Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-10-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 167075928

Έκδοση 1

brf3010

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλω να σας κάνω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη ερώτηση αφορά τι σχολιάζετε ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, για τις διαμετρικά αντίθετες απόψεις που εκφράζει ο κ. Αλογοσκούφης και ο κ. Σουφλιάς, για το θέμα των δημοσίων επενδύσεων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ γνωρίζω τις δημόσιες δηλώσεις. Και ξέρω επίσης ότι στην Κυβερνητική Επιτροπή - -επειδή προφανώς σε αυτό αναφέρεστε- - γίνεται πάντοτε μια ανταλλαγή απόψεων. Γίνεται μια ανταλλαγή απόψεων ειδικά όταν είναι να συζητηθεί ένα θέμα τόσο σημαντικό, όπως είναι η κρίση στη διεθνή οικονομία και οι επιπτώσεις τις οποίες μπορεί να έχει στη χώρα μας. Σας έχω πει και άλλες φορές - -το ξέρετε άλλωστε είμαι βέβαιος και από τη δική σας εμπειρία- - ότι αυτό ακριβώς είναι ένα πολύ παραγωγικό στοιχείο στη συζήτηση που γίνεται στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής: Η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών της κυβέρνησης που παρίστανται και παίρνουν μέρος σ` αυτήν.

ΜΙΧΑΗΛ: Επιτρέψτε μου, ο κ. Σουφλιάς με την άποψή του, εν πάση περιπτώσει, να ενισχυθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενόψει της κατάθεσης του οριστικού σχεδίου του Προϋπολογισμού, ουσιαστικά θεωρείται - -όχι μόνο ο ίδιος και αρθρογραφία σχετική και άλλοι οικονομολόγοι το λένε- - ότι έτσι θα ενισχυθούν πάρα-πάρα πολύ, αρκετοί κλάδοι της Οικονομίας και κατά συνέπεια θα συνεχίσει να ενισχύεται και ο ρυθμός ανάπτυξης. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο στη σκέψη σας να αυξήσετε τα κονδύλια των Δημοσίων Επενδύσεων στο νέο Προϋπολογισμό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, θα τις πληροφορηθείτε.

ΜΙΧΑΗΛ: Η δεύτερη ερώτηση είναι η εξής: Μας εξηγήσατε χθες πώς η κυβέρνηση έχει την άποψη γι` αυτό το περίφημο πακέτο των...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι θέμα άποψης. Είναι θέμα στοιχείων.

ΜΙΧΑΗΛ: Ναι, των στοιχείων, όλο αυτό μας το εξηγήσατε. Ωστόσο, ένας εκ των σημαντικών τραπεζιτών της χώρας, ο κ. Βγενόπουλος, σας επέκρινε για τον τρόπο που το χειρίζεστε το θέμα, κρίνοντας και τους συναδέλφους του. Τι απαντάτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας έχω πει και το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά - -θα κάνει και διευκρινιστικές δηλώσεις σε λίγο επ` αυτού ο κ. Αλογοσκούφης δίνοντας ακόμη περισσότερα στοιχεία για το συγκεκριμένο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας- - τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτό το πρόγραμμα. Προφανώς, ορισμένοι είτε δεν θέλουν είτε δυσκολεύονται να αντιληφθούν κάτι πολύ απλό: Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην ενίσχυση της Οικονομίας, τη διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης της Οικονομίας, τη διατήρηση ροής χρήματος προς όλους εκείνους τους Έλληνες που χρειάζονται, είτε σε προσωπικό επίπεδο είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, χρήματα προκειμένου να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Και έτσι με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται και η απασχόληση στην Ελλάδα.

