υπάγεται στο συγκεκριμένο λογαριασμό. Δεν μιλάμε (δεν ακούγεται) για κεφάλαια που λέει και ο (δεν ακούγεται).

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: ...Με ειδικά ποσά ή με ποσά τα οποία κατάφερε να εξασφαλίσει η χώρα μας, αν θυμάμαι καλά, συνολικού ύψους πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ, μετά από πολύ αποτελεσματικές επαφές, τις οποίες είχε με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ένα πρώτο ποσό ή το δεύτερο ποσό, μέρος του συνολικού ποσού, ήρθε στην Ελλάδα και μοιράζεται ήδη στους δικαιούχους. Δεν έχω αυτή τη στιγμή στο φάκελο εδώ μαζί μου τα ακριβή στοιχεία όσον αφορά τις ενισχύσεις που δόθηκαν προς τους δικαιούχους, σχετικά με την αποκατάσταση των κοπαδιών που χάθηκαν, σχετικά με την ενίσχυση των ζωοτροφών...

ΚΟΡΑΗ: Μου επιτρέπετε κ. Εκπρόσωπε; Μου απαντάτε σε ένα ερώτημα που δεν σας έχω κάνει, όμως. Εγώ θέλω για τα λεφτά που δεν δόθηκαν. Γιατί δεν δόθηκαν αυτά τα λεφτά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θέλω να σας πω και καταλήγω στο εξής: Για να δοθούν αυτά τα χρήματα, θα πρέπει να γίνει μια συγκεκριμένη διαδικασία. Πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις. Πρέπει οι αιτήσεις αυτές να γίνουν αντικείμενο έρευνας και αυτό γίνεται με γρήγορους ρυθμούς. Πολλοί, όμως, από τους ενδιαφερομένους, είτε κάτοχοι εγκαταστάσεων όπου περνούσαν το χειμώνα τα κοπάδια τους, είτε κατοικιών, είτε άλλων κτισμάτων, δεν έχουν υποβάλλει ακόμη αιτήσεις. Όπου υποβάλλονται οι αιτήσεις και εγκρίνονται οι αιτήσεις - -ευχαρίστως αργότερα να σας δώσω όλα τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν- - τα χρήματα αυτά φτάνουν στους δικαιούχους. Από την άλλη μεριά, όποιος διαχειρίζεται αυτά τα χρήματα έχει βάσει της υπάρχουσας και κείμενης νομοθεσίας την υποχρέωση να τα διαχειρίζεται με συγκεκριμένους όρους που εξασφαλίζουν ακριβώς την καλύτερη δυνατή διαχείριση. Συνεπώς, δεν είναι ότι κάποιος έχει πάρει τα χρήματα - -και θέλω να καταλήξω σε αυτό- - και τα κρατάει ως κόρη οφθαλμού για να μη τα διαθέσει. Τα διαχειρίζεται έτσι, ώστε αν θέλετε, να αυξηθούν, εννοώ με τους τόκους και όταν έρθει η ώρα οι δικαιούχοι να τα πάρουν, ένας-ένας ξεχωριστά να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο ποσό για να πάρουν. Πρέπει, όμως, και οι δικαιούχοι να επιδείξουν εκείνο το ενδιαφέρον που απαιτείται.

ΚΟΡΑΗ: Να σας κάνω ένα τελευταίο ερώτημα. Δηλαδή, προσπαθεί όλους αυτούς τους μήνες η κυβέρνηση να μας πείσει ότι είναι κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν χάσει τεράστιες περιουσίες, αλλά δεν κάνουν μια φιλότιμη προσπάθεια να αποζημιωθούν με τα λεφτά τα οποία τους έχουν προσφερθεί γενναιόδωρα και τα οποία τώρα υπάρχουν και σε συγκεκριμένο λογαριασμό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, πάντα υπήρχαν.

