Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-07-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 15 Ιουλίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 148401699

Έκδοση 1

brf1507

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 15 Ιουλίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέματα του Υπουργείου Παιδείας. Ο κ. Στυλιανίδης έχει ήδη προβεί σε δηλώσεις, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και έχει απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Συζητήσατε το θέμα των Σκοπίων και υπήρξε ενημέρωση από την κ. Μπακογιάννη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι υπήρξε αναλυτική ενημέρωση από την κ. Μπακογιάννη στην αρχή της συνεδρίασης.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει με επιστολή ή εξετάζεται κάποια άλλη τροπή αντίδρασης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει αυτό το οποίο έχω γράψει στη χθεσινή μου δήλωση.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Εξετάζονται κάποιοι άλλοι τρόποι αντίδρασης πέραν της επιστολής του Πρωθυπουργού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, αυτό που σας είπα στη δήλωσή μου.

ΤΕΡΖΗΣ: Με δεδομένο ότι το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων η Ελλάδα το συζητά στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εξετάζεται από την κυβέρνηση η κοινοποίηση της όποιας απάντησης του Πρωθυπουργού προς τον κ. Γκρούεφσκι, να υπάρξει κοινοποίηση προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ή ακόμη και να υπάρξει επιστολή, ενημέρωση του ΟΗΕ για τις εξελίξεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ενημέρωση, ότι υπάρχει διαρκής ενημέρωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για οποιαδήποτε εξέλιξη και φυσικά και γι` αυτό το θέμα.