ΤΕΡΖΗΣ: Επ` αυτού: Δύο τινά συμβαίνουν λοιπόν, ή εσείς δεν είστε πειστικοί στην επιχειρηματολογία σας για το θέμα ή εμείς κάτι δεν κάνουμε καλά. Δεν θέλω να μου σχολιάσετε το δεύτερο, μάλλον όμως δεν είστε πειστικοί, διότι η κοινή γνώμη άλλα πιστεύει. Το δεύτερο και το ουσιαστικό ερώτημα είναι, αν αυτή η ένεση ή εγγύηση εκ μέρους του κράτους του διατραπεζικού δανεισμού, βλέπετε ότι περνάει στην αγορά και ότι υπάρχει ρευστότητα στην αγορά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είδατε ότι κάνετε μια ερώτηση, η οποία ακριβώς δείχνει ότι προφανώς δεν έχετε καταλάβει - -και δεν το λέω με την έννοια της προσωπικής μομφής- - περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Το πρόγραμμα δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη. Μιλήσατε για ρευστότητα που περνάει στην αγορά. Μα, η ρευστότητα θα περάσει στην αγορά, μόλις εφαρμοστεί το πρόγραμμα, οσονούπω. Εδώ γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να παρουσιαστούν απλά στοιχεία, διαφορετικά απ` αυτά που πραγματικά είναι. Μιλούν πάρα πολλοί - -με προεξάρχον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- - και ισχυρίζονται ότι θα πάνε 28 δισεκατομμύρια ευρώ από τα Ταμεία του ελληνικού κράτους, της ελληνικής Πολιτείας, στα ταμεία των τραπεζών. Το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά: Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα, μεγαλύτερη αναλήθεια απ` αυτό τον ισχυρισμό. Χθες, με πολλές λεπτομέρειες - -το χθεσινό briefing ήταν εκτενές, όπως θα είδατε και από το κείμενο της απομαγνητοφώνησης- - αναφέρθηκα σε όλες αυτές τις λεπτομέρειες. Στα τρία στοιχεία, στους τρεις μεγάλους τομείς που αποτελούν ακριβώς το πρόγραμμα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Θέλετε να τα επαναλάβω; Έχω τα στοιχεία και ευχαρίστως να το κάνω. Δεν μπορούν, συνεπώς, ορισμένοι να ισχυρίζονται με διάφορα έωλα επιχειρήματα ότι εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Μετά τα μέτρα που λάβατε για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα, η κυβέρνηση σκοπεύει να λάβει και κάποια μέτρα για την ενίσχυση και την προστασία του καταναλωτή από κάποια φαινόμενα που ίσως προκύψουν από την κρίση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις σήμερα, πριν από λίγο, έκαναν δηλώσεις ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος και αναφέρθηκαν στα αποτελέσματα συγκεκριμένων ελέγχων που έγιναν το τελευταίο διάστημα σε σούπερ-μάρκετ και τις ποινές τις οποίες αποφάσισε να επιβάλλει το Υπουργείο. Όλα αυτά, αποδεικνύουν έμπρακτα ότι έχουμε την αποφασιστικότητα, τη βούληση να βάλουμε τέλος σε κάθε αθέμιτη πρακτική παραπλάνησης και εκμετάλλευσης του Έλληνα καταναλωτή. Οι «γκρίζες ζώνες» στην αγορά πρέπει να εκλείψουν. Δεν είναι αποδεκτές πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα του Έλληνα καταναλωτή. Και όλα αυτά δηλαδή η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων έχει γίνει εφικτή, γιατί έχουμε φτιάξει εκείνο το θεσμικό πλαίσιο που δεν υπήρχε στο πρόσφατο παρελθόν και δεν επέτρεπε την πάταξη, την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Έχω σημειώσει εδώ, ότι είπατε ότι το πρόγραμμα στοχεύει στη διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης της Οικονομίας...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατά το δυνατόν. Το είπα και χθες. Αναφέρθηκα και σε συγκεκριμένα νούμερα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Ναι. Νομίζω ότι αυτό είναι το ζητούμενο σε όλες τις οικονομίες τις ευρωπαϊκές και την αμερικανική, αυτό είναι το ζητούμενο, αυτή τη στιγμή. Απλώς, εγώ λέω και ρωτάω ταυτόχρονα όσο αναγκαία και αν είναι τα όποια μέτρα ενίσχυσης των ασθενέστερα οικονομικά τάξεων, αυτό δεν είναι μέτρο διατήρησης των ρυθμών ανάπτυξης, δεν είναι αναπτυξιακό μέτρο, αναγκαίο, αλλά μη αναπτυξιακό μέτρο η ενίσχυση των χαμηλόμισθων. Από την άλλη, η πρόταση του κ. Σουφλιά για αύξηση του Π.Δ.Ε., είναι ένα μέτρο που μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης. Να συμπεράνω, λοιπόν, απ` αυτό που λέτε, ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να συγκεράσει αυτά τα δύο πράγματα; Δηλαδή και κάποια μέτρα ενίσχυσης των ασθενέστερων και ταυτόχρονα και αναπτυξιακά μέτρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα διαφωνήσω μαζί σας σε ορισμένα από όσα είπατε. Όχι σε όλα. Να σας πω το εξής: Η εξασφάλιση θέσεων εργασίας με την παροχή των αναγκαίων χρηματοδοτικών διευκολύνσεων, ας το πούμε έτσι, του χρήματος δηλαδή που χρειάζεται μια μικρή, μια μεσαία επιχείρηση προκειμένου να λειτουργήσει, εξασφαλίζει τη δουλειά σε πολλούς εργαζομένους.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Και μέσα από το Π.Δ.Ε.;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρέπει λοιπόν να εξασφαλιστεί, το είπα και χθες, η απρόσκοπτη λειτουργία των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις αυτές - -πολλές δεκάδες χιλιάδες, αν όχι περισσότερες- - αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Είναι αυτές που στηρίζουν τις ελληνικές οικογένειες. Κάθε ελληνική οικογένεια ή η ίδια διαθέτει μια τέτοια επιχείρηση ή δουλεύουν κάποια μέλη της σε τέτοιες επιχειρήσεις. Θα ήθελα αυτό να το διευκρινίσω, λίγο περισσότερο. Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη διεθνή διατραπεζική αγορά; Έχει στερέψει, ας το πούμε έτσι, το διαθέσιμο χρήμα ή αυτοί που διαθέτουν ποσά και τα δάνειζαν μέχρι τώρα σε άλλες τράπεζες εδώ ή σε άλλες χώρες, τα κρατούν στα θησαυροφυλάκιά τους και δεν τα διαθέτουν. Είναι πολύ επιφυλακτικοί λόγω της οικονομικής κρίσης ή προσπαθούν να επιβάλουν όρους, πολύ σκληρούς, προκειμένου να δώσουν αυτά τα χρήματα.

