Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-11-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 168336307

Έκδοση 1

brf0611

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

" Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τη βαθιά της λύπη για την απώλεια των δύο Ελλήνων αξιωματικών, του ταγματάρχη Δημήτριου Σκούρα και του λοχαγού Αθανάσιου Κακαμπάκου, που έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας την πατρίδα, χθες το βράδυ. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήριά μας προς τους οικείους των άτυχων αξιωματικών μας.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για τις Βρυξέλλες, προκειμένου αύριο, Παρασκευή 7 Νοεμβρίου, να συμμετάσχει στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αύριο το μεσημέρι στις 13.00, ο κ. Καραμανλής θα παραστεί στο γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ενώ στις 15.30 θα κάνει δηλώσεις στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και αμέσως μετά θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς σχολιάζετε την επιστροφή των δύο παραιτηθέντων Εισαγγελέων στο δικαστικό Σώμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Έκανε δηλώσεις, γι` αυτό το θέμα, μόλις προ ολίγου, ο Υπουργός κ. Χατζηγάκης μετά την ενημερωτική συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναμένεται - -αν δεν το έχει κάνει ήδη- - να μειώσει το επιτόκιο κατά μισή μονάδα. Αυτό θα έχει αντίκρισμα και στους πολίτες; Θα μειωθούν τα επιτόκια των στεγαστικών και άλλων δανείων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, δεν πρόκειται ποτέ να σχολιάσω κάτι το οποίο ενδέχεται να γίνει. Και μάλιστα ένα τέτοιο λεπτό θέμα που έχει σχέση με τα επιτόκια. Είμαι βέβαιος όμως ότι εκείνοι οι οποίοι διαχειρίζονται τα ποσά που κατευθύνονται ως δάνεια προς τους Έλληνες πολίτες, θα μετακυλήσουν όλες αυτές τις πτώσεις των επιτοκίων στους τελικούς καταναλωτές: Στους Έλληνες πολίτες, όπως και πρέπει να γίνει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτή σας η βεβαιότητα έχει διαψευσθεί ήδη στην πράξη. Αρκεί να σας πω, θα ξέρετε ασφαλώς, ότι τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών τις τελευταίες ημέρες, έχουν αυξηθεί από τις τράπεζες στο 17% με 19%. Μετακυλώντας, δηλαδή, στην πραγματικότητα οι τράπεζες τα βάρη της χρηματοπιστωτικής κρίσης στους καταναλωτές. Η κυβέρνηση τι ακριβώς κάνει, δηλαδή; Θα παρακολουθεί ως άβουλος θεατής τη νομιμοποιημένη αυτή τοκογλυφία των τραπεζών και θα τους προσφέρει επιπλέον και 28 δισεκατομμύρια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξακολουθείτε να μένετε προσκολλημένος στα 28 δισεκατομμύρια, για τα οποία είπα...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Απαντήστε για τα επιτόκια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κύριε Κακαλή θα μου επιτρέψετε να δώσω την απάντηση την οποία εγώ θέλω. Εξακολουθείτε, λοιπόν, να μένετε προσκολλημένος στα 28 δισεκατομμύρια, τα οποία όπως σας εξήγησα, δεν χαρίζονται σε κανέναν. Ούτε ένα ευρώ δεν πηγαίνει χαριστικά στις τράπεζες και αυτό είναι ηλίου φαεινότερον. Ξέρετε κανέναν - -το λέω για μια ακόμη φορά- - που να του χαρίζουν λεφτά και να μην έρθει να τα πάρει; Εκείνο το οποίο έκανε η ελληνική κυβέρνηση, είναι η επεξεργασία ενός σχεδίου για την προστασία, τη συνολική στήριξη της ελληνικής οικονομίας, της πραγματικής οικονομίας. Αυτό το σχέδιο έγινε αντικείμενο επεξεργασίας, προετοιμάστηκε μέσα στο πλαίσιο των γενικών αποφάσεων του σχεδίου που έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στόχος αυτού του σχεδίου είναι ακριβώς να εξασφαλιστεί η ρευστότητα, η πρόσβαση στο χρήμα, στους Έλληνες πολίτες. Σε όλους εκείνους που χρειάζονται το χρήμα είτε για στεγαστικό δάνειο είτε σε μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Πέρα από αυτό, γνωρίζετε επίσης ότι από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων έχει εκπονηθεί ένα πρόγραμμα με το οποίο θα δανειοδοτούνται, με εγγύηση αυτού του ταμείου, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αυτές, δηλαδή, που αποτελούν, όπως έχω πει και άλλες φορές, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να παίρνουν δάνειο μέχρι 350.000 ευρώ, σας το λέω έτσι απλουστευμένα αυτή τη στιγμή, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Ένας από αυτούς τους όρους είναι η επιδότηση του επιτοκίου μέχρι 6 μονάδες. Σε πολλές δηλαδή περιπτώσεις θα παίρνουν το δάνειο, δεν θα έλεγα άτοκα αλλά, σχεδόν άτοκα, ώστε να έχουν τα κεφάλαια κινήσεως τα οποία χρειάζονται και να συνεχίσουν να λειτουργούν μέσα σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, αλλά και να συνεχίσουν να απασχολούν το προσωπικό που έχουν. Αυτά είναι τα μέτρα τα οποία έχει προετοιμάσει, έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση και μπαίνουν ένα-ένα σε εφαρμογή. Ένα σύνολο πρωτοβουλιών που έχουν ένα στόχο: Να στηρίξουν την ελληνική οικονομία. Και πάνω στην ελληνική οικονομία, όπως γνωρίζετε, στηρίζεται η ελληνική κοινωνία.

