Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-06-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 144315353

Έκδοση 1

brf2306

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 23 Ιουνίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Αύριο, στις 11.00, συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέματα Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες είπε ότι είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, εφόσον ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα. Θα ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω, όταν λέει αυτό ο κ. Καραμανλής, τι εννοεί; Εννοεί τη φάση της ολοκλήρωσης της προκαταρκτικής εξέτασης που αναμένεται να γίνει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου ή τη φάση της ολοκλήρωσης της κύριας ανάκρισης, η οποία όπως πληροφορούμαι από το δικαστικό ρεπορτάζ θέλει να πάρει ένα συγκεκριμένο χρόνο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα μπω πιο εξειδικευμένα. Γνωρίζετε ότι η στάση μας σε τέτοια θέματα είναι πάγια και διαχρονική. Άρα, λοιπόν, με αναφορές στο παρελθόν, θα διαπιστώσετε ότι την ίδια θέση ακολουθούμε. Μπορείτε να έχετε απάντηση από αυτή τη στάση. Η άποψή μας είναι πάντως, όπως τη διατύπωσε ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, ότι θα πρέπει η δικαστική έρευνα να συνεχιστεί απρόσκοπτα, όπως γίνεται μέχρι τώρα, να ολοκληρωθεί και έτσι να πληροφορηθούμε, όλοι οι πολίτες, όλες τις πτυχές του θέματος. Να τεθούν υπό το πνεύμα και το γράμμα του νόμου οι παραβάτες και να έχουν, τουλάχιστον οι Έλληνες πολίτες, την απόλυτη βεβαιότητα ότι σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, αυτή η λογική είναι που μας διέπει.

ΧΙΩΤΗΣ: Στο ίδιο ερώτημα, κύριε Υπουργέ. Λέτε ότι η στάση μας είναι γνωστή. Στο παρελθόν έχουμε δει και τις δύο περιπτώσεις, δηλαδή, έχουμε δει περίπτωση που να μη συγκροτείται Εξεταστική Επιτροπή, διότι συνεχιζόταν η κύρια ανάκριση, όπως για παράδειγμα στην υπόθεση των υποκλοπών. Έχουμε δει και περίπτωση, όπως η υπόθεση των TOR M-1, όπου συγκροτήθηκε Εξεταστική, ταυτόχρονα με τη δικαστική έρευνα, αφού είχε ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα. Άρα, είναι θεμελιώδες να μας πείτε, όταν λέτε «να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα», αν εννοείτε την κύρια ανάκριση ή την προκαταρκτική.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ, αποκλείει η κυβέρνηση να υπάρχει εμπλοκή «μαύρου χρήματος» της Siemens και σε ό,τι αφορά με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και σε ό,τι αφορά με πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι Έλληνες πολίτες παρακολουθούν με ενδιαφέρον  είμαι βέβαιος- τις τελευταίες ημέρες να εκτυλίσσεται το εξής σκηνικό: Να έχουμε αποκαλύψεις συγκεκριμένες, με ονοματεπώνυμο, με συγκεκριμένες δηλώσεις και καταθέσεις, για τα όσα έχουν συμβεί στο ΠΑΣΟΚ, για τα όσα αφορούν το ΠΑΣΟΚ. Και την ίδια ώρα, να δημιουργούνται εντυπώσεις με αόριστες φημολογίες. Εκείνο που θέλω να σημειώσω, είναι ότι ο συμψηφισμός είναι καταφύγιο όσων προσπαθούν να διαχύσουν σε άλλους χώρους τις δικές τους ευθύνες και τις δικές τους ενοχές.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή παρακολούθησα ακριβώς ό,τι είπατε, μιλάτε για εντυπώσεις με αόριστες φημολογίες. Ωστόσο, υπήρξαν δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται σε ροή χρήματος  επικαλούμαι το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής- την περίοδο που η Νέα Δημοκρατία ήταν κυβέρνηση και την περίοδο που γινόταν η τελευταία φάση της προμήθειας του συστήματος παρακολούθησης των Ολυμπιακών Αγώνα, του C4I. Θέλω, λοιπόν, να ρωτήσω, αν η κυβέρνηση, αν το Γραφείο του Πρωθυπουργού, έχει επικοινωνήσει με τους υπουργούς που εμφανίζονται από τα δημοσιεύματα ως εμπλεκόμενοι σε αυτές τις φημολογίες και τι αρχικές απαντήσεις έχει λάβει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε μια βασική διαφορά. Σε ό,τι αφορά τη μια περίπτωση, αναφορές γίνονται για συμβάσεις οι οποίες είτε υπεγράφησαν επί ΠΑΣΟΚ και συνεχίστηκαν επί Νέας Δημοκρατίας και ολοκληρώθηκαν επί Νέας Δημοκρατίας και ιδίως η σύμβαση που αναφέρεστε, έχει να κάνει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην άλλη περίπτωση, μπορείτε να μου πείτε, τι είδους σύμβαση είναι αυτή η οποία έγινε γνωστή από τον πρώην στενό συνεργάτη του πρώην Πρωθυπουργού; Διότι, στη μια περίπτωση -επαναλαμβάνω- έχουμε να κάνουμε με συμβάσεις. Δεν μπορεί να δαιμονοποιεί κανείς, γενικώς, τις συμβάσεις. Θα πρέπει σίγουρα να υπάρξουν στοιχεία, εάν υπάρχουν, τα οποία να μας οδηγήσουν σε κάποιο συμπέρασμα. Στην άλλη, όμως, περίπτωση, εγώ τουλάχιστον δεν αντιλαμβάνομαι τι είδους σύμβαση είναι αυτή η οποία υπεγράφη, αν υπεγράφη ή ολοκληρώθηκε δια λόγου. Και είναι δυνατόν να συμψηφίζουμε, εάν υπάρχουν συμβάσεις με κάποιες διεθνείς εταιρείες με το ελληνικό Δημόσιο και να θεωρούμε ότι είναι το ίδιο πράγμα με χρήματα που διέρρευσαν από ένα Ταμείο σε ένα άλλο;

