Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-07-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 148749126

Έκδοση 1

brf1707

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 17 Ιουλίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Έχετε το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού για την επίσκεψη στην Ηλεία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα σας είπε χθες ο κ. Ρουσόπουλος. Όταν υπάρξει κάτι, θα το πληροφορηθείτε.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Η επιστολή του Πρωθυπουργού προς τον κ. Γκρούεφσκι θα σταλεί σήμερα; Γνωρίζετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω κάτι νεότερο. Όταν υπάρξει κάτι, θα το μάθετε.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Έχει ενημερωθεί η κυβέρνηση για τις τοποθετήσεις του κ. Τατούλη, χθες το απόγευμα; Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ο κ. Βουρλούμης παραμένει στη θέση του;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως. Είπαμε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όσοι Υπουργοί προκαλούν με την προσωπική τους ζωή, από δω και στο εξής, θα απομακρύνονται αμέσως από την κυβέρνηση; Ρωτάω, γιατί χθες ο Γενικός Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τα στελέχη της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν βλέπω εγώ τίποτε καινούργιο σε όσα είπε ο Γραμματέας του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ζαγορίτης. Εξάλλου, όπως ξέρετε, δεν σχολιάζω τα όσα λέει ο Γραμματέας του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Εγώ είμαι εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Χθες, ο κ. Σουφλιάς και η κ. Πετραλιά αποστασιοποιήθηκαν από την επιλογή του κ. Βουρλούμη. Σήμερα, ο κ. Αλογοσκούφης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, υπεραμύνθηκε της επιλογής αυτής και τον υποστήριξε. Πώς παρακολουθεί η κυβέρνηση όλη αυτή την παλινωδία ανάμεσα στους Υπουργούς; Τον στηρίζετε ή δεν τον στηρίζετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν βλέπω καμία απολύτως παλινωδία. Ισχύουν όλα όσα έχουμε πει και οι δηλώσεις στις οποίες αναφερθήκατε, αναφέρονται ακριβώς σε αυτά που έχουμε πει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επ` αυτού: Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι ο κ. Βουρλούμης είναι πολύ καλός μάνατζερ, τίμιος και ικανός. Αυτό δεν είναι μια έμμεση παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, σαφής και απροσχημάτιστη, κατά τη γνώμη μου, η οποία έχει ήδη ασκήσει πέντε διώξεις σε βάρος της Διοίκησης του ΟΤΕ για απιστία κλπ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας υπενθυμίσω αυτό το οποίο είπαμε και την επομένη της ασκήσεως των διώξεων, διότι χρησιμοποιήσατε στοιχεία τα οποία δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Η άσκηση διώξεων είναι in rem. Όχι εναντίον προσώπων.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μέσα αναφέρονται τα ονόματα, συγκεκριμένα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτά τα έχουμε διευκρινίσει και έχουμε πει ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Συνεπώς, ερμηνείες οι οποίες δεν έχουν σχέση με την άσκηση της Δικαιοσύνης, παραποιούν την πραγματικότητα και παραπλανούν όσους ακούν αυτά τα επιχειρήματα. Η πραγματικότητα είναι απλή. Έχουμε πει, πολύ απλά, ότι η δικαστική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και θα διαπιστώσει εάν, ποιος και σε ποιο βαθμό φέρει κάποια ευθύνη. Δε σχολιάζω σε κανένα σημείο, καμία δικαστική έρευνα. Δεν το έχει κάνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απ` αυτή τη θέση ποτέ και δεν πρόκειται να το κάνω ούτε σε αυτή την περίπτωση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, το έκανε ο κ. Αλογοσκούφης όμως. Όταν ασκούνται πέντε κακουργηματικές διώξεις, δεν μπορεί να είναι στο κενό, έγιναν συγκεκριμένες πράξεις. Δεν μπορεί να βγαίνει ο κ. Αλογοσκούφης και να λέει ότι είναι τίμιος και ικανός ο κ. Βουρλούμης, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη αυτή η δικαστική έρευνα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω, γιατί πιθανόν δεν έχετε γνώση της ποινικής δικονομίας: Δεν έχει ασκηθεί καμία ποινική δίωξη εναντίον κάποιου προσώπου.