ΚΟΡΑΗ: Πριν από λίγο, ο πολιτικός Εκπρόσωπος Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ κ. Λοβέρδος, πρότεινε ο Πρωθυπουργός να μην απαντήσει στην επιστολή Γκρούεφσκι και να αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση μέσω του ΟΗΕ. Ένα σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήνοντας αναπάντητη μια τέτοια πρόκληση, ουσιαστικά αφήνουμε αναπάντητα ερωτήματα έναντι της Iστορίας. Και πιστεύω ότι έχουμε ισχυρά επιχειρήματα για να απαντήσουμε και για το παρόν και για το ιστορικό παρελθόν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι δεν πρέπει να μένουν αναπάντητα αυτά τα ερωτήματα. Ωστόσο, δεν τίθενται για πρώτη φορά. Να σας θυμίσω ότι ο αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ντάνιελ Φριντ, το είχε θέσει, πριν από δυο μήνες είχε μιλήσει δηλαδή για «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα, αλλά η κυβέρνηση τότε δεν απάντησε. Είπε ότι οι δηλώσεις περί ύπαρξης «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας είναι άσχετες με τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο βλέπουμε ότι έρχονται  να το πω- σαν διαπραγματευτική ατζέντα. Γιατί δεν απαντήσατε τότε και απαντάτε τώρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, υπάρχει πάντοτε απάντηση και υπάρχει απάντηση έτσι όπως πρέπει και εκεί που πρέπει. Δεύτερον, να γνωρίζετε ότι στη διαπραγμάτευση όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιηθούν από την ελληνική πλευρά, χρησιμοποιούνται και θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται. Ένα ακόμη στοιχείο είναι αυτή η επιστολή-πρόκληση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επί της ουσίας, όμως, δεν έχετε απαντήσει στα επιχειρήματα αυτά που λέτε ότι υπάρχουν, δεν τα έχετε αναφέρει σαν κυβέρνηση, γιατί δεν υπάρχει αυτή η «μειονότητα», ούτε ιστορικά, ούτε πολιτικά, ούτε νομικά, δεν γνωρίζω πώς αλλιώς θα το τεκμηριώσετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επιτρέψετε στην ελληνική κυβέρνηση να χειριστεί το θέμα με τη σοβαρότητα, το σεβασμό, αλλά και τη μέθοδο που χρειάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα ξεκαθαρίσει αυτή τη φορά ότι δεν υπάρχει «μακεδονική» εθνότητα και «μακεδονική» γλώσσα; Αυτό είναι το ερώτημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν χρειάζεται να το πω και εγώ τώρα, φυσικά και θα το επαναλάμβανα. Αλλά, εκείνο το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία, είναι ο τρόπος και τα μέσα και φυσικά ο χώρος τον οποίο εκφράζει κάποιος τις απόψεις του ή απαντά στα ζητήματα που εγείρονται. Ηγέρθησαν κάποια ζητήματα από τον Πρωθυπουργό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας των Σκοπίων. Θα απαντηθούν. Παραλλήλως, αυτά συζητούνται, γίνεται ενημέρωση, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Αν δεν κάνω λάθος κύριε Υπουργέ, για χρόνια τώρα, από τις αρχές της δεκαετίας του  90 οι εκθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκδίδει κάθε χρόνο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το αναφέρουν αυτό. Έχουμε απαντήσει καταλλήλως σε αυτές τις εκθέσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά καιρούς, όποτε χρειάστηκε και όπου χρειάστηκε, έχουμε απαντήσει.