ΣΠΥΡΑΚΗ: Με συγχωρείτε, εγώ, όμως, δεν ρώτησα αυτό. Ρωτάω, αν εσείς έχετε επικοινωνήσει με υπουργούς που φέρονται ως εμπλεκόμενοι σε αυτά τα δημοσιεύματα και τι απαντήσεις έχετε λάβει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω δώσει ήδη μια απάντηση σε ένα θέμα, το οποίο νομίζω έχει αναφερθεί και άλλες φορές και όχι μόνο τελευταία. Το θέμα του C4I είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει και τη Βουλή, πάρα πολλές φορές, όπως γνωρίζετε. Μάλιστα, πολύ πρόσφατα και οι υπουργοί που χειρίστηκαν την υπόθεση, και ο υφυπουργός που χειρίστηκε την υπόθεση εκείνη την περίοδο, έκαναν αναλυτικές ανακοινώσεις στη Βουλή των Ελλήνων.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ισχύει και για τον κ. Λιάπη; Με συγχωρείτε που παρεμβαίνω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά και ισχύει. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, έχει εκδοθεί ήδη ανακοίνωση χθες, από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Να υποθέσουμε από την προηγούμενη τοποθέτησή σας ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπάρξει μια διακομματική συνεννόηση για εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, το οποίο πλήττεται από τις τελευταίες εξελίξεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τη διακομματική συνεννόηση του πολιτικού συστήματος, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι τη ζητάει η Νέα Δημοκρατία, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η απάντηση από την άλλη πλευρά ήταν «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» στην περίπτωση εκείνη έως το 2004. Η συνέχιση τώρα είναι ένας συμψηφισμός, ο οποίος άνευ στοιχείων  επαναλαμβάνω- έχει στόχο να δημιουργήσει καταφύγιο σε εκείνους που νιώθουν υπεύθυνοι ή ένοχοι.

ΧΙΩΤΗΣ: Πρόσεξα, κύριε Υπουργέ, στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει σχέση με αυτή την υπόθεση. Όταν το λέει αυτό, εννοεί ότι δεν έχει σχέση σε ό,τι αφορά προεκλογικές ενισχύσεις του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας ή δεν έχει σχέση και με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που ενδεχομένως να έχουν σχέση με αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν χρειάζεται περαιτέρω διευκρίνιση. Είναι ξεκάθαρο αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν το θεωρώ ξεκάθαρο, κύριε Υπουργέ, γι` αυτό επανέρχομαι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε προφανώς διαφορετική αντίληψη του τι είναι ξεκάθαρο και τι όχι. Εγώ θεωρώ ότι αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός, είναι ξεκάθαρο. Εσείς, όχι. Μπορείτε να διατηρήσετε την άποψή σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση γνώμη για το ποιος κινεί τα νήματα των αποκαλύψεων, με δεδομένο ότι τόσο ίδια, ο αρμόδιος υπουργός όσο και η δικαστική εξουσία προδίκαζαν ότι δεν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα σε αυτή την υπόθεση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε; Γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια δικαστική έρευνα, τόσο εδώ, όσο και στη Γερμανία. Αποτελέσματα αυτής της δικαστικής έρευνας είναι εν πολλοίς αυτά τα οποία διαπιστώνουμε αυτές τις ημέρες. Υπάρχει μια δημοσιογραφική έρευνα που γίνεται παράλληλα και αποτελέσματα επίσης της δημοσιογραφικής έρευνας γίνονται αντικείμενο έρευνας επίσης από τη Δικαιοσύνη και συνάγονται κάποια συμπεράσματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Από τη δημοσιογραφική έρευνα περιμένει και η κυβέρνηση να μάθει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μην υποτιμάτε τον εαυτό σας συνεχώς.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γιατί είχατε σπεύσει να προδικάσετε ότι δεν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μην υποτιμάτε τον εαυτό σας. Αυτό σας είπα;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό είπατε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προς Θεού, αυτό σας είπα; Σας είπα ότι υπάρχει μια δικαστική έρευνα εν εξελίξει και εδώ και στη Γερμανία. Και παραλλήλως, σας είπα  θα μπορούσα να μη το πω καθόλου, το λέω όμως για να τιμήσω το δημοσιογραφικό επάγγελμα, το οποίο και εγώ υπηρέτησα επί 20 χρόνια- υπάρχει μια δημοσιογραφική έρευνα. Έχει δώσει αυτή η δημοσιογραφική έρευνα κάποια στοιχεία. Εγώ δεν απαξιώνω τη δημοσιογραφική έρευνα. Δεν θεωρώ ότι είναι πανάκεια, ούτε θεωρώ ότι θα πρέπει να αναφέρεται κάποιος μόνο στη δημοσιογραφική έρευνα, για οποιοδήποτε θέμα. Οποιοδήποτε κοινωνικό ή πολιτικό θέμα. Εν προκειμένω, υπάρχουν στοιχεία τα οποία κάποιοι συνάδελφοί σας έφεραν στη δημοσιότητα και βοηθούν  πιστεύω- τη δουλειά της Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, γνωρίζετε ότι από το Δεκέμβριο του 2006 έχει συναινέσει, με πολύ συγκεκριμένους τρόπους, μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στο να ενισχυθεί η έρευνα της Δικαιοσύνης της Γερμανίας και της ελληνικής Δικαιοσύνης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το ερώτημα, όμως, ήταν άλλο, γιατί ο υπουργός είχε σπεύσει να προδικάσει ότι δεν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα. Δεν ήταν αυτό μια μορφή παρέμβασης και συγκάλυψης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρέμβαση και συγκάλυψη, αυτή η κυβέρνηση, στη Δικαιοσύνη, δεν έχει κάνει σε καμία περίπτωση και δεν προτίθεται να κάνει.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να αναφερθώ λίγο στις επίμαχες συμβάσεις της Siemens. Η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά τις είχε καταγγείλει και μάλιστα με πολύ σκληρούς τόνους. Όταν ανέλαβε ο κ. Λιάπης Υπουργός Μεταφορών και εδώ υπάρχει το ηθικό θέμα και το πολιτικό το οποίο συζητείται και τροφοδοτεί, αν θέλετε, και τις φημολογίες  να το παραδεχθώ και εγώ- όχι μόνο τις συνέχισε, αλλά είχε ζητήσει και επέκτασή τους στην οποία αντέδρασαν κάποιοι υπουργοί. Πού οφείλεται αυτό; Θέλω να μας το εξηγήσετε πολιτικά και εμείς δεν (δεν ακούγεται) καμία σύνδεση ούτε με το «μαύρο χρήμα» της Siemens, προς Θεού. Πολιτικά, πώς εξηγείτε αυτό το θέμα; Η Νέα Δημοκρατία συνειδητοποίησε ότι έκανε λάθος στρατηγική όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση; Γιατί κάποιος από τους δύο έχει κάνει λάθος. Αυτό είναι σαφές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, να διευκρινίσω, επειδή είπατε «εμείς δεν κάνουμε σύνδεση με το μαύρο χρήμα», εγώ δεν απηύθυνα κατηγορία σε εσάς, προσωπικά, ούτε σε κανέναν άλλο δημοσιογράφο.

