Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-06-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 3 Ιουνίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 140572939

Έκδοση 1

brf0306

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 3 Ιουνίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

" Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με θέματα του Υπουργείου Παιδείας. Ο κ. Στυλιανίδης έχει ήδη κάνει δηλώσεις, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε, εκτός αν ερωτηθώ κάτι εξειδικευμένο.

" Ο Πρωθυπουργός, αύριο, στις 12.30, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με το προεδρείο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και στις 18.30 θα παραστεί σε εκδήλωση που διοργανώνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», στο Πολεμικό Μουσείο, για την παρουσίαση του λευκώματος και του ντοκιμαντέρ «Αγώνες των Ελλήνων 1897 -1947, ο μισός αιώνας που ολοκλήρωσε την Ελλάδα».

" Θα επαναλάβω τα βασικά σημεία σημαντικών ανακοινώσεων που έγιναν χθες από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και αφορούν τους νέους αυτοκινητοδρόμους Αττικής, οι οποίοι έχουν συνολικό μήκος περίπου 55 χλμ και προϋπολογισμό 1,2 δις ευρώ: Με τα έργα διπλασιάζουμε τους ασφαλείς και σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους ταχείας κυκλοφορίας μέσα στην Αττική και συμβάλλουμε αποφασιστικά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση και την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων της Αττικής. Έτσι κάνουμε πιο ανθρώπινη τη ζωή των κατοίκων της πόλης. Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι Αττικής είναι ένα πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό έργο. Το κόστος του έργου έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς επελέγη η λύση της πλήρους υπογειοποίησης στη δυτική πλευρά του Υμηττού. Έτσι παραμένουν ανέγγιχτες οι παρυφές του Υμηττού προς Βύρωνα, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη και Ελληνικό με πλήρη υπογειοποίηση της δυτικής περιφερειακής Υμηττού. Η προκήρυξη του διαγωνισμού υπολογίζουμε ότι θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Αν δεν υπάρχουν προβλήματα με ενστάσεις, του χρόνου τέτοιο καιρό μπορεί να έχουμε ανάδοχο και υπολογίζουμε ότι μέχρι τα τέλη του 2013, το έργο μπορεί να είναι έτοιμο στο σύνολό του. Ωστόσο, θα προβλέπονται ενδιάμεσες προθεσμίες και θα παραδοθούν νωρίτερα ορισμένα τμήματα, όπως για παράδειγμα το τμήμα προς Ελληνικό και αυτό προς την παραλιακή λεωφόρο στο ύψος της Αγίας Μαρίνας μετά τη Βάρκιζα. Έχουν, ήδη, δημοσιευθεί οι άξονες. Εγώ θα σας πω μόνον ότι οι νέοι αυτοί οδικοί άξονες αναβαθμίζουν κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά τη ζωή των κατοίκων της Αθήνας και των γύρω περιοχών. Σταματούν οι περιπορείες των αυτοκινήτων από και προς το κέντρο, αλλά και τις παραλίες της Αττικής. Μειώνονται θεαματικά τα χιλιόμετρα που θα χρειάζεται κάθε όχημα να διανύσει προκειμένου οι οδηγοί και οι επιβάτες να φθάνουν νωρίτερα στον προορισμό τους, με συνεπακόλουθο, βεβαίως, μεγάλο οικονομικό, περιβαλλοντικό, χρονικό και ενεργειακό όφελος. Χαρακτηριστικά, για να γίνει πιο κατανοητό με παραδείγματα αυτό το τελευταίο, αναφέρεται ότι: Για να διανυθούν σήμερα τα 14,5 χιλιόμετρα από τον αυτοκινητόδρομο της Κατεχάκη μέχρι τη λεωφόρο Ποσειδώνος, οι οδηγοί δαπανούν, σε ώρες εκτός αιχμής, πάνω από 40 λεπτά. Ο χρόνος αυτός θα περιοριστεί στα 8-10 λεπτά, ακόμη και για τις φορτωμένες κυκλοφοριακά ώρες. Για τη διαδρομή από τον αυτοκινητόδρομο Κατεχάκη μέχρι τα νότια παράλια, οι οδηγοί δαπανούν σήμερα, σαφώς περισσότερο από μια ώρα. Με τον προβλεπόμενο νέο οδικό άξονα, μέσω της μεγάλης σήραγγας Υμηττού, ο χρόνος αυτός θα περιορίζεται σε 13 έως 15 λεπτά.