Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-08-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2008

Αριθμός Δελτίου: 155502533

Έκδοση 1

BRIEFING(250808)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 25 Αυγούστου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε, καλό φθινόπωρο και καλή δουλειά σε όλους.

Αύριο, Τρίτη 26 Αυγούστου, ο Πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εξής φορέων: Στις 10:30 με την Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ). Στις 12:00 με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος. Στις 13:00 με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Στις 18:00 με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και στις 19:30 με την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Όπως διαπιστώσατε και από σήμερα, οι συναντήσεις γίνονται με τη συμμετοχή και των αρμοδίων Υπουργών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το νέο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην κυβέρνηση από την αντιπαράθεση του κ. Σπηλιωτόπουλου με τον κ. Ζαγορίτη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν βλέπω να υπάρχει κάποια αντιπαράθεση. Δεν γνωρίζω που αναφέρεστε.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Αναφέρομαι στις δηλώσεις του κ. Σπηλιωτόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες κατηγορεί ότι ο κ. Ζαγορίτης διαρρέει ότι εμπλέκεται στο θέμα της SIEMENS την εποχή του 2000 γαλάζιος υπουργός.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω διαβάσει τέτοια δήλωση. Δεν γνωρίζω να υπάρχει τέτοια δήλωση.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Υπήρχε στην εφημερίδα το ΕΘΝΟΣ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τη διάβασα. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, εγώ δεν βλέπω να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη συγκεκριμένη υπόθεση.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για πόσο καιρό ακόμα θα είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Παυλίδης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ, πριν από λίγο, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Πρωθυπουργό, μίλησε για διάσταση απόψεων. Αλλά και ο κ. Πουπάκης, που είναι και ο Πρόεδρος της ΔΑΚΕ, μίλησε για Υπουργούς οι οποίοι πρέπει να κάνουν στροφή και να ασχοληθούν με τα προβλήματα του κόσμου. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σχολιάζω τις δηλώσεις των συνδικαλιστών. Εκείνο το οποίο θα σημειώσω είναι ότι άρχισε από σήμερα -και θα συνεχιστεί και αύριο- η τακτική ετήσια συνάντηση που έχει ο Πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των οργανώσεων των κοινωνικών ομάδων. Η θέση των κοινωνικών ομάδων, όταν αυτή δηλώνεται δημοσίως και με παρρησία ή ευπρέπεια, είναι απολύτως σεβαστή. Δεν θα τη σχολιάσω. Η κυβέρνηση αυτό το οποίο κάνει είναι ότι εν όψει της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνει τις απόψεις όλων, προκειμένου αυτές να συνυπολογιστούν στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία του Πρωθυπουργού. Κατά τα λοιπά, οι θέσεις είναι σεβαστές.

ΤΡΟΥΠΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή αρχίζει και η Βουλή σήμερα, το τρίτο τμήμα διακοπών, σε περίπτωση που βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας καταψηφίσει οποιοδήποτε νομοσχέδιο της κυβέρνησης, θα τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είχα πει κάποτε ότι έσπειραν το εάν και αυτό δεν φύτρωσε.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, μόνο για λόγους καταγραφής, θέλω να ρωτήσω το εξής: Αν εγείρεται για την κυβέρνηση θέμα ηθικής τάξεως για τον κ. Παυλίδη, από την ώρα που συνεργάτης του στενός, τον οποίον εξακολουθεί να καλύπτει ο πρώην Υπουργός, είναι υπόλογος έναντι της Δικαιοσύνης για κατηγορίες που αφορούν σε εκβίαση και απιστία. Υπάρχει θέμα ηθικής τάξεως για την κυβέρνηση από την ώρα που ο πρώην Υπουργός καλύπτει πολιτικά τον συνεργάτη του και άρα στην πραγματικότητα, με αυτό τον τρόπο μπορεί κάποιος να ερμηνεύσει ότι προχωράει και στην ανάληψη της ευθύνης; Μπορεί να παραμείνει ο κ. Παυλίδης στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος με τη βουλευτική ιδιότητα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν γίνει πολλές δηλώσεις για το θέμα αυτό. Και δημόσιες δηλώσεις από τον πρώην Υπουργό κ. Παυλίδη, αλλά και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκη, του οποίου οι δηλώσεις απηχούν βεβαίως τις απόψεις της κυβέρνησης. Κατά συνέπεια, δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο. Θα κάνω μια μόνο αναφορά: Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε να ερευνάται από τη Δικαιοσύνη αφού πρώτος προσέφυγε σε αυτή ο κ. Παυλίδης.