Με την παρουσία του το ελληνικό Δημόσιο, χωρίς να έχουν πρόβλημα επιβίωσης οι ελληνικές τράπεζες - -το υπογραμμίζω αυτό για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση ή παρανόηση επ` αυτού- - έρχεται και δίνει την κρατική του εγγύηση, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μια φερέγγυα χώρα και έχει ανταποκριθεί όλα αυτά τα χρόνια στις υποχρεώσεις της σε διεθνές επίπεδο. Συνεπώς, εγγυάται προς τρίτες τράπεζες προς αυτούς που έχουν τα χρήματα, ώστε να δώσουν τα χρήματα με όρους οι οποίοι δεν θα είναι επαχθείς. Διότι αυτό είναι σημαντικό. Έτσι, λοιπόν, μπαίνουν χρήματα, μπαίνουν καύσιμα στην ελληνική οικονομία. Και η ελληνική οικονομία, η οποία και αυτή αντιμετωπίζει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν άλλες οικονομίες, μεγαλύτερες ή μικρότερες, έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει όλες αυτές τις επιχειρήσεις. Να δώσει στεγαστικά δάνεια. Να ενισχύσει τους αγρότες εκεί που πρέπει, ώστε οι συνέπειες της διεθνούς κρίσης, η οποία συνεχίζεται, να περιοριστούν.

