Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-01-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 180533705

Έκδοση 1

brief1401

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Συνεδρίασε, όπως γνωρίζετε, σήμερα, η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκαν κυρίως θέματα - -λέω «κυρίως», διότι θα σας εξηγήσω- - του Υπουργείου Εσωτερικών που έχουν σχέση με τη διακυβέρνηση και τον εκσυγχρονισμό της διακυβέρνησης. Κατά την έξοδό τους από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως έχετε πληροφορηθεί, έκαναν δηλώσεις αφενός ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος και αφετέρου ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης. Και γι` αυτό σας είπα ότι ορισμένα από αυτά τα θέματα, όπως ανέφερε άλλωστε και ο κ. Χατζηδάκης, είναι και αρμοδιότητας ή συναρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Παραπέμπω σε αυτές τις δηλώσεις.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή είναι σε εξέλιξη όλη αυτή η ιστορία, η υπόθεση της απαγωγής του εν λόγω επιχειρηματία, η κυβέρνηση έχει τη σίγουρη πεποίθηση ότι σε αυτή την ιστορία δεν υπάρχει μια αίσθηση τρομοκρατίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ό,τι είχα να πω γι` αυτό το θέμα, το έχω πει. Αυτή τη στιγμή, όπως γνωρίζετε, οι διωκτικές Αρχές κάνουν τη δουλειά τους. Δεν έχω να προσθέσω κάτι στις επίσημες ανακοινώσεις, τις οποίες έχει κάνει ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας. Επαναλαμβάνω, για μια ακόμη φορά, ότι το πρωτεύον είναι να τεθεί ένα τέρμα στην περιπέτεια ενός συνανθρώπου μας, ενός συμπολίτη μας, ο οποίος, όπως γνωρίζετε, έχει και σημαντικά προβλήματα υγείας.

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Έγινε ενημέρωση καθόλου, συζητήθηκε το θέμα αυτό στην Κυβερνητική Επιτροπή, αν έγινε κάποιου είδους ενημέρωση...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καμία ενημέρωση δεν έγινε. Σας είπα ποιο ήταν το αντικείμενο της συζήτησης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο κ. Χατζηδάκης, εξερχόμενος της συνεδρίασης, δήλωσε ότι «θέλουμε να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή των επιχειρήσεων». Αυτό είναι το καινούργιο σήμα κατατεθέν της φιλολαϊκής στροφής που υποτίθεται ότι κάνει η κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό, να κάνει ακόμη πιο εύκολη τη ζωή των επιχειρήσεων; Τη ζωή των εργαζομένων πότε θα την κάνει πιο εύκολη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι επιχειρήσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Χατζηδάκης και για τις οποίες έγινε και συζήτηση στην Κυβερνητική Επιτροπή, είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις τις οποίες έχουν στήσει εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων, επιχειρήσεις από τις οποίες ζουν εκατοντάδες, αν όχι εκατομμύρια, ελληνικών οικογενειών. Και εκείνο το οποίο μετράει αυτή τη στιγμή - -θα γίνουν και αναλυτικότερες ανακοινώσεις πάνω σε αυτό το θέμα- - είναι ακριβώς ο τρόπος ίδρυσης αλλά και λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων - -που αποτελούν, όπως έχω πει και άλλες φορές, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας- - να γίνει πιο απλός, να μη χρειάζονται πολλά δικαιολογητικά. Ήδη έχουν γίνει πολλά πράγματα και πρέπει μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το οποίο περιέγραψαν και ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Χατζηδάκης, να γίνουν και άλλα. Αυτό ακριβώς είναι το θέμα το οποίο συζητήθηκε. Άλλωστε, και ο κ. Παυλόπουλος στην τοποθέτηση την οποία έκανε, μίλησε ακριβώς για τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης. Είναι αυτές οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, επειδή αναφερθήκατε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μπορείτε να μας πείτε αν ισχύουν τα στοιχεία ότι στο πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχουν υποβληθεί 50.000 αιτήσεις και έχουν γίνει μόνο 250 εγκρίσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Ανάπτυξης...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εσείς αγνοείτε τα πάντα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω τα συγκεκριμένα στοιχεία και δεν ξέρω από πού αντλείτε τις πληροφορίες σας, χωρίς να αμφισβητώ την εγκυρότητα των πληροφοριών κανενός από όσους παρίστανται σε αυτή την αίθουσα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά είναι ένα θέμα μείζον της επικαιρότητας, γράφεται σε όλο τον Τύπο και υπάρχουν από συγκεκριμένο κόμμα καταγγελίες και δεν μπορείτε να απαντήσετε σε αυτό το θέμα συγκεκριμένα... ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα προσπαθήσω να ενημερωθώ, αλλά καλύτερα να απευθυνθείτε απευθείας στο αρμόδιο Υπουργείο. Νομίζω ότι είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης και ενδεχομένως έχει και μια συναρμοδιότητα το Υπουργείο Οικονομίας. Είμαι βέβαιος ότι θα σας δώσουν τα στοιχεία. Αυτά τα στοιχεία δεν αποτελούν επτασφράγιστο κρατικό μυστικό.