ΤΕΡΖΗΣ: Η κυβέρνηση θα περιμένει να προσωποποιηθούν οι διώξεις και αν προσωποποιηθούν έτσι όπως το συζητάνε οι συνάδελφοι, τότε θα λάβει μέτρα ή θα περιμένει και να τελεσιδικήσουν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση περιμένει την εξέλιξη και την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Παρόλα αυτά, αν μου επιτρέπετε, μόνο ο κ. Αλογοσκούφης δηλώνει τη στήριξή του στο πρόσωπο του κ. Βουρλούμη. Γιατί, αν εξαιρέσουμε τους Υπουργούς που έχουν τοποθετηθεί και εσείς εδώ, τις προηγούμενες ημέρες, ακούμε μονότονα ότι δεν έχει αλλάξει κάτι. Δεν έχουμε ακούσει, όμως, μια δήλωση σαφούς στήριξης στο πρόσωπο του κ. Βουρλούμη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο από όσα έχω πει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνεργασία με τον Πρωθυπουργό, είπε ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να συγκρατηθούν οι τιμές. Ωστόσο, δεν είπε, βέβαια, τι θα κάνει η κυβέρνηση. Έχει ήδη κάνει αρκετά με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στις αστικές συγκοινωνίες και σήμερα μάθαμε από τον κ. Σουφλιά ότι θα υπάρξει αύξηση στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ. Έτσι συμμετέχει η κυβέρνηση στη συγκράτηση των τιμών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Σουφλιάς έκανε συγκεκριμένη δήλωση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Την έχω υπόψη μου, προανήγγειλε για τον Σεπτέμβρη την αύξηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Σουφλιάς είπε συγκεκριμένα πράγματα. Σας διαβάζω. Ερωτάται περί αυξήσεων στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ και απαντά ο κ. Σουφλιάς επί λέξη: «Η αύξηση θα είναι η συνηθισμένη, αυτό που γίνεται κάθε χρόνο. Δεν θα είναι ιδιαίτερο μέτρο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας». Συνεπώς θα είναι οι συνήθεις αυξήσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Χαράτσι έπρεπε να είχαμε για να είμαστε ευχαριστημένοι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ξέρετε, εάν μια επιχείρηση --στην οποία μετέχει το Δημόσιο ή είναι επιχείρηση δημοσίου συμφέροντος-- παράγει ένα προϊόν, όπως είναι το νερό, με ελλειμματικό τρόπο και παράγει έλλειμμα, ποιος θα πληρώσει αυτά τα ελλείμματα; Όλοι οι Έλληνες καταναλωτές. Εσείς, οι συνάδελφοί σας, εγώ, όλοι μαζί. Συνεπώς, η επιχείρηση πρέπει να φροντίζει ώστε στα όρια αυτά, τα συνηθισμένα όπως είπε ο κ. Σουφλιάς, να προσαρμόζονται οι τιμές. Αυτό είναι απολύτως φυσικό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ποιος δημιουργεί τα ελλείμματα για να τα καλύψει ο ελληνικός λαός; Αυτό είναι το θέμα. Τα δημιουργεί ο ελληνικός λαός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή τη στιγμή δεν έχει κανένα νόημα να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία είναι, εν πολλοίς, αποτελεσματικά --όχι τόσο αποτελεσματικά όσο θα θέλαμε όλοι και αυτό είναι απολύτως φυσικό-- προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια η οποία υπάρχει και στη χώρα μας, όπως υπάρχει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εμάς, εδώ, μας ενδιαφέρει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας σε εκείνους τους τομείς που παρουσιάζουν στο θέμα της ακρίβειας, εάν θέλετε, μια έξαρση, ιδιαίτερα προβλήματα, προκειμένου να μειωθούν, να συμπιεστούν οι αρνητικές συνέπειες αυτού του πληθωρισμού, της αύξησης των τιμών για τον μέσο Έλληνα πολίτη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχετε να δείξετε κάτι σε αυτό συγκεκριμένο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως. Θα μου επιτρέψετε μετά το briefing να σας στείλω έναν μακρύ κατάλογο συγκεκριμένων στοιχείων.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν τελικά έχετε ενημερωθεί αν το Υπουργείο Υγείας ή το Υπουργείο Οικονομικών ευθύνεται για τη μη υπογραφή της ανανεούμενης κάθε χρόνο σύμβασης για τη μετακίνηση των ΑΜΕΑ με τα ΚΤΕΛ; Ρωτάω γιατί ο κυβερνητικός βουλευτής Γιάννης Μανώλης, άστραψε και βρόντηξε κατηγορώντας το Υπουργείο Οικονομικών για αδιαφορία και κοινωνική αναλγησία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο, όπως δεν κάνω ποτέ σχόλια για δηλώσεις βουλευτών. Για το συγκεκριμένο θέμα, να ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σας προβληματίζει η σκανδαλώδης διαχείριση που αποκαλύπτεται σε δημόσιες επιχειρήσεις; Αναφέρομαι στο σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ που αποκαλύπτει ότι μαύρα βαγόνια είχαν φορτωθεί σε συρμό του ΟΣΕ αλλά και στην υπόθεση που αποκαλύφθηκε προ ημερών με μαύρα εισιτήρια που εκδίδοντο από την Ολυμπιακή. Είναι δύο δημόσιες επιχειρήσεις που επιβαρύνουν υπέρμετρα τον κρατικό προϋπολογισμό και αναρωτιέμαι αν η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα εναντίον των διοικήσεων των δύο αυτών επιχειρήσεων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το θέμα του ΟΣΕ, εξ όσων έχω πληροφορηθεί, έκανε, προ ολίγου, δηλώσεις ο αρμόδιος Υπουργός κ. Χατζηδάκης. Θα ήθελα όμως γενικά να σας πω ότι είναι δεδομένη η βούληση και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει με την μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα θέματα διαφάνειας στον ΟΣΕ. Και προσθέτω όχι μόνο στον ΟΣΕ αλλά και στην Ολυμπιακή. Η τοποθέτησή μας αυτή είναι ξεκάθαρη. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά παρέκκλιση από αυτόν τον κανόνα. Η διοίκηση του ΟΣΕ έχει αποστολή να διοικεί τον οργανισμό με τρεις αρχές: Ασφάλεια, διαφάνεια, οικονομική εξυγίανση.