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, με δεδομένο ότι χθες είχαμε τοποθέτηση της Ε.Ε. από την πλευρά του Επιτρόπου, του αρμοδίου για τη διεύρυνση, αλλά και του εκπροσώπου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη του State Department σχετικά με τη διενέργεια των εκλογών στην ΠΓΔΜ, θα ήθελα ένα σχόλιο της κυβέρνησης, αν συμμερίζεται τις ανησυχίες των εταίρων και συμμάχων σε ό,τι αφορά την πορεία της γειτονικής χώρας και τον τρόπο με τον οποίο διενεργήθηκαν οι εκλογές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μείνω στην ανακοίνωση που έγινε από το Υπουργείο Εξωτερικών και δεν θα προσθέσω τίποτε περισσότερο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, οι αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που ανακοινώνει ο κ. Αθανασόπουλος, εντάσσονται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν ανακοινωθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ως εκ τούτου, γνωρίζετε την απάντηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ανακοίνωσε και την πρόθεσή του για περαιτέρω αυξήσεις, γι` αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν ανακοινωθεί και αυτές, εδώ και πάρα πολύ καιρό. Η ΔΕΗ είναι ένας δημόσιος οργανισμός που ανήκει σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Και αντιλαμβάνεται κάποιος ότι τα χρήματα αυτά δεν πηγαίνουν σε τσέπες ιδιωτών. Πηγαίνουν στην ενίσχυση των προσπαθειών που γίνονται για το έλλειμμα ενέργειας που έχουμε ως χώρα. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι υπάρχει όντως ένα δίλημμα σε ανθρώπινο επίπεδο, σε επίπεδο λογικής  όπως το αναφέρατε εσείς έστω και ειρωνικά- αλλά από την άλλη πλευρά...

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Καθόλου ειρωνικά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από την άλλη πλευρά αντιλαμβανόμαστε, επίσης, όλοι ότι ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ενέργεια (η οποία εν τέλει καταλήγει και πάλι να πληρώνεται από τους Έλληνες πολίτες) δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν διαφορετικά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Να κάνω μια συμπληρωματική ερώτηση σε αυτό: Γιατί δεν έχει χτιστεί κανένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας τα τελευταία δύο-τρία χρόνια από τη ΔΕΗ, παρόλο που παρουσιάζει κέρδη κάθε χρόνο; Η κερδοφορία δηλαδή πού πηγαίνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σας πω λεπτομέρειες για θέματα τα οποία είναι σημαντικά. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι γίνεται μια προσπάθεια  και έχει προχωρήσει αρκετά- και για νέα εργοστάσια. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι γίνεται μια προσπάθεια και για εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ο κ. Αθανασόπουλος δικαιολογεί το αίτημά του για αυξήσεις, λέγοντας ότι πρέπει να ακριβύνει το ρεύμα για να προσελκύσουμε επενδυτές για την κατασκευή ηλεκτρικών μονάδων. Αυτό δεν κολλάει ακριβώς με αυτό που μας είπατε αμέσως πριν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει δώσει μια αναλυτική συνέντευξη  πριν από δύο ή τρεις μήνες, αν θυμάμαι καλά- όταν ανακοινώθηκαν οι ανάγκες οι οποίες υπάρχουν στη ΔΕΗ, για τις αυξήσεις που έχει προτείνει. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είχαν προταθεί οι αυξήσεις αυτές, νομίζω, σε μεγαλύτερο ποσοστό. Έχουν οριστικοποιηθεί τα θέματα αυτά. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η κατάσταση, σε ό,τι αφορά την ακρίβεια στην αγορά, είναι μια δύσκολη κατάσταση για όλους και στην Ελλάδα και στο διεθνές περιβάλλον. Δεν μπορώ ή δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο στο θέμα που με ρωτάτε.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε γκάλοπ που είδαμε χθες στη δημοσιότητα, σε ποσοστό 75% οι πολίτες θεωρούν τεράστιο πρόβλημα την ακρίβεια. Την ίδια στιγμή που οι βιομηχανίες έχουν τεράστια κέρδη της τάξεως, απ` ότι διαβάζουμε, του 278%. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν πραγματικά το πρόβλημα της ακρίβειας είναι τόσο μεγάλο ή η αγορά τελικά είναι τόσο ελεύθερη ή ίσως και ασυμμάζευτη, με μια έννοια, από την οποιαδήποτε κυβέρνηση. Όχι από την κυβέρνηση, δηλαδή, τη συγκεκριμένη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν θα αθώωνα -αν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη- κάποια πλευρά. Δηλαδή, δεν θα έλεγα ότι φταίνε οι βιομηχανίες και δεν φταίνε τα σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα. Σε καμία περίπτωση δεν θα έλεγα ότι φταίει μόνο η μια πλευρά. Για την ακρίβεια, πάντως, είναι γνωστό ότι η διεθνής συγκυρία είναι που έχει τη μεγάλη ευθύνη. Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο αρμόδιος υπουργός, ο Υπουργός Ανάπτυξης, εκ μέρους της κυβέρνησης έχει καλέσει τους συντελεστές, τους παράγοντες της αγοράς, είτε είναι στη βιομηχανία είτε είναι στο εμπόριο -οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ κ.ο.κ- και τους έχει ζητήσει να κινηθούν στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Που σημαίνει, δηλαδή, να μειώσουν στο δυνατό βαθμό τις τιμές, να παγώσουν τις τιμές κ.ο.κ. Κάποιοι εξ αυτών έχουν υποσχεθεί ότι θα το κάνουν, είτε να παγώσουν είτε να μειώσουν τις τιμές, και κάποιοι άλλοι αναμένουμε να μας απαντήσουν. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που έχουμε κάνει είναι να εντείνουμε τους ελέγχους, προκειμένου να επιτύχουμε να χτυπηθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στο θέμα της ΔΕΗ: Έχει δώσει δηλαδή το «πράσινο φως» η κυβέρνηση για την μετακύληση του κόστους των καυσίμων στους καταναλωτές, δηλαδή που σημαίνει αύξηση των τιμολογίων κατά 30% από το 2009; Ποια είναι η θέση σας, δηλαδή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι το θέμα αυτό δεν είναι θέμα το οποίο συζητάμε σήμερα ή χθες. Είναι ένα θέμα το οποίο συζητήσαμε εδώ και μερικούς μήνες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τη θέση της κυβέρνησης λέω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Την έχει πει τη θέση της η κυβέρνηση, από τότε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υπάρχει μια πολιτική διάσταση: Ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επαφίεται στην κοινωνική ευαισθησία των βιομηχάνων και των λοιπών επιχειρηματιών για να μειώσει την