Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-06-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 141074198

Έκδοση 1

brf0506

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 5 Ιουνίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

«Η περιβαλλοντική κρίση είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η Ανθρωπότητα. Είναι ένα πρόβλημα υπαρκτό και πιεστικό, περίπλοκο και πολυδιάστατο, που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της ζωής στον πλανήτη». Αυτό τονίζει, σήμερα, ο Πρωθυπουργός σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος. Κάθε ημέρα είναι σημαντική για την προστασία του περιβάλλοντος, για τη συμπεριφορά όλων μας απέναντι στο περιβάλλον. Η σημερινή ημέρα, όμως, μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε ορισμένες σκέψεις σχετικά με το περιβάλλον, να κάνουμε έναν απολογισμό και να δούμε το μέλλον.

Ο Πρωθυπουργός διατυπώνει στο μήνυμά του - -του οποίου μόλις σας διάβασα την πρώτη παράγραφο- - ορισμένες σκέψεις σχετικά με το περιβάλλον και συνοψίζει την πολιτική που εφαρμόζει η χώρα μας σε θέματα περιβάλλοντος.

Και συνεχίζει ο Πρωθυπουργός: «Σήμερα, ακόμη και οι πλέον δύσπιστες φωνές συμφωνούν πλέον στην ανάγκη της ανάληψης συγκεκριμένων, αποτελεσματικών δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η υπόθεση μας αφορά όλους: Παγκόσμιους και υπερεθνικούς φορείς, εθνικές Κυβερνήσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση, μη κυβερνητικές οργανώσεις, κοινωνία των πολιτών. Η συνειδητοποίηση του κατεπείγοντος είναι δεδομένη. Ζητούμενο, πλέον, είναι η ενεργή αντιμετώπιση». Η Ελλάδα εφαρμόζει μια στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος, που συντίθεται από δράσεις και πολιτικές για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων, θερμοκηπίου, την ένταξη της πράσινης ενέργειας στο ισοζύγιο της χώρας, την υιοθέτηση σύγχρονων αντιλήψεων για τη χωροταξία, την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων και των αποβλήτων.

Η χώρα σέβεται απολύτως τις μετρήσιμες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο πλαίσιο της Συνθήκης του Κυότο.

Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για τη ριζική αλλαγή νοοτροπιών και πρακτικών που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών, οι ενεργοί πολίτες μας δείχνουν το δρόμο. Οι απαιτήσεις των πολιτών, η έμπρακτη απόδειξη ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να δράσουν ενεργά για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε όλοι, είναι σημαντική πηγή αισιοδοξίας. Με την πεποίθηση ότι η συνειδητοποίηση της ανάγκης για δράση ήδη διαμορφώνει ένα νέο πολιτισμό, που αντιλαμβάνεται το περιβάλλον και την ανάπτυξη ως παιδεία εγγενώς αλληλοσυμπληρωματικά, προχωράμε μπροστά. Αγωνιζόμαστε για ένα βιώσιμο περιβάλλον, γι` αυτή τη γενιά και τις επόμενες.

Θα σας κάνω μια ανακοίνωση: Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος συναντάται σήμερα, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο, με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζακ Μπαρό, που είναι αρμόδιος για ζητήματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας. Τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση είναι κυρίως τα εξής:

Πρώτον, η συμβολή της Ελλάδας στη διαμόρφωση ευρωπαϊκού Συμφώνου, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της γαλλικής Προεδρίας, με αντικείμενο την ενιαία αντιμετώπιση από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλων των θεμάτων της μεταναστευτικής πολιτικής, όπως είναι, φερ` ειπείν, η νόμιμη και η παράνομη μετανάστευση, η κοινωνική ένταξη των μεταναστών, ο έλεγχος των συνόρων, θέματα ασύλου, θέματα επανεσδοχής, η συνεργασία με τρίτες χώρες και άλλα.

Δεύτερον, η ενεργός σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο παγκόσμιο forum για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη, τη διοργάνωση του οποίου έχει αναλάβει η Ελλάδα και το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το φθινόπωρο του 2009.

Τρίτον, η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της ίδρυσης στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Πειραιά, Περιφερειακού Κέντρου σε συνεργασία με την Frontex για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χερσαίων και των θαλασσινών στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου.