ΚΟΡΑΗ: Δεν υπάρχει θέμα ηθικής τάξης ούτε για την κίνηση του τότε Υπουργού Αιγαίου -με το που έγιναν γνωστές αυτές οι καταγγελίες του εφοπλιστή Μανούση για μίζες για τις άγονες γραμμές- να δεχθεί καταρχάς την παραίτηση του συνεργάτη του κ. Ζαχαρίου και την επόμενη ημέρα ακριβώς να τον επαναπροσλάβει ως ειδικό σύμβουλο; Θυμίζω ότι τελικά σε βάρος αυτού του συνεργάτη ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και τον οποίο βεβαίως συνεχίζει να στηρίζει ο κ. Παυλίδης. Δεν ακολουθεί η κυβέρνηση δύο μέτρα και δύο σταθμά; Διότι για μια ανάλογη περίπτωση, στην οποία μάλιστα δεν ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, ήταν για συνεργάτη του κ. Σάββα Τσιτουρίδη. Ο κ. Σάββας Τσιτουρίδης όμως ήταν εκτός κυβέρνησης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε και ο κ. Παυλίδης δεν είναι στην κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, δεν γνωρίζω τι είναι αυτό που με ρωτάτε. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες της ιστορίας. Έχουν ειπωθεί τόσες πολλές φορές, έχουν γραφεί, έχουν ακουστεί, έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ακόμη και στοιχεία της δικογραφίας, απ` ό,τι είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω διαβάζοντας εφημερίδες, όπως διαπιστώσατε κι εσείς. Όμως σε κάθε περίπτωση, ας μην ξεχνάμε ότι όταν κάποιος προσφεύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας να διερευνηθεί μια υπόθεση, αν μη τι άλλο έχει το ηθικό πλεονέκτημα. Το να φτάσει κάποιος να τον κατηγορεί για ζητήματα ηθικής τάξεως, ως προς αυτό, νομίζω ότι κάνει λάθος.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τότε έχουν άδικο πιστεύετε τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και οι Υπουργοί, άκουσα τον κ. Χατζηδάκη, που λένε στον κ. Παυλίδη ότι θα διευκόλυνε αν υπέβαλε την παραίτησή του, αν ανεξαρτητοποιούνταν μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου, πρώτη μέρα του briefing, να μην υπεισέλθω σε φιλοσοφική ανάλυση περί του δικαίου και του αδίκου. Εκείνο το οποίο θα επαναλάβω είναι πως ότι έχει να ειπωθεί γι` αυτή την υπόθεση, έχει ειπωθεί. Δεν θα προσθέσω τίποτε περισσότερο.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Πάντως δεν είναι φιλοσοφικό το ερώτημα του κ. Αρμένη. Είναι ουσιαστικό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημα περί δικαίου υπάρχει επί αιώνες.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Υπάρχουν οι δηλώσεις των Υπουργών. Εσείς τι λέτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Αν δεν έχουμε άλλες ερωτήσεις για το θέμα του κ. Παυλίδη, να ξεφύγουμε τώρα και να πάμε στο θέμα του αγωγού South Stream. Προτίθεται η κυβέρνηση να φέρει προς κύρωση στη Βουλή για τον αγωγό South Stream και αν ναι, εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα γι` αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ενημερωθώ από τον αρμόδιο υπουργό και θα σας απαντήσω αύριο.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Χθες είχαμε νέες δηλώσεις του κ. Γκρούεφσκι, ο οποίος κατηγορεί προσωπικά τον κ. Καραμανλή ότι δεν επιθυμεί λύση στο θέμα της ονομασίας και δημιουργεί όλο αυτό το κλίμα για να αλλάξει και την ατζέντα της για τα σκάνδαλα που ταλανίζουν μια κυβέρνηση. Υπάρχει κάποιο σχόλιο; Eσείς πιστεύετε, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση μπορεί πλέον να καθίσει στο τραπέζι και να συνομιλήσει σοβαρά με τους Σκοπιανούς για το θέμα της ονομασίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι τόσο ξεκάθαρη η δήλωση της Υπουργού Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη, που δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτε περισσότερο.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Επειδή αναφέρθηκε ο συνάδελφος στο εθνικό θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία, να καθίσουν στο τραπέζι η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να χαραχτεί μια εθνική πολιτική σε αυτά τα ζητήματα: Αιγαίο, Κύπρος, Σκοπιανό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει αλλάξει τίποτε από τις αντίστοιχες απαντήσεις που έδωσα σε τέτοιες ερωτήσεις -όπως αυτή που μου υποβάλλετε σήμερα- στο πρόσφατο παρελθόν.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήταν εις γνώσιν της κυβέρνησης και τέλος πάντων συμφωνεί η κυβέρνηση με την κατάθεση αγωγών, όπως αυτή που κατέθεσε ο κ. Αλογοσκούφης εις βάρος του κ. Καρχιμάκη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας πω ότι κάθε πολίτης στη χώρα μας έχει δικαίωμα να ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά του. Το ίδιο ισχύει και για τους υπουργούς.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Έχετε κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Ευθυμίου, ο οποίος εντοπίζει στοιχεία παρακράτους πίσω από την επίθεση που δέχθηκε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έκανα μια δήλωση λίγη ώρα μετά την επίθεση που δέχθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός. Θα μείνω σ` αυτήν.