ακρίβεια, δίνει το κακό παράδειγμα ανεβάζοντας την τιμή του ρεύματος, με ότι αυτό συνεπάγεται για όλη την αλυσίδα της παραγωγής. Δεν είναι ένα θέμα αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι ένα ψευδεπίγραφο επιχείρημα. Για ποιο λόγο; Διότι, επαναλαμβάνω: Στους Έλληνες καταναλωτές αν θέλεις να τους μιλήσεις ειλικρινά, ανοιχτά, θα πρέπει να τους υπενθυμίσεις  και υπενθυμίζουμε σε όλους- ότι από την άλλη πλευρά του προϋπολογισμού θα πληρωθούν τα χρήματα τα οποία θα λείπουν. Δηλαδή, πάλι από τους Έλληνες καταναλωτές. Άρα, λοιπόν, δεν μπορεί να πει κάποιος ότι ισχύει το ίδιο. Στη μια περίπτωση μιλάμε για ιδιωτικές επιχειρήσεις που πρέπει να μειώσουν τα κέρδη τους, στην άλλη περίπτωση, μιλάμε για μια δημόσια επιχείρηση που ανήκει σε όλους τους Έλληνες πολίτες και η οποία κινδυνεύει να πάθει μεγαλύτερες ζημιές, με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες να κληθούν να ξαναπληρώσουν. Τερτίπια του παρελθόντος, στα οποία μας είχε συνηθίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, όπου δήθεν έκανε κοινωνική πολιτική σε ορισμένα ζητήματα και τελικά από άλλα κονδύλια, που οι Έλληνες καταναλωτές πάλι πλήρωναν μέσω του Προϋπολογισμού ή μέσω των δεκάδων φόρων που επέβαλε, δεν έχουμε λόγο να τα επαναλάβουμε. Και δεν έχουμε λόγο να τα επαναλάβουμε, γιατί οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Οι Έλληνες πολίτες είναι που θα ξαναπληρώσουν, ακόμη και αν φανεί προσωρινά, αυτό το οποίο εσείς λέτε.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, να περάσουμε σε ένα άλλο θέμα, εάν έχετε την καλοσύνη, γιατί χθες δημιουργήθηκε ένας πολύ μεγάλος θόρυβος, μετά από κατάθεση πρώην στελέχους της Siemens στην Ελλάδα, που ισχυρίστηκε ότι έδωσε χρήματα σε πολιτικό κόμμα και πολιτικά πρόσωπα και χθες το βράδυ αντελήφθην ότι το κυβερνών κόμμα, η Νέα Δημοκρατία, αισθάνθηκε την ανάγκη μέσω διαρροής να αποσαφηνίσει ότι δεν πρόκειται για τη Νέα Δημοκρατία. Υπάρχει κάτι πιο επίσημο; Θέλει να πει κάτι η κυβέρνηση; Γιατί κινηθήκατε σε αυτή την κατεύθυνση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι αισθάνθηκαν την ανάγκη πολλοί δημοσιογράφοι να ρωτήσουν. Και αναρωτιέμαι, άραγε, αισθάνθηκαν την ανάγκη να ρωτήσουν και άλλα κόμματα; Διότι, αφού ερωτήθη η Νέα Δημοκρατία, απήντησε. Και είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ρωτήθηκε και ο Γραμματέας της και άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Απήντησε, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία με τον τρόπο που απήντησε και φαντάζομαι ότι έχει γίνει ερώτηση και σε άλλα κόμματα. Άραγε, απάντησαν τα άλλα κόμματα ή δεν αισθάνθηκαν οι δημοσιογράφοι την ανάγκη να ρωτήσουν άλλα κόμματα;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: (δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, εγώ δεν επιτιμώ κανέναν, προς Θεού! Επειδή η κ. Σπυράκη είπε ότι αισθάνθηκε την ανάγκη η Νέα Δημοκρατία. Λέω ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω τι ερωτήθηκε η Νέα Δημοκρατία. Δύο τινά συμβαίνουν: ΄Η δεν ρωτήθηκε άλλο κόμμα ή ρωτήθηκε και δεν απήντησε ή απήντησε και δεν το δημοσιεύσατε εσείς.