ΚΟΡΑΗ: Δεν το πήρα προσωπικά το θέμα. Λέω, τα Μέσα Ενημέρωσης που αναφερόμαστε...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το γεγονός όμως ότι δημιουργείται μια εικόνα, κάθε Έλληνας πολίτης που διαβάζει τα Μέσα Ενημέρωσης, τα παρακολουθεί, ακούει ανακοινώσεις κομμάτων κλπ, μπορεί να πιστοποιήσει αυτή την εικόνα. Δεν είπα κάτι καινούργιο, δηλαδή δεν ήρθα εδώ για να σας πω κάτι το οποίο δεν έχετε και εσείς αντιληφθεί. Έχετε αντιληφθεί ότι υπάρχει ένα θέμα το οποίο ανεφύη με συγκεκριμένες καταγγελίες και συγκεκριμένη δήλωση στελέχους του ΠΑΣΟΚ και την ίδια ώρα γίνεται μια προσπάθεια συμψηφισμού με ανύπαρκτα ζητήματα από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο, δεν θα υπεισέλθω σε επιμέρους λεπτομέρειες. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση αυτή ανέλαβε την εξουσία το Μάρτη του 2004. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είχαμε μπροστά μας Ολυμπιακούς Αγώνες και έπρεπε να ολοκληρωθούν οι συμβάσεις και έπρεπε να γίνουν και νέες, όχι στο συγκεκριμένο τομέα, δεν έγινε κάτι καινούργιο, προκειμένου να μην βρεθούμε εκτεθειμένοι ως χώρα διεθνώς και αυτό πράξαμε. Όλες οι συμβάσεις οι οποίες έγιναν από το 2004 και μετά, έγιναν με βάση το εθνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλιστα -νομίζω ότι η ανακοίνωση του ΟΣΕ το επισημαίνει αυτό- υπήρξε κάποια προ διετίας δημόσια συζήτηση, αναφορά από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και εν συνεχεία, έρευνα του Εισαγγελέα για καταγγελίες που τελικά δεν πιστοποιήθηκαν και η υπόθεση αυτή, η οποία ξαναήρθε στο φως της δημοσιότητας, είχε μπει τότε στο αρχείο. Δεν μπορώ να γνωρίζω τις λεπτομέρειες κάθε υπόθεσης. Εκείνο το οποίο γνωρίζω με βεβαιότητα και μπορώ να επαναλάβω είναι ότι από το 2004 και μετά, συμβάσεις οι οποίες έγιναν, έγιναν με το νόμιμο, κατά τα ελληνικά νόμιμα μέσα και τα ευρωπαϊκά, τρόπο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τόσο για το θέμα του C4I, όσο και για το θέμα της Siemens, υπάρχουν, αν μη τι άλλο, ερωτηματικά και πολιτικές ευθύνες. Εσείς τι μας λέτε; Για να μην κάποιοι μιλήσουν για συμψηφισμό, να μην ερευνούμε αυτές τις υποθέσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω πώς οδηγείται η σκέψη σας εκεί και ούτε είναι βέβαιο ότι μπορώ να γνωρίζω. (Δεν ακούγεται)