ΚΟΡΑΗ: Με αφορμή και τη θλιβερή επέτειο από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου, θα ήθελα να σας ρωτήσω, πώς αντιδρά η κυβέρνηση στο γεγονός ότι κάποια κονδύλια και μάλιστα γύρω στα 2 εκατομμύρια ευρώ, αν θυμάμαι καλά, που δόθηκαν στους πυρόπληκτους για συγκεκριμένο σκοπό, τελικά χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή ενός δημαρχιακού μεγάρου. Θα ήθελα ένα σχόλιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση θα πάρει θέση για θέματα που την αφορούν. Το θέμα στο οποίο αναφέρεστε -και το οποίο διάβασα στην εφημερίδα που εργάζεσθε- είναι ενδιαφέρον δεν το αμφισβητεί κανείς. Αλλά, όπως διάβασα από το ρεπορτάζ (και επιβεβαίωσα και στη συνέχεια αναζητώντας και εγώ πληροφορίες) αναφέρεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε ένα μεγάλο διεθνή οργανισμό. Δεν θα προσθέσω κάτι περισσότερο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες για την εικόνα που έχουμε ότι γίνονται ενέργειες για την αλλαγή καθεστώτος σε ιδιωτική επιχείρηση, σε εργοστάσια στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να μην καταλήξουν τελικά στο λουκέτο και στην απόλυση εργαζομένων που απασχολούνται. Έχετε κάτι συγκεκριμένο να ανακοινώσετε μέχρι αυτή την ώρα ή ισχύουν όσες πληροφορίες έχουμε από άλλες πηγές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω καταλάβει καν, σε ποια επιχείρηση αναφέρεστε. Αλλά ακόμη και αν ονομάσετε την επιχείρηση  που πολύ ευχαρίστως να το ακούσω- δεν μπορώ να σας δώσω κάποια απάντηση σήμερα. Θα πρέπει να συζητήσω με το αρμόδιο υπουργείο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Το άλλο που ήθελα να σας ρωτήσω είναι, αν οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα και όπως έχετε και εσείς ως εικόνα, θα περιοριστούν στο επίδομα θέρμανσης που ήδη έχει προαναγγείλει το Υπουργείο Οικονομίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από την Δ.Ε.Θ. Δεν το κάνω εδώ και πολλά χρόνια, δεν θα το κάνω ούτε φέτος. Κατά συνέπεια, ακόμη και αυτό που περιλαμβάνεται ως στοιχείο στην ερώτησή σας, δεν θα το σχολιάσω.

ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: Αναμένεται η κυβέρνηση να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές στην αγορά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πρωτοβουλίες που έχει λάβει είναι όλες γνωστές. Εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Λειτουργούν κάποιες από αυτές. Χρειάζεται διαρκής εποπτεία, έτσι ώστε τα μέτρα αυτά να έχουν το αποτέλεσμα το οποίο -και ο αρμόδιος υπουργός και εγώ εδώ, έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι προσδοκούμε. Είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Ειδικά η υπόθεση των ελέγχων, το γνωρίζουμε ότι είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Έχουμε επιμονή στο στόχο και στις στρατηγικές τις οποίες έχουμε καθορίσει.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 25 August 2008 - 15:05:58 UTC