ΚΟΡΑΗ: Μα δεν υπάρχει ένας προβληματισμός ότι πρέπει να γίνει μια απλούστευση αυτών των διαδικασιών; Συνεχίζουν να είναι έντονα τα προβλήματα για τις πυρόπληκτες περιοχές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατά τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει επανειλημμένως διαδοχικές απλουστεύσεις, αυτό που αποκαλείτε απλούστευση, διευκολύνσεις. Και θα σας υπενθυμίσω μια από αυτές τις διευκολύνσεις. Δικαιούχοι οι οποίοι είχαν χτίσει χωρίς άδεια σε κάποιο οικόπεδο της περιοχής όπου διαμένουν, πήραν το δικαίωμα, τους δόθηκε το δικαίωμα, αν έχουν οικόπεδο με ασφαλείς τίτλους στον ίδιο δήμο ή στην ίδια κοινότητα ή στην ίδια περιοχή, να μπορέσουν να χτίσουν όχι εκεί που χάθηκε το αρχικό οίκημα, αλλά στο άλλο οικόπεδο. Θέλω να σας πω, η Πολιτεία από την πλευρά της κάνει ό,τι μπορεί και πέρα από αυτό που συνήθως γίνεται, ακριβώς διότι ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση, αυτή που είχαμε πέρυσι τον Αύγουστο με τις πυρκαγιές, κυρίως στην Ηλεία, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν οι παθόντες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης, όπως θα είδατε σήμερα στο γκάλοπ που δημοσιεύεται για λογαριασμό του Σκάϊ και της Καθημερινής, είναι αντίθετη με τις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΤΕ, του ΟΣΕ, της ΔΕΗ, των λιμανιών, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η κυβέρνηση σε ποια συναίνεση στηρίζεται για να προχωράει σε αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις, μόνον τα συμφέροντα των επιχειρηματιών σας στηρίζει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο όσον αφορά οποιαδήποτε σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης, όπως και δεν κάνω συνήθως άλλωστε. Θα ήθελα, όμως, να σας υπενθυμίσω ότι η κυβέρνηση έχει περιλάβει αυτά τα οποία αναφέρατε στο πρόγραμμά της. Αν και αναφέρατε, φερ` ειπείν, τον ΟΣΕ, ο οποίος δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης. Δεν προβλέπεται καμία ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ. Αλλά για τον ΟΤΕ, η κυβέρνηση είχε πει με απόλυτη σαφήνεια και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και στο προεκλογικό της πρόγραμμα και μετά κατά την ανάληψη των καθηκόντων της, ποιο είναι το σχέδιο το οποίο θα ακολουθήσει σχετικά με τον ΟΤΕ. Συνεπώς, οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι τον περασμένο Σεπτέμβριο, πριν από οκτώ μήνες, έδωσαν την εντολή στη Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει τη χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ήξεραν ακριβώς ποιο είναι το πρόγραμμα της κυβέρνησης και το ενέκριναν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά τον περασμένο Σεπτέμβριο οι πολίτες ενέκριναν το πρόγραμμα του 2004 της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υπήρχε πρόγραμμα στις εκλογές του 2007, όπως θυμάστε. Και το πρόγραμμα του 2004, όσον αφορά τον ΟΤΕ, το ερμήνευσε αυθεντικά ο κ. Σουφλιάς, που άλλα εννοούσε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας πιάνω λίγο αδιάβαστο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Καθόλου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας δώσω, ευχαρίστως, το πρόγραμμα.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα του κ. Σουφλιά και θα το ρισκάρω αν και πιστεύω δεν θα πάρω καμία απάντηση. Η αλήθεια είναι ότι όσες φορές επανερχόμαστε στο ζήτημα, τόσο εσείς όσο και ο κ. Ρουσόπουλος, μας μιλάτε για το ήθος και την ακεραιότητα, την εντιμότητα του κ. Σουφλιά. Θέλω να ρωτήσω, γιατί το κάνετε αυτό. Ξέρετε, μας δημιουργεί την εντύπωση ότι σε αυτή την κυβέρνηση Καραμανλή ο κ. Σουφλιάς έχει το αλάθητο του Πάπα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επειδή εκτοξεύονται με όλα αυτά τα οποία γράφονται και τα οποία ισχυρίζονται ορισμένοι αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του κ. Σουφλιά, θέλω να πω ακριβώς ότι αυτές οι κατηγορίες, γνωστής ούσης της ακεραιότητας και του γνωστού όντως ήθους του κ. Σουφλιά, δεν έχουν καμία βάση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: ( Δεν ακούγεται)

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα με τρόπο που δεν αφήνει καμία αμφισβήτηση κ. Γκουτζάνη.

ΚΟΡΑΗ: Ανάμεσα στους ορισμένους που επιτίθενται στον κ. Σουφλιά είναι και ο Επίτροπος κ. Δήμας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα έχουμε πει αυτά πάρα πολλές φορές. Γυρίζετε σε ένα ξαναζεσταμένο φαγητό που δεν έχει τώρα καμία γεύση μετά από τόσες μέρες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 13 May 2008 - 14:07:10 UTC