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Ωστόσο, οι τράπεζες δεν συμμερίζονται αυτές τις απόψεις της κυβέρνησης. Ορισμένοι τραπεζίτες μάλιστα, όπως ο κ. Αράπογλου, πριν από λίγο, είπε στη Βουλή, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, για το αν θα πρέπει να μπει η Εθνική στο σχέδιο αυτό της κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το είπαμε από την αρχή: Η συμμετοχή στο σχέδιο είναι εθελοντική. Αλλά κανείς δεν μπορεί να επικαλείται τη μη συμμετοχή του στο σχέδιο προστασίας της ελληνικής οικονομίας και να μετακυλύει το κόστος της μη συμμετοχής του στους Έλληνες πολίτες.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σας πάω σε ένα άλλο θέμα κ. Εκπρόσωπε. Η κ. Πετραλιά σήμερα μίλησε για κύμα απολύσεων. Η κυβέρνηση έχει κάποιο σχέδιο, μιας και η αντιμετώπιση της ανεργίας ήταν και προεκλογική της εξαγγελία, η κυβέρνηση έχει κάποιο σχέδιο να αντιμετωπίσει το κύμα απολύσεων που εκ των πραγμάτων θα πλήξει τη χώρα μας λόγω της κρίσης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η χώρα μας, όπως γνωρίζετε, έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια ακριβώς να μειώσει την ανεργία που βρισκόταν σε υψηλά ποσοστά, πάνω από 11%, σε ποσοστό γύρω στο 7%. Έχω πει και άλλες φορές - -το επαναλαμβάνω και σήμερα- - ότι η μάχη αυτή για την καταπολέμηση, την αντιμετώπιση, τη μείωση της ανεργίας είναι συνεχής. Όσο υπάρχει έστω και ένας άνεργος δεν μπορεί κανείς σε αυτή τη χώρα να είναι ικανοποιημένος. Και σας είπα προ ολίγου, σε μια άλλη ερώτηση, ότι ο στόχος όλων αυτών των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει και εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι η προστασία, είναι η θωράκιση της απασχόλησης. Όσοι, δηλαδή, βρίσκονται σε μια θέση εργασίας να έχουν, κατά το δυνατόν, τα εχέγγυα ότι θα εξακολουθήσουν να έχουν αυτή την απασχόληση. Σε αυτό ακριβώς κατατείνει το σχέδιο για την προστασία της ελληνικής οικονομίας. Αυτή είναι η προσπάθεια που γίνεται. Με την εξασφάλιση ρευστότητας προς την ελληνική οικονομία, προς την ελληνική κοινωνία, εξασφαλίζονται ταυτόχρονα και οι θέσεις εργασίας.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε που θα επιμείνω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Διευκρινιστικά με τα όσα είπατε, στην ουσία ποιος από τους δύο δίνει τη μάχη για την ανεργία; Η κυβέρνηση που εκπρόσωπός της είστε εσείς ή η κ. Πετραλιά που μιλά για απολύσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω τις ακριβείς δηλώσεις της Υπουργού, αλλά είναι ασφαλώς υποκριτικό να κάνει κάποιος ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος της ανεργίας μέσα στη διεθνή κρίση την οποία διερχόμεθα το τελευταίο διάστημα και η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί. Το ενδεχόμενο της ανεργίας το αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Και γι` αυτό ακριβώς - -επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά και είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι και το νόημα των όσων μου λέτε ότι είπε η κ. Πετραλιά- - προσπάθεια όλων μας είναι να θωρακίσουμε έτσι την οικονομία, ώστε να θωρακιστούν, να εξασφαλιστούν, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, από χθες υπάρχει μια πληροφορία, η οποία κυκλοφορεί φαντάζομαι όχι μόνο στα δημοσιογραφικά γραφεία, αλλά και στα δικά σας, το ακούτε φαντάζομαι και εσείς, ότι η κυβέρνηση εξετάζει και σκοπεύει, κατά το ισπανικό πρότυπο, να εφαρμόσει και εδώ το πάγωμα των δόσεων, της εξυπηρέτησης, τέλος πάντων, των στεγαστικών δανείων, πιθανώς στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επιβεβαιώνετε αυτές τις πληροφορίες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ετέθη ακριβώς η ίδια ερώτηση, χθες, στον κ. Αλογοσκούφη...