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Το είπατε τρεις φορές. Ότι από τη μια έχουμε συγκεκριμένες αποδείξεις για τη ροή χρήματος μέσω του πρώην συνεργάτη του πρώην υπουργού στο ΠΑΣΟΚ και από την άλλη, μια προσπάθεια μέσω φημολογίας να δημιουργηθούν εντυπώσεις για τη Νέα Δημοκρατία. Στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας έχουμε συγκεκριμένα πράγματα. Η σύμβαση του C4I αφήνει κάποια ερωτηματικά. Τι να κάνουμε; Να μην την ερευνήσουμε για να μη δημιουργηθεί η εντύπωση συμψηφισμού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τι είδους ερωτήματα αφήνει σε εσάς. Τα ερωτήματα μπορούν να τεθούν και να απαντηθούν. Έχουν τεθεί αυτά τα ερωτήματα και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο  σας υπενθυμίζω- και έχουν απαντηθεί επαρκώς.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Παρά τις αποκαλύψεις και τη φημολογία, υπάρχουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ τα οποία είναι ορφανά, δηλαδή έχουμε βρει ένα πολύ μικρό ποσό από αυτά τα οποία έχουν καταθέσει τα στελέχη της Siemens ότι έχουν δοθεί σε ελληνικές τσέπες, φαίνεται ότι όλες αυτές οι εξελίξεις και ο χορός της φημολογίας θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και εκλογές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι θα πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει την υπόθεση για να έχουμε απαντήσεις στα ερωτήματα τα οποία πιστεύω ότι απασχολούν όλους τους Έλληνες πολίτες. Μα, είναι δυνατόν να απαντήσω; Συνδυάζετε επτά-οκτώ μήνες μετά τις εκλογές. Από πού και έως πού συνδυάζετε το θέμα αυτό;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Συμμερίζεστε, δηλαδή, την εκτίμηση βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος ότι είναι πολιτικό λάθος της κυβέρνησης ή μη, η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέση της κυβέρνησης για την Εξεταστική Επιτροπή είναι γνωστή. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ, επειδή αισθάνομαι ότι δεν πήρα την απάντηση που ήθελα, θα σας ξανακάνω το ερώτημά μου: Είστε κατηγορηματικός όταν λέτε, όταν είπε ο Πρωθυπουργός ότι, ούτε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ούτε πρόσωπα εμπλέκονται με το «μαύρο χρήμα» της Siemens;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είθισται οι δημοσιογράφοι να κάνουν τις ερωτήσεις που θέλουν, αλλά να απαιτούν να πάρουν και την απάντηση που θέλουν, είναι στο ισοδύναμο που συμβαίνει με κάποιους πολιτικούς, να θέλουν να επιβάλλουν μια απάντηση ή ένα δημοσιογραφικό κείμενο. Εγώ δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία.

ΚΟΡΑΗ: Μου αρκεί ένα ναι ή ένα όχι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά συνέπεια, μπορείτε να εκτιμήσετε και να κρίνετε εσείς όπως νομίζετε την απάντηση που σας έδωσα αμέσως τώρα.

ΚΟΡΑΗ: Ναι ή όχι, δεν μπορούμε να πούμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι τόσο απλουστευτικά τα πράγματα στη ζωή.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ισχύει αυτή η δήλωση του κ. Ζαγορίτη ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν εμπλέκεται από εκεί και πέρα για τα πρόσωπα, δεν μπορεί να βεβαιώσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας έκανα μια αναφορά στη δήλωση που έκανε ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή. Από εκεί και πέρα, όταν έχει μιλήσει ο Πρωθυπουργός σε ένα κόμμα και ο αρχηγός ενός κόμματος, δεν χρειάζεται να πούμε τίποτε περισσότερο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή μιλάτε συνέχεια για τη Δικαιοσύνη  το έχετε πει αρκετές φορές και στη σημερινή ημέρα και στο παρελθόν- στη συγκεκριμένη υπόθεση της Siemens, η Δικαιοσύνη δέχεται κριτική και βάσιμη ότι δεν έχει κινηθεί ούτε με τους γρηγορότερους ρυθμούς, ούτε ότι έχει κάνει τόσο καλά τη δουλειά της. Το να δηλώνετε συνέχεια την εμπιστοσύνη σας, τι σημαίνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σημαίνει ότι εμπιστεύομαι τη Δικαιοσύνη, πρώτα απ` όλα. Άλλωστε, εγώ ανήκω σε μια παράταξη η οποία εμπιστεύεται και εμπιστευόταν πάντα τη Δικαιοσύνη. Ουδέποτε έριξε το ανάθεμα είτε σε πρόσωπα δικαστών, είτε σε υποθέσεις δημιούργησε αχλύ εντυπώσεων, σεβόμενη ακριβώς το θεσμικό της ρόλο. Δεν σημαίνει τίποτε περισσότερο. Τώρα, η κρίση σας για το αν κάνει τη δουλειά της καλά ή κακά, γρήγορα ή πιο αργά, είναι κρίσεις οι οποίες αφορούν εσάς. Εγώ δεν θα σχολιάσω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι. Δεν είναι δικές μου προσωπικές κρίσεις. Είναι κριτική η οποία...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, δικές μου δεν είναι, της κυβέρνησης δεν είναι...