Τώρα, στο δεύτερο σημείο όσων είπα. Είπα και χθες και το ξαναλέω και σήμερα: Η κρίση αυτή εξελίσσεται. Δεν έχει τελειώσει. Ενδεχομένως, έχουν τελειώσει κάποιες φάσεις της. Αν και γι` αυτό, σε διεθνές επίπεδο γίνονται πολλές συζητήσεις. Η κρίσης, όμως, εξελίσσεται. Γίνονται διαβουλεύσεις σε διεθνές επίπεδο. Ξέρετε ότι την επόμενη Παρασκευή, δηλαδή σε μια εβδομάδα από αύριο, θα συνέλθει στις Βρυξέλλες, άλλη μια Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει συγκαλέσει ο Γάλλος Πρόεδρος, και στην οποία θα μετάσχει και ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής. Πολλά από τα θέματα που θα συζητηθούν εκεί, πολλές από τις παραμέτρους που θα συναποφασιστούν εκεί, θα διευκολύνουν ενδεχομένως και τους Ευρωπαίους ηγέτες στη λήψη - - αν χρειαστεί- - και άλλων μέτρων και άλλων πρωτοβουλιών. Δεν είναι όλα μέτρα. Γιατί παλιά, μην ξεχνάτε ότι όταν λέγαμε μέτρα, εννοούσαμε σχεδόν πάντα να επιβληθούν φόροι.

Όλα αυτά βρίσκονται στο στάδιο της συζήτησης, της διαβούλευσης. Και επειδή οι εξελίξεις είναι πολύ γρήγορες, με ρυθμούς πρωτόγνωρους για όσους μπορούν να θυμηθούν τι έχει συμβεί τα τελευταία 40-50 χρόνια, είναι πρόωρο να σπεύδει κανείς να λέει, πρέπει να γίνει το ένα ή να γίνει το άλλο. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι η κυβέρνηση - - και αυτή την έννοια έχει η ανταλλαγή απόψεων μέσα στην Κυβερνητική Επιτροπή- - λαμβάνει υπόψη της όλες τις απόψεις, όλες τις ιδέες, όλες τις προτάσεις, οι οποίες κατατίθενται. Κατατίθενται προτάσεις δημόσια, στο δημόσιο διάλογο. Είναι δυνατόν να φανταστεί κανείς ότι δεν κατατίθενται και προτάσεις στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής, ενός οργάνου, που τις τελευταίες εβδομάδες, έχει ασχοληθεί κατ` επανάληψη, όπως είναι φυσικό, με τη διεθνή οικονομία και τις επιπτώσεις της στην Ελλάδα;