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Με αφορμή τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον κ. Πούτιν, έχουμε κάποιο νεότερο γύρω από το φυσικό αέριο, με τα ελληνικά νοικοκυριά, αν υπάρχουν αποθέματα; Υπάρχει κάποιου είδους ανησυχία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έκανε προχθές μια συνολική τοποθέτηση με πολλά στοιχεία ο Υπουργός Ανάπτυξης. Ήταν μια σύντομη συνέντευξη Τύπου, την οποία έδωσε ο κ. Χατζηδάκης, μετά το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας. Όλα τα στοιχεία που μου ζητάτε, περιλαμβάνονται σε αυτές τις ανακοινώσεις. Δεν έχουμε καμία εξέλιξη στο συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο έχει προκύψει. Μένω στη χθεσινή ανακοίνωση, σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν. Και σας είπα ότι εκείνο το οποίο προέχει για μας είναι να εξευρεθεί μια οριστική λύση στο ζήτημα το οποίο έχει προκύψει, όχι μόνο σε μας, βεβαίως, στην Ελλάδα, αλλά και στις περισσότερες χώρες του ευρωπαϊκού χώρου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αληθεύει η πληροφορία ότι ο Ρώσος Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό σε τηλεφωνική συνομιλία να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο προς τους Ευρωπαίους για το θέμα αυτό του φυσικού αερίου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο, πέραν αυτών που είπα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν το διαψεύδετε, ούτε το επιβεβαιώνετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι βουλευτές που βάζουν στο στόχαστρό τους, της Νέας Δημοκρατίας για να το διευκρινίσω, τα λεγόμενα «golden boys», τους επικεφαλής των διοικήσεων των ΔΕΚΟ. Χθες μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Παναγιωτόπουλος εξερράγη, θα λέγαμε, στη Βουλή καταφερόμενος εναντίον του κ. Αθανασόπουλου. Τι γίνεται; Υπάρχουν δύο γλώσσες μέσα στη Νέα Δημοκρατία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο για θέματα που θίγουν οι βουλευτές. Σας το έχω πει και άλλες φορές. Όταν έχω οτιδήποτε για θέματα που έχουν σχέση με διοικήσεις ΔΕΚΟ ή Οργανισμών, θα το πληροφορηθείτε, αν είναι της δικής μου αρμοδιότητας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θεωρείτε αβάσιμο και αδικαιολόγητο το κλίμα εκλογών που κυριαρχεί σήμερα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα χθες με ξεκάθαρο τρόπο. Όποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν εκλογικό ή προεκλογικό κλίμα, δεν έχουν καμία βάση για να το κάνουν. Και αυτοί που δημιουργούν ή προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο κλίμα, δεν είναι η κυβέρνηση. Δεν είναι η πλευρά της κυβέρνησης, δεν είναι ούτε οι Υπουργοί, ούτε οι Υφυπουργοί. Άλλοι είναι που προσπαθούν να καλλιεργήσουν τέτοιο κλίμα για να αποπροσανατολίσουν από τα δικά τους πολιτικά αδιέξοδα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε τότε. Επ` αυτού. Αν δεν είναι Υπουργοί, τότε τι σημαίνει η δήλωση του Υπουργού Παιδείας ότι ξεκινάει διάλογος για την Παιδεία από μηδενική βάση; Δηλαδή, ο νόμος που είχε ψηφιστεί δεν θα εφαρμοστεί, για παράδειγμα; Τι σημαίνει αυτό το πράγμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Σπηλιωτόπουλος έκανε συγκεκριμένη δήλωση για συγκεκριμένο θέμα στο χώρο της Παιδείας. Αναφέρθηκε στο Λύκειο και αναφέρθηκε στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, κάτι το οποίο είχαμε πει και πριν από λίγες εβδομάδες. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Να πάρετε όλη τη δήλωση του κ. Σπηλιωτόπουλου και να μην απομονώνετε στοιχεία. Θα γίνει, λοιπόν, αυτός ο διάλογος τον οποίον είχαμε προαναγγείλει. Το επιβεβαίωσε χθες, με ξεκάθαρο τρόπο και πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση ο Υπουργός Παιδείας κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος. Είπε ότι αυτός ο διάλογος θα είναι ανοιχτός. Όλοι καλούνται να καταθέσουν τις απόψεις τους.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω πότε υπολογίζετε να ολοκληρωθεί η υπόθεση της Ολυμπιακής και πάνω σε αυτό το θέμα, αν αληθεύει η πληροφορία ότι την υπόθεση εξακολουθεί να χειρίζεται ο κ. Χατζηδάκης και όχι ο νέος Υπουργός Μεταφορών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω τίποτε να πω για το θέμα της Ολυμπιακής.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Ούτε για το αν το χειρίζεται ο κ. Χατζηδάκης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτε για το θέμα της Ολυμπιακής. Όπως αντιλαμβάνεστε, ο κ. Χατζηδάκης έχει μια συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά αρμόδιος για αυτό το θέμα - -είναι απολύτως φυσικό- - είναι ο νέος Υπουργός.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επ΄ αυτού αν και είπατε ότι δεν μιλάτε για το θέμα της Ολυμπιακής. Ωστόσο, όμως χθες, κάποιο δημοσίευμα, νομίζω, της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», επικαλέστηκε δήλωση του εκπροσώπου της QATAR AIRWAYS, που είπε ότι ποτέ δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τη συγκεκριμένη εταιρία για την αγορά τμήματος της Ολυμπιακής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας παραπέμψω στις δηλώσεις που είχε κάνει, ίσως, το αρμοδιότερο πρόσωπο από την πλευρά της φίλης χώρας του Κατάρ, ο Πρωθυπουργός της, κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού εκεί.

