Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-02-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 184131339

Έκδοση 1

brf0302

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, όπως γνωρίζετε, συζητήθηκαν θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος έκανε αναλυτικές δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιαννέλης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εάν δεν ικανοποιηθεί ένα αίτημα που έχει ο ίδιος και κάτοικοι της Μυτιλήνης, για δημιουργία Εφετείου, εάν δεν κάνω λάθος. Ένα σχόλιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρόκειται, όπως αντιλαμβάνεστε, για ένα αίτημα τοπικού χαρακτήρα, το οποίο ο βουλευτής παρουσιάζει και εκθέτει. Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι η σχετική απόφαση βρίσκεται, ήδη, στο στάδιο της υλοποίησης.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Επ` αυτού. Επειδή, όμως, απ` ότι καταλαβαίνω από τον κ. Γιαννέλη, εσείς μπορείτε να μιλάτε για υλοποίηση, αλλά, εν πάση περιπτώσει, υπάρχει μια επιφύλαξη, εάν ο κ. Γιαννέλης δεν ψηφίσει κάποιο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως είπε ο ίδιος, θα ισχύσει αυτό που έχει πει ο Πρωθυπουργός, ότι όποιος δεν ψηφίσει ρίχνει την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν απαντώ σε υποθετικά ερωτήματα.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Πέραν της απόφασης που βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης, η πρακτική αυτή του βουλευτή να απειλεί την κυβέρνηση ότι δεν θα ψηφίσει εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του, δεν συντηρεί προηγούμενο για ανάλογη συμπεριφορά και άλλων βουλευτών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό αποτελεί θέμα λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε, με δημόσιες δηλώσεις του, προ ολίγου, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Τραγάκης, στις οποίες και παραπέμπω.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Πριν από λίγο, ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε την παραίτηση όλων των αρμοδίων, οι οποίοι εμπλέκονται στα χθεσινά και στα σημερινά επεισόδια στον Πειραιά. Τι απαντάτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ότι δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να παρακολουθήσουμε ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, στη συνειδητή, εσκεμμένη, προσπάθεια πόλωσης και τεχνητής όξυνσης, την οποία κάνει.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Απ` αυτό που λέτε, να συμπεράνω ότι η σημερινή επίσκεψη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ του κ. Παπανδρέου στον Πειραιά, όπου συνάντησε τους αγρότες και είχαμε και τις γνωστές εκεί εικόνες, σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ υποκινεί τέτοιου είδους κινητοποιήσεις ή - -αν θέλετε καλύτερα- - δεν ξεκαθαρίζει τη στάση του απέναντι στο θέμα του αν συμφωνεί ή διαφωνεί με το να κινούνται τα τρακτέρ στους δρόμους της Αθήνας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι δηλώσεις οι οποίες γίνονται από διάφορες πλευρές, χαρακτηρίζουν ακριβώς τις πλευρές αυτές. Τις πλευρές που κάνουν αυτές τις δηλώσεις. Για εμάς, εκείνο το οποίο μετράει, είναι η πραγματοποίηση του διαλόγου. Και σας υπενθυμίζω για μια ακόμη φορά, ότι χθες, στο κτίριο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, μετά από πρωτοβουλία της κυβέρνησης, έγινε ουσιαστικός διάλογος μακράς διαρκείας, μεταξύ των δύο συναρμοδίων Υφυπουργών, κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και κ. Θανάση Μπούρα από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αφενός και εκπροσώπων των αγροτών της Κρήτης που έχουν έρθει στην Αθήνα αφετέρου. Διάλογος, επίσης, έχει γίνει και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν. Διάλογο είχε προσφερθεί επίσης να κάνει με τους αγρότες της Κρήτης και ο ευρισκόμενος από χθες στις Βρυξέλλες, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης. Είχε προτείνει μάλιστα να τους δει την Κυριακή στο Υπουργείο, όπως τους είχε δει και στο παρελθόν. Και όπως έχει προτείνει, επίσης, να συναντήσει τους εκπροσώπους των αγροτών - -και το έχει κάνει σε πολλές περιπτώσεις, σας είναι γνωστό αυτό- - την Πέμπτη, με την επιστροφή του στην Αθήνα. Οι πόρτες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως και οι πόρτες όλων των Υπουργείων, είναι ανοικτές και θα παραμείνουν ανοικτές για όσους θέλουν να κάνουν πραγματικό διάλογο.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Είναι όπως το λέτε «πραγματικός διάλογος» ή είναι διάλογος υπό όρους, αφ` ης στιγμής ο αρμόδιος Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μαρκογιαννάκης δηλώνει ευθέως ότι θα ξεφουσκώσει τα λάστιχα των τρακτέρ η Αστυνομία, εφόσον οι αγρότες φτάσουν στον Πειραιά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ξέρω από πού γνωρίζετε αυτή τη δήλωση και για να σας διορθώσω, ο κ. Μαρκογιαννάκης είναι Αναπληρωτής Υπουργός και όχι Υφυπουργός. Εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι ότι οι αγρότες έφτασαν στον Πειραιά. Τίποτε από αυτό το οποίο εσείς περιγράφετε δεν συνέβη. Είχαν τη δυνατότητα να εκθέσουν τις απόψεις τους και στο χώρο του λιμανιού του Πειραιά και βεβαίως στην πολύωρη συνάντηση την οποία είχαν με τους δύο εκπροσώπους της ελληνικής Πολιτείας - -ήταν παρών και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν είναι όμως αποδεκτό - -και νομίζω ότι σε αυτό θα συμφωνήσουν όλοι, φαντάζομαι ότι θα συμφωνήσει και το ΠΑΣΟΚ, αν και δεν το έχει πει- - ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται κινητοποίηση με βαρέα γεωργικά οχήματα στο κέντρο της Αθήνας.