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Δεν ρώτησα αυτό. Η ερώτηση ήταν: Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκεράσει τις διαφορετικές προτάσεις που υπάρχουν μέσα στους κόλπους της, προτάσεις που είναι από τη μια πλευρά με μέτρα ενίσχυσης κατά των ασθενέστερων και από την άλλη με αναπτυξιακά μέτρα. Σκοπεύει, σκέφτεται να τα συνδυάσει, να τα συγκεράσει αυτά τα δύο πράγματα; Αυτό ρώτησα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το παρουσιάζετε με ένα σχηματικό τρόπο, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί ταυτίζετε, μάλλον βαπτίζετε το πρόγραμμα διάσωσης των τραπεζών και της κερδοφορίας τους ως πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας; Από πού και ως πού οι τράπεζες ταυτίζονται με την ελληνική οικονομία πρώτον και δεύτερον, πώς έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα ότι η ενίσχυση των τραπεζών σημαίνει ότι θα πάει και καλύτερα η οικονομία και κατ` επέκταση και το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας του λαού. Μέχρι τώρα ανέβαινε η κερδοφορία των τραπεζών, αλλά μεγάλωναν οι κοινωνικές ανισότητες. Άρα, η κυβέρνηση αυτό που κάνει απλά είναι ότι δεν παραδέχεται ότι αυτό που κάνει είναι απλά να στηρίζει την κερδοφορία των τραπεζών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν διαθέτω, δυστυχώς, επάνω μου καμία συσκευή η οποία θα μου επέτρεπε να ενεργοποιήσω όσα είπα πριν από δέκα λεπτά για να σας τα επαναλάβω. Σας είπα και χθες --το επαναλαμβάνω και σήμερα-- ότι μέχρι χθες λέγατε κι εσείς ότι δίνονται 28 δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες. Δεν δίνονται 28 δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γιατί (δεν ακούγεται) στις τράπεζες; Σχέδιο για τη σωτηρία των τραπεζών δεν είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι συνολικό σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: (Δεν ακούγεται) τις τράπεζες με την ελληνική οικονομία. Αυτό κάνει η κυβέρνηση και ταυτίζεται με τις τράπεζες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω, λοιπόν: Η ελληνική οικονομία, το ελληνικό Δημόσιο, δεν εκταμιεύει χρήματα για να τα δώσει στις τράπεζες. Έκανα μια πολύ αναλυτική, πολύ λεπτομερειακή παρουσίαση για το τι σημαίνουν ακριβώς οι τρεις πυλώνες, πάνω στους οποίους ακουμπάει το συγκεκριμένο σχέδιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μην τους επαναλαμβάνετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ, λοιπόν. Σε λίγο θα κάνει δηλώσεις ο κ. Αλογοσκούφης. Να τις διαβάσετε αναλυτικά και αν δεν καταλάβετε, είμαι ευχαρίστως στη διάθεσή σας, ώστε αργότερα μετά την ενημέρωση να απαντήσω τηλεφωνικά και στις ερωτήσεις σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δίνονται για να μπορέσουν να δίνουν οι τράπεζες στεγαστικά δάνεια. Το μόνο που κάνανε οι τράπεζες ήταν να σταματήσουν να διεκπεραιώνουν τα στεγαστικά δάνεια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Λέει: Δεν μπορούμε άλλο. Η κυβέρνηση το δέχεται αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είστε καλά ενήμερος.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το είπε η κ. Πετραλιά αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είστε καλά ενήμερος. Υπάρχουν ανακοινώσεις σήμερα τραπεζών που αναφέρονται σε αυτό το θέμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Της Εθνικής, ας πούμε, υπάρχει; Δεν έχω ενημερωθεί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ, να ενημερωθείτε πριν μου κάνετε ερωτήσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε τι λένε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξήγησα και προηγουμένως ότι ακριβώς εδώ έγκειται ένα τμήμα, ένα μέρος του προβλήματος. Οι τράπεζες, λόγω της διεθνούς οικονομικής κατάστασης, έχουν περιορισμένους πόρους στη διάθεσή τους. Δεν τους δίνει πόρους το ελληνικό Δημόσιο. Το ελληνικό Δημόσιο φροντίζει, ώστε όπως γίνεται σε όλες τις χώρες αυτή τη στιγμή, να εξευρεθούν οι πόροι. Δεν δίνει λεφτά το ελληνικό Δημόσιο. Πόσο πιο ξεκάθαρα να το πω;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Υπάρχει και άλλη απορία. Αφού ήταν υγιές και θωρακισμένο το τραπεζικό σύστημα απέναντι στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, γιατί να ενισχυθεί; Είναι το πρώτο ερώτημα που θέτει ο κόσμος. Με δεδομένο ότι (δεν ακούγεται) τα προηγούμενα χρόνια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι σε θέση να σας κάνω μια ανάλυση πώς λειτουργούν οι τράπεζες στον κόσμο. Οι τράπεζες δανείζονται μεταξύ τους. Όταν αυτός ο οποίος σου δανείζει, δεν έχει να σου δανείσει, δεν έχεις τρόπο να αντιμετωπίσεις το συγκεκριμένο πρόβλημα. Πρέπει, λοιπόν, να εξευρεθούν τρόποι.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Στις 22 Οκτωβρίου, στο ΦΕΚ, δημοσιεύθηκαν υπουργικές αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργών, βάσει των οποίων αυξάνονται κατά πολύ, έως διπλασιάζονται ή τριπλασιάζονται, οι αμοιβές των επικεφαλής ασφαλιστικών Ταμείων, του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, των ελευθέρων επαγγελματιών. Θεωρείτε ότι σε μια περίοδο κρίσης, όπως αυτή που ζούμε, σε μια περίοδο που εσείς κάνατε - -όπως λέτε- - αυτές τις προσπάθειες για να μπορέσει να μην υπάρξει πρόβλημα, τέτοιου είδους ενέργειες συμβάλλουν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο θέμα. Θα ενημερωθώ εντός της ημέρας και θα σας δώσω την απάντηση. Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να απευθυνθείτε στην κ. Πετραλιά. Είμαι βέβαιος ότι θα σας δώσει την απάντηση.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε δύο σύντομες ερωτήσεις. Η πρώτη είναι η εξής: Αν η πάρα πολύ σωστή άρση του πλειστηριασμού για τα περίφημα 1.800 ευρώ που έγινε χθες, αποτελεί από εδώ και πέρα δεδικασμένο, αν έχει λειτουργήσει αυτό το νομοθέτημα του ορίου των 20.000 ευρώ ήδη. Και η δεύτερη είναι, αν είναι έτοιμη η κυβέρνηση να μας πει την απάντηση που έχουμε για το σχέδιο Νίμιτς, όσον αφορά στο όνομα των Σκοπίων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσον αφορά στο πρώτο ερώτημα: Η άμεση αντίδραση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή σηματοδοτεί ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τέτοιες απαράδεκτες πρακτικές η κυβέρνηση. Δεν είναι αποδεκτές πρακτικές οι οποίες ξεφεύγουν από τις ρυθμίσεις του νόμου. Τελεία και παύλα.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, είναι δεδικασμένο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για να χρησιμοποιήσω τη λέξη «δεδικασμένο», θα έπρεπε να είμαι δικαστής. Είναι ξεκάθαρο αυτό το οποίο σας λέω. Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημά σας: Η θέση της κυβέρνησης διατυπώθηκε, χθες, με απόλυτη σαφήνεια από την Υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, για τις εξελίξεις σχετικά με την ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ. Η κ. Μπακογιάννη, σας επαναλαμβάνω τη δήλωσή της, είπε επί λέξει: «Ως έχει η πρόταση δεν είναι ικανοποιητική σε μια σειρά σημείων που είναι είτε απορριπτέα, είτε προβληματικά, είτε ασαφή. Μόνο με τις απαραίτητες διευκρινίσεις και διορθώσεις, το κείμενο αυτό μπορεί να αποτελέσει βάση για την επίτευξη λύσης».