Τέταρτον, η εξασφάλιση κοινοτικών πόρων για την ίδρυση από την Ελλάδα νέων Κέντρων Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών και την αναβάθμιση υπαρχόντων, καθώς και για τη δημιουργία Κέντρων Φιλοξενίας όσων ζητούν άσυλο στη χώρα μας.

Σας υπενθυμίζω ότι και πέρυσι, αλλά και από τις αρχές τις φετινής χρονιάς έχουμε έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό πολιτών άλλων χωρών, οι οποίοι προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας. Και σας υπενθυμίζω ακόμη ότι τους τελευταίους μήνες, το τελευταίο - -θα έλεγα- - 10μηνο έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή διαφόρων τέτοιων Κέντρων Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών, έτσι ώστε να γίνονται οι αιτήσεις για άσυλο, αντικείμενο επεξεργασίας σε όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες για όσους προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα.

Το πέμπτο σημείο, είναι η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της ίδρυσης Εθνικού Κέντρου Ανάλυσης Κινδύνου και Ευρωπαϊκού Κέντρου Εκπαίδευσης Ασφάλειας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Σας υπενθυμίζω ότι μόλις χθες, μετά από συνεργασία που είχε ο Υπουργός κ. Παυλόπουλος με τον Πρωθυπουργό, αναφέρθηκε ο κ. Παυλόπουλος σε αυτό το θέμα, λέγοντας ότι είναι συνεχής η προσπάθεια της χώρας μας προς την κατεύθυνση της οργάνωσης μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής σε όλα αυτά τα θέματα. Η χώρα μας - -το υπενθυμίζω- - έχει πολύ μεγάλα σύνορα, θαλάσσια σύνορα μεγαλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βρίσκεται σε μια γεωγραφική θέση, την οποία πολλοί θέλουν να εκμεταλλευτούν, προκειμένου να φθάσουν σε εμάς εδώ στην Ελλάδα και να μεταβούν στη συνέχεια από εδώ σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα μας ανταποκρίνεται στην υποχρέωση που έχει κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ελέγχει όλους όσοι προσπαθούν με μη νόμιμα μέσα, για δικούς τους λόγους, να εγκατασταθούν στον ευρωπαϊκό χώρο.