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: ... και από μέρος του Τύπου και από μέρος του νομικού κόσμου και για συγκεκριμένες υποθέσεις...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σεβαστές στη Δημοκρατία όλες οι απόψεις.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όταν, ενώ υπάρχουν αυτά, δηλώνετε τόσο πολύ την εμπιστοσύνη σας, μπορεί να δημιουργηθεί μια εντύπωση ότι προστατεύετε την Δικαιοσύνη στο να μην κάνει καλά τη δουλειά της.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σεβαστές όλες οι απόψεις στη Δημοκρατία. Το εάν αυτή η κυβέρνηση έχει σεβαστεί τη Δικαιοσύνη, είναι νομίζω κάτι το οποίο απεδείχθη στην πράξη και πάρα πολλές φορές, όχι μία και δύο.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Ναι, κ. Εκπρόσωπε, αλλά καθυστερεί συνήθως η Δικαιοσύνη να πάρει αποφάσεις. Αυτό προφανώς λέει ο συνάδελφος. Έχουμε καθυστέρηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ λέγομαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Ναι, εντάξει. Σχόλιο θέλω. Μου επιτρέπετε να πάω σε ένα άλλο θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ, να πάτε. Γιατί να μην πάτε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (δεν ακούγεται) υπάρχουν και άλλα στοιχεία (δεν ακούγεται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς. Τυχαίνει, μέχρι τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, εγώ να ορίζω τους κανόνες, ποιος ρωτά και ποιος δεν ρωτά. Από εκεί και πέρα...