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Δεν το ήξερα ότι τέθηκε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: ... κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε. Έχει δώσει συγκεκριμένη απάντηση. Στην απάντηση αυτή σας παραπέμπω.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στην απάντηση αυτή σας παραπέμπω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι εάν σταματήσουν να πληρώνονται οι δόσεις των στεγαστικών δανείων των ανέργων και των άλλων χαμηλόμισθων, θα καταρρεύσει το πιστωτικό σύστημα. Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε. Δηλαδή, είναι αδύνατον στην κυβέρνηση να ενεργεί και να σκέπτεται σαν μεγαλοτραπεζίτης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να λειτουργεί η οικονομία προς όφελος της κοινωνίας. Εγώ γνωρίζω την απάντηση την οποία έχει δώσει ο κ. Αλογοσκούφης. Είναι στη σελίδα 7 των απομαγνητοφωνημένων δηλώσεών του. Παρακαλώ να τη διαβάσετε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Την έχω διαβάσει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θέλετε να σας τη διαβάσω;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όχι, εγώ δεν θέλω. Σας είπα ποια είναι η απάντηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Λοιπόν, ερωτήθηκε ο κ. Αλογοσκούφης και είπε: «Έκανε μια πολύ επιλεκτική αναστολή πληρωμών για νέους ανέργους η Ισπανία. Γιατί η Ισπανία, όπως γνωρίζετε, αντιμετωπίζει την προοπτική μιας τεράστιας αύξησης της ανεργίας, συμπληρώνω εγώ, που δεν έχει καμία σχέση με τη δική μας ανεργία. Είναι διπλάσια, αν όχι υπερδιπλάσια. Θα δούμε και εμείς, στα πλαίσια του δικού μας σχεδίου με τις εγγυήσεις που παρέχουμε, τι εξαιρέσεις μπορούμε να κάνουμε. Ωστόσο, γενικευμένη εξαίρεση, όπως αυτή που ακούστηκε, δεν μπορεί να γίνει. Καταλαβαίνετε ότι αυτή θα οδηγούσε σε κατάρρευση του πιστωτικού συστήματος - -ενός πιστωτικού συστήματος που σήμερα χρειάζεται κεφάλαια- - και κατ` επέκταση της ελληνικής οικονομίας. Υπάρχουν κάποιοι, βεβαίως, οι οποίοι επενδύουν και κάνουν σημαντική καμπάνια για την κατάρρευση του ελληνικού πιστωτικού συστήματος, προκειμένου να επωφεληθούν οι ίδιοι. Εμείς, αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Η συρρίκνωση του πιστωτικού συστήματος σημαίνει συρρίκνωση της οικονομίας και δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν τέτοιες διαδικασίες. Εμείς προχωρούμε το σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας, ακριβώς για να βοηθήσουμε την οικονομία». Πρόκειται για μια απάντηση η οποία έχει απόλυτη συνοχή.

ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: Πέρα από τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στο πλαστικό χρήμα, έχουμε καθημερινά πλειστηριασμούς για 700, 800 και 1.000 ευρώ. Παρανομούν, δηλαδή, οι τράπεζες. Σκέφτεται η κυβέρνηση να βάλει φρένο σε αυτή την παρανομία, να μην χάνει ο κόσμος τα σπίτια του;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εφόσον γίνεται αυτό το οποίο μου λέτε και δεν τηρούνται οι διαδικασίες, οι αυστηρές διαδικασίες που η σημερινή κυβέρνηση θέσπισε, προκειμένου να προστατευθούν οι δανειολήπτες, όλες αυτές οι συμπεριφορές, όπως καταλαβαίνετε, αντιβαίνουν το νόμο. Και δεν είναι τέτοιες συμπεριφορές αποδεκτές από κανέναν και φυσικά ούτε από την κυβέρνηση.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πάω σε ένα άλλο θέμα. Χθες το βράδυ, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, σε ομιλία του, είπε ανοιχτά ότι για το ζήτημα του χωρισμού μεταξύ κράτους-εκκλησίας, μάλλον άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει δημοψήφισμα, λέγοντας μάλιστα ότι όσοι διαφωνούν θα πάρουν εκεί το μάθημά τους. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποια σχετική συζήτηση με κάποιο δίαυλο της κυβέρνησης και δεύτερον, πώς τοποθετείται η κυβέρνηση πάνω σε αυτό το ενδεχόμενο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε προηγουμένως σε ερωτήσεις των συναδέλφων, ότι η συμμετοχή στο σχέδιο της εγγύησης των τραπεζών είναι εθελοντική. Ωστόσο, όμως, είπατε δύο φορές ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μετακυλιστεί το κόστος της μη συμμετοχής στους καταναλωτές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μάλιστα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Υπάρχει κάποιο σχέδιο; Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Γιατί δεν μας έχετε αναφέρει την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου σχεδίου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω από αυτά που είπα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, αλλά αυτό θέλω να πω. Αυτό το πράγμα που λέτε ότι είστε βέβαιος, εκφραστήκατε και είπατε ότι είστε βέβαιος ότι τελικά το κόστος, μάλλον η μείωση στο θέμα των επιτοκίων, τελικά θα μετακυλιστεί και στους καταναλωτές, δηλαδή θα ευνοηθούν και οι καταναλωτές. Είπατε: Είμαι βέβαιος ότι στη διαχείριση των ποσών που (δεν ακούγεται) θα μετακυλιστούν και στους Έλληνες καταναλωτές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα αυτό ακριβώς.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αλλά τι είπατε; Σε ερώτηση του κ. Αρμένη συγκεκριμένα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Σας είπα ότι όσοι δεν μετάσχουν στο σχέδιο κατά δική τους επιλογή, δεν θα έχουν καμία δικαιολογία να μετακυλήσουν το κόστος αυτής της επιλογής τους στους Έλληνες καταναλωτές και στους πολίτες. Και είπα επίσης ότι όσοι μετάσχουν θα πρέπει να είναι απόλυτα βέβαιοι ότι το όφελος το οποίο θα έχουν, δηλαδή τα χρήματα τα οποία θα πάρουν με τις κρατικές εγγυήσεις - -σας έχω εξηγήσει πολλές φορές τι περιλαμβάνει το σχέδιο αυτό στη διατραπεζική αγορά- - θα πρέπει αυτά τα χρήματα να τα διοχετεύσουν εκεί που προβλέπει το σχέδιο. Δηλαδή, προς όφελος των καταναλωτών, των Ελλήνων πολιτών, των μικρομεσαίων, όσων έχουν ανάγκη από στεγαστικά δάνεια.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν μας είπατε όμως, ότι στην περίπτωση που δεν θα συμμετάσχουν, πώς θα επιτευχθεί αυτό; Εφόσον βλέπουμε την άρνηση. Κι εσείς απλά εκφράζετε μια βεβαιότητα, ενδεχομένως ως ευχή, δεν ξέρω, ως σύσταση ή ως έκκληση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάντε μου την ερώτηση για να καταλάβω τι θέλετε να μου πείτε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μα σας είπα. Πώς θα επιτευχθεί αυτό που λέτε εσείς, το να μη μετακυλιστεί το κόστος στους καταναλωτές, από τη στιγμή που δεν θα συμμετάσχουν ορισμένες τράπεζες στο σχέδιο το δικό σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μπορείτε, μου φαίνεται, να βάλετε το μυαλό σας να δουλέψει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μάλιστα. Ευχαριστώ πολύ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από τα όσα είπε σχετικά με τα περιουσιακά του στοιχεία ο κ. Ρουσόπουλος, όταν ο ALPHA αποκαλύπτει ότι στις συνεντεύξεις μίλησε για συγκεκριμένα τετραγωνικά που βρίσκονται στην κατοχή του, μιλάμε για τα σπίτια του και στο «πόθεν έσχες» του υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη και διαφορετική εικόνα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ό,τι είχα να πω για τις συνεντεύξεις το έχω πει.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται για βουλευτή του κόμματός σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ακριβώς. Δεν σχολιάζω, όπως γνωρίζετε, ποτέ δηλώσεις βουλευτών.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάμε για τη δήλωση του «πόθεν έσχες» του.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η δήλωση του «πόθεν έσχες» όσων έχουν υποχρέωση να υποβάλουν (τέτοια δήλωση) μέσα στα πλαίσια της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, ερευνάται από συγκεκριμένη υπηρεσία της Βουλής. Ελέγχονται τα «πόθεν έσχες».