Θα ήθελα, επίσης, απαντώντας σε μια σχετική ερώτηση που έγινε χθες στον κ. Ρουσόπουλο - -από τον κ. Κακαλή, αν δεν με απατά η μνήμη μου- - να σας δώσω τα στοιχεία τα οποία σας είχε προαναγγείλει ο κ. Ρουσόπουλος, σχετικά με το έργο κατασκευής χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην Λευκίμμη της Κέρκυρας. Κατά του συγκεκριμένου έργου είχαν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως με ενημέρωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής. Μετά την εκδίκαση της αίτησης αναστολής εκδόθηκε, το Φεβρουάριο του 2008, η υπ` αριθμόν 73/2008 απόφαση του ΣτΕ, η οποία απορρίπτει την παραπάνω αναφερόμενη αίτηση αναστολής. Συνεπώς, υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει απόφαση του ΣτΕ, η οποία να διατάσσει την αναστολή των εργασιών του εργολάβου. Μπορεί ο εργολάβος, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, να εγκατασταθεί και να ξεκινήσει τις εργασίες του. Η αίτηση ακύρωσης, κατόπιν αναβολής, εκδικάζεται στις 15 Οκτωβρίου του 2008.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς νομιμοποιείται η κυβέρνηση να μιλάει για προστασία του περιβάλλοντος, όταν είναι η κυβέρνηση η οποία βαρύνεται με τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή, τις περσινές πυρκαγιές, πολύ περισσότερο που δεν έχει πάρει κανένα μέτρα για τη φετινή αντιπυρική περίοδο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, η κυβέρνηση δεν είναι εκείνη η οποία φέρει την ευθύνη, όπως εσείς της καταλογίζετε, για τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ασύμμετρες απειλές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ. Έχουμε αναφερθεί συγκεκριμένα σε αυτό το θέμα. Τα στοιχεία είναι γνωστά σε όλους. Είναι γνωστό, επίσης, ότι η κυβέρνηση με την ευαισθησία που τη διακρίνει, προσέτρεξε στη στήριξη, στη βοήθεια, στην απάλυνση των δυσάρεστων συνεπειών για όλους εκείνους οι οποίοι έγιναν θύματα της συγκεκριμένης φυσικής καταστροφής. Δεν θα αναφερθώ, αυτή τη στιγμή, σε μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί, είναι γνωστά. Εννοώ φυσικά και τα μέτρα της άμεσης βοήθειας και τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί στη διάρκεια των μηνών που έχουν περάσει από τότε μέχρι πολύ πρόσφατα. Σας υπενθυμίζω ότι με πρωτοβουλία του Υπουργείου Χωροταξίας, Δημοσίων Έργων και Περιβάλλοντος, δίνεται και μια προκαταβολή 10.000 ευρώ έναντι του ποσού που δικαιούνται όσοι έχουν υποστεί τέτοια βλάβη, προκειμένου να ανοικοδομήσουν ή να επισκευάσουν τις οικείες τους ή άλλα ακίνητα που είχαν. Εξάλλου, η κυβέρνηση έκανε, με πολύ γρήγορους ρυθμούς, όλες τις επαφές και τις ενέργειες που χρειάζονταν, προκειμένου να εξευρεθούν και συμπληρωματικά ποσά, συμπληρωματικοί πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και μόλις σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ολοκλήρωσε την έγκριση 89,8 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα ποσό που είναι ασυνήθιστα υψηλό στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αποκατάσταση των καταστροφικών ζημιών από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Πρόκειται για ελληνικό αίτημα, το οποίο υποβλήθηκε από την κυβέρνηση - -επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά- - έγκαιρα, ήταν τεχνικά και νομικά άρτιο και είχε ως αποτέλεσμα τη διάθεση της σημαντικής αυτής οικονομικής βοήθειας σε χρόνο ρεκόρ.