ΦΑΝΙΔΗΣ: Εντάξει. Ήθελα να ρωτήσω, εάν ικανοποιεί την κυβέρνηση η εξέλιξη της απαγωγής του επιχειρηματία του Γιώργου Μυλωνά. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί δεν ξέρω εάν αρκεί να σταθούμε στο γεγονός ότι σώθηκε η ζωή του και να ξεχάσουμε την ανεπάρκεια που παρουσιάζει σήμερα ένα ολόκληρο σύστημα ασφάλειας των πολιτών και σωστής, αν θέλετε, επιχειρησιακής αντιμετώπισης τέτοιων σοβαρότατων υποθέσεων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλήσατε για ανεπάρκεια, μιλήσατε για την ανάγκη να υπάρχει σωστή αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρών υποθέσεων, που σημαίνει ότι έχετε ήδη μια προκατάληψη ως προς το αν είναι επαρκής ή αν σωστά ή όχι χειρίζεται η Αστυνομία τέτοιες υποθέσεις. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι εγώ δεν είμαι ειδήμων. Φαντάζομαι ότι εσείς για να τα λέτε αυτά είστε ειδήμων. Ωστόσο, η Αστυνομία ασχολήθηκε με την υπόθεση τις τελευταίες 15 ημέρες και συνεχίζει να ασχολείται η αστυνομική έρευνα με την υπόθεση έως ότου έχει τα αποτελέσματα εκείνα τα οποία είναι επιθυμητά από όλους, φαντάζομαι. Κατά τα λοιπά, ξέρετε, νομίζω ότι είναι καιρός να αρχίσουμε να σεβόμαστε και τη δουλειά των άλλων, να μην την απαξιώνουμε τόσο πολύ. Παρατηρώ μια προσπάθεια απαξίωσης, η οποία δεν είναι σημερινό θέμα βεβαίως. Δεν έχει να κάνει με την κυβέρνηση. Είναι μια άποψη την οποία εκφράζω ως ευχή. Μια προσπάθεια απαξίωσης της δουλειάς όλων. Φαντάζομαι ότι ούτε εσάς σας αρέσει να απαξιώνεται η δουλειά του δημοσιογράφου, ούτε στους αστυνομικούς αρέσει να απαξιώνεται η δουλειά των αστυνομικών κ.ο.κ.. Η Αστυνομία κάνει μια δουλειά, μια πάρα πολύ δύσκολη δουλειά. Είναι πολύ εύκολο μάλλον από την άνεση του γραφείου να κρίνουμε. Τα αποτελέσματα δικαιώνουν ή όχι μια δουλειά. Δεν σημαίνει ότι τα αποτελέσματα πάντοτε θα είναι τα καλύτερα δυνατά, ούτε και τα χειρότερα δυνατά. Εν προκειμένω, αυτή η υπόθεση είναι μια πάρα πολύ λεπτή υπόθεση που απαιτούσε πολύ λεπτούς χειρισμούς. Δεν ξέρω εάν εσείς έχετε ιδέες για τελείως διαφορετική αντίληψη που έπρεπε να ακολουθήσουν οι επικεφαλής της Αστυνομίας και δεν την έκαναν, αλλά μπορείτε νομίζω να τους εισηγηθείτε, εφόσον σας ενδιαφέρει, αυτές τις διαφορετικές αντιλήψεις.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Να γυρίσω στο προηγούμενο θέμα. Θέλω να σας ρωτήσω, από τη στιγμή που βρισκόμαστε εκεί πέρα, είναι γνωστό σε όλους ότι ό,τι εγχειρήματα έχει κάνει η κυβέρνηση σε σχέση με το πολιτικό χρήμα, ότι ορισμένα εξ αυτών απερρίφθησαν από την αξιωματική αντιπολίτευση κλπ. Θέλω να ρωτήσω, τώρα, στη χρονική συγκυρία που βρισκόμαστε, αν η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία για το πολιτικό χρήμα και αν σε αυτή την πρωτοβουλία που ενδέχεται να ανασχεδιάσει ή να αναλάβει, ζητήσει και τη συναίνεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η υπόθεση αυτή είναι μια διαρκής πρόκληση. Γιατί τα πράγματα, όπως αποδεικνύονται στην πράξη, χρειάζονται πρώτον, την πολιτική θέληση και αυτή η πολιτική θέληση υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης και δεύτερον, πρακτικές εφαρμογές αυτής της πολιτικής θέλησης. Σε ό,τι μας αφορά σε πολλές περιπτώσεις, με νομοθετήματα της τετραετίας που πέρασε, οδηγήσαμε το θεσμικό πλαίσιο στην περαιτέρω ενίσχυσή του. Μάλλον, να το χρησιμοποιήσω πιο σωστά στα ελληνικά: Ενισχύσαμε το θεσμικό πλαίσιο πολύ περισσότερο απ` ότι το παραλάβαμε. Αν υπάρχουν προτάσεις στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση είναι πάντα ανοιχτή.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε ένα άλλο όμως μέρος της Ελλάδας που έριξε το βάρος της η Αστυνομία  και μιλάω για την Κρήτη- παρότι ενισχύθηκαν τα αστυνομικά τμήματα, παρότι η παρουσία των σωμάτων ασφαλείας ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή, είδαμε τα αποτελέσματα μέσα στο Σαββατοκύριακο: Είχαμε ξανά χτύπημα εναντίον των αστυνομικών. Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει κάνει ήδη μια δήλωση ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος και ο Υφυπουργός κ. Χηνοφώτης. Εκείνο που έχω να σημειώσω εγώ είναι ότι η αυτοθυσία και η αυταπάρνηση των αστυνομικών αρχών δεν αρκεί. Όπως δεν αρκεί η εμπειρία, όπως δεν αρκούν οι πανεπιστημιακές σχολές που μπορεί να έχουν βγάλει οι περισσότεροι, πια, από τους ανώτατους αξιωματικούς μας. Χρειάζεται σε κάθε περίπτωση και ένας παράγων ο οποίος είναι πάρα πολύ σημαντικός για την κοινωνική συνοχή: Η ενίσχυση από την ίδια την κοινωνία των προσπαθειών αυτών. Στην προκειμένη περίπτωση πιστεύω ότι η τοπική κοινωνία μπορεί να βοηθήσει πολύ περισσότερο.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να μου πείτε εάν κι εσείς πέσατε πραγματικά από τα σύννεφα, όπως εμφανίζονται τώρα πάρα πολλοί πολιτικοί και ότι δεν το περιμένατε να υπάρξουν αυτές οι αποκαλύψεις, αυτή η πρώτη απόδειξη αν θέλετε, με την περίπτωση Τσουκάτου. Ότι δηλαδή, έφευγαν χρήματα από τα ταμεία συγκεκριμένων εταιρειών για τα ταμεία  εν προκειμένω  του ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως και για τα ταμεία άλλων κομμάτων. Δηλαδή αυτό το οποίο όλοι συζητάγαμε, όλοι γράφαμε, εσείς το υιοθετείτε σήμερα ότι δεν υπήρχε κι εσείς αιφνιδιαστήκατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε γράψει ένα ρεπορτάζ το οποίο, νομίζω, στηρίζεται στο πουθενά. Δεν κατάλαβα από τι απαντήσεις βγάλατε τα συμπεράσματα αυτά τα οποία μου λέτε. Τι απαντήσεις έδωσα ώστε, αν έχω κάνει λάθος να το παραδεχθώ ενώπιων σας.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ, δεν υπήρχαν πανάκριβες προεκλογικές εκστρατείες και των δύο κομμάτων; Δηλαδή έπρεπε να γίνει γνωστή η περίπτωση Τσουκάτου που έφυγε το ένα εκατομμύριο; Το πρόβλημα δηλαδή είναι μόνο το ένα εκατομμύριο μάρκα; Μόνον αυτά έφυγαν από εταιρεία για ταμεία κόμματος; Δεν ήταν μια πάγια τακτική που υπήρχε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέση μας είναι ότι ό,τι προβλήματα υπάρχουν θα πρέπει να αναδεικνύονται για να μην συνεχίσουν να υπάρχουν στο μέλλον. Σε ό,τι αφορά το αν είναι ή όχι πάγια τακτική, εάν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, αντιλαμβάνεστε ότι τότε επιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη. Και ο πολιτικός κόσμος ο ίδιος, πιστεύω, στην πλειοψηφία του, θέλει αυτά τα στοιχεία να βγαίνουν στη δημοσιότητα. Διότι το να σπιλώνονται εξίσου όλοι είτε κόμματα είτε άτομα, δεν εξυπηρετεί όχι μόνο τον πολιτικό κόσμο, όχι μόνο τη Δημοκρατία, αλλά και αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι επέλεξαν να υπηρετήσουν την πολιτική. Και επέλεξαν να υπηρετήσουν την πολιτική για τον Α ή Β λόγο. Πάντως για λόγους οι οποίοι είναι υπέρ πατρίδος και όχι υπέρ άλλων βωμών και εστιών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς στέκεστε απέναντι σε εκτιμήσεις