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όπως μαθαίνουμε σήμερα το πρωί, χθες αργά το βράδυ κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή η συνάδελφός μας κ. Μπουγάτσου, και ανάμεσα στα άλλα απ` ό,τι άκουσα η ίδια σήμερα να λέει, κατέθεσε ότι τόσο ο κ. Τσιτουρίδης, όσο και ο κ. Δούκας της εκμυστηρεύτηκαν ότι είχαν δεχθεί εντολές από το Μαξίμου, προκειμένου να προχωρήσουν στις πράξεις των ανταλλαγών με τη Μονή Βατοπαιδίου. Είναι μια κατάθεση επίσημη, φαντάζομαι ότι θα έχουν ήδη βγει και τα πρακτικά της Βουλής, μη αμφισβητήσιμη φαντάζομαι ως προς το τι κατατέθηκε. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα έχετε δει τα πρακτικά;

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Όχι, αλλά άκουσα την ίδια. Φαντάζομαι ότι δεν μπορεί να έχει καταθέσει άλλα και άλλα να λέει σήμερα το πρωί στα ραδιόφωνα η ίδια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εν πάση περιπτώσει, όπως γνωρίζετε, δεν σχολιάζω την έρευνα η οποία αφενός βρίσκεται σε εξέλιξη από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και αφετέρου ενώπιον της Δικαιοσύνης.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ερώτηση του κ. Μπότσαρη πριν για τους πλειστηριασμούς, που αφορούν μικρά ποσά, είπατε ότι αν γίνεται κάτι τέτοιο οι τράπεζες παρανομούν, όσες το κάνουν, αν θυμάμαι καλά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία, παρανομούν. Μπορείτε να μας πείτε και πώς τιμωρούνται; Δηλαδή είδα το θέμα των 1800 ευρώ που έβγαλε η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ πριν από λίγες ημέρες, άκουσα ότι ακυρώθηκε ορθώς ο πλειστηριασμός, αλλά δεν άκουσα τι καμπάνα έφαγε η εν λόγω τράπεζα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προβλέπονται διαδικασίες. Παρακαλώ να ενημερωθείτε γι` αυτό.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλήσατε σε συνέχεια της ερώτησης του συναδέλφου κ. Παλαιολόγου, για το Ταμείο Εγγυοδοσίας. Φαντάζομαι ότι επειδή βλέπουμε...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων. Αλλά, υπάρχουν διάφορα Ταμεία Εγγυοδοσίας.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Το ερώτημά μου έχει ως εξής: Επειδή φαίνεται πως οι τράπεζες, μάλλον δεν τα έχουν ανάγκη τα 28 δισ. της κυβέρνησης...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν παίρνουν. Θα σας επαναλάβω για μια ακόμη φορά...