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εγώ ήθελα να ρωτήσω σε κάποιο άλλο ζήτημα. Έχει δημιουργηθεί και καλλιεργηθεί η προσδοκία στην κοινή γνώμη, με αφορμή και το θέμα της ακρίβειας, ότι ο Πρωθυπουργός θα διεκδικήσει στο πλαίσιο του Συμβουλίου Κορυφής, στις 19 και 20 Ιουνίου, χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Ταμείο κατά της φτώχειας, προκειμένου να μη χρειαστεί να δαπανήσει η ίδια η κυβέρνηση από τον κρατικό Προϋπολογισμό το ποσό των δύο δις ευρώ. Αληθεύει αυτή η προσδοκία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απευθύνατε, αν δεν κάνω λάθος, ακριβώς την ίδια ερώτηση χθες στον κ. Ρουσόπουλο. Η απάντηση που σας έδωσε, χθες, ο κ. Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ισχύουν οι προσδοκίες όμως...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ξέρω ποιος δημιουργεί προσδοκίες.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αν μπορεί να περιμένει η κοινή γνώμη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, το ΕΤΑΚΣ, είναι κάτι το οποίο οφείλεται σε πρωτοβουλία της ίδιας της κυβέρνησης. Προβλέπεται χρηματοδότηση με ποσό που ξεκινά από τα 500 εκ. ευρώ και φθάνει, σταδιακά, στα επόμενα χρόνια, μέχρι τα 2 δις ευρώ. Το ταμείο αυτό θα χρηματοδοτεί με βάση συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια, ολοκληρωμένα προγράμματα, στοχευμένης εισοδηματικής ενίσχυσης σε όσους συμπολίτες μας έχουν πραγματική ανάγκη. Θα ήθελα συμπληρωματικά να πω, επειδή ειπώθηκαν και γράφτηκαν διάφορα ότι αντίθετα με αυτά τα οποία αναφέρονται σε μερίδα του Τύπου και ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης και ο κ. Ρουσόπουλος και ο υποφαινόμενος αναφερθήκαμε λεπτομερειακά στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία ακριβώς επειδή είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία έχει μια χρονική διαδρομή. Και αναφέρομαι στη χάραξη, το σχεδιασμό, τη νομοθετική της ολοκλήρωση, η οποία έγινε με τη δημοσίευση - -εάν θυμάμαι καλά- - τον Ιανουάριο εφέτος, του σχετικού νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και βεβαίως τη θέση της σε εφαρμογή. Είχα πει στις 7 Δεκεμβρίου 2007, εδώ σε αυτή την αίθουσα, την επομένη δηλαδή της κατάθεσης του νομοσχεδίου από τον κ. Αλογοσκούφη στη Βουλή, ότι στόχος του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής είναι η εισοδηματική ενίσχυση των φτωχών νοικοκυριών με στοχευμένες δράσεις. Οι στοχευμένες δράσεις είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Το ταμείο χρηματοδοτεί ολοκληρωμένα προγράμματα για την εισοδηματική ενίσχυση κατηγοριών δικαιούχων, με βάση συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια, αν είναι δηλαδή άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, ή αν πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες. Και είχα πει ότι στο πλαίσιο αυτό, το ταμείο χρηματοδοτείται με ποσά που θα φθάσουν τα επόμενα χρόνια, όπως σας είπα, σταδιακά, τα 2 δις ευρώ. Συνεπώς, αυτή είναι η χρονική διαδρομή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας την οποία έχει λάβει η ίδια η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα το οποίο υφίσταται. Ειδάλλως, δεν θα είχε ληφθεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το τελευταίο διάστημα για διαφόρους λόγους, στους οποίους έχουμε αναφερθεί διεξοδικά - -αναφέρω δύο από αυτούς- - πρώτον, η πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου και δεύτερον - -και δεν πρέπει κανείς αυτό να το λησμονεί- - η επίσης πολύ μεγάλη αύξηση των διεθνών τιμών διαφόρων τροφίμων ή πρώτων υλών από τις οποίες παράγονται τρόφιμα, έχει επιβαρυνθεί η κατάσταση. Και αυτό είναι κάτι, το οποίο όπως όλοι σας γνωρίζετε, διότι είμαι βέβαιος ότι παρακολουθείτε και τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, είναι αντικείμενο συζήτησης και πέρα από τα σύνορα της χώρας μας. Και μάλιστα, έντονων συζητήσεων. Αυτές τις ημέρες, γίνεται στη Ρώμη συζήτηση σε επίπεδο μάλιστα πολύ υψηλό. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Κοντός. Έγινε, λοιπόν, στη Ρώμη, όπου βρίσκεται η έδρα του FAO, του διεθνούς οργανισμού που παρακολουθεί τα τρόφιμα και τη γεωργία, συζήτηση γι` αυτό το θέμα. Και είμαι βέβαιος ότι όπως έγινε και στις αρχές αυτής της εβδομάδας συζήτηση σχετική στο ΕΚΟΦΙΝ, όπου μετέσχε ο κ. Αλογοσκούφης, θα γίνει και η σχετική συζήτηση και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γίνεται στο τέλος του μηνός 19 με 20 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μου επιτρέπετε; Όλα αυτά που είπατε είναι απολύτως κατανοητά, αλλά το δικό μου το ερώτημα είναι στοχευμένο θα έλεγα και εγώ, μια που είναι και αυτή η έκφραση του συρμού, αν μου επιτρέπετε. Επειδή, είπατε πολύ σωστά ότι υπάρχει πρωτοβουλία για τα 2 δις σταδιακά εντός τετραετίας. Για εφέτος τουλάχιστον. Για το 2008, ωστόσο, η βάση, τα χρήματα τα οποία έχουν δεσμευθεί είναι μόλις 100 εκ. ευρώ. Μέχρι τα 500 είναι άλλα 400 εκ. ευρώ. Αυτά, υποτίθεται σύμφωνα με τις πληροφορίες θα προέλθουν είτε από ειδικούς λογαριασμούς Υπουργείων είτε από τον κρατικό Προϋπολογισμό, είτε από πού; Το ερώτημά μου, όμως, είναι στοχευμένο: Επειδή δεν υπάρχουν αυτά τα λεφτά ή αν υπάρχουν θα πρέπει από κάπου να αφαιρεθούν. Προτίθεται ο Πρωθυπουργός να διεκδικήσει όντως επίσημα στο προσεχές Συμβούλιο Κορυφής την χρηματοδότηση αυτού του ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει και ο κρατικός Προϋπολογισμός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να προκαταλάβω τις συζητήσεις οι οποίες θα γίνουν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εγώ σας έκανα συγκεκριμένη τοποθέτηση, όσον αφορά στη δέσμευση την οποία με δική της πρωτοβουλία έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση, προκειμένου να απαλύνει τα προβλήματα τα οποία υφίστανται για τις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις, για τους συνανθρώπους μας εκείνους στη χώρα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν και λόγω των συγκεκριμένων αυξήσεων - -το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά- - που οξύνουν το πρόβλημα, προκειμένου να απαλυνθούν οι συνέπειες αυτών των προβλημάτων.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν μας λέει η κυβέρνηση και εν προκειμένω ο Υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, από πού θα βρεθούν τα χρήματα, από πού θα προκύψουν. Αυτή είναι η απορία μου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν χρειάζεται να την έχετε την απορία, διότι η σημερινή κυβέρνηση όταν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, όταν αναλαμβάνει δεσμεύσεις, τις εφαρμόζει στο ακέραιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στον προϋπολογισμό, όμως, είναι γραμμένα 100 εκατομμύρια. Αυτά υπάρχουν προς το παρόν. Μέχρι τα 500 εκατομμύρια που λέτε, υπάρχουν άλλα 400. Αυτά, όταν δεν λέτε πού είναι, είναι λόγια του αέρα τα υπόλοιπα. Πού θα τα βρείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση, όπως σας είπα, έχει αποδείξει στην πράξη πως ότι έχει πει, το εφαρμόζει στο ακέραιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μια συμπληρωματική ερώτηση: Πρόκειται για εξαγγελίες στις εισοδηματικά ασθενέστερες τάξεις; Δεν εφαρμόζει τίποτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλα έχουν εφαρμοστεί.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εξαιρετικά. Όταν πρόκειται να δώσει φορολογικά κίνητρα στους επιχειρηματίες αμέσως τα εφαρμόζει. Αυτό είναι γνωστό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσες εντυπώσεις και αν προσπαθείτε να δημιουργήσετε, δεν θα το καταφέρετε. Όλες οι εξαγγελίες της κυβέρνησης έχουν γίνει πράξη. Και στην ουσία και εντός των χρονικών πλαισίων, τα οποία η ίδια η κυβέρνηση έχει θέσει.