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, την επιστολή του κ. Γκρούεφσκι την πήρατε την Παρασκευή. Γιατί δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα; Επειδή ήταν το Σαββατοκύριακο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ρωτήσετε τον εκπρόσωπο του κ. Γκρούεφσκι. Εσείς καλύπτετε χρόνια διπλωματικό ρεπορτάζ, γνωρίζετε ότι στα διπλωματικά θέσμια ισχύει το ότι δημοσιοποιεί την επιστολή αυτός ο οποίος την αποστέλλει, εφόσον το επιθυμεί.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Αν δεν τη δημοσιοποιούσε, δεν θα τη δημοσιοποιούσατε εσείς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Δε θα τη δημοσιοποιούσαμε εμείς. Εμείς θα στέλναμε απλώς την απάντηση του Πρωθυπουργού.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες διεθνοποιούσαν τις αλυτρωτικές, εθνικιστικές διακηρύξεις της γειτονικής χώρας, δεν απαντούσε επί της ουσίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορείτε να γνωρίζετε ποιες είναι οι συζητήσεις οι οποίες έχουν γίνει σε βάθος χρόνου, σε βάθος θεμάτων. Για εκείνο το οποίο σας καλώ, να είστε βέβαιος και εσείς και όλοι οι υπόλοιποι, είναι ότι η κυβέρνηση έχει απόλυτη γνώση και μπορεί να υπερασπιστεί με ισχυρά επιχειρήματα, έναντι όλων των υπολοίπων, το ιστορικό της δίκαιο, τόσο του παρελθόντος, όσο και του παρόντος.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται ερήμην και εν ονόματι του ελληνικού λαού. Τουλάχιστον δικαιούται ο ελληνικός λαός να ξέρει πώς διαπραγματεύεστε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε κάποιο λάθος εδώ. Δεν γίνονται ποτέ ερήμην του ελληνικού λαού, γίνονται εν ονόματι του ελληνικού λαού και όχι ερήμην του ελληνικού λαού και γίνονται από την υπεύθυνη κυβέρνηση. Εάν εσείς προτείνετε ένα δημόσιο τρόπο διαπραγμάτευσης, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι ιστορικά, όποτε έγινε, αυτός ήταν ο πλέον αποτυχημένος τρόπος.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, σας απασχολεί το γεγονός ότι πολίτες από την μουσουλμανική μειονότητα έχουν ξεκινήσει και προσφεύγουν στα δικαστήρια και θέτουν θέμα περιουσιών; Τώρα οι Σκοπιανοί θέτουν θέμα περιουσιών. Και υπάρχουν πληροφορίες ότι και οι Τσάμηδες της Αλβανίας θέτουν επίσης τέτοιο θέμα. Πιστεύετε, δηλαδή, ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο σχέδιο; Σας έχει απασχολήσει; Πώς το βλέπετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε θέμα μας απασχολεί. Εκείνο το οποίο θέλω να σημειώσετε είναι ότι η ελληνική Πολιτεία, η χώρα μας, ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι μια παλαιά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει εντάξει στο εσωτερικό της Δίκαιο το κοινοτικό Δίκαιο. Δεν έχει να φοβηθεί τίποτε απολύτως από κανέναν σε θέματα στα οποία γνωρίζει ότι έχει απόλυτο δίκιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μια κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τον τρόπο που νομίζει εκείνη. Ωστόσο, το πλαίσιο των αρχών της δεν μπορεί να μην είναι δημόσιο και γνωστό τοις πάσι. Από τις απαντήσεις της κυβέρνησης δημιουργείται η εντύπωση ότι τα θέματα της εθνότητας ή της γλώσσας που διεκδικούν οι Σκοπιανοί είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας παραπέμψω στη δεύτερη παράγραφο της χθεσινής μου δήλωσης και για να μην την ψάχνετε σας λέω ότι σημείωνα πως, η επιστολή αυτή προστίθεται σε σειρά απαράδεκτων, ως προς το ύφος και το περιεχόμενό τους, δηλώσεων διαφόρων αξιωματούχων των Σκοπίων. Σε κάθε περίπτωση έχει υπάρξει απάντηση, συνήθως δημόσια. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση προστατεύει τα συμφέροντα της ελληνικής Πολιτείας.