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Έτσι και αλλιώς, το θέμα του πακέτου των 28 δις θα το διευκρινίσει ο κ. Αλογοσκούφης και θα απαντήσει και στον κ. Σουφλιά, γιατί είναι πολλά τα ερωτήματα. Θέλω να ρωτήσω, όμως, για κάτι άλλο: Πώς κρίνει η κυβέρνηση την ενέργεια του ηγούμενου της Μονής Βατοπαιδίου να παρέμβει και να χαρακτηρίσει ως ανεπίτρεπτη τη δημοσιοποίηση της απόφασης που αφορούσε τη λίμνη Βιστωνίδα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ως Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν σχολιάζω ποτέ αποφάσεις ή τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Για την κυβέρνηση, η λειτουργία της Δικαιοσύνης είναι σεβαστή.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Γιατί καθυστέρησε τότε η δημοσιοποίηση της απόφασης αυτής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει σχετική αναλυτική ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης γι` αυτό το θέμα στην οποία και σας παραπέμπω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Τότε, πώς ερμηνεύετε το γεγονός ότι στη χθεσινή δημοσκόπηση του ΑΝΤ-1 της Metron Analysis το 61% των ερωτηθέντων θεωρεί πως το θέμα αυτό της υπόθεσης Βατοπαιδίου αφορά και τον Πρωθυπουργό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για δημοσκοπήσεις.

ΤΕΡΖΗΣ: Να επανέλθω στο θέμα της οικονομίας, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά το σχόλιό μου το αρχικό ότι μάλλον η επιχειρηματολογία σας - - δεν θέλω να την επαναλάβετε- - δεν περνά στην κοινή γνώμη. Δηλαδή, ο κ. Κακαλής με τις τοποθετήσεις του, νομίζω ότι εκφράζει πιο αυθεντικά την εικόνα που έχει η κοινή γνώμη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μπορεί ο κ. Κακαλής να πιστεύει ότι πρέπει να καταργηθούν οι τράπεζες. Αυτό, εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνο.