Α. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας ή η Αστυνομία για να εξομαλυνθεί η κατάσταση στα πανεπιστήμια, όπως λένε πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι ότι μικρές μειοψηφίες - -είχα πει πριν από λίγες ημέρες απειροελάχιστες μειοψηφίες και το επαναλαμβάνω για να μην ισχυριστεί κανείς ότι αλλάζω τη φρασεολογία την οποία έχω χρησιμοποιήσει- - δεν είναι σε θέση και αυτό το αποδεικνύει κάθε ημέρα η πράξη και στα πανεπιστήμια, αυτές οι μειοψηφίες, λοιπόν, δεν είναι σε θέση να ανατρέψουν αυτό που θέλει η πλειοψηφία: Την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων. Την επικράτηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στα πανεπιστήμια. Την εφαρμογή της αρχής της καθολικής ψηφοφορίας. Σας είπαμε και πριν από λίγες ημέρες ότι στα 15 νομίζω, έχουν ίσως γίνει 16 στο μεταξύ, αλλά στα 15 θα μείνω, από τα 17 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπου ήταν να εφαρμοστεί η αρχή της καθολικής ψηφοφορίας, η αρχή αυτή εφαρμόστηκε. Στην πράξη έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία των φοιτητών και φυσικά και του ακαδημαϊκού, του διδακτικού προσωπικού. Και είμαι βέβαιος ότι θα γίνει δεκτή και θα εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα ιδρύματα. Τέτοιες πρακτικές, σαν κι` αυτές που είδαμε χθες, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αντιβαίνουν κάθε έννοια ελευθερίας, δημοκρατίας και πολιτισμού. Οι έννοιες αυτές είναι σύμφυτες με τη λειτουργία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Χαρακτηρίζουν, επίσης, τη συμπεριφορά της συντριπτικής πλειοψηφίας όσων φοιτούν εκεί, αλλά και όσων έχουν αναλάβει το διδακτικό έργο στα πανεπιστήμια. Εμείς, τέτοιες ενέργειες, τις καταδικάζουμε απερίφραστα και νομίζω - -όπως είπα και πριν από λίγες ημέρες- - είναι καθήκον κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενου πολίτη να καταδικάσει εξίσου ξεκάθαρα, χωρίς ναι μεν  αλλά, τέτοιες ενέργειες. Αυτές οι ενέργειες έχουν ένα στόχο. Να μειώσουν και να βλάψουν τα Δημόσια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Α. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κυρώσεις για τους καταληψίες θα υπάρχουν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι θέμα που αφορά τη Δικαιοσύνη. Δεν κρίνω εγώ τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Βλάπτουν τα Δημόσια Πανεπιστήμια τέτοιες ενέργειες, όπως είπατε προηγουμένως και δεν βλάπτει τα Δημόσια Πανεπιστήμια η επιβολή των ιδιωτικών πανεπιστημίων που προωθεί η κυβέρνηση, κόντρα μάλιστα στο Σύνταγμα και δεν βλάπτει τα Δημόσια Πανεπιστήμια ο εκβιασμός που κάνει ο Υπουργός Παιδείας ή συμμορφώνεστε ή δεν έχει χρηματοδότηση; Αυτές οι ενέργειες της κυβέρνησης δεν είναι επιζήμιες για τα Δημόσια Πανεπιστήμια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κανείς δε μίλησε για ιδιωτικά πανεπιστήμια. Εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε έναν όρο, τον οποίο κανείς δεν χρησιμοποιεί και είναι και αδόκιμος. Η κυβέρνηση εισηγείται τη δημιουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Και θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο εμπλουτίζεται η παρεχόμενη εκπαίδευση, ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα και μ` αυτό τον τρόπο όλοι αποκομίζουν οφέλη.