που λένε ότι το σκάνδαλο SIEMENS είναι αφετηρία για μια συνολική ανασύνταξη του πολιτικού και κομματικού συστήματος; Πιστεύετε ότι συντρέχουν κάποιοι λόγοι, υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα δώσω κάποια απάντηση στο ερώτημά σας. Είναι εκτιμήσεις τις οποίες διάβασα και εγώ σε πολιτικές αναλύσεις. Εκείνο το οποίο πιστεύω είναι ότι η Δημοκρατία μας είναι αρκετά ισχυρή από το  74 και μετά. Θεωρώ ότι το θεσμικό της πλαίσιο έχει ενισχυθεί σε ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό, με όλες τις αναθεωρήσεις του Συντάγματος που έγιναν, ασχέτως αν συμφωνώ ή διαφωνώ σε κάποιες από αυτές ή αν συμφωνεί ή διαφωνεί η σήμερα κυβερνώσα παράταξη με κάποιες από αυτές. Θεωρώ ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η ανεξαρτησία του Τύπου, η ανεξαρτησία των δημοσίων λειτουργών είναι σε ένα ζηλευτό βαθμό σήμερα σε σχέση με το παρελθόν. Θεωρώ ότι η λειτουργία των κομμάτων επίσης έχει εμπλουτιστεί με την εσωκομματική Δημοκρατία που αποτελούσε μακρινό όνειρο λίγες δεκαετίες πριν. Και ως εκ τούτου πιστεύω ότι το μόνο που χρειάζεται είναι εμείς οι ίδιοι οι πολιτικοί που υπηρετούμε το πολιτικό σύστημα να ενισχύουμε τις προσπάθειες, όταν αυτές υπάρχουν, οι οποίες αναδεικνύουν τα προβλήματα και οι οποίες θα επουλώνουν τις πληγές, θα λύνουν τα προβλήματα. Νομίζω, λοιπόν, ότι οι οποιεσδήποτε άλλες συζητήσεις, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει σε μια Δημοκρατία το να θελήσει κάποιος να αναπτύξει πολιτική δράση εντός των κατεστημένων κομμάτων ή εκτός ή να δημιουργήσει έναν καινούριο μηχανισμό, ένα καινούριο κόμμα. Αλλά, νομίζω ότι στη Δημοκρατία μας τα κόμματα τα οποία υφίστανται έχουν ήδη κερδίσει αυτά τα οποία σας είπα προηγουμένως και μπορούν με μικρές κινήσεις, κινήσεις οι οποίες όμως θα είναι σημαντικές για τους Έλληνες πολίτες, να πείσουν ακόμη περισσότερο. Διότι σημασία έχει να πείθεις τον Έλληνα πολίτη -και να εργάζεσαι, βέβαια, στην κατεύθυνση αυτή- ότι υπηρετείς πραγματικά τη Δημοκρατία. Και σημαντικό είναι να την υπηρετείς για τη Δημοκρατία και για την πατρίδα και όχι για αυτό που είπα προηγουμένως, εντός πολλών εισαγωγικών, υπέρ άλλων εστιών, υπέρ άλλων συμφερόντων, να το πω πιο ξεκάθαρα τώρα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μια συμπληρωματική σε αυτό: Εγώ λέω -ήθελα να το εντοπίσω ειδικά σε αυτό- εάν εντοπίζετε να διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα στο υπάρχον πολιτικό σύστημα και στις ανάγκες του λαού που βλέπει να μην εκπροσωπείται μέσα από αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει χάσμα σαν αυτό που αναφέρατε. Εκφράζω προσωπική άποψη, παρότι ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν δικαιούμαι να το κάνω, υπό αυτή τη θέση τουλάχιστον όχι. Δεν νομίζω πάντως ότι υπάρχει αυτό το χάσμα το οποίο αναφέρατε. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν προβλήματα  σε μια ζωντανή Δημοκρατία σίγουρα υπάρχουν προβλήματα- και ότι τα κόμματα είναι αρκετά δυνατά αλλά και ικανά να αντιληφθούν αυτά τα προβλήματα και να επουλώσουν αυτές τις πληγές.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Μια ερώτηση με δύο σκέλη για τα Σκόπια: Πρώτον, υπάρχει πληροφορία στον Τύπο ότι έρχεται ο κ. Νίμιτς στην Ελλάδα με πρόταση για «Βόρεια Μακεδονία», αν επιβεβαιώνεται από την κυβέρνηση και δεύτερον, ένα σχόλιο για τη συνέντευξη του κ. Γκρουέφσκι στο κρατικό πρακτορείο των Σκοπίων, που είπε ότι οι Έλληνες σε λίγα χρόνια θα ντρέπονται για όσα έκαναν στο έθνος του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω σχόλιο ούτε και θα δώσω κάποια πιο συγκεκριμένη απάντηση. Για το πρώτο, θα συζητήσω με το Υπουργείο Εξωτερικών για να σας πω αύριο αν έχω κάτι περισσότερο, αλλά για τη δήλωση του κ. Γκρουέφσκι δεν θα κάνω κανένα σχόλιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αληθεύει ότι έγινε τις περασμένες εβδομάδες ευρεία, κοινή Ελληνοϊσραηλινή άσκηση στη Μεσόγειο; Άσκηση προσομοίωσης, επίθεσης στις πυραυλικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όπως αποκάλυψε αμερικανική εφημερίδα; Αυτό ήταν το ένα. Και θέλω να σας ρωτήσω αυτό τι σημαίνει; Ότι σε ενδεχομένη επίθεση η χώρα μας θα λάβει μέρος, έστω και παρέχοντας διευκολύνσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ αδιανόητο να έχει γίνει κάτι τέτοιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ποιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το στηρίζω στην κοινή λογική και το στηρίζω στο αμυντικό μας δόγμα. Εμείς είμαστε μια χώρα η οποία δεν λειτουργεί με λογικές επίθεσης, αλλά μόνο με λογικές άμυνας. Λογικές, δηλαδή, υπεράσπισης του πατρίου εδάφους. Τα υπόλοιπα, το να έχει συμμετάσχει σε άσκηση η οποία να είναι επιθετικής μορφής, τέτοιου είδους όπως αυτή που αναφέρατε, θεωρώ ότι είναι αδιανόητο να έχει συμβεί. Θα σας δώσω πιο ολοκληρωμένη απάντηση, αφού μιλήσω με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, αλλά θέλω να λάβετε υπόψη σας την άποψη της κυβέρνησης, όπως την εξέφρασα για το θέμα μέχρι τώρα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τότε, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας που μιλάει για άσκηση προσομοίωσης επίθεσης στις εγκαταστάσεις του Ιράν, είναι προβοκατόρικο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι θέλετε; Να στεναχωρηθώ τώρα; Δεν κατάλαβα; Δεν το καταλαβαίνω αυτό που μου λέτε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν θέλω να σας στεναχωρήσω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πάντως, προκαλεί εντύπωση ότι από την Παρασκευή που υπήρχε το δημοσίευμα, μέχρι σήμερα, δεν έχετε ψάξει την υπόθεση και δεν έχετε μια σαφή απάντηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρότι συνηθίζω να δίνω απάντηση την επόμενη μέρα, θα συμπληρώσω το κείμενο της απάντησης στο σημερινό briefing.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Λάβετε, όμως, υπόψη σας λίγο και την συνέντευξη του Πρέσβη του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον, η οποία δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ενημερωθώ από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και θα υπάρχει απάντηση στο σημερινό briefing.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ξέρετε το ερώτημα, κύριε Εκπρόσωπε, επειδή δεν θέλω να σας στεναχωρήσω, είναι αν δημιουργηθούν τέτοιες εντυπώσεις υπάρχει κίνδυνος να γίνει η χώρα μας στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η αποστροφή την οποία χρησιμοποίησα έχει να κάνει με το ότι γνωρίζετε με κάθε τρόπο δεν σχολιάζω δημοσιεύματα εφημερίδων, σχόλια, αναλύσεις κ.λ.π. Ως εκ τούτου, λοιπόν, δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο στα όσα έχω πει μέχρι τώρα. Θα προσθέσω μόνο στο κείμενο ό,τι περισσότερο μου δώσει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης.