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει προανακριτική επιτροπή στην σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπαιδίου. Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο και δεν κάνω σχόλια για προθέσεις πράξεων. Τη γνώμη μας, τη θέση μας για το θέμα της προανακριτικής επιτροπής, τη γνωρίζετε. Άλλα όπως σας είπα, δεν σχολιάζω προθέσεις ή προαναγγελίες ή διαρροές για μία πράξη η οποία κάποιοι λένε ότι θα γίνει στο μέλλον.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για αυτό το θέμα, επειδή οι πληροφορίες αυτές τουλάχιστον από την πλευρά των συναδέλφων που καλύπτουν το ΠΑΣΟΚ, είναι βάσιμες ότι δεν αφορά μόνο προθέσεις, αλλά πέραν αυτού εσάς σας ανησυχεί καθόλου το ενδεχόμενο να υπερψηφιστεί η πρόταση της προανακριτικής και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ιδίως από δυσαρεστημένους βουλευτές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα, προθέσεις δεν σχολιάζω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν εννοώ αυτό. Και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τι εννοώ. Οτιδήποτε λέγεται ότι θα γίνει, δεν παύει να είναι πρόθεση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή είπατε πριν για τις εκλογές, ότι δεν θέτει η κυβέρνηση το θέμα των εκλογών, αλλά η πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο βλέπω ότι...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ είπα ότι κάποιοι άλλοι...

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, ο κ. Ζαγορίτης, όμως χθες, σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις, τις χρέωνε ευθέως στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα ονομαστικά. Στον κ. Ρέππα, στον κ. Πάγκαλο και στον κ. Παπακωνσταντίνου. Ωστόσο υπάρχει μία ένσταση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συναινέσει στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την προεδρική εκλογή και επιδιώκει εκλογές πριν από αυτή. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πάρα πολύ απλή. Είναι άλλο ένα δείγμα της γνωστής στάσης του ΠΑΣΟΚ, ότι παίζει συνέχεια με τους θεσμούς.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 14 January 2009 - 13:57:41 UTC