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, αφήστε με να ολοκληρώσω...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Δεν μπορώ να το δεχθώ. Λέτε ότι οι τράπεζες έχουν ανάγκη 28 δισεκατομμύρια. Η κυβέρνηση δεν δίνει 28 δισεκατομμύρια στις τράπεζες.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εν πάση περιπτώσει, να θέσω το ερώτημα. Φαίνεται πως οι τράπεζες μέχρι τώρα, δεν θα κάνουν χρήση αυτού του μέτρου της κυβέρνησης ή δεν θέλουν ή δεν επιθυμούν ή δεν θέλουν να υπόκεινται σε έλεγχο που επακολουθεί μετά από αυτή τη συνεργασία, να το πούμε έτσι. Η κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο με διάφορα Ταμεία Εγγυοδοσίας ή άλλα, άλλους οργανισμούς, άλλους φορείς που μπορούν να δημιουργηθούν ώστε αυτό το ποσό με άλλο τρόπο να βρεθεί και να στηρίξει τον μικρομεσαίο ή τον δανειολήπτη; Δηλαδή, αν οι τράπεζες οι ίδιες, δεν κάνουν τη χρήση αυτού του ποσού που εσείς δίνετε, η κυβέρνηση έχει ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη δημιουργία φορέων, ώστε αυτό το ποσό και χαμένο να μην πάει και να πάει εκεί που πρέπει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, δεν έγιναν σαφή τα όσα έχουμε πει ο κ. Αλογοσκούφης και εγώ τις τελευταίες εβδομάδες. Πρώτον, το νομοσχέδιο αυτό που προβλέπει το συγκεκριμένο σχέδιο δεν έχει καν ψηφιστεί. Ψηφίζεται την άλλη εβδομάδα, απ` ό,τι γνωρίζω, στη Βουλή. Συνεπώς δεν είναι θέμα καν εφαρμογής του αυτής της στιγμής μολονότι ισχύει, αν θυμάμαι καλά από την ημέρα της κατάθεσης. Δεύτερον, έχει μια συγκεκριμένη, ως προς την εφαρμογή, χρονική διάρκεια μέχρι τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, τέλη Ιανουαρίου. Βιάζεστε να καταλήξετε σε συμπεράσματα όσον αφορά την τύχη αυτής της πρωτοβουλίας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν κατάλαβα το κανένα σχόλιο για την πρόταση του Αρχιεπισκόπου. Ο Αρχιεπίσκοπος κάνει συγκεκριμένη πρόταση για να γίνει δημοψήφισμα όσον αφορά το διαχωρισμό κράτους  Εκκλησίας. Αυτό αφορά την κυβέρνηση, την Πολιτεία, τα κόμματα βέβαια και πρώτα απ` όλα την κυβέρνηση. Σε αυτό δεν θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν σχολιάζω τοποθετήσεις του Αρχιεπισκόπου.

ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: Ο κ. Τσιτουρίδης προχθές, αναφερόμενος στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, εμμέσως πλην σαφώς, είπε ότι εκδιώχθηκε από το Υπουργείο Απασχόλησης, διότι δεν συναίνεσε στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ηγούμενου Εφραίμ. Έχει κάποιο σχόλιο η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω δηλώσεις βουλευτών, τις οποίες όμως θα παρακαλούσα να τις διαβάζετε προσεκτικά και να τις αποδίδετε συνολικά.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αρνηθήκατε στις ερωτήσεις των συναδέλφων να απαντήσετε ή να σχολιάσετε μάλλον τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του κ. Ρουσόπουλου, του πρώην Υπουργού Επικρατείας. Τουλάχιστον, είδατε εσείς κάποια εκ των συνεντεύξεων του κ. Ρουσόπουλου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Φυσικά.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Και τις δύο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Φυσικά.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Άρα, δεν αποστασιοποιείστε, όπως κορυφαίοι Υπουργοί της κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν έχω διαπιστώσει κάτι τέτοιο, όπως αυτό που λέτε εσείς.

Σας ευχαριστώ.

" Αύριο δεν θα έχουμε ενημέρωση, διότι θα είμαι με τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες. Θα τα πούμε ξανά τη Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 6 November 2008 - 15:24:16 UTC