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, έχετε τη βεβαιότητα ότι η Νέα Δημοκρατία ως κόμμα, είτε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ή στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δεν εμπλέκονται επουδενί σε αυτό το σκάνδαλο χρηματισμού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει, τουλάχιστον δύο φορές στο press room, σε παρεμφερείς ερωτήσεις για το ίδιο θέμα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Για να το υπενθυμίσουμε κ. Εκπρόσωπε, περιμένετε την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι μόνο αυτό. Εχω πει και άλλα πράγματα. Βεβαίως, θα περιμένουμε όμως, σε κάθε περίπτωση, την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Προηγουμένως είπατε ότι δεν αθωώνεται καμία πλευρά, αλλά ταυτόχρονα είπατε ότι η διεθνής συγκυρία έχει τη μεγάλη ευθύνη. Και χθες, είπατε ότι ζούμε σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς. Όταν βάζετε αυτές τις δύο αφετηριακές θέσεις, αντικειμενικά αυτό δεν σημαίνει αθώωση και σε καμία περίπτωση κανένα μέτωπο κατά των κερδοσκόπων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Το να περιγράφεις την πραγματικότητα δεν είναι αθώωση κανενός. Την απάντηση την έδωσα σε σχέση με το εάν μια πλευρά κάνει κάτι και υπενθύμισα ότι δεν είναι μόνο μια πλευρά, δεν μπορώ να αθωώσω κανέναν από τις βιομηχανίες, ούτε ότι έχω τίποτα εναντίον του επιχειρείν. Μακάρι το επιχειρείν να είναι υπέρ των Ελλήνων πολιτών, υπέρ της ελληνικής οικονομίας, της ενίσχυσής της και του μεγαλώματός της. Θυμίζω, απλώς, ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες στην αγορά.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή θυμάμαι πάρα πολύ καλά αυτά που δηλώνετε...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με τιμάτε, ευχαριστώ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: ...και εσείς και τα υπόλοιπα στελέχη της κυβέρνησης, θυμάμαι ότι πριν από χρόνια μας λέγατε ότι η απελευθέρωση της αγοράς, η υγιής λειτουργία της αγοράς θα εντείνει τον ανταγωνισμό και το όφελος τελικά θα είναι για τους καταναλωτές. Τέσσερα χρόνια μετά, με τη δική σας διακυβέρνηση, αυτό που βλέπουμε εμείς δεν είναι να αυξάνεται ο ανταγωνισμός. Αυξάνεται ο ανταγωνισμός στην αύξηση των τιμών μεταξύ των επιχειρηματιών. Μήπως είναι καιρός να αναθεωρήσετε αυτό το δόγμα περί ελευθερίας της αγοράς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σημειώνουμε, πάντως, ότι το τελευταίο εξάμηνο ειδικά έχουμε τη μεγάλη άνοδο των τιμών. Γιατί άνοδο των τιμών, κατά καιρούς σε περιόδους όλων των τελευταίων ετών, παρακολουθήσαμε και δεν έχει σχέση με τη σημερινή κυβέρνηση και την προηγούμενη κυβέρνηση. Σας θυμίζω ότι ο τότε υφυπουργός είχε πάρει τις κάμερες και έβγαινε στους δρόμους για την ακρίβεια. Πάντως, η μεγάλη άνοδος των τιμών είναι φαινόμενο που παρατηρείται διεθνώς τους τελευταίους μήνες με την πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Έχει υπερδιπλασιαστεί η τιμή του πετρελαίου. Άρα, η διεθνής συγκυρία παίζει σίγουρα κάποιο ρόλο, αν όχι τον κυριότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σε αυτό που είπατε μόλις τώρα ότι είναι φαινόμενο των τελευταίων έξι μηνών, δεν είναι μόνο η άνοδος των τιμών στα είδη διατροφής και στα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία έχει αυξήσει κατά 20% με 30%. Ταυτόχρονα, έχουμε και το φαινόμενο των αλματωδών κερδών στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου, περιλαμβανομένων και των σούπερ μάρκετ κατά 20%. Δηλαδή, όσο αυξάνονται οι τιμές, ταυτόχρονα αυξάνονται και τα κέρδη. Αυτό δεν το βλέπει η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση παρακολουθεί και είναι εκείνη που καλεί όλες τις πλευρές να κινηθούν στο πλαίσιο του νόμου. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο νόμος ορίζει και τα όρια της κερδοσκοπίας και βεβαίως τα όρια αυτά τα οποία μπορεί ο ελεγκτικός μηχανισμός, οποιοσδήποτε δημόσιος ελεγκτικός μηχανισμός, να παρέμβει και να βοηθήσει τον καταναλωτή. Εκείνο που θέλω να πω, για μια ακόμη φορά  το έχω πει και άλλες φορές, το έχει πει και ο αρμόδιος υπουργός- είναι ότι ένα πιο ισχυρό καταναλωτικό κίνημα θα μπορούσε να βοηθήσει σίγουρα πολύ περισσότερο από ό,τι συμβαίνει σήμερα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Σε άλλο θέμα. Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου που αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη βία και τη Δημοκρατία στα πανεπιστήμια, έγινε ευρύτερα γνωστό ότι σημερινός Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Παπανικολάου είχε «βουτήξει» μια κάλπη πριν από μερικά χρόνια. Θέλω να ρωτήσω, με ποια λογική επιβραβεύθηκε και έγινε Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αν συνέβη ή όχι το περιστατικό το οποίο μου αναφέρετε. Εκείνο που είναι βέβαιο, είναι ότι κανείς δεν δικαιούται, στα πανεπιστήμια, να συμπεριφέρεται με συμπεριφορές όπως αυτές που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα να επαναλαμβάνονται από μια μικρή οικτρή μειοψηφία, η οποία προσπαθεί να επιβάλλει την άποψή της στην πλειοψηφία. Στη Δημοκρατία συμβαίνει η πλειοψηφία να είναι που αποφασίζει και η μειοψηφία να μπορεί να εκφράζει με ελευθερία την άποψή της. Και ελευθερία, δεν σημαίνει ότι «παίρνω την κάλπη και την πετάω στα σκουπίδια», όπως πολλές φορές είδαμε τις τελευταίες ημέρες.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Να υποθέσω ότι αυτό ισχύει και για τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ. Είναι γενικής ισχύος η δήλωση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε την εντύπωση ότι οι τοποθετήσεις που κάνω εδώ έχουν χρώμα; Όχι. Ιδεολογική προσέγγιση στα πράγματα, βεβαίως και υπάρχει.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Χρώμα και ιδεολογική προσέγγιση, τι διαφορά έχουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Δημοκρατία και η δημοκρατική συμπεριφορά δεν έχουν κανένα χρώμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ξεκινήσατε το briefing, λέγοντάς μας για τους αυτοκινητοδρόμους που θα φτιάξετε στην Αττική. Έχετε συνυπολογίσει το κόστος που θα πληρώνουν οι οδηγοί και το χρόνο που θα χάνουν στα διόδια; Και το δεύτερο που θα ήθελα να ρωτήσω, είναι γιατί αυτή, που είναι ειδική επιλογή της κυβέρνησης να αναπτύξει αυτοκινητοδρόμους και όχι να αναπτύξει τα μέσα σταθερής τροχιάς, όπως το Μετρό, για την επίλυση του συγκοινωνιακού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι συγκοινωνιολόγος. Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να απαντήσω στη λεπτομέρεια που θέτει το θέμα σας. Μόνο με τη λογική, θα σας έλεγα ότι η συνέχεια της Περιφερειακής Υμηττού φαντάζομαι ότι δεν μπορεί να γίνει με Μετρό. Δηλαδή, φαντάζομαι ότι δεν θα σταματούν οι οδηγοί κάπου στο ύψος της Καισαριανής και θα παίρνουν το Μετρό για να συνεχίζουν να πάνε στην παραλιακή. Εικάζω, δηλαδή, ότι αυτή είναι μια ανάγκη προφανής. Ειλικρινά, δεν φανταζόμουν ότι θα μου γίνει αυτή η ερώτηση για να έχω ετοιμάσει πιο επιστημονική προσέγγιση. Ωστόσο, στο πρώτο θέμα που θίγετε για τους νέους αυτοκινητοδρόμους: Θα υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα, ώστε τα διόδια να καταβάλλονται ανά χιλιόμετρο. Δηλαδή, οι οδηγοί θα χρεώνονται ανάλογα με την απόσταση που θα διανύουν, που είναι και το δίκαιο σύστημα. Βεβαίως, θα υπάρχει και δυνατότητα πληρωμής διοδίων με χειροκίνητο σύστημα. Τα διόδια αποτελούν βασικό αντικείμενο του ανταγωνισμού στο διαγωνισμό και το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι τα διόδια μπορεί να είναι φθηνότερα από τα διόδια στην υφιστάμενη Αττική Οδό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ακριβότερα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δηλαδή, αν μου επιτρέπετε, για να πάμε στη δουλειά μας θα πληρώνουμε διόδια από το 2013;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι δεν θα σας απαντήσω. Δηλαδή, τι περισσότερο να σας πω; Ότι έχουμε φθάσει σε ένα σημείο όπου έγινε η μεγάλη Αττική Οδός, έγινε η Περιφερειακή του Υμηττού και έχει φθάσει σε ένα σημείο στη μέση. Αντί λοιπόν οι οδηγοί να κάνουν περισσότερο από μια ώρα για να φθάσουν στον προορισμό τους  έχω τους άξονες, αλλά δεν σας τους διάβασα για να μην σας κουράσω περισσότερο, καθόσον δημοσιοποιήθηκαν σήμερα- αντί να μολύνουμε το περιβάλλον, υπογειοποιούνται όλες εκείνες οι περιοχές, που δείχνει και το σεβασμό, όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στους πολίτες και τους κατοίκους των περιοχών που ήταν πάγιο αίτημά τους ετών. Αντί λοιπόν να θεωρηθεί μια κίνηση προόδου προς την κατεύθυνση της ποιότητας ζωής στην πόλη, σημειώνετε κάτι το οποίο, σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα μέρη του κόσμου, όταν φτιάχνεις έναν καινούργιο δρόμο και μάλιστα τον φτιάχνεις με συμπράξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ή με ανάθεση σε επιχειρήσεις, θα πρέπει αυτό το κόστος να μετακυλιστεί, να πληρωθεί. Συνέβη και στις εθνικές οδούς και συμβαίνει παντού, δεν είναι πρωτοφανές το φαινόμενο. Εκείνο που σημειώνουμε είναι ότι εδώ γίνεται πρόβλεψη, ώστε να υπάρχει και ηλεκτρονική και χειροκίνητη δυνατότητα για να περάσει κανείς τα διόδια, αλλά πρόβλεψη να πληρώνει ανάλογα με τα χιλιόμετρα τα οποία θα χρησιμοποιεί. Όχι να μπαίνει στη μια είσοδο και να βγαίνει στην άλλη και να πληρώνει το ίδιο με το να κάνει τα 40 τόσα χιλιόμετρα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Διάβαζα χθες μια συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή ο οποίος έλεγε ότι είναι λάθος να συγκρίνουμε τις τιμές στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ με τις αντίστοιχες τιμές στα ράφια κάποιων ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ, γιατί εκεί έλεγε, ο Φ.Π.Α. είναι 5%, 3% ή καθόλου Φ.Π.Α. ενώ εδώ είναι στα τρόφιμα ο Φ.Π.Α. 9%. Σωστή ως σκέψη, ως υπολογισμός, αλλά τέλος πάντων ποιος ευθύνεται ότι εδώ έχουμε 9% Φ.Π.Α. και σε κάποιες άλλες χώρες έχουν μηδενικό Φ.Π.Α. στα τρόφιμα; Δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση σε μια περίοδο τέτοια, όπως αυτή που διανύουμε να σκεφτεί πιθανόν και τη μείωση του Φ.Π.Α.;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα μπω σε κανενός είδους λεπτομέρεια. Είναι θέματα τα οποία από τη στιγμή που τα έχει αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, δεν γνωρίζω πως, με πιο τρόπο, σε τι ερωτήσεις απαντώντας- νομίζω ότι με πολύ χαρά θα σας απαντήσει σε οποιαδήποτε απορία έχετε.