Σας ευχαριστώ.

Σημείωση: Με αφορμή προαναφερθείσα ερώτηση, από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης γνωστοποιούνται επιπλέον των λεχθέντων και τα εξής:

Η άσκηση δεν σχετίζεται με «προετοιμασία» του Ισραήλ για επίθεση στο Ιράν, όπως ανακριβώς εγράφη. Πέραν του ότι αυτό θα ήταν απολύτως ξένο προς την πολιτική μας και προς το πώς αντιλαμβανόμαστε το αμυντικό-αποτρεπτικό δόγμα της χώρας συμπληρωματικά αναφέρονται και οι εξής θεσμικές και στρατιωτικές παράμετροι της εν λόγω ασκήσεως-συνεργασίας:

1. Η αεροπορική συνεργασία έγινε στο πλαίσιο διμερούς αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Ισραήλ που υπεγράφη το 1994 και ανανεώθηκε το 1999 και το 2005.

2. Αντικειμενικός σκοπός της συνεργασίας είναι η προώθηση των διμερών σχέσεων σε επίπεδο Π.Α.-ΙAF και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σε αεροπορικές επιχειρήσεις, καθώς και σε θέματα έρευνας και διάσωσης.

3. Παρόμοια προγράμματα στρατιωτικής συνεργασίας έχει η Π.Α. με 4 από τις 7 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ / Μεσογειακού Διαλόγου (Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία και Τυνησία).

4. Δεν έλαβαν μέρος Α/Φ Ηλεκτρονικού Πολέμου ή Α/Φ Εναέριας Επιτήρησης.

5. Δεν υπήρχε πρόβλεψη στην άσκηση για αντιμετώπιση αντιαεροπορικών βολών που προσιδιάζει σε άσκηση επιθετικού χαρακτήρα.

6. Οι πτήσεις έγιναν σε μεγάλο ύψος που δεν προσιδιάζει σε επιθετική ενέργεια.

7. Οι βολές που έγιναν σε τακτικό πεδίο βολής στα Γρεβενά ήταν εικονικές, χωρίς πραγματικά πυρά και το ανάγλυφο της περιοχής δεν προσομοιάζει με τις εγκαταστάσεις στο Ιράν.

8. Το θέμα της μεγάλης απόστασης των αποστολών δεν αποτελεί κάποιο στοιχείο, καθόσον το Ισραήλ εκτελεί αεροπορικές ασκήσεις στα FIR Λευκωσίας και Αθηνών και έχει λάβει μέρος στην άσκηση «Anatolian Eagle» που διοργανώνεται από την Τουρκία.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 23 June 2008 - 20:48:24 UTC