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Συγνώμη, γιατί δεν είναι δυνατόν να γίνεται κινητοποίηση; Οι αγρότες τρακτέρ έχουν, δεν έχουν αεροπλάνα και ελικόπτερα για να έρθουν δι` αέρος. Έτσι θεωρούν οι άνθρωποι ότι θέλουν να κάνουν την κινητοποίησή τους και έτσι έρχονται. Μπορείτε να μου το εξηγήσετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Αθήνας θέλουν η πόλη τους να λειτουργεί. Αυτή είναι η απάντηση.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ενώ τώρα λειτουργεί που έχει κλείσει το λιμάνι και η γύρω περιοχή. Τώρα λειτουργεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εσείς προφανώς θεωρείτε ότι πρέπει να κλείσει και το κέντρο της Αθήνας και όλη η πόλη. Εμείς, όμως, αυτό δεν το αποδεχόμαστε.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δηλαδή είναι προτιμότερο να κλείσει ο Πειραιάς; Έτσι το παίρνετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η άποψή μας είναι σαφής. Εμείς πιστεύουμε ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν αυτό το οποίο θέλουν να διεκδικήσουν, χωρίς όμως να θίγουν τα δικαιώματα των πολλών.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Δεν αντέδρασε, όμως, η κυβέρνηση με τον ίδιο τρόπο πριν από ενάμιση μήνα όταν ήταν το κέντρο της Αθήνας κλειστό καθημερινά με εικόνες τραγικές, θα έλεγα εγώ, να μεταδίδονται σε ολόκληρο τον κόσμο για την κατάσταση στη χώρα μας. Και τότε η Αστυνομία ούτε ξεφούσκωνε λάστιχα, ούτε παρενέβαινε, ούτε προέβλεπε πώς θα λειτουργήσει με ασφάλεια και ευρυθμία η πόλη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, θέλετε να κάνετε παρελθοντολογία. Εμένα με ενδιαφέρει τι γίνεται σήμερα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ο κ. Νικηφοράκης, μιλώντας πριν από λίγο σε ένα ραδιόφωνο, συγκεκριμένα στον REAL, επανέλαβε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε λάθη. Χθες, ο κ. Γιαννόπουλος επανέλαβε και δεν το πήρε πίσω, καμία φράση απ` ό,τι είχε πει και τις προηγούμενες ημέρες, ότι τα χρήματα στους αγρότες μοιράστηκαν με βάση τις περιοχές στις οποίες εκλέγονται οι Υπουργοί, υπονοώντας τον κ. Σουφλιά και τον κ. Χατζηγάκη. Τι λέτε γι` αυτές τις δηλώσεις δύο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, δεν σχολιάζω δηλώσεις βουλευτών. Δεύτερον, είναι γνωστό το πώς έχουν κατανεμηθεί τα χρήματα για τις αποζημιώσεις που αφορούν συγκεκριμένες καλλιέργειες. Όλα τα άλλα δεν έχουν καμία θέση, μου φαίνεται, σε αυτή τη συζήτηση.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Επειδή με εγκαλέσατε για παρελθοντολογία, σας απαντώ, μάλλον σας ερωτώ: Γιατί είναι παρελθοντολογία κάτι που συνέβη πριν από δύο μήνες; Δεν αναφέρομαι σε κάτι που συνέβη πριν από 15 χρόνια. Αναφέρομαι σε κάτι που συνέβη πριν από δύο μήνες, με τους ίδιους Υπουργούς περίπου και την ίδια κυβέρνηση. Αν ήταν λάθος αυτό που συνέβη τότε, καλά θα κάνει η κυβέρνηση να βγει να πει ότι ήταν λάθος. Εάν δεν ήταν λάθος αυτό που έκανε τότε να μας εξηγήσει γιατί ήταν σωστό αυτό που έκανε τότε και είναι σωστό και αυτό που συμβαίνει τώρα, παρότι είναι τελείως διαφορετικά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν σας εγκαλώ για τίποτε. Δικαίωμά σας είναι να κάνετε οποιαδήποτε ερώτηση θέλετε. Άλλο θέλω να πω: Εάν κάτι έγινε στο παρελθόν, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξαναγίνει και σήμερα.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε άλλο θέμα, για το θέμα του εκλογικού νόμου που ήρθε στην επικαιρότητα μετά από δηλώσεις, δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών. Η απάντηση από το ΠΑΣΟΚ είναι αρνητική. Σήμερα, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι αν και θα τον συνέφερε, δεν παίζει το κόμμα του με τους θεσμούς. Ποια είναι η άποψή σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα χθες. Όσα είπα χθες ισχύουν στο ακέραιο.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Ξαναρωτώ, γιατί υπάρχει νεότερη τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Φαίνεται πολύ καλά ποιος είναι εκείνος, ο οποίος καλλιεργεί συνεχώς την εκλογολογία: Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Υπάρχει μια επιστολή του Προέδρου του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλου προς τον Υπουργό Οικονομίας κ. Παπαθανασίου στην οποία εκφράζουν οι βιομήχανοι τις ενστάσεις τους για πτυχές της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Έχετε ένα σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης τη σχεδιάζει και την εφαρμόζει η ίδια η κυβέρνηση που έχει και την ευθύνη απέναντι στους πολίτες και τον τόπο.

ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: Με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται στον Πειραιά, βλέπουμε μια αναστάτωση στην κυβέρνηση, αλλά και στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Για παράδειγμα, ο κ. Παπαδόπουλος, εμμέσως πλην σαφώς, επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στον κ. Μαρκογιαννάκη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ποιος επιρρίπτει ευθύνες;

ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: Ο κ. Παπαδόπουλος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν έχω διαπιστώσει κάτι τέτοιο.

ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: ... με δηλώσεις του για τα όσα διαδραματίζονται, όσον αφορά στην επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στον Πειραιά, είπε ότι «εγώ δεν είμαι αρμόδιος»...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συνεπώς, δεν είπε αυτό που υπονοείτε.

ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: Δεν υπερασπίστηκε καν την κυβέρνηση. Επιτρέψτε μου να έχω αυτή την εκτίμηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι δική σας ερμηνεία, αλλά δεν θα συμφωνήσω με την εκτίμηση την οποία κάνετε.

ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: Ωραία. Ο κ. Γιακουμάτος επιρρίπτει ευθέως ευθύνες στον κ. Χατζηγάκη. Έχουμε τον κ. Γιαννέλη, έχουμε τον κ. Νικηφοράκη, ο οποίος καλύπτει τον κ. Μαρκογιαννάκη και επιτίθεται στον κ. Χατζηγάκη. Πιστεύετε ότι οι εξελίξεις αυτές θα φέρουν περαιτέρω αναστάτωση στη Νέα Δημοκρατία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν συμφωνώ καθόλου με την εκτίμηση την οποία κάνετε. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας είναι συμπαγής.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Χθες, υπήρξε ένα περιστατικό, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό ενός δημοσιογράφου από το ALTER. Συγκεκριμένα, στα επεισόδια που έγιναν στην Πλατεία Κοτζιά, για την ακρίβεια στην επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των κατοίκων που διαμαρτύρονται, ένας αστυνομικός πέταξε μία βομβίδα κρότου-λάμψης στο δημοσιογράφο, με αποτέλεσμα ο συνάδελφος να υποστεί, από ό,τι λένε οι γιατροί, μόνιμη βλάβη στην ακοή του, ενδεχομένως και αλλού. Θέλω να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση το έχει υπόψη της και αν θα γίνει έρευνα γι` αυτό το θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω το περιστατικό. Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για το συμβάν, όπως μου το περιγράψατε και δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω ότι τα πραγματικά περιστατικά, ως προς τις βλάβες που προεκλήθησαν στο συνάδελφό σας, είναι αυτά που μου μεταφέρετε. Σας διαβεβαιώ ότι η Πολιτεία είναι συμπαραστάτης στη δουλειά όλων όσοι δουλεύουν στο χώρο του Τύπου. Εύχομαι στο συνάδελφό σας ταχεία αποκατάσταση της υγείας του. Και σας διαβεβαιώ ότι θα μεταφέρω εκεί που πρέπει τα στοιχεία τα οποία μου καταθέσατε εδώ σήμερα, όντας βέβαιος ότι θα γίνει η απαραίτητη έρευνα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 3 February 2009 - 18:11:44 UTC