ΚΟΡΑΗ: Σήμερα, η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ παρουσιάζει ένα έγγραφο της υπηρεσίας εσωτερικών ελέγχων του ΟΤΕ, το οποίο επισημαίνει το γεγονός ότι οι προμηθευτές του ΟΤΕ, SIEMENS, INTRACOM, ERICSSON, ANKO μπορούν να κάνουν υποκλοπές και άλλες κακόβουλες ενέργειες όταν παρεμβαίνουν στο λογισμικό του οργανισμού. Μήπως ακριβώς σε αυτά τα κενά μπορεί να αναζητηθεί και η απάντηση των υποκλοπών των οποίων είχε πέσει θύμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, δεν έχετε διαβάσει ολόκληρη την έκθεση. Αλλά, θα σας συνιστούσα να διαβάσετε ολόκληρη την ανακοίνωση, την οποία εξέδωσε πριν από λίγη ώρα ο ΟΤΕ.

ΚΟΡΑΗ: Την έχω μπροστά μου και έχω δύο παρατηρήσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσες θέλετε μπορείτε να έχετε. Διαβάστε την, όμως, πρώτα.

ΚΟΡΑΗ: Τη διάβασα και έχει μια σημαντική αντίφαση, κύριε Εκπρόσωπε. Από τη μια, λέει ότι κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε, στο σύστημα τεχνικής υποστήριξης των εγκαταστάσεων, διαπιστώθηκε η ύπαρξη ικανοποιητικού πλαισίου διαχείρισης και στην προτελευταία του παράγραφο αναφέρει ότι ο ΟΤΕ πριν την έκθεση του εσωτερικού ελέγχου είχε αποφασίσει και ξεκινήσει να υλοποιεί νέα υποδομή που προσφέρει βελτιωμένες δυνατότητες ελέγχου. Ή είχε πρόβλημα ή δεν είχε ο ΟΤΕ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας συνιστούσα να διαβάσετε ολόκληρη την ανακοίνωση. Αμέσως μετά την πρώτη παράγραφο στην οποία αναφερθήκατε, υπάρχει ακόμα μια παράγραφος που λέει: Το έγγραφο του εσωτερικού ελέγχου του ΟΤΕ στο οποίο το άρθρο βασίζεται, κατατάσσει το θέμα στην χαμηλότερη βαθμίδα αξιολόγησης κινδύνου, κίνδυνος 3 που, όπως αναφέρεται και στο έγγραφο, αφορά σε χαμηλό κίνδυνο. Αυτό είναι μια πολύ σημαντική παρατήρηση. Ένα δεύτερο σημείο στην παράγραφο στην οποία αναφερθήκατε, είναι πως όλοι γνωρίζουμε ότι η τεχνολογία κάνει άλματα. Οφείλει κάποιος, λοιπόν, προκειμένου να προστατεύει τέτοιου είδους ζητήματα, τέτοιου είδους δικαιώματα, να ορίζει το τοπίο με βάση όπως αυτό αλλάζει στην τεχνολογία. Δηλαδή, να βελτιώνει διαρκώς, κάνοντας και αυτός στον έλεγχό του τα άλματα τα οποία επιβάλλονται από την τεχνολογική αλλαγή.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αληθεύει ότι τελικά ο Πρωθυπουργός δεν θα συναντηθεί με τους πυρόπληκτους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ηλεία την ερχόμενη Παρασκευή; Γιατί πάντα ο Πρωθυπουργός έλεγε ότι ήθελε να βλέπει τους ανθρώπους στα μάτια, για να τους λέει τι έχει γίνει, σε σχέση με τις υποσχέσεις που είχε δώσει. Αυτή τη φορά δεν θα το κάνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι δεσμεύσεις οι οποίες έχουν δοθεί, έχουν τηρηθεί σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και συνεχίζουν να τηρούνται. Δυστυχώς, δεν θυμάμαι να είδα κάποιον από εσάς την περασμένη εβδομάδα στη διπλανή αίθουσα, ώστε να έχει την ευκαιρία, από πρώτο χέρι, να διαπιστώσει τι ακριβώς έχει συμβεί στις πυρόπληκτες περιοχές, τουλάχιστον ως προς ένα πολύ σημαντικό τομέα, που είναι ο τομέας της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αγροτικής καλλιέργειας. Εκεί όπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ διατίθενται, προκειμένου να υπάρχει όχι απλώς αποκατάσταση, αλλά ακόμη καλύτερη κατάσταση από την προηγούμενη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το θέμα δεν είναι να διαπιστώσουμε εμείς τι έχει γίνει, αλλά οι ίδιοι οι πυρόπληκτοι, οι οποίοι λένε ότι δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ για την αποκατάσταση της φυτικής και της ζωικής παραγωγής. Αυτό είναι το θέμα και ο Πρωθυπουργός στις 22 Σεπτέμβρη του περασμένου χρόνου, στη Ζαχάρω, έλεγε ότι «είναι εθνική ανάγκη και ως τέτοια την αντιμετωπίζω, να μείνουν οι άνθρωποι της περιφέρειας στον τόπο τους». Ήδη, έχουν αρχίσει να φεύγουν οι νέοι. Σε αυτά, τι θα απαντήσει ο Πρωθυπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας απαντήσω εγώ, ευθύς αμέσως: Εάν επιδεικνύατε το ίδιο ενδιαφέρον με αυτό που επιδεικνύει η ερώτησή σας σήμερα, θα ήσασταν στη διπλανή αίθουσα -γιατί είναι ακριβώς πέντε μέτρα δίπλα- την προηγούμενη εβδομάδα και θα διαπιστώνατε ότι εκτός των δημοσιογράφων, παρίσταντο και όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών. Δηλαδή, νομάρχες, εκλεγμένοι με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ και όχι της Νέας Δημοκρατίας, δήμαρχοι, εκλεγμένοι επίσης με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ και όχι της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι όχι μόνο δεν αντέδρασαν ή δεν έφεραν κάποιου είδους κριτική φωνή στην αίθουσα, αλλά συναίνεσαν ως προς το τι έχει γίνει στην αποκατάσταση των ζημιών.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν είναι η δουλειά μας να παρακολουθούμε τις ημερίδες που γίνονται (δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήμουν ο τελευταίος που θα σας υποδείκνυε τη δουλειά σας. Επιτρέψτε μου να χρησιμοποιώ στο λόγο μου τα επιχειρήματα αυτά που θεωρώ χρήσιμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Χρησιμοποιήσατε σαν επιχείρημα ότι δεν ήμασταν εμείς προσωπικά σε μια...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον, νομίζω ότι ο κ. Κακαλής δεν έχει ανάγκη κανενός συνηγόρου. Δεύτερον...