ΧΙΩΤΗΣ: Το τρίπτυχο που αναφέρατε, από ό,τι προκύπτει τουλάχιστον για τον ΟΣΕ, δεν εξυπηρετείται σε κανένα από τα σκέλη του. Ούτε διαφάνεια βλέπουμε, ούτε εξυγίανση βλέπουμε, ούτε το τρίτο που δεν συγκράτησα, όπως αναφέρατε για τη συγκεκριμένη έκφραση...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφάλεια, που είναι το πρώτο, δεν είναι το τρίτο.

ΧΙΩΤΗΣ: Ναι. Δεν τα κατατάσσω. Με τα ατυχήματα που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, ούτε η προϋπόθεση της ασφάλειας βλέπω να υπάρχει. Αυτό που σας ερωτώ είναι, οι διοικήσεις των δύο αυτών επιχειρήσεων θα παραμείνουν στη θέση τους ή θεωρείτε ότι όλα αυτά που αποκαλύπτονται είναι λόγος για να απομακρυνθούν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι διοικήσεις κάνουν κάθε προσπάθεια, η οποία επιβάλλεται, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα που σας παρουσίασα. Να υπενθυμίσω ότι μόλις πριν λίγες ημέρες ο κ. Ρουσόπουλος είχε αναφερθεί διεξοδικά στο θέμα του ΟΣΕ. Τα στοιχεία αυτά εξακολουθούν και ισχύουν. Και αναφέρθηκε σε πολλά θέματα, ειδικά θέματα του ΟΣΕ, στα οποία δεν θέλω να επανέλθω, γιατί είναι εξειδικευμένα και είμαι βέβαιος ότι οι συνάδελφοί σας, οι οποίοι καλύπτουν το συγκεκριμένο τομέα, τα γνωρίζουν επαρκώς.