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Η ερώτηση ήταν γιατί υπάρχουν διαφορές στις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ειδικά σε αυτό το κομμάτι δεν μπορώ να σας απαντήσω εγώ. Έχει απαντηθεί ήδη από τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος είναι σε θέση να γνωρίζει πολύ καλύτερα το θέμα. Πόσες διαφορές υπάρχουν, αν υπάρχουν, τι είδους διαφορές, συσκευασίες κ.λ.π. Ας μην μπούμε, εδώ στο press room σε αυτό το κομμάτι. Εκείνο το οποίο έχω να σας πω είναι ότι στο θέμα του Φ.Π.Α. γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει μια ενιαία πολιτική η οποία ακολουθείται στις ευρωπαϊκές χώρες. Και υπάρχει και μία δυσκολία στο να μειωθεί ο Φ.Π.Α., ακόμη και αν το ήθελε κάποιος. Γνωρίζετε ότι κάναμε μία προσπάθεια για το Φ.Π.Α. στα αγροτικά μηχανήματα. Ήταν άλλωστε και προεκλογική μας δέσμευση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δίνει την δυνατότητα στη χώρα ή στην οποιαδήποτε χώρα να μειώσει το Φ.Π.Α. κατά το δοκούν. Σας θυμίζω για παράδειγμα - και πιστεύω ότι δεν κάνω λάθος, το θυμάμαι πολύ καλά - ότι πριν από ένα- ενάμιση χρόνο η Γαλλία προσπάθησε να μειώσει το Φ.Π.Α. στις τουριστικές της επιχειρήσεις, θεωρώντας ότι είναι μία από τις βασικές της βιομηχανίες - για μας είναι, σίγουρα, βασική βιομηχανία ο τουρισμός - και δεν το επέτυχε. Δεν προχώρησε αυτό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός μιλώντας χθες για τη Ναυτιλία δεν επανέλαβε την έκκληση για συγκράτηση των τιμών που είχε απευθύνει προ ημερών στους ξενοδόχους. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει θέμα για την κυβέρνηση ακριβών ναύλων στην ακτοπλοΐα ή ότι ο Πρωθυπουργός με αυτό τον τρόπο κήρυξε το τέλος της εκστρατείας κατά της ακρίβειας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Γνωρίζετε ότι το έχει κάνει ήδη και ο υπουργός Ναυτιλίας και γνωρίζετε ότι κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ανακοινώσει συγκράτηση τιμών στον τομέα της Ναυτιλίας. Δεν σημαίνει ότι είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι αλλά πάντως έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα εκεί.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πόσο πιθανό θεωρείτε να μπει πάλι η Οικονομία υπό επιτήρηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το θεωρώ πιθανό. Η Οικονομία έτσι όπως κινηθήκαμε τα τελευταία χρόνια έχει δώσει δείγματα γραφής σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Ανταγωνισμού, μείωσης των ελλειμμάτων σε ποσοστά τα οποία προβλέπονται από την ΟΝΕ, μείωσης του δημοσίου χρέους και - μη σας κουράζω με περισσότερες λεπτομέρειες - πάντως σίγουρα μιας οικονομίας η οποία είναι αρκετά δυνατή. Κάθε Οικονομία δοκιμάζεται αυτή τη περίοδο, κάθε Οικονομία χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πληθωρισμός έχει ανέβει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το γνωρίζετε από όσα συζητήσαμε νωρίτερα και πράγμα το οποίο αποδεικνύει το ότι είναι διεθνές φαινόμενο και σίγουρα πανευρωπαϊκό, αλλά όχι στο επίπεδο το οποίο θέτει η ερώτησή σας.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Δεν υπάρχει κίνδυνος, δηλαδή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 3 June 2008 - 13:34:39 UTC