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Φαντάζομαι ότι δεν ήταν μόνο για τον κ. Κακαλή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και κανείς άλλος, όχι μόνο ο κ. Κακαλής. Δεύτερον -επαναλαμβάνω- όταν ερωτώμαι για θέματα τα οποία μόλις πριν από λίγες ημέρες απαντήθηκαν με καταλυτικό και αναλυτικό τρόπο στη διπλανή ακριβώς αίθουσα, δεν χρειάζεται εγώ να επαναλάβω τίποτε περισσότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν θα τα πει ο Πρωθυπουργός στους ίδιους τους πυρόπληκτους; Θα συναντηθεί με πυρόπληκτους; Δεν μου απαντήσατε.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Μήπως μπορείτε να μας πείτε το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού; Ποιους θα δει, γνωρίζουμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ανακοινωθεί από το γραφείο του Πρωθυπουργού, όπως ανακοινώνεται κάθε φορά με την ίδια ακριβώς λογική.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός προεκλογικά συνήθιζε να πηγαίνει βόλτα με τα τρένα του ΟΣΕ. Αυτή τη φορά, έχει καιρό να το κάνει. Μήπως πρόκειται να το κάνει αυτό το διάστημα, να δει τον εκτροχιασμό και τη διάλυση του ΟΣΕ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς τότε καλύπτατε κυβερνητικό ρεπορτάζ και όχι ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση. Κάποιοι εξ υμών, που ήταν σε εκείνο το τρένο, θυμούνται πολύ καλά εκείνη τη διαδρομή. Θα σας θυμίσω, λοιπόν, εγώ  και νομίζω ότι η έμπροσθεν καθήμενή σας συνάδελφός σας κ. Κοραή μπορεί να σας δώσει περισσότερες λεπτομέρειες- ότι το ταξίδι αυτό έγινε από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη στην περίοδο της χιονοθύελλας και επειδή δεν υπήρχε κανενός άλλου είδους μέσο. Το ταξίδι αυτό ακολούθησαν δημοσιογράφοι, οι οποίοι κατέγραψαν την κατάσταση που παρακολούθησαν σε εκείνο το συρμό του ΟΣΕ, Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Σημειώνω ότι ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος είναι ένας από τους πλέον προβληματικούς Οργανισμούς της χώρας. Είναι πλέον προβληματικός Οργανισμός της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Γίνεται υπερπροσπάθεια, προκειμένου να αλλάξουν τα συστήματα, να πάμε στην ηλεκτροκίνηση. Είχα την ευκαιρία την περασμένη εβδομάδα να σας δώσω πολλά στοιχεία γι` αυτό και η υπερπροσπάθεια αυτή βρίσκεται σε ένα πολύ καλό δρόμο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι προεκλογικά, πριν το 2004, ο Πρωθυπουργός είχε κάνει και άλλο «ταξίδι», γιατί ήταν πολύ σύντομο, νομίζω ότι ήταν μέχρι το σταθμό των Αφιδνών ή λίγο πιο κάτω. Επειδή αναφερθήκατε σε αυτό που έκανε στη Θεσσαλονίκη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και είχε σημειώσει τα προβλήματα του ΟΣΕ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ορισμένοι εξ υμών που είμαστε παλιοί και καλύπταμε και την αντιπολίτευση, θυμούμαστε όλες τις περιοδείες του Πρωθυπουργού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει, λοιπόν, ακριβώς το ίδιο και για εκείνη την περίπτωση. Σας θυμίζω ότι είχε κάνει δηλώσεις σχετικά με την αναβάθμιση που χρειάζεται το δίκτυο αυτό, αναβάθμιση την οποία βλέπετε -αν παρακολουθήσετε λίγο τα ζητήματα του ΟΣΕ ως προς την ηλεκτροκίνηση, την ταχύτητα των τρένων- όχι μόνο στα σχέδια και τα χαρτιά, αλλά στην πράξη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είκοσι τρία ατυχήματα έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια, κ. Εκπρόσωπε. Τι αναβάθμιση μας λέτε για το δίκτυο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αλήθεια ότι έγιναν πολλά ατυχήματα. Είναι αλήθεια αυτό που λέτε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ακριβώς, υποδηλώνει τη διάλυση του δικτύου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φανταστείτε, λοιπόν, να μην είχε γίνει καθόλου η αναβάθμιση που γίνεται και να είχαμε αφήσει τα πράγματα όπως τα παραλάβαμε.

ΚΟΡΑΗ: Επομένως, κ. Εκπρόσωπε, με ποια πολιτική λογική διατηρήθηκε στη θέση του ο τότε υπεύθυνος του ΟΣΕ κ. Γιαννακός και έγινε πολύ στενός συνεργάτης και του υπουργού Μεταφορών και της δικής σας κυβέρνησης, κ. Λιάπη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προσωποποιώ τις ευθύνες σε ένα πρόσωπο, εκτός και αν αποδειχθεί το αντίθετο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 15 July 2008 - 21:08:34 UTC