ΤΕΡΖΗΣ: Αντιλαμβάνεστε, ωστόσο, με την απάντησή σας ότι παρέχετε κάλυψη στις δύο διοικήσεις και αυτό έρχεται σε μια σειρά αντίστοιχων τοποθετήσεων της κυβέρνησης, σε μια σειρά ζητημάτων όπου δεν υπάρχει επιβολή οποιασδήποτε «κύρωσης» προς τις επιλεγείσες από εσάς διοικήσεις. Ενδεχομένως, κάποιος παραιτήθηκε μόνος του και αυτόν δεν τον αποπέμψατε εσείς. Αυτή είναι η εικόνα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι ακριβές αυτό το οποίο λέτε. Θα σας έλεγα ότι πολλά από τα θέματα, τα οποία αποκαλύπτονται ως παραβάσεις της αρχής της διαφάνειας, οφείλονται ακριβώς στους αυξημένους ελέγχους που γίνονται. Έτσι, πράγματα τα οποία για πολλά χρόνια - -σε πολλές περιπτώσεις για δεκάδες χρόνια- - έμεναν καλυμμένα και δεν έρχονταν στην επιφάνεια, βγαίνουν τώρα στο φως και αντιμετωπίζονται και καταπολεμώνται σταδιακά, βήμα-βήμα. Δεν λέω ότι θα επιτευχθεί ο στόχος από τη μία ημέρα στην άλλη, αλλά στόχος μας είναι να διαπιστωθεί πού υπάρχουν ανεπάρκειες, πού υπάρχουν αστοχίες, πού υπάρχει παραβατική συμπεριφορά, ώστε να δοθούν οι επιβαλλόμενες λύσεις. Οι λύσεις αυτές δίδονται. Σας είπα προηγουμένως ότι η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να παρεκκλίνει από τους στόχους που έχει θέσει.

ΧΙΩΤΗΣ: Επιτρέψτε μου να παρατηρήσω κ. Εκπρόσωπε ότι στην περίπτωση του ΟΤΕ δεν ήταν οι έλεγχοι που αποκάλυψαν αυτή την παρασπονδία, αν υπήρξε. Φορτώθηκαν επιπλέον βαγόνια σε ένα συρμό, ο οποίος εκτροχιάστηκε λόγω της παράνομης αυτής ενέργειας. Το ατύχημα αποκάλυψε το γεγονός και όχι οι έλεγχοι του κράτους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε και εμένα να σας πω ότι το θέμα είναι πολυπλοκότερο από τον τρόπο που το παρουσιάζετε. Εν πάση περιπτώσει, για περισσότερες λεπτομέρειες απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο.

ΧΙΩΤΗΣ: Ωστόσο, θα ήθελα να επιμείνω στην ερώτησή μου, την οποία θεωρώ ότι δεν απαντήσατε. Οι διοικήσεις των δύο οργανισμών και εν προκειμένω του ΟΣΕ με την υπόθεση που αποκαλύφθηκε σήμερα, θεωρείτε ότι πρέπει να παραμείνει στη θέση του μετά από όλα αυτά που αποκαλύπτονται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο,τι είχα να πω, το είπα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Μήπως θα μπορούσατε να μας αξιολογήσετε το έργο της διοίκησης του ΟΣΕ μέχρι σήμερα, κ. Εκπρόσωπε; Δηλαδή, θεωρείτε ότι μετά από αυτά που αποκαλύφθηκαν τηρεί και εφαρμόζει τις αρχές που έχει ζητήσει η κυβέρνηση, η διοίκηση του ΟΣΕ, με επάρκεια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι άλλο.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, κ. Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός, όταν με το καλό στείλει την επιστολή στον κ. Γκρούεφσκι, θα την κοινοποιήσει και στο ΝΑΤΟ, στους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ΟΗΕ ή θα στείλει άλλη επιστολή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα είπε, χθες, ο κ. Ρουσόπουλος.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν είπε τίποτα επ` αυτού.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκε για όλα αυτά τα θέματα, τις τελευταίες ημέρες.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, εγώ θέλω να μάθω εάν θα στείλει άλλη επιστολή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μην περιμένετε να πω κάτι διαφορετικό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 17 July 2008 - 19:18:48 UTC