ΤΕΡΖΗΣ: Υποθέτω ότι μπορεί να βρίσκει σύμφωνους κάποιους Έλληνες που χρωστούν σε αυτές. Από εκεί και πέρα, το ερώτημα είναι το εξής: Από ό,τι κατάλαβα αύριο η κυβέρνηση θα πάει με τους προβληματισμούς, τις σκέψεις και τους όποιους σχεδιασμούς στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την οικονομία και όχι με κάποια μέτρα τα οποία εσείς ο ίδιος τα παραπέμψατε για μετά το ΕΚΟΦΙΝ και τη Σύνοδο Κορυφής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, τη ζήτησε η κυβέρνηση. Θα περιμένετε, λοιπόν, αύριο να δείτε πώς θα τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός, πώς θα τοποθετηθούν οι Υπουργοί στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή.

ΜΑΝΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ανεξάρτητα από αυτό το περίφημο σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά την άμεση ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη από στήριξη, εδώ και τώρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα είπα συνολικά.

ΜΑΝΗ: Δεν μου το κάνατε πολύ καθαρό, χθες, αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω καμία πρόθεση να απαντώ στις ερωτήσεις σας με ένα «ναι» ή με ένα «όχι». Δεν είναι ο τρόπος μου. Τα θέματα είναι συνήθως πολύ πιο σύνθετα και πρέπει κάποιος να καταβάλλει την προσπάθεια που απαιτείται και από την πλευρά μου να τα επεξηγεί και από την πλευρά σας να αντιλαμβάνεστε όσα θέλω να πω.

ΜΑΝΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεχθήκατε ένα μπαράζ ερωτήσεων χθες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καθόλου μπαράζ ερωτήσεων. Υπάρχει μια ευχάριστη παρουσία όλων μας, από την πλευρά σας και από την πλευρά μου, στην αίθουσα ενημέρωσης.

ΜΑΝΗ: Χθες δεχθήκατε, λοιπόν, ένα μπαράζ ερωτήσεων με αφορμή και τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Για την έξτρα σύνταξη, για τα επιδόματα κ.τ.λ. Μας παραπέμψατε και στην κ. Πετραλιά, στην ανακοίνωση που έκανε, αλλά απάντηση ουσιαστικά δεν πήραμε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η απάντηση δόθηκε. Μπορεί να μην ήταν αυτή που θέλετε να ακούσετε ή που δεν θέλετε να ακούσετε, αλλά απάντηση πήρατε.

ΜΑΝΗ: Ότι η οικονομική κρίση είναι σε εξέλιξη, η συζήτηση συνεχίζεται και τα μέτρα δεν έχουν ληφθεί ακόμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα είπα.

ΤΕΡΖΗΣ: Ισχύει η δήλωση του κ. Αλογοσκούφη έξω από το Μέγαρο Μαξίμου χθες και η δική σας, ότι αυτά απέχουν της πραγματικότητας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η δήλωση του κ. Αλογοσκούφη βεβαίως ισχύει στο ακέραιο. Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι αν ορισμένα από αυτά τα οποία αναγράφονται στον Τύπο εφαρμοστούν, όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν, αλλά θα περιπλέξουν και θα κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Αυτό ισχύει. Δεν έχω καμία δυσκολία. Σας το είπα και εγώ άλλωστε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση είναι υπέρ της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Και ο Πρωθυπουργός - -και η κυβέρνηση- - με ποια θέση θα πάει στα κορυφαία όργανα που θα συνεδριάζουν τις επόμενες ημέρες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις πριν από λίγες ημέρες τοποθετήθηκε ο Πρωθυπουργός δημόσια. Ισχύει στο ακέραιο η δήλωση του Πρωθυπουργού.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ωραία. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι δεν θα αλλάξει - -είναι τοποθέτηση του Πρωθυπουργού αυτή- - ο Προϋπολογισμός, δεν θα αλλάξει η φορολογική πολιτική, για ποια μέτρα στήριξης και προστασίας των οικονομικά ασθενέστερων μπορεί να μιλά η κυβέρνηση όταν αυτό ακριβώς, ο Προϋπολογισμός και η φορολογική πολιτική, εγγυάται νέα βάρη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βιάζεστε να καταλήξετε σε συμπεράσματα τα οποία εγώ δεν συμμερίζομαι.

Σας ευχαριστώ.

" Η επόμενη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 31 October 2008 - 8:33:21 UTC