Α. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ο κ. Σαρκοζί θα έχει μαζί του στις αποσκευές του ερχόμενος στην Αθήνα και κάποια εξοπλιστικά για πώληση ή κάτι τέτοιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας είπαμε και χθες, αντικείμενο των συνομιλιών που θα έχει αύριο ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Νικολά Σαρκοζί με τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, θα είναι διμερή θέματα, περιφερειακά θέματα (γνωρίζετε ότι υπάρχει η ευρωμεσογειακή συνεργασία) και φυσικά όλο το πλέγμα των ευρωπαϊκών θεμάτων. Σας υπενθυμίζω με αυτή την ευκαιρία ότι η Γαλλία αναλαμβάνει στο δεύτερο ήμισυ της φετινής χρονιάς την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για περισσότερες λεπτομέρειες, ασφαλώς, θα ενημερωθείτε αύριο από τους δύο πολιτικούς ηγέτες με τις δηλώσεις που θα κάνουν μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους προς τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Θα επανέλθω στο θέμα της Παιδείας. Στην πρώτη ερώτηση του συναδέλφου για το αν η κυβέρνηση θα ζητήσει την παρέμβαση εισαγγελέα στα πανεπιστήμια, προκειμένου να σταματήσει αυτό το πράγμα, αυτή η κατάσταση, δεν δώσατε απάντηση. Αμέσως μετά όμως, όταν ερωτηθήκατε για το αν θα υπάρξουν κυρώσεις, είπατε ότι αυτό είναι θέμα της Δικαιοσύνης. Συνδυάζοντας και τις δύο απαντήσεις καταλαβαίνω ότι κάτι θα γίνει. Πώς θα παρέμβει η Δικαιοσύνη αν δεν γίνει κάτι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να μην καταλαβαίνετε κάτι τέτοιο. Είναι δύο διαφορετικές ερωτήσεις στις οποίες έδωσα δύο διαφορετικές απαντήσεις.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Εάν δεν υπάρχουν συλλήψεις ή αν δεν εντοπιστούν τα άτομα πως θα κάνει το έργο της η Δικαιοσύνη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου φαίνεται ότι κάνετε μια παρανόηση. Δεν είναι η κυβέρνηση εκείνη η οποία δίνει οδηγίες στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα λειτουργεί ανεξάρτητα. Και η σημερινή κυβέρνηση, αντίθετα με άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν, το σέβεται αυτό απόλυτα. Σημασία όμως, μετά το χθεσινό γεγονός, έχει το εξής: Παρά τις βιαιοπραγίες και την αχαρακτήριστη συμπεριφορά μιας μικρής ομάδας, η οποία προσπάθησε με εκβιαστικό τρόπο, αήθη τρόπο, απαράδεκτο τρόπο, να επιβάλει στο εκλεγμένο όργανο του πανεπιστημίου να πάρει πίσω, να αναστείλει, να ακυρώσει μια απόφαση που δεν της άρεσε, η οποία όμως είναι μια απόφαση που προέρχεται από το νόμο, αυτό δεν έγινε. Όλοι όσοι μετείχαν στη λήψη αυτής της απόφασης, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Και οι λίγοι που προσπάθησαν να επιβάλουν τις απόψεις τους δεν βρήκαν καμία συμπαράσταση από τους πολλούς. Αυτό λοιπόν είναι το σημαντικό: Ότι οι πολλοί θέλουν τη νομιμότητα. Οι πολλοί θέλουν την εφαρμογή του νόμου.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Λέει κανείς το αντίθετο; Δεν λέει κανείς το αντίθετο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απομονώνονται. Σημασία, λοιπόν, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δικαστική εμπλοκή ή οτιδήποτε άλλο, έχει το εξής: Ότι αυτοί οι λίγοι απομονώνονται. Οι πολλοί τους βάζουν στη γωνία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επ αυτού. Μιας και αρέσκεστε να μιλάτε για μειοψηφίες και για πολλούς, πως σχολιάζετε το γεγονός ότι στις εκλογές που έγιναν μέχρι τώρα στα πανεπιστήμια ήταν μια μειοψηφία αυτοί που ψήφισαν για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών. Ελάχιστη μειοψηφία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνατε την ίδια ερώτηση προχθές και στον κ. Ρουσόπουλο...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν ήξερε να απαντήσει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησε. Σημασία έχει να έχει κανείς το δικαίωμα να προσέρχεται για να δώσει την ψήφο του. Εάν κάνει χρήση του δικαιώματός του, αυτό αφορά τον ίδιο. Αλλά πρέπει να έχει το δικαίωμα να κάνει χρήση του δικαιώματος. Αυτό είναι που μετράει.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Πιστεύετε ότι αυτοί οι λίγοι που λέτε, βρήκαν ή βρίσκουν συμπαράσταση από κάποιες φωνές από τον πολιτικό κόσμο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω στις απαντήσεις που έδωσα πριν από μερικές ημέρες. Δεν έχει αλλάξει τίποτε σχετικά με αυτό. Σας είπα ότι σημασία έχει πως αυτοί οι πολύ λίγοι δεν βρίσκουν καμία συμπαράσταση από την πλειοψηφία. Σημασία έχει ότι η μεγάλη πλειοψηφία  το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά  τους βάζει στη γωνία. Τους απομονώνει απόλυτα.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, καλά όλα αυτά, αλλά υπάρχει και το ερώτημα τι θα γίνει εάν συνεχίσουν να φέρονται έτσι. Αυτό σας λένε οι συνάδελφοι τόση ώρα. Εγώ αυτό κατάλαβα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και σεις προφανώς, όμως, δεν αντιλαμβάνεστε αυτό που σας λέω εγώ: Ότι στην πράξη αποκαθίσταται βήμα  βήμα η νόμιμη λειτουργία των πανεπιστημίων. Η νόμιμη λειτουργία των πανεπιστημίων προβλέπει όλες αυτές τις διαδικασίες, οι οποίες διαδικασίες γίνονται πράξη. Εφαρμόζονται στην πράξη. Πριν από λίγο καιρό, θα θυμάστε ότι γινόταν συζήτηση κατά πόσον θα γινόντουσαν οι εκλογές με την καθολική ψηφοφορία στα πανεπιστήμια. Και πολλοί έσπευδαν να πουν ότι αυτή η ρύθμιση θα αποδεικνυόταν κενό γράμμα. Αποδείχθηκε, λοιπόν, ότι δεν είναι κενό γράμμα. Τώρα μιλάμε για τους τετραετείς προϋπολογισμούς. Εάν είναι σωστά τα στοιχεία μου  και νομίζω ότι είναι  17 τουλάχιστον πανεπιστήμια έχουν υποβάλει τετραετείς προϋπολογισμούς. Αλλά αυτό δεν βλέπω να το καταγράφει κανείς. Και η προθεσμία «τρέχει» ως το τέλος του μηνός. Ας περιμένουμε την ολοκλήρωσή της για να δούμε πόσα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα συμμορφώνονται με τις διατάξεις του νόμου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 5 June 2008 - 21:43:12 UTC